Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8

Question 1.
Find all values of x for which \(\frac{x^{3}(x-1)}{(x-2)}\) > 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 1
Now we have to find the signs of
x3, x – 1 and x – 2 as follows
x3 = 0; x – 1 = 0 ⇒ x = 1; x – 2 = 0 ⇒ x = 2
Plotting the points in a number line and finding intervals
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 2
So the solution set = (0, 1) ∪ (2, ∞)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 4
Plotting the points 3/2, 2 and 4 on the number line and taking the intervals.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 70

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 Additional Questions

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 8
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 9
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.8 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternative
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 1
Solution:
(b)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 2

Question 2.
If y = f(x2 + 2) and f'(3) = 5, then \(\frac{d y}{d x}\) at x = 1 is …………….
(a) 5
(b) 25
(c) 15
(d) 10
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 3
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 4

Question 3.
If y = \(\frac{1}{4}\)u4, u = \(\frac{2}{3}\)x3 + 5, then \(\frac{d y}{d x}\) is ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 5
Solution:
(c)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 4.
If f(x) = x2 – 3x, then the points at which f(x) = f'(x) are …………………..
(a) both positive integers
(b) both negative integers
(c) both irrational
(d) one rational and another irrational
Solution:
(c)
f(x) = x2 – 3x
f'(x) = 2x – 3
Given f(x) = f'(x)
⇒ x2 – 3x = 2x – 3
⇒ x2 – 5x + 3 = 0
x = \(\frac{5 \pm \sqrt{25-12}}{2}=\frac{5 \pm \sqrt{13}}{2}\)
⇒ The roots are irrational

Question 5.
If y = \(\frac{1}{a-z}\), then \(\frac{d z}{d y}\) is ……………….
(a) (a – z)2
(b) -(z – a)2
(c) (z + a)2
(d) -(z + a)2
Solution:
(a)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 7

Question 6.
If y = cos (sin x2), then \(\frac{d y}{d x}\) at x = \(\sqrt{\frac{\pi}{2}}\) is …………..
(a) -2
(b) 2
(c) -2\(\sqrt{\frac{\pi}{2}}\)
(d) 0
Solution:
(d)
y = cos (sin x2)
\(\frac{d y}{d x}\) = – sin (sin x2) [cos (x2)] (2x)
∴ \(\frac{d y}{d x}\) at x = \(\sqrt{\frac{\pi}{2}}\) = -sin (1) [0] = 0

Question 7.
If y = mx + c and f(0) = f'(0) = 1, then f(2) is ………………
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) -3
Solution:
(c)
y = mx+c
\(\frac{d y}{d x}\) = m
y = x + c (i.e.) f(x) = x + c
y(a tx = 0) = f(0) 0 + c = 1 ⇒ c = 1
y = x + 1 ⇒ f(x) = x + 1
f(2) = 2 + 1 = 3

Question 8.
If f(x) = x tan-1x, then f'(1) is ……………
(a) 1 + \(\sqrt{\frac{\pi}{4}}\)
(b) \(\frac{1}{2}+\frac{\pi}{4}\)
(c) \(\frac{1}{2}-\frac{\pi}{4}\)
(d) 2
Solution:
(b)
f(x) = x tan-1 x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 8

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 9.
\(\frac{d}{d x}\)(ex+5logx) is ……………..
(a) ex.x4 (x + 5)
(b) ex.x (x + 5)
(c) ex + \(\frac{5}{x}\)
(d) ex – \(\frac{5}{x}\)
Solution:
(a)
y = ex+5logx = ex.e5logx = ex.elogx5
= x5 ex
∴ \(\frac{d y}{d x}\) = x5 (ex) + ex (5x4)
= ex. x4 (x + 5)

Question 10.
If the derivative of (ax – 5) e3x at x = 0 is -13, then the value of a is …………….
(a) 8
(b) -2
(c) 5
(d) 2
Solution:
(d)
y = (ax – 5)e3x
\(\frac{d y}{d x}\) = y’ = (ax – 5) (3e3x) + e3x (a)
= e3x[3ax – 15 + a]
Given \(\frac{d y}{d x}\) = -13 at x = 0
⇒ [-15 + a] = -13
⇒ a = -13 + 15
a = 2

Question 11.
x = \(\frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}\), y = \(\frac{2 t}{1+t^{2}}\) then \(\frac{d y}{d x}\) is …………..
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 9
Solution:
(c)
Given x = \(\frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}\) and y = \(\frac{2 t}{1+t^{2}}\)
when we put t = tan θ
Then x = cos 2θ and y = sin 2θ
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 10

Question 12.
If x = a sin θ and y = b cos θ, then \(\frac{d^{2} y}{d x^{2}}\) is …………..
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 11
Solution:
(c)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 12

Question 13.
The differential coefficient of log10x with respect to logx 10 is …………….
(a) 1
(b) -(log10x)2
(c) (logx 10)2
(d) \(\frac{x^{2}}{100}\)
Solution:
(b)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 13
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 14

Question 14.
If f(x) = x + 2, then f'(f(x)) at x = 4 is ……………..
(a) 8
(b) 1
(c) 4
(d) 5
Solution:
(b)
f(x) = x + 2
f'(x) = 1
f'(x) (at x = 4) = 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 15.
If y = \(\frac{(1-x)^{2}}{x^{2}}\), then \(\frac{d y}{d x}\) is ………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 15
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 16

Question 16.
If pv = 81, then \(\frac{d p}{d v}\) at v = 9 is ………….
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2
Solution:
(b)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 17

Question 17.
If f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 18 then the right hand derivative of f(x) at x = 2 is ……………….
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
(c)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 19

Question 18.
It is given that f'(a) exists, then Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 20 is ……………..
(a) f(a) – af'(a)
(b) f ‘(a)
(c) -f ‘(a)
(d) f(a) + af ‘(a)
Solution:
(a)

Question 19.
If f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 21 then f ‘(2) is ………………
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) does not exist
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 22
∴ f ‘(2) does not exist

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 20.
If g(x) = (x2 + 2x + 3) f(x) and f(0) = 5 and Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 23 then g ‘(θ) is ……………
(a) 20
(b) 22
(c) 18
(d) 12
Solution:
(b) 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 24

Question 21.
If f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 25, then at x = 3, f ‘(x) is ………………
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) does not exist
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 26
as LHS ≠ RHS limit does not exist

Question 22.
The derivative of f(x) = x|x| at x = -3 is …………..
(a) 6
(b) -6
(c) does not exist
(d) 0
Solution:
(a)
f(x) = x|x|
f(x) = x(-x) ⇒ f(x) = – x2
f ‘(x) = -(2x)
f ‘(-3) = -(2) (-3) = 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 23.
If f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 27, then which one of the following is true?
(a) f(x) is not differentiable at x = a
(b) f(x) is discontinuous at x = a
(c) f(x) is continuous for all x in R
(d) f(x) is differentiable for all x ≥ a
Solution:
(a)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 28
f(x) is not differentiable at x = a

Question 24.
If f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 29 is differentiable at x = 1, then ………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 30
Solution:
(c)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5 31

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.5

Question 25.
Then number of points in R in which the function f(x) = |x – 1| + |x – 3| + sin x is not differentiable, is ……………..
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 4
Solution:
(b) 2
f(x) = |x – 1| + |x – 3| + sin x is not differentiable at x = 1, and x = 3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7

Question 1.
Factorize: x4 + 1. (Hint: Try completing the square.)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7

Question 2.
If x2 + x + 1 is a factor of the polynomial 3x3 + 8x2 + 8x + a, then find the value of a.
Solution:
Let 3x3 + 8x2 + 8x + a = (x2 + x + 1) (3x + a) .
Equating coefficient of x
8 = a + 3
8 – 3 = a
a = 5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7 Additional Questions Solved

Question 1.
Solve for x2 – 7x3 + 8x2 + 8x – 8 = 0. given 3 – \(\sqrt{5}\) is a root
Solution:
when 3 – \(\sqrt{5}\) is a root, 3 + \(\sqrt{5}\) is the other root.
S.o.r. = (3 – \(\sqrt{5}\)) + (3 + \(\sqrt{5}\)) = 6
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7 10
The equation is x2 – 6x + 4 = 0
Now x4 – 7x3 + 8x2 + 8x – 8 = (x2 – 6x + 4) (x2 + px – 2)
Equating co-eff of x
12 + 4p = 8
4p = 8 – 12 = -4
So the other factor is x2 – x – 2
Now solving x2 – x – 2 = 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7 11

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7

Question 2.
Solve the equation x3 + 5x2 – 16x – 14 = 0. given x + 7 is a root
Solution:
x3 + 5x2 – 16x – 14 = (x + 7) (x2 + px – 2)
Equating co-eff of x
7p – 2 = -16
7p = -16 + 2 = -14
⇒ p = -2
So the other factor is x2 – 2x – 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.7 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6

Question 1.
Find the zeros of the polynomial function f(x) = 4x2 – 25
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 1

Question 2.
If x = -2 is one root of x3 – x2 – 17x = 22, then find the other roots of equation.
Solution:
x = – 2 is one root
So applying synthetic division
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 13

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6

Question 3.
Find the real roots of x4 = 16
Solution:
x4 = 16
⇒ x4 – 16 = 0
(i.e.,) x4 – 42 = 0
⇒ (x2 + 4)(x2 – 4) = 0
x2 + 4 = 0 will have no real roots
so solving x2 – 4 = 0
x2 = 4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 14

Question 4.
Solve (2x + 1)2 – (3x + 2)2 = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 15

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 Additional Questions

Question 1.
Find the zeros of the polynomial function f(x) = 9x2 – 36
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 16

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6

Question 2.
If x = 2 is one root of x3 + 2x2 – 5x – 6 = 0 then find the other roots of the equation
Solution:
x = 2 is a root
so applying synthetic division
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.6 17
∴ The other factor is x2 + 4x + 3
Now x3 + 2x2 – 5x – 6 = (x – 2)(x2 + 4x + 3)
∴ x3 + 2x2 – 5x – 6 = 0 ⇒ (x – 2)(x2 + 4x + 3)
x – 2 = 0 or x2 + 4x + 3 = 0
x = 2 or (x + 1)(x + 3) = 0
⇒ x = -1 or -3
so the roots are x = -1, 2, -3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5

Question 1.
Solve 2x2 + x – 15 ≤ 0.
Solution:
To find the solution of the inequality
ax2 + bx + c ≥ 0 or ax2 + bx +c ≤ 0 (for a > 0)
First we have to solve the quadratic equation ax2 + bx + c = 0
Let the roots be a and P (where a < P)
So for the inequality ax2 + bx + c ≥ 0 the roots lie outside α and β
(i.e.,) x ≤ α and x ≥ β
So for the inequality ax2 + bx + c ≤ 0. The roots lie between α and β
(i.e.,) x > α and x < β (i.e.) a ≤ x ≤ β
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5

Question 2.
Solve -x2 + 3x – 2 ≥ 0
Solution:
-x2 + 3x – 2 ≥ 0 ⇒ x2 – 3x + 2 ≤ 0
(x – 1) (x – 2) ≤ 0
[(x – 1) (x – 2) = 0 ⇒ x = 1 or 2. Here α = 1 and β = 2. Note that α < β]
So for the inequality (x – 1) (x – 2) ≤ 2
x lies between 1 and 2
(i.e.) x ≥ 1 and x ≤ 2 or x ∈ [1, 2] or 1 ≤ x ≤ 2

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 Additional Questions

Question 1.
Solve for x.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 6
Select the intervals in which (3x +1) (3x – 2) is positive
(3x + 1) > 0 and (3x – 2) > 0 or
3x +1 < 0 and 3x – 2 < 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 7

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 25
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 26

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 8
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.5 9

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Find the derivatives of the following functions with respect to corresponding independent variables.
Question 1.
f(x) = x – 3 sinx
Solution:
f(x) = x – 3 sinx
= f'(x) = 1 – 3 (cos x)
= 1 – 3 cos x

Question 2.
y = sin x + cos x
Solution:
\(\frac{d y}{d x}\) = cosx + (-sinx) = cos x – sin x

Question 3.
f(x) = x sin x
Solution:
f(x) = uv
⇒ f'(x) = uv’ + vu’ = u\(\frac{d u}{d x}\) + v\(\frac{d v}{d x}\)
Now u = x ⇒ u’ = 1
v = sin x ⇒ v’ cos x
f'(x) = x (cos x) + sin x(1)
= x cos x + sin x

Question 4.
y = cos x – 2 tan x
Solution:
\(\frac{d y}{d x}\) = -sin x = 2 (sec2x)
= – sin x – 2 sec2x

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Question 5.
g(t) = t3 cos t
Solution:
g(t) = t3 cost (i.e.) u = t3 and v = cos t
let u’ = \(\frac{d u}{d x}\) and v’= \(\frac{d v}{d x}\) = (-sint)
g'(t) = uv’ + vu’
g'(t) = t3 (-sin t) + cos t (3t2)
= -t3 sin t + 3t2 cos t

Question 6.
g(t) = 4 sec t + tan t
Solution:
g{t) = 4 sect + tan t
g'(t) = 4(sec t tan t) + sec2t
= 4sec t tan t + sec2t

Question 7.
y = ex sin x
Solution:
y = ex sin x
⇒ y = uv’ + vu’
Now u = ex ⇒ u’ = \(\frac{d u}{d x}\) ex
v = sin x ⇒ v’ = \(\frac{d v}{d x}\) cos x
i.e. y’ = ex (cos x) + sin x (ex)
= ex [sin x + cos x]

Question 8.
y = \(\frac{\tan x}{x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 1

Question 9.
y = \(\frac{\sin x}{1+\cos x}\)
Solution:
y = \(\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{u}{v}\) (say)
u = sin x v = 1 + cosx
u’ = cos x v’ = -sin x
y = \(\frac{u}{v} \Rightarrow y^{\prime}=\frac{v u^{\prime}-u v^{\prime}}{v^{2}}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 2

Question 10.
y = \(\frac{x}{\sin x+\cos x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Question 11.
y = \(\frac{\tan x-1}{\sec x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 4

Question 12.
y = \(\frac{\sin x}{x^{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 5

Question 13.
y = tan θ (sin θ + cos θ)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 6

Question 14.
y = cosex x. cot x
Solution:
y = u v ⇒ y’ = uv’ + vu’
u = cosec x ⇒ u’ = -cosec x cot x
v = cot x ⇒ v’ = – cosec2 x
(cosec x)(-cosec2x) + cot x(-coseç x cot x)
= cosec3x – cosec x cot2x
= – cosec x (cosec2x + cot2x)
= \(-\frac{1}{\sin x}\left(\frac{1+\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x}\right)=-\frac{\left(1+\cos ^{2} x\right)}{\sin ^{3} x}\)

Question 15.
y = x sin x cos x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 7

Question 16.
y = e-x. log x
Solution:
y = e-x logx = uv (say)
Here u = e-x and v = log x
⇒ u’ = -e-x and v’ = \(\frac{1}{x}\)
Now y = uv ⇒ y’ = uv’ + vu’
(i.e.) \(\frac{d y}{d x}\) = e-x \(\left(\frac{1}{x}\right)\) + log x(-e-x)
= e-x(\(\frac{1}{x}\) – log x)

Question 17.
y = (x2 + 5) log (1 + x)e-3x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 8
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 9

Question 18.
y = sin x0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Question 19.
y = log10x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 11

Question 20.
Draw the function f'(x) if f(x) = 2x2 – 5x + 3
Solution:
f(x) = 2x2 – 5x + 3
f'(x) = 4x – 5 which is a linear function
(i.e.) y = 4x – 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 Additional Questions

Question 1.
Find the derivation of following functions
Question 1.
3 sin x + 4 cos x – ex
Solution:
y = 3 sin x + 4 cos x – ex
\(\frac{d y}{d x}\) = 3 (cos x) + 4 (- sin x) – (ex)
= 3 cos x – 4 sin x – ex

Question 2.
sin 5 + log10x + 2 secx
Solution:
y = sin 5 + log10x + 2 secx
\(\frac{d y}{d x}\) = 0 + \(\left(\frac{1}{x}\right)\) log10 e + 2[sec x + tan x] = \(\frac{\log _{10} e}{x}\) + 2 sec x tan x

Question 3.
6 sin x log10x + e
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 13

Question 4.
(x4 – 6x3 + 7x2 + 4x + 2) (x3 – 1)
Solution:
Let u = x4 – 6x3 + 7x2 + 4x + 2 and v = x3 – 1
u’ = 4x3 – 6 (3x2) + 7 (2x) + 4 (1) + 0
= 4x3 – 18x2 + 14x + 4
v’= 3x3
y = uv’ + vu’
i.e. \(\frac{d y}{d x}\) = (x4 – 6x3 + 7x2 + 4x + 2) (3x2) + (x3 – 1) (4x3 – 18x2 + 14x + 4)
= 3x6 – 18x5 + 21x4 + 12x3 + 6x2 + 4x6 – 18x5 + 14x4 + 4x3 – 4x3 + 18x2 – 14x – 4
= 7x6 – 36x5 + 35x4 + 12x3 + 24x2 – 14x – 4

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Question 5.
(3x2 + 1)2
Solution:
y = (3x2 + 1)2 = (3x2 + 1) (3x2 + 1)
Let u = 3x2 + 1 and v = 3x2 + 1
∴ u’ = 3(2x) = 6x and v’ = 6x
y’ = uv’ + vu’
(i.e.,) \(\frac{d y}{d x}\) = (3x2 + 1) (6x) + (3x2 + 1) 6x = 12x (3x2 + 1)

Question 6.
(3 sec x – 4 cosec x) (2 sin x + 5 cos x)
Solution:
y = (3 sec x – 4 cosec x) (2 sin x + 5cos x)
Let u = 3 secx-4 cosecx and v = 2 sinx + 5 cosx
u’ = 3 (sec x tan x) – 4 (-cosec x cot x) ; v’ = 2 (cos x) + 5 (- sin x)
u’ = 3 sec x tan x + 4 cosec x cot x); v’ = 2 cos x – 5 sin x .
∴ y’ = uv’ + vu’
So \(\frac{d y}{d x}\) = (3 sec x – 4 cosec x) (2 cos x – 5 sinx) + (2 sin x + 5 cos x) (3 sec x tan x + 4 cosec x cot x) = 6 sec x cos x – 15 sec x sin x – 8 cosec x cos x + 20 cosec x sin x + 6 sinx secx tanx + 8 sinx cosecx cotx+ 15 cosx secx tanx + 20 cos x cosec x cot x
= 6 \(\frac{1}{\cos x}\) cosx – 15 \(\frac{1}{\cos x}\)sin x – 8 \(\frac{1}{\sin x}\) cos x + 20 \(\frac{1}{\sin x}\) sin x + 6 sin x \(\frac{1}{\cos x}\) tan x + 8 sin x \(\frac{1}{\sin x}\) cot x + 15 cos x \(\frac{1}{\cos x}\) tan x + 20 cos x \(\frac{1}{\sin x}\) cot x
= 6 – 15tan x – 8cot x + 20 + 6 tan2x + 8 cot x + 15 tan x + 20cot2x
= 26 + 6 tan2x + 20 cot2x

Question 7.
x2 ex sinx
Solution:
y = x2 ex sin x
Let u = x2, v = ex and w = sinx
u’ = 2x, v’ = ex and w’ = cos x
y’ = uvw’ + vwu’ + uwv’
= (x2 ex) cos x + (ex sin x)(2x) + (x2 sin x)ex
= x2 ex cos x + 2xex sin x + x2 ex sin x
= xex {x cos x + 2 sin x + x sin x}

Question 8.
\(\frac{\cos x+\log x}{x^{2}+e^{x}}\)
Solution:
y = \(\frac{\cos x+\log x}{x^{2}+e^{x}}\)
Let u = cos x + log x and v = x2 + ex
∴ u’ = – sin x + \(\frac{1}{x}\), v’ = 2x + ex
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 14

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2

Question 9.
\(\frac{\tan x+1}{\tan x-1}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 15

Question 10.
\(\frac{\sin x+x \cos x}{x \sin x-\cos x}\)
Solution:
y = \(\frac{\sin x+x \cos x}{x \sin x-\cos x}\)
Let u = sinx + x cosx and v = x sin x – cos x
u’ = cos x + x( – sin x) + cos x (1)
= cos x – x sin x + cos x = 2 cos x – x sin x
v’=x (cos x) + sin x(1) – (- sin x)
= x cos x + sin x + sin x = 2 sin x + x cos x
y = \(\frac{u}{v}\) ∴ y’ = \(\frac{v u^{\prime}-u v^{\prime}}{v^{2}}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.2 16

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1

Question 1.
Find the derivatives of the following functions using first principle.
(i) f(x) = 6
Solution:
Given f(x) = 6
f(x + h) = 6
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 1
[h → 0 means h is very nears to zero from left to right but not zero]

(ii) f(x) = -4x + 7
Solution:
Given f(x) = -4x + 7
f(x + h) = -4(x + h) + 7
= -4x – 4h + 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 3

(iii) f(x) = -x2 + 2
Given f(x) = -x2 + 2
f(x + h) = -(x + h)2 + 2
= -x2 – h2 – 2xh + 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 4

Question 2.
Find the derivatives from the left and from the right at x = 1 (if they exist) of the following functions. Are the functions differentiable at x = 1?
(i) f(x) = |x – 1|
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 6
f'(1) does not exist
∴ ‘f’ is not differentiable at x = 1.

(ii) f(x) = \(\sqrt{1-x^{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 7
∴ ‘f’ is not differentiable at x = 1.

(iii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 8
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 9
‘f’ is not differentiable at x = 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1

Question 3.
Determine whether the following functions is differentiable at the indicated values.
(i) f(x) = x |x| at x = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 10
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 11
Limits exists
Hence ‘f’ is differentiable at x = 0.

(ii) f(x) = |x2 – 1| at x = 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 12
f(x) is not differentiable at x = 1.

(iii) f(x) = |x| + |x – 1| at x = 0, 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 13
∴ f(x) is not differentiable at x = 0.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 14
∴ f(x) is not differentiable at x = 1.

(iv) f(x) = sin |x| at x = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 15
∴ f(x) is not differentiable at x = 0.

Question 4.
Show that the following functions are not differentiable at the indicated value of x.
(i)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 16
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 17
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 18
f(x) is not differentiable at x = 2.

(ii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 20
f(x) is not differentiable at x = 0.

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1

Question 5.
The graph off is shown below. State with reasons that x values (the numbers), at which f is not differentiable.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 21
(i) at x = – 1 and x = 8. The graph ‘ is not differentiable since ‘ has vertical tangent at x = -1 and x = 8(also At x = -1. The graph has shape edge v] and at x = 8;The graph has shape peak ^]
(ii) At x = 4: The graph f is not differentiable, since at x =4. The graph f’ is not continuous.
(iii) At x = 11; The graph f’ is not differentiable, since at x = 11. The tangent line of the graph is perpendicular.

Question 6.
If f(x) = |x + 100| + x2, test whether f’ (-100) exists.
Solution:
f(x) = |x + 100| + x2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 22

Question 7.
Examine the differentiability of functions in R by drawing the diagrams.
(i) |sin x|
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 23
Limit exist and continuous for all x ∈ R clearly, differentiable at R — {nπ n ∈ z) Not differentiable at x = nπ , n ∈ z.

(ii) |cos x|
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 24
Limit exist and continuous for all x ∈ R clearly, differentiable at R {(2n + 1)π/2/n ∈ z} Not differentiable at x = (2n + 1) \(\frac{\pi}{2}\), n ∈ Z.

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 Additional Questions

Question 1.
Is the function f(x) = |x| differentiable at the origin. Justify your answer.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 25

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1

Question 2.
Discuss the differentiability of the functions:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.1 27
∴ f(2) is not differentiable at x = 2. Similarly, it can be proved for x = 4.

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 1
(a) 1
(b) 0
(c) ∞
(d) -∞
Solution:
(b) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 3
(a) 2
(b) 1
(c) -2
(d) 0
Solution:
(c) -2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 5
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) does not exist
Solution:
(d) does not exist
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 7
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) 2
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 9
(a) e4
(b) e2
(c) e3
(d) 1
Solution:
(a) e4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 11
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
(d) \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 13
(a) log ab
(b) log \(\left(\frac{a}{b}\right)\)
(c) log \(\left(\frac{b}{a}\right)\)
(d) \(\frac{a}{b}\)
Solution:
(b) log \(\left(\frac{a}{b}\right)\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 14

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 15
(a) 2 log 2
(b) 2 (log 2)2
(c) log 2
(d) 3 log 2
Solution:
(b) 2 (log 2))2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 16

Question 9.
If f(x) = \(x(-1)^{ \left\lfloor \frac { 1 }{ x } \right\rfloor }\), x ≤ θ, then the value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 17 is equal to …………….
(a) -1
(b) 0
(c) 2
(d) 4
Solution:
(b) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 18

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 19
(a) 2
(b) 3
(c) does not exist
(d) 0
Solution:
(c) does not exist
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 20
Limit does not exist

Question 11.
Let the function f be defined f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 21then ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 22
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 23
Limit does not exist

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 12.
If f: R → R is defined by f(x) = \(\lfloor x-3\rfloor+|x-4|\) for x ∈ R, then Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 24
is equal to …………..
(a) -2
(b) -1
(c) 0
(d) 1
Solution:
(c) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 25

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 26
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0
Solution:
(d) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 27

Question 14.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 28 then the value of p is ………….
(a) 6
(b) 9
(c) 12
(d) 4
Solution:
(c) 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 29

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 30
(a) \(\sqrt{2}\)
(b) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
(c) 1
(d) 2
Solution:
(a) \(\sqrt{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 31

Question 16.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 32
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) 0
(c) 1
(d) ∞
Solution:
(a) \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 33

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 17.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 34
(a) 1
(b) e
(c) \(\frac{1}{e}\)
(d) 0
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 35

Question 18.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 36
(a) 1
(b) e
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 37

Question 19.
The value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 38 is ……………
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) ∞
Solution:
(d) ∞
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 39
So limit does not exist

Question 20.
The value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 40 where k is an integer is …………..
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 2
Solution:
(b) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 41

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 21.
At x = \(\frac{3}{2}\) the function f(x) = \(\frac{|2 x-3|}{2 x-3}\) is ………….
(a) Continuous
(b) discontinuous
(c) Differentiate
(d) non-zero
Solution:
(b) discontinuous
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 42

Question 22.
Let f: R → R be defined by f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 43 then f is ……………
(a) Discontinuous at x = \(\frac{1}{2}\)
(b) Continuous at x = \(\frac{1}{2}\)
(c) Continuous everywhere
(d) Discontinuous everywhere
Solution:
(b) Continuous at x = \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 44

Question 23.
The function f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 45 is not defined for x = -1. The value of f(-1) so that the function extended by this value is continuous is …………..
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(-\frac{2}{3}\)
(c) 1
(d) 0
Solution:
(b) \(-\frac{2}{3}\)
Hint: For the function to be continuous at x = 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 46
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 47

Question 24.
Let f be a continuous function on [2, 5]. If f takes only rational values for all x and f(3) = 12, then f(4.5) is equal to ……………
(a) \(\frac{f(3)+f(4.5)}{7.5}\)
(b) 12
(c) 17.5
(d) \(\frac{f(4.5)-f(3)}{1.5}\)
Solution:
(b) 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 25.
Let a function f be defined by f(x) = \(\frac{x-|x|}{x}\) for x ≠ 0 and f(0) = 2. Then f is …………..
(a) Continuous nowhere
(b) Continuous everywhere
(c) Continuous for all x except x = 1
(d) Continuous for all x except x = 0
Solution:
(d) Continuous for all x except x = 0
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 48
∴ f(x) is not continuous at x = 0
⇒ f(x) is continuous for all except x = 0

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Find the derivatives of the following functions
Question 1.
y = xcos x
Solution:
y = xcos x
Taking log on both sides
log y = log xcos x = cos x log x
differentiating w.r.to x we get
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 1

Question 2.
y = xlogx + (logx)x
Solution:
y = xlogx + (logx)x
Let y = u + v
Then \(\frac{d y}{d x}=\frac{d u}{d x}+\frac{d v}{d x}\)
u = xlogx
Taking log on both sides
log u = log x log x = log (x)2
differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 2
Taking log on both sides
log u = log (logx)x = x log (log x)
differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 3

Question 3.
\(\sqrt{x y}\) = e(x – y)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 4.
xy = yx
Solution:
xy = yx
Taking log on both sides
logxy = logyx
(i.e.) y log x = x log y
differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 6

Question 5.
(cos x)log x
Solution:
y = (cos x)log x
Taking log on both sides
log y = log (cos x)log x = log x (log cos x)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 8

Question 6.
\(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}\) = 1
Solution:
\(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}\) = 1
Differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 9

Question 7.
\(\sqrt{x^{2}+y^{2}}=\tan ^{-1}\left(\frac{y}{x}\right)\)
Solution:
\(\sqrt{x^{2}+y^{2}}=\tan ^{-1}\left(\frac{y}{x}\right)\)
Differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 10
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 11

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 8.
tan (x + y) + tan (x – y) = x
Solution:
tan (x + y) + tan (x – y) = x
Differentiating w.r.to x we get
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 12

Question 9.
If cos (xy) = x, show that \(\frac{d y}{d x}=\frac{-(1+y \sin (x y))}{x \sin x y}\)
Solution:
cos (xy) = x
Differentiating w.r.to x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 13

Question 10.
\(\tan ^{-1} \sqrt{\frac{1-\cos x}{1+\cos x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 14

Question 11.
\(\tan ^{-1}\left(\frac{6 x}{1-9 x^{2}}\right)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 15

Question 12.
cos [2 \(\tan ^{-1} \sqrt{\frac{1-x}{1+x}}\)]
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 16

Question 13.
x = a cos3t; y = a sin2t
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 17

Question 14.
x = a (cos t + t sin t); y = a [sin t – t cos t]
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 18
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 19

Question 15.
x = \(\frac{1-t^{2}}{1+t^{2}}\); y = \(\frac{2 t}{1+t^{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 20

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 16.
\(\cos ^{-1}\left(\frac{1-x^{2}}{1+x^{2}}\right)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 21

Question 17.
sin-1 (3x – 4x3)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 22

Question 18.
\(\tan ^{-1}\left(\frac{\cos x+\sin x}{\cos x-\sin x}\right)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 23

Question 19.
Find the derivative of sin x2 with respect to x2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 24

Question 20.
Find the derivative of \(\sin ^{-1}\left(\frac{2 x}{1+x^{2}}\right)\) with respect to tan-1 x.
Solution:
Let u = \(\sin ^{-1}\left(\frac{2 x}{1+x^{2}}\right)\) and v = tan-1 x
Now we have to find \(\frac{d u}{d v}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 25

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 21.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 27

Question 22.
Find the derivative with Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 28 with respect to Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 29
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 30
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 31

Question 23.
If y = sin-1 then find y”.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 32
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 33

Question 24.
If y = etan-1x, show that (1 + x2) y” + (2x – 1) y’ = 0
Solution:
y = etan-1x
y = etan-1x \(\left(\frac{1}{1+x^{2}}\right)\)
⇒ y’ = \(\frac{y}{1+x^{2}}\) ⇒ y'(1 + x2) = y
differentiating w.r.to x
y’ (2x) + (1 + x2) (y”) = y’
(i.e.) (1 + x2) y” + y’ (2x) – y’ = 0
(i.e.) (1 + x2) y” + (2x – 1) y’ = 0

Question 25.
If y = \(\frac{\sin ^{-1} x}{\sqrt{1-x^{2}}}\) show that (1 – x2) y2 – 3xy1 – y = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 34
-xy + (1 – x2) y1 = 1
differentiating both sides again w.r.to x
-[x y1 + y (1)] + (1 – x2) (y2) + y1 (-2x) = 0
(i.e.) -xy1 – y + (1 – x2) y2 – 2xy1 = 0
(1 – x2) y2 – 3xy1 – y = 0

Question 26.
If x = a (θ + sin θ), y = a (1 – cos θ) then prove that at θ = \(\frac{\pi}{2}\), y” = \(\frac{1}{a}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 35
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 36

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 27.
If sin y = x sin (a + y) Then prove that \(\frac{d y}{d x}=\frac{\sin ^{2}(a+y)}{\sin a}\), a ≠ nπ
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 37

Question 28.
If y = (cos-1 x)2, prove that (1 – x2) \(\frac{d^{2} y}{d x^{2}}-x \frac{d y}{d x}\) – 2 = 0. Hence find y2 when x = 0.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 38

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 Additional Problems

Question 1.
If y = A cos4x + B sin 4x, A and B are constants then Show that y2 + 16y = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 39

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4

Question 2.
If y = cos (m sin-1 x), prove that (1 – x2) y3 – 3xy2 + (m2 – 1) y1 = 0
Solution:
We have y = cos (m sin-1 x)
y1 = sin (m sin-1x). \(\frac{m}{\sqrt{1-x^{2}}}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.4 40

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

Differentiate the following
Question 1.
y = (x2 + 4x + 6)5
Solution:
Let = u = x2 + 4x + 6
⇒ \(\frac{d u}{d x}\) = 2x + 4
Now y = u5 ⇒ \(\frac{d y}{d x}\) = 5u4
∴ \(\frac{d y}{d x}=\frac{d y}{d u} \times \frac{d u}{d x}\) = 5u4 (2x + 4)
= 5(x2 + 4x + 6)4 (2x + 4)
= 5 (2x + 4) (x2 + 4x + 6)4

Question 2.
y = tan 3x
Solution:
y = tan 3x
put u = 3x
\(\frac{d u}{d x}\) = 3
Now y = tan u
⇒ \(\frac{d u}{d x}\) = sec2 u
So \(\frac{d y}{d x}=\frac{d y}{d u} \times \frac{d u}{d x}\) = (sec2 u) (3)
= 3 sec2 3x

Question 3.
y = cos (tan x)
Solution:
Put u = tan x
\(\frac{d u}{d x}\) = sec2x
Now y = cos u ⇒ \(\frac{d u}{d x}\) = – sin u
Now \(\frac{d y}{d x}=\frac{d y}{d u} \times \frac{d u}{d x}\)
= (-sin u) (sec2x)
= – sec2 (sin (tan x))

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

Question 4.
y = \(\sqrt[3]{1+x^{3}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 2

Question 5.
y = \(e^{\sqrt{x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 3

Question 6.
y = sin (ex)
Solution:
y = sin (ex)
Let u = ex
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 4

Question 7.
F(x) = (x3 + 4x)7
Solution:
F(x) = (x3 + 4x)7
Put u = x3 + 4x
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 5

Question 8.
h(t) = \(\left(t-\frac{1}{t}\right)^{\frac{3}{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 6

Question 9.
f(t) = \(\sqrt[3]{1+\tan t}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 7

Question 10.
y = cos (a3 + x3)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 8

Question 11.
y = e-mx
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 9

Question 12.
y = 4 sec 5x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 10

Question 13.
y = (2x – 5)4 (8x2 – 5)-3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 11
= \(\frac{8(2 x-5)^{3}}{\left(8 x^{2}-5\right)^{4}}\) (-4x2 + 30x – 5)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

Question 14.
y = (x2 + 1) \(\sqrt[3]{x^{2}+2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 13

Question 15.
y = xe-x2
Solution:
y = xe-x2
y = uv where u = x and v = e-x2
Now u’ = 1 and v’ = e-x2 (-2x)
v’ = – 2xe-x2
Now y = uv ⇒ y’ = uv’ + vu’
(i.e.) \(\frac{d y}{d x}\) = x[-2xe-x2] + e-x2 (1)
= e-x2 (1 – 2x2)

Question 16.
s(t) = \(\sqrt[4]{\frac{t^{3}+1}{t^{3}-1}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 14
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 15

Question 17.
f(x) = \(\frac{x}{\sqrt{7-3 x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 16
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 17

Question 18.
y = tan (cos x)
Solution:
y = tan (cos x)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 18

Question 19.
y = \(\frac{\sin ^{2} x}{\cos x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 19

Question 20.
y = \(5^{-\frac{1}{x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 20

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

Question 21.
y = \(\sqrt{1+2 \tan x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 21

Question 22.
y = sin3x + cos3x
Solution:
y = sin3x + cos3x
Here u = sin3 x = (sin x)3
⇒ \(\frac{d u}{d x}\) = 3 (sin x)2 (cos x)
= 3sin2x cos x
v = cos3x = (cos x)3
⇒ \(\frac{d v}{d x}\) = 3 (cos x)2 (-sin x) = -3 sin x cos2x
Now y = u + v ⇒ \(\frac{d y}{d x}=\frac{d u}{d x}+\frac{d v}{d x}\)
= 3 sin2x cos x – 3sin x cos2x
= 3 sin x cos x (sin x – cos x)

Question 23.
y = sin2 (cos kx)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 22

Question 24.
y = (1 + cos2x)6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 23

Question 25.
y =\(\frac{e^{3 x}}{1+e^{x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 24
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 24

Question 26.
y = \(\sqrt{x+\sqrt{x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 26

Question 27.
y = ex cos x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 27

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3

Question 28.
y = \(\sqrt{x+\sqrt{x+\sqrt{x}}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 28
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 29

Question 29.
y = \(\sin (\tan (\sqrt{\sin x}))\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 30

Question 30.
y = sin-1\(\left(\frac{1-x^{2}}{1+x^{2}}\right)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 31
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 10 Differentiability and Methods of Differentiation Ex 10.3 32