Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Students can Download Computer Science Chapter 1 Introduction to Computers Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Text Book Back Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Correct Answer

11th Computer Science Chapter 1 Book Back Answers Question 1.
First-generation computers used ………………
(a) Vacuum tubes
(b) Transistors
(c) Integrated circuits
(d) Microprocessors
Answer:
(a) Vacuum tubes

Samacheer Kalvi Guru 11th Computer Science Question 2.
Name the volatile memory.
(a) ROM
(b) PROM
(c) RAM
(d) EPROM
Answer:
(c) RAM

11th Computer Science 1st Lesson Question 3.
Identify the output device ………………
(a) Keyboard
(b) Memory
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(c) Monitor

11th Computer Science Question Answer Question 4.
Identify the input device ………………
(a) Printer
(b) Mouse
(c) Plotter
(d) Projector
Answer:
(b) Mouse

11th Computer Science Chapter 1 Question 5.
……………… Output device is used for printing building plan, flex board, etc.
(a) Thermal printer
(b) Plotter
(c) Dot matrix
(d) inkjet printer
Answer:
(b) Plotter

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Guide Question 6.
Which one of the following is used in ATM machine?
(a) Touch Screen
(b) speaker
(c) Monitor
(d) Printer
Answer:
(a) Touch Screen

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Question 7.
When a system restarts, which type of booting is used.
(a) Warm booting
(b) Cold booting
(c) Touch boot
(d) Real boot
Answer:
(a) Warm booting

Class 11 Computer Science Chapter 1 Question Answer Question 8.
Expand POST ……………….
(a) Post on self Test
(b) Power on Software Test
(c) Power on Self Test
(d) Power on Self Text
Answer:
(c) Power on Self Test

11th Computer Science 1st Lesson Answer Key Question 9.
Which one of the following is the main memory?
(a) ROM
(b) RAM
(c) Flash drive
(d) Hard disk
Answer:
(b) RAM

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Back Answers Question 10.
Which generation of computer used IC’s?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

PART – 2
II. Short Answers

11th Computer Science Answers Question 1.
What is a computer?
Answer:
Computer is an Electronic Machine, capable of performing basic operations like addition, multiplication, division etc. Computer accepts data as input, process it, produce output and stores it for future.

11th Computer Science Answer Question 2.
Distinguish between data and information.
Answer:
Data:

  • Data is a collection of facts from which the information may be derived. It is an unprocessed collection of facts in a manner suitable for communication, interpretation or processing.
  • Example: 134, 16, Kavitha Does not give meaning.

Information:

  • Information is a collection of facts from the conclusions can be drawn. Information is a processed facts, active, Business based and transformed from data.
  • Example: Kavitha is 16 years old. Conveys meaning.

11th Computer Science Book Back Answers Question 3.
What are the components of a CPU?
Answer:
The Components of CPU are:

  1. Control Unit
  2. Arithmetic and Logic Unit (ALU)
  3. Memory Unit.

11th Computer Science Solutions Question 4.
What is the function of an ALU?
Answer:
The ALU is a part of CPU where various computing functions are performed on data. ALU performs arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, division and logical operations.

11th Computer Science Answer Key Question 5.
Write the functions of control unit.
Answer:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory I/O devices. It also controls the entire operations of a computer.

Class 11 Computer Science Chapter 1 Question 6.
What is the function of memory?
Answer:
Memory enables the computer to store the program. The memory unit is of two types:

  1. Primary memory
  2. Secondary memory

The primary memory is used to store data temporarily and secondary memory stores the data permanently.

Computer Science Samacheer Kalvi Question 7.
Differentiate Input and output unit.
Answer:
Input unit:

  • An input device feeds information to a computer system for processing.
  • Input devices only allow for input of data to a computer.
  • It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system such as computer.
  • Example: keyboard, mouse.

Output unit:

  • Output device reproduces or displays the results of that processing.
  • Output devices only receive the output of data from another device.
  • It is a unit which sends data from the computer to another device.
  • Example: printer, monitor.

Samacheer Kalvi 11 Computer Science Guide Question 8.
Distinguish Primary and Secondary memory.
Answer:
Primary Memory:

  • It is directly accessed by CPU.
  • The access of memory is done by making use of addresses or data buses.
  • The Primary memory is embedded with 2 types of technologies. They are RAM and ROM.
  • Volatile in nature.
  • Much faster than the secondary Memory.
  • Costlier than secondary memory.
  • It is temporary memory.

Secondary Memory:

  • It is not directly accessed by CPU.
  • Here the Memory access is done through the input and output channels.
  • The secondary memory are stored in mass storage units like CD ROM, CD, DVD, Floppy disk storage.
  • Non – Volatile in nature.
  • Slower than the Primary Memory.
  • Cheaper than the Primary Memory.
  • Secondary memory is permanent.

PART – 3
III. Explain in Brief

11th Computer Science Record Note Question 1.
What are the characteristics of a computer?
Answer:
The Basic characteristics of the computers are:

  1. High speed
  2. Stores Huge Data
  3. They do millions of different tasks
  4. Very versatile
  5. Accurate
  6. Diligence

11th Computer Science Samacheer Kalvi Question 2.
Write the applications of computer.
Answer:
Applications of Computer: Banking, Insurance, Education, Marketing, Health care, Engineering design, Communication, Government, Weather forecasting.

Computer Science Book For Class 11 Samacheer Kalvi Question 3.
What is an input device? Give two examples.
Answer:
Input Device: It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system.
Example: Keyboard, Mouse, Scanners, Digital cameras, Joysticks.

11th Samacheer Kalvi Computer Science Question 4.
Name any three output devices.
Answer:
The three output devices are (a) Plotter (b) Speakers (c) Multimedia Projector.

Question 5.
Differentiate optical and Laser mouse
Answer:
Optical Mouse:

  • It is less sensitive towards the surface
  • Tracking power is less
  • Old technology
  • This uses the light source instead of ball to judge the motion of the pointer
  • Optical mouse has 3 buttons

Laser Mouse:

  • Highly sensitive
  • Tracking power is more
  • Latest technology
  • This uses Laser light
  • No. of buttons will vary from 3 to many

Question 6.
Write short note on impact printer.
Answer:

  1. Impact printer refers to the class of printers that work by banging a head or needle against an ink ribbon to make a mark on the paper.
  2. Impact printers are very noisy.
  3. These printers can print on multi-part.
  4. Example: Dot Matrix, Line printers.

Question 7.
Write the characteristics of sixth generation.
Answer:

  1. Natural Language Processing
  2. Development of Robotics
  3. Parallel and Distributed computing
  4. Artificial Intelligence
  5. Development of Robotics

Question 8.
Write the significant features of monitor.
Answer:

  1. A computer monitor is an output device which displays information in pictorial form.
  2. Monitors can be of monochrome which displays text or images in Black and white (or) in color.
  3. Different types of monitors are CRT, LCD and LED.

PART – IV

Question 1.
Explain the basic components of a computer with a neat diagram.
Answer:
(i) Basic components of Computer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
The Basic components are I/O Unit, CPU, ALU, Control Unit, Storage Unit.

Input unit:
Input unit is used to feed any form of data to the computer. It can be stored in the memory unit for further processing.
Ex. Keyboard, Mouse, Scanner, Retinal scanner, Track ball.

Central processing unit:
CPU is the major component and it controls the operation of all other components such as memory, input and output units. The CPU has three components namely control unit, Arithmetic and logic unit (ALU) and memory unit.

Arithmetic and logic unit:
The ALU is a part of the CPU where arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, divisions and logical operations will takes place.

Control unit:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory and I/O devices. It also f controls the entire operation of a computer.

Output unit:
An output device is a hardware component that conveys information to the user in an understandable form.
Example: Monitor, printer, plotter

Memory unit:
The memory stores everything that computer works with. The memory unit is of two types namely primary memory and secondary memory. The primary memory stores the data and instructions temporarily. Whereas the secondary memory stores the data permanently. The primary memory is volatile and secondary memory is non – volatile.

Question 2.
Discuss the various generations of computers.
Answer:
11th Computer Science Chapter 1 Book Back Answers Samacheer Kalvi Introduction To Computers

Question 3.
Explain the following
(a) Inkjet Printer
(b) Multimedia projector
(c) Bar code / QR code Reader
Answer:
(a) Inkjet Printer:

  1. Inkjet printer use colour cartridges which combined magenta, yellow and cyan inks to create colour tones.
  2. A black cartridge is used for monochrome output. Inkjet printer works by spraying ionised ink at a sheet of paper.
  3. The speed of inkjet printers generally range from 1 – 20 ppm (page per minute).
  4. An inkjet printer can spread millions of dots of ink at the paper every single second.
  5. They use the technology of firing ink by heating it so that it explodes towards the paper in bubbles or by using piezo electricity in which tiny electric currents are controlled by electronic circuits.

(b) Multimedia Projector:

  1. Multimedia projectors are used to produce computer output on a big screen.
  2. These are used to display presentations in meeting halls or in class rooms.

(c) Barcode/ QR code Reader:

  1. A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness.
  2. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the computer for further processing.
  3. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

Quick response (QR) code: The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpret the image.

Samacheer kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Additional Questions and Answers

PART – 1
I. Choose the correct answer

Question 1.
Natural language processing is a component of ………………
(a) ULSI
(b) AI
(c) ENIAC
(d) OCR
Answer:
(b) AI

Question 2.
Computer is an ……………… device.
(a) Electrical
(b) Electronic
(c) Digital
(d) Memory
Answer:
(b) Electronic

Question 3.
Main component of second generation ………………
(a) vacuum tubes
(b) microprocessor
(c) integrated circuits
(d) transistor
Answer:
(d) transistor

Question 4.
Microprocessor is the component of ……………… generation.
(a) first
(b) fourth
(c) third
(d) all the above
Answer:
(b) fourth

Question 5.
Period of fourth generation ………………
(a) 1975 – 1980
(b) 1964 – 1975
(c) 1955 – 1964
(d) 1942 – 1955
Answer:
(a) 1975 – 1980

Question 6.
Hardware is the ……………… component of a computer.
(a) physical
(b) electrical
(c) electronic
(d) user
Answer:
(a) physical

Question 7.
Which word can be related to the inkjet printer ………………
(a) Airlines
(b) Piezo – electricity
(c) matrix
(d) plotter
Answer:
(b) Piezo – electricity

Question 8.
The printing speed of Impact printers varies from ………………
(a) 40 to 1540 CPS
(b) 50 to 150 CPS
(c) 90 to 1500 CPS
(d) 30 to 1550 CPS
Answer:
(d) 30 to 1550 CPS

Question 9.
Which printer using the carbon papers ………………
(a) laser printer
(b) non – impact printers
(c) Impact printer
(d) all the above
Answer:
(c) Impact printer

Question 10.
The speed of inkjet printers generally range from ………………
(a) 1 – 20 PPM
(b) 1 – 22 PPM
(c) 10 – 20 PPM
(d) 11 – 20 PPM
Answer:
(a) 1 – 20 PPM

Question 11.
Retinal scanner uses the technique of ………………
(a) GUI
(b) UI
(c) Biometric
(d) None of these
Answer:
(c) Biometric

Question 12.
Biometric technique followed by ………………
(a) printer
(b) plotter
(c) finger print scanner
(d) OCR
Answer:
(c) finger print scanner

Question 13.
The components of CPU ………………
(a) control unit
(b) ALU
(c) Memory unit
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 14.
The primary memory is embedded with ……………… types of technologies.
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7
Answer:
(a) 2

Question 15.
Computer monitor displays the information in the form of ……………….
(a) vertical
(b) pictorial
(c) horizontal
(d) numeric
Answer:
(b) pictorial

Question 16.
Processed data is ………………
(a) information
(b) primary data
(c) data
(d) message
Answer:
(a) information

Question 17.
Who invented analytical engine?
(a) Charles Babbage
(b) John von Newman
(c) Blaise pascal
(d) Dennis Richard
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 18.
Assembly language was introduced in which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 19.
In which generation UNIVACI was used?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(a) First

Question 20.
1 BM 1401 belongs to which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 21.
IBM 1620 belongs to which computer generation of computers?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(b) II

Question 22.
UNIVAC 1108 belongs to which generation?
(a) First
(b) Third
(c) Second
(d) Fourth
Answer:
(c) Second

Question 23.
Honeywell 6000 series belongs to ……………… generation.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

Question 24.
Which is the first fully functional electronic computer?
(a) EBSAC
(b) ENIAC
(c) EDSAC
(d) EDIAC
Answer:
(b) ENIAC

Question 25.
NLP is a component of ………………
(a) AI
(b) Hardware
(c) Circuit
(d) Electronics
Answer:
(a) AI

Question 26.
Which is a raw fact about an entity?
(a) Information
(b) Processed data
(c) data
(d) record
Answer:
(c) data

Question 27.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Scanner
Answer:
(c) Mouse

Question 28.
Which controls the entire operation of a computer?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) I/O unit
Answer:
(b) CU

Question 29.
Arithmetic and logical computation are done by ………………
(a) CU
(b) ALU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(b) ALU

Question 30.
Which of the following stores the instructions and data?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(d) memory

Question 31.
Which conveys information to the user in an understandable form?
(a) Input unit
(b) CU
(c) Output unit
(d) Bus
Answer:
(c) Output unit

Question 32.
Which is a volatile memory?
(a) Primary memory
(b) Secondary memory
(c) ROM
(d) EPROM
Answer:
(a) Primary memory

Question 33.
CD – ROM, DVD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read / write
(b) volatile
(c) primary
(d) non – volatile
Answer:
(d) non – volatile

Question 34.
Hard disk. CD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read only
(b) primary
(c) secondary
(d) volatile
Answer:
(c) secondary

Question 35.
Which one of the following is true?
(a) The no. of keys in any keyboard is always the same.
(b) All keyboard have strictly has the same layout.
(c) All keyboards are wired keyboards.
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.
Answer:
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.

Question 36.
Caps lock key, Num lock key are ………………
(a) Functional keys
(b) Lock keys
(c) GUI keys
(d) Direction keys
Answer:
(b) Lock keys

Question 37.
Mechanical, optical and laser are types of which input device.
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Printer
Answer:
(b) Mouse

Question 38.
Who invented mouse?
(a) Douglas Engelbart
(b) Blaise paseal
(c) Bill gates
(d) Eckert
Answer:
(a) Douglas Engelbart

Question 39.
Which one of the following mouse type has more than 3 bottons and can be programmed?
(a) Mechanical
(b) Optical
(c) Laser
(d) 3D
Answer:
(c) Laser

Question 40.
The non – impact printer using similar technology used by photo copier is ……………… printer.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) laser
(d) line matrix
Answer:
(c) laser

Question 41.
The device that reads the information directly into the computer’s memory and works like a Xerox machine is ………………
(a) plotter
(b) scanner
(c) touch screen
(d) track ball
Answer:
(b) scanner

Question 42.
The oinput device used to display computer output on big screen is ………………
(a) line matrix printer
(b) dot matrix printer
(c) multimedia projector
(d) monitor
Answer:
(c) multimedia projector

Question 43.
The output device similar to upside-down design of a mouse ………………
(a) laser mouse
(b) optical mouse
(c) mechanical mouse
(d) track ball
Answer:
(d) track ball

Question 44.
Which is false?
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device
(b) Mouse and light pen are pointing devices.
(c) Monochrome monitors do not display multiple colours.
(d) Retinal scanner and finger print scanner are used for security.
Answer:
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device

Question 45.
Which of the following uses biometrics and unique pattern of retinal blood vessels?
(a) Retinal track
(b) Finger print scanner
(c) Optical scanner
(d) Retinal scanner
Answer:
(d) Retinal scanner

Question 46.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) light pen
(d) Scanner
Answer:
(c) light pen

Question 47.
The input device that detects characters printed or written on paper is ………………
(a) Voice input system
(b) Track ball
(c) Optical character reader
(d) 3D mouse
Answer:
(c) Optical character reader

Question 48.
……………… converts spoken words to machine-readable form.
(a) Voice input system
(b) Speaker
(c) Optical character reader
(d) Scanner
Answer:
(a) Voice input system

Question 49.
CCD stands for ………………
(a) Code Converting Device
(b) Code Change Device
(c) Change Code Device
(d) Charge Coupled Device
Answer:
(d) Charge Coupled Device

Question 50.
The input device in which 4 to 50 keys are arranged in the cluster.
(a) Keyboard
(b) Mouse keys
(c) Keyer
(d) Scanner
Answer:
(c) Keyer

Question 51.
……………… are picture elements.
(a) Picture Point
(b) Monitor
(c) Routers
(d) Pixels
Answer:
(d) Pixels

Question 52.
Match the following
Samacheer Kalvi Guru 11th Computer Science Chapter 1 Introduction To Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 53.
The ……………… printer use the same technology used by photo copier.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) line
(d) laser
Answer:
(d) laser

Question 54.
Which is the first step when you on the computer?
(a) Default application is executed
(b) BIOS starts
(c) Printer drivers are loaded
(d) Checks FAT
Answer:
(b) BIOS starts

Question 55.
Printer are of types.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 56.
The two types of booting are ………………
(a) soft and hard
(b) warm and cold
(c) heavy and light
(d) standard and default
Answer:
(b) warm and cold

Question 57.
Who is considered to be the father of computers?
(a) Charles Babbage
(b) John Von Nuemann
(c) John Napier
(d) Dennis Ritchie
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 58.
Analytify engine was developed in the year.
(a) 1827
(b) 1837
(c) 1847
(d) 1857
Answer:
(b) 1837

Question 59.
Who invented ENIAC?
(a) J. Presper Eckert
(b) J. Napier
(c) J. Van Nueman
(d) J. Mauchaley
Answer:
(a) J. Presper Eckert

Question 60.
Identify the computer which belongs to third generation?
(a) EDVAC
(b) ENIAC
(c) IBM 1620
(d) IBM 360
Answer:
(d) IBM 360

Question 61.
Which is used as a component of second generation computers?
(a) Vacuum Tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLSI
Answer:
(b) Transistor

Question 62.
Expand BIOS?
(a) Basic Input Output System
(b) Biased Input Output System
(c) Battery Input Output System
(d) Booting Input Output System
Answer:
(a) Basic Input Output System

Question 63.
Expand CPS.
(a) Correction Per Second
(b) Characters Per Second
(c) Calculations Per Second
(d) Cording Per Second
Answer:
(b) Characters Per Second

Question 64.
Expand ENIAC.
(a) Electronic Number Integrated Algebra Calculation
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(c) Electronic Null Interpreter and Compiler
(d) Electronic Null Interpreter and Compiler
Answer:
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator

Question 65.
Which is the first known calculating device?
(a) Slide rule
(b) Rotating wheel calculator
(c) Abacus
(d) Daisywheel
Answer:
(c) Abacus

Question 66.
Which component is used in second generation computers?
(a) Vacuum tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLT
Answer:
(b) Transistor

Question 67.
Artificial Intelligence was introduced in which generation of computers?
(a) V
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(a) V

Question 68.
Match the following.
11th Computer Science 1st Lesson Samacheer Kalvi Introduction To Computers
(a) (4) (3) (2) (1)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (2) (1)

Question 69.
In which generation of computers, NLP was developed?
(a) First
(b) Second
(c) Fifth
(d) Sixth
Answer:
(d) Sixth

Question 70.
Identify which is true?
(a) Portable computers were introduced in fourth generation.
(b) ULSI was used in the fifth generation.
(c) High level languages were used in HI generation.
(d) All the above statements are true.
Answer:
(d) All the above statements are true.

Question 71.
Expand NLP?
(a) Natural Language Processing
(b) Netural Language Processing
(c) New Laptop Processor
(d) New Language Processor
Answer:
(a) Natural Language Processing

Question 72.
OCR stands for ………………
(a) Optimal Compiler Recorder
(b) Optimal Character Recorder
(c) Optimum Charge Recorder
(d) Optimal Character Resolution
Answer:
(b) Optimal Character Recorder

Question 73.
Which is the meaning for the term computer?
(a) To estimate
(b) To calculate
(c) To connect
(d) To think
Answer:
(b) To calculate

Question 74.
Which is not a hardware component?
(a) Information
(b) Monitor
(c) Motherboard
(d) Keyboard
Answer:
(a) Information

Question 75.
What is the expansion of IPO?
(a) Input Process Output
(b) Internal Process Outsourcing
(c) Integrated program Output
(d) Integral project Output
Answer:
(a) Input Process Output

Question 76.
Identify the statement which is wrong?
(a) ALU performs addition, subtraction
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices
(c) Control unit controls the entire operation of computer
(d) The logical operation of ALU promotes the decision making
Answer:
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices

Question 77.
How many major classifications of memory are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 78.
Which of the following input device scan the book?
(a) OMR
(b) OCR
(c) ECR
(d) OVR
Answer:
(b) OCR

Question 79.
Which of the folliwng is the two dimensional bar code?
(a) QR
(b) OCR
(c) OMR
(d) MICR
Answer:
(a) QR

Question 80.
Match the following.
11th Computer Science Question Answer Samacheer Kalvi Chapter 1 Introduction To Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (1) (2) (4) (3)
(d) (4) (3) (2) (1)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 81.
Which of the following input devices are classified as tactile, ergonomic, gaming?
(a) Keyboard
(b) Printer
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(d) Mouse

Question 82.
The main advantage of using the light pen is ……………….
(a) easy to use
(b) accurate
(c) easy to detect the characters
(d) drawing directly onto the screen
Answer:
(d) drawing directly onto the screen

Question 83.
When was the first computer monitor released?
(a) March 1, 1973
(b) March 1, 1972
(c) March 1, 1974
(d) March 1, 1970
Answer:
(a) March 1, 1973

Question 84.
The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively called ………………. keys.
(a) character
(b) functional
(c) lock
(d) special
Answer:
(a) character

Question 85.
Which of the following device converts photographs into digital format?
(a) Digital camera
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Light pen
Answer:
(c) Scanner

Question 86.
Wired, wireless and virtual are the categories of ……………….
(a) mouse
(b) keyboard
(c) printer
(d) monitor
Answer:
(b) keyboard

Question 87.
Line printers can print how many lines per minute?
(a) 1500
(b) 1520
(c) 1000
(d) 1020
Answer:
(c) 1000

Question 88.
Which one of the following is the main characteristics of laser printer?
(a) Speed
(b) Resolution
(c) Reliability
(d) Durability
Answer:
(b) Resolution

Question 89.
Each dot in dot matrix printers produced by a tiny metal rod is called ……………….
(a) binary
(b) pixel
(c) resolution
(d) wire or pin
Answer:
(d) wire or pin

Question 90.
Expand DPI ……………….
(a) Dots Per Inch
(b) Dark Pen Ink
(c) Dark Page Ink
(d) Double Part ink
Answer:
(a) Dots Per Inch

PART – 2
II. Short Answers

Question 1.
Expand ANN, OCR
Answer:
ANN – Artificial Neural networks; OCR – Optical Character Recognition.

Question 2.
Name the different types of mouse available.
Answer:
Mechanical mouse, Optical mouse,-Laser mouse, Air mouse, 3D mouse, Tactile mouse, Ergonomic mouse and gaming mouse.

Question 3.
What are the advantages and disadvantages of light pen?
Answer:

  1. Advantage: Drawing directly on to the screen.
  2. Disadvantage: Hard to use and not accurate.

Question 4.
What is CCD?
Answer:
CCD is charge coupled device. Digital camera uses CCD electric chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Question 5.
Name some mouse actions.
Answer:
Move, click, double click, right click, drag and drop are some of the mouse actions.

Question 6.
Name the different types of keys available in the keyboard.
Answer:
Character keys, modifier keys, system and GUI keys, enter and editing keys, function keys, navigation keys, numeric keypad and lock keys.

Question 7.
What is NLP?
Answer:
NLP stands for Natural Language Processing which is a component of Artificial Intelligence (AI). It provides the ability to develop the computer program to understand human language.

Question 8.
Name the different types of monitors available.
Answer:
CRT (Cathode Ray Tube), LCD(Liquid Crystal Display), LED (Light Emitting Diode).

PART -2
III. Explain in Brief

Question 1.
Differentiate warm booting and cold booting?
Answer:
Cold Booting:
When the system starts from initial state i.e. it is switched on, we call it cold booting or Hard Booting. When the user presses the Power button, the instructions are read from the ROM to initiate the booting process.

Warm Booting:
When the system restarts or when Reset button is pressed, we call it Warm Booting or Soft Booting. The system does not start from initial state and so all diagnostic tests need not be carried out in this case. There are chances of data loss and system damage as the data might not have been stored properly.

Question 2.
Define non – impact printer.
Answer:
These printers do not use striking mechanism for printing. They use electrostatic or laser technology. Quality and speed of these printers are better than Impact printers. For example, Laser printers and Inkjet printers are non – impact printers.

Question 3.
Define Keyer?
Answer:
A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50. A keyer differs from a keyboard, which has “no board”, but the keys are arranged in a cluster.

Question 4.
Write notes on Analytical Engine.
Answer:

  1. Analytical engine was developed by Charles Babbage in 1837.
  2. It has (a) Arithmetic Logic Unit (b) Basic Flow Control (c) Integrated memory.
  3. The concept of Analytical engine led to the development of modem computers.

Question 5.
List out the input and output devices of a computer?
Answer:
Input Devices:

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Scanner
  4. Fingerprint Scanner
  5. Track Ball
  6. Retinal Scanner
  7. Light Pen
  8. Optical Character Reader
  9. Bar Code / QR Code Reader
  10. Voice Input Systems
  11. Digital Camera
  12. Touch Screen
  13. Keyer

Output Devices:

  1. Monitor
  2. Plotter
  3. Printers

Question 6.
Explain the mechanism of laser mouse?
Answer:

  1. Measures the motion and acceleration of pointer.
  2. Laser Mouse uses Laser Light
  3. Laser Mouse is highly sensitive and able to work on any hard surface.

Question 7.
Explain fingerprint scanner and retinal scanner?
Answer:
Fingerprint Scanner:
Finger print Scanner is a fingerprint recognition device used for computer security, equipped with the fingerprint recognition feature that uses biometric technology. Fingerprint Reader / Scanner is a very safe and convenient device for security instead of using passwords, which is vulnerable to fraud and is hard to remember.

Retinal Scanner:
This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Question 8.
Define touch screen?
Answer:
Touch Screen:
A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch-sensitive input.

PART – 4
IV. Explain in Detail

Question 1.
What is mouse? And explain its types?
Answer:
Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.
11th Computer Science Chapter 1 Samacheer Kalvi Introduction To Computers

Question 2.
Explain input devices of a computer?
Input Devices:
Keyboard : Keyboard (wired / wireless, virtual) is the most common input device used today. The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively known as character keys. This keyboard layout is derived from the keyboard of original typewriter.

Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.

Types of Mouses:

  1. Mechanical Mouse
  2. Optical Mouse.
  3. Laser Mouse

Scanner : Scanners are used to enter the information directly into the computer’s memory. This device works like a Xerox machine. The scanner converts any type of printed or written information including photographs into a digital format, which can be manipulated by the computer.

Track Ball : Track ball is similar to the upside – down design of the mouse. The user moves the ball directly, while the device itself remains stationary. The user spins the ball in various directions to navigate the screen movements.

Retinal Scanner : This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Light Pen : A light pen is a pointing device shaped like a pen and is connected to a monitor. The tip of the light pen contains a light-sensitive element which detects the light from the screen enabling the computer to identify the location of the pen on the screen. Light pens have the advantage of ‘drawing’ directly onto the screen, but this becomes hard to use, and is also not accurate.

Optical Character Reader : It is a device which detects characters printed or written on a paper with OCR, a user can scan a page from a book. The Computer will recognize the characters in the page as letters and punctuation marks and stores. The Scanned document can be edited using a word processor.

Bar Code / QR Code Reader : A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the Computer for further processing. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

QR (Quick response) Code : The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpert the image

Voice Input Systems : Microphone serves as a voice Input device. It captures the voice data and send it to the Computer. Using the microphone along with speech recognition software can offer a completely new approach to input information into the Computer.

Digital Camera : It captures images / videos directly in the digital form. It uses a CCD (Charge Coupled Device) electronic chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Touch Screen : A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch – sensitive input.

Keyer : A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50.

Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Prose Chapter 4 The Attic Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for Chapter 4 The Attic textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter 4 The Attic via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Prose Chapter 4 The Attic Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 4 English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Chapter 4 The Attic Workbook Solutions PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

The Attic Warm up:

Look at the image given below.
The Attic 10th English Samacheer Kalvi Prose Chapter 4

1. Pick out the qualities that you possess and qualities that you expect from your siblings / friends.
Answer:
I possess the qualities of Compassion, Character, Respect and Friendship. From my siblings I expect Respect, Love, Sharing and Family Bond

2. Working in pairs, find out the mutual qualities that you and your friends share. Justify your top priority with his / hers.
answer:
The mutual qualities we share as friends are Friendship and Character.
Friend 1: I think the most important quality needed to share a relationship among friends should be friendship.
Friend 2: I do agree that friendship is important but I feel character is more important. It’s the character of a person that makes me choose my friends and maintain a cordial relationship. So, I feel its Character that should be the top priority.
Friend 1: Yes dear friend, I think you are perfect in your viewpoint. Character maketh a personality. If Character is there, then all other aspects will fall in line.
Friend 2: Thank you, dear, for accepting my views and re-evaluating your views. Friendship falls in place when a friend has good character. Automatically, the relationship will be valued and held priceless.

3. Discuss in groups the need for human values.
Answer:
Student 1: Values are beliefs that have an essential worth in its use to an individual. Values introduce an vital characteristic of self-concept and serve as guiding ethic for person.

Student 2: Human values are essential in today’s society and mostly in the business world. Human values are the features that guide people to take into account the human component when one interrelates with other human beings. They have many optimistic charm that create bonds of humanity between people and thus have value for all human beings.

Student 3: Rightly said! Human values are strong positive feelings for the human spirit of the other. These human values have the effect of closeness, consoling, comforting and obtaining peacefulness. Human values are the basis for any practical life within society.

Student 4: Yes I agree, they build space for an initiative that leads to peace. To be precise, human values are common and shared by all human beings. irrespective of their religion, nationality, culture, financial status and their family background.

The Attic InText Questions

a. When did Aditya leave the local school?
Answer:
Aditya left the local school, after he had passed the matriculation examination.

b. Why did Aditya think that the school would not be recognisable?
Answer:
It would not be recognisable, as it had undergone many changes during the passage of time.

c. Who were Aditya’s ancestors?
Answer:
Aditya’s ancestors were once the Zamindars.

d. How was the landscape through which they travelled?
Answer:
On either side of the road were paddy fields. Harvest was over.

e. What did Aditya visit?
Answer:
Aditya visited his school first. Beyond the iron gates were the playing field and the two-storeyed school building.

f. Where was Nagen uncle’s shop?
Answer:
Nagen uncle’s shop was next to a grocery shop and opposite to a temple dedicated to Lord Shiva.

g. Besides tea, what did Nagen uncle have in his shop?
Answer:
Besides tea, he had biscuits and savouries.

h. What did Nagen uncle tell about Sanyal?
Answer:
Nagen told them that Sanyal was short of sight and hearing. He had no money to buy spectacles.

i. In what way was Mr. Sanyal’s behaviour strange?
Answer:
Mr. Sanyal suddenly stood up, stretched himself, raised his lean right arm and with eyes wide open, began to recite a poem by Tagore – “Panraksha”. After reciting, he left the place making a gesture of Namaste to nobody in particular.

j. What did Nagen uncle tell about Sanyal’s past life?
Answer:
Sanyal had lost his wife and only son last year. He sold all his lands to get his only daughter married. Since then, he was somewhat changed and not really normal.

k. How did Sanyal show that he had a sense of self-respect?
Answer:
Sanyal had tea and biscuits in Nagen’s tea shop. But he never failed to pay for it. This shows that he had a sense of self-respect.

l. Why was the attic’a favourite place for the children?
Answer:
The attic had been a favourite place for the children because it was in the attic the children seemed to be in a world of their own.

m. What did Aditya do on reaching the attic?
Answer:
He searched for an article and found it on top of the packing case in the attic.

n. What did the jeweller say about the article?
Answer:
The jeweller said that it was an antique.

o. Was Sanyal happy about his visitors?
Answer:
No, he was not happy about his visitors.

p. Why did Sanyal recite the poem in the tea shop earlier?
Answer:
Sanyal recited the poem in the tea shop in order to make Aditya remember the incidents on the prize-giving day. He recited the same poem that he had recited on the prize-giving day.

q. What was engraved on the medal?
Answer:
Sriman Sasanka Sanyal – Special Prize for Recitation – 1948.

The Attic Textual Questions

A. Answer the following questions in two or three sentences.

The Attic 10th English Question 1.
Write a few lines about the owner of the shop.
Answer:
The owner of the tea shop was uncle Nagen. His age was over sixty. He was a little rustic in appearance, with his white neatly-combined hair and clean look. He was wearing a dhoti and a blue striped shirt under a green shawl.

The Attic Questions And Answers Question 2.
What was the daily routine of Sanyal?
Answer:
Sanyal comes to the tea shop, has tea and biscuits and always remembers to pay for it as he has an acute sense of self-respect.

The Attic 10th English Summary Question 3.
Why was there a sudden change in Aditya’s expression?
Answer:
While leaving the tea shop, Sanyal recited a poem, written by Tagore. It was the same poem Aditya heard at his school, twenty-nine years ago, on the prize-giving day. So, there was a sudden change in Aditya’s expression.

The Attic Paragraph Question 4.
Why did Aditya decide to visit his ancestral home?
Answer:
Aditya decided to visit his ancestral house to take the medal from his attic.

The Attic 10th English Question Answer Question 5.
What was the condition of the attic?
Answer:
A portion of a wall of the attic had crumbled down. Through the created window, we could see the sky, the fields, a part of the rice mill, the tall structure of the old temple. In the whole house, the attic had probably been the worst hit by wind and weather. The floor was strewn with twigs, straw and pigeon droppings.

The Attic 10th Prose Summary Question 6.
When did Aditya heave a sigh of relief? Why?
Answer:
Aditya heaved a sigh of relief, when he had got what he had been looking for in the attic. It was a silver medal belonged to Sanyal. He took it from him twenty-nine years ago and lied that was lost. Now he wanted to return it to him.

The Attic Summary Question 7.
Why did Aditya and his friend go to the jeweller?
Answer:
Aditya and his friend went to the jeweller to find out the weight of the article.

The Attic Prose Summary Question 8.
What did Aditya offer Sanyal?
Answer:
Aditya offered Sanyal one hundred and fifty rupees. It was the price of the medal, which Sanyal received in school for recitation.

10th English The Attic Question 9.
“Your grievances are absolutely justified.” Who says this to whom? Why?
Answer:
Aditya said this to Sanyal, because Aditya was the cause for Sanyals grievances.

Additional Questions

The Attic Story Question 1.
Where did Aditya pursue his schooling and his higher education after Std. X?
Answer:
Aditya did his matriculation schooling at his native village Bramhapur where he was born and proceeded to continue his higher studies in Calcutta.

The Attic 10th English In Tamil Question 2.
What was the relationship between the narrator and Aditya the central character of the story, ‘The Attic’?
Answer:
After the demise of Aditya’s father, Aditya had to look after it. Satyajit Ray, the narrator was Aditya’s friend and also his business partner.

10th English The Attic Paragraph Question 3.
What could one see through the attic window?
Answer:
Through the ‘window’ that had been created in the attic, one could see the sky, the fields, a part of the rice mill and the spire of the old temple.

Question 4.
What were the things found in the attic?
Answer:
Among many other things, there was a broken cricket bat, the remains of an armchair and a wooden packing case in the attic.

Question 5.
Who is Jogesh Kabiraj?
Answer:
Jogesh Kabiraj is Sasanka Sanyal’s father’s friend.

Question 6.
Why did Sanyal give his prize to Aditya on the Prize distribution Day?
Answer:
Sanyal gave Aditya the prize he got on the Prize distribution day because Aditya wanted to show his father.

Question 7.
What was the prize of silver when Aditya and Sanyal were Std X students and how much more is it now?
Answer:
The price of silver was not more than five rupees then and now silver is thirty times costlier.

Question 8.
Did Sasanka realize his desire?
Answer:
Yes, Sasanka’s desire was realized as Aditya restored to its owner the medal that had been hidden in the attic for twenty-one long years.

Question 9.
When did Aditya and the narrator go to Bramhapur?
Answer:
Aditya and the narrator were returning from the site of their new factory at Deodarganj. While returning, in the month of Magha, ” that is January or February by the English calendar, sometime in the middle of winter, around 3.30 p.m. they went to Bramhapur.

Question 10.
How did Sanyal react when he was asked to go home by Nagen?
Answer:
When Nagen, the owner of the tea shop reminded Mr. Sanyal to go home as it was 4 p.m. Sanyal reacted sharply. Pricked by the same, he stood up, stretched himself and raised his lean right arm and with eyes dilated, began to recite a poem by Tagore – Panraksha titled in English, ‘Keeping of a Promise\ Having recited the poem, he left the place, making the gesture of Namaste with his hands, to nobody in particular. I noticed a sudden change in Aditya’s expression and I asked him the reason for it.

Question 11.
What did Aditya do when he went to the attic?
Answer:
When Aditya went up the attic, he got on top of the packing case and pushed his hand inside the ventilator. He upset a sparrow’s nest, a part of which fell to the ground. It looked as if he was in search of something that he had left there 29 years ago.

Question 12.
From the jeweler’s shop where did Aditya and his friend go? Why?
Answer:
From the jeweler’s shop Aditya went straight to Jogesh Kabiraj’s house where Mr. Sasanka Sanyal whom he met at Nagen uncle’s tea shop lived. Aditya wanted to meet Sasanka Sanyal.

Question 13.
What did they find in Sasanka Sanyal’s room? What was Sanyal doing?
Answer:
In Sasanka Sanyal’s room, there was absolutely nothing but just a charpoy to sit on. Sasanka Sanyal was busy reciting verses from Tagore.

Question 14.
What did Sanyal tell about Aditya Narayan Chowdury?
Answer:
Sanyal said that Aditya Narayan Chowdhury was the spoilt child of affluent parents. He was a fairly good student but could never beat him in studies. He also said that he was extremely jealous of him and used to tell lies.

Question 15.
What did Sanyal say about Aditya who had asked him for his prize?
Answer:
Sanyal said that Aditya could not bear the fact that Sanyal had got a prize. He was envious and said that he had lost it because of the hole in his pocket.

Question 16.
What did Sasanka tell Aditya, looking at the fifteen ten-rupee notes in his hand?
Answer:
Sasanka said to Aditya, ‘Aditya, this smacks too much of charity. Doesn’t it? I had recognised you at Nagen uncle’s tea shop by that mole on your right cheek. I could see you had not recognised me. So I recited the same poem that I had recited on the prize-giving day, on purpose, so that you may remember. Then, when you came to visit me, I couldn’t help venting my anger on you.’

Question 17.
Did Sasanka accept the money given by Aditya? Why?
Answer:
Sasanka did not accept the money given by Aditya. He rejected it saying that money would soon be spent and that he would have preferred to have the medal if it were possible to forget the unpleasant incident of his childhood.

B. Answer in a paragraph of about 100-150 words.

Question 1.
Give a detailed account of all thoughts and questions in the narrator’s mind while accompanying Aditya from the tea shop to Sanyal’s house?
Answer:
The narrator had noticed the keen interest of Aditya in seeing the tea shop at Bramhapur if it still existed. They saw Sasanka Sanyal another customer seated in one comer of the Nagen’s Tea Cabin. When that customer was asked to leave by Nagen the owner, he behaved strangely and reacted sharply. Before leaving the place, he stretched himself, raised his lean arm and with diluted eyes recited a poem by Tagore.

On hearing this poem and seeing the customer’s strange gesture of Namaste, Aditya’s expression changed. The narrator noticed the eagerness in Aditya to know who the gentlemen were and what he was doing. The information he had received from Nagen uncle perturbed Aditya. He was distressed perhaps to know that the man lost his wife and only son last year.

When he left, Aditya was bent on knowing where the gentleman stayed and drove straight to his ancestral house with firm determination. His nerves seemed overwrought for some reason and he felt a strong necessity to visit his house. Aditya was totally a different person now and he expressed keen interest to visit his house where he lived twenty-nine years ago.
“Memories are sometimes pleasant yet disturbing.”

Question 2.
‘Man does change with time’-What were the various changes that came about in Aditya?
Answer:
Man does change with time. According to Sanyal, Aditya was a boy who could never compete him in scholastic or non-scholastic activities. He was a liar and an envious personality. But, years later Aditya no longer is the same personality. He is more matured and responsible. His childish nature makes him feel guilty for stealing the medal that belonged to Sanyal.

Aditya now wanted to restore Sanyal, his lost happiness. Knowing about his financial constraints, he decides to give him the cost of the silver medal. He drives with a firm determination to his ancestral house. When he reaches, he rushes to the attic. Aditya gets on top of a packing case and pushes his hand inside the ventilator, upsetting a sparrow’s nest. However, he heaves a sigh of relief when he gets what he had been looking for. He goes straight to the Jeweller to determine the current rate of the medal in the market.

All these surely show a remarkable change in him. Even when Sanyal behaves rudely, Aditya is courteous and friendly. His only intention is penitence. He is so mature that he even understands and justifies the grievances Sanyal had in his heart. When Sanyal prefers the medal, without second thoughts he restores it to Sanyal whole-heartedly.
“Change is universal.”

Question 3.
Give a brief character sketch of Sasanka Sanyal.
Answer:
Sasanka Sanyal was a wise and intelligent student. Perhaps luck never favoured him. He may have been a book-worm. However, he was overpowered by his friends because of his innocence. Hence, Aditya Narayan Chowdhury exploits him and takes away his Silver medal that he had received for Poetry Recitation. He had a wonderful memory power and could recall every single incident of his past.

He remembered Aditya when he saw him in Nagen’s Tea Cabin and confirmed his memory seeing his mole on the right cheek. He was rude in his behavior towards Aditya as he did not want to suppress his feelings and vented out his anger on him. He was remorse after the death of his family members.

He whiled away his time at Nagen’s shop yet never gave up his self-respect and paid for the cup of coffee and biscuits if in case he had. Financially, he wasn’t comfortable since he couldn’t afford even a spectacle because of his partial deformity in his eye-sight.
“Self-respect permeates every aspect of your life.”

Vocabulary:

Compound Words Task:
Complete the following table with two more compound words.

The Attic Questions And Answers Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4

Answers:

  1. wristwatch
  2. schoolgirl
  3. sunburn
  4. toothbrush
  5. washroom
  6. typeset
  7. upstairs
  8. backbone
  9. sleeping-pill
  10. washing-machine
  11. bookbinding
  12. time-consuming
  13. fit-for-nothing
  14. all for good
  15. commanders-in-chief
  16. daughters-in-law

Additional:
The Attic 10th English Summary Samacheer Kalvi Prose Chapter 4

C. Combine the words in column A with those in column B to form compound words as many as you can.

The Attic Paragraph Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4
Answer:
 The Attic 10th English Question Answer Samacheer Kalvi Prose Chapter 4

D. Form compound words from the boxes given below and fill in the blanks in the sentences that follow with the appropriate compound words.

The Attic 10th Prose Summary Samacheer Kalvi Chapter 4

  1. Siva visited the hair stylist to have a clean ………………. .
  2. Tharani had given the sarees for ………………….. .
  3. The ………………….. is a natural process that warms the earth’s surface.
  4. Never wait for an to …………………………. wake you up.
  5. The children were late to school as there was a ……………………… near the toll plaza.
  6. The government expects every individual to promptly pay the …………………. .
  7. People usually wear …………………. during summer.
  8. The patients were asked to sit in the ……………………….. until the doctor arrived.
  9. With teamwork we are able to multiply our …………………………… .
  10. The room was looking bright with the colourful …………………. .

Answers

  1. haircut
  2. dry-cleaning
  3. greenhouse
  4. alarm clock
  5. traffic-jam
  6. income-tax
  7. sun-glasses
  8. waiting-room
  9. out-put
  10. wallpaper

Additional:

  1. Dinesh succumbed to heart …………….. at a very early age.
  2. My dentist always recommends a peppermint flavoured ……………….. paste.
  3. The full ……………….. was a sight to behold.
  4. The ……………. style looks good on Silver.
  5. There is a swimming …………………. in my school.
  6. Flying an air ……………….. is indeed a challenge.
  7. Dolly is ………………… set because she lost her purse.
  8. The plane has just landed in the …………………….. way.
  9. A …………………….. crow is used to shoo away the birds from destroying the crops.
  10. There isn’t any letters in the ………………… box.

Answers

  1. attack
  2. tooth
  3. moon
  4. hair
  5. pool
  6. craft
  7. up
  8. run
  9. scare
  10. post-/mail

Affixes

E. (i) Form new words by adding appropriate prefix/suffix:
The Attic Summary Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4

Answers:

  1. inaccurate
  2. misunderstand
  3. malpractice
  4. bio-technology
  5. fashionable
  6. indifferent/ differential
  7. childish / childhood
  8. nationalise
  9. original / originality
  10. enjoyable

(ii) Frame sentences of your own using any five newly formed words.

  1. Mithwin browsed information to pursue Biotechnology.
  2. The students were booked for various malpractice by the flying squad.
  3. The Revenue Inspector asked for all the original documents for verification.
  4. During her childhood, Nimmi used to suffer from convulsions.
  5. Overall, it was an enjoyable journey to Balagola tea estate.

F. Fill in the blanks by adding appropriate prefix/suffix to the words given in brackets.

  1. He was sleeping …………………. in his couch, (comfort)
  2. Kavya rides a …………………. to school.(cycle)
  3. There was only a ……………………… of people in the theatre.(hand)
  4. It is …………………………. to cut sandalwood trees.(legal)
  5. The ………………………. of the President has been expected for the last half an hour.(arrive)
  6. The man behaved …………………… in front of the crowd, (normal)
  7. Swathy had no …………………….. of visiting the doctor, (intend)
  8. The bacteria are so small that you need a ………………. to see them, (scope)

Answers:

  1. comfortably
  2. bicycle
  3. handful
  4. illegal
  5. arrival
  6. abnormally
  7. intention
  8. microscope

Grammar:

Conjunctions:
A. Complete the sentences given below choosing the right connectors given in brackets.

  1. Call me ………………… you need money, (so that, in order that, in case)
  2. I forgot ………………….. I had to meet the Principal, (whether, that, if)
  3. …………………….. he is ninety years old, he is in the pink of health, (when, since, though)
  4. It is raining. Take an umbrella ………………………. you will get drenched, (or else, and, but)
  5. They faced many hardships ……………………….. they are always cheerful, (although, nevertheless, otherwise)

Answers:

  1. in case
  2. that
  3. Though
  4. or else
  5. nevertheless

B. Fill in the blanks with the connector that goes with the underlined words.

  1. Both the minister ……………………. the officers visited the affected areas.
  2. Jaya teaches not only English …………………. Science.
  3. Either Raghu ……………………. Bala will have to buy vegetables from the market.
  4. No sooner did I enter the house …………………….. it started drizzling.

Answers:

  1. as well as
  2. but also
  3. or

C. Combine the pairs of sentences using appropriate connectors.

1. We came late. We did not miss the train.
Although we came late, we did not miss the train.

2. They checked the packet twice. Then they sealed it.
They checked the packet twice and then they sealed it.

3. Sita saw a snake. At once she ran away.
When Sita saw a snake, at once she ran away.

4. Robert completed the project. He submitted it to the teacher.
After Robert completed the project, he submitted it to the teacher.

5. Yusuf was running high temperature. He could not take part in the competition.
As Yusuf was running high temperature, he could not take part in the competition.

D. Tick the correct linker.

The Attic Prose Summary Samacheer Kalvi 10th English Solutions Chapter 4
Answer:
10th English The Attic Samacheer Kalvi Solutions Prose Chapter 4

E. Supply suitable linkers.

1. “…………………. I was alive and had a human heart, ” answered the statue, “I did not know what tears were, I lived in the palace ………………….. sorrow was not allowed to enter. My courtiers called me the Happy Prince …………………. Happy Indeed I was. So I lived and ………………… I died.

2. Many writers make incorrect sentences ……………………… they try to put sentences together. They may make grammatical errors ……………………. leave out important punctuation marks. Making such mistakes is quite common ……………………….. preparing the first draft ……………….. he must carefully edit his final draft.

3. In most large cities ………………….. towns of our country, there are special schools for girls. ………….. there are many co-educational schools …………. girls ……………… boys study together. Most parents allow their daughters to attend these schools, …………………….. there are some parents are against such schools for girls …………………. the age of 14 or 15.
Answers:

  1. When, for, where, and, so
  2. when, and, while, However
  3. and, As, both, and, but, who, after

F. Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.

1. as /i / healthy / are / you / am / as
I am as healthy as you are!

2. your / today / put on / new / since / is / birthday /dress / the
Put on the new dress since today is your birthday.

3. allergic / dogs / Rani / though / is / to / of / six / she / them / has
Though Rani is allergic to dogs, she has six of them.

4. speaks / Ruben / besides / German /languages / two
Besides German, Ruben speaks two languages.

5. loan/apply/you/if/for/you/a/get/will/immediately/it/
If you apply for a loan, you will get it immediately.

Nominalisation:

G. Write the noun forms of the following words.

  1. beautiful
  2. breathe
  3. enter
  4. know
  5. deafen
  6. zealous
  7. familiar
  8. accept
  9. dangerous

Answer:

  1. beauty
  2. breath
  3. entrance
  4. knowledge
  5. deaf
  6. zeal, zealot, zealousness
  7. familiarity
  8. acceptance
  9. danger

H. Complete the following sentences using the noun form of the words given in brackets.

  1. The boy had to give a proper …………….. for being late, (explain)
  2. They could make ……………… about the future, (predict)
  3. At one point in life, he had no …………………… but to trust his friend, (choose)
  4. The monuments are to be preserved because of their historical ……………….. (significant)
  5. It is very difficult to work with so many …………………… (distract)

Answers

  1. explanation
  2. predictions
  3. choice
  4. significance
  5. distractions

I. Rewrite the sentences nominalising the underlined words. The first one has been done for you.

Ex: Students work diligently to score well in exams.
Students work with diligence to score well in exams.

1. We succeeded in our attempt.
Our attempt was a success.

2. Nalini leads a happy life.
Nalini’s life is led with happiness.

3. She failed and it disappointed her.
Her failure was a disappointment to her.

4. India became an independent country in the year 1947.
In the year 1947, our country got its independence.

5. The child resembles her father.
The child has a resemblance to her father.

J. Combine the pairs of sentences given below’ into a single sentence using the noun form of the highlighted words.

1. He is an honest person. Everyone likes him.
Everyone likes him for his honesty.

2. Sathya gave an explanation. The police wanted her to prove it.
The police wanted a proof from Sathya for her explanation.

3. He speaks well. It attracts all.
His speech is an attraction to all.

4. Suresh is always punctual and regular. It has earned him a good job.
The punctuality and regularity of Suresh has earned him a good job.

5. The policeman arrived quickly. It made us happy.
The quick arrival of the policemen made us happy.

K. Complete the sentences in the paragraph using the appropriate form of words given in brackets.

1. My sister wanted to go to Mumbai last week. She made a …………………….. (decide) to buy a ticket at once. As ………………………. (reserve) could be done online, she gave (prefer) to book a ticket that way. First, she collected ……………………….. (inform) about the ………………….. (arrive) and …………………. (depart) of trains and airplanes.

2. A few days later, Androcles was captured by his master. He had to suffer all kinds of …………………
(punish). At last, he was thrown to a lion which was in great ………………. (hungry).It had been kept in an ………………. (enclose) and had not been fed for several days. His friends stood there with ……………………… (tear) eyes as the lion rushed towards him. The lion stopped near him and stood for a while …………………. (look) at him. Then it lay down by his side like a pet dog ………………. (obvious), the lion recognized Androcles and the ………………………. (help) he had given it.
Answers:

  1. decision, reservation, preference, information, arrival, departure
  2. punishment, hunger, enclosure, tearful, looking, Obviously, help

Phrases And Clauses
Finite And Non-Finite Verbs:

L. Identify the phrases in the following sentences and classify them as Adjective, Adverb or Noun phrases.

1. The girl in blue saree is my sister.
Adjective phrase: in blue saree (It modifies the noun – girl)

2. Kohli hopes to win the trophy.
Noun phrase: to win the trophy (it serves as the object of the verb hopes)

3. The train halts at every junction.
Adverb phrase: at every junction (shows the place)

4. I have never seen such a picture.
Noun phrase: such a picture (acts as the object of the verb phrase ‘have…seem’)

5. She worked in an enthusiastic manner.
Adverb phrase: an enthusiastic manner (shows the manner in which she was working)

M. Identify the clauses and classify them accordingly:

  1. Ram bought a pen that doesn’t write well.
  2. Come back as soon as possible.
  3. Most of her friends whom she had invited attended her wedding.
  4. My brother visits my father whenever he comes to Chennai.
  5. Call me in case there is an emergency.
  6. Until the sun sets, the old woman cannot step out of her house. ‘
  7. She knows where I go.
  8. You can go wherever you want.

Answers:

  1. Noun Clause
  2. Adverb Phrase
  3. Adjective Clause
  4. Adverb clause
  5. Adverb Clause
  6. Adverb Clause
  7. Adverb Clause
  8. Adverb Clause

Listening Activity:
Listen to the procedure to book online tickets carefully and fill in the blanks that follow. Listen to the recording twice.
Step 1
Login to your irctc account on irctc.co.in

Step 2
Now fill in the information asked in Book Your Ticket section. Choose from and fill in the starting point of your journey. Fill in the destination in To. Choose date and class.

Step 3
Click find trains. List of available trains will appear. Choose the train and then click on check availability and fare for the train of your choice.

Step 4:
Click on Book now.

Step 5:
Now fill your personal details like name, date of birth, berth preference, mobile number, any valid ID proof number and email( ticket will be sent to this number and email). After filling information and captcha click on continue booking.

Step 6:
This is the final step where you have to make payment for your ticket. There are various methods through which irctc accepts payment. You can make the payment by credit / debit card or e-wallets.

N. Fill in the blanks :

  1. …………………… into your IRCTC account.
  2. Fill in the information asked to you in ………………… section.
  3. The ………………….. and ……………….. of your journey must also be selected.
  4. List of …………………. trains will appear.
  5. You must check on the …………….. and ………………. for the train of your choice.
  6. Your personal details like ………………….. and ………………. are a must.
  7. After filling information and captcha click on ……………………… booking.
  8. You can make the payment either by …………………….. or ……………….. .

Answers:

  1. Login
  2. Book your Ticket
  3. to, fro
  4. available
  5. availability, fare
  6. name, age
  7. continue
  8. credit cards, e-wallets

Speaking Activity:

Mock Press Conference:
Mock Press Conference is an event wherein the participants would pose as public figures ranging from writers to scientists, politicians to singers, sports personalities to film stars. They speak, hear and raise questions. It is a tool used to generate news, specially news that appear in print or electronic media which is prominent and relevant.
With the help of your teacher organise a mock press conference . The following steps will help you in organizing a Mock Press Conference.

  1. Decide on who is going to hold the press conference.
  2. Plan the date , time and venue.
  3. Select and train the participants.

While addressing the. conference

  • Be clear and concise
  • Avoid using rhetoric, or non verbal expressions like ‘hmmm’ ‘ah’ etc.
  • You can use expressions like

The Attic Story Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4
The Attic 10th English In Tamil Samacheer Kalvi Prose Chapter 4

O. Given below are the various personalities from different fields. The topic of discussions is also given. Take roles and conduct a Mock Press Conference.

(i) Mr. Anand Tony, director of the award winning movie ‘Poo’, is meeting the press. Take turns to be the director and media persons. Conduct a perfect discussion.
Media Person 1: Director sir. Congratulations on your film “Poo” winning many awards.
Director: Thank you.
Media Person 1: Why did you choose the title as “Poo”?
Director: The heroine is gentle and sensitive to the feelings of the person she loves and lives in the fond hope that he is living somewhere happily.

Media Person 2 : What makes the film so appealing to the masses across the world?
Director: I think that the disillusionment caused by shattering of two different dreams of two different people for one person has touched a chord in the hearts of people because people do have dreams not only for themselves but they have dreams for others. When the dream for others fail, it hurts deep especially when the dream is nurtured for decades. The main aspects of this film are of the selfless, deep love and admiration that Maari (Parvathy) develops for her cousin Thangarasu (Srikanth) and the love and expectations of a poor, hardworking father (Ram) to his son Thangarasu.

Media person 3: Which song do you like very much from this movie? Why?
Director: Avaramboo sung by Chinmayee is a masterpiece. Poet Muthukumar has beautifully expressed the feelings of Maari in his excellent lyrics and the scenes tell the story in a nutshell.

Media Person 4: Why have you shown Thangaraju as a failure?
Director: Well, many think that money through marriage or good alliance can change the fortune of hardworking people. Wealth may earn respect from outsiders but if a woman fails to respect the feelings of her husband he will be through hell. Real wealth in life is love. Thangarasu’s father realizes what his son has lost very late. Happiness is the most precious wealth.
Media Persons: We wish you many more success in life. Sir, thank you for your time

(ii) Ms. Pavithra Rao, the squash player who won the gold medal at the recent Asian Games, is holding a press conference. Let the discussion focus more on the strategies that helped her to win.
Media Person 1: Congratulations Pavithra Rao mam on your Asian Gold title
Pavithra Rao: Thank you

Media Person 2: What is your advice to girls who want to shine like you in international Squash?
Pavithra Rao: They must practice hitting to a good length. Stroke the ball to the front wall with sufficient judgment to make it bounce at the back of the court behind the service box. The ball should never hit the back wall on the full or fail to hit the back wall, ideally after one bounce and die. Develop it, as a reflex action with practice, by hitting hard below the front wall service line, or soft above the service line. The objective is to confine your opponent to the back of the court, moving him out of the dominating position at the T.

Media Person 2: Which area should the player focus more?
Pavithra Rao: Aim for the back comers. Your opponent’s options are reduced when you play in the back comer. Thirty feet away he can’t attack, and his swing is restricted. While playing a cross-court, you should hit wide so that he cannot reply with a volley

Media Person 3: What can we do to drive the opponent player crazy and insecure?
Pavithra Rao: Keep it close to the sidewall. As a routine, keep the ball straight, in the comers, along the sidewall (easier said than done). This will cause your opponent to move away from the T and hinder him from attacking or volleying. He will be on the defensive and there may be a possibility of a weak return.

Media Person 4: What kind of practice keeps you alert on the game?
Pavithra Rao: Move to the ‘T’ after playing your shot. This will allow you to move and pick up your opponent’s shot, be it a drop to front court or a shot to the backcourt. Generally, take long strides to the ball, so the body is in the recommended position when playing the stroke, and can also recover quickly for the next rally. The player controlling the Twill invariably control the point. Even after playing a drop or front wall boast you should move back to the T, to await your opponents stroke.

Practice correct movements by on court shadow (ghosting) routines and shot specific drills. Watch the ball. Some players find it hard to watch the ball, especially when the ball is hit behind the player, they just watch the front wall. Players also tend to lift their head to see their opponent’s position, before playing their own stroke. Make it a practice to watch the ball until impact on your and your opponent’s racket. This will give you the extra milliseconds to respond and can also avoid injuries of being accidentally hit by your opponent, their racket or ball.

Media Person 1 : What kind of food do you recommend for a Squash player?
Pavithra Rao: Eat smart. There is no perfect diet, as everyone has different needs and
requirements. The best diet is one that provides adequate fuel and is balanced with nutrients in the required amounts. If you eat healthily, you will train harder, and be in better physical and mental condition. Water and proper hydration are very important. Unreplaced fluid losses can impair performance. Please drink water as required by your system during training and matches. Eat well during tournaments, preferably carbohydrates.

Media Person 2: What kind of training do you recommend for promising Squash players to stay in the game for long?
Pavithra Rao: Balance your on and off season training with a mixture of flexibility, aerobic, anaerobic and strength training and conditioning. Training must be combined with appropriate diet and also provide adequate recovery periods for your body to rebuild and develop. Stick to your training schedule, avoid short, hectic training and concentrate on longer and systematic training to avoid injury and build up your body’s reserves. Everyone needs a specific training program, dependent on your genetics, physical shape and training history. This will determine how much training you can do now and your body’s response to the training. There are some top junior squash players in South Africa.
Media Person 2: Thank you ma’am.

(iii) GL Home Appliances have introduced a product to purify saltwater. The CEO of the company has agreed to meet the press to launch their new product.
Moderator: Good morning ladies and gentlemen. We have amidst us the GL CEO Mr. John Kennedy to address the press. We thank you members of the various press to accept our invitation and grace the occasion at the launch of our new product Me(heal)aqua, water purifier. I request our CEO to address the gathering after which you could out forth your questions.

GL CEO: Water is life-saving and indispensable but clean drinking water is vital. We are continually facing a perplexing situation when it comes to buying a water purifier. Buying the best water purifier without having sufficient knowledge of the market and the products is a challenge. Here we are to say why our product is the best.

Media 1: What is the unique feature of this new product you are going to launch?
GL CEO: The Me(heal)aqua 3-Stage water filtration system fits under your sink and can remove over fifty contaminants, including chlorine, asbestos, heavy metals like mercury and lead, and several other organic chemicals. It works with all water types, including municipal, _ well water and very hard water.

Media 2: How about its authentic certification?
GL CEO: This water filter is certified by the NSF. The National Sanitation Foundation (NSF) sets international standards for clean food and water.

Media 3: Is it user friendly?
GL CEO: The Me (heal) aqua Installation is quite user friendly. The filter comes with all the tubes and connectors you need. Once installed, the water purifier is sleek and attractive. It comes with a sink faucet, so you filter only the water you drink and not all the water flowing in your kitchen. This reduces the need to change filters frequently. An alarm facility to replace the filters is a unique feature.

Media 4: How about the warranty and service queries?
GL CEO: It comes with a 90-day guarantee and a one-year warranty. Our biggest complaint for our previous machine was that it’s difficult to reach customer service representatives if you have a question or need a replacement part. But now, we have given a 24 hour toll free number to answer all queries.

Media 5: Why should the customers trust GL Water purifier Me(heal)aqua?
GL CEO: We’ve been gauging water filtration systems since 2015 and have spent hours researching by comparing product pages, reading reviews and consulting with industry professionals. We learned that there are different types of filtration systems, including single¬cartridge and three- and five-stage systems, each with its own pros and cons. This is a five stage system.

Media 6: How was the product tested?
GL CEO: We have read many customer feedbacks and installation guides to leam how to install water filter systems. As we reviewed many systems, we considered the number of contaminants each one removes to be its most important feature. We found that some filters don’t remove contaminants such as mercury and asbestos, and we gave higher scores to systems that do remove these harmful elements.

Media 7: Will the Pricing be pocket friendly?
GL CEO: Water filter systems tend to be relatively expensive. It isn’t rare for water filter systems to cost anywhere from Rs.8000 to Rs.24000. These more expensive systems should do a better job of removing contaminants from your drinking water and making it taste fresher. Remember our filters can be used for 12 months without any complaints.

Media 8: What is your Final Thoughts on your Water Filters to customers?
GL CEO: As you’re probably aware, there are many water filter options available and I think you would have tried most of them over the years. The quality can vary greatly. Since drinking clean water is one the most important things you can do for your health, having a reliable water filter to consume should be at the top of your natural living priority list. Go for Me (heal) aqua and lead a healthy lifestyle. Thank you.

Reading:

Read the following letter from a parent to her son’s coach and answer the questions given below:
Dear coach,
Thanks for the special gifts that you have given to my child. You learned his name and spoke it often. You taught him the basics of the sport as well as special ways to improve and excel. Although you had a whole team of kids to mentor, you took time for individual instruction where needed.

Under your care, I have watched him transform from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for the team. Throughout the season when he gave his best, even though it was not quite enough to gain that extra point, you recognised his contribution with a pat on the back and encouraging words.

Your wise approach showed him that, although winning is a goal, there are other goals just as worthy. He learned the value of finishing what he started and joy of personal accomplishment. These attributes carried him through a season that was full of hard work and fun, discouragement and resolve, defeat and victory.

And at the very end, at the championship meet when he brought home his first place medal, you were among those who were so very proud of how far he had come. It is a victory to all of us. What amazes me is you’ve taught them skills that will last a lifetime. You’ve kindled in them a desire to excel. The medals, trophies and ribbons are all symbols of real gifts. These most certainly have had to come straight from your heart.
With appreciation,
A parent.

P. Answer the following questions:

Question 1.
What did the coach teach the child?
Answer:
The coach taught him the basics of the sport as well as special ways to improve and excel.

Question 2.
What values did the child learn?
Answer:
The child least the value of finishing what he started and joy of personal accomplishment.

Question 3.
The parents noticed some changes in the child. What were they?
Answer:
The parents noticed the timid and doubting child getting transformed into a strong and happy player willing to give all for the team.

Question 4.
Read the letter again and write a few lines on each of the following:
Answer:
(a) things that the coach taught.
The basics of the sport as well as special ways to improve and excel

(b) transformation in the child
The child has transformed from timid to a strong person and doubting to a happy player.

(c) things that amazed the writer
Skill learn’t by the child for a lifetime.

5. Find sentences /words from the text which express the following:
(a) The parent’s earlier view of the child-
The child was timid and doubting.

(b) One of the qualities of the teacher-
individualized teaching given by the coach.

(c) Words related to prize-
championship, trophies, ribbons, medal

Writing:

Notice:

Q. Prepare notice for the following:

(i) You are the school monitor, of Modern Matriculation School, Villupuram. Your school Principal has requested you to inform the students about a trip to Yercaud for 3 days. Prepare a notice giving the details such as date of journey, mode of transportation, amount, dress code etc.
10th English The Attic Paragraph Samacheer Kalvi Solutions Prose Chapter 4

(ii) You are the Secretary of Park Circus Residents Welfare Association. Write a notice to inform the residents of your colony of a Meditation program under the guidance of Dr. P. Ranjit with a view to understanding the self better. The program is exclusively for the residents It will be conducted on the second Saturday of the following month from 7.00 a.m. to 9.00 a.m. at the children’s park nearby.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 13

(iii) You are Ganesh/Gayathri Head boy/Head girl, of your school. Write a notice for your school notice board informing the students about the ‘Fancy Fete’ that is going to be organised in your school campus on the 10th of next month.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 14

R. Write an article for the following:

(i) You are Jansi/Avinash of Class X studying in GHSS, Chengalpet. You believe that physical activities improve our health and reduce the risk of sickness. It has got immediate and long term benefits. Write an article in not more than 150 – 200 words for your school magazine stressing the importance of physical activities in a student day to day life.
Importance of Physical Activities in a Students’ day to day Life
Children need to be active every day to promote their healthy growth and development. Kids who establish healthy lifestyle patterns at a young age will never fall sick. They will experience good health and enjoy a good lifestyle. It is essential for students to lead a life indoors and outdoors. Bodily activity will surely help children cope with pressure. It also promotes better self-esteem. Physical fitness helps to build stronger bones, muscles and joints.

A stronger heart is surely a strong personality. Parents and teachers should provide care and direction for a child to start and how much activity a child should do each day. They need to feel encouraged and enjoy their activities. It is important to drink sufficient water before and after activities – and have water breaks during their activities.

Physical activities help in the long run and will surely enable one to enjoy a long life span. Even aerobic activities that involve the continuous movement of large muscle groups – increase heart rate, cause breathing to accelerate, and make you toil up a sweat. Such activities are important for the development of a healthy heart and lungs.

These endurance activities can be lots of fun for they are not competitive. They help one to relax and feel calm. Thereby, regular physical activity in childhood and youth is important for stimulating lifelong health and well-being and averting various health situations.

Children who are inactive and who spend too much time in, front of a screen watching television, playing computer video games or talking or typing on their phones have a greater risk of heart disease, high cholesterol, blood pressure, obesity and diabetes. Too much screen time may also adversely affect your child’s muscle and bone development, posture, neck alignment, eye function and overall self-esteem and confidence. Thereby play in such a way that you are accountable to your own life.
Jansi/Avinash – Std X
GHSS, Chengalpet

(ii) The service provided by the conservancy workers in your city is very poor. You find all the street corners dumped with garbage thrown by the residents of the locality. It causes a menace for the public at large. You are Ramya/Rajan of Class X, studying in TM Model School, Dharmapuri. Write an article in about 150-200 words to the editor of The Indian Express, about this and suggest ways by which the situation could be improved.
For the attention of the Editor of The Indian Express
Drinking Dirty Water
In Melrosapuram at Polur, Thiruvanamalai district, garbage falls from the heavens! In this ward of the local municipality, tons of garbage is being dumped by residents residing in the flats promoted by the Tamil Nadu Slum Clearance Board directly on to the roads. Without a door to door collection and lack of adequate dumper bins, much of Rosapuram continues to tramp on rejects. Permanent residents trust authorities from the Slum Clearance Board to take steps towards sanitation and hygiene.

Senior authorities from the Central and State governments do visit this area. About a month ago, the CEO of a Foreign Funding agency visited the area along with a political leader. Hence, two days prior to his arrival, local bodies brought bulldozers and conservancy workers to clean the massive piles of rubbish piled up all over the area. They looked into the faults present in the water supply pipeline and even checked our drainage. Most of the residents felt this was the first inspection since its inception.

Local residents tried in vain to complain to the political leader and the foreigner about their grievances. Rosapuram continues to deal with the same problems it faced about 20 years ago – open sewage, drinking water supply mixed with dirt, bad roads and brimming garbage. A Slum Clearance Board official said that road works worth 20 lakh have been sanctioned – and tender estimates worth 5 lakh have been received to restore the broken water supply lines. If money is used properly to repair the pipelines and if Conservancy workers clear the garbage piles every day we can surely lead a healthy life. We request you to keep big Garbage bins at every road and also clear the garbage collected on a daily basis. Can we students breathe a pollution free environment to stay healthy?
Ramya/Rajan Std X
TM Model School, Dharmapuri.

(iii) Recently while returning home from school you were knocked down by a speeding motorcycle. You escaped with minor injuries. You are Kishore/ Kavitha of class XI, studying in GHSS, Coimbatore. Write an article to The Hindu, in about 150-200 words expressing your concern about the increasing number of road accidents due to reckless driving. Also stress the importance of following traffic rules.

Road traffic accidents (RTAs) have appeared as a significant public health issue which needs to be tackled by a multi-disciplinary approach. The trend in RTA injuries fatal and non-fatal is indeed creating shock waves in countries like India. The tactics to implement the rules and regulations available to prevent road accidents is often unsuccessful. Awareness creation, strict execution of traffic rules, and technical industrial procedures are the need of the hour to prevent this public health catastrophe.

This article is intended to create awareness among the Police officers about the various modalities available to prevent road accidents and also to inculcate a sense of responsibility toward spreading the message of road safety as a good citizen of our country. I have also chosen to write this article only because I was personally a victim of a minor road accident where I escaped with minor injuries.
Kishore/Kavitha of class XI,
GHSS, Coimbatore.

The Attic by Satyajit Ray About the Author:

Satyajit Ray was an Indian filmmaker, a master story teller, screenwriter, music composer, graphic artist, lyricist and author, widely regarded as one of the greatest filmmakers of the 20th century has left a cinematic heritage that belongs as much to India as to the world. His films demonstrate a remarkable humanism, elaborate observation and subtle handling of characters and situations. Ray was bom in Calcutta on 2 May 1921, into a Bengali Kayastha family which was prominent in the field of arts and literature. He died on 23 April 1992,
Kolkata having received many rewards viz. Padma Shri, Dadasaheb Phalke Award and more

The Attic Summary:

Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 15

Introduction:
In the story, ‘The Attic’, the rich man Aditya expresses regret for some fault he committed 29 years ago during his childhood. So he asks sincere apology to person concerned for his mistake.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 16

Aditya and his memories During the return journey from the new factory at Deodarganj, the narrator Satyajit Ray and his friend cum business partner Aditya were driving through National Highway 40. Reaching a point of bifurcation, the narrator asked Aditya about his wish to take the road towards right that leads to his ancestral home at Bramhapur. His father was a landlord and his ancestors were Zamindars. After Aditya’s schooling at Bramhaplir, they moved to Kolkata for his higher studies where his dad too started a new business.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 17

Aditya’s home town
Aditya agreed to go to his birth place. He tried to recall memories of his 200 year old ancestral house, his school and the tea shop. It was 3.30p.m. in the month of Maha which could be January or February. The sun was soothing. On either side of the road were large stretches of paddy fields. In about ten minutes, they reached the local school. The iron gates, the playing field and the two-storeyed school building made Aditya go into deep thoughts. They next went to the tea shop of Nagen uncle who was now a little over sixty. He was wearing a dhoti and a blue striped shirt that could be seen from under a green shawl. His shop stood next to a grocery’shop and opposite a temple dedicated to Lord Shiva. They had nankhatatai sitting on two tin chairs.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 18

Sanyal’s Anger
There was only one other customer sitting at a comer table, with his head bent, as though he were sleeping. Nagen uncle reminded Mr. Sanyal to go home, as it was already 4 p.m and other customers would soon becoming. The narrator observed Sanyal’s facial expression and noted the change in Aditya’s too. Mr. Sanyal reacted sharply, stood up, stretched himself and, raised his lean right arm. With eyes dilated, he began to recite a poem by Tagore – Panraksha. Soon, he left the place, making the gesture of Namaste with his hands in general.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 19

Aditya came to know from Nagen uncle more details about Sanyal. He now went straight to his house which he had no intention of seeing. He went up the attic, a favorite place of the children. He climbed over a wooden packing case and took something from the ventilator with a deep sigh of relief. He now rushed to the jeweler’s to ascertain the current market price for the article he had found. The climax was his next visit to see Sanyal who stayed with his father’s friend, Jogesh Kabiraj.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 20

Aditya seeks forgiveness from Sanyal Aditya saw Sanyal, requested his entry into his room and gave him a cover with fifteen ten-rupee notes. In Sasanka Sanyal’s room, there was absolutely nothing but just a charpoy to sit on. Sasanka was busy reciting verses from Tagore. Sanyal was questioned about Aditya Narayan Chowdury. Sanyal remembered him very well and told them that he was a liar and was also envious over him. He said that he had usurped his medal for Poetry Recitation. Aditya told him that he was Aditya himself and was changed. Sanyal admitted that he recognized him at the tea shop and ventured out his anger on him. Sanyal also refused to accept the money and preferred the medal. Aditya who is now a changed man, restored the medal to its owner and sought forgiveness.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 21

Conclusion:
We are all human beings and to err is human. The author reinstates that a person must rectify his mistake when given a chance for it.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 22

The Attic Glossary:

Textual:
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 23

Additional:
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 24Samacheer Kalvi 10th English Solutions Prose Chapter 4 The Attic 25

Synonyms:

Choose the most appropriate synonym of the underlined word.

1. When we realise our mistakes, we should try to rectify them.
(a) read
(b) recover
(c) recognize
(d) correct
Answer:
(d) correct

2. We had reached a point where the road bifurcated.
(a) separated
(b) converged
(c) joined
(d) ended
Answer:
(a) separated

3. ‘We left our ancestral house, twenty- nine years ago.
(a) anterior
(b) inherited
(c) interior
(d) palatial
Answer:
(b) inherited

4. Trying to revive old childhood memories may prove disappointing!
(a) reveal
(b) cancel
(c) resuscitate
(d) cover
Answer:
(c) resuscitate

5. Aditya’s ancestors were once the zamindars.
(a) aunties
(b) elders
(c) lineages
(d) destroyers
Answer:
(c) lineages

6. The sun was soothing.
(a)’anxiety
(b) boisterous
(c) dexterous
(d) comforting
Answer:
(d) comforting

7. Harvest was over.
(a) crop
(b) crab
(c) craze
(d) pests
Answer:
(a) crop

8. Nagen uncle’s tea shop stood next to a grocery shop.
(a) erased
(b) expunged
(c) erected
(d) severed
Answer:
(c) erected

9. Nagen had a rustic look.
(a) urban
(b) rural
(c) modem
(d) antic
Answer:
(b) rural

10. There was only one other customer sitting at a comer table.
(a) caretaker
(b) creator
(c) purchaser
(d) chauffeur
Answer:
(c) purchaser

Antonyms:

Choose the most appropriate antonym of the underlined word.

1. It is natural for human beings to make mistakes.
(a) artificial
(b) neutral
(c) inevitable
(d) compulsory
Answer:
(a) artificial

2. If you get a chance to rectify your mistake or pay back for it.
(a) regionalize
(b) rearrange
(c) worsen
(d) bridge
Answer:
(c) worsen

3. Aditya and I decided to return.
(a) revive
(b) depart
(c) arrive
(d) prepare
Answer:
(b) depart

4. We reached a point where the road bifurcated.
(a) split
(b) converged
(c) emerged
(d) deviated
Answer:
(b) converged

5. He was interested in revisiting the place of his birth.
(a) disinterested
(b) misinterested
(c) profited
(d) misappropriated
Answer:
(a) disinterested

6. He passed the matriculation examination from the local school.
(a) nearby
(b) native
(c) indigenous
(d) foreign
Answer:
(d) foreign

7. He went to Calcutta to continue his studies.
(a) pursue
(b) end
(c) endure
(d) enroll
Answer:
(b) end

8. I doubt if even the school building may have undergone many changes.
(a) fickle
(b) certain
(c) qualm
(d) hesitation
Answer:
(b) certain

9. Trying to revive old childhood memories may prove disappointing!
(a) childish
(b) mature
(c) adult
(d) feudal
Answer:
(c) adult

10. The sun was soothing.
(a) comforting
(b) pacifying
(c) irritating
(d) smoothening
Answer:
(c) irritating

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Class 10th English Prose Chapter 4 The Attic PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Solutions PDF.

Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 The Red-Headed League

Students can Download English Lesson 2 The Red-Headed League Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Samacheer Kalvi 7th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 The Red-Headed League

A. Say whether the following statements are ‘True’ or ‘False’.

  1. Photography was Vincent Spaulding’s hobby.
  2. Mr. Ross did not want to hire Mr. Wilson.
  3. Mr. Wilson worked for Mr. Ross for six weeks.
  4. Mr. Jones was a lawyer.
  5. Spaulding dug a tunnel from the cellar of the shop to the jewellery shop.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. False
  4. False
  5. False

B. Complete the table based on the information from the text.
Answer:

The Red-Headed League Questions And Answers Pdf Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2
C. Answer the following questions.

The Red-Headed League Questions And Answers Pdf Question 1.
Why did Jabez Wilson meet Mr. Holmes?
Timid Jabez Wilson was a pawnshop owner. His assistant Spaulding made him join the job of copying the Encyclopaedia from 10.00 a.m. to 2.00 a.m. After eight weeks the office is closed and dissolved. He doubted someone is playing a joke on him and so he met Mr. Holmes for a solution.

The Red-Headed League 7th Standard Question Answer Question 2.
Describe Vincent Spaulding.
Answer:
Vincent Spaulding was a clever young man. He happily worked as the assistant for Mr. Wilson in his pawn shop for half-wages. He was actually John Clay, the notorious thief.

The Red Headed League Questions And Answers Question 3.
Why did Spaulding spend a lot of time in the cellar?
Answer:
Spaulding was spending a lot of time in the cellar of the pawnshop because he was making a tunnel to get into the strong room of the bank in the next street at the back of the shop.

Red Headed League Questions And Answers Question 4.
Why was Mr. Wilson hired to copy the Encyclopaedia?
Answer:
Mr. Wilson was hired to copy the Encyclopedia to keep him away from his pawnshop from 10.00 a.m. to 2.00 p.m. every day So that when Wilson went to work, Mr. Ross and Spaulding could have time to make the tunnel from his shop to the bank.

The Red-Headed League Questions And Answers Question 5.
How did Holmes’ team catch the thieves?
Answer:
The Holme’s team was ready at the strong room in the bank on Saturday night expecting the arrival of the thieves. When Spaulding and Ross came out from underground, Holmes caught Spaulding by his arm and the others caught Ross at the other end of the tunnel.

D. Based on your reading of the text complete the pyramid arranging the sequence in the correct order,

  • Holmes found the tunnel from the cellar to the bank’s strong room.
  • Wilson was assigned to copy the encyclopaedia.
  • Wilson asked Sherlock Holmes for help.
  • Wilson got the job in The Red – Headed League.
  • Spaulding and Ross were caught by the famous detective.
  • One day he found the notice that ‘The Red – Headed League’ was dissolved.
  • Holmes recognised Spaulding who was actually John Clay, a notorious criminal.

Answer:
The Red-Headed League 7th Standard Question Answer Samacheer Kalvi Term 1 Supplementary Chapter 2

Project

E. Imagine you have visited a Mystery Theme Park you have come across. Make an eye¬catching advertisement with the help of the given dues.

  • a mirror maze
  • scary faces
  • eerie sounds
  • a ghostly figure
  • a pitch dark room

Answer:

The Red Headed League Questions And Answers Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2

Connecting To Selfs

F. Observe the pictures carefully and write your answers.
Answer:

Red Headed League Questions And Answers Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2

Step To Success

G. lust like the example, use the key to fill in the blanks and break the code

The Red-Headed League Questions And Answers Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2
Answer:

  1. SECRET
  2. GHOST
  3. TRICK
  4. RIDDLE
  5. PUZZLE

The Red-Headed League Additional Questions

I. Choose the correct answers

The Red-Headed League 7th Standard Question 1.
Wilson was accepted into the League by ______
(a) Dr. Watson
(b) Mr. Duncan Ross
(c) Mr. Vincent Spaulding
Answer:
(c) Mr. Vincent Spaulding

The Red Headed League 7th Standard Question 2.
I saw you hit the ______ with your walking stick
(a) ground
(b) man
(c) shop door
Answer:
(a) ground

The Red Headed League Book Back Answers Question 3.
Ross quickly gets back into the tunnel ______ wants to stop him but could not
(a) John Clay
(b) Jones
(c) Holmes
Answer:
(b) Jones

The Red-Headed League Book Back Answers Question 4.
The cellar was the shop ______ the shop
(a) behind
(b) in front of
(c) beside
Answer:
(c) beside

The Red Headed League Question Answer Question 5.
The bank does not open on ______
(a) Saturday
(b) Sunday
(c) Friday
Answer:
(b) Sunday

The Red Headed League Question And Answer Question 6.
Jabez Wilson was a timid red-haired ______
(a) doctor
(b) detective
(c) pawn broker
Answer:
(c) pawn broker

The Red Headed League Answers Question 7.
The ______ wanted Wilson away from the shop for some hours everyday.
(a) friends
(b) villains
(c) heroes
Answer:
(b) villains

The Red Headed League 7th Standard In English Question 8.
I ______ when Spaulding was happy to work for half-wages.
(a) suspected
(b) liked
(c) Holmes
Answer:
(a) suspected

II. dentify the Character / Speaker.

  1. “How can I get to the Strand?”
  2. “Yes, to the hospital”.
  3. “My men are waiting at the front door of the bank”.
  4. “You think of everything, Mr. Holmes.”
  5. “So Spaulding is John Clay, the notorious thief”.
  6. “Did you see his trousers? They were dirty”.

Answer:

  1. Holmes
  2. Dr. Watson
  3. Mr. Jones
  4. Spaulding
  5. Dr. Watson
  6. Holmes

III. Write True or False against each statement.

  1. Holmes and Dr. Watson move to Wilsons shop in Saxe-Coburg Square.
  2. Dr. Watson visits the apartment of his patient Sherlock Holmes.
  3. I want your help tonight. Come at nine O’clock.
  4. Holmes comes out from behind his box, and hits Spaulding’s arms.
  5. Clay saw the colour of Ross’s hair and thought of a Red-Headed League.
  6. “Spaulding often went down to the cellar”.
  7. Because making a tunnel is a clean work”.
  8. “Why is that young man making a tunnel?” I thought.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True
  6. True
  7. False
  8. True

IV. Very Short Questions with Answers.

The Red-Headed League Worksheet Answers Question 1.
Who was the red-haired client of Sherlock Holmes?
Answer:
The red-haired client of Sherlock Holmes was Jabez Wilson.

Question 2.
What was Wilson doing at the Red-Headed League daily?
Answer:
Wilson was copying out the Encyclopaedia Britannica.

Question 3.
Where was Dr. Watson working?
Answer:
Dr. Watson was working in the hospital.

Question 4.
What did Spaulding have in his hands when he came out of the ground?
Answer:
Spaulding had a gun in his hands.

Question 5.
Why were Spaulding’s trousers dirty?
Answer:
Spaulding’s trousers were dirty because making a tunnel is dirty work.

Question 6.
What made Holmes think that the tunnel was ready?
Answer:
Holmes thought the tunnel was ready as the Red-Headed League’s office was closed.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
Why did Vincent show the newspaper advertisement to Mr. Wilson?
Answer:
Vincent showed the advertisement about an opening in the Red-Headed League to Mr. Wilson to make him join the job so that he would be away from his pawn shop daily for a few hours. During that time Vincent and Ross planned to dig the tunnel from the shop cellar to the bank in the next street.

Question 2.
Holmes knew London very well then why should he ask the way to Strand?
Answer:
Holmes got information from Mr. Wilson and observes the pawn shop from outside. He also wanted to know who was inside and what were they doing. So he knocks the door of the shop and asks the way to Strand for namesake and finds out the truth.

Question 3.
Spaulding was happy to work for half wages. Why?
Answer:
Spaulding didn’t seek for a job. He wanted to find entry into the pawn shop by working as an assistant to Mr. Wilson. But his aim was to make a tunnel from the shop to the bank, hence he happily agreed for half wages.

VI. Characters with job description:

The Red-Headed League 7th Standard Samacheer Kalvi Term 1 Supplementary Chapter 2

VII. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
Why did Holmes go to look at the road behind Saxe-Coburg Square?
Answer:
Mr. Wilson’s pawn shop was at Saxe-Coburg Square. It had a cellar beneath. When Holmes hit the ground with his stick in front of the shop, he found that the cellar was at the backside of the shop where Spaulding spent most of his time. Holmes saw Spaulding’s trouser legs dirty and guessed he was digging a tunnel. He wanted to find out where the tunnel led to. So Holmes went to look at the road behind Saxe-Coburg Square that was the next street at the back of the shop and found the bank there.

Question 2.
What arrangements had Holmes made to catch the thieves in the bank? How did they catch the culprits?
Answer:
Holmes, Dr Watson, Mr. Jones and a policeman put off the lights and waited behind the crates and boxes in the strong room at the bank. At the same time policemen wereput to wait at the front door of the bank and near the pawn shop to catch the thieves. At 11.15 p.m. light came through the stone floor of the strong room in the bank. The stones moved and Spaulding arrived first with a gun, followed by Ross. Holmes came and hit Spauldings arm, made him drop his gun and caught him. Ross jumped back into the tunnel and tried to escape but the men waiting at the other end of the tunnel in the pawn shop caught him.

VIII. Read the passage and answer the questions.

1. Holmes and Watson first visit the district in which Wilson’s shop is located, where Holmes does some mysterious things: He asks directions from a clerk at the pawnshop; he taps the street out-side with his walking stick and remarks that the case is complicated by the fact that it is Saturday. Later, he asks Watson to meet him at Baker Street that evening at ten, and to come armed.

Question 1.
Where did Holmes and Watson go?
Answer:
Holmes and Watson went to the district where Wilson’s shop was located.

Question 2.
State the two mysterious things Holmes did at Wilson’s shop?
Answer:
Holmes asked directions from the pawn shop clerk and he tapped the street with his walking stick.

Question 3.
When and where did Holmes ask Dr. Watson to meet him?
Answer:
Holmes asked Dr. Watson to meet him at Baker Street on Saturday night at ten.

2. When Watson arrives, he finds two other men there: Peter Jones, an inspector from Scotland Yard, and a Mr. Merry Weather, a bank director. Holmes takes them to a branch of the City and Suburban Bank, a branch located in the same district as Wilson’s pawnshop. There they enter the vaults of the bank, where Merry Weather shows them a shipment of thirty thousand gold coins they have recently received from the Bank of France. Holmes says that they may have some time to wait, and they sit quietly in the dim vault.

Question 1.
What was the name of the inspector from Scotland Yard?
Answer:
Mr. Peter Jones.

Question 2.
Who was Mr. Merry Weather ?
Answer:
Mr. Merry Weather was a bank director.

Question 3.
Where did Holmes take Mr. Jones and Mr. Merry Weather ?
Answer:
Holmes took them to the vault of a branch of a bank located in the same district as Wilsons pawnshop.

Question 4.
Who all went to the bank?
Answer:
Holmes, Dr. Watson, Mr. Jones and Mr. Merry Weather went to the bank.

Question 5.
What did Mr. Merry Weather show them at the vault of the bank?
Answer:
At the vault of the bank Mr. Merry Weather showed them a shipment of thirty thousand gold coins that they had recently received from the Bank of France.

Question 6.
Why did Holmes and others wait at the dim vault?
Answer:
Holmes and the others were waiting at the dim vault of the bank to catch the thieves.

IX. Rearrange the Jumbled Sentences.

A.
1. Then Holmes knocks the door of the shop and meets Spaulding.
2. Holmes and Watson go to Wilson’s shop at Saxe-Coburg Square.
3. Holmes noticed the dirty trousers of Spaulding.
4. Dr. Watson visits the apartment of his friend Sherlock Holmes.
5. Holmes suspected crime and goes to look the road behind the shop.
6. Holmes hits the ground outside the shop with his walking stick.
7. Dr. Watson listens to the unusual story of the Jabez Wilson.

Answer:
4. Dr. Watson visits the apartment of his friend Sherlock Holmes.
7. Dr. Watson listens to the unusual story of the Jabez Wilson.
2. Holmes and Watson go to Wilson’s shop at Saxe-Coburg Square.
6. Holmes hits the ground outside the shop with his walking stick.
1. Then Holmes knocks the door of the shop and meets Spaulding.
3. Holmes noticed the dirty trousers of Spaulding.
5. Holmes suspected crime and goes to look the road behind the shop.

B.
1. Three men waiting at the other end of the tunnel caught Ross.
2. Suddenly through the stone floor Spaulding comes out followed by Ross.
3.”So are you John Clay! Your Red-Headed League was clever” said Holmes.
4. Watson looks at his watch it was 11.15 p.m.
5. Holmes hits Spaulding’s arms and Ross quickly gets back into the tunnel.
6. Holmes, Watson, Jones and Policeman wait in the strong room at the bank.
7. Spaulding says, “you think of everything, Mr. Holmes. You’re very clever”.

Answer:
6. Holmes, Watson, Jones and Policeman wait in the strong room at the bank.
4. Watson looks at his watch it was 11.15 p.m.
2. Suddenly through the stone floor Spaulding comes out followed by Ross.
5. Holmes hits Spaulding’s arms and Ross quickly gets back into the tunnel.
1. Three men waiting at the other end of the tunnel caught Ross.
7. Spaulding says, “you think of everything, Mr. Holmes. You’re very clever”.
3. “So are you John Clay! Your Red-Headed League was clever” said Holmes

The Red – Headed League Summary

Mr. Wilson, a red-haired pawn-shop owner, met the famous detective Mr. Sherlock Holmes to find a solution for the practical joke someone had been playing on him.

Mr. Wilson joined the Red-Headed League headed by Mr. Duncan Ross for quite a high salary of four pounds a week, on the recommendation of his assistant Vincent Spaulding who worked with him for half the wages. Wilson’s work was to copy the Encyclopaedia Britannica daily from 10.00 a.m. to 2.00 a.m. After eight weeks he is shocked to find that the office has been dissolved.

Holmes and his friend Dr. Watson visit Mr. Wilsons shop at Saxe-Coburg Square. He walks in front of the shop and taps the ground with his walking stick. He knocks the shop door and Spaulding opens. The legs of his trousers are dirty. Holmes asked Spaulding the way to Strand, pretty well knowing it. Holmes asks Dr. Watson to meet him at ten o’clock.

Holmes, Dr.Watson and Mr. Jones and a policeman await for the thief at the bank. They hide themselves behind the boxes. At 11.15 p.m. Spaulding and Ross come from underground and are caught. Spaulding is recognized to be the notorious thief John Clay.

Later Holmes explains to Dr. Watson that the Red-Headed League was just created to keep Wilson away from his shop. When he went for work daily, they had time to make the tunnel Holmes doubted Spaulding as he worked for half wages and was in the cellar most of the time. When Holmes hit the ground with his walking stick and saw Spaulding’s trousers dirty, he understood that he is making a tunnel from the pawn-shop to the Bank at the back of the shop, in the next street. As the Red-Headed League was dissolved and it was Sunday, Holmes was sure the thieves would come and he caught them red handed. A huge bank robbery was cleverly stopped.

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock and Soil

You can Download Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock and Soil

Samacheer Kalvi 8th Social Science Rock and Soil Textbook Evaluation

I. Choose the correct answer

Rock And Soil Class 8 Question 1.
Which of the following is known as sphere of rocks –
(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Lithosphere
(d) Hydrosphere
Answer:
(c) Lithosphere

Rocks And Soils 8th Standard Question 2.
World soil day is observed on –
(a) 15th August
(b) 12th January
(c) 15th October
(d) 5th December
Answer:
(d) 5th December

Samacheer Kalvi Guru 8th Social Question 3.
Fossils are found in –
(a) Sedimentary rocks
(b) Igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Plutonic rocks
Answer:
(a) Sedimentary rocks

Social Samacheer Kalvi 8th Question 4.
The first layer of soil is called as –
(a) Regur
(b) Regolith
(c) Unweathered rock
(d) Partially weathered rock
Answer:
(*) Horizon

8th Social Guide Samacheer Kalvi Question 5.
Ideal soil for growing cotton is –
(a) Red soil
(b) Black soil
(c) Alluvial soil
(d) Mountain soil
Answer:
(b) Black soil

Samacheer Kalvi 8th Social Book Question 6.
The major component of soil is –
(a) Rocks
(b) Gas
(C) Water
(d) Minerals
Answer:
(d) Minerals

Samacheer Kalvi Guru 8th Social Science Question 7.
Which one of the following is the most widespread most and’productive category of soil –
(a) Alluvial soil
(b) Black soil
(c) Red soil
(d) Mountain soil
Answer:
(a) Alluvial soil

II. Fill in the Blanks

  1. Scientific study of rocks is called ………………
  2. …………… soil is highly suitable for cotton cultivation.
  3. The “skin of earth” is ……………..
  4. ……………. is the kind of metamorphic rock using which Taj Mahal was built.
  5. ……………. is known as the primary rocks.

Answer:

  1. Petrology
  2. Black
  3. Soil
  4. White Marble
  5. Igneous rock

III. State whether the following statements are true or false

Samacheer Kalvi 8th Social Question 1.
Igneous rocks are called primary rocks.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 8th Social Science Question 2.
Slate is formed from shale.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 8th Books Solutions Social Science Question 3.
Red soil is formed by the process of leaching.
Answer:
False
Correct statement:
Laterites soils i s formed by the process of leaching.

8th Social Samacheer Kalvi Question 4.
M – sand is used as alternative for natural sand in construction.
Answer:
True

Samacheer Kalvi.Guru 8th Social Question 5.
Volcanic mountains are covered with sedimentary rocks.
Answer:
False
Correct statement:
Sedimentary rocks are formed from broken pieces of rocks.

IV. Match the following

Samacheer Kalvi Social Science 8th Question 1.
Rock And Soil Class 8 Samacheer Kalvi Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1Answer:

a. 2
b. 1
c.  4
d. 3.

Samacheer Kalvi 8 Social Question 2.
Rocks And Soils 8th Standard Samacheer Kalvi Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil
Answer:

a. 2
b. 4
c.  1
d.  3.

V. Choose the incorrect statement from the following

Kalvi Guru 8th Social Question 1.

  1. Igneous rocks are called the primary rocks.
  2. Soil is the product of weathering of rocks.
  3. Sedimentary rocks are the hardest ones.
  4. Deccan plateau is the region of Igneous rocks.

Answer:
3. Sedimentary rocks are the hardest ones.

8th Samacheer Kalvi Social Question 2.

  1. Soil erosion decreases its fertility.
  2. Dynamic metamorphism is caused by high temperature.
  3. Soil is a renewable source.
  4. Humus is a part of the top layer of soil.

Answer:
2. Dynamic metamorphism is caused by high temperature.

VI. Consider the following statements and choose the right option from the given ones

Statement (1) – Sedimentary rocks consist of many layers.
Statement (2) – Sedimentary rocks are formed by the sediments deposited at different points of time.

  1. 1 and 2 are correct and 2 explains 1
  2. 1 and 2 are correct but, 2 does not explain 1
  3. 1 is correct but, 2 is incorrect
  4. 2 is correct but, 1 is incorrect.

Answer:
1. 1 and 2 are correct and 2 explains 1

VII. Give reasons for the following

Social Guide For Class 8 Samacheer Kalvi Question 1.
Chemical sedimentary rocks are found in the beds of reservoirs.
Answer:
Chemical Sedimentary rocks are formed by precipitating of minerals from water. It is formed usually through evaporation of chemical rich solutions.

Samacheer Kalvi Guru 8 Social Science Question 2.
Igneous rocks are found in the regions of volcanoes.
Answer:
The igneous rocks are formed by the solidification of molten magma.

VIII. Distinguish the following

Samacheer Kalvi 8th Books Social Science Question 1.
Metamorphic rock and sedimentary rock.
Answer:

Metamorphic Rocks:

  • Formed when Igneous and Sedimentary rocks are subjected to high temperature and pressure.
  • Mostly crystalline in nature
  • Fossils donot survive in these rocks
  • Example Gneiss, Slate, quartz

Sedimentary Rocks:

  • Formed by the sediments derived and deposited by various agents.
  • They are non – crystalline rocks
  • Contain fossils., Example Coal, Oil, natural gas
  • Example Chalk, Sandstone, Rock Salt

Question 2.
Soil conservation and Soil erosion.
Answer:

Soil conservation:

  • The process of protecting the soil from erosion to maintain its fertility.
  • Methods of soil conservation are afforestation, controlled grazing, construction of dams, crop rotation etc.,

Soil erosion:

  • Removal or destruction of the top layer of soil by natural forces and human activities.
  • Running water and wind are the major agents of Soil erosion.
    Rill erosion and Gully erosion are the major types of soil erosion

IX. Give short answers

Question 1.
How are igneous rocks formed?
Answer:
The igneous rocks are formed by the solidification of molten magma.

Question 2.
Describe about the composition of soil.
Answer:
The basic components of soil are mineral, organic matter, water and air. It consists of about 45% mineral, 5% organic matter, 25%  of water and 25% air. It is only a generalized fact. The composition of soil varies from place to place and time to time.

Question 3.
Define ‘rock’.
Answer:

  1. The rocks are the solid mineral materials forming a part of the surface of the earth and other similar planets.
  2. A rock is an aggregate of one or more minerals. Rock is an important natural resource and is found in solid state.
  3. It may be hard or soft in nature.

Question 4.
State the types of soils.
Answer:
Alluvial soil, Black soil, Red soil, Laterite soil, Mountain soil, Desert soil.

Question 5.
What is soil conservation?
Answer:
Soil conservation is the process of protecting the soil from erosion to maintain its fertility.

X. Give detailed answer for the following

Question 1.
Explain the process of soil formation.
Answer:

  1. Soil is a mixture of organic matter, minerals, gases, liquids and organisms that together support life.
  2. Soil minerals form the basis of soil. It forms on the surface of the earth. It is known as the ‘skin of the earth’.
  3. Soils are produced from rocks (parent material) through the processes of weathering and natural erosion.
  4. Water, wind, temperature change, gravity, chemical interaction, living organisms and pressure differences all help break down parent material. It leads to the formation of loose material.
  5. In course of time, they further break down into fine particles. This process release the minerals locked in the rock fragments.
  6. Later on, the vegetative cover which develop in that region forms humus content in the soil. This way the soil gets matured gradually.

Question 2.
Classify and explain the rocks.
Answer:
Samacheer Kalvi Guru 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil
Igneous:
(i) The igneous rocks are formed by the solidification of molten magma. Also called Primary or Parent Rocks.
(ii) Types:

  • Extrusive Igneous Rocks.
  • Intrusive Igneous Rocks

1. Extrusive Igneous Rocks:
Molten magma which comes out from the interior of the earth’s surface, gets solidified and forms such rocks. Fine grained and glassy in nature. Eg., Basalt, found in north western peninsular India.

2. Intrusive Igneous rocks:
Molten magma cools down deep inside the earth’s crust, becomes solid and forms such rocks. Form large grains. Deep seated rocks are plutonic rock and ones at shallow depths – Hypabysal rocks. Example Granite, Diorite.

Sedimentary:
(i) Formed by the sediments derived and deposited by various agents. Also called stratified rocks.
(ii) Types:

  • Organic sedimentary rocks
  • Mechanical sedimentary rocks,
  • Chemical sedimentary rocks

1. Organic sedimentary rocks:
Formed due to decomposition of dead Plants and Animals. Contains fossils. Example Chalk, Talc

2. Mechanical sedimentary rocks:
Formed from the disintegration of Igneous and metamorphic rocks. Get deposited due to erosion by natural agents. Get cemented after a long time to form rocks. Example Sandstone, Shale.

3. Chemical sedimentary rocks: Formed by precipitating of minerals from water. Formed due to evaporation of chemical rich solution. Example Rock Salt.

Metamorphic:
(i) Formed when Igneous and sedimentary rocks are subjected to high temperature and pressure.
(ii) Types:

  • Thermal
  • Dynamic

1. Thermal Metamorphic:
If the change in rocks is caused by high temperature.

2. Dynamic Metamorphic:
If the change in rock is caused by high pressure. Formed from Igneous rocks. Eg., Granite into gneiss
Formed from Sedimentary rocks. Eg., Shale into Slate

Question 3.
Give an account on different layers of soil.
Answer:
Social Samacheer Kalvi 8th Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil
8th Social Guide Samacheer Kalvi Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil

Question 4.
Classify and explain the soil.
Answer:
Definition:
Soil is a mixture of Organic matter, minerals, gases, liquids and organisms that together support life.

Classification of soils:
Soils are classified on the basis of their formation, colour, physical and chemical properties. Based on these, soil is classified into six major types. They are: Alluvial soil, Black soil, Red soil, Laterite soil, Mountain soil, Desert soil.

Alluvial soil:

  • Found in the regions of river valleys, flood plains and coastal regions.
  • Formed by the deposition of silt by the running water.
  • Most productive of all soils.
  • Suitable for the culitivation of sugarcane, jute, rice, wheat.

Black soils:

  • Formed by weathering of igneous rocks.
  • Clayey in nature.
  • Retains moisture.
  • Ideal for growing cotton.

Red Soils:

  • Formed by weathering of metamorphic rocks and crystalline rocks.
  • Found in semi – arid regions.
  • Not a fertile.
  • Is soil brown red in colour due to the presence of iron oxide
  • Suitable for millet cultivation.

Laterite soils:

  • Formed by the process of leaching.
  • Found in trophical regions, which experienced alternate wet and dry condition.
  • Infertile soil.
  • Suitable for plantation of tea and coffee.

Mountain soils:

  • Found in slopes of mountains.
  • Thin and acidic in nature.
  • Nature of soil differs based on the altitude.

Desert soils:

  • Found in hot desert region.
  • Porous and saline in nature.
  • Infertile in nature.
  • Agriculture not successful.

IX. Activity Corner

Question 1.
Complete the following table with the help of internet source
Samacheer Kalvi 8th Social Book Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil
Answer:
Samacheer Kalvi Guru 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil

Question 2.
Map Work:
Mark the areas of black soil on the outline map of India.
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Rock and Soil Additional Questions

I. Choose the correct answer

Question 1.
……………. rocks are also called Primary rocks.
(a) Sedimentary
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) Stratified
Answer:
(b) Igneous

Question 2.
…………….. rocks are also known as stratified rocks.
(a) Igneous
(b) Metamorphic
(c) Sedimentary
(d) Hypabysal
Answer:
(c) Sedimentary

Question 3.
Oldest sedimentary rocks of the world have been identified in
(a) Green land
(b) India
(c) France
(d) Australia
Answer:
(a) Creen landi

Question 4.
…………….. soil is suitable for milled cultivation.
(a) Alluvial
(b) Black
(c) Latente
(d) Red
Answer:
(d) Red

Question 5.
……………. soil is porous and saline.
(a) Mountain
(b) Desert
(c) Alluvial
(d) Red
Answer:
(b) Deserti

Question 6.
The time needed to form soil depends on the ……………..
(a) altitude
(b) rainfall
(c) climate
(d) fertility
Answer:
(c) climate

II. Fill in the blanks

  1. ……………. refer to rock in Greek.
  2. Out of 2,000 different types, only ……………. are the basic minerals commonly found all over the earth.
  3. ……………. are chemical substances which exist in nature.
  4. Minerals exist in nature ¡n the form of ……………. or …………..
  5. The world Igneous is derived from the Latin word ……………. meaning …………….
  6. Intrusive Igneous rocks are also called ………….. rocks.
  7. Meta means ………….. and morpha means ………………
  8. In wet tropical area soil formation is ………………

Answer:

  1. Petrus
  2. 12
  3. Minerals
  4. Elements, compounds
  5. Ignus, firel
  6. Crystallins
  7. Change, shape
  8. Faster

III. Match the following

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 1 Chapter 1 Rock And Soil

a. iiii
b. iv
c. i
d. ii

IV. Choose the incorrect statement from the following

Question 1.

  1. Igneous rocks donot contain fossils
  2. The oldest sedimentary rock in the world is 3.9 billion years old.
  3. Soil consists of 5% Organic matter.
  4. Laterite soil is thin and acidic.

Answer:
4. Laterite soil is thin and acidic

V. Consider the following statement and choose the right option from the given ones

Question 1.
Statement (1) :
Proper management of soil resource will lead to sustainable food production.

Statement (2) :
India is an Agricultural country.

  1. 1 and 2 are correct but 2 does not explain.
  2. 1 is correct but 2 is incorrect.
  3. 1 and 2 are correct and 2 explains 1.
  4. 1 is incorrect but 2 is correct.

Answer:
3. 1 and 2 are correct and 2 explains 1

VI. Give Reason for the following

Question 1.
The Laterite soil is infertile.
Answer:
Laterite are the typical soils of trophical regions. These soils are found in the regions which experienced alternate wet and dry condition. As these soils are formed by the process of leaching, it is in fertile.

Question 2.
Sedimentary rocks are called stratified rocks.
Answer:
Sedimentary rocks consist of many layers which were formed by the sediments deposited at different periods. As it consists of many strata, it is also known as ‘Stratified rocks’.

VII. Distinguish the following

Question 1.
Igneous rock and sedimentary rock.
Answer:

Igneous rocks:

  • Formed by the solidification of molten magma.
  • Classified into 2 types:
  • Extrusive and Intrusive Igneous rocks.
  • Crystalline in nature.
  • Hard in nature.

Sedimentary rocks:

  • Formed by the sediments derived and deposited by various agents.
  • Classified into 3 types:
  • Organic, Mechanical, Chemical sedimentary rocks.
  • Non – crystalline rocks
  • Soft and get eroded easily.

VIII. Give short answers

Question 1.
Name the four realms of earth.
Answer:
Four realms of the earth, are lithosphere, hydrosphere, atmosphere and biosphere.

Question 2.
What is the Lithosphere composed of?
Answer:
Lithosphere is composed of solid rocks and unconsolidated materials.

Question 3.
What is lava?
Answer:
Lava is actually a fiery red molten magma comes out from the interior of the earth on its surface.

Question 4.
Why are crystalline rocks called so?
Answer:
The intrusive Igneous rocks consist of large crystals, and so they are also called as ‘Crystalline rocks’.

Question 5.
Name a few Major Active Volcanoes.
Answer:
Major Active Volcanoes:
Mount Vesuvius, Mt. Stromboli and Mt. Etna in Italy and Mauna Loa and Mauna Kea in Hawaii Islands.

Question 6.
What are the characteristics of Sedimentary rocks?
Answer:

  1. They have many layers.
  2. They are non-crystalline rocks.
  3. They contain fossils.
  4. They are soft and get eroded easily.

Question 7.
What is Thermal Metamorphism?
Answer:
If the change in the rocks is mainly caused by high temperature, the process is called as thermal metamorphism..

Question 8.
Explain Dynamic Metamorphism.
Answer:
If the change in the rock is mainly caused by high pressure, the process is called as Dynamic Metamorphism.

Question 9.
State the characteristics of Metamorphic rocks.
Answer:

  1. Metamorphic rocks are mostly crystalline in nature.
  2. They consist of alternate bands of light and dark minerals.

Question 10.
Mention some uses of rocks.
Answer:

  1. Cement
  2. Writing chalk
  3. Fire
  4. Building materials
  5. Bath scrub
  6. Kerb stone
  7. Ornament
  8. Roofing materials
  9. Decorative materials
  10. These are valuable source of minerals such as gold, diamond, sapphire etc.

IX. Give Detailed Answer

Question 1.
Explain the different types of sedimentary rocks.
Answer:
Types of Sedimentary Rocks
1. Organic Sedimentary Rocks:

  • These rocks are formed as a result of the decomposition of dead plants and animals.
  • It contains fossils. Chalk, Talc, Dolomite and Limestone rocks are of this category.

2. Mechanical Sedimentary Rocks:

  • These rocks are formed from the disintegration of igneous and metamorphic rocks.
  • The natural agents erode and transport these rocks and deposit them at some places. After a long period of time, they cemented to form rocks.
  • Sandstone, Shale and Clay are the examples of rocks of this type.

3. Chemical Sedimentary rocks

  • These are formed by precipitating of minerals from water. It is formed usually through evaporation of chemical rich solutions.
  • These rocks are also called as evaporates.
  • Rock Salt is an example of this kind.

Question 2.
Explain the Rock cycle with a diagram.
Answer:
1. Igneous rocks are the primary rocks formed first on the earth. These rocks are weathered, eroded, transported and deposited at some places to form sedimentary rocks.

2. The Igneous and Sedimentary rocks are changed into metamorphic rocks under the influence of temperature and pressure.

3. The metamorphic rocks are also get disintegrated and deposited to form sedimentary rocks.

4. Formation of igneous rocks take place when there is an outflow of molten materials. Like this, the rocks of the earth crust keeps on changing from one form to another form under various natural forces and agents.

5. The endless process is referred as Rock Cycle.

Samacheer Kalvi 8th Books Solutions Social Science Geography Term 1 Chapter 1 Rock And Soil

Question 3.
Mention the uses of soils.
Answer:
Uses of soils:
Soil is one of the important natural resource. It is a basic requirement for plant growth and supports various life forms on the earth.

  1. The minerals present in the soil enhance and nourishes the crops and plants.
  2. It is used in making of ceramics or pottery.
  3. It is a source of material for construction and handicraft works.
  4. It acts as natural filter of water and purifies it.
  5. Soil supports ecosystem and play an important role in land management.

Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 4 Cell Biology

You can Download Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 4 Cell Biology

Samacheer Kalvi 7th Science Cell Biology Textual Evaluation

I. Choose the correct answers:

Cell Biology 7th Standard Question 1.
Basis unit of life.
(a) Cell
(b) Protoplasm
(c) Cellulose
(d) Nucleus
Answer:
(a) Cell

7th Science Cell Biology Question 2.
the outer most layer of an animal cell. Who am I?
(a)Cell wall
(b) Nucleus
(c)Cell membrane
(d) Nuclear membrane
Answer:
(c) Cell membrane

Samacheer Kalvi 7th Biology Guide Question 3.
Which part of the cell is called the brain of the cell?
(a) Lysosome
(c) Mitochondria
(b) Ribosome
(d) Nucleus.
Answer:
d) Nucleus

Science Cell Biology Question 4.
________ helps in cell division.
(a) Endoplasmic reticulum
(b) Golgi complex
(c) Centriole
(d) Nucleus
Answer:
(c) Centriole

Samacheer Kalvi Guru Science 7th Question 5.
Suitable term for the various components of cell is _________
(a) Tissue
(b) Nucleus
(c) Cell
(d) Cell organelle
Answer:
(d) Cell organelle

Fill in the blanks:

  1. The jelly like substance present in the cell is called _______.
  2. I convert the Sun’s energy into food for the plant. Who am I?_________.
  3. Mature Red blood cell do not contain a ________.
  4. Unicellular organisms can only be seen under a ________.
  5. Cytoplasm plus nucleoplasm is equal to ________.

Answer:

  1. cytoplasm
  2. chloroplast
  3. Nucleus
  4. Microscope
  5. Protoplasma

III. True or False – If False give the correction answer

7th Biology Guide Question 1.
Animal cells have a cell wall.
Answer:
False, Plant cells have a cell wall.

Question 2.
Salmonella is a unicellular bacteria.
Answer:
True

Question 3.
Cell membrane is fully permeable.
Answer:
False, Cell membrane is selectively permeable.

Question 4.
Only plant cells have chloroplasts.
Answer:
True.

Question 5.
Human stomach is an organ.
Answer:
True.

Question 6.
Ribosomes are small organelles with a membrane.
Answer:
False. Ribosomes are small organelles without a membrane.

IV. Match the following:

Question 1.

  1. Transporting channel – Nucleus
  2. Suicidal bag – Endoplasmic reticulum
  3. Control room – Lysosome
  4. Power house – Chloroplast
  5. Food producer – Mitochondria

Answer:

  1. Transporting channel – Endoplasmic reticulum
  2. Suicidal bag – Lysosome
  3. Control room – Nucleus
  4. Power house – Mitochondria
  5. Food producer – Chloroplast

V. Analogy:

Question 1.
Bacteria : microorganism :: mango tree :________
Answer:
Macroorganism.

Question 2.
Adipose : tissue :: eye :_________
Answer:
Organ

Question 3.
Cell wall: plant cell:: centriole :_________
Answer:
Animal cell.

Question 4.
Chloroplast: photosynthesis :: mitochondria :________
Answer:
Respiration.

VI. Choose Use connect alternative from the following :

Question 1.
Assertion (A) : Tissue is a group of dissimilar cells.
Reason (R) : Muscle is made up of Muscle cell.
(a) Both A and R are true
(b) Both A and R are false
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true

Question 2.
Assertion (A) :Majority of cells cannot be seen directly with naked eye because.
Reason (R) :Cells are microscopic.
(a) Both A and R are true
(b) Both A and R are false
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Answer:
(a) Both A and R are true

VII. Very short answer:

Question 1.
What are the functions of cell wall in plant cell?
Answer:
Protection, maintains shape of cell and acts as protective framework.

Question 2.
Which organelle uses energy from sunlight to make starch?
Answer:
Chloroplast uses energy from sunlight to make starch.

Question 3.
What are the main things in a nucleus?
Answer:
Nuclear envelope, Nucleolus, chromatin body.

Question 4.
What does cell membrane do?
Answer:
It acts as boundary of cell and protects it.

Question 5.
Why lysosomes are known as scavengers of the cell?
Answer:
The lysosomes are the main digestive compartments of a cell and digest damaged cell parts. Hence they are called scavengers of the cell.

Question 6.
Teacher said “A virus is not an organism” Do you agree with this statement or
not? Explain Why?
Answer:
True I agree with the statement. A virus acts as a living organism within the body of a host and behaves like a non-living thing outside. It lacks cell wall, cell membrane, cytoplasm and organelles. Hence it is not a organism.

VII. Give short answer :

Question 1.
Why the cell is very important for us?
Answer:

  1. Cell is the basic structural and functions unit of life.
  2. It is the building unit of living organism.
  3. A group of cells form a tissue which forms the organ and organ systems.
  4. This helps a living organism to do its functions. Hence cell is very important for us.

Distinguish between the following pairs

  • Smooth ER and Rough ER
  • Cell wall and cell membrane
  • Chloroplast and mitochondria

Answer:
Smooth ER (Endoplasmic Reticulum)

  1. It is smooth due to absence of Ribosomes.
  2. It helps in transport of steroids and lipids.

Rough ER (Endoplasmic Reticulum)

  1. It is’rough due to presence of Ribosomes.
  2. It helps in protein synthesis

Cell wall

  1. It is seen only in plant cells.
  2. It is made of cellulose.

Cell membrane

  1. It is seen in plant and animal cells.
  2. It is made of proteins and lipids.

Chloroplast

  1. It is a organelle seen only in plant cells (green plants)
  2. It helps in synthesis and storage of starch.

Mitochondria

  1. It is a organelle seen in plant and animal cells.
  2. It is the centre of respiration in a cell and produces energy.

Question 3.
Write correct sequence from cell to organism?
Answer:
Cell —> Tissue —> Organ —> Organ system —> Organism.

Question 4.
Write a short note on nucleus.
Answer:

  1. Nucleus is seen in the cytoplasm of plant and Animal cells.
  2. It is surrounded by nuclear envelope.
  3. It has one or two nucleoli and chromatin body.
  4. The chromatin body stores genetic information.

Functions of Nucleus:

  1. It controls all the processes and chemical reactions that take place inside the cell.
  2. Inheritance of character from one generation to another.

Question 5.
Classify the following terms into cells, tissues, organs and write in the tabular column given below:
Neuron, Lungs, Xylem, brain, adipose, Leaf, RBC, WBC, hand, muscle, heart, ovum, squamous, phloem, cartilage.
Answer:

Cell Tissue Organ
Neuron Xylem Lungs
RBC Adipose Brain
WBC Muscle Leaf
Ovum Squamous Hand
Phloem Heart
Cartilage

Question 6.
On the lines given below, write about what you have learned from the activities done in this lesson.
Let me tell you about some of the important things I’ve learned about cells. First, I’ll start with… .
First, I’ll start with___________________________.
Answer:

  1. Cell is the basic unit of an organisms.
  2. Based on number of cells organisms can be classified as unicellular and multicellular organisms.
  3. The cells form tissues, Tissues form organs, Organ system help an organism to function.
  4. The cell wall is seen only in plant cells.
  5. Cell membrane is seen only in plant cells.
  6. Cell membrane is seen in all cells.
  7. The organelles of the cell like chloroplast, Mitochondria, Ribosomes, Endoplasmic Reticulum, Golgi bodies etc help to perform cell functions.
  8. Nucleus is the controlling centre of a cell.

IX. Given long answer:
Question 1.
Write about any three organelles in detail.
Answer:
The three organelles are as follows
Chloroplasts:

  1. They are green organelles seen in plant cells only.
  2. They can prepare food using sun is energy and photosynthesize since they contain the pigment chlorophyll.
  3. They absorb the radiant energy of the sun and convert it to chemical energy to be used by plants and animals.

Golgi Complex:

  1. They are cell organelles which consist of membrane bound sacs stacked on top of one another and have associated secretory vesicles.
  2. Golgi complex helps in production of secretory substances, packaging and secretion.

Mitochondria:

  1. It is a oral double membrane bounded organelle.
  2. Aerobic respiration occurs in mitochondria and energy is released. Hence mitochondria is called as power house of the cell
  3. The energy produced is used for metabolic activities of the cell.

Question 2.
In a situation, how to explain, while your friend ask what is this, never seen before ?
Cell Biology 7th Standard Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 4
Answer:

  1. This is a animal cell.
  2. It is the basic unit of an animal body.
  3. Animal cell is covered by a cell membrane and lacks cell wall.
  4. It has organelles like mitochondia, Golgi apparatus, Ribosomes, etc..
  5. It differs from plant cells since it lacks chloroplast.
  6. It has centrioles which are not seen in plant cells.
  7. Nucleus is the controlling centre of the cell.

Question 3.
Compare the plant cell and the animal cell and complete the illustration given below
Answer:
7th Science Cell Biology Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 4

X. Higher ordear Thinking question :
Virus is called Acellular. Why?
Answer:

  1. Virus is made up of a outer protein coat and a nucleic acid.
  2. It lacks cell wall, cell membrane, organelles and cytoplasm.
  3. Therefore a virus is described as a cellular.

Samacheer Kalvi 7th Science Cell Biology Intext Activities

Activity – 1

Question 1.
Do you remember the lesson studied in previous class, how will you find whether an object is living or non – living? Write it down. An object is living or non-living?
Answer:
Living things: Living things use energy. They move or change shape.
Eg: Humans, insects, plants, animals etc.
Non-living things:
Do not move by themselves, grow or reproduce.
Eg: Rocks, car, pencils etc.

Question 2.
Form a team and work together to write down some of the functions of life, which you can remember.
Answer:
Reproduction, response to stimuli, Growth, movement, excretion

Question 3.
Do you think that an individual cell is living? Explain your answer.
Answer:
Cells are living things. Cells are found in plants, animals and Bactria.

Question 4.
Write about various organelles of a cell which you know.
Answer:
Vacuole, lysosome, endoplasmic reticulum, Golgi appartus, mitochondria, chloroplast.

Activity – 2
Find out major organs that are part of the circulatory system of a human body and list out their functions.
Answer:

Organs

  1. Heart (Cardiovascular)
  2. Lungs (Pulmonary)
  3. Blood vessels – Arteries
  4. Blood vessels – Veins

Functions

  1. Pumps oxygenated and deoxygenated blood on different sides.
  2. In oxygen from incoming air enters the blood and carbon-di-oxide, a waste gas from the metabolism, leaves the blood.
  3. Carry blood away from the heart.
  4. Carry blood back to the heart.

Activity – 3
Study the pictures given and write the differences between cells that you observe in the given table
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Biology Guide Term 2 Chapter 4 Cell Biology

Activity – 4
Summarise what you have learnt Now you’ve studied the internal structure of a cell. Let us summerise what we have learnt so far Complete this table by filling the main function of each of the cell structures.

Cell Structure

  1. Cell membrane
  2. Cell wall
  3. Cytoplasm
  4. Mitochondria
  5. Vacuole
  6. Chloroplast
  7. Endoplasmic reticulum

Function(s)

  1. Boundary of an animal cell.
  2. Supporter and protector.
  3. Giving a ceil its shape.
  4. Energy releaser.
  5. Support the organelle.
  6. Food producers.
  7. Synthesis protein lipids, steroids and transport them

Samacheer Kalvi 7th Science Cell Biology Additional Question :

Choose the correct answer.

Question 1.
________ is the largest organelle
(a) Chloroplast
(b) Mitochondria
(c) Nucleus
(d) Golgi apparatus
Answer:
(c) Nucleus

Question 2.
The ______cells are spindle shaped.
(a) muscle
(b) nervous
(c) RBC
(d) epithelial
Answer:
(a) muscle

Question 3.
The________ plays a role in change of colour and taste of fruits.
(a) nucleus
(b) Golgi bodies
(c) lysosome
(d) chloroplast
Answer:
(b) Golgi bodies

Question 4.
________lacks a nucleus.
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) RBC
(d) Brain cell
Answer:
(c) RBC

Question 5.
Starch is stored in _______
(a) chloroplast
(b) leucoplast
(c) chromoplast
(d) Golgi apparatus
Answer:
(b) leucoplast

II. Fill in the blanks.

  1. Plastids containing coloured pigments are called ________
  2. cells have the ability to multiply and develop into different types of cells.
  3. ________are seen only in animal cells.
  4. An organelle seen in bacteria and cell of higher organisms is ______
  5. Cell wall is made up of ________

Answer:

  1. Chromoplasts
  2. stem
  3. centrioles
  4. Ribosome
  5. cellulose

III. True or false – if false, give the correct statement.
Question 1.
Leucoplast store steroids.
Answer:
False, Leucoplasts store starch.

Question 2.
Bacteria is a animal cell.
Answer:
False, Bacteria is a plant cell.

Question 3.
Amoeba contains chloroplants.
Answer:
False, Amoeba does not contain chloroplasts.

Question 4.
Mitochondria can help to photosynthesize.
Answer:
False, Mitochondria can help to produce energy

Question 5.
The cytoplasm consists of 90% water.
Answer:
True

Question 6.
The body of a nerve cell is branched.
Answer:
True.

IV. Match the following:

Question 1.
Science Cell Biology Samacheer Kalvi 7th Solutions Term 2 Chapter 4
Answer:
(c)
(d)
(b)
(a)

V. Analogy:

Question 1.
Golgi: secretion :: Endoplasmic reticulum: _________
Answer:
Transport.

Question 2.
Plant tissue : Xylem :: Animal tissue : _________
Answer:
Epithelium.

Question 3.
Plant organ : stem :: Animal organ : _________
Answer:
Stomach.

VI. Assertion and Reason.
Mark the correct choice as
(a) Both A and R are true.
(b) Both A and R are false
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true

Question 1.
Assertion (A) : Stem cells can form different types of cells.
Reason (R) : They are found in plants and animals.
Answer:
(c) A is true but R is false

Question 2.
Assertion (A): The cell wall has pores.
Reason (R) : Each cell is connected to its neighbouring cell.
Answer:
(a) Both A and R are true

VII. Very short Answers:

Question 1.
Define a tissue.
Answer:
Tissue is a group of cells organized for a specific function.

Question 2.
What is Plasmodesmata?
Answer:
Each plant cell is interconnected with its neighboring cells through openings called Plasmodesmata.

Question 3.
What is ATP?
Answer:
ATP stands for Adenosineri Phosphate and is the energy currency of a cell.

Question 4.
What is unique about embryonic stem cells?
Answer:
They can develop into any type of cell in the body. Such as blood cell, nerve cell etc.

Question 5.
Name the types of plastids.
Answer:
Chloroplasts, chromoplasts and leucoplasts.

Question 6.
Name a cell which lacks a nucleus.
Answer:
Red blood cell.

VII. Short Answer.

Question 1.
Why are lysosomes called as ‘suicidal bags of the cell’?
Answer:
Lysosoms can lyse (destroy) a cell by producing enzymes. Hence they are known as suicidal bags of the cell.

Question 2.
What is endoplasmic reticulum?
Answer:
It is an inter membranous network made up of flat or tubular sacs within the cytoplasm. Endoplasmic reticulum is of two types. They are rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum

Question 3.
List the functions of Nucleus.
Answer:

  1. It controls all the processes and chemical reactions that take place inside the cell.
  2. Inheritance of character from one generation to another.

Question 4.
Why is mitochandia known as power house of the cell?
Answer:
Aerobic respiratory reactions take place within the mitochondrion to release energy. So it is known as “The Power House’” of the cell.

Question 5.
What is a vacuole?
Question:
It is a membrane bound bag like structure filled within organic and organic molecules along with water and found in plant cells to support the organelles. Animal cell has very small vacuoles.

VIII. Long Answer

Question 1.
List the functions of cell wall.
Answer:

  1. Cell wall provides a frame work for support and stability.
  2. It allows the plant to remain rigid and upright.
  3. It helps to maintain the shape of the plant cell.
  4. It has openings called plasmodesmata through which neighboring cells are interconnected.
  5. It acts as a protective covering for the cell.

Question 2.
Draw a plant cell and label the parts.
Answer:
Samacheer Kalvi Guru Science 7th Science Solutions Term 2 Chapter 4 Cell Biology

Question 3.
List the differences between Plant cell and Animal cell.
Answer:

Plant cell

  1. It has cell wall.
  2. It has plastids such as chloroplasts, chromoplasts etc.
  3. Centrioles are not seen.
  4. It has a large vacuole.
  5. It is larger in size.

Animal Cell

  1. Cell wall is absent.
  2. Plastids are absent.
  3. It has centrioles which help in cell division.
  4. Vacuoles are small or absent.
  5. It is smaller in size.

IX. Hots:

Question 1.
Bacterial cells can prepare food. Do you agree?
Answer:
Yes, some bacterial cells have chlorophyll pigments and can prepare food.

Question 2.
Stem cells are used by doctors to treat diseases. Do you agree with this statement?
Answer:
Yes. Stem cells can divide and form any other cell type and hence can be used to cure several diseases like spinal cord injury.

Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3 A Prayer to the Teacher

Students can Download English Lesson 3 A Prayer to the Teacher Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Samacheer Kalvi 7th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3 A Prayer to the Teacher

Reading
I. Which of these statements do you find in the speech?

  1. Inclusion is essential for us to do well in life.
  2. We should neglect others.
  3. Communicate politely with the less privileged.
  4. Teachers teach us to communicate well.
  5. Effective Communication is inessential to excel in life.

Answer:
We find statement No. 1, 3 and 4 in the speech.

  1. [✓]
  2. [✗]
  3. [✓]
  4. [✓]
  5. [✗]

II. Read the statements. Tick [✓] the correct words. You can tick more than one.

A Prayer To The Teacher Question 1.
We should develop the ability to learn from _____
Answer:
[✓] self
[✓] others
[✓] books

A Prayer To The Teacher Question And Answer Question 2.
Teachers help me to learn _____  things.
Answer:
[✓] new
[ ] bad
[✓] difficult

A Prayer To The Teacher Summary Question 3.
Teach me to appreciate
Answer:
[✓] nature
[ ] destruction
[✓] small creatures

A Prayer To The Teacher Book Back Answers Question 4.
We should learn to questions.
Answer:
[✓] ask
[✓] answer
[ ] discard

III. Answer the following questions in a sentence or two.

A Prayer To The Teacher 7th Standard Question 1.
What is inclusion? Why is it important?
Answer:
Inclusion is to value everyone beyond the boundaries irrespective of their differences. Inclusion is important to be successful in life.

A Prayer To The Teacher 7th Std Question 2.
What is good or effective communication?
Answer:
Good and effective communication are to be able to speak and write to convey what . we actually feel.

Prayer To The Teacher Question 3.
What should we learn from our teachers?
Answer:
We should learn newer and more difficult things from our teachers.

A Prayer To The Teacher Lesson Plan Question 4.
What kind of learning brings joy to you?
Answer:
Learning new ways to learn brings joy to us.

A Prayer To The Teacher Theme Question 5.
In what ways are we doing injustice to nature?
Answer:
We do injustice to nature by felling trees, killing small creatures and causing urban decay.

A Prayer To The Teacher Prose 7th Standard Question 6.
What do you need to learn to live a good life in this world?
Answer:
To live a good life in this world we need to learn to appreciate the interconnected nature of things.

The Prayer To The Teacher Question 7.
How does the ability to question help us?
Answer:
The ability to question helps us to get answers, to establish better order of things, to be accountable and in the end it helps us to see the truth emerge.

A Prayer To The Teacher Lesson Question 8.
What do you think are the two most important lessons that the speaker mentions?
Answer:
The two most important lessons the speaker mentions are to stress our point without raising our voice and to raise our voice when our silence hurts another life.

IV. Answer the following questions in detail.

Samacheer Kalvi Guru 7th English Question 1.
What are the skills / values a teacher should teach their students to live in this competitive world?
Answer:
To live in this competitive world, our teachers should teach their students important skills and values like, the value of inclusion, ability to communicate both written and verbal, the ability to learn newer and more difficult things.

Samacheer Kalvi Guru English 7th Standard Question 2.
What kind of a life do you want to lead in this world?
Answer:
When I live in this world I want to live a patriotic life which means having tolerance towards others with a different opinion in matters like religion, race, etc. I would like to consider all people in the world suffering from poverty, disease and hunger as my own and help them. Violence should not be found in my environment. I should have the strength to love all my fellow human beings with all their short comings. I should see unity in diversity. I must not consider anyone from any part of the globe as foreigner or stranger but as brother and sister. I wish to live a peaceful life without any barbed wires or smoking guns.

Vocabulary

Prefix And Suffix

A. Match the suitable prefix and suffix to create new words of your own. One has been done for you.
Answer:

A Prayer To The Teacher Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3
B. Refer to your dictionary. Add a prefix or suffix to the following words and find their antonyms.
Answer:

  1. privileged × underprivileged
  2. animate × inanimate
  3. discriminate × indiscriminate
  4. empty × unempty
  5. communicate × miscommunicate
  6. learn × unlearn

Listening

C. Listen to the story and fill in the blanks by selecting the right option.

  1. Raj was upset as he had done ______ (Well/poorly) in his english test
  2. His grandmother gave him a ______ (pen/pencil)
  3. Granny compared ______ (Raj / Ravi) with the pencil.
  4. Raj’s pain of not doing well in his test was compared with ______ of Pencil. (Sharping/ writing)
  5. Raj understood that failures are stepping stones to _____ (success/climbing)

Answer:

  1. Poorly
  2. Pencil
  3. Raj
  4. Sharping
  5. success

Speaking

D. Read the story. Divide yourselves into groups of four. Discuss what little Sarah wants to talk about. Take roles and enact the story.
Answer:
Anitha, Banu, Chitra and Daisy discuss what Little Sarah wants to talk about.
Anitha : Why is Sarah sad?
Banu : Sarah’s father got a transfer to another city. So Sarah was moved to a new house and a new school in the new city.
Chitra : Oh! Is she sad because she missed her old home and old school friends?
Daisy : Yes. She wanted to express her sad feelings to her close relatives.
Anitha : Do you mean to her parents and brother?
Banu : But poor thing, they did not listen to her in their busy work.
Chitra : Was she able to tell her feelings to any one?
Daisy : Her teacher Ms. Nancy saw her new student Sarah sad. She called her and asked the reason.
Anitha : Sure. Sarah would have told how badly she missed her dear friends and her home. Was the teacher able to make her happy?
Banu : Of course. The teacher listened to Sarah patiently and told her that the people near her present home and school are also good and assure she would earn good friends soon.
Chitra : The teacher had helped Sarah to develop a world view of things, to appreciate diversity and the power of loving her fellow human beings.
All : Yes!

Picto Grammar

E. Look at the pictures. Pick out the right preposition and fill in the speech bubbles given below.

A Prayer To The Teacher Question And Answer Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3

Answer:

  1. I’ am jumping over the box.
  2. I can jump down from the box.
  3. I’ am standing on the box.
  4. I’ am carrying the box on my head.
  5. I’ am sitting inside the box.
  6. I’ am standing in front of the box
  7. I’ am sitting in between the boxes.

Grammar

F. Read the following sentences carefully and underline the preposition
Answer:

  1. Julian placed her lunchbox inside her bag. – Place Preposition
  2. Vinothini left the house before sunrise. – Time Preposition
  3. Ben saw Daisy playing across the road. – Place Preposition
  4. Hema keeps all her teddy bears on top of her wardrobe. – Position Preposition
  5. Divya hid the sweets behind her back. – Place Preposition
  6. Sudha fell over during the basketball match. – Position Preposition
  7. Madhusudhan checked to see if his keys had fallen underneath his chair. – Position Preposition
  8. Mrs Meena asked the children to go into her classroom. – Place Preposition
  9. After lunch, the children were allowed to play. – Time Preposition
  10. Saravanan climbed onto the horse. – Position Preposition

G. Complete the following sentences using appropriate prepositions.

Question 1.
Is your mother _______ home?
(a) in
(b) at
(c) on
Answer:
(b) at

Question 2.
There is unity in diversity _______ the people.
(a) among
(b) between
(c) within
Answer:
(a) among

Question 3.
He discussed the problem _______ his parents.
(a) with
(b) to
(c) for
Answer:
(a) with

Question 4.
Lithisha was praised _______ her father.
(a) with
(b) for
(c) by
Answer:
(c) by

Question 5.
Can you finish the work _______ tomorrow?
(a) by
(b) in
(c) within
Answer:
(a) by

Question 6.
He has been absent _______ last week.
(a) since
(b) for
(c) by
Answer:
(a) since

H. Fill in the blanks using suitable positions from the box. Some options can be used more than once.

(across,with,on,to,by,since,from,about,into,at,during)

  1. What do you do ______ weekends?
  2. I am going to my village ______ Sunday.
  3. I haven’t met my friends ______ December.
  4. Run ______ the street and get me the ribbon.
  5. He told me in detail ______ the incident.
  6. ‘This picture was drawn ______ the girl ______ Charcoal
  7. The car was travelling ______ a great speed.
  8. The ball fell ______ the lake.
  9. There is a bridge ______ the river.
  10. The conference will be held ______ 10 a.m. ______ 5 p.m.

Answer:

  1. during
  2. on
  3. since
  4. on
  5. about
  6. by; with
  7. at
  8. into
  9. across
  10. from; tol

I. Fill up the blanks using suitable prepositions on your own.

  1. The soldier climbed ________ a horse and rode away.
  2. They have been here ________ a long time.
  3. Kumaravel has lived in this city ________ 2012.
  4. The paper was published ________ an International journal.
  5. When will you return ________ home?
  6. One ________ the four students wrote the answers correctly.
  7. This fruit is ________ the Mexican capital.
  8. The head offce is ________ Nungambakkam. It is College Road. As you go the station, the office is the right side.
  9. The sailors were taken ________ the forest and made to walk 10 miles.
  10. The girl standing ________ me was sneezing.

Answer:

  1. on
  2. for
  3. since
  4. in
  5. back
  6. of
  7. from
  8. at; on; through; at
  9. through for
  10. before

Writing

J. Fill in the value rees with the best qualities you like to follow ii ir life from the given list. Write a few lines about your favourite quality in the box.
Answer:

A Prayer To The Teacher Summary Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3

My favourite quality is Good manners. Good manners fetches good name for us. If we develop good manners from childhood it will continue till our adulthood. We shall be role models for others when we display good manners.

Creative Writing

K. Fill in the template given for limerick.
Answer:
There once was a chubby soft Teddy bear (8 syllable)
Whom cute baby had always near (8 syllable)
She played with him (5 syllable)
Even when she swim (5 syllable)
If Teddy’s lost don’t cry baby dear! (8 syllable)

A prayer to the Teacher Additional Questions

I. Choose the correct Synonyms from the options below.

Question 1.
emerge
(a) to appear
(b) come out
(c) reveal
Answer:
(b) come out

Question 2.
engulf
(a) swallow whole
(b) consume
(c) eat
Answer:
(a) swallow whole

Question 3.
nakedness
(a) frank
(b) open
(c) not hiding
Answer:
(a) frank

Question 4.
urban decay
(a) making city rot
(b) deteriorating the city
(c) destroy the city
Answer:
(c) destroy the city

Question 5.
gifted
(a) people with knowledge
(b) people blessed with everything
(c) giving fit
Answer:
(a) people with knowledge

Question 6.
cut throat
(a) highly competitive
(b) competitive
(c) cut the throat
Answer:
(a) highly competitive

Question 7.
value
(a) giving importance
(b) precious
(c) costly
Answer:
(a) giving importance

Question 8.
free
(a) without payment
(b) discount
(c) available without money
Answer:
(a) without payment

II. Pick the Correct Antonyms.

  1. proportionate × ______ (disproportionate, unusual size, inequal)
  2. unusual × ______ (usual, common, regular)
  3. urban × ______ (village, suburban, town)
  4.  accountable × ______ (unaccountable, not responsible, irresponsible)
  5. imbalance × ______ (balance, not partial, equal)
  6. animate × ______ (inanimate, not animal, non living)
  7. tolerance × ______ (intolerance, not tolerate, not adjusting)
  8. foreigner × ______ (native, inland person, citizen)
  9. humility × ______ (proud, boasting, dominating)
  10. indiscriminate × ______ (discriminate, judge carefully, identify)

Answer:

  1. disproportionate
  2. usual
  3. village
  4. unaccountable
  5. balance
  6. inanimate
  7. intolerance
  8. native
  9. proud
  10. discriminate

III. Choose the Correct Answer (MCQ).

Question 1.
I clean my house and empty the garbage on the road because the road is not ______ in what I feel is my own.
(a) included
(b) indulgence
(c) inclusion
Answer:
(a) included

Question 2.
I take my child to the movie but not my neighbour’s child because that child is beyond my zone of ______
(a) fostering
(b) caring
(c) parenting
Answer:
(c) parenting

Question 3.
Our depends on our power to impress ______
(a) survival
(b) impact
(c) honour
Answer:
(a) survival

Question 4.
We are ______ because we do not ask questions
(a) accountable
(b) learning
(c) enslaved
Answer:
(c) enslaved

Question 5.
The sea does not get ______ from us for the fish it gives us.
(a) tax
(b) royalties
(c) money
Answer:
(b) royalties

Question 6.
Poverty, disease and hunger have no ______
(a) diversity
(b) patriotism
(c) nationality
Answer:
(c) nationality

IV. Short Questions with Answers.

Question 1.
Give an introduction to the lesson ‘A Prayer to the Teacher’.
Answer:
The lesson A Prayer to the Teacher’ is actually the speech given by Subroto Bagchi, the Founder and CEO of Mindtree. The speech was the convocation address given to the teachers graduating from the International Academy for Creative Teaching at Bangalore in 2005.

Question 2.
What was the main theme of Subroto Bagchi’s speech?
Answer:
Subroto emphasizes mainly that the teachers should go beyond the syllabus and teach students the values and skills they need to live a useful and meaningful life.

Question 3.
What is the importance of the ‘power to impress’?
Answer:
Today’s students are forced to impress because their survival depends on their success in the rat race of common entrance tests and competitive exams and competitions.

Question 4.
‘Teach me also to raise my voice’. Is the author asking us to fight?
Answer:
No. The author wants us to speak thoughtfully to protect a life, one who is hurt and for truth. But at the same time when people unnecessarily shout, we should be silent, contemplate and act positively.

V. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
Define ‘inclusion’ and give three examples.
Answer:
Inclusion means valuing all people irrespective of their boundaries like financial and educational status, caste, creed, physical health, designation or nativity.
Examples:
1. Cleaning our house and emptying the garbage on the road because we do not feel the road is also ours.
2. Feeding our child in front of our hungry servant maid, not caring for her with a humanitarian heart that she also is one in our household.
3. Not taking the close neighbour’s child to the movie along with one’s own child, thereby not having a broad parental attitude.

Question 2.
List a few things we need to communicate and convey what we feel.
Answer:
We must be able to communicate with:

  1. A simple innocent child and nature.
  2. The disabled and the ones who are hard of hearing and speaking.
  3. Those who are under privileged and less gifted than us.
  4. People who are our seniors and elders as well as our juniors and youngsters.
  5. With all the living as well as the nonliving things around.
    By communicating, the speaker means to protect, safe-guard, cherish and to keep them.

Question 3.
‘Teach me to appreciate the interconnected nature of things’. How?
Answer:
The speaker wants the teachers to create an awareness in students about nature when
they teach of nature. Example :

a) It is not just teaching the concept of ‘rising waves’ but also the reasoning what causes the waves to fall.

b) Teaching not only teach the use of fertilizers and pesticides, but even the damage they cause by killing small creatures and felling big trees.

c) We teach the protection and promotion of the interests of consumers but at the same time we must also teach the imbalance it causes in the natural state of things which causes death and destruction on the earth.

d) We must not just teach about birds like crows and sparrows but also teach what makes them to go extinct and how it could be prevented by saving them.

Question 4.
In this increasingly commercial world, the things that truly support life comes freely to us. Justify with suitable evidence.
Answer:
The things that help us to live are mostly got free.
We do not pay the cow for the milk she gives.
The earth does not ask us money for the crops it gives.
The sun that gives light, the air that helps to breathe, the river that gives water and the clouds which give rain do not get paid for their services.

Question 5.
How can we‘develop a world view of things’according to the speaker.
Answer:
The speaker stresses that we must have the ‘one world’ feeling. Poverty, disease and hunger in the world have to be removed. Patriotism in the world should not be intolerance towards religion and race. Enimity and wars in the future must be replaced with love for our fellow human beings. There should be unity in diversity. We should have tolerance towards the differences found in people. No one should be a ‘foreigner’ for us but all people in the world are our brothers and sisters.

VI. Explain the Following Terms.

Question 1.
Narrow domestic walls.
Answer:
Here the speaker Subroto narrates how India had been crushed in ‘narrow domestic walls’ Which means it has been divided by regions or barriers based on class, colour, caste, race, religion, ethnicity, etc. This narrow attitude opposes to a feeling of one united nation or one united human race. These barriers are not favourable for nationalism and internationalism.

Question 2.
‘Illuminated with the power of thousand Suns’
Answer:
As a concluding note of his convocation address, Subroto speaks these words to bless all the new graduates. Anyone, who graduates, dreams to take up the best career, do well in it, achieve and to be elevated. Hence Subroto abundantly blesses the life of the graduates to be lighted and bright, equivalent to the light given by a thousand Suns.

Question 3.
Power of silence.
Answer:
Sometimes silence is more louder than voices. Example if a son makes a mistake and faces his father, expecting that he would scold him and when he does not scold him, the son would feel the silence more painful than his words. Silence gives inner strength.

Question 4.
Engulf me and mine.
Answer:
Here the speaker says that if we continue to fell trees, kill animals, use enormous technology that destroys nature and causes natural imbalance, then one day our own habits and actions would completely damage and destroy us.

A Prayer to the Teacher Grammar Additional

I. Fill in the blanks with prepositional phrases.

A Prayer To The Teacher Book Back Answers Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3

Answer:

  1. into the boat
  2. in the dustbin
  3. over the phone
  4. over the track
  5. on the road

II. Underline the place prepositional phrases.

Question 1.
Mani was at home when I called.
Answer:
Mani was at home when I called.

Question 2.
The tourists walked along the riverside.
Answer:
The tourists walked along the riverside.

Question 3.
You cannot park your car outside the restaurant.
Answer:
You cannot park your car outside the restaurant.

Question 4.
The flat on the second floor is vacant.
Answer:
The flat on the second floor is vacant.

Question 5.
Nana will put the baby in the cradle.
Answer:
Nana will put the baby in the cradle.

III. Underline the time prepositional phrases.

Question 1.
Chandran will call the doctor by 10.00 a.m.
Answer:
Chandran will call the doctor by 10.00 a.m.

Question 2.
Papa will have his medicine after breakfast.
Answer:
Papa will have his medicine after breakfast.

Question 3.
The buses are crowded during the morning.
Answer:
The buses are crowded during the morning.

Question 4.
I go for a walk in the evening.
Answer:
I go for a walk in the evening.

Question 5.
I have my interview at 11.00 a.m.
Answer:
I have my interview at 11.00 a.m.

IV. Underline the Position Prepositional Phrases.

Question 1.
Arun’s pen was found under the table.
Answer:
Arun’s pen was found under the table.

Question 2.
Ravi’s cap was below the lamppost.
Answer:
Ravi’s cap was below the lamppost.

Question 3.
The Principal sat near the Chief guest.
Answer:
The Principal sat near the Chief guest

Question 4.
The drone was moving above her head.
Answer:
The drone was moving above her head.

Question 5.
He clicked a photo on the Napier bridge.
Answer:
He clicked a photo on the Napier bridge

Warm up
Read the clues gues the professional and fill in the crosswords puzzle

A Prayer To The Teacher 7th Standard Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3

Answer:

A Prayer To The Teacher 7th Std Samacheer Kalvi  Term 1 Prose Chapter 3

Question 1.
Which is the role of a farmer in society? Discuss and answer.
Farmers are the backbone of our country. They produce the food-crops, the oil-seeds, the commercial crops, and also some raw materials for our industries. Our food and dress materials are obtained from the hard work of farmers. Due to cotton cultivation, several textile mills were established and they gave employment opportunities for the unemployed.

Question 2.
When you grow up, what do you want to become? Why?
Answer:
When I grow up I want to become a Teacher because I can enlighten the children with knowledge.

A Prayer to the Teacher Summary

This lesson is the convocation address given by Subroto Bagchi, Founder and CEO, Mindtree, for the graduating teachers, their faculty and administrators.
The speaker first stresses on inclusion – valuing all people, irrespective of their boundaries like financial and educational status, caste, creed, physical strength, designation or nativity.

He gives three examples: Dumping the garbage on the road which is also ours. Feeding our child in front of our hungry servant maid without a humanitarian heart.

Secondly the speaker says that amidst the cut throat competition, the more we want to impress, the less we communicate. He emphasises to communicate with an innocent child, nature, the dumb and deaf, less gifted, the old and young, the living and non-living things around too. Thirdly he feels that teachers should prepare students for the wide world by teaching them newer and difficult things. Help to learn newer ways to learn that will make learning a joy. Fourthly Subroto emphasises to teach to appreciate the interconnected nature of things. Like creating an awareness about ‘nature’ while the topic ‘Nature’ is taught.

Example:

  1. Teach not just the concept of ‘rising waves’ but also the reason why the waves fall.
  2. Not only the use of fertilizers and pesticides but also the damages they cause.
  3. Teach about birds like crows and sparrows how they go extinct and how to prevent it.

Subroto fifthly wants to inculcate the ability to question. This helps one to get answers, to establish better order of things, to be accountable and in the end it helps us to see the truth emerge.

The speaker sixthly clarifies that in this increasingly commercial world. All things that truly support life comes freely. The cow is not paid for the milk it gives, nor the earth asks money for the crops it gives. The sun gives light, air helps to breathe, the river gives water, clouds give rain, without getting paid for their services.

Seventhly the speaker wants the students to learn the ‘power of silence’. Stress our point without raising our voice and to raise our voice when our silence hurts another life.

Finally the speaker pleads the teachers to develop a world view of things by having a ‘one world’ feeling. By removing poverty, decrease and hunger in the world. Patriotism is not intolerance towards religion and race. Enmity was to be replaced with love for others. There should be unity in diversity. No one is a foreigner. All the people in the world are our siblings.

Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity

You can Download Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity

Samacheer Kalvi 7th Science Electricity Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Samacheer Kalvi 7th Science Guide Term 2 Question 1.
In the circuit diagram below, 10 units of electric charge move past point x every second What is the current in the circuit ________.
Samacheer Kalvi 7th Science Guide Term 2 Chapter 2 Electricity
(a) 10 A
(b) 1 A
(c) 10 V
(d) 1 V
Answer:
(a) 10 A

Electricity Book Back Answers Question 2.
In the circuit shown, which switches (L, M or N) must be closed to light up the
Electricity Book Back Answers Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2
(a) switch L only
(b) switch M only
(c) Switch M and N only
(d) either switch L or switches M and N
Answer:
(d) either switch L or switches M and N

Samacheer Kalvi 7th Science Term 2 Question 3.
Small amounts of electrical current are measured in milliampere (mA). How many milliampere are there in 0.25 A ?
(a) 2.5 mA
(b) 25 mA
(c) 250 mA
(d) 2500 mA
Answer:
(c) 250 mA

Samacheer Kalvi 7th Science 2nd Term Question 4.
which of the following circuits are the bulb connected in series?
Samacheer Kalvi 7th Science Term 2 Chapter 2 Electricity
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Science 2nd Term 2 Chapter 2 Electricity

II. Fill in the blanks

  1. The direction of conventional current is ____________ to electron flow.
  2. One unit of coulomb is charge of approximately ____________ protons or electrons.
  3. ____________ is used to measure the electric current.
  4. In conducting materials electrons are ____________
  5. S.I. unit of Electrical conductivity of a conductor is ____________

Answers:

  1. Opposite
  2. 6.242×10
  3. Ammeter
  4. Loosely
  5. siemens/meters

III. True or false – If false give Hie correct answer:

Samacheer Kalvi 7th Science Book Answers Term 2 Question 1.
Electron flow is in the same direction to conventional current flow.
Answer:
False.
Electron flow is in the opposite direction to conventional current flow.

7th Science Term 2 Question 2.
The fuse wire does not melts whenever there is overload in the wiring.
Answer:
False.
The fuse wire melts whenever there is overload in the wiring.

7th Standard Term 2 Science Question 3.
In a parallel circuit, the electric components are divided into branches.
Answer:
True.

Electricity Lesson 7th Class Question 4.
The representation of the electric current is A.
Answer:
False.The representation of the electric current is I.

7th Class Electricity Lesson Question 5.
The electrical conductivity of the semiconductor is in between a conductor and an insulator.
Answer:
True.

VI. Match the following :

  1. Cell – used to open or close a circuit
  2. Switch – safety device used in electric circuit
  3. Circuit – A complete path for the flow of an electric current
  4. Miniature circuit Breaker- Reset by hand, circuit becomes complete once again
  5. Fuse – A device which converts chemical energy into electrical energy

Answer:

  1. Cell – A device which converts chemical energy into electrical energy
  2. Switch – used to open or close a circuit
  3. Circuit – A complete path for the flow of an electric current
  4. Miniature circuit Breaker – Reset by hand, circuit becomes complete once again
  5. Fuse – safety device used in electric circuit

V.Analogy:

Samacheer Kalvi Guru 7th Science Term 2 Question 1.
Water : pipe : : Electric current: ______.
Answer:
wire

7th Class Science Electricity Lesson Question 2.
Copper : conductor : : Wood : ________.
Answer:
insulator

7th Standard 2nd Term 2nd Lesson Question 3.
Length : meter scale : : Current : ________.
Answer:
ammeter

Question 4.
milli ampere: micro ampere : : 10 – 3A: _______.
Answer:
10-6A

VI. Assertion and Reason :

Question 1.
Assertion (A) : Copper1 is used to make electric wires.
Reason (R) : Copper has very low electrical resistance.
Option:
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false .
Answer:
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Question 2.
Assertion (A) : Insulators do not allow the flow of current through themselves. Reason (R) : They have no free charge carriers.
A. If both A and R are true and the R is correct explanation of A.
B. If both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
C. If A is true and R is false.
D. If both A and R are false.
Answer:
A. If both A and R are true and the R is correct explanation of A

VII. Very short answer :

Question 1.
What is the speed of electric current?
Answer:
Current travels at the speed of 1/100th times the speed of light 0.0002 m/s.

Question 2.
What is the S.I unit of electrical conductivity?
Answer:
The SI unit of electrical conductivity is Siemens / metres (s/m).

Question 3.
Name the device used to generate electricity.
Answer:
Electric cell.

Question 4.
Define fuse.
Answer:
Electric fuse is a safety device which is used in household wiring and in many appliances.

Question 5.
Name some devices that run using heat effect of electric current
Answer:
Electric bulb, geyser, Iron box.

Question 6.
Name few insulators.
Answer:
Rubber, wood, plastic, glass.

Question 7.
What is a battery?
Answer:
Batteries are a collection of one or more cells whose chemical reactions create a flow of electrons in a circuit.

VIII. Short Answer :

Question 1.
Define an electric current.
Answer:
An electric current is measured by the amount of electric charge moving per unit time at any point in the circuit. The conventional symbol for current is I.

Question 2.
Differentiate parallel and serial circuits.
Answer:
Parallel circuits:

  1. It is connected by branches.
  2. Voltage remains the same across each component of the circuit
  3. Each bulb is fully powered.
  4. All bulbs stay lit if one goes out.

Serial circuits:

  1. It consist of single loop connection.
  2. Current remains same in all parts of the circuit.
  3. All the bulbs share power.
  4. All bulbs go out if one goes out.

Question 3.
Define electrical conductivity.
Answer:
Electrical conductivity or specific conductance is the measure of a material’s ability to conduct an electric current.

IX. Long Answer :

Question 1.
Explain flie construction and working of an Telephone.
Answer:
In telephones, a changing magnetic effect causes a thin sheet of metal (diaphragm) to vibrate. The diaphragm is made up a metal that can be attracted to magnets.

  1. The diaphragm is attached to spring that is fixed to the earpiece.
  2. When a current flows through the wires, the soft – iron bar becomes an electromagnet.
  3. The diaphragm becomes attracted to the electromagnet.
  4. As the person on the other end of the line speaks, his voice cause the current in the circuit to change. This causes the diaphragm in the earpiece to vibrate, producing sound.

Question 2.
Explain the heating effect of electric current
Answer:

  1. When an electric current passes through a wire, the electrical energy is converted to heat.
  2. In heating appliances, the heating element is made up of materials with high melting point. An example of such a material is nichrome (an alloy of nickel, iron and chromium).
  3. The heating effect of electric current has many practical applications.
  4. The electric bulb, geyser, iron box, immersible water heater are based on this effect.
  5. These appliances have heating coils of high resistance.
  6. Generation of heat due to electric current is known as the heating effect of electricity.

Question 3.
Explain the construction and working of a dry cell.
Answer:

  1. A dry cell is a portable form of a leclanche cell.
  2. It consists of zinc vessel which acts as a negative electrode or anode.
  3. The vessel contains a moist paste of saw dust saturated with a solution of ammonium chloride an chloride.
  4. The ammonium chloride acts as an electrolyte.
  5. The purpose of zinc pide is to maintain the moistness of the paste being highly gyroscopic.
  6. The carbon rod covered with a brass cap is placed in the middle of the vessel. It acts as positive electrode or cathode.
  7. It is surrounded by a closely packed mixture of charcoal and manganese dioxide (Mn02) in a muslin bag.
  8. Here Mn02 acts as depolarizer. The zinc vessel is sealed at the top with pitch or shellac.
  9. A small hole is provided in it to allow the gases formed by the chemical action to escape.
  10. The chemical action inside the cell is the same as in avalanche cell.

X. Higher Order Question:

A student made a circuit by using an electric cell, a switch, a torch bulb (fitted in the bulb holder) and copper connecting wires. When he turned on the switch, the torch bulb did not glow at all. The student checked the circuit and found that all the wire connections were tight.

Question 1.
What could be the possible reason for the torch bulb not glowing even when the circuit appears to be complete?
Answer:
The possible reasons so that even at switch ‘ON’ position the bulb is not glowing are:

  1. The cell may be discharge
  2. The bulb may be fused.
  3. The wire may be broken from inside
  4. The connection may be loose.

XI. Picture based Questions:

Question 1.
Three conductors are joined as shown in the diagram.
The current in conductor RS is 10 A. The current in conductor QR is 6 A. What will be the current in conductor PR
Samacheer Kalvi 7th Science Book Answers Term 2 Chapter 2 Electricity
(a) 4A
(b) 6 A
(c) 10 A
(d) 16 A
Solution:
PR + OR = RS
PR + 6A = 10A
PR = 10A- 6A = 4A

Question 2.
Draw the circuit diagram for the following series connection.
7th Science Term 2 Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 2 Electricity
Answer:
7th Standard Term 2 Science Samacheer Kalvi Chapter 2 Electricity

Question 3.
Study the electric circuit below. Which of the following switches should be closed so that only two bulbs will light up.
Electricity Lesson 7th Class Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 2 Electricity
(a) SI, S2 and S4 only
(b) SI, S3 and S5 only
(c) S2, S3 and S4 only
(d) S2, S3 and S5 only
Answer:
(c) S2, S3 and S4 only

Question 4.
Study the three electric circuits below. Each of them has a glass rod (G), a steel rod (S), and a wooden rod (W).
In which of the electric circuits would the bulb not light up
7th Class Electricity Lesson Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 2 Electricity
(a) A only
(b) C only
(c) A and B only
(d) A, B and C
Answer:
(c) A and B only

Samacheer Kalvi 7th Science Electricity Intext Activities

Activity – 3

Question 1.
I am so exhausted. I am going to faint. What first aid will you give me to wake up?
Answer:
Samacheer Kalvi Guru 7th Science Term 2 Chapter 2 Electricity
I will recharge immediately

Samacheer Kalvi 7th Science Electricity Additional Questions

I. Choose the correct answer.

Question 1.
An electric component used as a safety device is electric circuit is
(a) cell
(b) electric wires
(c) switch
(d) fuse
Answer:
(d) fuse

Question 2.
In an electric circuit, the current starts from
(a) the positive terminal of the battery
(b) the negative terminal of the battery
(c) either of the terminals of the battery
(d) none
Answer:
(a) the positive terminal of the battery

Question 3.
_______ was developed is 1887 by Yei Sakizo of Japan
(a) Alkaline cell
(b) Button cell
(c) Lead accumulator
(d) Dry cell
Answer:
(d) dry cell

Question 4.
________ cell is used to operate devices such as mobile phones, computers and emergency lights
(a) Primary cell Lithium cell
(b) Secondary cell
(c) Lithium Cell
(d) None
Answer:
(b) Secondary cell

Question 5.
A battery is a group of _______
(a) only two cells
(c) two or more cells
(b) only single cell
(d) all of these
Answer:
(c) two or more cells

Question 6.
Which of the following is an electrical conductor?
(a) cork
(b) wood
(c) plastic
(d) silver
Answer:
(d) silver

Question 7.
Which one of the following phenomenon occurs when two naked wires of electricity supply line touch other?
(a) Lightning
(b) Short circuiting
(c) Overloading
(d) none
Answer:
(b) Short circuiting

Question 8.
Magnetic effect of current was discovered by ____________
(a) Flemming
(b) John Dalton
(c) Newton
(d) Hans Christian Oersted
Answer:
(d) Hans Christian Oersted

Question 9.
Which of the following is the symbol for a bulb?
7th Class Science Electricity Lesson Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 2
Answer:
7th Standard 2nd Term 2nd Lesson Samacheer Kalvi Chapter 2 Electricity

Question 10.
Electricians wear rubbers gloves because it is ____________
(a) soft
(b) an insulator
(c) conductor
(d) water proof
Answer:
(b) an insulator

II. Fill in the Blanks.

  1. ____________ is a common example of the practical application.
  2. An insulator gives a lot of ____________ to the flow of charge (electron)
  3. Wires made of ____________  an electrical conductor, have very low resistance.
  4. The chip which are used in SIM cards and ATM cards are made up of ____________
  5. ____________  are used to remove splinters of steel or iron in hospitals dealing with eye injuries.
  6. Edison used a ____________ wire coil is a vacuum glass and discovered the first electric bulb in 1879.
  7. ____________ cells cannot be recharged after use. x
  8. The SI unit of potential difference is____________
  9. The SI unit of resistance is____________
  10. An electric charge always flows from a point____________ at to a point at____________

Answer:

  1. Arc welding
  2. resistance
  3. copper
  4. Semi conductors
  5. Electromagnets
  6. platinum
  7. platinum
  8. volt (V)
  9. ohm
  10. higher potential, lower potential

III. True or False – if false give the correct statement.

Question 1.
Insulators do not carry electric current because they do not have free electrons.
Answer:
True.

