Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives:

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 2
Solution:
(a) \(\frac{\pi}{6}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 3

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 4
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 5
Solution:
(c) \(\frac{5}{2}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 8
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 9
Solution:
(c) 0
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 10

Question 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 11
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 12
Solution:
(d) \(\frac{2}{3}\)
Hint:
It is an even function
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 13

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 14
(b) 2π
(c) 3π
(d) 4π
Solution:
(d) 4π
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 144

Question 6.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 15
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 0
Solution:
(c) 2
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 155

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 7.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 16
(a) cos x – x sin x
(b) sin x + x cos x
(c) x cos x
(d) x sin x
Solution:
(c) x cos x
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 166

Question 8.
The area between y2 = 4x and its latus rectum is ………
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 17
Solution:
(c) \(\frac{8}{3}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 18
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 19

Question 9.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 20
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 21.
Solution:
(b) \(\frac{1}{10100}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 22

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 23
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 24
Solution:
(a) \(\frac{\pi}{2}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 25

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 11.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 26
(a) 10
(b) 5
(c) 8
(d) 9
Solution:
(d) 9
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 27

Question 12.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 28
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 29
Solution:
(b) \(\frac{2}{9}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 30

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 31
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 32
Solution:
\(\frac{3 \pi}{8}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 33

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 34
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 35
Solution:
(d) \(\frac{2}{27}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 36

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 15.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 37
(a) 4
(b) 1
(c) 3
(d) 2
Solution:
(d) 2
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 38

Question 16.
The volume of solid of revolution of the region bounded by y2 = x(a – x) about x-axis is ……..
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 39
Solution:
(d) \(\frac{\pi a^{3}}{6}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 40

Question 17.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 41
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 5
Solution:
(c) 9
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 42

Question 18.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 43
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 44
Solution:
(d) \(\frac{\pi^{2}}{4}-2\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 45

Question 19.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 46
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 47
Solution:
(b) \(\frac{3 \pi a^{4}}{16}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 48

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 20.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 49
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 50
Solution:
(a) \(\frac{1}{2}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 51

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 Additional Problems

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives:

Question 1.
The area bounded by the line y = x, the x – axis, the ordinates x = 1,x = 2 is …….
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 52
Solution:
(a) \(\frac{3}{2}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 53

Question 2.
The area of the region bounded by the graph of y = sin x and y = cos x between x = 0 and x = \(\frac{\pi}{4}\) is ……..
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 54
Solution:
(b) \(\sqrt{2}-1\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 55

Question 3.
The area between the ellipse \(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}\) = 1 and its auxiliary circle is …….
(a) πb(a – b)
(b) 2πa(a – b)
(c) πa(a – b)
(d) 2πb(a – b)
Solution:
(c) πa(a – b)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 56

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 4.
The area bounded by the parabola y2 = x and its latus rectum is ……..
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 57
Solution:
(b) \(\frac{1}{6}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 58

Question 5.
The volume of the solid obtained by revolving \(\frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}\) = 1 about the minor axis is …….
(a) 48π
(b) 64π
(c) 32π
(d) 128π
Solution:
(b) 64π
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 59
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 60

Question 6.
The volume, when the curve y = \(\sqrt{3+x^{2}}\) from x = 0 to x = 4 is rotated about x – axis is ……
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 61
Solution:
(c) \(\frac{100}{3} \pi\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 62

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 7.
The volume generated when the region bounded by y = x, y = 1, x = 0 is rotated about y – axis is ……….
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 63

Solution:
(c) \(\frac{\pi}{3}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 64

Question 8.
Volume of solid obtained by revolving the area of the ellipse \(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}\) = 1 about major and minor axes are in the ratio …….
(a) b2 : a2
(b) a2 : b2
(c) a : b
(d) b : a
Solution:
(d) b : a
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 65

Question 9.
The volume generated by rotating the triangle with vertices at (0, 0), (3, 0) and (3, 3) about x-axis is …….
(a) 18π
(b) 2π
(c) 36π
(d) 9π
Solution:
(d) 9π
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 66

Question 10.
The length of the arc of the curve Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 611 is …….
(a) 48
(b) 24
(c) 12
(d) 96
Solution:
(a) 48
Hint:
Length of the arc of the curve = 6a
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 67
∴ Required length = 6a = 6 × 8 = 48 units.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10

Question 11.
The surface area of the solid of revolution of the region bounded by y = 2x, x = 0 and x = 2 about x-axis is ……
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 68
Solution:
(a) \(8 \sqrt{5} \pi\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.10 69

Question 12.
The curved surface area of a sphere of radius 5, intercepted between two parallel planes of distance 2 and 4 from the centre is ……
(a) 20π
(b) 40π
(c) 10π
(d) 30π
Solution:
(a) 20π
Hint:
The curved surface area of a sphere of radius r intercepted between two parallel planes at a distance a and b from the centre of the sphere is 2πr (b – a)
Given radius, r = 5; a = 2; b = 4
Required surface area = 2πr (b – a)
= 2π × 5 × (4 – 2) = 20π sq. units

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6

Question 1.
Find a parametric form of vector equation of a plane which is at a distance of 7 units from the origin having 3, -4, 5 as direction ratios of a normal to it.
Solution:
Given p = 7
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 1

Question 2.
Find the direction cosines of the normal to the plane 12x + 3y – 4z = 65. Also, find the non-parametric form of vector equation of a plane and the length of the perpendicular to the plane from the origin.
Solution:
12x + 3y – 4z = 65
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 2
(iii) Length of the perpendicular to the plane from the origin is 5 units.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6

Question 3.
Find the vector and Cartesian equation of the plane passing through the point with position vector \(2 \hat{i}+6 \hat{j}+3 \hat{k}\) and normal to the vector \(\hat{i}+3 \hat{j}+5 \hat{k}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 3

Question 4.
A plane passes through the point (-1, 1, 2) and the normal to the plane of magnitude \(3 \sqrt{3}\) makes equal acute angles with the coordinate axes. Find the equation of the plane.
Solution:
Given magnitude = \(3 \sqrt{3}\) and \(\vec{a}=-\vec{i}+\vec{j}+2 \vec{k}\)
Then, the normal vector makes equal acute angle with the coordinate axes.
We know that cos2 α + cos2 β + cos2 γ = 1 (But α = β = γ)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 4

Question 5.
Find the intercepts cut off by the plane \(\vec{r} \cdot(6 \hat{i}+4 \hat{j}-3 \hat{k})\) = 12 on the coordinate axes.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 5
x-intercept = 2; y-intercept = 3; z-intercept = -4

Question 6.
If a plane meets the coordinate axes at A, B, C such that the centroid of the triangle ABC is the point (u, v, w), find the equation of the plane.
Solution:
Let A (a, 0, 0), B(0, b, 0), C(0, 0, c)
centroid of ∆ABC = \(\left(\frac{a}{3}, \frac{b}{3}, \frac{c}{3}\right)\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 6

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 Additional Problems

Question 1.
Find the vector and cartesian equations of a plane which is at a distance of 18 units from the origin and which is normal to the vector \(2 \vec{i}+7 \vec{j}+8 \vec{k}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6

Question 2.
Find the unit vector to the plane 2x – y + 2z = 5.
Solution:
Writing the plane in normal form we get,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 8

Question 3.
Find the length of the perpendicular from the origin to the plane \(\vec{r} \cdot(3 \vec{i}+4 \vec{j}+12 \vec{k})\) = 26.
Solution:
Taking the equation of the plane in cartesian form we get,
\((x \vec{i}+y \vec{j}+z \vec{k}) \cdot(3 \vec{i}+4 \vec{j}+12 \vec{k})\) = 26
i.e., 3x + 4y+ 12z – 26 = 0
The length of the perpendicular from (0, 0, 0) to the above plane is
\(\pm \frac{-26}{\sqrt{9+16+144}}=\frac{+26}{13}\) = 2 units

Question 4.
The foot of the perpendicular drawn from the origin to a plane is (8, -4, 3). Find the equation of the plane.
Solution:
The required plane passes through the point A(8, -4, 3) and is perpendicular to \(\overrightarrow{\mathrm{OA}}\) .
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6 9
The cartesian equation is 8x – 4y + 3z = 89.

Question 5.
Find the equation of the plane through the point whose position vector is \(2 \vec{i}-\vec{j}+\vec{k}\) and perpendicular to the vector \(4 \vec{i}+2 \vec{j}-3 \vec{k}\).
Solution:
The required plane is perpendicular to \(4 \vec{i}+2 \vec{j}-3 \vec{k}\)
So, it is parallel to the plane 4x + 2y – 3z = k
∴ the equation of the plane is 4x + 2y – 3z = k
The plane passes through the point (2, -1, 1)
⇒ (4)(2) + 2(-1) – 3(1) = λ i.e. λ = 8 – 2 – 3 = 3
So, the equation of the plane is 4x + 2y – 3z = 3.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.6

Question 6.
Find the vector and cartesian equations of the plane passing through the point (2, -1, 4) and parallel to the plane \(\vec{r} \cdot(4 \vec{i}-12 \vec{j}-3 \vec{k})\) = 7.
Solution:
The given plane is \(\vec{r} \cdot(4 \vec{i}-12 \vec{j}-3 \vec{k})\) = 7
i e. \((x \vec{i}+y \vec{j}+z \vec{k}) \cdot(4 \vec{i}-12 \vec{j}-3 \vec{k})\) = 7
i.e. 4x – 12y – 3z = 1
The required plane is parallel to the above plane. So, the equation of the required plane is 4x – 12y – 3z – k. The plane passes through (2, -1, 4).
⇒ 4(2) – 12(-1) – 3(4) = k i.e. k = 8 + 12 – 12 = 8
So, the equation of the plane is 4x – 12y – 3z = 8.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5

Question 1.
Find the parametric form of vector equation and Cartesian equations of a straight line passing through (5, 2, 8) and is perpendicular to the straight lines
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 2
∴ This’ vector is perpendicular to both the given straight lines.
∴ The required straight line is
\(\vec{r}=\vec{a}+t(\vec{b} \times \vec{d})\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 3

Question 2.
Show that the lines Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 4 are skew lines and hence find the shortest distance between them.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 5

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5

Question 3.
If the two lines Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 6 intersect at a point, find the value of m.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 7
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 8

Question 4.
Show that the lines \(\frac{x-3}{3}=\frac{y-3}{-1}\), z – 1 = 0 and \(\frac{x-6}{2}=\frac{z-1}{3}\), y – 2 = 0 intersect. Also find the point of intersection
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 9
Any point on the Second line
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 10
∴ The required point of intersection is (6, 2, 1)

Question 5.
Show that the straight lines x + 1 = 2y = -12z and x = y + 2 = 6z – 6 are skew and hence find the shortest distance between them.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 11
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 12

Question 6.
Find the parametric form of vector equation of the straight line passing through (-1, 2, 1) and parallel to the straight line \(\vec{r}=(2 \hat{i}+3 \hat{j}-\hat{k})+t(\hat{i}-2 \hat{j}+\hat{k})\) and hence find the shortest distance between the lines.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 13

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5

Question 7.
Find the foot of the perpendicular drawn from the point (5, 4, 2) to the line \(\frac{x+1}{2}=\frac{y-3}{3}=\frac{z-1}{-1}\). Also, find the equation of the perpendicular.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 14
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 15

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 Additional Problems

Question 1.
Find the shortest distance between the parallel line
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 16
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 17

Question 2.
Show that the two lines \(\vec{r}=(\vec{i}-\vec{j})+t(2 \vec{i}+\vec{k})\) and \(\vec{r}=(2 \vec{i}-\vec{j})+s(\vec{i}+\vec{j}-\vec{k})\) skew lines and find the distance between them.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 18
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 19

Question 3.
Show that the lines Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 20 intersect and hence find the point of intersection
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 21
Any point on this line is of the form (2µ + 4, 0, 3µ – 1)
Since they are intersecting, for some λ, µ
(3λ + 1, – λ + 1,- 1) = (2µ + 4, 0, 3µ – 1) ⇒ λ = 1 and µ = 0
To find the point of intersection either take λ = 1 or µ = 0
∴ The point of intersection is (4, 0, – 1),

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5

Question 4.
Find the shortest distance between the skew lines.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 22
Solution:
Compare the given equation with \(\vec{r}=\vec{a}_{1}+t \vec{u}\) and \(\vec{r}=\vec{a}_{2}+s \vec{v}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 23

Question 5.
Find the shortest distance between the parallel lines.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 24
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.5 25

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9

Question 1.
Find, by integration, the volume of the solid generated by revolving about the x-axis, the region enclosed by y = 2x2, y = 0 and x = 1.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 1

Question 2.
Find, by integration, the volume of the solid generated by revolving about the x-axis, the region enclosed by y = e-2x y = 0, x = 0 and x = 1.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9

Question 3.
Find, by integration, the volume of the solid generated by revolving about the y-axis, the region enclosed by x2 = 1 + y and y = 3.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 3

Question 4.
The region enclosed between the graphs of y = x and y = x2 is denoted by R, Find the volume generated when R is rotated through 360° about x – axis.
Solution:
To find points of intersection, solving y = x2 and y = x, we get (0, 0) and (1, 1)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 4
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 6

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9

Question 5.
Find, by integration, the volume of the container which is in the shape of a right circular conical frustum as shown in the Figure.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 7

Question 6.
A watermelon has an ellipsoid shape which can be obtained by revolving an ellipse with major-axis 20 cm and minor-axis 10 cm about its major-axis. Find its volume using integration.
Solution:
From the given data a = 10 cm and b = 5 cm
Equation of the Ellipse
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 8
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 9

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 Additional Questions

Question 1.
Find the volume of the solid that results when the ellipse \(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\) (a > b > 0) is revolved about the minor axis.
Solution:
Volume of the solid is obtained by revolving the right side of the curve \(\frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1\) about the y-axis.
Limits for y is obtained by putting x = 0 ⇒ y2 = b2 ⇒ y = ±b.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 10

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9

Question 2.
Find the volume of the solid generated when the region enclosed by y = \(\sqrt{x}\), y = 2 and x = 0 is revolved about the y – axis.
Solution:
Since the solid is generated by revolving about the y-axis, rewrite y = \(\sqrt{x}\) as x = y2.
Taking the limits for y, y = 0 and y = 2 (Putting x = 0 in x = y2, we get y = 0)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 11
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.9 111

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4

Question 1.
Find the non-parametric form of vector equation and Cartesian equations of the straight line passing through the point with position vector \(4 \hat{i}+3 \hat{j}-7 \hat{k}\) and parallel to the vector \(2 \hat{i}-6 \hat{j}+7 \hat{k}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 1

Question 2.
Find the parametric form of vector equation and Cartesian equations of the straight line passing through the point (-2, 3, 4) and parallel to the straight line \(\frac{x-1}{-4}=\frac{y+3}{5}=\frac{8-z}{6}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 2

Question 3.
Find the points where the straight line passes through (6, 7, 4) and (8, 4, 9) cuts the xz and yz planes.
Solution:
Given straight line passing through the points (6, 7, 4) and (8, 4, 9).
Direction ratio of the straight line joining these two points 2, -3, -5.
Cartesian equation:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 3

(ii) The straight Line cuts yz-plane
So we get x = 0
2t + 6 = 0 ⇒ 2t = -6
t = -3
-3t + 7 = -3 (-3) + 7 = 9 + 7 = 16
5t + 4 = 5(-3) + 4 = -15 + 4 = -11
The required point (0, 16, -11).

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4

Question 4.
Find the direction cosines of the straight line passing through the points (5, 6, 7) and (7,9,13). Also, find the parametric form of vector equation and Cartesian equations of the straight line passing through two given points.
Solution:
Given straight line passing through the points (5, 6, 7) and (7, 9, 13)
∴ d.r.s : 2, 3, 6
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 4
Note: Selection of \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) is your choice.

Question 5.
Find the acute angle between the following lines.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 5
(iii) 2x = 3y = -z and 6x = -y = -4z
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 6
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 7

Question 6.
The vertices of ∆ABC are A(7, 2, 1), B(6, 0, 3), and C(4, 2, 4) . Find ∠ABC.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 8

Question 7.
If the straight line joining the points (2, 1, 4) and (a – 1, 4, -1) is parallel to the line joining the points (0, 2, b – 1) and (5, 3, -2), find the values of a and b.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 9
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 10

Question 8.
If the straight lines Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 11 are perpendicular to each other, find the value of m.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 12

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4

Question 9.
Show that the points (2, 3, 4),(-1, 4, 5) and (8, 1, 2) are collinear.
Solution:
Given points are (2, 3, 4), (-1, 4, 5) and (8, 1, 2) Equation of the line joining of the first and second point is
\(\frac{x-2}{-3}=\frac{y-3}{1}=\frac{z-4}{1}\) = m (say)
(-3m + 2, m + 3, m + 4)
On putting m = -2, we get the third point is (8, 1, 2)
∴ Given points are collinear.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 Additional Problems

Question 1.
Find the vector and cartesian equations of the straight line passing through the point A with position vector \(3 \vec{i}-\vec{j}+4 \vec{k}\) and parallel to the vector \(-5 \vec{i}+7 \vec{j}+3 \vec{k}\).
Solution:
We know that vector equation of the line through the point with position vector \(\vec{a}\) and parallel to \(\vec{v}\) is given by \(\vec{r}=\vec{a}+t \vec{v}\) where t is a scalar.
Here \(\vec{a}=3 \vec{i}-\vec{j}+4 \vec{k}\) and \(\vec{v}=-5 \vec{i}+7 \vec{j}+3 \vec{k}\)
Vector equation of the line is
\(\vec{r}=(3 \vec{i}-\vec{j}+4 \vec{k})+t(-5 \vec{i}+7 \vec{j}+3 \vec{k})\) ………………. (1)
The cartesian equation of the line passing through (xp yx, zx) and parallel to a vector whose d.r.s are l, m, n is
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 13

Question 2.
Find the vector and cartesian equations of the straight line passing through the points (- 5, 2, 3) and (4, – 3, 6).
Solution:
Vector equation of the straight line passing through two points with position vectors \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) is given by
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 14

Question 3.
Find the angle between the lines.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 15
Solution:
Let the given lines be in the direction of \(\vec{u}\) and \(\vec{v}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 16

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4

Question 4.
Find the angle between the following lines Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 17
Solution:
Angle between two lines is the same as angle between their parallel vectors.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.4 18

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Question 1.
Find the area of the region bounded by 3x – 2y + 6 = 0, x = -3, x = 1 and x-axis.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 1

Question 2.
Find the area of the region bounded by 2x – y + 1 = 0, y = – 1, y = 3 and y – axis.
Solution:
2x – y + 1 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 2
To find further limit put x = 0, we get y = 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Question 3.
Find the area of the region bounded by the curve 2 + x – x2 + y = 0, x – axis, x = – 3 and x = 3.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 4

Question 4.
Find the area of the region bounded by the line y = 2x + 5 and the parabola y = x2 – 2x.
Solution:
To find point of intersection of the curves
y = 2x + 5 and y = x2 – 2x we get (-1, 3) and (5, 15)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 6

Question 5.
Find the area of the region bounded between the curves y = sin x and y = cos x and the lines x = 0 and x = π.
Solution:
To find the points of intersection,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 7

Question 6.
Find the area of the region bounded by y = tan x, y = cot x and the line x = 0, x = \(\frac{\pi}{2}\), 0
Solution:
To find the points of intersection of these two curves between 0 to \(\frac{\pi}{2}\) is \(\frac{\pi}{4}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 8
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 88

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Question 7.
Find the area of the region bounded by parabola y2 = x and the line y = x – 2
Solution:
To find the points of intersection solve the two equations y2 = x and y = x – 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 9

Question 8.
Father of a family wishes to divide his square field bounded by x = 0, x = 4 , y = 4 and y = 0 along the curve y2 = 4x and x2 = 4y into three equal parts for his wife, daughter and son. Is it possible to divide? If so, find the area to be divided among them.
Solution:
To find the points of intersection of the two curves, y2 = 4x and x2 = 4y are (0, 0) and (4, 4).
Area of the square field = 4 × 4 = 16 sq. units
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 10
So, the remaining each of the two parts must be \(\frac{16}{3}\) sq.units.
∴ Yes, It is possible to divide the square field into three equal parts.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Question 9.
The curves = (x – 2)2 + 1 has a minimum point at P. A point Q on the curve is such that the slope of PQ is 2. Find the area bounded by the curve and the chord PQ.
Solution:
y = (x – 2)2 + 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 11
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 12
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 13
∴ x = 2 is a minimum point
∴ The point P is (2, 1)
But slope of PQ is 2
∴ Equation of the chord PQ
y – y1 = m(x – x1)
y – 1 = 2 (x – 2)
y – 1 = 2x – 4
y = 2x – 3
On solving the curve and line we get the point Q(4, 5)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 14

Question 10.
Find the area of the region common to the circle x2 + y2 = 16 and the parabola y2 = 6x.
Solution:
To find points of intersection of x2 + y2 = 16 and y2 = 6x are (2, \(2 \sqrt{3})\)) and (2, –\(2 \sqrt{3})\))
Due to symmetrical property,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 15
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 16

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 Additional Problems

Question 1.
Find the area of the region enclosed by y2 = x and y = x – 2.
Solution:
The points of intersection of the parabola y2 = x and the line y = x – 2 are (1, -1) and (4, 2)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 17
To compute the region [shown in figure] by integrating with respect to x, we would have to split the region into two parts, because the equation of the lower boundary changes at x = 1. However if we integrate with respect toy no splitting is necessary.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 18

Question 2.
Find the area bounded by the curve y = x3 and the line y = x.
Solution:
The line y = x lies above the curve y = x3 in the first quadrant and y = x3 lies above the line y = x in the third quadrant. To get the points of intersection, solve the curves y = x3, y = x ⇒ x3 = x. We get x = {0, ± 1}
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 19

Question 3.
Find the area of the loop of the curve 3ay2 = x (x – a)2.
Solution:
Put y = 0; we get x = 0, a
It meets the x – axis at x = 0 and x = a
∴ Here a loop is formed between the points (0, 0) and (a, 0) about x-axis. Since the curve is symmetrical about x-axis, the area of the loop is twice the area of the portion above the x – axis.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 20

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8

Question 4.
Find the area between the line y = x + 1 and the curve y = x2 – 1.
Solution:
To get the points of intersection of the curves we should solve the equations y = x +1 and y = x2 – 1.
we get, x2 – 1 = x + 1
x2 – x – 2 = 0 ⇒ (x – 2)(x + 1) = 0
x = – 1 or x = 2
∴ The line intersects the curve at x = – 1 and x = 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 21
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.8 22

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 2

Question 2.
For any vector \(\vec{a}\), prove that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3

Question 3.
Prove that \([\vec{a}-\vec{b}, \vec{b}-\vec{c}, \vec{c}-\vec{a}]\) = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 5

Question 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 6
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 7
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 9
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 10

Question 6.
If \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}, \vec{d}\) are coplanar vectors, show that \((\vec{a} \times \vec{b}) \times(\vec{c} \times \vec{d})=\overrightarrow{0}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 11

Question 7.
If Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 12, find the values of l, m, n
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 13
On solving (3) & (4)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 14

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3

Question 8.
If \(\hat{a}, \hat{b}, \hat{c}\) are three unit vectors such that \(\hat{b} \text { and } \hat{c}\) are non-parallel and \(\hat{a} \times(\hat{b} \times \hat{c})=\frac{1}{2} \hat{b}\), find the angle between \(\hat{a}\) and \(\hat{c}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 15

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 Additional Problems

Question 1.
If Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 16 and show that they are not equal.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 17

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.3 19

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 2

Question 2.
Find the volume of the parallelepiped whose coterminous edges are represented by the vectors Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 3.
Solution:
Volume of the parallelepiped = \(\| \vec{a}, \vec{b}, \vec{c}]\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 4
= -264 + 224 + 760 = 720 cubic units

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2

Question 3.
The volume of the parallelepiped whose coterminus edges are Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 5, \(-3 \vec{i}+7 \vec{j}+5 \vec{k}\) is 90 cubic units. Find the value of λ
Solution:
Given, Volume of the parallelepiped = 90 cubic units
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 6

Question 4.
If \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are three non-coplanar vectors represented by concurrent edges of a parallelepiped of volume 4 cubic units, find the value of Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 7
Solution:
Let \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) be the concurrent edges of parallelepiped
Given volume of parallelepiped = 4 cubic units
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 8

Question 5.
Find the altitude of a parallelepiped determined by the vectors \(\vec{a}=-2 \hat{i}+5 \hat{j}+3 \hat{k}\), \(\hat{b}=\hat{i}+3 \hat{j}-2 \hat{k}\) and \(\vec{c}=-3 \vec{i}+\vec{j}+4 \vec{k}\) if the base is taken as the parallelogram determined by b and c.
Solution:
Volume = Base Area × Height
\(|[\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}]|=|\vec{b} \times \vec{c}|\) × Height
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 9

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2

Question 6.
Determine whether the three vectors \(2 \hat{i}+3 \hat{j}+\hat{k}, \hat{i}-2 \hat{j}+2 \hat{k}\) and \(3 \hat{i}+\hat{j}+3 \hat{k}\) are coplanar.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 10

Question 7.
Let Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 11 If c1 = 1 and c2 = 2, find c3 such that \(\vec{a}, \vec{b}\) and \(\vec{c}\) and c are coplanar.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 12

Question 8.
If Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 13, show that \([\vec{a} \vec{b} \vec{c}]\) depends neither x nor y.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 14

Question 9.
If the vectors
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 15
are coplanar, prove that c is the geometric mean of a and b.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 16
∴ c is the geometric means of ‘a’ and ‘b’.

Question 10.
Let \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) be three non-zero vectors such that \(\vec{c}\) is a unit vector perpendicular to both \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\). If the angle between \(\vec{a}\) and \(\vec{b}\) is \(\frac{\pi}{6}\) show that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 17 .
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 18
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 19

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 Additional Problems

Question 1.
If the edges Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 20 meet a vertex, find the volume of the parallelepiped.
Solution:
Volume of the parallelepiped = Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 21
The volume cannot be negative
∴ Volume of parallelepiped = 264 cu. units

Question 2.
If Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 22 and \(\vec{x} \neq \overrightarrow{0}\) then show that \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are coplanar.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 23

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2

Question 3.
The volume of a parallelepiped whose edges are represented by \(-12 \vec{i}+\lambda k\), \(3 \vec{j}-\vec{k}, 2 \vec{i}+\vec{j}-15 \vec{k}\) is 546. Find the value of λ.
Solution:
Volume of the parallelepiped = Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 24
= -12 [-45 + 1] – 0 () + λ [0 – 6] = -12 (-44) -6 λ
= 528 – 6λ = 546 (given)
⇒ -6λ = 546 – 528 = 18
∴ λ = \(\frac{18}{-6}\) = -3

Question 4.
Prove that \(|\vec{a} \vec{b} \vec{c}|\) = abc if and only if \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) are mutually perpendicular.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 25
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 26

Question 5.
Show that the points (1, 3, 1), (1, 1, -1), (-1, 1, 1), (2, 2, -1) are lying on the same plane.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 27

Question 6.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 28
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 29
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 6 Applications of Vector Algebra Ex 6.2 30

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7

Question 1.
Evaluate the following
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 1
Solution:
We know that
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7

(ii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 4
= 0 + 1 + 24 + 4 = 29

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 5
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 6
By using Gamma integral (n = 1; a = α)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.7 7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 2

(ii)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6

(iii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 5

Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 6

(iv) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 7
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 77

(v) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 8
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 9
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 10

(vi) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 11
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 12

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6

(vii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 13
Solution:
We know that,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 14

(viii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 16
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 17

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 Additional Problems

Question 1.
Evaluate
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 19

(ii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 20
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 21

(iii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 22
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 23

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6

(iv) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 24
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 25

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 26
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 9 Applications of Integration Ex 9.6 27