Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Evaluate the following limits:
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 3 m and n are integers.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 10

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 14

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 16

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 18

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 20
= \(\frac{1}{4}-\frac{1}{2}\)
= \(\frac{-1}{4}\)

Question 11.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 21
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 23

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 12.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 24
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 25

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 27
∴ Limit does not exist

Question 14.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 29
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 30

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 31
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 32

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

In problems 1-6, complete the table using calculate and use the result to estimate the limit.
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 4
∴ Limit is 0.25

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 6
∴ Limit is 0.288

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 8
∴ Limit is -0.25

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 10
∴ Limit is 1

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 12
∴ Limit is 0

In exercise problems 7-15, use the graph to find the limits (if it exists). If the limit does not exist, explain why?
Question 7.
\(\lim _{x \rightarrow 3}\)(4 – x)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 13
Limit exist and is equal to 1

Question 8.
\(\lim _{x \rightarrow 1}\)(x2 + 2)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 14
Limit exist and is equal to = 3

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 16

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 18

Question 11.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 20
Limit does not exist

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

Question 12.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 21
Solution:
When x → 5, (x – 5) = -(x – 5)
∴ \(\lim _{x \rightarrow 5^{-}} \frac{-(x-5)}{(x-5)}\) = -1
When x → 5+, (x – 5) = (x – 5)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 23

Question 13.
\(\lim _{x \rightarrow 1}\) sin(πx)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 24
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 25

Question 14.
\(\lim _{x \rightarrow 0}\) (sec x)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 26

Question 15.
\(\lim _{x \rightarrow \frac{\pi}{2}}\) tan x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 27
Limit does not exist

Sketch the graph of f, then identify the values of x0 for which \(\lim _{x \rightarrow x_{0}}\) f(x) exists.
Question 16.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 29

Question 17.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 30
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 31
Limit exists except at x0 = π

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

Question 18.
Sketch the graph of a function f that satisfies the given values:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 32
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 33

Question 19.
Write a brief description of the meaning of the notation \(\lim _{x \rightarrow 8}\) f(x) = 25
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 34

Question 20.
If f(2) = 4, can you conclude anything about the limit of f(x) as x approaches 2?
Solution:
No, f(x) = 4, It is the value of the function at x = 2
This limit doesn’t exists at x = 2
Since f(2) = 4
It need not imply that \(\lim _{x \rightarrow 2^{-}} f(x)=\lim _{x \rightarrow 2^{+}} f(x)\)
∴ we cannot conclude at x = 2

Question 21.
If the limit of f(x) as z approaches 2 is 4, can you conclude anything about f(2)?
Explain reasoning.
Solution:
\(\lim _{x \rightarrow 2}\) f(x) 4 , \(\lim _{x \rightarrow 2^{-}}\) f(x) = \(\lim _{x \rightarrow 2^{+}}\) f(x) = 4
When x approaches 2 from the left or from the right f(x) approaches 4.
Given that \(\lim _{x \rightarrow 2^{-}}\) f(x) = \(\lim _{x \rightarrow 2^{+}}\) f(x) = 4
The existence or non existence at x =2 has no leaving on the existence of the limit of f(x) as x approaches to 2.
∴ We cannot conclude the value of f(2)

Question 22.
Evaluate: \(\lim _{x \rightarrow 3} \frac{x^{2}-9}{x-3}\) if it exists by finding f(3) and f(3+).
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 35
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 36

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

Question 23.
Verify the existence of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 37
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 38
Limit does not exist

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 Additional Questions

Question 1.
Suppose Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 39. What are possible values of a and b?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 40

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 41
Solution:
We have,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 42

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 43
Solution:
We have,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 44

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 45
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 46
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 47

Question 5.
Let a1, a2 …………… an be fixed real numbers such that f(x) = (x – a1) , (x – a2), ………. (x – an) what \(\lim _{x \rightarrow a}\) f(x) For a ≠ a1, a2, ………… an compute \(\lim _{x \rightarrow a}\) f(x)
Solution:
We have,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.1 48

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 1.
Solve for x.

(i) |3 – x| < 7
Solution:
⇒ -7 < 3 – x < 7 3 – x > -7
-x > -7 -3 (= -10)
-x > -10 ⇒ x < 10
3 – x < 7
– x < 7 – 3 (= 4)
– x < 4x > -4 … .(2)
From (1) and (2) ⇒ x > -4 and x < 10
⇒ -4 < x < 10

(ii) |4x – 5| ≥ -2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 5

(iii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 55
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 56

(iv) |x| – 10 < -3
Solution:
|x| < -3 + 10 (= 7)
|x| < 7 ⇒ -7 < x < 7

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 2.
Solve \(\frac{1}{|2 x-1|}<6\) and express the solution using the interval notation.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 7

Question 3.
Solve -3|x| + 5 ≤ – 2 and graph the solution set in a number line.
Solution:
-3|x| + 5 ≤ – 2
⇒ -3 |x| ≤ – 2 – 5 (= -7)
-3|x| ≤ – 7 ⇒ 3 |x| ≥ 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 8

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 4.
Solve 2|x + 1| – 6 ≤ 7 and graph the solution set in a number line.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 9

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 10
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 11

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 6.
Solve |5x – 12| < -2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 Additional Questions

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 14

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 16
⇒ x – 2< – 1 (or) x – 2 > 1 and – 2 < x – 2 < 2
⇒ x < 1 (or) x > 3 and -2 + 2 < x < 2 + 2
⇒ x < 1 (or) x > 3 and 0 < x < 4 Hence, the required solution is (0, 1) ∪ (3, 4)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 18

Question 4.
Solve: |x – 1| ≤ 5, |x| ≥ 2
Solution:
|x – 1| ≤ 5 and |x| ≥ 2
⇒ -5 ≤ x – 1 ≤ 5 and x ≤ -2 (or) x > 2
⇒ – 5 + 1 ≤ x ≤ 5 + 1
⇒ -4 ≤ x ≤ 6 and x ≤ -2 (or) x ≥ 2
Hence x < [-4, -2] ∪ [2, 6]
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 20
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.2 21

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

Question 1.
Prove that f(x) = 2x2 + 3x – 5 is continuous at all points in R.
Solution:
Polynomial functions are continuous at every points of R.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 1

Question 2.
Examine the continuity of the following:
(i) x + sin x
Solution:
f(x) = x + sin x
The Domain of the function (-∞, ∞)
∴ f(x) is continuous in (-∞, ∞)(i.e.,) for all x ∈ R

(ii) x2 cos x
Solution:
f(x) = x2 cos x
The Domain of the function (-∞, ∞)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 2
f(x) is continuous in R

(iii) ex tan x
Solution:
The Domain of the function in R – {(2n + 1) π/2}
∴ The functions is continuous for all x ∈ R – (2n + 1) \(\frac{\pi}{2}\), n ∈ Z

(iv) e2x + x2
f(x) = e2x + x2 = 1 + 2x + \(\frac{(2 x)^{2}}{2 !}\) + …………. + x2
Solution:
∴ The functions is continuous for all x ∈ R

(v) x.ln x
Solution:
Thus f(x) is continuous for (0, ∞)

(vi) \(\frac{\sin x}{x^{2}}\)
Solution:
Thus f(x) is continuous for all x ∈ R – {0}

(vii) \(\frac{x^{2}-16}{x+4}\)
Solution:
f(x) = \(\frac{x^{2}-16}{x+4}=\frac{(x-4)(x+4)}{x+4}\)
The function f(x) is continuous for all x ∈ R – {-4}

(viii) |x + 2| + |x – 1|
Solution:
f(x) is continuous for x ∈ R

(ix) \(\frac{|x-2|}{|x+1|}\)
Solution:
The function is continuous for all x ∈ R – {-1}

(x) cot x + tan x
Solution:
The function is continuous for all x ∈ R – \(\frac{n \pi}{2}\), n ∈ z.

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

Question 3.
Find the points of discontinuity of the function f, where,
(i)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 3
Solution:
f(3) = 12 + 5 = 17
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 4
∴ f(x) is discontinuous at x = 3

(ii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 5
Solution:
f(x) = 4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 6
∴ f(x) is continuous for all x ∈ R

(iii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 7
Solution:
f(x) = 8 – 3 = 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 8
∴ f(x) is continuous for all x ∈ R

(iv)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 10
∴ f(x) is continuous for all x ∈ [0, π/2]

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

Question 4.
At the given points x0 discover whether the given function is continuous or discontinuous citing the reasons for your answer.
(i)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 11
Solution:
Given f(x0) = 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 12
∴ f(x) is continuous at x0 = 1

(ii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 14
∴ f(x) is not continuous at x0 = 3

Question 5.
Show that the function Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 15 is continuous on (-∞, ∞)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 16
Given that f(1) = 3
∴ f(x) is continuous for all x ∈ R

Question 6.
For what value of α is this function f(x) = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 17 continuous at x = 1?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 18
∵ f(x) is continuous at x = 1, α = 4

Question 7.
Let Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 19 Graph the function. Show that f(x) continuous on (-∞, ∞)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 20
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 21
∴ f(x) is continuous in (-∞, ∞)

Question 8.
If f and g are continuous function with f(3) = 5 and Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 22 find g(3).
Solution:
Since f and g are continuous
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 23
2f(3) – g(3) = 4
2(5) – g(3) = 4
10 – 4 = g(3)
g(3) = 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

Question 9.
Find the points at which f is discontinuous. At which of these points f is continuous from the right, from the left, or neither? Sketch the graph of f.
(i)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 24
∴ f(x) is not continuous at x = 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 25
f(x) is not continuous at x = 1

(ii)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 27
∴ f(x) is not continuous at x = 0

Question 10.
A function f is defined as follows:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 28
Is the function continuous?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 29
From (i), (ii) and (iii)
f(x) is continuous at x = 0, 1, 3

Question 11.
Which of the following functions f has removable discontinuity at x = x0? If the discontinuity is removable, find a function g that agrees with f for x ≠ x0 and is continuous on R.
(i) f(x) = \(\frac{x^{2}-2 x-8}{x+2}\), x0 = -2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 30

(ii) f(x) = \(\frac{x^{3}+64}{x+4}\), x0 = -4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 31
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 32

(iii) f(x) = \(\frac{3-\sqrt{x}}{9-x}\), x0 = 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 33

Question 12.
Find the constant b that makes g continuous on (-∞, ∞)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 34
Solution:
Since g(x) is continuous,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 35

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5

Question 13.
Consider the function f(x) = x sin \(\frac{\pi}{x}\). What value must we give f(0) in order to make the function continuous everywhere?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 36
so to make the function f(x) is continuous at f(0) = 0

Question 14.
The function f(x) = \(\frac{x^{2}-1}{x^{3}-1}\) is not defined at x = 1. What value must we give f(1) in order to make f(x) continuous at x = 1?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 37

Question 15.
State how continuity is destroyed at x = x0 for each of the following graphs.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.5 38
Solution:

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

Evaluate the following limits

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 6

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 14

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 16

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 18

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 20

Question 11.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 21
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 23

Question 12.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 24
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 25

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 27

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

Question 14.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 29

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 30
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 31

Question 16.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 32
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 33

Question 17.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 34
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 35

Question 18.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 36
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 37
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 38

Question 19.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 39
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 40

Question 20.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 41
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 42

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

Question 21.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 43
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 44

Question 22.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 45
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 46
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 47

Question 23.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 48
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 49

Question 24.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 50
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 51
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 52

Question 25.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 53
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 54

Question 26.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 55
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 56
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 57

Question 27.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 58
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 59

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4

Question 28.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 60
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.4 61

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 1.
(a) Find the left right limits of f(x) = \(\frac{x^{2}-4}{\left(x^{2}+4 x+4\right)(x+3)}\) at x = -2
(b) f(x) = tan x at x = \(\frac{\pi}{2}\)
Solution:
(a) f(x) = \(\frac{x^{2}-4}{\left(x^{2}+4 x+4\right)(x+3)}\) at x → -2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 1

Evaluate the following limits
Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 3

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 10
f(x) → ∞ as x → ∞

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 14
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 15

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 16
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 17

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 9.
An important problem in fishery science is to estimate the number of fish presently spawning in streams and use this information to predict the number of mature fish or “recruits” that will return to the rivers during the reproductive period. If S is the number of spawners and R the number of recruits, “Beverton-Holt spawner recruit function” is R(S) = \(\frac{S}{(\alpha S+\beta)}\) where α and β are positive constants. Show that this function predicts approximately constant recruitment when the number of spawners is sufficiently large.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 18

Question 10.
A tank contains 5000 litres of pure water. Brine (very salty water) that contains 30 grams of salt per litre of water is pumped into the tank at a rate of 25 litres per minute. The concentration of salt water after t minutes (in grams per litre) is C(t) = \(\frac{30 t}{200+t}\)
What happens to the concentration as t → ∞?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 19

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 Additional Problems

Question 1.
Evaluate Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 20
Solution:
The given expression is of the form ∞ – ∞. So we first write it in the rational form \(\frac{f(x)}{g(x)}\). So that it reduces to either \(\frac{0}{0}\) form or \(\frac{\infty}{\infty}\) form.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 21
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 22

Question 2.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 23
Solution:
Here the expression assumes the form ∞ – ∞ as x → ∞. So, we first reduce it to the rational form \(\frac{f(x)}{g(x)}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 24

Question 3.
Evaluate Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 25
Solution:
We have
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 26

Question 4.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 27
Solution:
We have,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 28

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 5.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 29
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 30

Question 6.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 31
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 32
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 33

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra – I Ex 8.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra – I Ex 8.5

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives:

Question 1.
The value of \(\overrightarrow{\mathrm{AB}}+\overrightarrow{\mathrm{BC}}+\overrightarrow{\mathrm{DA}}+\overrightarrow{\mathrm{CD}}\) is ………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 1
Solution:
(c) \(\overrightarrow{0}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 2

Question 2.
If \(\vec{a}+2 \vec{b}\) and \(3 \vec{a}+m \vec{b}\) are parallel, then the value of m is ………………
(a) 3
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) 6
(d) \(\frac{1}{6}\)
Solution:
(c) 6
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 3

Question 3.
The unit vector parallel to the resultant of the vectors \(\hat{i}+\hat{j}-\hat{k}\) and \(\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}\) is ………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5

Question 4.
A vector \(\overrightarrow{O P}\) makes 60° and 45° with the positive direction of the x and y axes respectively. Then the angle between \(\overrightarrow{O P}\) and the z-axis is …………….
(a) 45°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 30°
Solution:
(b) 60°
α = 60°, β = 45°
We know cos2α + cos2β + cos2γ = 1
(i.e.,) \(\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)^{2}\) + cos2γ = 1
cos2γ = 1 – \(\frac{1}{4}-\frac{1}{2}=\frac{1}{4}\)
cos γ = \(\frac{1}{2}\) ⇒ y = π/3 = 60°

Question 5.
If \(\overrightarrow{B A}=3 \hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k}\) and the position vector of B is \(\hat{i}+3 \hat{j}-\hat{k}\), then the position vector A is …………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 7

Question 6.
A vector makes equal angle with the positive direction of the coordinate axes. Then each angle is equal to …………..
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 8
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 9

Question 7.
The vectors \(\vec{a}-\vec{b}, \vec{b}-\vec{c}, \vec{c}-\vec{a}\) are ……………
(a) parallel to each other
(b) unit vectors
(c) mutually perpendicular vectors
(d) coplanar vectors
Solution:
(d) coplanar vectors

Question 8.
If ABCD is a parallelogram, then \(\overrightarrow{A B}+\overrightarrow{A D}+\overrightarrow{C B}+\overrightarrow{C D}\) is equal to ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 10
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 12

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5

Question 9.
One of the diagonals of parallelogram ABCD with \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) as adjacent sides is \(\vec{a}+\vec{b}\). The other diagonal \(\overrightarrow{\mathrm{BD}}\) is ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 14

Question 10.
If \(\vec{a}\), \(\vec{b}\) are the position vectors A and B, then which one of the following points whose position vector lies on AB, is ………….
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 15
Solution:
(c) \(\frac{2 \vec{a}+\vec{b}}{3}\)

Question 11.
If \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are the position vectors of three collinear points, then which of the following is true?
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 16
Solution:
(b) \(2 \vec{a}=\vec{b}+\vec{c}\)

Question 12.
If \(\vec{r}=\frac{9 \vec{a}+7 \vec{b}}{16}\), then the point P whose position vector \(\vec{r}\) divides the line joining the points with position vectors \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) in the ratio ………………
(a) 7 : 9 internally
(b) 9 : 7 internally
(c) 9 : 7 externally
(d) 7 : 9 externally
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 17

Question 13.
If \(\lambda \hat{i}+2 \lambda \hat{j}+2 \lambda \hat{k}\) is a unit vector, then the value of λ is ……………..
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{1}{4}\)
(c) \(\frac{1}{9}\)
(d) \(\frac{1}{2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 18

Question 14.
Two vertices of a triangle have position vectors \(3 \hat{i}+4 \hat{j}-4 \hat{k}\) and \(2 \hat{i}+3 \hat{j}+4 \hat{k}\) .If the position vector of the centroid is \(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\), then the position vector of the third vertex is ………………….
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 20

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 21
(a) 42
(b) 12
(c) 22
(d) 32
Solution:
(c) 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 22

Question 16.
If \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) having same magnitude and angle between them is 60° and their scalar product is \(\frac{1}{2}\) then \(|\vec{a}|\) is ……………
(a) 2
(b) 3
(c) 7
(d) 1
Solution:
(d) 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 23

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5

Question 17.
The value of θ ∈ (0, \(\frac{\pi}{2}\)) for which the vectors Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 24 are perpendicular, is equal to …………………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 25
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 26

Question 18.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 27
(a) 15
(b) 35
(c) 45
(d) 25
Solution:
(d) 25
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 28

Question 19.
Vectors \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) are inclined at an angle θ = 120°
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 29 is equal to ………….
(a) 225
(b) 275
(c) 325
(d) 300
Solution:
(d) 300
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 30
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 31

Question 20.
If \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) are two vectors of magnitude 2 and inclined at an angle 60°, then the angle between \(\vec{a}\) and \(\vec{a}+\vec{b}\) is ………………
(a) 30°
(b)60°
(c) 45 °
(d) 90°
Solution:
(a) 30°
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 32

Question 21.
If the projection of \(5\hat{i} -\hat{j}-3 \hat{k}\) on the vector \(\hat{i}+3 \hat{j}+\lambda \hat{k}\) is same as the projection of \(\hat{i}+3 \hat{j}+\lambda \hat{k}\) on \(5\hat{i}- \hat{j}-3 \hat{k}\) then λ is equal to ………………
(a) ±4
(b) ±3
(c) ±5
(d) ±1
Solution:
(c) ±5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 33

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 34

Question 22.
If (1, 2, 4) and (2, – 3λ, – 3) are the initial and terminal points of the vector \(\hat{i}+5 \hat{j}-7 \hat{k}\), then the value of λ is equal to ……………..
(a) \(\frac{7}{3}\)
(b) \(-\frac{7}{3}\)
(c) \(-\frac{5}{3}\)
(d) \(\frac{5}{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 35

Question 23.
If the points whose position vector \(10 \hat{i}+3 \hat{j}, 12 \hat{i}-5 \hat{j}\) and \(\vec{a} \hat{i}+11 \hat{j}\) are collinear then a is equal to ………………
(a) 6
(b) 2
(c) 5
(d) 8
Solution:
(d) 8
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 36
equating \(\hat{j}\) components
⇒ -8 = 8t ⇒ t = -1
equation \(\hat{i}\) components
t(a – 10) = 2
(i.e.,) (-1) (a – 10) = 2
a – 10 = -2
a = – 2 + 10 = -8

Question 24.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 37 then x is equal to …………..
(a) 5
(b) 7
(c) 26
(d) 10
Solution:
(c) 26
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 38

Question 25.
If \(\vec{a}=\hat{i}+2 \hat{j}+2 \hat{k},|\vec{b}|=5\) and the angle between \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) is \(\frac{\pi}{6}\), then the area of the triangle formed by these two vectors as two sides, is …………….
(a) \(\frac{7}{4}\)
(b) \(\frac{15}{4}\)
(c) \(\frac{3}{4}\)
(d) \(\frac{17}{4}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.5 39

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 2
3.14 ∈ Q
0, 4 are integers and 0 ∈ Z, 4 ∈ N, Z, Q
\(\frac{22}{7} \in \mathrm{Q}\)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1

Question 2.
Prove that \(\sqrt{3}\) is an irrational number.
(Hint: Follow the method that we have used to prove \(\sqrt{2}\) ∉ Q.
Solution:
Suppose that \(\sqrt{3}\) is rational P
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 3
⇒ 3 is a factor of q also
so 3 is a factor ofp and q which is a contradiction.
⇒ \(\sqrt{3}\) is not a rational number
⇒ \(\sqrt{3}\) is an irrational number

Question 3.
Are there two distinct irrational numbers such that their difference is a rational number? Justify.
Solution:
Taking two irrational numbers as 3 + \(\sqrt{2}\) and 1 + \(\sqrt{2}\)
Their difference is a rational number. But if we take two irrational numbers as 2 – \(\sqrt{3}\) and 4 + \(\sqrt{7}\).
Their difference is again an irrational number. So unless we know the two irrational numbers we cannot say that their difference is a rational number or irrational number.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1

Question 4.
Find two irrational numbers such that their sum is a rational number. Can you find two irrational numbers whose product is a rational number.
Solution:
(i) Let the two irrational numbers as 2 + \(\sqrt{3}\) and 3 – \(\sqrt{3}\)
Their sum is 2 + \(\sqrt{3}\) + 3 – 3\(\sqrt{3}\) which is a rational number.
But the sum of 3 + \(\sqrt{5}\) and 4 – \(\sqrt{7}\) is not a rational number. So the sum of two irrational numbers is either rational or irrational.

(ii) Again taking two irrational numbers as π and \(\frac{3}{\pi}\) their product is \(\sqrt{3}\) and \(\sqrt{2}\) = \(\sqrt{3}\) × \(\sqrt{2}\) which is irrational, So the product of two irrational numbers is either rational or irrational.

Question 5.
Find a positive number smaller than \(\frac{1}{2^{1000}}\). Justify.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 4
There will not be a positive number smaller than 0.
So there will not be a +ve number smaller than \(\frac{1}{2^{1000}}\)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 Additional Questions

Question 1.
Prove that \(\sqrt{5}\) is an irrational number.
Solution:
Suppose that \(\sqrt{5}\) is rational
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 5
So let p = 5c
substitute p = 5c in (1) we get
(5c)2 = 5q2 ⇒ 25c2 = 5q2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 6
⇒ 5 is a factor of q also
So 5 is a factor of p and q which is a contradiction.
⇒ \(\sqrt{5}\) is not a rational number
⇒ \(\sqrt{5}\) is an irrational number

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1

Question 2.
Prove that 0.33333 = \(\frac{1}{3}\)
Solution:
Let x = 0.33333….
10x = 3.3333 ….
10x – x = 9x = 3
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 2 Basic Algebra Ex 2.1 7

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Choose the correct or the most suitable answer:

Question 1.
The value of 2 + 4 + 6 + … + 2n is …..
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 1
Solution:
(d) n(n + 1)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 2

Question 2.
The coefficient of x6 in (2 + 2x)10 is ……….
(a) 10C6
(b) 26
(c) 10C626
(d) 10C6210
Solution:
(d) 10C6210
Hint.
tr + 1 = 210(nCr)
To find coefficient of x6 put r = 6
∴ coefficient of x6 = 210 [10C6]

Question 3.
The coefficient of x8y12 in the expansion of (2x + 3y)20 is …….
(a) 0
(b) 28312
(c) 28312 + 21238
(d) 20C828312
Solution:
(d) 20C828312
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Question 4.
If nC10 > nCr for all possible r, then a value of n is ……..
(a) 10
(b) 21
(c) 19
(d) 20
Solution:
(d) 20
Hint.
Out of 10C10, 21C10, 19C10 and 20C10, 20C10 is larger.

Question 5.
If a is the arithmetic mean and g is the geometric mean of two numbers, then ……..
(a) a ≤ g
(b) a ≥ g
(c) a = g
(d) a > g
Solution:
(b) a ≥ g
Hint. AM ≥ GM
∴ a ≥ g

Question 6.
If (1 + x2)2 (1 + x)n = a0 + a1x + a2x2 + …. + xn + 4 and if a0, a1, a2 are in AP, then n is ……
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
(b or c)n = 2 or 3
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 20

Question 7.
If a, 8, b are in A.P, a, 4, b are in G.P, if a, x, b are in HP then x is ……
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 16
Solution:
(a) 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 21

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 22
(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) AGP
Solution:
(c) HP

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Question 9.
The HM of two positive numbers whose AM and GM are 16, 8 respectively is ………
(a) 10
(b) 6
(c) 5
(d) 4
Solution:
(d) 4
Hint.
Let the two numbers be a and b
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 23

Question 10.
If Sn denotes the sum of n terms of an AP whose common difference is d, the value of \(\mathrm{S}_{n}-2 \mathrm{S}_{n-1}+S_{n-2}\) is ……
(a) d
(b) 2d
(c) 4d
(d) d2
Solution:
(a) d
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 24

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Question 11.
The remainder when 3815 is divided by 13 is …….
(a) 12
(b) 1
(c) 11
(d) 5
Solution:
(a) 12
Hint.
3815 = (39 – 1)15 = 3915 – 15C1 3914(1) + 15C2 (39)13(1)2 – 15C3 (39)12(1)3 ….. + 15C14 (39)1(1) – 15C15(1)
Except -1 all other terms are divisible by 13.
∴ When 1 is added to it the number is divisible by 13. So the remainder is 13 – 1 = 12.

Question 12.
The nth term of the sequence 1, 2, 4, 7, 11, …… is
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 25
Solution:
(d) \(\frac{n^{2}-n+2}{2}\)

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 27
Solution:
(d) \(\frac{\sqrt{2 n+1}-1}{2}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 277

Question 14.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 28
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 299
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 29

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 30
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 31
Solution:
(c) \(\frac{n(n+1)}{\sqrt{2}}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 32

Question 16.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 33
(a) 14
(b) 7
(c) 4
(d) 6
Solution:
(a) 14
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 34

Question 17.
The sum of an infinite GP is 18. If the first term is 6, the common ratio is ………
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{2}{3}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)
Solution:
(b) \(\frac{2}{3}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 35
18r = 18 – 6 = 12
r = 12/18 = 2/3

Question 18.
The coefficient of x5 in the series e-2x is ………
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{3}{2}\)
(c) \(\frac{-4}{15}\)
(d) \(\frac{4}{15}\)
Answer:
(c) \(\frac{-4}{15}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 50

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5

Question 19.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 51
Answer:
(c) \(\frac{(e-1)^{2}}{2 e}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 52

Question 20.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 53
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 54
Solution:
(b) \(\frac{3}{2} \log \left(\frac{5}{3}\right)\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.5 55

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra – I Ex 8.4

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra – I Ex 8.4

Question 1.
Find the magnitude of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 2

Question 2.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 4

Question 3.
Find the vectors of magnitude \(10 \sqrt{3}\) that are perpendicular to the plane which contains \(\hat{i}+2 \hat{j}+\hat{k}\) and \(\hat{i}+3 \hat{j}+4 \hat{k}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4

Question 4.
Find the unit vectors perpendicular to each of the vectors
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 8

Question 5.
Find the area of the parallelogram whose two adjacent sides are determined by the vectors \(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\) and \(3 \hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 9

Question 6.
Find the area of the triangle whose vertices are A(3, -1, 2), B(1, -1, -3) and C(4, -3, 1)
Solution:
A = (3, -1, 2); B = (1, -1, -3) and C = (4, -3, 1)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 10

Question 7.
If \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are position vectors of the vertices A, B, C of a triangle ABC, show that the area of the triangle ABC is \(\frac{1}{2}|\vec{a} \times \vec{b}+\vec{b} \times \vec{c}+\vec{c} \times \vec{a}|\). Also deduce the condition for collinearity of the points A, B, C
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 11
If the points A, B, C are collinear, then the area of ∆ABC = 0.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 12

Question 8.
For any vector \(\vec{a}\) prove that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 14
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 15

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4

Question 9.
Let \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) be unit vectors such that \(\overrightarrow{\boldsymbol{a}} \cdot \overrightarrow{\boldsymbol{b}}=\overrightarrow{\boldsymbol{a}} \cdot \overrightarrow{\boldsymbol{c}}=\mathbf{0}\) and the angle between \(\vec{b} \text { and } \vec{c} \text { is } \frac{\pi}{3}\). Prove that \(\vec{a}=\pm \frac{2}{\sqrt{3}}(\vec{b} \times \vec{c})\)
Solution:
Given \(|\vec{a}|=|\vec{b}|=|\vec{c}|\) = 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 16

Question 10.
Find the angle between the vectors Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 17 using vector product
Solution:
The angle between \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) using vector product is given by
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 18

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra – I Ex 8.4 Additional Problems

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 20

Question 2.
If \(\vec{a}\), \(\vec{b}\) are any two vectors, then prove that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 21
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 22

Question 3.
Find the angle between the vectors Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 23 by using cross product.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 24
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 25

Question 4.
Find the vector of magnitude 6 which are perpendicular to both the vectors Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 27

Question 5.
Find the vectors whose length 5 which are perpendicular to the vectors Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 29

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 30
Solution:
Given \(\vec{a} \times \vec{b}=\vec{c} \times \vec{d}\) and \(\vec{a} \times \vec{c}=\vec{b} \times \vec{d}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 31

Question 7.
Find the angle between two vectors \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) if \(|\overrightarrow{\boldsymbol{a}} \times \overrightarrow{\boldsymbol{b}}|=\overrightarrow{\boldsymbol{a}} \cdot \overrightarrow{\boldsymbol{b}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 32

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 33
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 34

Question 9.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 35 find the angle between \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 8 Vector Algebra - I Ex 8.4 36