Question 2.
An MCB can be used instead of a fuse in an electrical circuit.
Answer:
True.

Question 3.
The flow of electric charge per unit time is called potential difference.
Answer:
False. The flow of electric charge per unit time is called current.

Question 4.
The source which produce the small amount of electricity for shorter period of time is called as electro chemical cell.
Answer:
True.

Question 5.
Electric cell converts electrical energy into chemical energy.
Answer:
False. Electric cell converts chemical energy into electrical energy.

Question 6.
The pipe is like the wire in the electric circuit and the pump is like the battery.
Answer:
True.

Question 7.
All batteries are made up of three components an anode, a cathode and some kind of electrolyte.
Answer:
True.

Question 8.
An insulator gives a less resistance to the flow of charge.
Answer:
False.An insulator gives a more resistance to the flow of charge.

Question 9.
Electric fuse has a body made of ceramic and two points for connecting the fuse wire.
Answer:
True

Question 10.
Chemical reaction happens, when electricity passes through various conducting liquids.
Answer:
True

IV. Match the following
Question 1.

  1. 1 mA – (a) series
  2. 1 pA – (b) ohm – metre
  3. Ammeter – (c) 10-6 ampere
  4. Electrical resistivity – (d) 10-3 ampere

Answer:

  1. (d)
  2. (c)
  3. (a)
  4. (b)

Question 2.
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 14
Answer:

  1. (b)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (c)

Question 3.

  1. Dry cells – (a) Reversible
  2. Electrolyte – (b) Opens or closes the circuit
  3. Switch – (c) Solution
  4. Secondary cell – (d) Torches

Answer:

  1. (d)
  2. (c)
  3. (b)
  4. (a)

Question 4.
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 15
Answer:

  1. (b)
  2. (c)
  3. (d)
  4. (a)

V. Assertion and Reason.

Mark the correct choice as
(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is the not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Question 1.
Assertion (A) : Charges flow from higher potential to the lower potential.
Reason (R) : Current flows mainly due to flow of electrons.
Answer:
(b) Both A and R are true and R is the not the correct explanation of A

Question 2.
Assertion (A) : Insulators do not allow flow of current through them.
Reason (R) : Insulators have no free charge carrier.
Answer:
(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

Question 3.
Assertion (A) : A current carrying wire should be charged.
Reason (R) : The current in a wire is due to flow of free electrons in a definite direction.
Answer:
(d) A is false but R is true

Question 4.
Assertion (A) : The connecting wires are made of copper.
Reason (R) : The electrical conductivity of copper is high.
Answer:
(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

VI. Very short Answers:

Question 1.
What is the source of electric current in a T.V. remote?
Answer:
Electric cell.

Question 2.
In which position is key placed in a circuit?
Answer:
Key can be placed anywhere in the circuit.

Question 3.
What are the effects of electricity?
Answer:

  1. Heating effect
  2. Chemical effect
  3. Magnetic effect

Question 4.
Name the instrument which is used to measure potential difference.
Answer:
Voltmeter.

Question 3.
Name the portable form of a avalanche cell.
Answer:
Dry cell.

Question 4.
Name the substance that become ions in solutions and acquire the capacity to conduct electricity.
Answer:
Electrolytes.

Question 7.
Name the component of a circuit which help us to start or stop the appliances & safely and easily.
Answer:
Switch.

Question 8.
Name the component which connects electrical components to one another.
Answer:
Wire.

VII. Short Answer.

Question 1.
What is resistance?
Answer:
Resistance is the property of an electrical component which resists the flow of electric charges, when it is connected is a circuit.

Question 2.
What are the uses of electromagnets?
Answer:
Electromagnets are used in cars, speakers, electric motors, electric cells, telephone receivers and television.

Question 3.
What is an electric fuse made up of?
Answer:
A fuse is a small place of wire of an alloy of low melting point (63% tin and 37% lead).

Question 4.
What do you mean by magnetic effect?
Answer:
When electric current passes through a wire, it behaves like a magnet. This is called
magnetic effect of electricity.

Question 5.
What are MCB’s? How do they work?
Answer:

  1. MCB’s (Miniature Circuit Breakers) are switches which automatically turn off when current in a circuit exceeds the safe limit.
  2. We turn them on and the circuit is once again complete.

Question 6.
What is heating effect of the electric current?
Answer:

  1. The wire or component gets hot when an electric current passes through them,
  2. This is known as heating effect of the electric current.

Question 7.
Define electric cell. What is the direction of electric current in a cell?
Answer:

  1. The simplest sources of an electric current is an electric cell and it has a positive terminal and a negative terminal.
  2. In electric cell the current starts from positive terminal of the cell, passes through the equipment connected to it, and terminates at the negative terminal of the cell.

Question 8.
What do you mean by an open circuit?
Answer:
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 16
An open circuit occurs when there is break in the circuit which stops the current from flowing. Breaks in the circuit can be due to many causes, such as loose bulb holder or a missing wire in the circuit.

Question 9.
Write the analogy between water current and electric current.
Answer:

  1. Water molecules flow towards a point of lower elevation.
  2. Electric charges flow towards a point of lower voltage.

Question 10.
What are the factors affecting heating effect of electric current?
Answer:

  1. The amount of current I.
  2. The resistance R and

VIII. Long Answer

Question 1.
Write the differences between primary cell and secondary cell.
Answer:
Primary cell:

  1. The chemical reaction inside the primary cell is irreversible
  2. It cannot be recharged.
  3. Examples of secondary cells are lead accumulator, Edison accumulator and Nickel – Iron accumulator.
  4. Examples- simple voltalic cell, Daniel cell, and lechlanche cell and dry cell

Secondary cell:

  1. The chemical reaction inside the secondary cell is reversible.
  2. It can be recharged.
  3. It is used to operate devices such as mobile phones, cameras, computers, and emergency lights.
  4. Examples of secondary cells are lead accumulator, Edison accumulator and Nickel – Iron accumulator.

Question 2.
Explain the working of an electric fuse.
Answer:

  1. Electric fuse is a safety device which is used in household wing and in many appliances.
  2. Electric fuse has a body made of ceramic and two points for connecting the wire.
  3. The fuse wire melts whenever there is overload of the current in the wire.
  4. This breaks the circuit and helps in preventing damage to costly appliances and to the wiring.
  5. In electrical devices, a glass fuse is often used.
  6. This is a small glass tube, in which lies the fuse wire.

Question 3.
Explain the following :

  1. Semi – conductors
  2. Short circuit.

Answer:
1. The chip which are used in SIM Cards, Computers, and ATM cards are made up of semiconductors namely, silicon and germanium because of their electrical conductivity lies between a conductor and an insulator.

2. A short circuit is simply a low resistance connection between two conductors supplying electrical power to any circuit. Arc welding is a common example of the practical application of the heating due to a short circuit.

Question 4.
Draw the following using symbols:

  1. Open circuit
  2. Closed circuit
  3. Series circuit
  4. Parallel circuit

Answer:
1. Open Circute:
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 17

2. Closed Circuit:
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 18
3. Series Circuit:
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 19
4. Parallel Circuit:
Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 20

IX. Problems for practice:

Question 1.
If 50 coulomb of electric charge flows through a wire in five minutes, calculate the current in the wire?
Solution:
Charge q = 50 c
time t = 5 min × 60 s = 300 s
current I = \(\frac { q }{ t }\)
= \(\frac { 50 }{ 300 }\) = \(\frac { 5 }{ 30 }\) = 0.166A

Question 2.
If 5A current flows through a circuit, then convert the current is terms of micro ampere?
solution :
I = 5A
IA = 106 µA
5A = 5 × 106 µA
5A = 50,00,000 µA

Question 3.
If 3A current flows through a circuit, then convert the current in terms of milliampere.
solution:
I = 3A
1A = 103 mA
3A = 3 × 1000 mA
3A = 3000 mA

X. Creative questions: HOTS

Question 1.
What is the difference between fuse wire and a heating wire?
Answer:
The fuse wire has low melting point, whereas the heating wire has a high melting point. Fuse wire is made up of tin-lead alloy, whereas heating wire is made of constant. (Copper and nickel alloy)

Question 2.
Observe the circuit given:

  1. Would any of the bulb glow when the switch is in the ‘OFF’ position?
    Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 2 Chapter 2 Electricity image - 21
  2. What will be the order in which the bulbs A, B and C will glow when the switch is moved to the ‘ON’ position?

Answer:

  1. No bulb will glow
  2. All bulbs will glow simultaneously.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation

Students can Download Accountancy Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Accounts of Not-For-Profit Organisation Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

12th Accountancy 2nd Chapter Answers  Question 1.
Receipts and payments account is a …………….
(a) Nominal A/c
(b) Real A/c
(c) Personal A/c
(d) Representative personal account
Answer:
(b) Real A/c

12th Accountancy Chapter 2 Question 2.
Receipts and payments account records receipts and payments of …………….
(a) Revenue nature only
(b) Capital nature only
(c) Both revenue and capital nature
(d) None of the above
Answer:
(c) Both revenue and capital nature

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Question 3.
Balance of receipts and payments account indicates the …………….
(a) Loss incurred during the period
(b) Excess of income over expenditure of the period
(c) Total cash payments during the period
(d) Cash and bank balance as on the date
Answer:
(d) Cash and bank balance as on the date

12th Accounts 2nd Chapter Question 4.
Income and expenditure account is a …………….
(a) Nominal A/c
(b) Real A/c
(c) Personal A/c
(d) Representative personal account
Answer:
(a) Nominal A/c

12th Accountancy 2nd Chapter Question 5.
Income and Expenditure Account is prepared to find out …………….
(a) Profit or loss
(b) Cash and bank balance
(c) Surplus or deficit
(d) Financial position
Answer:
(c) Surplus or deficit

12th Accountancy Chapter 2 Solutions Question 6.
Which of the following should not be recorded in the income and expenditure account?
(a) Sale of old news papers
(b) Loss on sale of asset
(c) Honorarium paid to the secretary
(d) Sale proceeds of furniture
Answer:
(d) Sale proceeds of furniture

12th Account Chapter 2 Question 7.
Subscription due but not received for the current year is …………….
(a) An asset
(b) A liability
(c) An expense
(d) An item to be ignored
Answer:
(a) An asset

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Question 8.
Legacy is a …………….
(a) Revenue expenditure
(b) Capital expenditure
(c) Revenue receipt
(d) Capital receipt
Answer:
(d) Capital receipt

12th Accountancy 2nd Chapter Solutions Question 9.
Donations received for a specific purpose is …………….
(a) Revenue receipt
(b) Capital receipt
(c) Revenue expenditure
(d) Capital expenditure
Answer:
(b) Capital receipt

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Question 10.
There are 500 members in a club each paying ₹ 100 as annual subscription. Subscription due but not received for the current year is ₹ 200; Subscription received in advance is ? 300. Find out the amount of subscription to be shown in the income and expenditure account,
(a) ₹ 50, 000
(b) ₹ 50, 200
(c) ₹ 49, 900
(d) ₹ 49, 800
Answer:
(a) ₹ 50,000

II. Very Short Answer Questions

12th Samacheer Kalvi Accountancy Solution Book Question 1.
State the meaning of not-for-profit organisation.
Answer:
Some organisations are established for the purpose of rendering services to the public without any profit motive. They may be created for the promotion of art, culture, education and sports, etc. These organisations are called not-for-profit organisation.

Class 12 Accountancy Chapter 2 Solutions Question 2.
What is receipts and payments account?
Answer:
Receipts and Payments account is a summary of cash and bank transactions of not-for-profit organisations prepared at the end of each financial year. It is a real account in nature.

Class 12 Accountancy Chapter 2 Question 3.
What is legacy?
Answer:
It is the amount given to a non-trading concern as per the will. It is like a donation. It appears on the debit side of receipts and payments account, but is not treated as income because it is not of recurring nature. It is a capital receipt.

Chapter 2 Accountancy Class 12 Solutions Question 4.
Write a short note on life membership fees.
Answer:
Life membership fee is accounted as a capital receipt and added to capital fund on the liabilities side of Balance sheet. It is non – recurring in nature.

Samacheer Kalvi Guru 12th Accountancy Question 5.
Give four examples for capital receipts of not-for-profit organisation.
Answer:

  1. Life membership fees
  2. Legacies
  3. Specific donation
  4. Sale of fixed assets

12th Accountancy Solutions Samacheer Kalvi Question 6.
Give four examples for revenue receipts of not-for-profit organisation.
Answer:

  1. Subscription
  2. Interest on investment
  3. Interest on fixed deposit
  4. Sale of old sports material

III. Short Answer Questions

12th Accountancy Guide Samacheer Kalvi Question 1.
What is income and expenditure account?
Answer:
Income and expenditure account is a summary of income and expenditure of a not-for-profit organisation prepared at the end of an accounting year. It is prepared to find out the surplus or deficit pertaining to a particular year. It is a nominal account in nature in which items of revenue receipts and revenue expenditure relating to the current year alone are recorded.

12th Accountancy Answer Question 2.
State the differences between Receipts and Payments Account and Income and Expenditure Account.
Answer:
12th Accountancy 2nd Chapter Answers Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Accountancy 2nd Chapter Question 3.
How annual subscription is dealt with in the final accounts of not-for-profit organisation?
Answer:
(A) Treatment in income and expenditure account:
When subscription received for the current year, previous years and subsequent period are given separately, subscription received for the current year will be shown on the credit side of income and expenditure account after making the adjustments given below:

  • Subscription outstanding for the current year is to be added.
  • Subscription received in advance in the previous year which is meant for the current year is to be added.

When total subscription received in current year is given:

  • Subscription outstanding in the previous year which is received in the current year will be subtracted.
  • Subscription received in advance in the previous year which is meant for the current year is added and subscription received in advance must be subtracted.

(B) Treatment in Balance sheet:

  • Subscription outstanding for the current year and still outstanding for the previous year will be shown on the asset side of the Balance sheet.
  • Subscriptions received in advance in the current year will be shown on the liabilities side of the Balance sheet.

Class 12th Accounts Chapter 2 Solutions Question 4.
How the following items are dealt with in the final accounts of not-for-profit organisation?

  1. Sale of sports materials
  2. Life membership fees
  3. Tournament fund

Answer:
1. Sale of sports materials:
The sale proceeds of old sports materials like balls and bats, etc., are revenue receipts.

2. Life membership fees:
Amount received like membership fee from members is a capital receipt as it is non – recurring in nature.

3. Tournament fund:
It is recurring in nature. It is revenue receipt. It is shown on liabilities side of balance sheet. Opening balance added donations and subtracted expenses incurred.

IV. Exercises

Question 1.
From the information given below, prepare Receipts and Payments account of Kurunji Sports Club for the year ended 31st December, 2018.
12th Accountancy Chapter 2 Samacheer Kalvi Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Kurinji Sports Club Account for the year ended 31st Dec 2018
Receipts and Payments
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 2.
From the information given below, prepare Receipts and Payments account of Coimbatore Cricket Club for the year ending 31st March, 2019.
12th Accounts 2nd Chapter Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Coimbatore Cricket Club Receipts and Payments Account
for the year ending 31.03.19
12th Accountancy 2nd Chapter Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 3.
From the information given below, prepare Receipts and Payments account of Madurai Mother Theresa Mahalir Mandram for the year ended 31st December, 2018.
12th Accountancy Chapter 2 Solutions Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Madurai Mother Theresa Mahalir Mandram Receipts and Payments Account for the year ending 31.12.18
12th Account Chapter 2 Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 4.
Mayiladuthurai Recreation Club gives you the following details. Prepare Receipts and Payments account for the year ended 31st March, 2019.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Mayiladuthurai Recreation Club Receipts and Payments Account for the year ending 31.3.19
12th Accountancy 2nd Chapter Solutions Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 5.
From the following information, prepare Receipts and Payments account of Cuddalore Kabaddi Association for the year ended 31st March, 2019.
12th Samacheer Kalvi Accountancy Solution Book Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Cuddalore Kabadi Association Receipts and Payments Account for the year ending 31.03.19
Answer:
Class 12 Accountancy Chapter 2 Solutions Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 6.
From the following receipts and payments account of Tenkasi Thiruvalluvar Manram, prepare income and expenditure account for the year ended 31st March, 2019.
Class 12 Accountancy Chapter 2 Samacheer Kalvi Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Tenkasi Thiruvalluvar Manram Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.19
Chapter 2 Accountancy Class 12 Solutions Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 7.
From the following receipts and payments account, prepare income and expenditure account of Kumbakonam Basket Ball Association for the year ended 31st March, 2018.
Samacheer Kalvi Guru 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Kumbakonam Basket Ball Association Income & Expenditure Account for the year ended 31.03.19
12th Accountancy Solutions Samacheer Kalvi Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 8.
From the following receipts and payments account and the additional information given below, calculate the amount of subscription to be shown in Income and expenditure account for the year ending 31st December, 2018.
12th Accountancy Guide Samacheer Kalvi Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.18
12th Accountancy Answer Samacheer Kalvi Chapter 2 Accounts Of Not-For-Profit Organisation

Question 9.
How the following items will appear in the final accounts of a club for the year ending 31st March 2019?
Receipts and Payments Account for the year ended 31st March, 2019
Accountancy 2nd Chapter Samacheer Kalvi 12th Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Answer:
There are 200 members in the club each paying an annual subscription of ₹ 400 per annum. Subscription still outstanding for the year 2017 – 2018 is ₹ 2,000.
Income & Expenditure Account for the year ended 31.03.2019
Class 12th Accounts Chapter 2 Solutions Accounts Of Not-For-Profit Organisation
Balance Sheet as on 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 21

Question 10.
How will the following items appear in the final accounts of a club for the year ending 31st March 2017? Received subscription of ₹ 40,000 during the year 2016 – 17. This includes subscription of ₹ 5,000 for 2015 – 16 and ₹ 3,000 for the year 2017 – 18. Subscription of ₹ 1,000 is still outstanding for the year 2016 – 17.
Answer:
Income & Expenditure Account for the year ended 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 82Balance Sheet as on 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 23

Question 11.
Compute income from subscription for the year 2018 from the following particulars relating to a club.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 24
Answer:
Subscription received during the year 2018: ₹ 45,000. Income & Expenditure Account for the year ended 31.03.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 25

Question 12.
From the following particulars, show how the item ‘subscription’ will appear in the Income and Expenditure Account for the year ended 31 – 12 – 2018?
Subscription received in 2018 is ₹ 50,000 which includes ₹ 5,000 for 2017 and ₹ 7,000 for 2019. Subscription outstanding for the year 2018 is ₹ 6,000. Subscription of ₹ 4,000 was received in advance for 2018 in the year 2017.
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 26

Question 13.
How the following items appear in the final accounts of Thoothukudi Young Pioneers Association?
There are one hundred members in the association each paying ₹ 25 as annual subscription. By the end of the year 10 members had not paid their subscription but four members had paid for the next year in advance.
Income & Expenditure Account for the year ended
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 27
Balance Sheet as on …………..
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 28

Question 14.
How will the following appear in the final accounts of Marthandam Women Cultural Association?
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 29
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 30
Balance Sheet as on 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 31

Question 15.
How will the following appear in the final accounts of Vedaranyam Sports club?
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 32
Answer:
Income & Expenditure Account for the year ended
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 33
Balance Sheet as on …………..
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 34

Question 16.
Show how the following items appear in the income and expenditure account of Sirkazhi Singers Association?
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 35
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 36

Question 17.
Chennai tennis club had Match fund showing credit balance of ₹ 24,000 on 1st April, 2018. Receipt to the fund during the year was ₹ 26,000. Match expenses incurred during the year was ₹ 33,000. How these items will appear in the final accounts of the club for the year ended 31st March, 2019?
Balance Sheet as on 31.03.2019
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 37

Question 18.
How will the following appear in the final accounts of Karaikudi sports club for the year ending 31stMarch, 2019?
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 38
Answer:
Balance Sheet as on 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 39

Question 19.
Compute capital fund of Salem Sports Club as on 1.4.2019.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 40
Answer:
Balance Sheet as on 01.04.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 41

Question 20.
From the following Receipts and Payments account and from the information given below of Ramanathapuram Sports Club, prepare Income and Expenditure account for the year ended 31st December, 2018 and the balance sheet as on that date.
Receipts and Payments Account for the year ended 31st December, 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 42
Additional information:

  1. Capital fund as on 1st January 2018 ₹ 30,000.
  2. Opening stock of sports material ₹ 3,000 and closing stock of sports material ₹ 5,000.

Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 43
Balance Sheet as on 31.12.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 44

Question 21.
From the following Receipts and Payments account of Yercaud Youth Association, prepare Income and expenditure account for the year ended 31st March, 2019 and the balance sheet as on that date.
Receipts and Payments Account for the year ended 31st March, 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 45
Additional information:

  1. Opening capital fund ₹ 20,000.
  2. Stock of books on 1.4.2018 ₹ 9,200.
  3. Subscription due but not received ₹ 1,700.
  4. Stock of stationery on 1.4.2018 ₹ 1,200 and stock of stationery on 31.3.2019, ₹ 2,000

Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.19
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 46
Balance Sheet as on 31.03.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 47

Question 22.
Following is the Receipts and Payments account of Neyveli Science Club for the year ended 31st December, 2018.
Receipts and Payments Account for the year ended 31st December, 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 48

Additional information:

  1. Opening capital fund ₹ 6,400
  2. Subscription includes ₹ 600 for the year 2019
  3. Science equipment as on 1.1.2018 ₹ 5,000
  4. Surplus on account of exhibition should be kept in reserve for new auditorium.

Prepare income and expenditure account for the year ended 31st December, 2018 and the balance sheet as on that date.
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 49
Balance Sheet as on 31.12.2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 50

Question 23.
From the following Receipts and Payments account of Sivakasi Pensioner’s Recreation Club, prepare income and expenditure account for the year ended 31st March, 2018 and the balance sheet as on that date.
Receipts and Payments Account for the year ended 31st March, 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 51
Additional information:

  1. The club had 300 members each paying ₹ 100 as annual subscription.
  2. The club had furniture ₹ 10,000 on 1.4.2017.
  3. The subscription still due but not received for the year 2016 – 2017 is ₹ 1,000.

Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 52
Opening Balance Sheet as on 1.1.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 53
Balance Sheet as on 31.12.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 54

Question 24.
Following is the Receipts and payments account of Virudhunagar Volleyball Association for the year ended 31st December, 2018.
Receipts and Payments Account for the year ended 31st December, 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 55
Answer:
Additional information:

  1. On 1.1.2018, the association owned investments ₹ 10,000, premises and grounds ₹ 40,000, stock of bats and balls ₹ 5,000.
  2. Subscription ₹ 5,000 related to 2017 is still due.
  3. Subscription due for the year 2018, ₹ 6,000.

Prepare income and expenditure account for the year ended 31st December, 2018 and the balance sheet as on that date.
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 56
Opening Balance Sheet as on 1.1.18
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 57
Balance Sheet as on 31.12.2109
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 58

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Accounts of Not-For-Profit Organisation Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
State the primary motive of not-for-profit organisation?
(a) Producing goods
(b) Provide service
(c) Both
(d) None of these
Answer:
(b) Provide service

Question 2.
State the nature of Life membership subscription.
(a) Cash Payments
(b) Cash Receipts
(c) Capital Receipt
(d) None of these
Answer:
(b) Cash Receipts

Question 3.
On which basis Receipt and Payment Account is prepared?
(a) Cash basis
(b) Credit basis
(c) Accrual basis
(d) None of these
Answer:
(a) Cash basis

Question 4.
Classify the subscription received during the year of not-for-profit organisation.
(a) Capital Receipt
(b) Capital Expenditure
(c) Revenue Receipt
(d) Both
Answer:
(c) Revenue Receipt

Question 5.
State the nature of Receipt and Payment A/c for not-for-profit organisation.
(a) Real Account
(b) Personal A/c
(c) Nominal A/c
(d) Representative Personal A/c
Answer:
(a) Real Account

Question 6.
Subscription received in advance is
(a) An Asset
(b) Income
(c) A Liability
(d) Expenditure
Answer:
(c) A Liability

II. Fill in the blanks

Question 7.
Not-for-profit organisation set up with the objective of ……………. of the society.
Answer:
Welfare

Question 8.
The nature of Receipt and Payments Account is …………….
Answer:
An Asset

Question 9.
Receipt and Payment Account is prepared as ……………. basis of accounting.
Answer:
Cash

Question 10.
Nature of Income over Expenditure Account is …………….
Answer:
Nominal Account

Question 11.
Excess of Income over Expenditure, the result is …………….
Answer:
Real surplus Account

Question 12.
Excess of Expenditure over the Income, the result is …………….
Answer:
Definite Liability

III. Match the following

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 81
Answer:
(a) 4, 3, 1, 2

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 80
Answer:
(a) 4, 3, 1, 2

IV. Assertion and Reason:

Question 15.
Assertion : Life Membership Fee: Amount received towards life membership fee from the members is a capital receipt.
Reason : It is non – recurring nature.
(a) Assertion and Reason is correct
(b) Assertion is incorrect Reason is correct
(c) Assertion is correct
(d) Both are incorrect
Answer:
(a) Assertion and Reason is correct

Question 16.
Specific Donation : Assertion : Donation is received with a specific condition for a particular purpose like sports fund is a specific donations.
Reason : It is Capital Receipt.
(a) Assertion and Reason is incorrect
(b) Assertion and Reason is correct
(c) Assertion is correct Reason is incorrect
(d) Assertion is incorrect Reason is correct
Answer:
(b) Assertion and Reason is correct

Question 17.
Identify wrong statement about Entrance Fees
(a) Is a amount paid by a person at the time of becoming a member
(b) Is a income of Not-for-profit organisation
(c) It is a revenue receipt of organisation
(d) Is debited to Income and Expenditure Account
Answer:
(d) Is debited to Income and Expenditure Account

V. Very Short Answer Questions

Question 1.
What are the features of Not-for-profit-organisation?
Answer:

  1. Main aim is service
  2. Profit is not the criterion
  3. Surplus not distributed among its members
  4. Separate entity
  5. Unique names connect their working
  6. Management by elected persons

Question 2.
What are books maintained by Not-for-profit organisation?
Answer:

  1. Cash Book
  2. Ledger
  3. Member’s Register
  4. Register of Assets
  5. Final Accounts: (a) Receipt and payments Account
  6. Income and Expenditure Account
  7. Balance Sheet

VI. Exercises:

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 59
Subscription of ₹ 9,000 is still in arrears for the year 2012 – 13. Prepare Income and Expenditure Account for 2013 – 2014.
Answer:
Income and Expenditure Account for the year 31.03.14
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 60

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 61
Answer:
Income and Expenditure Account for the year 31.3.14
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 62

Question 3.
What are the steps in preparation of Income and Expenditure from Receipts and Payments account?
Answer:

1. Opening and Closing balances of cash and bank a/cs in receipts and payment account must be excluded.

2. Capital receipts and capital expenditure must be excluded.

3. Only revenue receipts pertaining to the current year should be taken to the credit side of income and expenditure account. Due adjustments should be made for income received in advance income accrued for the current year and for the amount relating to the previous year or years.

4. Similarly revenue expenditure relating to the current year only must be taken in the debit side of income and expenditure account. Adjustment must be made for outstanding expenses of the previous year and current year and for the prepaid expenses of the previous year and current year.

5. Any income or expense relating to specific fund must not be taken to income and expenditure account.

6. Non – Cash items such as bad debts, depreciation, loss or gain on sale of assets etc. which are not recorded in receipt and payments account must be recorded in income and expenditure account.

7.The balancing figure of income and expenditure account is either surplus or deficit and will be transferred to capital fund in the balance sheet. If the total of credit side of income and expenditure account is more than the total of debit side (excess of income over expenditure), the difference represents surplus. If the debit side total income and expenditure is more than the total of credit side), the difference represents deficit.

Question 4.
Following is the summary of cash transactions of Friends Club for the year ended 31st March 2016. Prepare Income and Expenditure Account for the year ended 31st March 2016, and also Balance Sheet at that date.
Receipts and Payments Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 63
Additional Information:

  1. In the beginning of the year, the club had books worth ₹ 3,00,000 and Furniture worth ₹ 58,000.
  2. Subscription in Arrear 1st April 2015 When ₹ 6,000 and ₹ 7,000 on 31st March 2016.
  3. 18,000 was due by of Rent in the beginning as well at the end of the year.
  4. Write off Rs. 5,000 from Furniture and ₹ 30,000 from Banks.

Balance Sheet as on 01.04.2015
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 64
Answer:
Friends Club:
Income and Expenditure Account for the year ended.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 65
Balance Sheet as on 31.03.2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 66

Question 5.
From the following Receipts and Payments Account of Defence Club and from the information supplied, prepare Income and Expenditure Account for the year ended 31st March 2016 and Balance Sheet as on that date.
Receipts and Payments Account for the year ended 31.3.2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 67

  1. The Club has 50 members each paying an annual subscription of ₹ 2,500. Subscription outstanding in 31.03.2015 were to extent of ₹ 3,000
  2. On 31st March 2016, Salaries Outstanding amounted to ₹ 10,000. Salaries Paid in 2015 – 16 included ₹ 30,000 for the year 14 – 15
  3. On 1st April 2015, the Club owned Building valued @ ₹ 10,00,000; Furniture Worth of ₹ 1,00,000 and Books ₹ 1,00,000

Balance Sheet as on 1.4.2015
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 68
Income and Expenditure Account for the year ended 31.3.16
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 69
Balance Sheet as on 31.03.2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 70

Question 6.
From the following Receipts and Payments Account of Defence Club and from the information supplied, prepare Income and Expenditure Account for the year ended 31st March 2016 and Balance sheet as on that date.
Receipts and Payments Accounts for the year ended 31st March 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 71

  1. The Club has 50 members each paying an annual subscription of ₹ 2,500. Subscriptions outstanding on 31st March, 2015 were to the extent of ₹ 30,000.
  2. On 31st March, 2016, Salaries Outstanding amounted to ₹ 10,000. Salaries Paid in 2015 – 16 included ₹ 30,000 for the year 2014 – 15
  3. On 1st April 2015, the Club owned building valued at ₹ 10,00,000. Furniture worth ₹ 1,00,000 and Books ₹ 1,00,000.

Answer:
Defence Club
Income and Expenditure Account for the year ended 31st March, 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 72
Balance Sheet as at 31st March 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 73
Working Notes 1. Calculation of Capital Fund as at 1st April, 2015
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 74
Balance Sheet as at 31st April, 2015

Question 7.
Following is the Receipts and Payments Account of the Mumbai Club for the year ended 31st March 2016:
Receipts and Payments Accounts for the year ended 31st March 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 75
Additional Information:

  1. Stationery Expenses, etc ₹ 3,120 related to 2014 – 15 still owing ₹ 3,640.
  2. Subscription unpaid for 2015 – 16 ₹ 8,680; Special subscriptions for Governor’s party outstanding ₹ 5,500. Governor’s party is to be held in April 2016.
  3. The Club owned sports materials of the value ₹ 1,60,000 on 1st April, 2015. This was valued at ₹ 1,35,000 on 31st March, 2016, stock includes sports materials of ₹ 5,000, which is to be written off being not usable. The club took a loan of ₹ 2,00,000 in 2014 – 15.

Prepare Income and Expenditure Account for the year ended on 31st March, 2016 and Balance Sheet as on that date.
Balance Sheet as on 1st April 2015
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 76
Mumbai Club Income And Expenditure Account for the year ended 31st March, 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 77
Balance Sheet as on 31st March, 2016
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 78

Question 8.
Distinction between Receipts and Payments Account and Cash Book.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 2 Accounts of Not-For-Profit Organisation 79

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3 Forgetting

Students who are interested in learning of 11th English Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3 Forgetting

Check out the topics covered in Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Prose Chapter 3 Forgetting Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Check out the topics covered in Chapter 3 Forgetting Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Chapter 3 Forgetting Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm up

11th English Forgetting Lesson Summary Question 1.
How forgetful are you?
Answer:
We are all forgetful at times and would like to find ways of improving our memories.

A. How sharp is your memory?

Take this five-minute memory test. The teacher will read out a series of 30 words, one by one. Some of them will be repeated. Whenever you hear a word for the first time, write ‘N’ (for New) in the corresponding box and when you hear a repeated word write ‘R’ After completing this task, check your results. Compare it with your friends and see where you stand.

A set of 30 words is provided here. You can ask your teacher or a friend to read out the words. Hear carefully and do this activity yourself.

1 11 21
2 12 22
3 13 23
4 14 24
5 15 25
6 16 26
7 17 27
8 18 28
9 19 29
10 20 30

Answer:

1 astonished 11 safety 21 giants
2 available 12 approach 22 reluctant
3 doubt 13 chemist 23 devotee
4 statistical 14 methodical 24 perambulator
5 ordinary 15 doubt 25 memory
6 fortune 16 perfection 26 audacious
7 devotee 17 memory 27 eccentric
8 seldom 18 scarcely 28 common
9 reluctant 19 thousand 29 statistical
10 important 20 visitor 30 efficient

B. Have you ever lost or misplaced anything of value due to forget fulness?

Yes, I have misplaced my hall ticket. I was tensed. My Headmaster asked me not to panic. He identified me to the hall supervisor and allowed me to write my examination in Std X.

At times, instances of forgetfulness may land us in a tight spot or in a difficult situation. Therefore, we need to find ways to remember what we have to do or carry with us. One way is to make a mental check-list that we can verify before starting any activity.

Now discuss with your partner and think of some practical ideas to overcome forgetfulness, in your day-to-day activities.

e.g. setting an alarm

Answer:

e.g. setting an alarm Keeping a diary
Checklist Write on calendar
Sticky notes PDA – Personal Digital Assistant

C. Discuss and share your views with the class on the following. Is forgetfulness a result of carelessness or preoccupation?

Team A : We think it is a result of carelessness. If we really attach great importance to details, we will never forget.
Team B : Perhaps, things you are interested in, you don’t tend to forget.
Team C : We think forgetting is mostly by preoccupation with something. Brain can do , multi-tasking but not always. If your mind is focussed on a serious problem and ways of solving it, the brain shuts down all other memory files for a while. It is purely a temporary issue.
Team A&B : Yes, we agree;with team‘C’.

Samacheer Kalvi 11th English Forgetting Textual Questions

1. Based on your understanding of the essay, answer the following questions in one or two sentences each.

Forgetting By Robert Lynd Questions And Answers Question (a)
What does lynd actually wonder at?
Answer:
Robert Lynd wonders at the efficiency of human memory. He is amazed at the ordinary man’s capacity to remember phone numbers, addresses of friends, appointments for lunch and dinner and many names of actors, actresses and leading players in popular games.

11th English Forgetting Lesson Paragraph Question (b)
Name a few things that a person remembers easily.
Answer:
A man easily remembers all the items of clothing, shutting the door before leaving the home, turning off lights before going upstairs, etc,

11th English Unit 3 Prose Question (c)
How do psychologists interpret forgetfulness?
Answer:
Psychologists believe that humans forget what they don’t want to remember, like taking pills.

11th English Unit 3 Question (d)
What is the commonest type of forgetfulness, according to Lynd?
Answer:
Commonest type of forgetfulness occurs in the matters of posting letters. The author himself has forgotten to post his own letters many times.

Forgetting Lesson Question (e)
What does the author mean when he says the letter in his pocket leads an unadventurous life?
Answer:
The poet forgets the letters kept in his pocket. Whenever the friend enquires about the unposted letters, it embarrasses him. Then he is forced to produce the evidence of his guilt (i.e.,) the unposted letters. This awkward humiliation is said to be unadventurous.

Forgetting Prose Summary Question (f)
What are the articles the writer forgets most often?
Answer:
The poet often forgets his books and walking sticks.

Forgetting Lesson Summary Question (g)
Who are the citizens of ‘dreamland’? Why?
Answer:
Boys who return from cricket and football matches tend to forget bats and balls. Their minds are filled with a vision of the playing field. Their heads are among the stars. They are said to be the citizens of dreamland.

Question (h)
What is common about the ‘angler’ and the ‘poet’?
Answer:
The angler enjoys his sport of fishing so intensely that he forgets his fishing rod. Likewise, the poet, who often roams in his own world of imagination, may forget to post a letter. Both the angler’s and the poet’s loss of memory is a tribute to the intensity of their enjoyment.

2. Based on your reading, answer the following questions in two to four sentences each,

Question (a)
What made people wonder about the absentmindedness of their fellow-beings?
Answer:
The publication of articles lost by train travellers astonished many readers. Old people did not forget much. In fact, young men have forgotten bats and balls on their return from matches.

 

Question (b)
What are our memories filled with?
Answer:
Our memories are filled with names of cricketers, footballers, murderers,. actors and actresses. Our memories are filled with many routine activities.

Question (c)
When does human memory work with less than its usual capacity?
Answer:
Human memory works with less than its usual capacity in matters like taking medicine. The author explains that human memory represents the
willingness to remember certain things. It forgets what it does not wish to remember. Humans are blessed with “selective amnesia”

Question (d)
Why, according to Lynd, should taking medicines be one of the easiest actions to remember?
Answer:
Taking medicines should be one of the easiest actions to remember because doctor has prescribed the medicine to recover from illness. Besides, there is a need to take it either before or after meals. Everytime one takes meals, one should easily remember medicine.

Question (e)
How,do the chemists make fortunes out of the medicines people forget to take? Similar to the author, many remember to forget medicine as soon as the appointed time arrives.
Answer:
The forgotten medicines tend to aggravate the illness. As a vicious cycle, again they are forced to buy costlier medicines. Thus people who forget to take medicines contribute to the fortunes of chemists.

Question (f)
The list of articles lost in trains suggest that sportsmen have worse memories than their ordinary serious-minded fellows. Why does Lynd say this?
Answer:
Considerable number of footballs and cricket bats were forgotten by young sportsmen. Serious – minded ordinary citizens forget less. The author Lynd infers that the sportsmen’s forgetfulness is justified as their minds are full of vision of the playing field. Their heads are in the stars and among the clouds. Keeping their hearts in boots, young sportsmen rush home to talk about their exploits and are naturally more absent-minded than serious- minded ordinary folks.

Question (g)
What kind of absent-mindedness is regarded as a virtue by Lynd?
Answer:
Scientists, poets, anglers and philosophers forget prosaic things. Their minds are absorbed in lofty thoughts and glorious imaginations that they forget ordinary things. Socrates, Tagore and Einstein had the virtue of absent – mindedness. Einstein usually forgot to change his rocks. Once he even forgot his own house address. The absent – mindedness of such great personalities is a virtue. As they make best of life, they have no time to remember the mediocre.

 

Question (h)
Narrate the plight of the baby on its day out.
Answer:
A father offered to take the baby out in a perambulator. On a sunny morning, he was tempted to have a glass of beer. He entered a pub leaving the perambulator in the street opposite to the pub. A little later, his wife found the baby asleep in the perambulator. Her husband was not found anywhere. She took the perambulator home anticipating her husband’s remorse over the stolen baby. But to her obvious dismay, he walked in cheerfully and asked her what was the lunch. He had completely forgotten the baby on its day out.

3. Answer the following in a paragraph of about 100-150 words each.

Question (a)
You have borrowed a branded cricket bat from your reluctant friend for an outstation match. After returning home you realize you have absent-mindedly left it in the hotel room. Write a letter of apology and regret to your friend.

12, Dhandapani Street,
T. Nagar
13.07.2018.

Dear Madhan / Seema,

I’m. fine. I hope this letter finds you in the best of your health. I’m penning this letter to express my profound sorrow for forgetting to bring your branded cricket bat. I have left it behind in the hotel room in Mumbai. I’m terribly sorry. I was late for the train to Chennai. As I rushed to the station, I just forgot the packed bat. I rang up the hotel. I am told that the bat is safe. Next week, my cousin is coming home. I have asked him to bring it from the hotel. Kindly bear with me. Please do forgive my mistake. I shall certainly return your bat in a fortnight.
With deep regrets

Yours loving friend
Arun / Vanitha

To
K. Madhan
S/0 Krishna
17, Valluvar St,
Urappakam

Question (b)
Kahlil Gibran states ‘Forgetfulness is a form of freedom.’ Write an article for your school magazine, linking your ideas logically and giving appropriate examples.
Answer:
Forgetting is deemed by many people leading prosaic lives as a mistake or an inefficiency of mind. But in reality, forgetfulness is freedom. Osho is right in his opinion of forgetfulness. In fact, it liberates painful memories and unpleasant things. We need to “let go” painful memories of the past and be free to aspire for better things in life. Robert Frost in his poem, “Let go” talks about mediocre person’s inability to let go things that hurt them. The capacity to forget hurtful memories is a real blessing.

If human mind does not have the capacity to forget, life would be miserable for every one of us. Human mind is such a wonderful machine that it retains what is most important for personal or professional growth and allows the other things to slip away from the bank of memory. But young ones should remember to remember important assignments, deadlines for submission of homework, examination time-tables and hall tickets before leaving for examination.

To assist memory we can have a checklist before leaving for the school. It is often said, “If you fail to plan, you plan to fail.” So, my dear friends, I appeal to you to love whatever work you do. The brain retains in memory whatever you do with great passion, love and involvement. For a successful life, a strong memory is indispensable. So, cultivate a strong memory. However, I appeal to you to forget failures, betrayals and hurts to grow into a happy and healthy person.

“Sometimes we survive by forgetting.”

Question (c)
Will you sympathise or ridicule someone who is intensely forgetful? Write an essay justifying your point of view.
Answer:
Forgetfulness, if deemed a form of freedom, must be welcome. But what one forgets matters. Similar to the father who forgot the baby in the perambulator if one forgets main duties, he would become an anathema to even family members. I wouldn’t be hasty to ridicule a person who “suffers” from acute or intense forgetfulness. I would observe, in the first place, what are the items he forgets routinely. Are they trifles or serious things? If a married man forgets his wife and children and forgets his filial duties, then he deserves chastisement and not ridicule.

If forgetting leads to comic situations like wearing chappals in the wrong foot, or wearing the tie in a funny manner, sometimes a person of extraordinary intelligence may forget his residential address similar to Einstein. Scientists and great philosophers like Socrates and Rabindranath Tagore suddenly went into spells of deep contemplation totally forgetting where they were heading to. Once it so happened that socrates went into a trance on a road. His disciples and friends stood around him the whole day. Night came. Friends bought mats and pillows and slept around him hoping to listen to his words of wisdom as soon as the spell breaks and remembers what he saw in his world of imagination.

Towards dawn, the spell broke. Socrates saw the people sleeping around him. He just carefully walked back home. I have my heart-felt sympathies for my friends who study just before examination and forget what they learnt in the examination hall. I’ve my conviction that those who forget naturally need to be treated with a sympathetic understanding because they really don’t know that they forget. Those who suffer from selective amnesia, I mean politicians who give tall promises before elections but remember to forget them soon after winning the elections need to be ridiculed by funny cartoons and in public places because they have done a breach of trust.

“There is some pleasure even in words, when they bring forgetfulness of present miseries.”

Additional Questions

A Give answers to the following question in 100-150 word each.

Question (a)
Why is Robert Lynd amazed at the efficiency of humans to remember things?
Answer:
Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks with jest that man does not forget a single item of his clothing. No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have efficient memory power. In the ordinary life, man remembers almost everything he is expected to remember like birthdays and Valentine’s day. He remembers appointments for dinner and lunch. He remembers what the weather was in a . long-part August. Not even one in thousand forgets, simple things like switching off lights before going upstairs or a single item of dressing. Almost everybody remembers to do the right things of the right moment till it is time to go to bed.

 

Question (b)
What according to Robert Lynd are the causes for forgetting?
Answer:
In some matters, the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember. For example, many people forget to take medicines. Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates the disease and people are forced to buy more and more medicines. It may be due to their antipathy to pills and poisons that many people fail to remember them at the appointed hours. The author is quizzed at the fact as to how a life-long devotee of medicines like himself is forgetful of them as those who take them up unwillingly. He admits that even if he has the pills in his pockets as soon as the time of consumption arrives, he forgets it.

Question (c)
Describe the circumstances leading to the vexation of the mother on the baby’s day out.
Answer:
Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator. She decided to teach him a lesson. She took the’baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. But he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness.

Question (d)
What are the observations of Robert Lynd on the capacity of humans to remember and forget things?
Answer:
Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks wittily that man does not forget a single item of his clothing. No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have extraordinary memory power. In some matters, the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember. For example, many people forget to take medicines.

Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates ithe disease and people are forced to buy more and more medicines. Most people forget to post letters. The author himself would not trust his letters to be posted by others. The author himself never remembered to post letters entrusted to him. He had to apologise for the unposted letters kept with him for long. Likewise, the author forgets his walking sticks often.

Question (e)
How does the author prove that absent-mindedness is a boon as well as a bane?
Answer:
Absent – mindedness of people shocked the author when the Railway department published the list of lost articles. It was startling to note that young people forget bats, balls etc. The author attributes it to the abundant imagination and dreams. They are citizens of dreamland. Anglers also forget their fishing rods. Absent – mindedness is often a blessing in disguise. People can forget their unhappiness and live in a world of Utopia. Great thinkers, poets and philosophers are absent – minded because their minds are full of lofty ideas and imagination. Socrates the philosopher and S.T. Coleridge the poet were absent – minded people. Similarly, Politicians have bad memories. States are yet to produce ideal statesmen. Great writers, composers of music have amazingly great memories.

Memory is half the substance of their art. Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime, his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator. She decided to teach her husband a lesson. She took the baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. But he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness. Men should forget unpleasant things and remember pleasant things. Thus Absent – mindedness is both a boon and a bane.

Vocabulary

A. Homonyms and Heteronyms.

Complete the sentences by choosing a suitable word from those given in the brackets.

  1. Nobody can say (1) _______ there will be an improvement in the (2) _______ (whether / weather)
  2. Your ring is (1) _______ Do not (2) _______ it.(loose / lose) .
  3. We found a (1) _______ of biscuits in the old man’s shirt (2) _______ (pocket /packet)
  4. When the pole vaulter cleared 28. (1) _______ it was declared a record (2) _______ (feet/feat)
  5. Explain the (1) _______ ‘Cut your (2) _______ according to your cloth.’ (coat / quote)
  6. The’stranger (1) _______ for a few minutes before he (2) _______ . my house.(paused /passed)
  7. The (1) _______ dancer turned (2) _______ after the final performance, (weary /wiry)
  8. The chain that I presented to my sister was not made of gold; it was just (1) _______ Iam suffering from a sense of (2) _______ (guilt / gilt)

Answers:

  1. whether, weather
  2. loose, lose
  3. packet, pocket
  4. feet, feat
  5. quote, coat
  6. paused, passed
  7. wiry, weary
  8. gilt, guilt

Form meaningful sentences using the given words to bring out at least two different meanings.

  1. train – You must train yourself to catch the train in time.
  2. tear – The tear in the uniform brought tears in the eyes of the student.
  3. wind – It is time to wind up the programme because it is very windy and it might rain soon.
  4. light – As the bag was very light, the boy was able carry it though there was no light in his street.
  5. file – She filed all the documents carefully in a file.
  6. bear – The bear couldn’t bear the mischief of the visitor; he took him into the cage and mauled him very badly.

B. Clipped Words
Now, write the clipped and unclipped form of the given words and complete the table.

UNCLIPPED CLIPPED
chimpanzee ___________
___________ photo
___________ mike
cafeteria ___________
___________ gas
helicopter ___________
telephone ___________
___________ varsity
___________ memo
influenza ___________
___________ hippo
bridegroom ___________
___________ fan
demonstration ___________
refrigerator ___________

Answer:

UNCLIPPED CLIPPED
chimpanzee chimp
photograph photo
microphone mike
cafeteria cafe
gasoline gas
helicopter copter
telephone phone
university varsity
memorandum memo
influenza flu
hippopotamus hippo
bridegroom groom
ceiling fan or fanatic fan
demonstration demo
refrigerator fridge

C. Refer to a dictionary and match the professions with their relevant job descriptions

A B
1. pathologist studies languages and their structure
2. ornithologist studies atmosphere, weather and climate
3. entomologist studies the matter that constitutes the Earth
4. archaeologist studies earthquakes
5. sociologist studies reptiles and amphibians
6. geologist studies functioning of human society
7. linguist studies artefacts and. physical remains
8. seismologist studies birds
9. herpetologist studies insects
10. meteorologist studies diseases

Answer:

  1. studies diseases
  2. studies birds
  3. studies insects
  4. studies artefacts and physical remains
  5. studies functioning of human society
  6. studies the matter that constitutes the Earth
  7. studies languages and their structure
  8. studies earthquakes
  9. studies reptiles and amphibians
  10. studies atmosphere, weather and climate

D. Fill in the blanks choosing the words from the box. Refer to a dictionary if required. One has been done for you.

(thespian, sadist, polyglot, ambidextrous, philanthropist, misanthrope, bibliophile, nonagenarian, teetotaller, globetrotter, optimist)

(i) Peter always refuses alcohol, when it is offered to him at parties and takes a soft drink instead. He says he always has and always will abstain from alcohol and it is a matter of principle for him. We can call Peter a ________
(ii) Aruna always looks at the bright side of things. Even in the face of misfortune, she firmly believes that everything will workout for the best in the end. What can we call Aruna? ________
(iii) The rich industrialist donated a huge sum of money to set up a public library in his native village. He is a ________ and a social reformer.
(iv) The Chair person of our company keeps travelling all over the world to attend conferences and we call her a ________
(v) Antony has the amazing ability to use both his hands, equally well. He can write, draw and perform various other tasks with equal speed and efficiency with his left as well as his right hand. Antony is ________
(vi) Due to some disturbing incidents in her childhood, Neetu grew into a reclusive adult. She tends to keep aloof and avoids all kinds of social activities. Neetu is a ________
(vii) Tharini serves as an interpreter at meetings between statesmen from different countries. She is also a much sought-after tour guide, as she is well-versed and fluent in multiple languages. Tharini is a ________
(viii) My grandparents are in their nineties. I am glad that this ________ couple are active, cheerful and in good health.
(ix) Richard Burton was a gifted theatre artist. He donned several roles with ease and is especially famous for the Shakespearean parts he played on stage. Mr. Burton is a born ________
(x) The Chairman of this concern seems to derive pleasure from inflicting pain on others. He humiliates and hurts his subordinates for no reason. He is a real ________

Answers:

(i) tee totaller
(ii) optimist
(iii) philanthropist
(iv) globetrotter
(v) ambidextrous
(vi) misanthrope
(vii) polyglot
(viii) nonagenarian
(ix) thespian
(x) sadist

E. Find the antonyms of the following words in the puzzle and shade them with a pencil. The first one has been done for you.

  1. seldom,
  2. admitted,
  3. methodical,
  4. reality,
  5. virtue,
  6. vile,
  7. indignant,
  8. relish,
  9. fact Spot the word

11th English Forgetting Lesson Summary Samacheer Kalvi Prose Chapter 3

Answers:

  1. often
  2. denied
  3. haphazard
  4. fantasy
  5. vice
  6. good
  7. delighted
  8. hate
  9. fiction

Forgetting By Robert Lynd Questions And Answers Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3

Listening Activity

A. First, read the incomplete sentences given below. Listen to two interesting anecdotes about two scientists that your teacher will read aloud or play on the recorder. Then, based on your understanding, complete the sentences suitably.

(For listening to the passage refer to our website www.fullcircleeducation.in) Thomas Alva Edison stepped from a train in Orange, New Jersey and walked down the platform. The station master knew how forgetful the famous inventor was. Therefore, he would always ask him a customary question. He asked Edison if he had left anything behind. Edison confidently replied that he had not left anything and everything was safe with him. Then, he began taking a count of his suitcases. As he was doing so, he happened to look up at the train. With a start, he dropped his bags and raced back to the car in which he had been travelling. What prompted that burst of activity was the face of his bride, with whom he had just married and returned from a honeymoon trip, staring from a window.

Albert Einstein was working at the Princeton University. One day when he was going back home he forgot his home address. The driver of the cab aid not recognize him. Einstein asked the driver if he knew Einstein’s home. The driver exclaimed that there could be no one who did not know Einstein’s address. He added that everyone in Princeton knew where Einstein lived and asked him if he wanted to meet Einstein. Einstein with a sheepish grin replied that he was Einstein and he had forgotten his residential address. He requested the cabbie if he could take him there. The astonished driver drove him home and dropped him safely. The cabbie considered driving Einstein a great honour and refused to charge him for the service.

  1. Edison travelled to New Jersey by ______
  2. The station master enquired if Edison ______
  3. Edison raced back to the car, when he saw ______
  4. Albert Einstein was working in ______
  5. One day, when he was going back home, he ______
  6. Einstein asked the cab driver if he knew ______
  7. The driver was so good that he ______

Answers:

  1. a train
  2. had left anything behind
  3. the face of his bride
  4. Princeton university
  5. forgot his residential address
  6. Einstein’s residence
  7. refused to charge him for his

Speaking Activity

Work with a partner and take turns to share your views and suggestions with the class.

Question (i)
You are travelling in a train. When the Train Ticket Examiner enters your compartment, much to your shock, you realize you have forgotten to bring your train ticket. How will you handle the situation?
Answer:
TTE : Please show me your ticket.
Ragu : Oh! sorry! I left my printed ticket on my table.
TTE : Well, this is a reserved compartment, Don’t you know?
Ragu : Sir, I have reserved my ticket. It is 28 UB, S7 in Pandiyan Express.
TTE : Well, what you say might be true. But I want the ticket.
Ragu : Sir, could you please give me five minutes.
TTE : Why? .
Ragu : I will ask my sister to scan the ticket and send it to my phone by WhatsApp.
TTE : Okay. But get it in five minutes.
Ragu : Thank you so much sir.

 

Question (ii)
You forget to wish your best friend on his/her birthday. He gets very angry. How will you try to pacify him/her? Construct a dialogue of about 4 to 5 exchanges and enact a role play.
Answer:
Ramesh : Ravi, aren’t you my best friend?
Ravi : Why do you doubt it?
Ramesh : You didn’t even wish me. Yesterday evening I was waiting for you till 9 pm. Ravi : I’m terribly sorry! I was at the Chepauk stadium watching CSK batting under trying conditions.
Ramesh : Oh! when it comes to cricket, you forget even your weekly tests.
Ravi : Friend, forgive me. Accept my belated wishes.
Ramesh : Okay. Let us forget it and talk about the match.

Question (iii)
‘Forgetfulness is the beginning of happiness’ Do you agree or disagree? Discuss in class.
Answer:
In “Ode to skylark,” Shelly beautifully portrays the human beings’ boundless capacity to worry about dead yesterday, unborn tomorrow and spoil the happiness of a perfectly beautiful present. He says, “We look before and after and pine for what is not. Our sincerest laughter with some pain is fraught”. Human mind has a soft comer for harbouring hurts and pain. It replays them like a broken record often and sustains hostility between individuals. It requires a mature mind to forgive and forget. The road to recovery of any invisible hurt starts the moment one forgives the person and casually forgets all unpleasant memories connected to it. Human mind, according to Robert Lynd, forgets what it chooses to forget. We are in a civilized society because everyone remembers to dress properly and remember the names of friends and relatives. If one develops the attitude to remember only pleasant things, the mind will train itself to forget insignificant bad memories. Thus forgetting is the beginning of real happiness.

Question (iv)
Is there a link between intelligence and absent-mindedness? Share your views on this subject.
Answer:
Of course yes, the person who is smart and extremely intelligent focusses his entire being on an issue or an invention. Thus all other things are abstracted. Great genius like Einstein and philosophers like Tagore tend to forget mundane affairs. Their minds are always preoccupied with lofty ideas and the ills of the society. So, it is believed that eccentricity like absent mindedness is common among very intelligent people. The best example is Einstiein. He sat in the railway coach leaving behind his newly married bride in the car. Only on seeing her furious face, he realized the fact that he forgot to take her along into the railway coach.

Reading Activity

Now, read the following biographical extract on Sujatha Rangarajan, a Science-fiction writer, and answer the questions that follow.

1. Sujatha is the allonym of the Tamil author S. Rangarajan and it is this name that is recognised at Once by the Tamil Sci-Fi reading community. You might have heard of Chitti and his extraordinary exhibition of different qualities in an incredible manner. The robot could excel a human being in any act beyond one’s imagination. Jeeno, a robotic dog which appeared in Sujatha’s science fiction novel “En Iniya Iyandhira” (My Dear Robot) formed the basis of Chitti’s character. Like Chitti, Jeeno was an all-rounder who could cook, clean and fight.

Very high tech computer technology terms are used in the story. Jeeno, a pet robot, plays an important role throughout the story. As the story proceeds, it behaves and starts to think on its own like-a human and instructs Nila, a human being, on how to carry on further.

 

2. In the preface of ‘En Iniya Iyandhira’,the writer states the reason for his attraction to the genre: “Science gives us the wonderful freedom to analyse thousands and thousands of alternative possibilities. While using it, and while playing with its new games, a writer needs to be cautious only about one thing. The story should draw some parallels or association from the emotions and desires of the present humankind. Only then it becomes interesting. Jeeno, the robot dog, was intelligent.

But the character became popular only because of the robot’s frequently displayed human tendencies. It is no wonder that his works echo these words about him and will reflect in the minds of the readers who enjoy reading his novels to have a lifetime experience.

3. It was Sujatha, who set the trend in sci-fi stories. He had tracked the origin from Mary Shelly’s Frankenstein to his short stories. He has written 50 sci-fi short stories published in various Tamil magazines.

His stories have inspired many readers to extend their reading to English sci-fi writers like Isaac Asimov. The themes were bold even if there was a dependence on very well – established characterisation of English fiction. Sujatha opened up a new world to us with his writings on holograms, computers and works like ‘En Iniya Iyanthira’, inspire many to study computer science.

4. He has been a great writer for more than four decades. He combined reasoning and science in his writings. Being a multifaceted hi-fi and sci-fi humanistic author, he expressed his views distinctively. He was the one who took Tamil novels to the next level. As an MIT alumnus and an engineer at BHEL, he was very good at technology. So, he narrated sci-fi stories, impressively. His readers always enjoyed reading all his detective and sci-fi novels which featured the most famous duo Ganesh and Vasanth.

5. Sujatha has played a crucial role as a playwright for various Tamil movies which have fascinated movie lovers. Hence, it is fathomable that the writer’s perspective of future India enthuses every reader and paves a new way to reading sci-fi stories in English.

A. Answer the following questions in a sentence or two.

Question (i)
How was Jeeno different from other robots?
Answer:
Other robots did tasks only as per the commands issued. But Jeeno frequently displayed human tendencies. It behaved and thought like a human being.

Question (ii)
What precaution should one take while writing Science fiction stories?
Answer
The writer should ensure that the story draws some parallel or association from emotions and desires of the present humankind. Only then the science-fiction would be interesting.

Question (iii)
What inspired Sujatha’s themes?
Answer:
Sujatha had bold trend in sci-fi stories. He had tracked the origin from Mary Shelley’s Frankenstein to his short stories. He opened up a new world to the readers with his writings on holograms, computers, robots who feel and behave like humans, (e.g) “En Iniya Iyanthira”. In short, Sujatha’s themes were inspired by reasoning, science, technology, computers and humanoids.

 

Question (iv)
Why were Sujatha’s sci-fi stories impressive?
Answer:
Sujatha’s sci-fi stories have really inspired Tamil readers to move on to read Isaac Asimov. He combined reasoning with science in his writings. Being a multi-faceted hi-fi and sci-fi humanistic author, he expressed his views distinctly. Being an alumni of MIT, he was good at technology. Thus his sci-fi stories were always impressive with interesting characters like Chitti, the robot; Jeeno the robot-dog and detective duo Ganesh and Vasanth.

B. Find words from the passage which mean the same as the following.

  1. difficult to believe (para 1) incredible
  2. a style or category of art, music or literature (para 2) genre
  3. having many sides (para 4) multifaceted
  4. capable of being understood (para 5) fathomable

Grammar

A. Identify the changes in these pairs of active and passive constructions.

11th English Forgetting Lesson Paragraph Samacheer Kalvi Prose Chapter 3

Question 1.
The pilot flew the airplane to Bengaluru.
Answer:
The airplane was flown to Bengaluru by the pilot. In the second sentence, the object has been shifted to the place of subject. It remains passive and allows the work to be done by the noun.

Question 2.
The bananas were eaten by the monkey.
Answer:
The monkey ate the bananas. Here the subject is shifted to the place of object.

B. Change the voice of the following sentences.

Question 1.
Mohammed follows the rules.
Answer:
The rules are followed by Mohammed.

Question 2.
Mohan has completed the course.
Answer:
The course has been completed by Mohan.

Question 3.
Magdalene is singing the prayer.
Answer:
The prayer is being sung by Magdelene.

Question 4.
Who wrote this complaint?
Answer:
By whom was this complaint written?

Question 5.
May God bless you with happiness!
Answer:
May you be blessed with happiness by God.

 

Question 6.
A house is being constructed by them.
Answer:
They are constructing a house.

Question 7.
Let the door not be slammed.
Answer:
Don’t slam the door.

Question 8.
The team was trained by the coach.
Answer:
The coach trained the team.

C. Make sentences using the passive forms of the verbs.

Question 1.
Tagore/award/Nobel prize/
Tagore was awarded Nobel prize.

Question 2.
IIM Ahmedabad / establish /1961
Answer:
IIM Ahmedabad was established in 1961.

Question 3.
Chhattisgarh/ form / 2000
Answer:
Chhattisgarh was formed in 2000.

Question 4.
First passenger train /inaugurated /India /1853
Answer:
The first passenger train was inaugurated in 1853.

Question 5.
Indian Airlines /set up /1953 ! Indian Airlines was set up in 1953.

D. Look at the newspaper items given below. Use the information in the headlines to complete the sentence.

Question 1.
HEAVY RAINS LASH CHENNAI
______ threw normal life out of gear.
Answer:
Heavy rains threw normal life out of gear.

Question 2.
NEET CLASSES TO BEGIN ON SEPT. 20th
The Centre co-ordinator informed the candidates ______ Sept. 20th
Answer:
The centre coordinator informed the candidates about the commencement of NEET classes on September 20th.

 

Question 3.
12 INJURED AS BUSES COLLIDE
About at the Dindigul bus terminus here today.
Answer:
About 12 passengers were injured as buses collided at Dindigul.

E. Expand the following news headlines in a sentence.

Question 1.
MUNICIPAL ELECTIONS IN DECEMBER
Answer:
Municipal Elections will be held in December.

Question 2.
TELEPHONE CUSTOMERS TO GET VIDEO PHONE BSNL
Answer:
proposes to give video phone to its customers at a low cost.

Question 3.
CARD LICENSE TO REPLACE PAPER DRIVING LICENSE
Answer:
Transport Minister announced that paper licenses will be replaced with card licenses.

Question 4.
ATM WITHOUT SECURITY GUARD TO CLOSE RBI
Answer:
announced that all ATMS which have no security guard will be closed.

F. Describing a process

1. Complete the passage by filling the blanks with the passive forms of the verbs.

11th English Unit 3 Prose Samacheer Kalvi Chapter 3 Forgetting

The water should be boiled in a vessel. Then tea leaves and milk (1) _____ to the water. The vessel (2) _____ with a lid. The tea (3) _____ and (4) _____ into the tups. Sugar (5) _____ . and (6) _____ The tea (7) _____ hot.
Answers:

  1. should be added
  2. must be covered
  3. should be filtered
  4. poured
  5. should be added
  6. stirred
  7. should be served

2. Here is a recipe to make chocolate cake in a pressure cooker. Rewrite the instructions in passive voice. The first one has been done for you.

Question (i)
First sift the flour, cocoa powder and baking powder in a mixing bowl.
Answer:
The flour, cocoa powder and baking powder are first sifted in a mixing bowl.

 

Question (ii)
Add butter, sugar, salt, water and vanilla and beat the ingredients using a whisk.
Answer:
Butter, sugar, salt, water and vannila should be added and the ingredients must be beaten using a whisk. .

Question (iii)
Add the eggs and beat the batter until it is smooth.
Answer:
The eggs must be added and the batter must be beaten until it is smooth.

Question (iv)
Transfer the batter into the baking tin.
Answer:
The batter must be transferred into the baking tin.

Question (v)
Heat the pressure cooker, covered with the lid but without the pressure, for 3-4 minutes on high heat. Then place the cake tin in the empty cooker (Do not add water in the cooker).
Answer:
The pressure cooker must be heated. It should be covered with the lid but without the pressure. It must be left for 3-4 minutes on high heat. The cake tin must be kept in the empty cooker. (Let not water be added in the cooker)

Question (vi)
Close the lid (without the pressure), lower the flame and let it cook for about 30 minutes.
Answer:
Let the lid be closed without the pressure. The flame must be lowered and it must be let to cook for about thirty minutes.

3. Write the process of wrapping a Christmas gift in a paragraph in passive form, with the help of the pictures given below.

11th English Unit 3 Samacheer Kalvi Forgetting

Answers:

  1. The gift must be placed in a rectangular box.
  2. The required paper must be measured. The gift paper must be placed on the box. It must be wrapped loose end up and over and a cut must be made.
  3. The gift paper must be placed face down and centred on the box. The first edge must be brought up and taped in place on to box. Then it must be brought other side up and taped in place.
  4. The sides should be folded in against the edges of the box. The diagonal flaps you have created must be creased.
  5. The top edge should be folded down. Then bottom edge should be folded up and taped.
  6. A gift tag must be added with a bow and ribbon to really class up your Christmas gift and impress recipients of your gift.

Subject and Verb Agreement (Concord)
A. Underline the correct verb in these sentences.

  1. The girl and her sisters _______ (watch,watches) television everyday.
  2. Ravi _______ (doesn’t, don’t) like sports.
  3. My classmates _______ (study, studies) before a test.
  4. One of the cookies _______ (is, are) missing.
  5. A lady with ten cats _______ (live, lives) in that big house.
  6. Measles _______ (is, are) very serious.
  7. The committee _______ (decide, decides) when to adjourn.
  8. Our team _______ (is, are) the best.
  9. Everybody _______ (enjoy, enjoys) a good song.
  10. Either of these _______ (is, are) suitable.

Answers:

  1. watch
  2. doesn’t
  3. study
  4. is
  5. lives
  6. is
  7. decides
  8. is
  9. enjoys
  10. is

B. Correct the following passage.

Where does the deer and the antelope play? One place is Yellowstone National Park. It were created in 1872. Parts of the park is in Wyoming, Montana and Idaho. The park are a safe place for many animals. Bears, moose, buffalo, deer and antelope lives there. Beavers, otters, fish and eagles also enjoys the park. For them, Yellowstone be ‘home sweet home.’
Answer
Where do the deer and the antelope play? One place is Yellowstone National Park. It was created in 1872. Parts of the park are in Wyoming, Montana and Idaho. The park is a safe place for many animals. Bears, moose, buffalo, deer and antelope live there. Beavers, otters, fish and eagles also enjoy the park. For them, Yellowstone is ‘Home, sweet home.’

Writing

Biographical sketch:

A biographical sketch is a brief summary of a person’s life and his achievements. It should include a description of the person’s physical appearance, education, work, achievements and other salient personal traits. The main focus of a biographical sketch is to portray the person in an admirable way.

(a) Given below are hints about a renowned British science fiction writer Arthur C. Clarke. Write a biographical sketch on the author in not more than 80-100 words based on the information given below.

Name Arthur C. Clarke
Pen names Charles Willis, E.G.O’Brien
Birth 16 Dec 1917, England
Career Novelist, Television host, inventor and film screen writer.
Genre Science Fiction, Television series, film screen play
Awards and Honours 1961, Kalinga Prize – an award given by UNESCO for

popularising science

Hugo and Nebula Awards

Chairman of the Interplanetary Society

Highest Civil Honour of Sri Lanka – ‘Sri Lankabhimanya 2005’

Titles Clarke, Robert Heinlein and Isaac Asimov – ‘Big Three’ of Science Fiction

‘The Prophet of the Space Age’

Famous Works Childhood’s End 2001: A Space Odyssey Rendezvous with Rana

Arthur C. Clark was bom on 16th December, 1917 in England. He was a novelist, television host, inventor and film screen writer all bundled into one. He gained popularity in science fiction, sensational T.V serials and screen play writing. In recognition of his exceptional skills, he was awarded Kalinga prize for popularising science. This award was given to him by UNESCO in 1961..He was made the chairman of Interplanetary Society and also conferred Hugo and Nebula awards, He was given the highest civilian (award) honour of Sri Lanka ‘Sir Lankabhimanya in 2005’. Clarke is often regarded as one of the triumvirs of sci-fi writers, (i.e) Robert Heinlein, Asimov and himself. He is hailed as “The Prophet of Space Age”. He is widely remembered world over for his famous work “Childhood End”, “2001: A space Odysey”: and “Rendezvous with Rana”.

Report Writing:

Question (a)
You have recently attended a seminar on ‘Science and Literature’ in which writers presented papers on Science Fiction and literature and focused on the creativity of young writers. Write a short report about it for a leading newspaper in about 100-120 words.
Answer:
The seminar on “Science and Literature” was held at American college, Madurai. It was organized in memory of Prof. Vasanth. Students from various colleges, Government Higher Secondary Schools and Matriculation schools were present. Dr. Paul Luv inaugurated the seminar. Students from Manjakkuppam Higher Secondary School talked about novels of Jules Verne-(i.e) Journey to the center of the earth, Twenty thousand leagues under the sea, From earth to the moon, Around the world in eighty days, Five weeks in a balloon, Off on a comet, An Antartic mystery has prophesied man’s potential ability to carryout space travel, explore

Antartica, do deep water Research, mission to moon and other celestial bodies. It is mind boggling to realize that he wrote about these latest developments before 1905. Students were ‘ much impressed by the prolific sci-fi writings of the French novelist more than a century ago.

Prof. Sangeetha spoke on Aldous Huxley’s brave new world which predicted Human genome project and how science can help produce babies with special attributes, size, colour and ’ character traits. All of us, know the cloning of ‘Dolly’. Student from Government Hr. Sec. School D. Kala spoke about Alvin Toffler and how he had predicted revolution due to technological break through in his most famous books. “Future shock”, “The third wave” r and “power shift”. He discusses modem technologies including the digital revolution, and the communication revolution.Malathy talked about Sujatha, Tamil Sci-fi writer who influenced large number of children and adults to fall in love with computers and robotics. His imaginary characters Chitti and Jeeno I have endeared him to the masses.

Asimov has written large number of Sci-fi stories in collaboration with Robert A. Heinlein and Arthur C. Clarke. Asimov’s most famous work is the “Foundation series” and Galactic empire”. Asimov has written Lucky start series of Juvenile science-fiction using the pen name Paul French.The seminar ended with the note that many sci-fi writers have greatly contributed to the giant strides science and Technology has made in recent times. Students must read and write sci-fi fiction to influence the development of love for science.

 

Question (b)
You are the School Pupil Leader. Your school organised an Inter-School Sports event at Nehru Stadium. Write a report on the special events conducted in 100-120 words for the school souvenir.
Answer:
Hon Balakrishna Reddy, the minister for sports inaugurated the sports meet in the presence of state project officer RMSA Dr. V.C. Rameswara Murugan. Mr. Peter the physical director from Salem coordinated all the events. In the track and field events, Meena and Tamilselvi from Ashok Nagar Girl’s School bagged gold and silver medals. In the men’s event, Kandan

Subbu from Government Boys High School, Nungambakkam bagged Gold and Silver medals. Third position was bagged by Presidency School girl Suba. In boy’s event, Ambedkar School Sukumar bagged a silver medal.

Maheswari of Girl’s School, Guduvancherry won the gold in weightlifting. It was heartening to note many Government School students playing tough against even private schools which give special coaching in sports and games. Chandran, the Chief Inspector of Physical Education gave away the prizes to all the winners of various sports and games events.

Forgetting About the Author

Forgetting Lesson Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3

Robert Lynd is an Anglo-Irish writer, essayist and a poet. He is respected as one of the greatest essayists of the 20th century. He wrote many articles for leading journals and newspapers like Daily News, the New Statesman and Nation. He wrote under the pseudonym name “Y.Y His essays dealt with interesting and simple topics. His essays arc humourous delightful, ironical and satirical. I le was awarded with an honorary literary Doctorate by Queen’s university. He was confessed silver medal by the Royal Society of Literature.

Forgetting Summary

Robert Lynd is a humorous and delightful essayist. His essays are simple, playful and satirical. His style of writing is elegant and charming. In his essay “Forgetting”, he writes about the root causes of forgetting and also explains what items are usually forgotten by people.

Forgetting Prose Summary Samacheer Kalvi 11th English Solutions Chapter 3

Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks wittily that man does not forget a single item of his clothing; No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have extraordinary memory power. In some matters the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember.

For example, many people forget to take medicines. Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates the disease and people are forced to buy more and more medicines. Most people forget to post letters. The author himself would not trust his letters to be posted by others. The author himself never remembered to post letters entrusted to him. He had to apologise for the unposted letters kept with him for long. Likewise, the author forgets his walking sticks often.

Absent – mindedness of people shocked the author when the Railway department published the list of lost articles. It was startling to note that young people forget bats, balls etc. The author attributes it to the abundant imagination and dreams. They are citizens of dreamland. Anglers also forget their fishing rods. Absent – mindedness is often a blessing in disguise. People can forget their unhappiness and live in a world of Utopia. Great thinkers, poets and philosophers are absent – minded because their minds are full of lofty ideas and imagination.

Socrates the philosopher and S.T. Coleridge the poet were absent – minded people. Similarly, Politicians have bad memories. States are yet to produce ideal Statesmen. Great writers, composers of music have amazingly great memories . Memory is half the substance of their art. Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime, his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator.

She decided to teach her husband a lesson. She took the baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. but he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for the lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness. Men should forget unpleasant things and remember pleasant things.

Textual:

abstracted – lacking concentration on what is
happening around
antipathy – strong dislike
audacious – bold and daring
delinquent – a young person who is regularly
involved in wrongdoing
eccentric – tending to act strangely
exploits – daring or heroic acts or actions, feats
fallible – capable of making mistakes
fortunes – huge sums of money
indignant – being very angry.
mediocre – not very good, ordinary
prosaic – dull
quivering – trembling, shivering
reluctant -unwilling
sieve – strainer or filter
vexation – irritation, annoyance
vintage – wine of high quality produced in a particular year

Additional:

Antipathy – dislike
Magnificent – spectacular
Prosaic – dull

Forgetting Synonyms

Choose the most appropriate synonym for the underlined word. (Exam model)

Question 1.
The ordinary man seldom forgets things. .
(a) frequently
(b) rarely
(c) never
(d) often
Answer:
(b) rarely

 

Question 2.
A very methodical man remembers to take medicine.
(a) chaotic
(d) organized
(c) disarrayed
(d) inefficient
Answer:
(d) organized

Question 3.
I am always reluctant to trust a visitor to post my letters.
(a) willing
(b) unwilling
(c) like
(d) hatred
Answer:
(b) unwilling

Question 4.
It is because of their antinathv to pills.
(a) love
(b) affinity
(c) like
(d) aversion
Answer:
(d) aversion

Question 5.
Chemists makes their fortunes out of medicines people forget to take.
(a) riches/wealth
(b) poverty
(c) paucity
(d) luck
Answer:
(a) riches/wealth

Question 6.
A long chain of circumstances leads to a number of embarrassing questions.
(a) comfortable
(b) interesting.
(c) anxious
(d) awkward
Answer:
(d) awkward

Question 7.
I am no delinquent in such matters.
(a) activist
(b) wrongdoer
(c) volunteer
(d) strategist
Answer:
(b) wrongdoer

Question 8.
I dare not carry an umbrella because I forget it often.
(a) believe
(b) refuse
(c) accept
(d) fear
Answer:
(d) fear

 

Question 9.
He did not even have the grimmest jawed umbrella.
(a) pleasant
(b) charming
(c) beautiful
(d) unpleasnt
Answer:
(d) unpleasnt

Question 10.
An absent – minded angler is good at inventing magnificent lies.
(a) dull
(b) drab
(c) cluster
(d) spectacular
Answer:
(d) spectacular

Question 11.
One has no time to remember the mediocre.
(a) great
(b) exceptional
(c) ordinary
(d) excellent
Answer:
(c) ordinary

Question 12.
He has a memory like sieve.
(a) glass
(b) filter
(c) fitter
(d) sleeve
Answer:
(d) sleeve

Question 13.
He is an audacious perverter of the truth.
(a) daring / bold
(b) timid
(c) frightened
(d) alarmed
Answer:
(a) daring / bold

Question 14.
We regard a person who does not possess a good memory as eccentric.
(a) usual
(b) conventional
(c) controversial
(d) strange / queer
Answer:
(d) strange / queer

Question 15.
Being indignant at her husband’s behaviour, she decided to teach him a lesson.
(a) cool
(b) calm
(c) anxious
(d) angry
Answer:
(d) angry

Question 16.
She anticipated her husband’s white face with quivering lips confessing the theft of the child.
(a) solid
(b) daring
(c) trembling
(d) cold.
Answer:
(c) trembling

Question 17.
Her husband’s cheerful entry and enquiry about lunch and forgetting the baby was her vexation.
(a) joy
(b) bliss
(c) ecstasy
(d) annoyance / irritation
Answer:
(d) annoyance / irritation

Question 18.
Most of us are bom with prosaically efficient memories.
(a) elated
(b) cheerfully
(c) normally
(d) dull
Answer:
(d) dull

Question 19.
They are abstracted from the world outside them.
(a) actual
(b) distracted
(c) stupid
(d) concrete
Answer:
(b) distracted

Question 20.
Men with fallible memories try to make out a case for their superiority.
(a) infallible
(b) valuable
(c) error-prone
(d) mailcious
Answer:
(c) error-prone

Forgetting Antonyms

Choose the most appropriate antonym for the underlined word. (Exam model)

Question 1.
Many people who read the list of lost articles in the trains would be astonished.
(a) unexpected
(b) unpredictable
(c) surprised
(d) expected
Answer:
(d) expected

Question 2.
Modem man remembers even telephone numbers.
(a) recalls
(b) retrieves
(c) recollects
(d) forgets
Answer:
(d) forgets

Question 3.
The ordinary man seldom forgets to turn off lights.
(a) rarely
(b) almost never
(c) scarcely
(d) frequently
Answer:
(d) frequently

Question 4.
Moral giants remember to take medicines regularly.
(a) periodically
(b) intermittently
(c) irregularly
(d) continuously
Answer:
(c) irregularly

Question 5.
The fact remains.
(a) truth
(b) verity
(c) veracity’
(d) lie / fiction
Answer:
(d) lie / fiction

Question 6.
Some forget pills due to their antipathy.
(a) strong dislike
(b) aversion
(c) hostility
(d) affinity
Answer:
(d) affinity

 

Question 7.
Chemists make their fortunes out of the medicines forgotten to take.
(a) luck
(b) wealth
(c) bounty
(d) misfortunes
Answer:
(d) misfortunes

Question 8.
I am always reluctant to trust a visitor to post my letters.
(a) unwilling
(b) indisposed
(c) ill-disposed
(d) willing
Answer:
(d) willing

Question 9.
I put it for safety into one of my pockets.
(a) protection
(b) danger
(c) defence
(d) asylum
Answer:
(b) danger

Question 10.
I get weary of holding it in my hands.
(a) exhausted
(b) tired
(c) depleted
(d) energetic / fresh
Answer:
(d) energetic / fresh

Question 11.
A methodical man always remembers everything.
(a) organized
(b) disciplined
(c) chaotic / unorganized
(d) regular
Answer:
(c) chaotic / unorganized

Question 12.
A long chain of circumstances leads to a number of embarrassing questions’.
(a) awkward
(b) uneasy
(c) comforting
(d) discomforting
Answer:
(c) comforting

Question 13.
I am no great delinquent in such matters.
(a) irresponsible
(b) careless
(c) responsible
(d) negligent
Answer:
(c) responsible

Question 14.
I dare not carry an umbrella.
(a) defy
(b) fear
(c) avoid / dodge
(d) encounter
Answer:
(c) avoid / dodge

Question 15.
Memories prevent them from doing prosaic things.
(a) dull
(b) drab
(c) interesting
(d) boring
Answer:
(c) interesting

Question 16.
The angler who invents magnificent lies after a day’s fishing is bound to be absent-minded.
(a) spectacular
(b) fabulous
(c) weak / feeble
(d) strong
Answer:
(c) weak / feeble

Question 17.
Absent’ – minded great people have no time to remember the mediocre.
(a) average
(b) drab
(c) common
(d) exceptional / excellent
Answer:
(d) exceptional / excellent

Question 18.
People with fallible memories occasionally assert their superiority.
(a) likely to do mistakes
(b) infallible
(c) insatiable
(d) inscrutable
Answer:
(b) infallible

Question 19.
Memory is half the substance of their art.
(a) remembrance
(b) forgetfulness
(c) recollection
(d) retrieval
Answer:
(b) forgetfulness

Question 20.
He is an audacious perverter of truth.
(a) bold
(b) daring
(c) diligent
(d) timid
Answer:
(d) timid

 

Question 21.
A man who does not possess a good memory is often regarded eccentric.
(a) strange
(b) queer
(c) unconventional
(d) ordinary / conventional
Answer:
(d) ordinary / conventional

Question 22.
What was her vexation?
(a) worry
(b) annoyance
(c) regret
(d) pleasure
Answer:
(d) pleasure

Question 23.
Great Statesmen have the genius of memoiy and intellect combined.
(a) mental ability
(b) dunce
(c) sharp witted
(d) brilliance
Answer:
(b) dunce

Question 24.
She was indignant at her husband’s behaviour.
(a) furious
(b) ruffled
(c) angry
(d) contented / composed
Answer:
(d) contented / composed

Question 25.
She arrived home anticipating with angry relish the white face and quivering lips.
(a) enjoyment
(b) like
(c) dislike
(d) pleasure
Answer:
(c) dislike

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 13 Chemical Bonding

You can Download Samacheer Kalvi 9th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 13 Chemical Bonding

Samacheer Kalvi 9th Science Chemical Bonding Textbook Exercises

I. Choose the correct answer.

Chemical Bonding Class 9 Samacheer Kalvi Question 1.
Number of valence electrons in carbon is …………….
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 5
Answer:
(b) 4

9th Science Chemical Bonding Question 2.
Sodium having atomic number 11, ready to ………….. electron/ electrons to attain the
nearest Noble gas electronic configuration.
(a) gain one
(b) gain two
(c) lose one
(d) lose two
Answer:
(c) lose one

Chemical Bonding 9th Class Question 3.
The element that would form anion by gaining electrons in a chemical reaction is …………………
(a) Potassium
(b) Calcium
(c) Fluorine
(d) Iron
Answer:
(c) Fluorine

Chemical Bonding Class 9 Question 4.
Bond formed between a metal and non metal atom is usually ……………..
(a) ionic bond
(b) covalent bond
(c) coordinate bond
Answer:
(a) ionic bond

Chapter 13 Chemical Bonding Question 5.
…………….. compounds have high melting and boiling points
(a) Covalent
(b) Coordinate
(c) Ionic
Answer:
(c) Ionic

Chemical Bonding Questions And Answers Class 9 Question 6.
Covalent bond is formed by …………………
Answer:
(a) transfer of electrons
(b) sharing of electrons
(c) sharing a pair of electrons
Answer:
(b) sharing of electrons

Chemical Bonding Class 9 Pdf Question 7.
Oxidising agents are also called as …………….. because they remove electrons from other
substances.
(a) electron donors
(b) electron acceptors
Answer:
(b) electron acceptors

Chemical Bonding Questions And Answers Pdf Class 9 Question 8.
Elements with stable electronic configurations have eight electrons in their valence shell.
They are ………………..
(a) halogens
(b) metals
(c) noble gases
(d) non metals
Answer:
(c) noble gases

II. Answer in brief.

Chemical Bonding Answer Key Question 1.
How do atoms attain Noble gas electronic configuration?
Answer:
Atoms of all elements, other than inert gases, combine to form molecules because they have incomplete valence shell and tend to attain a stable electronic configuration similar to noble gases. Atoms can combine either by transfer of valence electrons from one atom to another or by sharing of valence electrons in order to achieve the stable outer shell of eight electrons.

Chemical Bonding Notes Class 9 Question 2.
NaCl is insoluble in carbon tetrachloride but soluble in water. Give reason.
Answer:
NaCl is an ionic compound that is soluble in polar solvents like water and insoluble in non-polar solvents like benzene (C6H6), carbon tetra chloride (CCl4). Whereas, CCl4 is an organic compound, hence it is insoluble m water

Class 8 Science Chapter 13 Chemical Change And Chemical Bond Question Answer Question 3.
Explain Octet rule with an example.
Answer:
The tendency of atoms to have eight electrons in the valence shell is known as the ‘Octet rule’ or the ‘Rule of eight’.
Example: Sodium with atomic number 11 will readily loose one electron to attain Neon’s stable electronic configuration.

Chemical Bond Class 9 Question 4.
Write a note on different types of bonds.
Answer:
All the elements differ with each other in their valence shell electronic configuration. So the way in which they combine to form compounds also differs. Hence, there are different types of chemical bonding possible between atoms which make the molecules. Depending on the type of bond they show different characteristics or properties. Such types of bonding that are considered to exist in molecules are categorized as the Ionic bond, Covalent bond and Coordinate bond.

Class 9 Science Chapter 13 Question Answer Question 5.
Correct the wrong statements.

  1. Ionic compounds dissolve in non-polar solvents
  2. Covalent compounds conduct electricity in molten or solution state

Answer:

  1. Ionic compounds are soluble in polar solvents like water. They are insoluble in non-polar solvents like benzene (C6H6), carbon tetra chloride (CCl4).
  2. Ionic compounds conduct electricity in molten or solution state.Covalent compounds are non-conductors of electricity.

Class 9 Chemical Bonding Question 6.
Complete the table given below.

Element Atomic
number
Electron
distribution
Valence
electrons
Lewis dot structure
Lithium 3
Boron 5
Oxygen 8

Answer:
Chemical Bonding Class 9 Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 13

Question 7.
Draw the electron distribution diagram for the formation of Carbon dioxide (CO2) molecule
Answer:

9th Science Chemical Bonding Samacheer Kalvi Solutions Chapter 13

Question 8.
Fill in the following table according to the type of bonds formed in the given molecule CaCl2, H2O, CaO, CO, KBr, HCl, CCl4, HF, C02, Al2Cl6
Answer:

Ionic bond Covalent bond Coordinate covalent bond
CaO H2O, HF CO
CaCl2 CO2
KBr CCl4, Al2Cl6

Question 9.
Choose the correct answer from the choices given below.
The property which is characteristics of an Ionic compound is that

  1. it often exists as gas at room temperature
  2. it is hard and brittle
  3. it undergoes molecular reactions
  4. it has low melting point
  5. it is hard and brittle

Answer:
2. it is hard and brittle

Question 10.
Identify the following reactions as oxidation or reduction

  1. Na ➝ Na+ + e
  2. Fe3+ + 2 e ➝ Fe+

Answer:
1. It is an Oxidation reaction.
Oxidation: A chemical reaction which involves addition of oxygen or removal of hydrogen or loss of electrons is called oxidation.

2. It is a Reduction reaction.
Reduction: A chemical reaction which involves addition of hydrogen or removal of oxygen or gain of electrons is called reduction.

Question 11.
Identify the compounds as Ionic/Covalent/Coordinate based on the given characteristics.

  1. Soluble in non-polar solvents
  2. undergoes faster/instantaneous reactions
  3. Non-conductors of electricity
  4. Solids at room temperature

Answer:

  1. Covalent compounds
  2. Ionic compounds
  3. Covalent compounds
  4. Ionic compounds

Question 12.
An atom X with atomic number 20 combines with atom Y with atomic number 8. Draw the dot structure for the formation of the molecule XY.
Answer:
Atom X is Calcium with atomic number 20 and atom Y is Oxygen with atomic number 8.
Chemical Bonding 9th Class Samacheer Kalvi Chapter 13 Chemical Bonding

Question 13.
Considering MgCl2 as ionic compound and CH4 as covalent compound give any two differences between these two compounds.
Answer:

MgCl2 CH4
Ionic compounds are crystalline solids at room temperature It occurs in gaseous state
It has high melting and boiling point Have relatively low melting point
Soluble in polar solvents and insoluble in non-polar solvent Soluble in non-polar solvents and insoluble in polar solvents

Question 14.
Why are Noble gases inert in nature?
Answer:
Noble gases are inert in nature due to the completely filled subshells and thus have stable electronic structures which is very difficult to change. The elements Helium, Neon, Argon, Krypton, Xenon and Radon of group 18 in the periodic table are Noble gases.

III. Answer in detail.

Question 1.
List down the differences between Ionic and Covalent compounds.
Answer:

Ionic Compound Covalent Compound
Ionic compounds are crystalline solids at room temperature It occurs in gaseous state
They are poor conductors of electricity in solid state. However, in molten state and their aqueous solutions conduct electricity. They are bad conductors of electricity
It has high melting and boiling point Have relatively low melting point
Soluble in polar solvents and insoluble in non-polar solvent Soluble in non-polar solvents and insoluble in polar solvents
They have high density and they are quite hard because of the strong electrostatic force between the ions. But they are highly brittle They are neither hard nor brittle. But they are soft and waxy
Undergoes ionic reactions which are practically rapid and instantaneous Undergo molecular reactions in solutions and these reactions are slow

Question 2.
Give an example for each of the following statements.
a. a compound in which two Covalent bonds are formed
b. a compound in which one ionic bond is formed
c. a compound in which two Covalent and one Coordinate bonds are formed
d. a compound in which three covalent bonds are formed
e. a compound in which Coordinate bond is formed
Answer:
a. Formation of oxygen molecule (O2)
Each oxygen atom has six valence electrons (2, 6). These two atoms achieve a stable electronic configuration (octet) by sharing two pair of electrons. Hence a double bond is formed in between the two atoms.
Chemical Bonding Class 9 Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 13

b. Formation of Magnesium Chloride (MgCl2)
Magnesium Chloride (MgCl2) is an ionic compound formed when the magnesium ion loses two electrons to gain the noble state which is accepted by chloride ion.
Chapter 13 Chemical Bonding Samacheer Kalvi 9th Science Solutions

c. Formation of coordinate covalent bond between NH3 ➝ BF3 molecules
Answer:
NH3 ➝ BF3 is a compound formed by coordinate covalent bonding. Here one pair of electrons from ammonia molecule is shared with electron deficit boron trifluoride. This type of bonding is also known as Dative bond.
Chemical Bonding Questions And Answers Class 9 Samacheer Kalvi Chapter 13

d. Formation of nitrogen molecule (N2)
Nitrogen molecule (N2) is formed by three covalent bonds where three pairs of electrons are shared between the two to achieve a stable configuration.
Chemical Bonding Class 9 Pdf Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 13

e. Formation of coordinate covalent bond in ammonium ion (NH4+)
In ammonia molecule the central nitrogen atom has five valence electrons (2,5) among which three electrons are shared with three hydrogen atoms and still it has an unshared lone pair of electrons. This lone pair electrons are donated to a Hydrogen ion and thus a N ➝ H coordinate covalent bond is formed in ammonium ion molecule (NH4+).

Question 3.
Identify the incorrect statement and correct them.

  1. Like covalent compounds, Coordinate compounds also contain charged particles (ions), so they are good conductors of electricity
  2. Ionic bond is a weak bond when compared to Hydrogen bond.
  3. Ionic or electrovalent bonds are formed by mutual sharing of electrons between atoms.
  4. Loss of electrons is called Oxidation and Gain of electron is called Reduction.
  5. The electrons which are not involved in bonding are called valence electrons.

Answer:

  1. Like covalent compounds, coordinate compounds also do not contain charged particles (ions), so they are bad conductors of electricity
  2. An ionic bond is formed by the electrostatic attraction between positive and negative ions. Hence it is stronger than Hydrogen bonding which is formed by electronegativity.
  3. The ionic bond is formed between two atoms when one or more electrons are transferred from the valence shell of one atom to the valence shell of the other atom. The atom that loses electrons will form a cation (positive ion) and the atom that gains electrons will form an anion (negative ion).
  4. Loss of electrons is called Oxidation and Gain of electron is called Reduction.
  5. The electrons which are involved in bonding are called valence electrons.

Question 4.
Discuss in brief about the properties of Coordinate covalent compounds.
Answer:
The compounds containing coordinate covalent bonds are called coordinate covalent compounds.

  1. Physical state – These compounds exist as gases, liquids or solids.
  2. Electrical conductivity – Like covalent compounds, coordinate compounds also do not contain charged particles (ions), so they are bad conductors of electricity.
  3. Melting point – These compounds have melting and boiling points higher than those of purely covalent compounds but lower than those of purely Ionic compounds.
  4. Solubility – Insoluble in polar solvents like water but are soluble in non-polar solvents like benzene, CCl4, and toluene.
  5. Reactions – Coordinate covalent compounds undergo molecular reactions which are
    slow.

Question 5.
Find the oxidation number of the elements in the following compounds,

  1. C in CO2
  2. Mn in MnSO4
  3. N in HNO3

Answer:

  1. Oxidation number of C in CO2 is +4
  2. Oxidation number of Mn in MnSO4 is +2
  3. Oxidation number of N in HNO3 is +5

Samacheer Kalvi 9th Science Chemical Bonding In Text Problems

Question 1.
Find the oxidation number of Mn in KMnO4
Solution:
+ 7.
Since manganese atom is attached to four oxygen atoms through three double bonds and one single bond.

Question 2.
Find the oxidation number of Cr in Na2Cr2O7.
Solution:
+ 6.

Question 3.
Find the oxidation number of Cu in CuS04.
Solution:
+ 2

Question 4.
Find the oxidation number of Fe in FeO.
Solution:
+ 2

Samacheer Kalvi 9th Science Chemical Bonding Additional Questions

I. Short answers questions.

Question 1.
What is an ionic or electrovalent bond?
Answer:
The oppositely charged ions are held together by electrostatic force of attraction which is called Ionic or Electrovalent bond.

Question 2.
What is electrovalency?
Answer:
The number of electrons that an atom of an element loses or gains to form an electrovalent bond is called electrovalency.

Question 3.
Write a short note on oxidizing and reducing agents.

  1. Substances that have the ability to oxidize other substances are called oxidizing agents. These are also known as electron acceptors as they remove electrons from other substances. Example H202, Mn04, Cr03, Cr20?
  2. The substances that have the ability to reduce other substances are called reducing agents. These are also called as electron donors as they donate electrons to other substances. Example – NaBEl4, LiAlH2 and metals like palladium and platinum

Question 4.
What is a redox reaction?
Answer:
Generally, the oxidation and reduction occurs in the same reaction (simultaneously). If one reactant gets oxidised, the other gets reduced. Such reactions are called oxidation-reduction ‘ reactions or Redox reactions.
Ex: 2 PbO + C ➝ 2Pb + C02

II. Long answers questions.

Question 1.
Mention some oxidation reactions that occur in daily life.
Answer:
In nature the oxygen present in atmospheric air oxidises many things, starting from metals to living tissues.

  • The shining surface of metals tarnishes due to the formation of respective metal oxides on their surfaces. This is called corrosion.
  • The freshly cut surfaces of vegetables and fruits turns brown after some time because of the oxidation of organic compounds present in them.
  • The oxidation reaction in food materials that were left open for a long period is responsible for spoiling of food. This is called Rancidity.

Question 2.
What is Fajan’s rule? Discuss.
Answer:
As we know, a metal combine with a nonmetal through ionic bond. The compounds so formed are called ionic compounds. A compound is said to be ionic when the charge of the cation and anion are completely separated. But in 1923, Kazimierz Fajans found, through his X-Ray Crystallographic studies, that some of the ionic compounds show covalent character. Based on this, he formulated a set rules to predict whether a chemical bond is ionic or covalent. Fajan’s rules are formulated by considering the charge of the cation and the relative size of the cation and anion.

  • When the size of the cation is small and that of anion is large, the bond is of more covalent character.
  • Greater the charge of the cation, greater will be the covalent character.

Question 3.
What are the differences between ionic, covalent and coordinate covalent bond?
Answer:

Ionic Compound Covalent Compound Coordinate covalent bond
Ionic compounds are crystalline solids at room temperature It occurs in gaseous state It can exist as gases, liquids or solids
They are poor conductors of electricity in solid state. However, in molten state and their aqueous solutions conduct electricity. They are bad conductors of electricity Coordinate compounds also do not contain charged particles (ions), so they are bad conductors of electricity
It has high melting and boiling point Have relatively low melting point Have melting and boiling points higher than that of purely covalent compounds but lower than those of purely Ionic compounds
Soluble in polar solvents and insoluble in non-polar solvent Soluble in non-polar solvents and insoluble in polar solvents Soluble in non-polar solvents and insoluble in polar solvents
They have high density and they are quite hard because of the strong electrostatic force between the ions.

But they are highly brittle

They are neither hard nor brittle.

But they are soft and waxy

Undergoes ionic reactions which are practically rapid and instantaneous Undergo molecular reactions in solutions and these reactions are slow Undergoes slow molecular reactions which are slow.