Students can Download Maths Chapter 5 Information Processing Additional Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Additional Questions And Answers

Question 1.
A fast food restaurant has a meal special ?50 for a drink, sandwich, side item and dessert. The choices are Sandwich : Grilled chicken, All beef patty, Vegeburger and Fill filet.
Side : Regular fries, cheese fries, potato fries
Dessert: Chocolate chip cookie or Apple pie.
Drink: Fanta, Dr. Pepper, Coke, Diet coke and sprite.
How may meal combos are possible?
Solution:
There are 4 stages
1. Choosing a Sandwich
2. Choosing a side
3. Choosing a dessert
4. Choosing a drink
There are 4 different types of sandwich, 3 different types of side two different type of desserts and five different types of drink.
∴ The number of meal combos possible is = 4 × 3 × 2 × 5 = 120

Question 2.
A company puts a code on each different product they sell. The code is made up of 3 numbers and 2 letters. How many different codes are possible?
Solution:
There are 5 stages, Number – 1
Number – 2
Number – 3
Letter – 1
Letter – 2
There are 10 possible numbers 0 to 9
There are 26 possible letters A to Z.
We have 10 × 10 × 10 × 26 × 26 = 6,76, 000 possible codes.

Question 3.
Rani take a survey with five ‘yes’ or ‘No’ answers. How many different ways could she complete the survey?
Solution:
There are 5 stages
Question – 1
Question – 2
Question – 3
Question – 4
Question – 5
There are 2 choices for each question (Yes/No)
∴ Total number of possible ways to answer
= 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 32 ways.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 4.
There are 2 vegetarian entry options and 5 meat entry options on a dinner menu. What number of ways one can opt a dinner for any one of it?
Solution:
Number of veg options = 2
Number of meat option = 5
One can opt for any one dinner
∴ Total number of ways = 2 + 5 = 7 ways

Additional Questions And Answers

Question 1.
Colour the graph with minimum number of colours and no two adjacent vertices should have the same colour.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 1
Test Yourself

Question 1.
You have three dice, How many possible out comes are there on a toss?
Solution:
8

Question 2.
Your school offers tow English classes three maths classes and 3 history classes, you want to take one of each class. How many different ways are there to organize your schedule?
Solution:
18

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 3.
A wedding caterer gives 3 choices for main dish, sin starters, five dessert. How many different meals (made up of starter, dinner and dessert and are there?
Solution:
90

Question 4.
In a company ID cards have 5 digit numbers.
(a) How many ID cards can he formed if repetition of the digits allowed?
(b) How many ID cards can be formed if repetition of digits is not allowed?
Solution:
(i) 10,000
(ii) 30,240

Question 5.
A student is shopping for a new computer. He is deciding among 3 desktop and 4 laptop computer. How many ways she can buy a computer?
Solution:
7

Question 6.
Colour the vertices bear the same colour using minimum number of colours.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *