Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2

Question 1.
Express each of the following physical statements in the form of differential equation.
(i) Radium decays at a rate proportional to the amount Q present.
Solution:
Radium decays at a rate proportional to the amount Q present.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2 1

(ii) The population P of a city increases at a rate proportional to the product of population and to the difference between 5,00,000 and the population.
Solution:
Rate of change of P with respect to ‘t’ is \(\frac{d \mathrm{P}}{d t}\)
Product of population and the difference between 50,000 and the population is P (50,000 – P)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2

(iii) For a certain substance, the rate of change of vapor pressure P with respect to temperature T is proportional to the vapor pressure and inversely proportional to the square of the temperature.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2 3

(iv) A saving amount pays 8% interest per year, compounded continuously. In addition, the income from another investment is credited to the amount continuously at the rate of ₹ 400 per year.
Solution:
Let ‘x’ be the amount invested.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2

Question 2.
Assume that a spherical rain drop evaporates at a rate proportional to its surface area. Form a differential equation involving the rate of change of the radius of the rain drop.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.2 5

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

Question 1.
For each of the following differential equations, determine its order, degree (if exists)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 1
Solution:
Order = 1,
Degree = 1

(ii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 2
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

(iii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 4
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 5

(iv) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 6
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 7

(v) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 8
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 9

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

(vi) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 10
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 11

(vii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 12
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 13

(viii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 14
Solution:
Order = 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 15

(ix) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 16
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 17

(x) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 18
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 19
Order = 1,
degree = Not exist

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 Additional Problems

Question 1.
Find the order and degree of the following differential equations:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 20
Solution:
Order = 1,
Degree = 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 21

(ii) y’ + y2 + y3 = 0
Solution:
Order = 1,
Degree = 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 22

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

(iii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 23
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 24

(iv) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 25
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 26
∴ Order = 2
Degree = 2

(v) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 27
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 28
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 29

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

(vi) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 30
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 31

(vii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 32
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 33

(viii) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 34
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 35

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1

(ix) Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 36
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 10 Ordinary Differential Equations Ex 10.1 37

(x) sin x(dx + dy) = cos x(dx – dy)
Solution:
Order = 1;
Degree = 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

Question 1.
If to ω ≠ 1 is a cube root of unity, then show that \(\frac{a+b \omega+c \omega^{2}}{b+c \omega+a \omega^{2}}+\frac{a+b \omega+c \omega^{2}}{c+a \omega+b \omega^{2}}=1\)
Solution:
Since ω is a cube root of unity, we have ω3 = 1 and 1 + ω + ω2 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

Question 2.
Show that \(\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2}\right)^{5}+\left(\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{i}{2}\right)^{5}=-\sqrt{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q2.1

Question 3.
Find the value of \(\left(\frac{1+\sin \frac{\pi}{10}+i \cos \frac{\pi}{10}}{1+\sin \frac{\pi}{10}-i \cos \frac{\pi}{10}}\right)^{10}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q3

Question 4.
If 2 cos α = x + \(\frac{1}{x}\) and 2 cos β = y + \(\frac{1}{y}\), show that
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q4
Solution:
(i) 2 cos α = x + \(\frac{1}{x}\)
⇒ 2 cos α = \(\frac{x^{2}+1}{x}\)
⇒ 2x cos α = x2 + 1
⇒ x2 – 2x cos α + 1 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q4.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q4.2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q4.3

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

Question 5.
Solve the equation z3 + 27 = 0
Solution:
z3 + 27 = 0
⇒ z3 = -27
⇒ z3 = 33(-1)
⇒ z = 3(-1)1/3
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q5

Question 6.
If ω ≠ 1 is a cube root of unity, show that the roots of the equation (z – 1)3 + 8 = 0 are -1, 1 – 2ω, 1 – 2ω2
Solution:
(z – 1)3 + 8 = 0
⇒ (z – 1 )3 = -8
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q6
The roots are -1, 1 – 2ω, 1 – 2ω2

Question 7.
Find the value of \(\sum_{k=1}^{8}\left(\cos \frac{2 k \pi}{9}+i \sin \frac{2 k \pi}{9}\right)\)
Solution:
\(\sum_{k=1}^{8}\left(\cos \frac{2 k \pi}{9}+i \sin \frac{2 k \pi}{9}\right)\)
We know that 9th roots of unit are 1, ω, ω2, ……., ω8
Sum of the roots:
1 + ω + ω2 + …. + ω8 = 0 ⇒ ω + ω2 + ω3 + …… + ω8 = -1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q7
The sum of all the terms \(\sum_{k=1}^{8}\left(\cos \frac{2 k \pi}{9}+i \sin \frac{2 k \pi}{9}\right)\) = -1

Question 8.
If ω ≠ 1 is a cube root of unity, show that
(i) (1 – ω + ω2)6 + (1 + ω – ω2)6 = 128
(ii) (1 + ω)(1 + ω2)(1 + ω4)(1 + ω8)……(1 + ω2n) = 1
Solution:
(i) ω is a cube root of unity ω3 = 1; 1 + ω + ω2 = 0
(1 – ω + ω2)6 + (1 + ω – ω2)6
= (-ω – ω)6 + (-ω2 – ω2)6
= (-2ω)6 + (-2ω2)6
= (-2)66 + ω12)
= (64)(1 + 1)
= 128
(ii) (1 + ω)(1 + ω2)(1 + ω4)(1 + ω8) …… (1 + ω2n)
= (1 + ω)(1 + ω2)(1 + ω4)(1 + ω8) ……. 2n factors
= (-ω2)(-ω)(-ω2)(-ω) …… 2n factors
= ω3. ω3
= 1

Question 9.
If z = 2 – 2i, find the rotation of z by θ radians in the counter clockwise direction about the origin when
(i) θ = \(\frac{\pi}{3}\)
(ii) θ = \(\frac{2 \pi}{3}\)
(iii) θ = \(\frac{3 \pi}{2}\)
Solution:
(i) z = 2 – 2i = 2 (1 – i) = r(cos θ + i sin θ)
\(r=\sqrt{x^{2}+y^{2}}=2 \sqrt{1+1}=2 \sqrt{2}\)
\(\alpha=\tan ^{-1}=\left|\frac{y}{x}\right|=\tan ^{-1}|1|=\frac{\pi}{4}\)
(1 – i) lies in IV quadrant
θ = -α = \(-\frac{\pi}{4}\)
\(\Rightarrow z=2 \sqrt{2}\left[\cos \left(\frac{-\pi}{4}\right)+i \sin \left(\frac{-\pi}{4}\right)\right]\)
z is rotated by θ = \(\frac{\pi}{3}\) in the counter clock wise direction.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q9
(ii) z is rotated by θ = \(\frac{2 \pi}{3}\) in the counter clockwise direction.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q9.1
(iii) z is rotated by θ = \(\frac{3 \pi}{2}\) in the counter clockwise direction.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q9.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

Question 10.
Prove that the values of \(\sqrt[4]{-1} \text { are } \pm \frac{1}{\sqrt{2}}(1 \pm i)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Q10
The roots are \(\pm \frac{1}{\sqrt{2}}(1 \pm i)\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 Additional Problems

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 4
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 5

Question 3.
Prove that: (1 + i)4n and (1 + i)4n + 2 are real and purely imaginary respectively.
Solution:
Let z = 1 + i
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 6
= 2i (-1)n which is purely imaginary.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8

Question 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 7
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 8

Question 5.
If a = cos 2α + i sin 2α, b = cos 2β + i sin 2β and c = cos 2γ + i sin 2γ, prove that
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 9
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 10

Question 6.
Solve: x4 + 4 = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.8 11

Question 7.
If x = a + b, y = aω + bω2, z = aω2 + bω, show that
(i) xyz = a3 + b3
(ii) x3 + y3 + z3 = 3(a3 + b3)
Solution:
(i) x = a + A; y = aω + bω2, z = aω2 + bω
Now xyz = (a + b) (aω + bω2) (abω2 + bω) = (a+A) [aω3 + abω2 + abω + b2ω3]
= (a + b) (a2 – ab + b2) = a3 + b3
xyz = a3 + b3

(ii) x = a + b, y = aω + bω2, z = aω2 + bω
x + y + z = (a + aω + aω2) + (b + bω2 + bω)
= a (1 + ω + ω2) + b (1 + ω + ω2) = a(0) + b(0) = 0
Now x + y + z = 0 ⇒ x3 + y3 + z3 = 3xyz
Here xyz = a3 + b3
∴ x3 + y3 + z3 = 3 (a3 + b3)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives.

Question 1.
A binary operation on a set S is a function from …….
(a) S ➝ S
(b) (S × S) ➝ S
(c)S ➝ (S × S)
(d) (S × S) ➝ (S × S)
Solution:
(b) (S × S) ➝ S

Question 2.
Subtraction is not a binary operation in
(a) R
(b) Z
(c) N
(d) Q
Solution:
(c) N
Hint:
For example 2, 5 ∈ N but 2 – 5 = 3 ∉ N

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 3.
Which one of the following is a binary operation on N ?
(a) Subtraction
(b) Multiplication
(c) Division
(c) All the above
Solution:
(b) Multiplication

Question 4.
In the set R of real numbers ‘*’ is defined as follows. Which one of the following is not a binary operation on R ?
(a) a * b = min (a.b)
(b) a * b = max (a, b)
(c) a * b = a
(d) a * b = ab
Solution:
(d) a * b = ab
Hint:
Since -2, 1/2 ∈ R , but (-2)1/2 ∉ R.

Question 5.
The operation * defined by a * b = \(\frac{a b}{7}\) is not a binary operation on ……….
(a) Q+
(b) Z
(c) R
(c) C
Solution:
(b) Z
Hint:
Since 3, 5 ∈ Z, but \(\frac{3 \times 5}{7} \notin\) Z.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 6.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 3
Solution:
(b) y = \(\frac{-2}{3}\)

Question 7.
If a * b = \(\sqrt{a^{2}+b^{2}}\) on the real numbers then * is ……..
(a) commutative but not associative
(b) associative but not commutative
(c) both commutative and associative
(d) neither commutative nor associative
Let, a, b ∈ R
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 10
(1) = (2) = * is associative
So * is both commutative and associative
Solution:
(c) both commutative and associative

Question 8.
Which one of the following statements has the truth value T ?
(a) sin x is an even function.
(b) Every square matrix is non-singular
(c) The product of complex number and its conjugate is purely imaginary
(d) \(\sqrt{5}\) is an irrational number
Solution:
(d) \(\sqrt{5}\) is an irrational number

Question 9.
Which one of the following statements has truth value F ?
(a) Chennai is in India or \(\sqrt{2}\) is an integer
(b) Chennai is in India or \(\sqrt{2}\) is an irrational number
(c) Chennai is in China or \(\sqrt{2}\) is an integer
(d) Chennai is in China or \(\sqrt{2}\) is an irrational number
Solution:
(c) Chennai is in China or \(\sqrt{2}\) is an integer

Question 10.
If a compound statement involves 3 simple statements, then the number of rows in the truth table is ……….
(a) 9
(b) 8
(c) 6
(d) 3
Solution:
(b) 8
Hint:
(i.e.) 23 = 8

Question 11.
Which one is the inverse of the statement Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 9
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 99
Solution:
(a) \((\neg p \wedge \neg q) \rightarrow(\neg p \vee \neg q)\)

Question 12.
Which one is the contrapositive of the statement \((p \vee q) \rightarrow r\)?
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 11
Solution:
(a) \(\neg r \rightarrow(\neg p \wedge \neg q)\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 13.
The truth table for \((p \wedge q) \vee \neg q\) is given below
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 12
Which one of the following is true?
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 13
Hint: The truth table for \((p \wedge q) \vee \neg q\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 14
Solution:
(3) T T F T

Question 14.
In the last column of the truth table for \(\neg(p \vee \neg q)\) the number of final outcomes of the truth value ‘F’ are
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Hint:
The truth table for \(\neg(p \vee \neg q)\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 15
Solution:
(c) 3

Question 15.
Which one of the following is incorrect? For any two propositions p and q, we have …….
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 16
Solution:
(c) \(\neg(p \vee q) \equiv \neg p \vee \neg q\)

Question 16.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 17
Which of the following is correct for the truth \((p \wedge q) \rightarrow \neg p\) ?
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 18
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 19
Solution:
(2) F T T T

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 17.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 20
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 21
Solution:
(d) \(\neg(p \wedge q) \wedge | p \wedge(p \vee \neg r)]\)

Question 18.
The proposition \(p \wedge(\neg p \vee q)]\) is ……..
(a) a tautology
(b) a contradiction
(c) logically equivalent to \(p \wedge q\)
(d) logically equivalent to \(p \vee q\)
Solution:
(c) logically equivalent to \(p \wedge q\)

Question 19.
Determine the truth value of each of the following statements:
(a) 4 + 2 = 5 and 6+ 3 = 9
(b) 3 + 2 = 5 and 6 + 1 = 7
(c) 4 + 5 = 9 and 1 + 2 = 4
(d) 3 + 2 = 5 and 4 + 7 = 11
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 60
Solution:
(1) F T F T

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 20.
Which one of the following is not true?
(a) Negation of a negation of a statement is the statement itself.
(b) If the last column of the truth table contains only T then it is a tautology.
(c) If the last column of its truth table contains only F then it is a contradiction
(d) If p and q are any two statements then p ⟷ q is a tautology.
Solution:
(d) If p and q are any two statements then p ⟷ q is a tautology.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 Additional Problems

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives.

Question 1.
Which of the following are statements?
(i) May God bless you
(ii) Rose is a flower
(iii) milk is white
(iv) 1 is a prime number
(a) (i), (ii), (iii)
(b) (i), (ii), (iv)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (ii), (iii), (iv)
Hint:
Sentence (ii), (iii) and (iv) are statements
(ii) Rose is a flower – True
(iii) Milk is white – True
(iv) 1 is a prime number
∴ (ii), (iii), (iv) are statements
(i) May god bless you. This statement can not be assigned True or False.
∴ (i) is not a statements
Solution:
(d) (ii), (iii), (iv)

Question 2.
If a compound statement is made up of the three simple statements, then the number of rows in the truth table is …….
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Hint:
The number of rows in truth table = 2n = 23 = 8
Solution:
(a) 8

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 3.
If p is T and q is F, then which of the following have the truth value T? ………
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 65
(a) (i), (ii), (iii)
(b) (i), (ii), (iv)
(c) (i), (iii), (iv)
(d) (ii), (iii), (iv)
Hint:
p is T then ~p is F
q is F then ~ q is T
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 66
Solution:
(c) (i), (iii), (iv)

Question 4.
The number of rows in the truth offimg6 is ……..
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Hint:
Number of simple statements given is 2. i.e., p and q.
Number of rows in the truth table of \(\sim[p \wedge(\sim q)]\) = 22 = 4
Solution:
(b) 4

Question 5.
The conditional statement p ➝ q is equivalent to ……..
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 67
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 68
The truth table for p ➝ q and \((\sim p \vee q)\) having the last column identical.
∴ p ➝ q is equivalent to \((\sim p \vee q)\)
Solution:
(3) \(\sim p \vee q\)

Question 6.
Which of the following is a tautology?
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 69
Solution:
(c) \(\boldsymbol{p} \vee \sim \boldsymbol{p}\)
Hint:
A statement is said to be a tautology if the last column of its truth table contains only T.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 70
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 71

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 7.
In the set of integers with operation * defined by a * b = a + b – ab, the value of 3 * (4 * 5) is ……..
(a) 25
(b) 15
(c) 10
(d) 5
Hint:
a * b = a + b – ab
3 * (4 * 5) = 3 * (4 + 5 – 4(5))
= 3 * (9 – 20)
= 3 * (-11)
= 3 + (-11) – 3(-11)
= 3 – 11 + 33
= -8 + 33 = 25
Solution:
(a) 25

Question 8.
In the multiplicative group of cube root of unity, the order of \(\omega^{2}\) is ……
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Solution:
(b) 3
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 72

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 73
(a) 5
(b) 5\(\sqrt{2}\)
(c) 25
(d) 50
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3 74
Solution:
(b) 5\(\sqrt{2}\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.3

Question 11.
The order of -i in the multiplicative group of 4th roots of unity is ……..
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Hint:
The roots of fourth roots of unity are 1, -1, i, -i
The identity element is 1
(-i)4 = i4 = 1
Order of (-i) = 4.
Solution:
(a) 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

Question 1.
Write in polar form of the following complex numbers.
(i) 2 + i2√3
(ii) 3 – i√3
(iii) -2 – i2
(iv) \(\frac{i-1}{\cos \frac{\pi}{3}+i \sin \frac{\pi}{3}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q1.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q1.2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q1.3

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

Question 2.
Find the rectangular form of the following complex numbers.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q2
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q2.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q2.2

Question 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q3
Solution:
(i) (x1 + iy1) (x2 + iy2) (x3 + iy3) …….. (xn + iyn) = a + ib …… (1)
Taking modulus on both sides,
|(x1 + iy1) (x2 + iy2) (x3 + iy3) …….. (xn + iyn)| = |a + ib|
|x1 + iy1| |x2 + iy2| |x3 + iy3| ….. |xn + iyn| = |a + ib|
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q3.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q3.2

Question 4.
If \(\frac{1+z}{1-z}\) = cos 2θ + i sin 2θ, show that z = i tan θ.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q4

Question 5.
If cos α + cos β + cos γ = sin α + sin β + sin γ = 0, then show that
(i) cos 3α + cos 3β + cos 3γ = 3 cos (α + β + γ)
(ii) sin 3α + sin 3β + sin 3γ = 3 sin (α + β + γ)
Solution:
Let a = cos α + i sin α = e
b = cos β + i sin β = e
c = cos γ + i sin γ = e
a + b + c = (cos α + cos β + cos γ) + i (sin α + sin β + sin γ)
⇒ a + b + c = 0 + i 0
⇒ a + b + c = 0
If a + b + c = 0 then a3 + b3 + c3 = 3abc
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q5
(cos 3α + i sin 3α + cos 3β + i sin 3β + cos 3γ + i sin 3γ) = 3 [cos (α + β + γ) + i sin (α + β + γ)]
(cos 3α + cos 3β + cos 3γ) + i (sin 3α + sin 3β + sin 3γ) = 3 cos (α + β + γ) + i 3sin(α + β + γ)
Equating real and Imaginary parts
(i) cos 3α + cos 3β + cos 3γ = 3 cos (α + β + γ)
(ii) sin 3α + sin 3β + sin 3γ = 3 sin (α + β + γ)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

Question 6.
If z = x + iy and arg \(\left(\frac{z-i}{z+2}\right)=\frac{\pi}{4}\), then show that x2 + y2 + 3x – 3y + 2 = 0.
Solution:
arg \(\left(\frac{z-i}{z+2}\right)=\frac{\pi}{4}\)
We have arg (\(\frac{z_{1}}{z_{2}}\)) = arg(z1) – arg(z2)
arg (z – i) – arg (z + 2) = \(\frac{\pi}{4}\)
Let z = x + iy
arg (x + iy – i) – arg (x + iy + 2) = \(\frac{\pi}{4}\)
arg(x + i(y – 1)) – arg(x + 2 + iy) = \(\frac{\pi}{4}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Q6
2y – x – 2 = x2 + y2 + 2x – y
x2 + y2 + 3x – 3y + 2 = 0
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 Additional Problems

Question 1.
Write the following complex numbers in the polar form:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 3
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

Question 2.
Find the modulus and principal argument of (1 + i) and hence express it in the polar form.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 55

Question 3.
Express the following complex numbers in the polar form.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 5
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 6
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7

Question 4.
Express the following complex numbers in the polar form: \(2+2 \sqrt{3} i\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 8

Question 5.
Express the following complex numbers in the polar form: \(-1+i \sqrt{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 9

Question 6.
Express the following complex numbers in the polar form: -1 – i
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 10

Question 7.
Express the following complex numbers in the polar form: 1 – i
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.7 11

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6

Question 1.
If z = x + iy is a complex number such that \(\left|\frac{z-4 i}{z+4 i}\right|=1\). show that the locus of z is real axis.
Solution:
\(\left|\frac{z-4 i}{z+4 i}\right|=1\)
⇒ |z – 4i| = |z + 4i|
let z = x + iy
⇒ |x + iy – 4i| = |x + iy + 4i|
⇒ |x + i(y – 4)| = |x +(y + 4)|
⇒ \(\sqrt{x^{2}+(y-4)^{2}}=\sqrt{x^{2}+(y+4)^{2}}\)
Squaring on both sides, we get
x2 + y2 – 8y + 16 = x2 + y2 + 16 + 8y
⇒ -16y = 0
⇒ y = 0 in two equation of real axis.

Question 2.
If z = x + iy is a complex number such that Im \(\left(\frac{2 z+1}{i z+1}\right)=0\) show that the locus of z is 2x2 + 2y2 + x – 2y = 0.
Solution:
Let z = x + iy
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 Q2
2x2 + 2y2 + x – 2y = 0.
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6

Question 3.
Obtain the Cartesian form of the locus of z = x + iy in each of the following cases:
(i) [Re(iz)]2 = 3
(ii) Im[(1 – i)z + 1] = 0
(iii) |z + i| = |z – 1|
(iv) \(\bar{z}=z^{-1}\)
Solution:
(i) z = x + iy
[Re(iz)]2 = 3
⇒ [Re[i(x + iy]]2 = 3
⇒ [Re(ix – y)]2 = 3
⇒ (-y)2 = 3
⇒ y2 = 3

(ii) Im[(1 – i)z + 1] = 0
⇒ Im [(1 – i)(z + iy) + 1] = 0
⇒ Im[x + iy – ix + y + 1] = 0
⇒ Im[(x + y + 1) + i(y – x)] = 0
Considering only the imaginary part
y – x = 0 ⇒ x = y

(iii) |z + i| = |z – 1|
⇒ |x + iy + i| = | x + iy – 1|
⇒ |x + i(y + 1)| = |(x – 1) + iy|
Squaring on both sides
|x + i(y + 1)|2 = |(x – 1) + iy|2
⇒ x2 + (y + 1)2 = (x – 1)2 + y2
⇒ x2 + y2 + 2y + 1 = x2 – 2x + 1 + y2
⇒ 2y + 2x = 0
⇒ x + y = 0

(iv) \(\bar{z}=z^{-1}\)
⇒ \(\bar{z}=\frac{1}{z}\)
⇒ \(z \bar{z}=1\)
⇒ |z|2 = 1
⇒ |x + iy|2 = 1
⇒ x2 + y2 = 1

Question 4.
Show that the following equations represent a circle, and, find its centre and radius.
(i) |z – 2 – i| = 3
(ii) |2z + 2 – 4i| = 2
(iii) |3z – 6 + 12i| = 8
Solution:
(i) Let z = x + iy
|z – 2 – i| = 3
⇒ |x + iy – 2 – i| = 3
⇒ |(x – 2) + i(y – 1)| = 3
⇒ \(\sqrt{(x-2)^{2}+(y-1)^{2}}=3\)
Squaring on both sides
(x – 2)2 + (y – 1)2 = 9
⇒ x2 – 4x + 4 + y2 – 2y + 1 – 9 = 0
⇒ x2 + y2 – 4x – 2y – 4 = 0 represents a circle
2g = -4 ⇒ g = -2
2f = -2 ⇒ f = -1
c = -4
(a) Centre (-g, -f) = (2, 1) = 2 + i
(b) Radius = \(\sqrt{g^{2}+f^{2}-c}=\sqrt{4+1+4}=3\)
Aliter: |z – (2 + i)| = 3
Centre = 2 + i
radius = 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6

(ii) |2(x + iy) + 2 – 4i| = 2
⇒ |2x + i2y + 2 – 4i| =2
⇒ |(2x + 2) + i(2y – 4)| = 2
⇒ |2(x + 1) + 2i(y – 2)| = 2
⇒ |(x + 1) + i(y – 2)| = 1
⇒ \(\sqrt{(x+1)^{2}(y-2)^{2}}=1\)
Squaring on both sides,
x2 + 2x + 1 + y2 + 4 – 4y – 1 = 0
⇒ x2 + y2 + 2x – 4y + 4 = 0 represents a circle
2g = 2 ⇒ g = 1
2f = -4 ⇒ f = -2
c = 4
(a) Centre (-g, -f) = (-1, 2) = -1 + 2i
(b) Radius = \(\sqrt{g^{2}+f^{2}-c}=\sqrt{1+4-4}=1\)
Aliter: 2|(z + 1 – 2i)| = 2
|z – (-1 + 2i)| = 1
Centre = -1 + 2i
radius = 1

(iii) |3(x + iy) – 6 + 12i| = 8
⇒ |3x + i3y – 6 + 12i| = 8
⇒ |3(x – 2) + i3 (y + 4)| = 8
⇒ 3|(x – 2) + i (y + 4)| = 8
⇒ \(3 \sqrt{(x-2)^{2}+(y+4)^{2}}=8\)
Squaring on both sides,
9[(x – 2)2 + (y + 4)2] = 64
⇒ x2 – 4x + 4 + y2 + 8y + 16 = \(\frac{64}{9}\)
⇒ x2 + y2 – 4x + 8y + 20 – \(\frac{64}{9}\) = 0
x2 + y2 – 4x + 8y + \(\frac{116}{9}\) = 0 represents a circle.
2g = -4 ⇒ g = -2
2f = 8 ⇒ f = 4
c = \(\frac{116}{9}\)
(a) Centre (-g, -f) = (2, -4) = 2 – 4i
(b) Radius = \(=\sqrt{g^{2}+f^{2}-c}=\sqrt{4+16-\frac{116}{9}}=\sqrt{\frac{180-116}{9}}=\frac{8}{3}\)
Aliter:
|z – 2 + 4i| = \(\frac{8}{3}\)
⇒ |z – (2 – 4i)| = \(\frac{8}{3}\)
Centre = 2 – 4i, Radius = \(\frac{8}{3}\)

Question 5.
Obtain the Cartesian equation for the locus of z = x + iy in each of the following cases.
(i) |z – 4| = 16
(ii) |z – 4|2 – |z – 1|2 = 16
Solution:
(i) z = x + iy
|z – 4| = 16
⇒ |x + iy – 4| = 16
⇒ |(x – 4) + iy| = 16
⇒ \(\sqrt{(x-4)^{2}+y^{2}}=16\)
Squaring on both sides
(x – 4)2 + y2 = 256
⇒ x2 – 8x + 16 + y2 – 256 = 0
⇒ x2 + y2 – 8x – 240 = 0 represents the equation of circle

(ii) |x + iy – 4|2 – |x + iy – 1|2 = 16
⇒ |(x – 4) + iy|2 – |(x – 1) + iy|2 = 16
⇒ [(x – 4)2 + y2] – [(x – 1)2 + y2] = 16
⇒ (x2 – 8x + 16 + y2) – (x2 – 2x + 1 + y2) = 16
⇒ x2 + y2 – 8x + 16 – x2 + 2x – 1 – y2 = 16
⇒ -6x + 15 = 16
⇒ 6x + 1 = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 Additional Problems

Question 1.
If the imaginary part of Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 1 is -2, then show that the locus of the point representing z in the argand plane is a straight line.
Solution:
Let z = x + iy. Then,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 2222
Hence, the locus of z is a straight line

Question 2.
If the real part of Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 3 is 4, then show that locus of the point representing z in the complex plane is a circle.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 33
It is given that the real part of Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 5 is 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 6

Question 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 7
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 8

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6

Question 4.
If arg (z – 1) = \(\frac{\pi}{6}\) and arg (z + 1) = 2 \(\frac{\pi}{3}\) , then prove that |z| = 1.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 9
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 10

Question 5.
P represents the variable complex number z. Find the locus of P, if Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 11
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 111

Question 6.
P represents the variable complex number z. Find the locus of P, if Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 12
Solution:
Let z = x + iy
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 122
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.6 13

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 1.
Let p : Jupiter is a planet and q : India is an island be any two simple statements. Give verbal sentence describing each of the following statements.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 1
Solution:
(i) \(\neg p\) : Jupiter is not a planet
(ii) \(p \wedge \neg q\) : Jupiter is not a planet and India is not an island
(iii) \(\neg p \vee q\) : Jupiter is not a planet or India is an island.
(iv) \(p \rightarrow \neg q\) : If Jupiter is a planet then India is not an island
(v) \(p \leftrightarrow q\) : If Jupiter is a planet if and only if India is an island

Question 2.
Write each of the following sentences in symbolic form using statement variables p and q.
(i) 19 is not a prime number and all the angles of a triangle are equal.
(ii) 19 is a prime number or all the angles of a triangle are not equal
(iii) 19 is a prime number and all the angles of a triangle are equal
(iv) 19 is not a prime number
Solution:
p : 19 is a prime number
q : All the angles of a triangle are equal
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 3.
Determine the truth value of each of the following statements
(i) If 6 + 2 = 5 , then the milk is white.
(ii) China is in Europe or \(\sqrt{3}\) is an integer
(iii) It is not true that 5 + 5 = 9 or Earth is a planet
(iv) 11 is a prime number and all the sides of a rectangle are equal
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 3

Question 4.
Which one of the following sentences is a proposition?
(i) 4 + 7 = 12
(ii) What are you doing?
(iii) 3n ≤ 81, n ∈ N
(iv) Peacock is our national bird
(v) How tall this mountain is!
Solution:
(i) is a proposition
(ii) not a proposition
(iii) is a proposition
(iv) is a proposition
(v) not a proposition

Question 5.
Write the converse, inverse, and contrapositive of each of the following implication.
(i) If x and y are numbers such that x = y, then x2 = y2
(ii) If a quadrilateral is a square then it is a rectangle
Solution:
(i) Converse: If x and y are numbers such that x2 = y2 then x = y.
Inverse: If x and y are numbers such that x ≠ y then x2 ≠ y2.
Contrapositive : If x and v are numbers such that x2 ≠ y2 then x ≠ y.

(ii) Converse: If a quadrilateral is a rectangle then it is a square.
Inverse: If a quadrilateral is not a square then it is not a rectangle.
Contrapositive : If a quadrilateral is not a rectangle then it is not a square.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 6.
Construct the truth table for the following statements.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 4
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 6

Question 7.
Verify whether the following compound propositions are tautologies or contradictions or contingency
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 8
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 9
In the above Truth table the last column entries are ‘F’. So the given propositions is a contradiction.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 10
In the above truth table the last column entries are ‘T’. So the given propositions is a tautology.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 11
In the above truth table the entries in the last column are a combination of’ T ‘ and ‘ F ‘. So the given statement is neither propositions is neither tautology nor a contradiction. It is a contingency.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 12
The last column entires are ‘T’. So the given proposition is a tautology.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 8.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 13
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 14
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 15

Question 9.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 16
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 18
The entries in the column corresponding to q ➝ p and \(\neg p \rightarrow \neg q\) are identical and hence they are equivalent.

Question 10.
Show that p ➝ q and q ➝ p are not equivalent
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 19
The entries in the column corresponding to p ➝ q and q ➝ p are not identical, hence they are not equivalent.

Question 11.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 20
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 21

Question 12.
Check whether the statement p ➝ (q ➝ p) is a tautology or a contradiction without using the truth table.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 22

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 13.
Using truth table check whether the statements Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 23 are logically equivalent.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 24

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 25 without using truth table
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 26

Question 15.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 27
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 28
The entries in the column corresponding to Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 29 are identical.
Hence they are equivalent.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 Additional Problems

Question 1.
Show that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 367 is a tautology.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 31

Question 2.
Show that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 368 is a contradiction.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 369

Question 3.
Use the truth table to determine whether the statement Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 374 is a tautology.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 370
The last column contains only T. ∴ The given statement is a tautology.

Question 4.
Show that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 371
Solution:
(i) Truth table for p \(\leftrightarrow\) q
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 372
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 373

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2

Question 5.
Show that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 36.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 366
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 37
The last columns of statements (i) and (ii) are identical.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.2 38

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

Question 1.
Find the modulus of the following complex numbers.
(i) \(\frac{2 i}{3+4 i}\)
(ii) \(\frac{2-i}{1+i}+\frac{1-2 i}{1-i}\)
(iii) (1 – i)10
(iv) 2i(3 – 4i) (4 – 3i)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q1
(iii) |(1 – i)10| = (|1 – i|)10
= \((\sqrt{1+1})^{10}=(\sqrt{2})^{10}=2^{5}=32\)
(iv) |2i(3 – 4i) (4 – 3i)|
= |2i| |3 – 4i| |4 – 3i|
= \(2 \sqrt{9+16} \sqrt{16+9}\)
= 2 × 5 × 5
= 50

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

Question 2.
For any two complex numbers z1 and z2, such that |z1| = |z2| = 1 and z1 z2 ≠ -1, then show that \(\frac{z_{1}+z_{2}}{1+z_{1} z_{2}}\) is a real number.
Solution:
|z1|2 = 1
⇒ \(z_{1} \bar{z}_{1}=1\)
⇒ \(z_{1}=\frac{1}{\bar{z}_{1}}\)
Similarly \(z_{2}=\frac{1}{\bar{z}_{2}}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q2

Question 3.
Which one of the points 10 – 8i, 11 + 6i is closest to 1 + i.
Solution:
A (1 + i), B (10 – 8i), C (11 + 6i)
|AB| = |(10 – 8i) – (1 + i)|
= |10 – 8i – 1 – i|
= |9 – 9i|
= \(\sqrt{81+81}\)
= \(\sqrt{162}\)
= 9(1.414)
= 12.726
CA = |(11 + 6i) – (1 + i)|
= |11 + 6i – 1 – i|
= |10 + 5i|
= \(\sqrt{100+25}\)
= \(\sqrt{125}\)
C (11 + 6i) is closest to the point A (1 + i)

Question 4.
If |z| = 3, show that 7 ≤ |z + 6 – 8i| ≤ 13.
Solution:
|z| = 3, To find the lower bound and upper bound we have
||z1| – |z2|| ≤ |z1 + z2| ≤ |z1| + |z2|
||z| – |6 – 8i|| ≤ |z + 6 – 8i| ≤ |z| + |6 – 8i|
|3 – \(\sqrt{36+64}\)| ≤ |z + 6 – 8i| ≤ 3 + \(\sqrt{36+64}\)
|3 – 10| ≤ |z + 6 – 8i| ≤ 3 + 10
7 ≤ |z + 6 – 8i| ≤ 13

Question 5.
If |z| = 1, show that 2 ≤ |z2 – 3| ≤ 4.
Solution:
|z| = 1 ⇒ |z|2 = 1
||z1| – |z2|| ≤ |z1 + z2| ≤ |z1| + |z2|
||z|2 – |-3|| ≤ |z2 – 3| ≤ |z|2 + |-3|
|1 – 3| ≤ |z2 – 3| ≤ 1 + 3
2 ≤ |z2 – 3| ≤ 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

Question 6.
If \(\left|z-\frac{2}{z}\right|\) = 2, show that the greatest and least value of |z| are √3 + 1 and √3 – 1 respectively.
Solution:
\(\left|z-\frac{2}{z}\right|\) = 2
We know that
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q6
The minimum value of |z| is |1 – √3| = √3 – 1
The greatest value of |z| is √3 + 1

Question 7.
If z1, z2 and z3 are three complex numbers such that |z1| = 1, |z2| = 2, |z3| = 3 and |z1 + z2 + z3| = 1, show that |9z1 z2 + 4z1 z3 + z2 z3| = 6.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q7
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q7.1

Question 8.
If the area of the triangle formed by the vertices z, iz, and z + iz is 50 square units, find the value of |z|.
Solution:
The given vertices are z, iz, z + iz ⇒ z, iz are ⊥r to each other.
Area of triangle = \(\frac { 1 }{ 2 }\) bh = 50
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) |z| |iz| = 50
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) |z| |z| = 50
⇒ |z|2 = 100
⇒ |z| = 10

Question 9.
Show that the equation z3 + 2\(\bar{z}\) = 0 has five solutions.
Solution:
Given that z3 + 2\(\bar{z}\) = 0
z3 = -2 \(\bar{z}\) ……. (1)
Taking modulus on both sides,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q9
z has four non-zero solution.
Hence including zero solution. There are five solutions.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

Question 10.
Find the square roots of
(i) 4 + 3i
(ii) -6 + 8i
(iii) -5 – 12i
Solution:
(i) z = 4 + 3i
|z| = |4 + 3i| = \(\sqrt{16+9}\) = 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q10
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Q10.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 Additional Problems

Question 1.
Find the modulus and argument of the following complex numbers and convert them in polar form.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 1
Solution:
(i)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 3
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 4
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 5

Question 2.
Find the square roots of – 15 – 8i
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 7
On solving (i) and (iii), we get
x2 = 1 and y2 = 16 => x = ± 1 and y = ±4 From (ii), we observe that 2xy is negative. So, x and y are of opposite signs.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 77

Question 3.
Find the square roots of i.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 78
From (ii) we observe that we find that 2xy is positive. So, x and y are of same sign.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 79

Question 4.
Find the modulus or the absolute value of Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 80
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 81

Question 5.
Find the modulus and argument of the following complex numbers:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 82
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 83
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 84
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 85

Question 6.
Show that the points representing the complex numbers 7 + 9i, – 3 + 7i, 3 + 3i form a right angled triangle on the Argand diagram.
Solution:
Let A, B and C represent the complex numbers
7 + 9i, – 3 + 7i and 3 + 3i in the Argand diagram respectively.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 26
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 87
Hence ∆ABC is a right angled isosceles triangle.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5

Question 7.
Find the square root of (- 7 + 24i).
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 35
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.5 89

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 1.
Determine whether * is a binary operation on the sets given below
(i) a * b = a.|b| on R ,
(ii) a * b = min (a, b) on A = {1, 2, 3, 4, 5}
(iii) (a * b) = \(a \sqrt{b}\) is binary on R.
Solution:
(i) Yes.
Reason: a, b ∈ R. So, |b| ∈ R when b ∈ R
Now multiplication is binary on R
So a|b| ∈ R when a,be R.
(Le.) a * b ∈ R.
* is a binary operation on R.

(ii) Yes.
Reason: a, b ∈ R and minimum of (a, b) is either a or b but a, b ∈ R.
So, min (a, b) ∈ R.
(Le.) a * b ∈ R.
* is a binary operation on R.

(iii) a* b = \(a \sqrt{b}\) where a, b ∈ R.
No. * is not a binary operation on R.
Reason: a, b ∈ R.
⇒ b can be -ve number also and square root of a negative number is not real.
So \(\sqrt{b}\) ∉ R even when b ∈ R.
So \(\sqrt{b}\) ∉ R. ie., a * b ∉ R.
* is not a binary operation on R.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 2.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 1
Solution:
No. * is not a binary operation on Z.
Reason: Since m, n ∈ Z.
So, m, n can be negative also.
Now, if n is negative (Le.) say n = -k where k is +ve.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 2
Similarly, when m is negative then nm ∉ Z.
∴ m * n ∉ Z. ⇒ * is not a binary operation on Z.

Question 3.
Let * be defined on R by (a * b) = a + b + ab – 1 .Is * binary on R ? If so, find \(3 *\left(\frac{-7}{15}\right)\)
Solution:
a * b = a + b + ab – 7.
Now when a, b ∈ R, then ab ∈ R also a + b ∈ R.
So, a + b + ab ∈ R.
We know – 7 ∈ R.
So, a + b + ab – 7 ∈ R.
(ie.) a * b ∈ R.
So, * is a binary operation on R.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 3

Question 4.
Let A= {a+ \(\sqrt{5}\)b: a, b ∈ Z}. Check whether the usual multiplication is a binary operation on A.
Solution:
Let A = a + \(\sqrt{5}\) b and B = c + \(\sqrt{5}\)d, where a, b, c, d ∈ M.
Now A * B ={a + \(\sqrt{5}\)b)(c + \(\sqrt{5}\)d)
= ac + \(\sqrt{5}\)ad + \(\sqrt{5}\)bc + \(\sqrt{5}\)b\(\sqrt{5}\)d
= (ac + 5bd) + \(\sqrt{5}\)(ad+ bc) ∈ A
Where a, b, c, d ∈ Z
So * is a binary operation.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 5.
(i) Define an operation * on Q as follows: a * b = \(\left(\frac{a+b}{2}\right)\); a, b ∈ Q. Examine the closure,
commutative, and associative properties satisfied by * on Q.
(ii) Define an operation * on Q as follows: a*b = \(\left(\frac{a+b}{2}\right)\); a, b ∈ Q. Examine the existence of identity and the existence of inverse for the operation * on Q.
Solution:
(i) 1. Closure property:
Let a,b ∈ Q.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 5
So, closure property is satisfied.

2. Commutative property:
Let a, b ∈ Q.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 6
(1) = (2) ⇒ Now a * b = b * a
⇒ Commutative property is satisfied.

3. Associative property:
Let a,b,c G Q. ^
To prove associative property we have to prove that a * (b * c) = (a * b) * c
LHS: a * (b * c)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 7
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 8
(i.e.) the identity Clement e = a which is not possible.
So, the identity element does not exist and so inverse does not exist.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 6.
Fill In the following table so that the binary operation * on A = {a, b, c} is commutative.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 9
Solution:
Given that the binary operation * is Commutative.
To find a * b :
a * b = b * a (∵ * is a Commutative)
Here b * a = c. So a * b = c
To find a *c:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 10
a * c = c * a (∵ * is a Commutative)
c * a = a. (Given)
So a * c = a
To find c * b:
c * b = b * c
Here b * c = a.
So c * b = a

Question 7.
Consider the binary operation * defined on the set A = [a, b, c, d] by the following table:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 11
– Is it commutative and associative?
Solution:
From the table
b * c = b
c * b = d
So, the binary operation is not commutative.
To check whether the given operation is associative.
Let a, b, c ∈ A.
To prove the associative property we have to prove that a * (b * c) = (a * b) * c
From the table,
LHS: b * c = b
So, a * (b * c) = a * b = c ……. (1)
RHS: a * b = c
So, (a * b) * c = c * c = a …… (2)
(1) ≠ (2). So, a * (b * c) ≠ (a * b) * c
∴ The binary operation is not associative.

Question 8.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 12
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 13

Question 9.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 14 and Let * be the matrix multiplication. Determine whether M is closed under * . If so, examine the commutative and associative properties satisfied by * on M .

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 15 and let * be the matrix multiplication. Determine whether M is closed under *. If so, examine the existence of identity, existence of inverse properties for the operation * on M.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 16
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 17
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 18
So, inverse property is satisfied.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 10.
(i) Let A be Q\{1). Define * on A by x * y = x + y – xy. Is * binary on A ? If so, examine the commutative and associative properties satisfied by * on A.
(ii) Let A be Q\{1}. Define *on A by x * y = x + y – xy. Is * binary on A ? If so, examine the existence of identity, existence of inverse properties for the operation * on A.
Solution:
(i) Let a,b ∈ A (i.e.) a ≠ ±1 , b ≠ 1
Now a * b = a + b – ab
If a + b – ab = 1 ⇒ a + b – ab – 1 = 0
(i.e.) a(1 – b) – 1(1 – b) = 0
(a – 1)(1 – b) = 0 ⇒ a = 1, b = 1
But a ≠ 1 , b ≠ 1
So (a – 1) (1 – 6) ≠ 1
(i.e.) a * b ∈ A. So * is a binary on A.

To verify the commutative property:

Let a, b ∈ A (i.e.) a ≠ 1 , b ≠ 1
Now a * b = a + b – ab
and b * a = b + a – ba
So a * b = b * a ⇒ * is commutative on A.

To verify the associative property:
Let a, b, c ∈ A (i.e.) a, b, c ≠ 1
To prove the associative property we have to prove that
a * (b * c) = (a * b) * c

LHS: b * c = b + c – bc = D(say)
So a * (b * c) = a * D = a + D – aD
= a + (b + c – bc) – a(b + c – bc)
= a + b + c – bc – ab – ac + abc
= a + b + c – ab – bc – ac + abc …… (1)

RHS: (a * b) = a + b – ab = K(say)
So (a * b) * c = K * c = K + c – Kc
= (a + b – ab) + c – (a + b – ab) c
= a + b – ab + c – ac – bc + abc
= a + b + c – ab – bc – ac + abc ….. (2)

(ii) To verify the identity property:
Let a ∈ A (a ≠ 1)
If possible let e ∈ A such that
a * e = e * a = a
To find e:
a * e = a
(i.e.) a + e – ae = a
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 19
So, e = (≠ 1) ∈ A
(i.e.) Identity property is verified.
To verify the inverse property:
Let a ∈ A (i.e. a ≠ 1)
If possible let a’ ∈ A such that
To find a’:
a * a’ = e
(i.e.) a + a’ – aa’ = 0
⇒ a'(1 – a) = – a
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 41
⇒ For every a ∈ A there is an inverse a’ ∈ A such that
a* a’ = a’ * a = e
⇒ Inverse property is verified.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 Additional Problems

Question 1.
Show that the set G = {a + b\(\sqrt{2}\)/ a, b ∈ Q} is an infinite abelian group with respect to Binary operation addition. Satisfies closure, associative, identity and inverse properties.
Solution:
(i) Closure axiom :
Let x, y ∈ G. Then x = a + b\(\sqrt{2}\), y = c + d\(\sqrt{2}\); a, b, c, d ∈ Q.
x + y = (a + b\(\sqrt{2}\)) + (c + d\(\sqrt{2}\)) = (a + c) + (b + d) \(\sqrt{2}\) ∈ G,
Since (a + c) and (b + d) are rational numbers.
∴ G is closed with respect to addition.

(ii) Associative axiom : Since the elements of G are all real numbers, addition is associative.

(iii) Identity axiom : There exists 0 = 0 + 0 \(\sqrt{2}\) ∈ G
such that for all x = a + b\(\sqrt{2}\) ∈ G.
x + 0 = (a + b\(\sqrt{2}\) ) + (0 + 0\(\sqrt{2}\))
= a + b\(\sqrt{2}\) = x
Similarly, we have 0 + x = x. ∴ 0 is the identity element of G and satisfies the identity axiom.

(iv) Inverse axiom: For each x = a + b\(\sqrt{2}\) ∈ G,
there exists -x = (-a) + (-b) \(\sqrt{2}\) ∈ G
such that x + (-x) = (a + b\(\sqrt{2}\)) + ((-a) + (- b)\(\sqrt{2}\))
= (a + (-a)) + (b + (-b)) \(\sqrt{2}\) = 0
Similarly, we have (- x) + x = 0 .
∴ (- a) + (-b)\(\sqrt{2}\) is the inverse of a + b \(\sqrt{2}\) and satisfies the inverse axiom.

(v) Commutative axiom:
x + y = (a + c) + (b + d) \(\sqrt{2}\) = (c + a) + (d + b) \(\sqrt{2}\)
= (c + d\(\sqrt{2}\)) + (a + b\(\sqrt{2}\))
= y + x, for all x, y ∈ G.
∴ The commutative property is true.
∴ (G, +) is an abelian group. Since G is infinite, we see that (G, +) is an infinite abelian group.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 2.
Show that (Z7 – { [0]}, .7) write to the binary operation multiplication modul07 satisfies closure, associative, identity and inverse properties.
Solution:
Let G = [[1], [2],… [6]]
The Cayley’s table is
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 50
From the table:
(i) all the elements of the composition table are the elements of G.
∴ The closure axiom is true.
(ii) multiplication modulo 7 is always associative.
(iii) the identity element is [1] ∈ G and satisfies the identity axiom.
(iv) the inverse of [1] is [1]; [2] is [4]; [3] is [5]; [4] is [2]; [5] is [3] and [6] is [6] and it satisfies the inverse axiom.

Question 3.
Show that the set G of all positive rationals with respect to composition * defined by ab
a* b = \(\frac{a b}{3}\) for all a, b ∈ G satisfies closure, associative, identity and inverse properties.
Solution:
Let G = Set of all positive rational number and * is defined by,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 51

(i) Closure axiom: Let a, b ∈ G
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 52
∴ closure axiom is satisfied.

(ii) Associative axiom: Let a, b, c ∈ G.
To prove the associative property, we have to prove that
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 53
(1) = (2) ⇒ LHS = RHS i.e., associative axiom is satisfied.

(iii) Identity axiom: Let a ∈ G.
Let e be the identity element.
By the definition, a * e = a
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 54
e = 3 ∈ G ⇒ identity axiom is satisfied.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

(iv) Inverse axiom: Let a ∈ G and a’ be the inverse of a * a’ = e = 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 55

Question 4.
Show that the set G of all rational numbers except – 1 satisfies closure, associative, identity and inverse property with respect to the operation * given by a * b = a + b + ab for all a, b ∈ G
Solution:
G = [Q, -{-l}]
* is defined by a * b = a + b + ab
To prove G is an abelian group.

G1: Closure axiom: Let a, b ∈ G.
i.e., a and b are rational numbers and a ≠ -1, b ≠ -1.
So, a * b = a + b + ab
If a + b + ab = – 1
⇒ a + b + ab + 1 = 0
i.e., (a + ab) + (b + 1) = 0
a (1 + b) + (b + 1) = 0
i.e., (a + 1)(1 + b) = 0
⇒ a = -1, b = -1
But a ≠ -1, b ≠ -1
⇒ a + b + ab ≠ -1
i.e., a + b + ab ∈ G ∀ a, b ∈ G
⇒ Closure axiom is verified.

G2: Associative axiom: Let a, b, c ∈ G.
To prove G2, we have to prove that,
a * {b * c) = (a * b) * c
LHS:
b * c = b + c + bc = D (say)
a * (b * c) = a * D = a + D + aD
= a + (b + c + bc) + a(b + c + bc)
= a + b + c + bc + ab + ac + abc
= a + b + c + ab + bc + ac + abc ……. (1)
RHS:
a * b = a + b + ab = E (say)
∴ (a * b) * c = E * c = E + c + Ec
= a + b + ab + c + (a + b + ab) c
= a + b + ab + c + ac + bc + abc ……. (2)
= a + b + c + ab +be+ ac + abc
(1) = (2) ⇒ Associative axiom is verified.

