You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 1
(a) 1
(b) 0
(c) ∞
(d) -∞
Solution:
(b) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 3
(a) 2
(b) 1
(c) -2
(d) 0
Solution:
(c) -2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 5
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) does not exist
Solution:
(d) does not exist
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 7
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) 2
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 9
(a) e4
(b) e2
(c) e3
(d) 1
Solution:
(a) e4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 11
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
(d) \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 13
(a) log ab
(b) log \(\left(\frac{a}{b}\right)\)
(c) log \(\left(\frac{b}{a}\right)\)
(d) \(\frac{a}{b}\)
Solution:
(b) log \(\left(\frac{a}{b}\right)\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 14

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 15
(a) 2 log 2
(b) 2 (log 2)2
(c) log 2
(d) 3 log 2
Solution:
(b) 2 (log 2))2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 16

Question 9.
If f(x) = \(x(-1)^{ \left\lfloor \frac { 1 }{ x } \right\rfloor }\), x ≤ θ, then the value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 17 is equal to …………….
(a) -1
(b) 0
(c) 2
(d) 4
Solution:
(b) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 18

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 19
(a) 2
(b) 3
(c) does not exist
(d) 0
Solution:
(c) does not exist
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 20
Limit does not exist

Question 11.
Let the function f be defined f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 21then ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 22
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 23
Limit does not exist

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 12.
If f: R → R is defined by f(x) = \(\lfloor x-3\rfloor+|x-4|\) for x ∈ R, then Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 24
is equal to …………..
(a) -2
(b) -1
(c) 0
(d) 1
Solution:
(c) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 25

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 26
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0
Solution:
(d) 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 27

Question 14.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 28 then the value of p is ………….
(a) 6
(b) 9
(c) 12
(d) 4
Solution:
(c) 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 29

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 30
(a) \(\sqrt{2}\)
(b) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
(c) 1
(d) 2
Solution:
(a) \(\sqrt{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 31

Question 16.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 32
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) 0
(c) 1
(d) ∞
Solution:
(a) \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 33

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 17.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 34
(a) 1
(b) e
(c) \(\frac{1}{e}\)
(d) 0
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 35

Question 18.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 36
(a) 1
(b) e
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0
Solution:
(a) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 37

Question 19.
The value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 38 is ……………
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) ∞
Solution:
(d) ∞
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 39
So limit does not exist

Question 20.
The value of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 40 where k is an integer is …………..
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) 2
Solution:
(b) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 41

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 21.
At x = \(\frac{3}{2}\) the function f(x) = \(\frac{|2 x-3|}{2 x-3}\) is ………….
(a) Continuous
(b) discontinuous
(c) Differentiate
(d) non-zero
Solution:
(b) discontinuous
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 42

Question 22.
Let f: R → R be defined by f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 43 then f is ……………
(a) Discontinuous at x = \(\frac{1}{2}\)
(b) Continuous at x = \(\frac{1}{2}\)
(c) Continuous everywhere
(d) Discontinuous everywhere
Solution:
(b) Continuous at x = \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 44

Question 23.
The function f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 45 is not defined for x = -1. The value of f(-1) so that the function extended by this value is continuous is …………..
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(-\frac{2}{3}\)
(c) 1
(d) 0
Solution:
(b) \(-\frac{2}{3}\)
Hint: For the function to be continuous at x = 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 46
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 47

Question 24.
Let f be a continuous function on [2, 5]. If f takes only rational values for all x and f(3) = 12, then f(4.5) is equal to ……………
(a) \(\frac{f(3)+f(4.5)}{7.5}\)
(b) 12
(c) 17.5
(d) \(\frac{f(4.5)-f(3)}{1.5}\)
Solution:
(b) 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6

Question 25.
Let a function f be defined by f(x) = \(\frac{x-|x|}{x}\) for x ≠ 0 and f(0) = 2. Then f is …………..
(a) Continuous nowhere
(b) Continuous everywhere
(c) Continuous for all x except x = 1
(d) Continuous for all x except x = 0
Solution:
(d) Continuous for all x except x = 0
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.6 48
∴ f(x) is not continuous at x = 0
⇒ f(x) is continuous for all except x = 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *