Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Poem Chapter 6 No Men Are Foreign Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for Chapter 6 No Men Are Foreign textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter 6 No Men Are Foreign via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Poem Chapter 6 No Men Are Foreign Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 6 English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Chapter 6 No Men Are Foreign Workbook Solutions PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

No Men Are Foreign Textual Questions

A. Based on the understanding of the poem, read the following lines and answer the questions given below.

(i) Beneath all uniforms, a single body breathes
Like ours: the land our brothers walk upon
Is earth like this, in which we all shall lie.
(a) What is found beneath all uniforms?
Answer:
Though the outward appearance of people may change because of the difference in their attire, there is an inherent similarity between all human beings. All people live and breathe in a similar fashion. Militaries in the world may don different uniforms but they comprise of human beings who essentially are the same anywhere in the world.

(b) What is same for every one of us?
Answer:
When we die, we all shall meet this same earth in the end where we shall be buried in it the same way.

(c) Where are we all going to lie finally?
Answer:
The poet says that at the end of our respective lives, we all shall lie buried in the same earth. He means to draw our attention to the common fate that awaits us regardless of our nationality.

Additional:
(a) What makes men strange and countries foreign?
(b) Who is referred to as ‘our brothers’ in this stanza?
(c) What lesson can we learn from these lines?
(d) What should we remember?
(e) What uniforms is the poet talking about?
(f) Where do our brothers walk?
(g) Name the poem and the poet.
(h) What is the figure of speech in the first line?
(i) Explain the metaphor in the first line.
(j) What breathes beneath all uniforms?
Answer:
(a) Geographical boundaries segregate countries. We consider countries other than ours to be ‘foreign’ and the people living in these countries to be ‘strange’.
(b) The people who live in countries other than ours have been referred to as our brothers.
(c) These lines teach us the lesson of peace, universal brotherhood and harmony.
(d) We should remember that no men are strange and no country is foreign.
(e) The poet is talking about the different uniforms worn by different people in different countries.
(f) Our brothers walk on this earth which is the same for all.
(g) The name of the poem is ‘No Men Are Foreign’ and the name of the poet is ‘James Kirkup’.
(h) Beneath all uniforms, a single body breathes – Metaphor is the figure of speech employed here. Beneath all uniforms, a single body breathes.
(i) ‘Uniforms’ here basically stand for militaries that different countries in the world have. These uniforms may be different in colour, design, shape and culture, but people donning them are the same anywhere in the world. So the word uniform is indirectly compared to the militaries of different countries.
(j) A single type of body breathes beneath all uniforms.

(ii) They, too, aware of sun and air and water,
Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starv’d.
(a) What is common for all of us?
(b) How are we fed?
(c) Mention the season referred here?
Answer:
(a) Sun, air and water is common for all of us.
(b) We the people of the world are nourished and nurtured equally by the elements of Nature like sun, air and water, enjoying the harvests in peaceful times and dreading starvation caused by long-drawn wars.
(c) The season mentioned here is winter.

Additional:
(a) Who does ‘they’ refer to in the first line?
(b) What are they aware of?
(c) What are all men fed by?
(d) What do you mean by peaceful harvest?
(e) What do you mean by ‘wars’ long winter?
(f) What are they starved by?
(g) Which poetic device has been used in “war’s long winter starv’d”?
(h) Why has war’s winter been called long?
(i) What is the figure of speech in the line, war’s long winter starv’d?
(j) Explain war’s long winter starv’d?
Answer:
(a) ‘They’ refers to the people of countries other than ours, whom we consider as strangers.
(b) They are aware of the benefits of sun, air and water drawing sustenance from these elements of nature.
(c) All men are fed by peaceful harvests.
(d) By peaceful harvests, we mean the crops grown during the period of peace.
(e) It means the painful days of the war when we are kept indoors.
(f) They are starved by long winter.
(g) The poetic device used in “war’s long winter starv’d” is a ‘metaphor’.
(h) The winter of war has been called ‘long’ because unlike the naturalness it is self – inflicted trouble that not only robs the warmth of peace but also never ending.
(i) The starvation caused by the harsh winter has been compared indirectly to the wartime destruction. So it is Metaphor. The poetic device can also be Alliteration where the initial consonants in war and winter are repeated.
(j) Here the starvation experienced during unproductive and harsh winter describes the want and hunger faced during war-time. Both these conditions lead to ultimate destruction.

(iii) Their hands are ours, and in their lines we read
A labour not different from our own. –
(a) Who does ‘their’ refer to?
(b) What does the poet mean by ‘lines we read’?
(c) What does not differ?
Answer:
(a) ‘Their’ refers to the other people of the world whom we consider as strange and foreign.’
(b) The poet by the words, Tines we read’ means that their destiny is similar to ours.The lines of their hands also show their capacity of doing hard work or labour.
(c) Labour does not differ.

Additional:
(а) Explain the expression: ‘Their hands are ours’.
(b) Explain: ‘A labour not different from our own’.
Answer:
(a) ‘Their hands are ours’ means that they too work hard like us with their hands to earn their livelihood.
(b) This expression means that the hard work done by the people who live in other countries is not different in any way from the one that we do. All of us have to toil and work hard in a similar way for survival.

(iv) Let us remember, whenever we are told To hate our brothers, it is ourselves That we shall dispossess, betray, condemn
(а) Who tells us to hate our brothers?
(b) What happens when we hate our brothers?
(c) What do we do to ourselves?
Answer:
(a) The opportunist and leaders and politicians craving for power and authority, in short the selfish people, who control all wartime affairs, tell us to hate our brothers.
(b) When we hate our brothers, we hate ourselves unknowingly.
(c) We dispose and be disloyal to ourselves expressing complete disapproval to our deeds.

Additional:
(a) What are we doing to our fellow beings?
(b) Why do we sometimes hate our brothers?
(c) How shall we dispossess ourselves?
(d) Whom do we harm by going to war?
(e) What are the aftermaths of hatred?
(f) Why does the poet call all strangers and foreigners ‘brothers’?
Answer:
(a) We are disposing of; betraying and criticising our fellow beings.
(b) We sometimes hate our brothers because we allow vested and unscrupulous politicians and religious leaders to instigate us. We are taken in by their lies about our differences and begin to consider our brothers as strange and foreign.
(c) We shall dispossess ourselves by disliking our brothers in other parts of the world when we are told by the politically driven people to do so. These brothers cannot become foreign or strange just because they belong to different countries, races and cultures.
(d) By going to war, we harm ourselves as much as we harm the enemy. The environmental pollution makes this earth an equally unhealthy place to live in for both sides that go to war.
(e) The aftermaths of hatred are violence, communal disharmony and inhuman behaviour.
(f) All of them are bound by the common bond of humanity. Hence the poet calls all the , strangers and foreigners as brothers.

(v) Our hells of fire and dust outrage the innocence
Of air that is everywhere our own,
Remember, no men are foreign, and no countries strange.
(a) What outrages the innocence?
(b) Who are not foreign?
(c) What is not strange?
Answer:
(a) War, which is futile spoiling the very earth with hells of fire and dust outrages the innocence.
(b) Any human being who breathe the same air are not foreign.
(c) The world which becomes more difficult place to live in and any country in this world is not strange.

Additional:
(a) Explain: ‘hells of fire and dust’.
(b) Explain: ‘the innocence of air’.
Answer:
(a) ‘Hells of fire and dust’ stands for the devastation created and caused by the arms and ammunition used in wars. The dust and smoke thus caused pollute the very air we breathe.
(b) ‘Innocence of air’ means the freshness and purity of air that nature has blessed us with. It also indicates the innocence of the human mind.

Additional Questions

(i) Remember they have eyes like ours that wake
Or sleep, and strength that can be won
By love. In every land is common life
That all can recognise and understand.”
(a) What do all people have in common?
(b) Who does the word, ‘they’ refer to?
(c) Who does the words, ‘ours’ refer to?
(d) What do the eyes do?
(e) How can strength be won ?
(f) What is common in every land?
(g) What can all recognise and understand?
(h) Explain: ‘they have eyes like ours that wake or sleep’.
(i) According to the poet, how can we win other people?
(j) What do you understand by ‘common life’?
(k) What should we remember about men?
(l) What should we remember about countries?
(m) What advice does the poet give us in these lines?
Answer:
(a) All people have eyes, sleep and strength in common.
(b) ‘They’ refers to people whom we discriminate and all the people of different countries whom we consider to be strange.
(c) ‘Ours’ refers to the people living in our own country whom we consider to be like us.
(d) The eyes wake and sleep.
(e) Strength can be won by love.
(f) Life is common in every land.
(g) All can recognise and understand that life is common in every land.
(h) The poet is trying to bring home the idea that those people whom we consider strange m or foreign are similar to us in every way. They sleep and wake up each new day just ’ like us. Even though the colour and shape of their eyes is different from ours, they perform a similar function.
(i) The poet says that the strength of other people can be won by love and kindness, not by force or war.
(j) ‘Common life’ means life anywhere in the world that has similar patterns and features – birth and death, joys and sorrows, youth and old age, and so on and so forth. This commonness of ‘common life’ is experienced by all the people of the world regardless of the country in which they live.
(k) We should remember that no men are strange.
(l) We should remember that no countries are foreign.
(m) The poet advises us to ignore the orders of those who incite us to hate and abuse others because by doing so we harm ourselves.

(ii) “It is the human earth that we defile
Our hells of fire and dust outrage the innocence
Of air that is everywhere our own,
Remember, no men are foreign, and no countries strange”
(a) What are we doing to the earth?
(b) What is outraging this earth?
(c) How do we outrage the innocence of air?
(d) What do you mean by ‘hells of fire and dust’?
(e) What can we call our own?
(f) Is there any strange country?
(g) What is ‘human earth’?
(h) What does the poet want to convey by telling us that “It is the human earth that we defile”?
(i) How do we defile human earth?
(j) How do we humiliate the mother earth?
(k) What should a man remember?
Answer:
(a) We are polluting this earth.
(b) Hells of fire and dust are outraging this earth.
(c) We outrage the innocence of air by our poisonous ideas and deeds.
(d) ‘Hells of fire and dust’ means the wars that cause a lot of destruction.
(e) We can call the air our own.
(f) No, there isn’t any strange country.
(g) ‘Human earth’ is the human world that is comprised of all countries, races, cultures and creeds.
(h) The poet wants to convey that wars cause enormous destruction of life and possessions. They ruin the clean and green surroundings of the earth and breed disgust and hostility. Hence, no one profits from war because the damage caused to earth is to be tolerated similarly, for we all share the same earth.
(i) We defile or pollute the human earth by using arms and ammunition to cause extensive , death and destruction. Contemporary weapons cause irreparable damage to the environment. So, we defile the earth by our polluted ideas and hellish deeds.
(j) We humiliate the mother earth by fighting and killing one another.
(k) A man should remember that no men are foreign and no countries are strange.

B. Based on your understanding of the poem, complete the summary using the phrases given below.

This poem is about the ……………… (a) ……………… of all men. The subj ect of the poem is the …………… (b) …………. race, despite of the difference in colour, caste, creed, religion, country etc. All human beings are same. We walk on the …………….. (c) ………….. and we will be buried under it. Each and everyone of us are related to the other. We all are bom same and die in the same way. We may wear different uniforms like ………………… (d) ………….. during wars the opposing side will also have the same …………… (e) …………….. like ours. We as human do they same labour with ……………. (f) …………… and look at the world with the …………… (g) ……………… Waging war against others as they belong to a different country is like attacking our own selves. It is the ………………(h) ……………. we impair. We all share the same ……………… (i) ……………We are similar to each other. So the poet concludes that we shouldn’t have wars as it is ……………. (j) ……………… to fight against us.
(unity of human, dreams and aspirations, same land, our hands, unnatural, breathing body, same eyes, brotherhood, language, human earth)
Answers:
(a) brotherhood
(b) unity of human
(c) same land
(d) language
(e) breathing body
(f) our hands
(g) same eyes
(h) dreams and aspirations
(i) human earth
(j) unnatural

C. Based on your understanding of the poem answer the following questions in a ‘paragraph of about 100-150 words.

Question 1.
‘What is the central theme of the poem ‘No men are foreign’?
Answer:
James Kirkup gives a positive message of hope to mankind. In spite of obvious divisions and variances, all are united together by the common bond of civilization and mankind. For their entrusted interests, some selfish people divide lands and people. They collaborate to create hatred and divisions among people. The poet validates the statement that people living in different countries are essentially the same by proclaiming that ‘no men are strange and no men are foreign’.

That is the part of the title of the poem and it is the central theme too. Every single body breathes and functions in the same way as ours. Each one of us equally needs the sun, air and water. Human hands too are used for the similar purpose of labouring for livelihood. Even eyes perform similar purpose of sleeping and waking up. Love wins us all and we all identify its power.

In peace times, we all flourish and wars starve us. Hatred leads us astray and when we take up arms against each other, the entire earth is defiled and destroyed. Therefore, we all like peace which showers abundance and prosperity on us. Therefore, fundamentally we all are the same.

We should understand and try to recognise that the same soul runs through all the people. Let us work for the unity and affluence of all lands and all people. Let us not pollute and taint the earth which is ours. Hatred and narrow ideas pollute the minds of the people.

Conflicts and wars bring destruction and violence. We should remember that raising our arms against anyone means fighting against ourselves. The poet reminds us to remember, recognise and strengthen the common bond that unites mankind and humanity which is the main theme of this poem.

‘Sometimes one feels better speaking to a stranger than someone known.’

Question 2.
The poem ‘No men are foreign ’ has a greater relevance in today’s world. Elucidate. The poet, James Kirkup, quotes various instances to prove that no men are foreign. The very title of the poem is thought-provoking and forces the reader to think about the issue of people living in other countries as foreigners and strangers.

As the poem advances, the poet recurrently emphasises that all human beings are indistinguishable in their nature and tactics. All live on the same earth; enjoy air, sun and water; love peace and are opposed to war. They all have mutual experiences and toil in a similar manner to earn the living. The realistic reasoning put forth by the poet and the numerous reminders fully satisfy the reader that no men are foreign. He gets the message that alienation from fellow brethren is equally damaging to himself.

He also understands that by treating other men as foreign, the world stands exposed to the risk of war which can lead to permanent destruction and pollution of mother earth. It is true that many people have been telling us to live harmoniously since long. We never follow their message. We also know that our greed to get more wealth and power cannot give us peaceful life.

But some deep-rooted evils in our society make us draw a distinction between people. We know that all customs and conventions have been made by people. We start to hate even our family members due to our ego to be more powerful. By doing so, we at last harm ourselves. In society, people dislike selfish people. So before going to hurt other’s feeling, first of all we should think whether doing such act with others are justified by other people or society.

‘Smile at strangers and you just might change a life. ’

Additional Questions

Question 1.
How are we alike? Explain in context with the poem, ‘No Men Are Foreign’.
Answer:
All human-beings are the same. We have a similar body structure. All of us need air to breathe, sunlight and warmth to live and water for our survival. Our daily routine is also similar. We wake up in the morning, bathe and have breakfast before going on with our daily chores. All of us long for love and affection. We all sleep at night and wake up in the morning. When our needs and feelings are the same, then isn’t it right to treat all men alike? We should not look down upon anybody on the basis of his/her colour, caste, region or gender.

We should treat everyone as our brother and sister. Unfortunately, some self- centred people fight with others and hurt them. They think that others have harmed them. We should not think that other people are ‘others’. They are also our brothers. If they make one mistake, we should forgive them or compromise with them.

‘Acceptance for one another is the key to living.’

Question 2.
‘ The land our brothers walk upon
Is earth like this, in which we all shall lie.’
What does the poet mean to say in the above lines? Explain.
Answer:
The poet means to say in these lines that it is the same land on which we walk and tread. After our death, we would be buried in the same earth. Through these lines the poet tells us that we do all our activities on this same land. We get food for our survival from this same land. We make our houses on this land and we get many other things from the same land. Therefore, why should we consider some as strangers? No one is foreign or strange. We live in the same house or universe as a family.

Then why do we create discrimination against some people? Why do we fight with our brothers? It is all because of our greed to get more wealth and power. We want to have more wealth and power than others. In our quest to fulfil this desire, we fight with others and hurt them. The poet also tells us that one day all of us will die. Nothing would remain ours. We cannot take any of our possessions with us. We will have to leave all things on this same earth. Finally when we die, all of us will be buried in this same earth.

‘All are alike. ’

Question 3.
In what way do we dispossess, betray and condemn ourselves by hating our brothers and taking up arms against them?
Answer:
By hating our brothers and taking up arms against them, we ‘dispossess’ ourselves as we rob ourselves of their love. When we hate them, they too react destructively and stop loving us. Mutually, we deprive each other of the noble emotion of love. We deceive ourselves as our hatred leads to wars, and wars cause widespread death and devastation. This leads to the piling up of waste that pollutes our own mother earth. The dust and smoke from war obstruct the air that we breathe.

So, hatred of fellow beings, in fact, leads to betrayal of our own selves. Further, this earns us condemnation as we disrupt the purity of the elements of nature. We threaten our own existence by ruining the systems that sustain us. Hence, hating our brothers and taking up arms against them does more damage to us.

‘The universal brotherhood of man is our most precious possession. ‘

No Men Are Foreign (James Falconer Kirkup)
Literary Devices At A Glance (Figures of Speech)

Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 1

No Men Are Foreign by James Falconer Kirkup about poet:
James Falconer Kirkup was bom on April 23, 1918 in South Shields, Durham, England to James Harold Joseph and Mary Virginia. He attended Westoe Secondary School before studying Modem Languages at Armstrong College where he co-produced the poetry magazines Dint and Fulcrum, which featured his earliest verse. James Kirkup, who died on Sunday 10 May, aged 91, at his Andorran home, was an internationally celebrated English poet, travel writer, memoirist, novelist, playwright and translator. Dining the Second World War, Kirkup secured conscientious objector status, working as a farm labourer and for the Forestry Commission.

No Men Are Foreign summary:

Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 2

Introduction:
In the poem ‘No men are foreign’ the poet stresses the fact that all human beings are equal. He is requesting his countrymen to not treat people unequally. Moreiver, the poet conveys that we are scarring the earth by shedding blood of our brethren in wars. Therefore the poet is putting forth a request to people to live their lives in harmony on this beautiful earth that God has given us.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 3

World fraternity:
Emphasising the value of universal brotherhood, the poet draws our attention to the absence of any differences amongst the people of different countries. He asks us never to forget that people living in other countries are not strange or unfamiliar. The uniforms worn by people in different parts of the world may be different, but the bodies beneath them are the same. All human bodies live and breathe in a similar fashion. We are all brothers because we walk upon the same earth that we have divided into countries. Also, we shall all meet this same earth when we die and be buried in it.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 4
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 5

All men are our friends:
All the people of the world are nourished and nurtured equally by the elements of Nature like sun, air and water. We are all human beings. We have a common soul. Everyone is united by the sameness of spirit. Therefore wars and the bloodshed that takes place in the name of caste, class, creed and country are futile and must be condemned. They too prosper during peace but have to suffer poverty, hunger and even dread starvation caused by long-drawn wars. They too toil to earn the livelihood and their destiny is similar to ours.

We should remember that our eyes that wake, sleep and love are similar to eyes all over the world. The poet asks us to remember that the so-called ‘strange’ and ‘foreign’ people experience sleep and wakefulness like us. It is a fact that wherever we may be, we can win powerful strength with love. Their experiences of life are similar to that of ours. Hence, we all find something familiar in each other’s life and realise a common identify with one another.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 6

Hate others and hate yourself:
The poet says whenever we are asked by our leaders or rulers to hate and exploit the people of other countries, we must remember that this hatred would have a negative effect on us. We should keep in mind that if we hate others it means that we hate ourselves. We would find ourselves cheated as it would deprive us of the bliss of universal brotherhood. We would condemn ourselves to a life of enmity and strangeness.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 7

Mother Earth’s mercy:
The poet again retells us in the end that people are contaminating this earth by their deeds. The fatal weapons emit fire and ashes that spread all over and pollute the environment. War is futile as it spoils the very earth for which we take up arms against each other. We should protect our atmosphere and keep in mind that this universe is the creation of God and we all are one. All will one day or the other die and return to earth only. This robs the air of its pureness and the world becomes a more difficult place to live in. The earth that one walks upon is the same for all people from diverse countries. People in every part of the world get the sunshine, air and water in equal methods. It is, therefore, imperative not to consider any human being as foreign and any country as strange. We must build common respect and trust.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 8

Conclusion:
The poet tries to convey that one must shed the difference of opinion and be united and make this earth a haven. To treat anybody as a foreigner is an insult to the one who cultivates.
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 9

No Men Are Foreign Glossary:
Textual:
Samacheer Kalvi 10th English Solutions Poem Chapter 6 No Men Are Foreign 10

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Class 10th English Poem Chapter 6 No Men Are Foreign PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Solutions PDF.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Notes Chapter 3 Periodic Classification of Elements

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Chemistry Notes Chapter 3 Periodic Classification of Elements Notes

Elements known during 19th Century – 118 Elements. Out of 118 known 92 elements are found in nature.

Johann Dobereiner’s classification – Law of triads – It was seen that invariably, the atomic weight of the middle member of the triad was nearly equal to the arithmetic mean of the weight of the other two members of the triad. He noted that elements with similar properties occur in groups of three which he called triads.

Chancourtois classification – In this system, elements that differed from each other in atomic weight by 16 or multiples of 16 fell very nearly on the same vertical line. Elements lying directly under each other showed a definite similarity. This was the First periodic law.

Newland’s classification – Law of octaves – This law states that, when elements are arranged in the order of increasing atomic weights, the properties of the eighth element are a repetition of the properties of the first element. This law was seemed to be applicable only for elements upto atomic number 20 (Calcium).

Mendeleev’s classification – Mendeleev’s periodic law – This law states that the properties of the elements can be represented as periodic function of their atomic weights.

Modern periodic law – It was given by Henry Moseley in 1913. This law states that “The physical and chemical properties of the elements are periodic functions of their atomic numbers”.

Moseley’s correlation – between atomic number and the frequency of X-rays.
√v = a (Z – b), where u = frequency of the X-rays emitted by the elements concerned.
Z = atomic number; a and b = constants and have same values for all the elements.

Periodicity – The repetition of physical and chemical properties at regular intervals is called periodicity.

Groups – The vertical columns in the periodic table are called groups. There are 18 vertical columns which constitute 18 groups or families.

Periods – There are 7 horizontal rows in the periodic table known as periods.
Samacheer Kalvi 11th Chemistry Notes Chapter 3 Periodic Classification of Elements Notes 1

Electronic configuration – The distribution of electrons into orbitals, s, p, d and f, of an atom is called its electronic configuration.

Lanthanides – The first f-transition series consisting of 14 elements placed separately as panel at the bottom of the periodic table.

Actinoids – The second f – transition series consisting of 14 elements placed separately as panel at the bottom of the periodic table.

Group 17 – Halogen family.

Group 16 – Chalcogen family (or) oxygen family.

Division of elements based on electronic configuration – The entire periodic table can be divided into s, p, d and f blocks.

Group 18 – Noble gases.

Group 1 – Alkali metals.

Group 2 – Alkaline earth metals.

d-block elements – The elements of the groups 3 to 12 are called d-block elements or transition elements with general valence shell electronic configuration ns1-2, (n-1)d1-10

p-block elements – The elements of groups 13 to 18 are called p-block elements or representative elements and have a general electronic configuration ns2, np1-6

s-block elements – The elements of group 1 and group 2 are called s-block elements, since the last valence electron enters the ns orbital.

f-block elements – The lanthanides (4f1-14, 5d0-1 6s2) and the actinides (5f0-14, 6d0-2, 7s2) are called f-block elements.

Types of elements –

Basis of chemical behaviour Basis of physical properties
Main group elements Metals
Noble gases Non-metals
Transition elements Metalloids
Inner transition elements

 

Example for periodic properties – (i) Atomic radius (n) Ionic radius (Hi) Ionization enthalpy (iv) Electron gain enthalpy (v) Electronegativity.

Atomic radius – It is the distance between the centre of the nucleus of an atom and the outermost shell containing the valence electron.

Covalent radius – It is one-half of the intemuclear distance between two identical atoms linked together by a single covalent bond.

Metallic radius – It is defined as one half of the distance between two adjacent metal atoms in the closely packed metallic crystal lattice.

Ionic radius – It is defined as the distance from the centre of the nucleus of the ion up to which it exerts its influence on the electron cloud of the ion.

Isoelectronic ions – The ions of different elements having the same number of electrons are called isoelectronic ions. e.g. Na+ , Mg2+ , Al3+ , F , O2- , N3-

Ionization enthalpy – The energy required to remove the most loosely bound electron from the valence shell of an isolated neutral gaseous atom is called as Ionization energy.
The unit of Ionization energy = KJ mole-1.

Electron gain enthalpy (or) Electron affinity – The electron gain enthalpy of an element is the amount of energy released when an electron is added to a neutral gaseous atom. The unit of electron affinity = KJ mole-1.

Electronegativity – The relative tendency of an element present in a covalently bonded molecule, to attract the shared pair of electrons towards itself.

Valency – It is defined as the combining capacity of an element.

Valence electrons – The total number of electrons in the valence shell or equal to eight minus the number of valence electrons.

Diagonal relationship – In a periodic table, a diagonal relationship exists among certain pairs of elements. Thus Li is similar to Mg, Be is similar to A1 and B is similar to Si.

Samacheer Kalvi 11th Chemistry Notes

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Punctuation

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Grammar Punctuation Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Punctuation

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Grammar Punctuation Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Workbook Answers PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

Punctuate the following sentence
1. One was said to be the famous sunset ruby which had belonged to the empress-queen Maria Theresa.
One was said to be the famous, “Sunset ruby,” which had belonged to the Empress-Queen Maria Theresa.

2. Oho he said to himself The angry waters must stay back now
“Oho!” he said to himself, “The angry waters must stay back now.”

3. He shouted again will no one come, mother mother,
He shouted again, “Will no one come? Mother!”

4. mother will be watching for me he thought and he began to run toward home
“Mother will be watching for me,” he thought, and he began to run toward home.

5. peters father was one of the men who tended the gates in the dikes called sluices
Peter’s father was one of the men who tended the gates in the dikes, called Sluices.

6. dont go so fast, bub; you’ll get to your school in plenty of time
“Don’t go so fast, bub; you’ll get to your school in plenty of time!”

7. M. hamel saw me and said very kindly go to your place quickly little Franz.
M. Hamel saw me and said very kindly, “Go to your place quickly, little Franz.”

8. are you saying youre going to be able to construct a human being
Are you saying you’re going to be able to construct a human being, Francis?’

9. then Sir I shall really have discovered the absolute
‘Then, Sir, I shall really have discovered the absolute.’

10. where are we going sir asked the aero-coachman?
‘Where are we going, Sir?’ asked the aero-coachman.

11. She said youre wasting your sat scores!
She said, “You’re wasting your SAT scores!”

12. well theres a very simple method of finding out
‘Well, there’s a very simple method of finding out.’

13. arent you getting some result from the moon at any rate
‘Aren’t you getting some result from the moon, at any rate?’

14. Alas! alas cried the farmer the truth must be told!
“Alas! Alas!” cried the farmer, “the truth must be told!”

15. Wait she said i will think.
“Wait!” she said, “I will think.”

16. .let not thine eyes be blinded my son shilvi said
“Let not thine eyes be blinded, my son,” Shilvi said.

17. yes said her old father, i heard about it in town.
“Yes,” said her old father, “I heard about it in town.”

18. what else can be done said mulans father
“What else can be done?” said Mulan’s father.

19. no my daughter said the old man
“No, my daughter!” said the old man.

20. then as I hurried by as fast as I could go the blacksmith, Wachter who was there, with his apprentice
Then, as I hurried by as fast as I could go, the blacksmith, Wachter, who was there, with his apprentice.

21. mother will be watching for me he thought and he began to run toward home
“Mother will be watching for me,” he thought, and he began to run toward home.

22. just at sundown when his days work was ended he took a quantity of unwhitened rice cooked and dried it
Just at sundown, when his day’s work was ended, he took a quantity of unwhitened rice, cooked and dried it.

23. right Remember the tiny penknife he gave me last year the one with a genuine sharks tooth blade
Right! Remember the tiny penknife he gave me last year, the one with a genuine shark’s tooth blade.

24. Wherefore said Miranda, did they not that hour destroy us
“Wherefore,” said Miranda, “did they not that hour destroy us?”

25. now tell me sir your reason for raising this seastorm
“Now tell me, sir, your reason for raising this sea-storm?”

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Answers for Class 10th English Grammar Punctuation PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Answers PDF.

Samacheer Kalvi 10th English Poster Making

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Poster Making Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Poster Making

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Poster Making Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Workbook Answers PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

Posters are placards displayed in a public place announcing or advertising something. Posters are notices, advertisements, and invitations – all in one.

Purpose
The purpose of designing’ a poster is either to create social awareness about issues related to current problems and needs or to advertise or even to extend public invitations and display notices.

Drafting
Posters should be colorful, attractive and tempting.

  1. They must be drafted carefully to attract the attention of the readers, excite their imagination and influence their minds.
  2. Posters are read from a distance. Do not give many details in a poster. Highlight only important issue/issues.

Main Features
(i) Layout

  • Visually attractive/Eye Catching
  • Title—suggestive/catchy
  • Use slogan, jingle or short verse
  • Sketch or simple drawings
  • Letters of different size and shape
  • Proportionate spacing, etc.

(ii) Contents

  • The theme or subject of the poster
  • Description or details associated with the theme
  • Essential details like time, date, venue (for an event)
  • Name (s) of issuing authority/organisation, etc.

(iii) Expression

  • Phrases, slogans, persuasive language
  • Creativity in terms of content and design
  • Overall organisation and sequencing of the matter

Solved Questions
1. Design a poster for your School Fete. You may use slogans. Do not exceed 50 words.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Poster Making 1

2. Design a poster in not more than 50 words for your school library on the value of books and good reading habits. You may use slogans.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Poster Making 2

3. As the President of Leo Club of Temple Town, prepare a poster on behalf of Lions Club and Leo Club for ‘Diwali Mela’ to be held at Nehru Stadium, mentioning some of the attractions
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Poster Making 3

4. Healthy sea food – BBQ and grill – Attractive, 20% discount on week days – at Chetpet – Contact 43374747 or 28364040.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Poster Making 4

5. Health mela organised by Red Cross Society at Island Grounds & Invent other details.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Poster Making 5

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Answers for Class 10th English Poster Making PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Answers PDF.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Tenses

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Grammar Tenses Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Tenses

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Grammar Tenses Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Workbook Answers PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

The term ‘Tense’ denotes the form of a verb which shows the time at which an action happened. So, the tense shows two things :

  • the time of the action
  • state expressed by the verb.

The following table shows the different forms of the verb:

Present Simple Tense:
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets

1. The sun (set) in the west.
2. My father (go) for a walk in the evening.
3. The earth (revolve) around the sun.
4. She (walks) to the office every day.
5. My house (face) west.
Answer:
1. sets
2. goes
3. revolves
4. walks
5. faces

Present Progressive Tense
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. He is (read) a newspaper.
2. The girl (sing) a song.
3. The children (play) football.
4. He (go) to England next week.
5. They are not (come) here on Monday.
Answer:
1. reading
2. is singing
3.are playing
4. is going
5. coming

Present Perfect Tense
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. She (write) this essay.
2. They (help) me.
3. Our team (won) the match.
4. She (finish) her work.
5. I have already. (read) this novel
Answer:
1. has written
2. have helped
3. has won
4. has finished
5. read

Simple Past Tense
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. I (go) to Ooty yesterday.
2. She (meet) us two days ago.
3. He (work) in his garden every Sunday.
4. Satish (study) for three hours.
5. My father (congratulate) me on my brilliant success.
Answer:
1. went
2. met
3. worked
4.studied
5. congratulated

The Past Progressive Tense
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. The children were not (play).
2. Was he (write) a letter?
3. I (go) to college in the morning.
4. She (watch) T.V. when he came.
5. He (read) a novel when the door bell rang.
Answer:
1. playing
2. writing
3.was going
4. was watching
5. was reading

Past Perfect Tense
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. I (read) this book before.
2. She had never (see) the letter?
3. He had not (take) his lunch.
4. I (read) this book before.
5. The child.. (cry) because the father had beaten him.
Answer:
1. had read
2. seen
3. taken
4. hadn’t read
5. was crying

Future Time Reference
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. I (do) it myself.
2. I (help) you.
3. We think he (reach) there in time.
4. He (come) here tomorrow.
5. (fine) if he does not attend classes.
Answer:
1. will do
2. will help
3.will reach
4. will come
5. fined

Future Progressive
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
He will not (go) to Trichy tomorrow.
I shall not (do) this work tomorrow.
The air conditioner will (run) in the month of June.
From 5 pm to 6 pm, we will (play) Tennis tomorrow.
The child will (write) his exams from 10 am onwards every day.
Answer:
1. be going
2. be doing
3.be running
4. be playing
5. be writing

Future Perfect
Fill in the blanks with the correct tense forms of the verbs given in brackets
1. We shall (reach) there
2. He will (done) this work.
3. They will (reach) the station in half an hour.
4. He will (finish) his homework by this time.
5. He will (complete) his exams by this time.
Answer:
1. Have reached
2. have done
3. have reached
4. have finished
5. have completed

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Answers for Class 10th English Grammar Tenses PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Answers PDF.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Articles

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Grammar Articles Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Articles

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Grammar Articles Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Workbook Answers PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

Complete the sentence with an appropriate ‘Article’.

Question 1.
CBI knows ………………………. ins and outs of sand baron’s hidden wealth.
Answer:
the

Question 2.
I have ………………………. university degree.
Answer:
a

Question 3.
I met ………………………. MLA Yesterday.
Answer:
the

Question 4.
Guitar is ………………………. musical instrument.
Answer:
a

Question 5.
Muthiab is ………………………. university gold medalist.
Answer:
a

Question 6.
………………………. rich are always with the politicians.
Answer:
the

Question 7.
………………………. Jasmine is a fragrant flower.
Answer:
the

Question 8.
I have read about ………………………. unicorn.
Answer:
the

Question 9.
The hunter killed ………………………. owl in the forest by mistake.
Answer:
an

Question 10.
………………………. second part of the film is boring.
Answer:
the

Question 11.
His cars were painted in ………………………. uniform ivory.
Answer:
a

Question 12.
………………………. school will close shortly for the Board Examination.
Answer:
the

Question 13.
………………………. Ganges is visited by millions of pilgrims every year.
Answer:
the

Question 14.
Anna Hazare is ………………………. honorable man.
Answer:
an

Question 15.
After a short stint as ………………………. actress, Devayani became a teacher.
Answer:
an

Question 16.
Mt. Godwin Austin is ………………………. highest peak of Himalayas in India.
Answer:
the

Question 17.
We listen to ………………………. radio news every day.
Answer:
the

Question 18.
The Principal broke out in ………………………. middle of his speech.
Answer:
the

Question 19.
You have ………………………. honor of giving away the prizes.
Answer:
an

Question 20.
Many ………………………. trivial thing has happened in his life.
Answer:
a

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Answers for Class 10th English Grammar Articles PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Answers PDF.

Samacheer Kalvi 10th English Poem Paraphrase

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is Samacheer Kalvi 10th English Solutions for Poem Paraphrase Questions and Answers.

In the Samacheer Kalvi 10th English Guide for textbook solutions, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter via textbook, then you’re suggested to go with this Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Questions and Answers PDF for better understanding and preparation.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Poem Paraphrase

English Subject experts who are having max years of experience prepared this Tamilnadu State Board Solutions for 10th English Poem Paraphrase Questions and Answers. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare English from this Samacheer Kalvi 10th English Book Questions and Answers PDF. Download the Tamilnadu State Board 10th English Workbook Answers PDF by accessing the below links and learn properly for the final exams to score well.

Read the poem given below and complete its paraphrase with suitable phrases given in brackets.
1. LITTLE THINGS
Little drops of water.
Little grains of sand,
Make the mighty ocean
And the pleasant land.
Thus the little minutes,
Humble though they be,
Make the mighty ages
Of eternity.
So our little errors
Lead the soul away
From the path of virtue
Far in sin to stray.
Little deeds of kindness,
Little words of love,
Help to make earth happy
Like the heaven above.

– Julia Fletcher Carne;’

PARAPHRASE
(one deviate from the path of virtue, mighty agent eternity, turn the earth into a heaven, to neglect little things, make mighty ocean)

The poet does not want us (i) ……………………….. because little drops of water (ii) ……………………….. Little errors make (iii) ……………………….. Little minutes make (iv) ……………………….. likewise acts of kindness (v) ………………………. .
Answer:
(i) to neglect little things
(ii) make mighty ocean
(iii) one deviate from the path of virtue
(iv) mighty ages of eternity
(v) turn the earth into a heaven

2. Industrious Ants
A little black ant found a large grain of wheat
Too heavy to lift or to roll;
So he begg’d of a neighbor he happened to meet,
To help it down into his hole.
“I’ve got my own work to look after,” said he;
“You must shift for yourself if you please;”
So he crawled off as selfish and cross as could be,
And lay down to sleep at his ease.
Just then a black brother was passing the road,
And seeing his brother in want,
Came up and assisted him in with his load,
For he was a good-natured ant.
Let all who this story may happen to hear,
Endeavor to profit by it;
For often it happens that children appear
As cross as the ant, every bit.
And the good-natured ant who assisted his brother
May teach those who choose to be taught,
That if little insects are kind to each other,
Then children most certainly ought.

– Jane Taylor.

(to be kind to one another, his brother in dire need of help, carry a big grain into his home, self – centered and angry, of immense benefit)

A little black ant was finding it difficult to (i) …………………….. He asked a (ii) …………………….. ant to help in vain. Another black ant saw (iii) …………………….. and helped him carry the load unasked. This story can be (iv) …………………….. to selfish persons. The poet advises children (v) …………………….. like the ant.
Answer:
(i) carry a big grain down into his home
(ii) self – centered and angry
(iii) his brother in dire need of help
(iv) of immense benefit
(v) to be kind to one another

3. MY HEART LEAPS UP

My heart leaps up when I behold
A rainbow in the sky:
So was it when my life began;
So is it now I am a man;
So be it when I shall grow old,
Or let me die!
The Child is father of the Man;
And I could wish my days to be
Bound each to each by natural piety.

— William Words worth

PARAPHRASE
(prenatal existence of the soul, to die when such simple joys, jumps with joy, to be happy in old age, boundless joy right from his childhood)

The poet’s heart (i) ………………………. on seeing a rainbow. The poet experiences such (ii) ………………………. He is. hopeful that he would continue (iii) ………………………. He prefers (iv) ………………………. become evasive. He believes in (v) ………………………. and that is why he expects each day to be linked naturally by piety.
Answer:
(i) jumps with joy
(ii) boundless joy right from his childhood
(iii) to be happy in his old age
(iv) to die when such simple joys
(v) prenatal existence of a soul

4. Still, I Rise
You may write me down in history

With your bitter, twisted lies,
You may tread me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.
Does my sassiness upset you?
Why are you beset with gloom?
‘Cause I walk like I’ve got oil wells
Pumpìng in my living room.
Just like moons and like suns,
With the certainty of tides,
Just like hopes springing high,
Still I’ll rise.
Did you want to see me broken?
Bowed head and lowered eyes?
Shoulders falling down like teardrops.
Weakened by my soulful cries.
Does my haughtiness offend you?
Don’t you take it awful hard
‘Cause I laugh like I’ve got gold mines
Diggin’ ¡n my own back yard.
You may shoot me with your words,
You may cut me with your eyes,
You may kill me with your hatefulness,
But still, like air, I’ll rise.

– Maya Angelou

PARAPHRASE
(her determination to bounce back, to treat that person with enormous disrespect and almost shocking violence, liberate blacks must first liberate their minds and challenge the thinking of their oppressors, imprison the minds of both oppressors and the oppressed, into an instrument of liberation)

The speaker transforms writing, one of the most important means of domination, (i) ……………………… The poem does not begin by emphasizing physical subjugation or literal violence. Instead, it begins by emphasizing the ways the wrong kinds of writing can (ii) ……………………… First and foremost, those who would help (iii) ……………………… Metaphorically, to tread another person into the dirt is (iv) ……………………… Yet no sooner does the speaker imagine being abused in this way than she immediately expresses (v) ……………………… .
Answer:
(i) into an instrument of liberation
(ii) imprison the minds of both oppressors and the oppressed
(iii) liberate blacks must first liberate their minds and challenge the thinking of their oppressors
(iv) to treat that person with enormous disrespect and almost shocking violence
(v) her determination to bounce back

5.1 Had No Time To Hate Because

I had no time to hate, because
The grave would hinder me,
And life was not so ample I
Could finish enmity.
Nor had I time to love, but since
Some industry must be,
The little toil of love, I thought,
Was large enough for me.

– Emily Dickinson

PARAPHRASE
(enough because grave would disturb her by with holding her time, a short-lived affair, to focus her love on a single person, to demonstrate and prove how one hates another, little acts of love and kindness)

The poet has realised that life is (i) …………………….. Even one’s lifetime would not be sufficient (ii) …………………….. The poet also had no time (iii) …………………….. because she knew it is pretty hard work. Deep down in her heart she understood (iv) …………………….. She realised before dying that acts of love was (v) ……………………. .
Answer:
(i) a short-lived affair
(ii) to demonstrate and prove how one hates another
(iii) to focus her love on a single person
(iv) little acts of love and kindness
(v) enough because grave would disturb her by with holding her time

6. THANK GOD
Thank God, the planets don’t revolve
In perfect circles around the sun.
But wonder oval orbits
Far away in space.
Thank God, the axis of the earth
Is turning titled like a top,
And wobbles as it spins,
Thank God, rivers never flow
In straight efficient lines
From the heights down to the sea,
But crash their way down mountain sides,
Fall over rocky cliffs,
And carve out twisting valleys where they run.
Thank God, thank for all our days
And for every single creature
And each one’s singular, quirky ways.

PARAPHRASE
(top, twisting valleys, revolving, over rocky cliffs, oval (elliptical))

The planets don’t revolve in perfect circles around the sun. Their path is called (i) ………………….. The planets are (ii) ………………….. in space. The axis of the earth is compared to a (iii) ………………….. Rivers do not flow in straight lines. They crash down the mountain side and fall (iv) ………………….. They carve out (v) ………………….. We must thank God for all his creations.
Answer:
(i) oval (elliptical)
(ii) revolving
(iii) top
(iv) over rocky cliffs
(v) twisting valleys

7. Taps Are Dry
She told you to plant trees
and you paid her no heed
and now the taps are dry.
They released a water rationing schedule today
a water Conservation measure
you stay, because the taps are dry.
you should have rationed your greed and paid her heed,
when she told you not to cut down forest trees
but you did not see
the wisdom of her pleas and now the taps are dry!

PARAPHRASE
(water in the taps, her wise pleas will work, a water conservation measure has been released, not to cut down, not pay heed)

You did (i) …………………….. to her when she told you to plant trees. Now there is no (ii) …………………….. You tell me that (iii) …………………….. to control and distribute a limited supply of water in order to conserve water. You should have controlled your greed and paid attention. When she told you (iv) …………………….. the forest trees, you did not understand how (v) …………………….. and now there is no water in the taps.
Answer:
(i) not pay heed
(ii) water in the taps
(iii) a water conservation measure has been released
(iv) not to cut down
(v) her wise pleas will work

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this Samacheer Kalvi 10th English Answers for Class 10th English Poem Paraphrase PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on Tamilnadu State board Textbook Answers PDF.