G3: Identity axiom: Let a ∈ G. To prove G3 we have to prove that there exists an element e ∈ G such that a * e = e * a = a.
To find e: a * e = a
i.e., a + e + ae = a
⇒ e(1 + a) = a – a = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 555
So, e = 0 ∈ G ⇒ Identity axiom is verified.

G4 : Inverse axiom: Let a ∈ G. To prove G4, we have to prove that there exists an element a’ ∈ G such that a * a’ = a’ * a = e.
To find a’: a * a’ = e
i.e., a + a’ + aa’=: 0 {∵ e = 0}
⇒ a'(1 + a) = -a
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 56
Thus, inverse axiom is verified.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1

Question 5.
Show that the set { [1], [3], [4], [5], [9]} under multiplication modulo 11 satisfies closure, associative, identity and inverse properties.
Solution:
G = {[1], [3], [4], [5], [9]}
* is defined by multiplication modulo 11.
To prove G is an abelian group with respect to *
Since we are given a finite number of elements i.e., since the given set is finite, we can frame the multiplication table called Cayley’s table.
The Cayle’s table is as follows:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 57
G1: The elements in the above table are [1], [3], [4], [5] and [9] which are elements of G.
∴ closure axiom is verified.

G2: Consider [3], [4], [5] which are elements of G.
{[3] * [4]} * [5] = [1] * [5] = [5] ……. (1)
[3] * {[4] * [5]} = [3] * [9] = [5] …… (2)
(1) = (2) ⇒ (a * b) * c = a * (b * c) i.e., associative axiom is verified.

G3: The first row elements are the same as that of the given elements in the same order. ie., from the table, the identity element is [1] ∈ G. So identity axiom is verified.

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 12 Discrete Mathematics Ex 12.1 58

G5: From the table * is commutative i.e., the entries equidistant from the leading diagonal on either sides are equal ⇒ a * b = b * a

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 1.
Write the following in the rectangular form:
(i) \(\overline{(5+9 i)+(2-4 i)}\)
(ii) \(\frac{10-5 i}{6+2 i}\)
(iii) \(\overline{3 i}+\frac{1}{2-i}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q1

Question 2.
If z = x + iy, find the following in rectangular form.
(i) Re(\(\frac{1}{z}\))
(ii) Re(i\(\bar{z}\))
(iii) Im(3z + 4\(\bar{z}\) – 4i)
Solution:
(i) Re(\(\frac{1}{z}\)) = Re(\(\frac{1}{x+i y} \times \frac{x-i y}{x-i y}\))
= Re(\(\frac{x-i y}{x^{2}+y^{2}}\))
= \(\frac{x}{x^{2}+y^{2}}\)
(ii) Re(i\(\bar{z}\)) = Re[i(\(\overline{x+i y}\))]
= Re(ix + y)
= y
(iii) Im(3z + 4\(\bar{z}\) – 4i)
= Im (3(x + iy) + 4(x – iy) – 4i)
= Im (3x + 3iy + 4x – 4iy – 4i)
= Im (3x + 4 + i (3y – 4y – 4)
= Im (3x + 4x + i(-y – 4))
= Im [7x + i(-y – 4)]
= -y – 4
= -(y + 4)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 3.
If z1 = 2 – i and z2 = -4 + 3i, find the inverse of z1 z2 and \(\frac{z_{1}}{z_{2}}\)
Solution:
z1 = 2 – i, z2 = -4 + 3i
(i) z1 z2 = (2 – i) (-4 + 3i)
= (-8 + 6i + 4i – 3 i2)
= (-8 + 10i + 3)
= (-5 + 10i)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q3

Question 4.
The complex numbers u, v, and w are related by \(\frac{1}{u}=\frac{1}{v}+\frac{1}{w}\). If v = 3 – 4i and w = 4 + 3i, find u in rectangular form.
Solution:
v = 3 – 4i, w = 4 + 3i = i (3 – 4i)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q4

Question 5.
Prove the following properties:
(i) z is real if and only if z = \(\bar{z}\)
(ii) Re(z) = \(\frac{z+\bar{z}}{2}\) and Im(z) = \(\frac{z-\bar{z}}{2 i}\)
Solution:
(i) z is real iff z = \(\bar{z}\)
Let z = x + iy
z = \(\bar{z}\)
⇒ x + iy = x – iy
⇒ 2iy = 0
⇒ y = 0
⇒ z is real.
z is real iff z = \(\bar{z}\)
(ii) \(\frac{z+\bar{z}}{2 i}=\frac{x+i y+x-i y}{2}=\frac{2 x}{2}=x\)
Real part of z = x
(iii) \(\frac{z-\bar{z}}{2 i}=\frac{(x+i y)-(x-i y)}{2 i}=\frac{x+i y-x+i y}{2 i}=\frac{2 i y}{2 i}=y\)
Im part of z = y.

Question 6.
Find the least value of the positive integer n for which (√3 + i)n
(i) real
(ii) purely imaginary
Solution:
(√3 + i)n
(√3 + i)2
= 3 – 1 + 2√3 i
= (2 + 2 √3 i)
(√3 + i)3 = (√3 + i)2 (√3 + i)
= (2 + 2√3 i) (√3 + i)
= 2√3 + 2i + 6i – 2√3
(√3 + i) = 8i ⇒ purely Imaginary when n = 3
(√3 + i)4 = (√3 + i)3 (√3 + i)
= 8i (√3 + i)
= (-8 + 8√3 i)
(√3 + i)5 =(√3 + i)4 (√3 + i)
= (-8 + 8√3 i) (√3 + i)
= -8√3 – 8i + 24i – 8√3
= -16√3 + 16i
(√3 + i)6 = (√3 + i)5 (√3 + i)
= (√3 + i) (-16√3 + 16i)
= 16 (√3 + i) (-√3 + i)
= 16 (-3 + i√3 – i√3 – 1)
= -64 purely real when n = 6
Another Method:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q6

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 7.
Show that
(i) (2 + i√3)10 – (2 – i√3)10 is purely imaginary
(ii) \(\left(\frac{19-7 i}{9+i}\right)^{12}+\left(\frac{20-5 i}{7-6 i}\right)^{12}\)
Solution:
(i) (2 + i√3)10 – (2 – i√3)10
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q7.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Additional Problems

Question 1.
Express the following in the standard form a + ib.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 2

Question 2.
Find the least positive integer n such that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 3.
Find the real values of x and y for which the following equations are satisfied.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 5
Solution:
(i) (1 – i)x + (1 + i)y = x – ix + y + iy
= (x + y) + i (y – x) = 1 – 3i (given)
So, equating their RP and IP we get,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 6
Take real part, we get
i.e., 3x + (x – 2) + 6y – (1 – 3y) = 0
⇒ 3x + x – 2 + 6y – 1 + 3y = 0
4x + 9y = 3 …….. (1)
Take imaginary part, we get
3(x – 2) – x + 3 (1 – 3y) + 2y = 10
⇒ 3x – 6 – x + 3 – 9y + 2y = 10
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 8

Squaring on both sides, x2 + 3x + 8 = 4 (x + 4)2
i.e., x2 + 3x +8 = 4 (x2 + 8x +16) ⇒ 4x2 + 32x + 64 – x2 – 3x – 8 = 0
3x2 + 29x + 56 = 0
3x2 + 21x + 8x + 56 = 0
(x + 7) (3x + 8) = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 9