Students can Download Maths Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Additional Questions And Answers

Exercise 1.1

Very Short Answers [2 Marks]
Question 1.
Add \(\frac{3}{5}\) and \(\frac{13}{5}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 1

Question 2.
Add \(\frac{7}{9}\) and \(\frac{-12}{9}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 2

Question 3.
Add \(\frac{-3}{7}\) and \(\frac{-17}{7}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 3

Question 4.
Add \(\frac{4}{-13}\) and \(\frac{7}{13}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Question 5.
Subtract \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{7}{4}\)
Solution:
\(\frac{7}{4}-\frac{3}{4}=\frac{7-3}{4}=\frac{4}{4}\) = 1

Short Answers [3 Marks]

Question 1.
Add \(\frac{4}{-3}\) and \(\frac{8}{15}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 5

Question 2.
Simplify \(\frac{9}{-27}+\frac{18}{39}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 6

Long Answers [5 Marks]

Question 1.
By what number should we multiply \(\frac{3}{-14}\), so that the product may be \(\frac{5}{12}\)
Solution:
Let the number to be multiplied by x
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 7
∴ The number to be multiplied = \(\frac{-35}{18}\)

Question 2.
Simplify
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 8
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 9

Exercise 1.2

Very Short Answers [2 Marks]
Question 1.
Verify addition of rational number is closed using \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 10
∴ Addition of rational numbers is closed

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions

Question 2.
Is subtraction is commutative for rational numbers. Given an example.
Solution:
No, subtraction is not commutative for rational numbers.
Example: Let a = \(\frac{1}{2}\) and b = \(\frac{5}{6}\)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 11
From (1) and (2)
a – b ≠ b – a for rational numbers

Very Short Answers [5 Marks]

Question 1.
Verify associative property for addition of rational numbers for a = \(\frac{5}{6}\), b = \(\frac{-3}{4}\), c = \(\frac{4}{7}\)
Solution:
Given a = \(\frac{5}{6}\), b = \(\frac{-3}{4}\), c = \(\frac{4}{7}\)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 12
From (1) and (2) we have (a + b) + c = a + (b + c)
∴ Associative property is true for addition of rational numbers.

Question 2.
Verify distributive property of multiplication over addition for the rational numbers a = \(\frac{3}{4}\), b = \(\frac{-2}{3}\), c = \(\frac{3}{7}\)
Solution:
Given a = \(\frac{3}{4}\), b = \(\frac{-2}{3}\), c = \(\frac{3}{7}\)
To verify a × (b + c) = (a × b) + (a × c)
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 13
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 1 Rational Numbers Additional Questions 14
From (1) and (2)
a × (b + c) = (a × b) + (a × c)
∴ Distributive property of multiplication over addition is true for the given rational numbers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *