Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

Question 1.
3 : 5 :: ____
Solution:
6 : 10

Question 2.
Moni walks 6 km in an hour while Vimala walks 4 km in an hour. What is the ratio of the distance covered by Moni to the distance covered by Vimala?
Solution:
Distance covered by Moni in 1 hour = 6 km
Distance covered by Vimala in 1 hour = 4 km.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 1 Q1
The required ratio = 3 : 2

Question 3.
In a school there were 75 holidays in one year. What is the ratio of the number of holidays to the number of days in one year.
Solution:
Given the number of holidays = 75.
We know that the number of days in one year = 365.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 1 Q2
Hence the required ratio = 15 : 73

Question 4.
There are 20 girls and 25 boys in a class.
(a) What is the ratio of number of girls to the number of boys?
(b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class?
Solution:
Given number of girls = 20
Number of boys = 25
Total number of students = 20 + 25 = 45.
Ratio of Number of girls to the number of boys
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 1 Q3
girls : boys = 4 : 5
Ratio of number of girls to the total number of students
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 1 Q3.1
Ratio of no. of gets to total students = 4 : 9

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

Question 5.
Simplify the ratio 20 : 5
Solution:
\(\frac{20}{5}=\frac{4}{1}\) = 4 : 1

Question 6.
Mother wants to divide ₹ 36 between her daughters Sumi and Divya in the ratio of their ages. If age of Sumi is 15 years and age of Divya is 12 years. Find how much Sumi and Divya gets?
Solution:
Given Sumi’s age = 15 years
Divya’s age = 12 years
Ratio of their ages
\(\frac{\text { Sumi’s age }}{\text { Divya’s age }}=\frac{15 \text { yrs }}{12 \text { yrs }}=\frac{5}{4}=5: 4\)
Now mother wants to divide ₹ 36 between the daughters in the ratio of their ages.
Sum of the parts of ratios = 5 + 4 = 9.
Sumi gets 5 parts and Divya gets 4 parts out of 9 equal parts.
Sumi’s share \(=\frac{5}{9} \times 36\) = ₹ 20
Divya’s share \(=\frac{4}{9} \times 36\) = ₹ 16

Question 7.
The ratio of breadth and length of a hall is 2 : 5. Complete the following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 2 Q2
Solution:
Given the ratio of breadth and length of the hall = 2 : 5.
Also given breadth of the hall = 10
length of the hall = 25.
Ratio of breadth : length = \(\frac{10}{25}=\frac{2}{5}=2: 5\)
To find First missing number:
Take the first ratio = \(\frac{2}{5}=\frac{2 \times 10}{5 \times 10}=\frac{20}{50}\)
First missing number = 20.
Also, \(\frac{2}{5}=\frac{2 \times 20}{5 \times 20}=\frac{40}{100}\)
Second missing number = 100
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 2 Q2.1

Question 8.
Kumaran has ₹ 600 and wants to divide it between Vimala and Yazhini in the ratio 2 : 3, who will get more and how much?
Solution:
Divide the whole money into 2 + 3 = 5 equal parts then, Vimala gets 2 parts out of 5 parts and Yazhini gets 3 parts out of 5 parts.
Amount Vimala gets = \(600 \times \frac{2}{5}\) = ₹ 240
Amount Yazhini gets = \(600 \times \frac{3}{5}\) = ₹ 360
Vimala received ₹ 240 and Yazhini gets ₹ 360, which is ₹ 120 more than that of Vimala.

Question 9.
Find the value of x if 16 : 24 :: x : 30.
Solution:
Given the two ratios are in proportion.
Product of extremes = 16 × 30 = 480
Product of means = 24 × x
We know that product of extremes = product of mean 480
480 = 24 × x
⇒ x = 20

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

Question 10.
The cost of 12 pens is ₹ 96, then find the cost of 8 such pens.
Solution:
Since the ratio of number of pens to its cost are in proportion.
We say that 12 : 96 :: 8 : cost
Product of extremes = 12 × cost
Product of means = 96 × 8 = 768
Product of extremes = product of means
12 × Cost = 96 × 8
Cost = \(\frac{96 \times 8}{12}=64\)
Cost of 8 pens ₹ 64

Question 11.
If the ratio between 72 and y is same as the ratio between 64 and x then what is the ratio between x and y?
Solution:
Given ratio between 72 and y = ratio between 64 and x
\(\frac{72}{y}=\frac{64}{x}\)
Taking cross product for one term
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 3 Q3

Question 12.
Fill in the boxes:
(i) ___ : 24 :: 80 : 64
(ii) 5 : 6 :: 125 : ___
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions 3 Q4

Question 13.
Aadisaran made 50 runs in 10 overs and Mohan made 42 runs in 7 overs. Whose run rate is better?
Solution:
Run Rate = Ratio of runs to over
Run rate of Aadisaran = \(\frac{50}{10}\) = 5
Run rate of Mohan = \(\frac{42}{7}\) = 6
Mohan’s run rate is better.

Question 14.
If the cost of 7 m of cloth is ₹ 294 find the cost of 5 m of cloth.
Solution:
Given cost of 7 m of cloth = ₹ 294.
Cost of 1 m of cloth = \(\frac{294}{7}\) = ₹ 42
Cost of 5 m of cloth = ₹ 42 × 5 = ₹ 210.
Cost of 5 m of cloth = ₹ 210.

Question 15.
Divino earns ₹ 1500 in 10 days. How much will she earn in 30 days?
Solution:
Divino’s earning for 10 days = ₹ 1500
His earning in 1 day = \(\frac{1500}{10}\) = ₹ 150
Divino’s earning in 30 days = 150 × 30 = ₹ 4,500
Divino earns ₹ 4,500 in 30 days.

Question 16.
The temperature dropped 15 degree Celsius in the last 30 days. If the rate of temperature drop remains the same how many degrees will the temperature drop in the next 10 days?
Solution:
Temperature drop in 30 days = 15 degrees.
Temperature drop in 1 days = \(\frac{15}{30}=\frac{15 \div 15}{30 \div 15}=\frac{1}{2}\)
Temperature drop in next 10 days = \(\frac{1}{2} \times 10\) = 5 degrees
Hence temperature dropped 5 degrees in the next 10 days.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Additional Questions

Question 17.
Shobana pays ₹ 7500 as rent for 3 months. How much does he has to pay for the whole year if the rent per month remains the same?
Solution:
Rent paid for 3 months = ₹ 7500
Rent paid in 1 month = \(\frac{7500}{3}\) = ₹ 2500
Rent paid for the whole year = 2500 × 12 = ₹ 30,000
Shobana has to pay ₹ 30, 000 for the whole year.

Question 18.
By proportionality law, check whether 3 : 2 and 30 : 20 are in proportion.
Solution:
Here the extremes are 3 and 20 and the means are 2 and 30.
Product of extremes, ad = 3 × 20 = 60.
Product of means, bc = 2 × 30 = 60.
Thus by proportionality law, we find ad = bc and hence 3 : 2 and 30 : 20 are in proportion.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Students can Download Maths Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Additional Questions And Answers

Exercise 1.1

Very Short Answers [2 Marks]
Question 1.
Add \(\frac{3}{5}\) and \(\frac{13}{5}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 1

Question 2.
Add \(\frac{7}{9}\) and \(\frac{-12}{9}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 2

Question 3.
Add \(\frac{-3}{7}\) and \(\frac{-17}{7}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 3

Question 4.
Add \(\frac{4}{-13}\) and \(\frac{7}{13}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Question 5.
Subtract \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{7}{4}\)
Solution:
\(\frac{7}{4}-\frac{3}{4}=\frac{7-3}{4}=\frac{4}{4}\) = 1

Short Answers [3 Marks]

Question 1.
Add \(\frac{4}{-3}\) and \(\frac{8}{15}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 5

Question 2.
Simplify \(\frac{9}{-27}+\frac{18}{39}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 6

Long Answers [5 Marks]

Question 1.
By what number should we multiply \(\frac{3}{-14}\), so that the product may be \(\frac{5}{12}\)
Solution:
Let the number to be multiplied by x
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 7
∴ The number to be multiplied = \(\frac{-35}{18}\)

Question 2.
Simplify
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 8
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 9

Exercise 1.2

Very Short Answers [2 Marks]
Question 1.
Verify addition of rational number is closed using \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 10
∴ Addition of rational numbers is closed

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Question 2.
Is subtraction is commutative for rational numbers. Given an example.
Solution:
No, subtraction is not commutative for rational numbers.
Example: Let a = \(\frac{1}{2}\) and b = \(\frac{5}{6}\)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 11
From (1) and (2)
a – b ≠ b – a for rational numbers

Very Short Answers [5 Marks]

Question 1.
Verify associative property for addition of rational numbers for a = \(\frac{5}{6}\), b = \(\frac{-3}{4}\), c = \(\frac{4}{7}\)
Solution:
Given a = \(\frac{5}{6}\), b = \(\frac{-3}{4}\), c = \(\frac{4}{7}\)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 12
From (1) and (2) we have (a + b) + c = a + (b + c)
∴ Associative property is true for addition of rational numbers.

Question 2.
Verify distributive property of multiplication over addition for the rational numbers a = \(\frac{3}{4}\), b = \(\frac{-2}{3}\), c = \(\frac{3}{7}\)
Solution:
Given a = \(\frac{3}{4}\), b = \(\frac{-2}{3}\), c = \(\frac{3}{7}\)
To verify a × (b + c) = (a × b) + (a × c)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 13
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 14
From (1) and (2)
a × (b + c) = (a × b) + (a × c)
∴ Distributive property of multiplication over addition is true for the given rational numbers.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Students can Download Maths Chapter 4 Geometry Ex 4.1 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 1.
From the figure given, prove that ∆ABC ~ ∆DEF.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 1
Solution:
From the ∆ABC,
AB = AC
It is an isosceles triangle
Angles opposite to equal sides are equal
∴ ∠B = ∠C = 65°
∴ ∠B + ∠C = 65° + 65°
= 130°
We know that .sum of three angles is a triangle = 180°
∠A + ∠B + ∠C = 180°
∠A + 130° = 180°
∠A = 180°-130°
∠A = 50°
From ∆DEF, ∠D = 50°
∴ Sum of Remaining angles = 180° – 50° = 130°
DE = FD
∴ ∠D = ∠F
From ∆ABC and ∆DEF
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 2
∠A = ∠D = 50°
∠B = ∠E = 65°
∠C = ∠F = 65°
∴ By AAA criteria ∆DEF ~ ∆ABC

Question 2.
Prove that ∆GUM ~ ∆ BOX from the given figure.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 5
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 6
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 7
That is their corresponding sides are proportional.
∴ By SSS similarity ∆GUM ~ ∆BOX.

Question 3.
In the given figure YH ||TE Prove that ∆WHY ~ ∆WET and also find HE and TE.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 8
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 9
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 10
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 60

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 4.
In the given figure, if ∆EAT ~ ∆BUN find the measure of all angles.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 11
Solution:
Given ∆EAT ≡ ∆BUN
∴ Corresponding angles are equal
∴ ∠E = ∠B ..(1)
∠A = ∠U ..(2)
∠T = ∠N ..(3)
∠E = x°
∠A = 2x°
Sum of three angles of a triangle = 180°
In ∆EAT, x + 2x + ∠T = 180°
∠T = 180° – (x° + 2x° )
∠T = 180°- 3x° …(4)
Also in ∆BUN
(x + 40)° + + ∠U = 180°
x + 40° + x + ∠U = 180°
2x° + 40° + ∠U = 180°
∠U = 180° – 2x – 40°
= 140° – 2x°
Now by (2)
∠A = ∠U
2x = 140° – 2x
2x + 2x = 140°
4x = 140°
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 12
∠A = 2x° = 2 × 35° = 70°
∠N = x + 40°
= 35° + 40° = 75°
∴ ∠T = ∠N = 75°
∠E = ∠B = 35°
∠A = ∠U = 70°

Question 5.
From the given figure, UB || AT and CU ≡ CB Prove that ∆CUB ~ ∆CAT and hence ∆CAT is isosceles.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 40
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 41

Question 6.
In the figure, ∠CIP ≡ ∠COP and ∠HIP ≡ ∠HOP. Prove that IP ≡ OP.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 42
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 43

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 7.
In the given triangle, AC ≡ AD and ∠CBD ≡ ∠DEC. Prove that ∆BCF ≡ ∆EDF.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 13
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 14

Question 8.
In the given figure, ∆ BCD is isosceles with base BD and ∠BAE ≡ ∠DEA. Prove that AB ≡ ED .
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 15
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 16
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 80

Question 9.
In the given figure, D is the midpoint of OE and ∠CDE = 90°. Prove that ∆ODC ≡ ∆EDC.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 17
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 18

Question 10.
In the figure, if SW ≡ SE and ∠NWO ≡ ∠NEO. then, prove that NS bisects WE and ∠NOW = 90°
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 19
Proof:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 20
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 21

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 11.
Is ∆PRQ ≡ ∆QSP ? Why ?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 22
Solution:
In ∠PRQ = ∠PSQ = 90° given
PR = QS = 3 cm given
PQ = PQ = 5 cm common
It satisfies RHS criteria
∴ ∆PRQ congruent to ∆QSP.

Question 12.
Fill in the blanks with the most correct term from the given list.
(in proportion, similar, corresponding, congruent shape, area, equal)
Statements Reasons

Question 1.
Corresponding sides of similar triangles are ___.
Solution:
in proportion

Question 2.
Similar triangles have the same ___ but not necessarily the same size.
Solution:
shape

Question 3.
In similar triangles, ___ sides are opposite to equal angles.
Solution:
equal

Question 4.
The symbol ~ is used to represent ___ triangles.
Solution:
congruent

Question 5.
The symbol ~ is used to represent ____ triangles.
Solution:
similar

Objective Type Questions

Question 13.
Two similar triangles will always have ___ angles
(A) acute
(B) obtuse
(C) right
(D) matching
Solution:
(D) matching

Question 14.
If in triangles PQR and XYZ, \(\frac{P Q}{X Y}=\frac{Q R}{Z X}\) then they will be similar if
Solution:
(C) Q = ∠X

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 15.
A flag pole 15 cm high casts a shadow of 3 m at 10 a.m. The shadow cast by a building at the same time is 18.6 m. The height of the building is
(A) 90 m
(B) 91 m
(C) 92 m
(D) 93 m
Solution:
(D) 93 m

Question 16.
If ∆ABC ~ ∆PQR in which ∠A = 53° and ∠Q = 77°, then ∠R is
(A) 50°
(B) 60°
(C) 70°
(D) 80°
Solution:
(A) 50°

Question 17.
In the figure, which of the following statements is true?
(A) AB = BD
(B) BD < CD
(C) AC = CD
(D) BC = CD
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 50
Solution:
(C) AC = CD

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Students can Download Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Question 1.
Match the following appropriately.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 1
Solution:
(i) 5
(ii) 4
(iii) 2
(iv) 3
(v) 1

Question 2.
Which of the following properties hold for subtraction of rational numbers? Why?
(a) closure
(b) commutative
(c) associative
(d) identity
(e) inverse
Solution:
(i) For subtraction of rational numbers closure property is true.
Because for any two rational number a and b, a + b is in Q.
Eg. \(-\frac{1}{4}+\frac{3}{2}=\frac{-1+6}{4}=\frac{5}{4}\) is rational.
(ii) Commutative fails as \(\frac{1}{3}-\frac{2}{4} \neq \frac{2}{4}-\frac{1}{3}\)
(iii) Associative fails as \(\frac{1}{2}-\left(\frac{1}{3}-\frac{1}{4}\right) \neq\left(\frac{1}{2}-\frac{1}{3}\right)-\frac{1}{4}\)
(iv) Identity fails as 5 – 0 ≠ 0 – 5
(v) Inverse also fails.

Question 3.
Subbu spends \(\frac{1}{3}\) of his monthly earnings on rent, \(\frac{2}{5}\) on food and \(\frac{1}{10}\) on monthly usuals. What fractional part of his earnings is left with him for other expenses?
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 2

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Question 4.
In a constituency, \(\frac{19}{25}\) of the voters had voted for candidate A whereas \(\frac{7}{50}\) had voted for candidate B. Find the fraction of the voters who had voted for other.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 3

Question 5.
If \(\frac{3}{4}\) of a box of apples weighs 3 kg and 225 gm, how much does a full box of apples weigh?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 4
Solution:
Let the total weight of a box of apple = x kg.
Weight of \(\frac{3}{4}\) of a box apples = 3 kg 225 gm. = 3.225 kg
\(\frac{3}{4}\) × x = 3225
x = \(\frac{3.225 \times 4}{3}\) kg
= 1.075 × 4 kg = 4.3 kg = 4 kg 300 gm
Weight of the box of apples = 4 kg 300 gm.

Question 6.
Mangalam buys a water jug of capacity 3\(\frac{4}{5}\) litres. If she buys another jug which is 2\(\frac{2}{3}\) times as large as the smaller jug, how many litres can the larger one hold?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 5
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 6

Question 7.
In a recipe making, every \(1 \frac{1}{2}\) cup of rice requires \(2 \frac{3}{4}\) cups of water. Express this in the ratio of rice to water.
Solution:
For the recipe rice required = \(1 \frac{1}{2}\) cup; water required = \(2 \frac{3}{4}\) cups
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 7
∴ rice : water = 6 : 11

Question 8.
Ravi multiplied \(\frac{25}{8}\) and \(\frac{16}{15}\) to obtain \(\frac{400}{120}\). He says that the simplest form of this product is \(\frac{10}{3}\) and Chandru says the answer in the simplest form is \(3 \frac{1}{3}\). Who is correct? or Are they both correct? Explain.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 8

Question 9.
A piece of wire is \(\frac{4}{5}\) m long. If it is cut into 8 pieces of equal length, how long will each piece be?
Solution:
Length of the wire = \(\frac{4}{5}\) m = \(\frac{4 \times 100}{5}\) cm = 80 cm
Number of equal pieces made from it = 8 Length of a single piece = 80 ÷ 8 = 10 cm
Length of each small pieces = 10 cm.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Question 10.
Find the length of a room whose area is \(\frac{153}{10}\) sq.m and whose breadth is \(2 \frac{11}{20}\) m.
Solution:
Breadth of the room = \( 2\frac{11}{20}\) m; Area of the room = \(\frac{153}{10}\) sq.m
Length of the room × Breadth = Area of the room
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 9
Length of the room = 6 m

Challenging Problems

Question 1.
Show that
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 10
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 11

Question 2.
If A walks \(\frac{7}{4}\) km and then jogs \(\frac{3}{5}\) km, find the total distance covered by A. How much did A walk rather than jog?
Solution:
Distance walked by A = \(\frac{7}{4}\) km; Distance jogged by A = \(\frac{3}{5}\) km
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 12

Question 3.
In a map, if 1 inch refers to 120km, then find the distance between two cities B and C which are \(4 \frac{1}{6}\) inches and \(3 \frac{1}{3}\) inches from the city A which is in between the cities B and C.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 13
Solution:
1 inch = 120 km
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 14
Distance between B and C = 900 km

Question 4.
Give an example for each of the following statements.
(i) The collection of all non-zero rational numbers is closed under division.
(ii) Subtraction is not commutative for rational numbers.
(iii) Division is not associative for rational numbers.
(iv) Distributive of multiplication over subtraction is true for rational numbers, that is a (b – c) = ab – ac.
(v) The mean of two rational numbers is rational and lies between them.
Solution:
(i) Let a = \(\frac{5}{4}\) and b = \(\frac{-4}{3}\) be two non zero rational numbers.
a ÷ b = \(\frac{5}{6} \div \frac{-4}{3}=\frac{5}{6} \times \frac{3}{-4}=\frac{5}{-8}\) is in Q
∴ Collection of non-zero rational numbers are closed under division.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 15
∴ Division is not associative for rational numbers
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 16
∴ From (1) and (2)
a × (b – c) = ab – bc
∴ Distributivity of multiplication over subtraction is true for rational numbers.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 17

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Question 5.
If \(\frac{1}{4}\) of a ragi adai weighs 120 grams, 4what will be the weight of \(\frac{2}{3}\) of the same ragi adai?
Solution:
Let the weight of 1 ragi adai = x grams given \(\frac{1}{4}\) of x = 120 gm
\(\frac{1}{4}\) × x = 120
x = 120 × 4
x = 480 gm
∴ \(\frac{2}{3}\) of the adai
= \(\frac{2}{3}\) × 480 gm = 2 × 160 gm = 320 gm
\(\frac{2}{3}\) of the weight of adai = 320 gm

Question 6.
Find the difference between the greatest and the smallest of the following rational numbers.
\(\frac{-7}{12}, \frac{2}{-9}, \frac{-11}{36}, \frac{-5}{-6}\)
Solution:
Here \(\frac{-5}{-6}=\frac{5}{6}\) and is a positive rational number.
All other numbers are negative numbers
∴ \(\frac{-5}{-6}\) is the greatest number
LCMof 12, 9, 36 = 3 × 4 × 3 = 36
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 18

Question 7.
If p + 2q = 18 and pq = 4o, find \(\frac{2}{p}+\frac{1}{q}\)
Solution:
Given p + 2q = 18 …………… (1)
pq = 40 ………… (2)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 19

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Question 8.
Find ‘x’ \(5 \frac{x}{5} \times 3 \frac{3}{4}\) = 21.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 20

Question 9.
The difference between a number and its two third is 30 more than one -fifth of the number. Find the numbers.
Solution:
Let the number to be find out = x
Its two third = \(\frac{2 x}{3}\)
Given x – \(\frac{2}{3}\) x = \(\frac{1}{5}\) x + 30
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 21

Question 10.
By how much does \(\frac{1}{\frac{10}{11}}\) exceed \(\frac{1}{\frac{10}{11}}\)?
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 22

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions

Students can Download Maths Chapter 4 Geometry Intext Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions

Answer the following questions:

Question 1.
The sum of the three angles of a triangle is ______
Solution:
1800

Question 2.
The exterior angle of a triangle is equal to the sum of the _______ angles opposite to it.
Solution:
interior

Question 3.
In a triangle, the sum of any two sides is ____ than the third side.
Solution:
greater

Question 4.
The difference between any two sides of a triangle is _______ than the third side.
Solution:
Smaller

Question 5.
Angles opposite to equal sides are ______ and vice-versa.
Solution:
Equal

Question 6.
The angles of a triangle are in the ratio 4 : 5 : 6
(i) Is it an acute, right or obtuse triangle?
(ii) Is it scalene, isosceles or equilateral?
Solution:
(i) Given the angles of a triangle are in the ratio 4 : 5 : 6 Sum of three angles of a
triangle = 180°.
Let the three angles 4x, 5x and 6x
4x + 5x + 6x = 180°
15x = 180° [∵ Vertically opposite angles are equal]
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 15
∴ x = 12°
∴ The angles are 4x ⇒ 4 × 12 = 48°
5x ⇒ 5 × 12 = 60°
6x ⇒ 6 × 12 = 72°
∴ The angle of the triangle are 48°, 60°, 72°
∴ It is an acute angles triangle.

(ii) We know that the sides opposite to equal angles are equal.
Here all the three angles are different.
∴ The sides also different.
∴ The triangle is a scalene triangle.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions

Question 7.
What is ∠A in the triangle ABC?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 16
Solution:
The exterior angle = sum of interior opposite angles.
∴ ∠A + ∠C = 150° in ∆ABC
But ∠C = 40° [∵ Vertically opposite angles are equal]
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 17

Question 8.
Can a triangle have two supplementary angles? Why?
Solution:
Sum of three angles of a triangle is 180°.
∴ Sum of any two angles in a triangle will be less than 180°.
∴ A triangle cannot have two supplimentary angles.

Question 9.
________ shapes have the same shapes but different sizes.
Solution:
Similar

Question 10.
shapes are exactly the same in shape and size.
Solution:
Congruent

Exercise 4.1

Try these Page No. 99

Identify the pairs of shapes which are similar and congruent.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 1
Similar shapes:
(i) W and L
(ii) B and J
(iii) A and G
(iv) B and J
(v) B and Y
Congruent shapes:
(i) Z and I
(ii) J and Y
(iii) C and P You can find more.
(iv) B and K
(v) R and S
(vi) I and Z

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions

Try these Page No. 108

Question 1.
Match the following by their congruence
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 2
Solution:
1 – (iv)
2 – (iii)
3 – (i)
4 – (ii)

Try this Page No. 108

Question 1.
In the figure, DA = DC and BA = BC. Are the triangles DBA and DBC congruent? Why?
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 3
Here AD = CD
AB = CB
DB = DB (common)
∆DBA ≅ ∆DBC [∵ By SSS Congruency]
Also RHS rule also bind here to say their congruency.

Exercise 4.3

Try this Page No. 114

Question 1.
Is it possible to construct a quadrilateral PQRS with PQ = 5 cm, QR = 3 cm, RS = 6 cm, PS = 7 cm and PR = 10 cm. If not, why?
Solution:
The lower triangle cannot be constructed as the sum of two sides 5 + 3 = 8 < 10 cm. So this quadrilateral cannot be constructed.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 4 Geometry Intext Questions 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Students can Download Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) The multiplicative inverse of \(2 \frac{3}{5}\) is _____.
(ii) If -3 × \(\frac{6}{-11}=\frac{6}{-11}\) × x, then x is _______.
(iii) If distributive property is true for \(\left(\frac{3}{5} \times \frac{-4}{9}\right)+\left(x \times \frac{15}{17}\right)=\frac{3}{5} \times(y+z)\), then x, y, z are _____, _____ and ____.
(iv) If x × \(\frac{-55}{63}=\frac{-55}{63}\) × x = 1, then x is called the _____ of \(\frac{55}{63}\).
(v) The multiplicative inverse of -1 is ______.
Solution:
(i) \(\frac{5}{13}\)
(ii) -3
(iii) \(\frac{3}{5}, \frac{-4}{9}\) and \(\frac{15}{13}\)
(iv) Mulitplicative inverse
(v) -1

Question 2.
Say True or False.
(i) \(\frac{-7}{8} \times \frac{-23}{27}=\frac{-23}{27} \times \frac{-7}{8}\) illustrates the closure property of rational number.
(ii) Associative property is not true for subtraction of rational numbers.
(iii) The additive inverse of \(\frac{-11}{-17}\) is \(\frac{11}{17}\).
(iv) The product of two negative rational numbers is a positive rational number.
(v) The multiplicative inverse exists for all rational numbers.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) True
(v) False

Question 3.
Verify the closure property for addition and multiplication of the rational numbers \(\frac{-5}{7}\) and \(\frac{8}{9}\)
Solution:
Closure property for addition.
Let a = \(\frac{-5}{7}\) and b = \(\frac{8}{9}\) be the given rational numbers.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 1
∴ Closure property is true for addition of rational numbers.
Closure property for multiplication
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 2
∴ Closure property is true for multiplication of rational numbers.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Question 4.
Verify the associative property for addition and multiplication of the rational numbers \(\frac{-10}{11}, \frac{5}{6}, \frac{-4}{3}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 3
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 4
a × (b × c) = \(\frac{100}{99}\)
From (1) and (2) a × (b × c) = (a × b) × c is true for rational numbers.
Thus associative property is true for addition and multiplication of rational numbers.

Question 5.
Check the commutative property for addition and multiplication of the rational numbers \(\frac{-10}{11}\) and \(\frac{-8}{33}\).
Solution:
Let a = \(\frac{-10}{11}\) and b = \(\frac{-8}{33}\) be the given rational numbers.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 5
From (1) and (2)
a + b = b + a and hence addition is commutative for rational numbers.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 6
From (3) and (4) a × b = b × a
Hence multiplication is commutative for rational numbers.

Question 6.
Verify the distributive property a × (b + c) = (a × b) + (a × c) for the rational numbers a = \(\frac{-1}{2}\) ,b = \(\frac{2}{3}\) and c = \(\frac{-5}{6}\).
Solution:
Given the rational number a = \(\frac{-1}{2}\) ,b = \(\frac{2}{3}\) and c = \(\frac{-5}{6}\).
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 7
From (1) and (2) we have a × (b + c) = (a × b) + (a × c) is true.
Hence multiplication is distributive over addition for rational numbers Q.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Question 7.
Evaluate:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 8
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 9
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 10

Question 8.
Evaluate using appropriate properties.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 11
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 12
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 13
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 14

Question 9.
Use commutative and distributive properties to simplify \(\frac{4}{5} \times \frac{-3}{8}-\frac{3}{8} \times \frac{1}{4}+\frac{19}{20}\)
Solution:
Since multiplication is commutative
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 15

Objective Type Questions

Question 10.
Mulitplicative inverse of 0 (is)
(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) does not exist
Solution:
(D) does not exist

Question 11.
Which of the following illustrates the inverse property for addition?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 16
Solution:
(A) \(\frac{1}{8}-\frac{1}{8}\) = 0

Question 12.
Closure property is not true for division of rational numbers because of the number
(A) 1
(B) -1
(C) 0
(D) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
(C) 0

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Question 13.
\(\frac{1}{2}-\left(\frac{3}{4}-\frac{5}{6}\right) \neq\left(\frac{1}{2}-\frac{3}{4}\right)-\frac{5}{6}\) illustrates that subtraction does not satisfy the ____ law of rational numbers.
(A) commutative
(B) closure
(C) distributive
(D) associative
Solution:
(D) associative

Question 14.
\(\left(1-\frac{1}{2}\right) \times\left(\frac{1}{2}-\frac{1}{4}\right) \div\left(\frac{3}{4}-\frac{1}{2}\right)\) = ______________
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 17
Solution:
(A) \(\frac{1}{2}\)

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Students can Download Maths Chapter 5 Information Processing Additional Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Additional Questions And Answers

Question 1.
A fast food restaurant has a meal special ?50 for a drink, sandwich, side item and dessert. The choices are Sandwich : Grilled chicken, All beef patty, Vegeburger and Fill filet.
Side : Regular fries, cheese fries, potato fries
Dessert: Chocolate chip cookie or Apple pie.
Drink: Fanta, Dr. Pepper, Coke, Diet coke and sprite.
How may meal combos are possible?
Solution:
There are 4 stages
1. Choosing a Sandwich
2. Choosing a side
3. Choosing a dessert
4. Choosing a drink
There are 4 different types of sandwich, 3 different types of side two different type of desserts and five different types of drink.
∴ The number of meal combos possible is = 4 × 3 × 2 × 5 = 120

Question 2.
A company puts a code on each different product they sell. The code is made up of 3 numbers and 2 letters. How many different codes are possible?
Solution:
There are 5 stages, Number – 1
Number – 2
Number – 3
Letter – 1
Letter – 2
There are 10 possible numbers 0 to 9
There are 26 possible letters A to Z.
We have 10 × 10 × 10 × 26 × 26 = 6,76, 000 possible codes.

Question 3.
Rani take a survey with five ‘yes’ or ‘No’ answers. How many different ways could she complete the survey?
Solution:
There are 5 stages
Question – 1
Question – 2
Question – 3
Question – 4
Question – 5
There are 2 choices for each question (Yes/No)
∴ Total number of possible ways to answer
= 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32 ways.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 4.
There are 2 vegetarian entry options and 5 meat entry options on a dinner menu. What number of ways one can opt a dinner for any one of it?
Solution:
Number of veg options = 2
Number of meat option = 5
One can opt for any one dinner
∴ Total number of ways = 2 + 5 = 7 ways

Additional Questions And Answers

Question 1.
Colour the graph with minimum number of colours and no two adjacent vertices should have the same colour.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 1
Test Yourself

Question 1.
You have three dice, How many possible out comes are there on a toss?
Solution:
8

Question 2.
Your school offers tow English classes three maths classes and 3 history classes, you want to take one of each class. How many different ways are there to organize your schedule?
Solution:
18

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 3.
A wedding caterer gives 3 choices for main dish, sin starters, five dessert. How many different meals (made up of starter, dinner and dessert and are there?
Solution:
90

Question 4.
In a company ID cards have 5 digit numbers.
(a) How many ID cards can he formed if repetition of the digits allowed?
(b) How many ID cards can be formed if repetition of digits is not allowed?
Solution:
(i) 10,000
(ii) 30,240

Question 5.
A student is shopping for a new computer. He is deciding among 3 desktop and 4 laptop computer. How many ways she can buy a computer?
Solution:
7

Question 6.
Colour the vertices bear the same colour using minimum number of colours.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 2

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3

Students can Download Maths Chapter 5 Information Processing Ex 5.3 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3

MISCELLANEOUS QUESTIONS

Question 1.
Shanthi has 5 chudithar sets and 4 Frocks. In how many possible ways, can she wear either a chudithar or a frock ?
Solution:
Shanthi his 5 chudidhar sets and 4 frocks.
She wear either chudidhar or a frock.
∴ Total possible ways = 5 + 4 = 9 ways

Question 2.
In a Higher Secondary School, the following types of groups are available in XI standard
I. Science Group:
(i) Physics, Chemistry, Biology and Mathematics
(ii) Physics, Chemistry, Mathematics and Computer Science
(iii) Physics, Chemistry, Biology and Home Science
II. Arts Group:
(i) 1. Accountancy, Commerce, Economics and Business Maths
(ii) 2. Accountancy, Commerce, Economics and Computer Science
(iii) 3. History, Geography, Economics and Commerce
III. Vocational Group:
(i) Nursing – Biology, Theory, Practical I and Practical II
(ii) Textiles and Dress Designing – Home Science, Theory, Practical I and Practical II
In how many possible ways, can a student choose the group?
Solution:
The student either select any one of science group in 3 ways or any of the arts group in 3 ways or any of the vocational group in 2 ways.
∴ Total possible ways = 3 + 3 + 2 = 8 ways

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3

Question 3.
An examination paper has 3 sections, each with five instructed to answer one question from each section. In can the questions be answered?
Solution:
The tree diagram for this may be
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3 1
∴ Number of possible ways to select one questions from each of 3 sections is 3 × 5 = 15 ways.

Question 4.
On a sports day, students must take also part in one of the one track events 100m Running and 4 × 100 m Relay. He must take part of any of the field events Long Jump, High Jump and Javelin Throw. In how many different ways can the student take part in the given events?
Solution:
Number of track events ⇒ (100m running, 4 × 100 m Relay) 2.
Number of field events ⇒ (Long jump, High jump, Javelin Throw) 3.
Students can take part in the given events in 2 × 3 = 6 ways.

Question 5.
The given spinner is spun twice and the two numbers got are used to form a 2 digit number. How many different 2 digits numbers are possible?
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3 6
Solution:
On the first spin we get any of the five numbers to form ones place then insecond spin the number got will fill 10’s place.
∴ Number of ways = 5 × 5 = 25 ways.
Removing the repetitions (11, 22, 33, 44, 55) once we get 25 – 5 = 20 ways.
20 different two digit numbers are possbile

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3

Question 6.
Colour the following pattern with as few colours as possible but make sure that no two adjacent sections are of the same colour.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3 7
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.3 8

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2

Students can Download Maths Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2

Question 1.
Colour the following patterns with as few colours as possible but make sure that no two adjacent sections are of the same colour.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 1

Question 2.
Ramya wants to paint a pattern in her living room wall with a minimum budget. Help her to colour the pattern with 2 colours but make sure that no two adjacent boxes are the same colour. The pattern is shown in the picture.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 50
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 2

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2

Question 3.
Colour the countries in the following maps with as few colours as possible but make
sure that no two adjacent countries are of the same colour.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 3
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Ex 5.2 4

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Solve the following problems by using factor theorem

Question 1.
Show that <Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 1 = (x – a)2 (x + 2a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 2
⇒ (x + 2d) is a factor of A.
Now degree of Δ is 3 (x × x × x = x3) and we have 3 factors for A
∴ There can be a constant as a factor for A.
(i.e.,) Δ = k(x – a)2 (x + 2d)
equating coefficient of x3 on either sides we get k = 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

∴ Δ = (x – a)2 (x + 2a)

Question 2.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 4
Similarly b and c are factors of Δ.
The product of the leading diagonal elements is (b + c) (c + a) (a + b)
The degree is 3. And we got 3 factors for Δ ∴ m = 3 – 3 = 0
∴ there can be a constant k as a factor for Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 5>

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 7
⇒ x = 0, 0 are roots.
Now the degree of the leading diagonal elements is 3.
∴ the equation is of degree 3, so the roots are 0, 0, – (a + b + c)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Question 4.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 8 = (a + b + c) (a – b) (b – c) (c – a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 9
⇒ (a – b) is a factor of Δ.
Similarly (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The degree of the product of elements along leading diagonal is 1 + 1 + 2 = 4 and we got 3 factors for Δ. m = 4 – 3 = 1
∴ There can be one more factor symmetric with a, b, c which is of the form k (a + b + c).
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 10

Question 5.
Solve Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 13

Question 6.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 14 = (x – y) (y – z) (z – x)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 15
⇒ (x – y) is a factor of Δ.
Similarly (y – z) and (z – x) are factors of Δ.
Now degree of Δ = 0 + 1 + 2 = 3 and we have 3 factors of Δ.
and so there can be a constant k as a factor of Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 16

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 Additional Problems

Question 1.
Prove that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 17 = (a – b) (b – c) (c – a) (a + b + c).
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 18
∴ (a – b) is a factor of Δ.
Similarly we observe that Δ is symmetric in a, b, c by putting b = c, c = a, we get Δ = 0. Hence (b – c) and (c – a) are also factors of Δ.
∴ The product (a – b) (b – c) (c – a) is a factor of Δ. The degree of this product is 3. The product of leading diagonal elements is 1. bc3. The degree of this product is 4.
∴ By cyclic and symmetric properties, the remaining symmetric factor of first degree must be k (a + b + c), where k is any non-zero constant.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 19

Question 2.
Using factor method show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 20 = (a – b) (b – c) (c – a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 21
⇒ (a – b) is a factor of Δ.
similarly (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The product of leading diagonal elements is bc2. The degree of the product is 1 + 2 = 3.
∴ there will be three factors for Δ. We got 3 factors for Δ as (a – b), (b – c) and (c – a). Its degree = 3. ∴ m = 3 – 3 = 0
∴ there can be a constant k as a factor of Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 22

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 23
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 24
⇒ (a – b) is a factor of A.
Similarly (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The degree of Δ = 5 and degree of product of factors = 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 25
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 26