You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 1.
Write the following in the rectangular form:
(i) \(\overline{(5+9 i)+(2-4 i)}\)
(ii) \(\frac{10-5 i}{6+2 i}\)
(iii) \(\overline{3 i}+\frac{1}{2-i}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q1

Question 2.
If z = x + iy, find the following in rectangular form.
(i) Re(\(\frac{1}{z}\))
(ii) Re(i\(\bar{z}\))
(iii) Im(3z + 4\(\bar{z}\) – 4i)
Solution:
(i) Re(\(\frac{1}{z}\)) = Re(\(\frac{1}{x+i y} \times \frac{x-i y}{x-i y}\))
= Re(\(\frac{x-i y}{x^{2}+y^{2}}\))
= \(\frac{x}{x^{2}+y^{2}}\)
(ii) Re(i\(\bar{z}\)) = Re[i(\(\overline{x+i y}\))]
= Re(ix + y)
= y
(iii) Im(3z + 4\(\bar{z}\) – 4i)
= Im (3(x + iy) + 4(x – iy) – 4i)
= Im (3x + 3iy + 4x – 4iy – 4i)
= Im (3x + 4 + i (3y – 4y – 4)
= Im (3x + 4x + i(-y – 4))
= Im [7x + i(-y – 4)]
= -y – 4
= -(y + 4)

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 3.
If z1 = 2 – i and z2 = -4 + 3i, find the inverse of z1 z2 and \(\frac{z_{1}}{z_{2}}\)
Solution:
z1 = 2 – i, z2 = -4 + 3i
(i) z1 z2 = (2 – i) (-4 + 3i)
= (-8 + 6i + 4i – 3 i2)
= (-8 + 10i + 3)
= (-5 + 10i)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q3

Question 4.
The complex numbers u, v, and w are related by \(\frac{1}{u}=\frac{1}{v}+\frac{1}{w}\). If v = 3 – 4i and w = 4 + 3i, find u in rectangular form.
Solution:
v = 3 – 4i, w = 4 + 3i = i (3 – 4i)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q4

Question 5.
Prove the following properties:
(i) z is real if and only if z = \(\bar{z}\)
(ii) Re(z) = \(\frac{z+\bar{z}}{2}\) and Im(z) = \(\frac{z-\bar{z}}{2 i}\)
Solution:
(i) z is real iff z = \(\bar{z}\)
Let z = x + iy
z = \(\bar{z}\)
⇒ x + iy = x – iy
⇒ 2iy = 0
⇒ y = 0
⇒ z is real.
z is real iff z = \(\bar{z}\)
(ii) \(\frac{z+\bar{z}}{2 i}=\frac{x+i y+x-i y}{2}=\frac{2 x}{2}=x\)
Real part of z = x
(iii) \(\frac{z-\bar{z}}{2 i}=\frac{(x+i y)-(x-i y)}{2 i}=\frac{x+i y-x+i y}{2 i}=\frac{2 i y}{2 i}=y\)
Im part of z = y.

Question 6.
Find the least value of the positive integer n for which (√3 + i)n
(i) real
(ii) purely imaginary
Solution:
(√3 + i)n
(√3 + i)2
= 3 – 1 + 2√3 i
= (2 + 2 √3 i)
(√3 + i)3 = (√3 + i)2 (√3 + i)
= (2 + 2√3 i) (√3 + i)
= 2√3 + 2i + 6i – 2√3
(√3 + i) = 8i ⇒ purely Imaginary when n = 3
(√3 + i)4 = (√3 + i)3 (√3 + i)
= 8i (√3 + i)
= (-8 + 8√3 i)
(√3 + i)5 =(√3 + i)4 (√3 + i)
= (-8 + 8√3 i) (√3 + i)
= -8√3 – 8i + 24i – 8√3
= -16√3 + 16i
(√3 + i)6 = (√3 + i)5 (√3 + i)
= (√3 + i) (-16√3 + 16i)
= 16 (√3 + i) (-√3 + i)
= 16 (-3 + i√3 – i√3 – 1)
= -64 purely real when n = 6
Another Method:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q6

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 7.
Show that
(i) (2 + i√3)10 – (2 – i√3)10 is purely imaginary
(ii) \(\left(\frac{19-7 i}{9+i}\right)^{12}+\left(\frac{20-5 i}{7-6 i}\right)^{12}\)
Solution:
(i) (2 + i√3)10 – (2 – i√3)10
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q7.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Q7

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 Additional Problems

Question 1.
Express the following in the standard form a + ib.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 2

Question 2.
Find the least positive integer n such that Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 3
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4

Question 3.
Find the real values of x and y for which the following equations are satisfied.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 5
Solution:
(i) (1 – i)x + (1 + i)y = x – ix + y + iy
= (x + y) + i (y – x) = 1 – 3i (given)
So, equating their RP and IP we get,
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 6
Take real part, we get
i.e., 3x + (x – 2) + 6y – (1 – 3y) = 0
⇒ 3x + x – 2 + 6y – 1 + 3y = 0
4x + 9y = 3 …….. (1)
Take imaginary part, we get
3(x – 2) – x + 3 (1 – 3y) + 2y = 10
⇒ 3x – 6 – x + 3 – 9y + 2y = 10
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 8

Squaring on both sides, x2 + 3x + 8 = 4 (x + 4)2
i.e., x2 + 3x +8 = 4 (x2 + 8x +16) ⇒ 4x2 + 32x + 64 – x2 – 3x – 8 = 0
3x2 + 29x + 56 = 0
3x2 + 21x + 8x + 56 = 0
(x + 7) (3x + 8) = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 2 Complex Numbers Ex 2.4 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *