Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Additional Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions

Additional Questions and Answers

Exercise 3.1

Question 1.
Write any three expressions each having 4 terms:
Solution:
(i) 2x3 – 3x2 + 3xy + 8
(ii) 7x3 + 9y2 – 2xy2 – 6
(iii) 9x2 – 2x + 3xy – 1

Question 2.
Identify the co-efficients of the terms of the following expressions
(i) 2x – 2y
(ii) x + y +3
Solution:
(i) 2x – 2y
The co-efficient of x in 2x is 2
The co-efficient of y in – 2y is – 2

(ii) x + y + 3
The co-efficient of x is 1
The co-efficient ofy is 1
The constant term is 3

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Group the like terms together from the following: 6x, 6, -5x, – 5, 1, x, 6y, y, 7y, 16x, 3
Solution:
We have 6x, -5x, x, 16x are like terms
6y, y, 7y, are like terms
6, – 5, 1, 3 are like terms

Question 4.
Give the algebraic expressions for the following cases:
(i) One half of the sum of a and b.
(ii) Numbers p and q both squared and added
Solution:
(i) \(\frac{1}{2}\) (a + b)
(ii) p2 + q2

Exercise 3.2

Question 1.
If A = 2a2 – 4b – 1 ; B = 5a2 + 3b – 8 and C = 2a2 – 9b + 3 then find the value of A – B + C.
Solution:
Given A = 2a2 – 4b – 1 ; B = 5a2 + 3b – 8 ; C = 2a2 – 9b + 3
A – B + C = (2a2 – 4b – 1) – (5a2 + 3b – 8) + (2a2 – 9b + 3)
= 2a2 – 4b – 1 + (-5a2 – 3b + 8) + 2a2 – 9b + 3
= 2a2 – 4b – 1 – 5a2 – 3b + 8 + 2a2 – 9b + 3
= 2a2 – 5a2 + 2a2 – 4b – 3b – 9b – 1 + 8 + 3
= (2 – 5 + 2) a2 + (-4 – 3 – 9) 6 + (-1 + 8 + 3)
= -a2 – 16b + 10

Question 2.
How much 2x3 – 2x2 + 3x + 5 is greater than 2x3 + 7x2 – 2x + 7?
Solution:
The required expression can be obtained as follows.
= 2x3 – 2x2 + 3x + 5 – (2x3 + 7x2 – 2x + 7)
= 2x3 – 2x2 + 3x + 5 + (-2x3 – 7x2 + 2x – 7)
= 2x3– 2x2 + 3x + 5 – 2x3 – 7x2 + 2x – 7
= (2 – 2) x3 + (-2 – 7) x2 + (3 + 2) x + (5 – 7)
= 0x3 + (-9x2) + 5x – 2 = -9x2 + 5x – 2
∴ 2x3 – 2x2 + 3x + 5 is greater than 2x3 + 7x2 – 2x + 7 by -9x2 + 5x – 2

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
What should be added to 2b2 – a2 to get b2 – 2a2
Solution:
The required expression is obtained by subtracting 2b2 – a2 from b2 – 2a2
b2 – 2a2 – (2b2 – a2) = b2 – 2a2 + (-2b2 + a2)
= b2 – 2a2 – 2b2 + a2
= (1 – 2) b2 + (-2 + 1) a2 = -b2 – a2
So -b2 – a2 must be added

Exercise 3.3

Question 1.
Length of one side of an equilateral triangle is 3x – 4 units. Find the perimeter.
Solution:
Equilateral triangle has three sides equal.
Perimeter = Sum of three sides
= (3x – 4) + (3x – 4) + (3x – 4) = 3x – 4 + 3x – 4 + 3x – 4
= (3 + 3 + 3)x + [(-4) + (-4) + (-4)] = 9x + (-12) = 9x – 12
∴ Perimeter = 9x – 12 units.

Question 2.
Find the perimeter of a square whose side is y – 2 units.
Solution:
Perimeter = (y – 2) + (y – 2) + (y – 2) + (y – 2)
= y – 2 + y – 2 + y – 2 + y – 2 = 4y – 8
Perimeter of the square = 4y – 8 units.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Simplify 3x – 5 – x + 9 if x = 3
Solution:
3x – 5 – x + 9 = 3(3) – 5 – 3 + 9
= 9 – 5 – 3 + 9 = 18 – 8 = 10

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.4 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.4

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
Subtract – 3ab – 8 from 3ab – 8. Also subtract 3ab + 8 from -3ab – 8.
Solution:
Subtracting -3ab – 8 from 3ab + 8
= 3ab + 8 – (-3ab – 8) = 3ab + 8 + (3ab + 8)
= 3ab + 8 + 3ab + 8 = (3 + 3) ab + (8 + 8)
= 6ab + 16
Also subtracting 3 ab + 8 from – 3ab – 8
= – 3ab – 8 – (3ab + 8) = – 3ab – 8 + (-3ab – 8) = – 3ab – 8 – 3 ab – 8
= [(-3) + (- 3)] ab + [(-8) + (-8)] = – 6ab + (- 16)
= -6ab – 16

Question 2.
Find the perimeter of a triangle whose sides are x + 3y, 2x + y, x – y.
Solution:
Perimeter of a triangle = Sum of three sides
= (x + 3y) + (2x + y) + (x – y)
= x + 3y + 2x + y + x – y
= (1 + 2 + 1)x + (3 + 1 + (-1))y = 4x + 3y
∴ Perimeter of the triangle = 4x + 3y

Question 3.
Thrice a number when increased by 5 gives 44. Find the number.
Solution:
Let the required number be x.
Thrice the number = 3x.
Thrice the number increased by 4 = 3x + 5
Given 3x + 5 = 44
3x + 5 – 5 = 44 – 5
3x = 39
\(\frac{3 x}{3}=\frac{39}{3}\)
x = 13
∴ The required number = 13

Question 4.
How much smaller is 2ab + 4b – c than 5ab – 3b + 2c.
Solution:
To find the answer we have to find the difference.
Here greater number 5ab – 3ab + 2c.
∴ Difference = 5ab – 3b + 2c – (2ab + 4b – c) = 5ab – 3b + 2c + (- 2ab -4b + c)
= 5ab – 3b + 2c – 2ab – 4b + c
= (5 – 2) ab + (-3 – 4) b + (2 + 1) c = 3ab + (-7)b + 3c
= 3ab – 7b + 3c
It is 3ab – 7b + 3c smaller.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Six times a number subtracted from 40 gives – 8. Find the number.
Solution:
Let the required number be x. Six times the number = 6x.
Given 40 – 6x = – 8
-6x + 40 – 40 = -8 – 40
– 6x = – 48
\(\frac{-6 x}{-6}=\frac{-48}{-6}\)
x = 8
∴ The required number is 8.

Challenge Problems

Question 6.
From the sum of 5x + 7y -12 and 3x – 5y + 2, subtract the sum of 2x – 7y – 1 and – 6x + 3y + 9.
Solution:
Sum of 5x + 7y – 12 and 3x – 5y + 2 .
= 5x + 7y- 12 + 3x – 5y + 2 = (5 + 3) x + (7 – 5) y + ((- 12) + 2)
= 8x + 2y – 10.
Again Sum of 2x – 7y – 1 and – 6x + 3y + 9
= 2x – 7y – 1 + (- 6x + 3y + 9) = 2x – 7y – 1 – 6x + 3y + 9
= (2 – 6) x + (- 7 + 3) y + (- 1 + 9)
= – 4x – 4y + 8
Now 8x + 2y – 10 – (-4x – 4y + 8)
= 8x + 2y – 10 + (4x + 4y – 8)
= 8x + 2y – 10 + 4x + 4y – 8
= (8 + 4) x + (2 + 4) y + ((- 10) + (- 8))
= 12x + 6y – 18

Question 7.
Find the expression to be added with 5a – 3b – 2c to get a – 4b – 2c?
Solution:
To get the required expression we must subtract 5a – 3b + 2c from a – 4b – 2c.
∴ a – 4b – 2c – (5a – 3b + 2c) = a – 4b – 2c + (- 5a + 3b – 2c)
= a – 4b – 2c – 5a + 3b -2c
= (1 – 5) a + (- 4 + 3) b + (- 2 – 2) c
= – 4a – b – 4c.
∴ -4a – b – 4c must be added.

Question 8.
What should be subtracted from 2m + 8n + 10 to get – 3m + 7n + 16?
Solution:
To get the expression we have to subtract – 3m + 7n + 16 from 2m + 8n + 10.
(2m + 8n + 10) – (-3m + 7n + 16) = 2m + 8n + 10 + 3m – 7n – 16
= (2 + 3) m + (8 – 7) n + (10 – 16)
= 5m + n – 6

SamacheerKalvi.Guru

Question 9.
Give an algebraic equation for the following statement:
“The difference between the area and perimeter of a rectangle is 20”.
Solution:
Let the length of a rectangle = l and breadth = b then Area = lb; Perimeter = 2(1 + b)
Area – Perimeter = 20
∴ lb – 2(l + b)

Question 10.
Add : 2a + b + 3c and a + \(\frac{1}{3}\)b + \(\frac{2}{5}\)c
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.4 1

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Intext Questions

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Intext Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Intext Questions

Exercise 3.1

Try These (Text Book Page No. 51)

Question 1.
Identify the variable and constants among the following terms.
a, 11 – 3x, xy, -89, -m, -n, 5, 5ab, -5 3y, 8pqr, 18, -9t, -1, -8
Solution:
Variable : a, -3x, xy, -m, -n, 5ab, 3y, -9t, 8pqr
Constants : 11, -89, 5, -5, 18, -1, -8

Question 2.
Complete the following table.
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 80
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 2

Try this (Text book Page No. 53)

Question 1.
Can we use the operations multiplication and division to combine terms?
Solution:
No, We can use addition and subtraction to combine terms.
If we use multiplication or division to combine then it become a single term.
Eg : xy, \(\frac{x}{y}\) are monomials.

Try This (Text book Page No. 54)

Question 1.
Complete the following table by forming expressions using the terms given. One is done for you.
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 85
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 3

Try this (Text book Page No. 56)

Question 1.
Identify the like terms among the following and group them.
7xy, 19x, 1, 5y, x, 3yx, 15, -13y, 6x, 12xy, -5, 16y, -9x, 15xy, 23, 45y, -8y, 23x, -y, 11
Solution:
7xy, 3yx, 12xy, 15xy, are like terms
19x, x, 6x,-9x, 23x, are like terms
5y, -13y, 16y, 45y, -8y, -y, are like terms
1, 15, -5, 23, 11, are like terms.

Try This (Text book Page No. 57)

Question 1.
Try to find the value of the following expressions if p = 5 and q = 6.
(i) p + q
(ii) q – p
(iii) 2p + 2 > q
(iv) pq – p – q
(v) 5pq – 1
Solution:
(i) Given p = 5; q = 6
p + q = 5 + 6 = 11
(ii) q – p = 6 – 5 = 1
(iii) 2p + 2 > q = 2(5) + 3(6) = 10 + 18 = 28
(iv) pq – p – q = (5) (6) – 5 – 6 = 30 – 5 – 6 = 25 – 6 = 19

Exercise 3.2

Try These (Text book Page No. 59)

Question 1.
Add the terms
(i) 3p, 14p
(ii) m, 12m, 21m
(iii) 11abc, 5abc
(iv) 12y, -y
(v) 4x, 2x, -7x.
Solution:
(i) 3p + 14p = 17p
(ii) m + 12m + 21m = (1 + 12 + 21 )m
= 34 m
(iii) 11abc + 5abc = (11 + 5) abc
= 16 abc
(iv) 12y + (-y) = (12 + (-1))y
= (12 – 1 )y
= 11y
(v) 4x + 2x + (-7x) = (4 + 2+(-7))x
= (6 + (-7))x
= -1x

Ty this (Text Book Page No. 60)

Question 1.
3x; + (y – x) = 3x + y – x, but 3x – (y – x) ≠ 3x – y – x. why ?
Solution:
In the first case
LHS = 3x + (y – x) = 3x + y – x = 3x – x + y = (3 – 1)x + y
= 2x + y
RHS = 3x + y – x = 2x + y
LHS = RHS ⇒ 3x + (y – x) = 3x + y – x
But in the second case
LHS = 3x – (y – x) = 3x – y + x
= (3 + 1)x – y = 4x – y
RHS = 3x – y – x = 3x – x – y
LHS ≠ RHS
∴ 3x – (y – x) ≠ 3x – y – x

Try this (Page No. 1)

Question 1.
What will you get if twice a number is subtracted from thrice the same number?
Solution:
Let the unknown number be x.
Twice the number = 2x.
Thrice the number = 3x.
Twice the number is subtracted from thrice the number = 3x – 2x = (3 – 2)x = x

Exercise 3.3

Try These (Text book Page No. 65)

Question 1.
Try to construct algebraic equations for the following verbal statements.

Question 1.
One third of a number plus 6 to 10.
Solution:
\(\frac{1}{3}\) + 6 = 10

Question 2.
The sum of five times of x and 3 is 28
Solution:
5 (x + 3) = 28

Question 3.
Taking away 8 from y gives 11
Solution:
y – 8 = 11

Question 4.
Perimeter of a square with side a is 16 cm.
Solution:
4 × a = 16

Question 5.
Venkat’s mother’s age is 7 years more than 3 times venkat’s age. His mother’s age is 43 years.
Solution:
3x + 7 = 43, where x is venkat’s age.

Try this (Text book Page No. 65)

Question 1.
Why should we subtract 5 and not some other number ? why don’t we add 5 on both sides? Discuss.
Solution:
Given x + 5 = 12
(i) Our aim is to find the value of x. Which means we have to eliminate the other values from LHS. Since 5 is given with x it should be subtracted.
(ii) If we add 5 on both sides we cannot eliminate the numbers from LHS and we get x + 10.

Try this (Text book Page No. 66)

Question 1.
If the dogs, cats and parrots represents unknown find them. Substitute each of the values so obtained in the equations and verify the answers.
Solution:
(i) 1 dog + 1 dog + 1 dog = 24
3 dog = 24
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 95
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 62

(ii) 1 dog + 1 cat + 1 cat = 14
1 dog + 2cat = 14
8 + 2cat = 14
2cat = 14 – 8
2 cat = 6
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Additional Questions 63ditional Questions 63″ width=”107″ height=”87″ />

(iii) 1 dog + 1 cat – 1 parrot = 9
8 + 3 – 1 parrot = 9
8 + 3 – 9 = 1 parrot
11 – 9 = 1 parrot
2 = 1 parrot
1 parrot = 2

(iv) 1 dog + 1 cat + 1 parrot = ?
8 + 3 + 2 = 13
Verification:
(i) 8 + 8 + 8 = 24
(ii) 8 + 3 + 3 = 14
(iii) 8+ 3 – 2 = 9
(iv) 8 + 3 + 2 = 13

Try These (Text book Page No. 68)

Question 1.
Kandhan and kaviya are friends. Both of them are having some pen. Kandhan: If you give me one pen then, we will have equal number of pens. Will you? Kaviya: But, if you give me one of your pens, then mine will become twice as yours. Will you?
Construct algebraic equations for this situation, can you guess and find the actual number of pens, they have?
Solution:
Let the number of pens initially Kandhan and Kaviya had be x and y respectively.

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) An expressions equated to another expression is called _______.
(ii) If a = 5, the value of 2a + 5 is _______.
(iii) The sum of twice and four times of the variable x is ______.
Solution:
(i) an equation
(ii) 15
(iii) 6x

Question 2:
Say True or False
(i) Every algebraic expression is an equation.
(ii) The expression 7x + 1 cannot be reduced without knowing the value of x.
(iii) To add two like terms, its coefficients can be added.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) True

Question 3.
Solve (i) x + 5 = 8
(ii) p – 3 = 1
(iii) 2x = 30
(iv) \(\frac{m}{6}\) = 5
(v) 7x + 10 = 80
Solution:
(i) Given x + 5 = 8 ; Subtracting 5 on both the sides
x + 5 – 5 = 8 – 5
x = 3

(ii) Given p – 3 = 7 ; Adding 3 on both the sides,
p – 3 + 3 = 7 + 3
p = 10

(iii) Given 2x = 30 ; Dividing both the sides by 2,
\(\frac{2 x}{2}=\frac{30}{2}\)
x = 15

(iv) Given \(\frac{m}{6}\) = 5 ; Multiplying both the sides by 6,
\(\frac{m}{6}\) × 6 = 5 × 6
m = 30

(v) Given 7x + 10 = 80 ; Subtracting 10 from both the sides,
7x + 10 – 10 = 80 – 10
7x = 70
Dividing both sides by 7,
\(\frac{7 x}{7}=\frac{70}{7}\)
x = 10

Question 4.
What should be added to 3x + 6y to get 5x + 8y?
Solution:
To get the expression we should subtract 3x + 6y from 5x + 8y
5x + 8y – (3x + 6y) = 5x + 8y + (-3x – 6y)
= 5x + 8y – 3x – 6y = (5 – 3) x + (8 – 6) y
= 2x + 2y
So 2x + 2y should be added.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Nine added to thrice a whole number gives 45. Find the number
Solution:
Let the whole number required be x.
Thrice the whole number = 3x
Nine added to it = 3x + 9
Given 3x + 9 = 45
3x + 9 – 9 = 45 – 9 [Subtracting 9 on both sides]
3x = 36
\(\frac{3 x}{3}=\frac{36}{3}\)
x = 12
∴ The required whole number is 12

Question 6.
Find the two consecutive odd numbers whose sum is 200
Solution:
Let the two consecutive odd numbers be x and x + 2
∴ Their sum = 200
x + (x + 2) = 200
x + x + 2 = 200
2x + 2 = 200
2x + 2 – 2 = 200 – 2 [∵ Subtracting 2 from both sides]
2x = 198
\(\frac{2 x}{2}=\frac{198}{2}\) [Dividing both sides by 2]
x = 99
The numbers will be 99 and 99 + 2.
∴ The numbers will be 99 and 101.

Question 7.
The taxi charges in a city comprise of a fixed charge of ₹ 100 for 5 kms and ₹ 16 per km for ever additional km. If the amount paid at the end of the trip was ₹ 740, find the distance traveled.
Solution:
Let the distance travelled by taxi be ‘x’ km
For the first 5 km the charge = ₹ 100
For additional kms the charge = ₹ 16(x – 5)
∴ For x kms the charge = 100 + 16(x – 5)
Amount paid = ₹ 740
∴ 100 + 16 (x – 5) = 740
100 + 16 (x – 5) – 100 = 740- 100
16 (x – 5) = 640
\(\frac{16(x-5)}{16}=\frac{640}{16}\)
x – 5 = 40
x – 5 + 5 = 45 + 5
x = 45
x = 45 km
∴ Total distance travelled = 45 km

Objective Type Questions

Question 8.
The generalization of the number pattern 3, 6, 9, 12, …………. is
(i) n
(ii) 2n
(iii) 3n
(iv) 4n
Solution:
(iii) 3n

Question 9.
The solution of 3x + 5 = x + 9 is t
(i) 2
(ii) 3
(iii) 5
(iv)4
Solution:
(i) 2
Hint: 3x + 5 = x + 9 ⇒ 3x – x = 9 – 5 ⇒ 2x = 4 ⇒ x = 2

SamacheerKalvi.Guru

Question 10.
The equation y + 1 = 0 is true only when y is
(i) 0
(ii) -1
(iii) 1
(iv) – 2
Solution:
(ii) -1

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 1.
Color the part according to the given fraction.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 1
Solution:
(i) Here \(\frac{3}{4}\) shows out of 4 parts 3 parts are shaded
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 2
(ii) Here \(\frac{2}{4}\) shows out of 4 parts 2 parts are shaded
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 3

Question 2.
Identify the error if any
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 4
Solution:
In the given figure, shaded portion is not equal to unshaded portion. So the fraction is not equal to \(\frac{1}{2}\).

Question 3.
What fraction of an hour is 20 minutes?
Solution:
We know that total minutes in an hour = 60 min
∴ Required fraction = \(\frac{20 \min }{60 \min }=\frac{20}{60}=\frac{1}{3}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 4.
Write a fraction equivalent to \(\frac{3}{5}\) with numerator 15.
Solution:
Given, numerator of an equivalent fraction = 15
Equivalent fraction of \(\frac{3}{5}=\frac{3 \times 5}{5 \times 5}=\frac{15}{25}\)

Question 5.
Which is the larger fraction \(\frac{6}{10}\) or \(\frac{7}{10}\)?
Solution:
Here the denominators, of both fractions are same.
Also 7 > 6 So \(\frac{7}{10}>\frac{6}{10}\)

Question 6.
Sona got one-fifth of the total marks and Mala got one-third of the total marks. Who got more?
Solution:
We know that if the numerators are same in two fractions, the fraction with smaller denominator is greater.
∴ \(\frac{1}{3}>\frac{1}{5}\)
∴ Mala got more marks.

Question 7.
A piece of rope \(\frac{7}{8}\) metre long is cut into two pieces. One piece was \(\frac{1}{4}\) m long. How long is the other?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 5

Question 8.
Meena travelled 3\(\frac{1}{2}\) km by bus, then she walked 1\(\frac{1}{8}\) km to reach a town. How much she travelled to reach-the town?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 6
She travelled 4\(\frac{5}{8}\) km

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 9.
What should be subtracted from the sum of 2\(\frac{1}{4}\) and 3\(\frac{1}{7}\) to get 2\(\frac{3}{28}\) ?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 7

Question 10.
Compare 4\(\frac{2}{3}\) and 5\(\frac{3}{7}\)?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 8

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 1.
Find the figure which is different from others.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 1
Hint:
D is different from other figures.
All other figures has 5 lines and D has 6 lines in it.
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 2

Question 2.
If GARIMA is coded as 725432 and TINA as 6482, how will MARTINA be coded?
(a) 3256482
(b) 3265842
(c) 3645862
(d) 3658426
Hint: GARIMA and TINA both have the lettersT and A and they are coded as 4 and 2 repectively.
∴ In MARTINA, I coded as 4 and A coded as 2 in (A) 3256482
Solution:
(a) 3256482

Question 3.
If ‘+’ is ‘×’, is ‘+% ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is then answer the following 21 ÷ 8 8 + 2 – 12 × 3 = ?
(a) 14
(b) 9
(c) 13
(d) 11
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 30
Solution:
(a) 14

Question 4.
Which number will replace the question mark?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 31
(a) 7
(b) 14
(c) 48
(d) 49
Hint: [∴ Left side numbers are square numbers] .
Solution:
(d) 49.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 5.
Find the correct figure which replaces the ‘?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 32
Hint: Upside down
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 33

Question 6.
Which comes next ?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 34
Hint : Here the figures rotate clockwise and anticlockwise alternatively making an angle 90° and one arrow deleted in every successive block.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 90

Question 7.
Find the number which replaces the question mark in the following series.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 35
(a) 25
(b) 49
(c) 97
(d) 193
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 36
Solution:
(d) 193

Question 8.
Identify the number which replaces the question mark?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 50
(a) 82
(b) 124
(c) 100
(d) 64
Hint: (2 + 8)2 = 102 = 100
Solution:
(c) 100

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 9.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 52
Hint: In each step each one of the existing elements moves to the clockwise adjacent
comer. Also in one step, the element that reaches the upper-right comer gets replaced by a new element and in the next step, the element that reaches the lower left comer gets replaced by a new element.
Solution:
(d) 5

Question 10.
1, 6, 15, ?, 45, 66, 91. Find the missing term.
(a) 25
(b) 28
(c) 33
(d) 38
Hint: 1 + 5 = 6, 6 + 9 = 15, so missing term = 15 + 13 = 28
Solution:
(b) 28

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
Sankari purchased 2\(\frac{1}{2}\) m cloth to stitch a long skirt and 1\(\frac{3}{4}\) m cloth to stitch blouse. If the cost is ₹ 120 per metre then find the cost of cloth purchased by her
Solution:
Cloth to stitch a long skirt = 2\(\frac{1}{2}\) m
Cloth to stitch a blouse = 1\(\frac{3}{4}\) m
Total length of the cloth = \(2 \frac{1}{2}+1 \frac{3}{4} m=2+\frac{1}{2}+1+\frac{3}{4}\) m
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 1
Cost of cloth purchased by Sankari = ₹ 510

Question 2.
From his office, a person wants to reach his house on foot which is at a distance of 5\(\frac{3}{4}\) km. If he had walked 2\(\frac{1}{2}\) km, how much distance still he has to walk to reach his house?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 2
Distance still he has to be walked = 3\(\frac{1}{4}\) km

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 3.
Which is smaller? The difference between \(\frac{1}{2}\) and 3\(\frac{2}{3}\) or the sum of 1\(\frac{1}{2}\) and 2\(\frac{1}{4}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 3

Question 4.
Mangai bought 6\(\frac{3}{4}\) kg of apples. If Kalai bought 1\(\frac{1}{2}\) times as Mangai bought, then how many kilograms of apples did Kalai buy?
Solution:
Weight of apples Mangai bought = 6\(\frac{3}{4}\) kg
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 4
Weight of apples Kalai bought = 10\(\frac{1}{8}\) kg

Question 5.
The length of the staircase is 5 \(\frac{1}{2}\) m. If one step is set at \(\frac{1}{4}\) m, then how many steps will be there in the staircase?
Solution:
Length of the staircase = 5\(\frac{1}{2}\) m
Distance between each step = \(\frac{1}{4}\) m
∴ Number of steps in the staircase = \(5 \frac{1}{2} \div \frac{1}{4}=\frac{11}{2} \div \frac{1}{4}=\frac{11}{2} \times \frac{4}{1}\) = 22
There will be 22 steps in the staircase

Challenge Problems

Question 6.
By using the following clues, find who am I?
(i) Each of my numerator and denominator is a single digit number.
(ii) The sum of my numerator and denominator is a multiple of 3.
(iii) The product of my numerator and denominator is a multiple of 4
Solution:
The numerator may be any one of!, 2, 3,4, 5, 6, 7, 8, 9 and the denominator may be any one of 1, 2,3,4, 5,6, 7,8,9. Sum of numerator and denominator is a multiple of 3.
∴ Possible proper fractions are \(\frac{1}{2}, \frac{1}{5}, \frac{1}{8}, \frac{2}{4}, \frac{2}{7}, \frac{3}{6}, \frac{3}{9}, \frac{4}{5}, \frac{4}{8}, \frac{5}{7}, \frac{6}{9}\)
Also given the product of numerator and denominator is a multiple of 4.
∴ Possible fractions are \(\frac{1}{8}, \frac{2}{4}, \frac{4}{5}, \frac{4}{8}\)

Question 7.
Add the difference between 1\(\frac{1}{3}\) and 3\(\frac{1}{6}\) and the difference between 4\(\frac{1}{6}\) and 2\(\frac{1}{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 5
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 6

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 8.
What fraction is to be subtracted from 9\(\frac{3}{7}\) to get 3\(\frac{1}{5}\) ?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 7

Question 9.
The sum of two fractions is 5\(\frac{3}{9}\). If one of the fractions is 2\(\frac{3}{4}\), find the other fraction.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 8
The other number is 2\(\frac{7}{12}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 10.
By what number should 3\(\frac{1}{16}\) be multiplied to get 9\(\frac{3}{16}\) ?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 9
The number to be multiplied is 3.

Question 11.
Complete the fifth row in the Leibnitz triangle which is based on subtraction.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 10
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 11

Question 12.
A painted \(\frac{3}{8}\) of the wall of which one third is painted in yellow colour. What fraction is the yellow colour of the entire wall.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 12
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 13
\(\frac{1}{8}\) of the wall is painted yellow.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 13.
A rabbit has to cover 26\(\frac{1}{4}\) m to fetch its food. If it covers 1\(\frac{3}{4}\) m in one jump, thenhow many jumps will it take to fetch its food?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 14
Solution:
Total distance to be covered by the rabbit = 26\(\frac{1}{4}\)m
Distance covered in one jump = 1\(\frac{3}{4}\) m
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 15
∴ The rabbit jumps 15 times to fetch its food.

Question 14.
Look at the picture and answer the following questions :
(i) What is the distance from School to library via bus stop?
(ii) What is the distance between school and library via Hospital?
(iii) Which is the shortest distance between (i) and (ii)?
(iv) The distance between School and Hospital is ____ times the distance between school and Bus stop.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 16
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 17
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 18
The distance between school and Hospital is 6 times the distance between school and bus stop.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Intext Questions

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Intext Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Intext Questions

Try These (Textbook Page No. 1)

Question 1.
(i) Observe and complete:
1 + 3 = ?
5 + 11 = ?
21 + 47 = ?
___ + ____ = ?
From this observation, we conclude that “the sum of any two odd numbers is always an _____”
(ii) Observe and complete:
5 × 3 = ?
7 × 9 = ?
11 × 13 = ?
_____ × ____ = ?
From this observation, we conclude that “the product of any two odd numbers is always an _____”
Justify the following statements with appropriate examples:
(iii) The sum of an odd number and an even number is always an odd number.
(iv) The product of an odd and an even number is always an even number.
(v) The product of only three odd numbers is always an odd number.
Solution:
(i) 1 + 3 = 4
5 + 11 = 16
21 + 47 = 68
An odd number + another odd number = An Even number
From this observation, we conclude that the sum of any two odd numbers is always an even number.
(ii) 5 × 3 = 15
7 × 9 = 63
11 × 13 = 143
An odd number × Another odd number = An odd number
From this observation, we conclude that “the product of any two odd numbers is always an odd number.”
(iii) Take the odd number 5 and the even number 10
Their sum = 5 + 10 = 15, which is odd.
∴ Sum of an odd number and an even number is always an odd number.
(iv) Take the odd number 5 and the even number 10.
Their product = 5 × 10 = 50, which is even
Thus the product of an odd and an even number is always an even number.
(v) Consider 7 × 5 × 3
We know that the product of any two odd numbers is an odd number
7 × 5 = 35, odd number.
Also we have 35 × 3 = 105
∴ 7 × 5 × 3 = 105, an odd number.
So the product of three odd numbers is always an odd number.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Intext Questions

Try These (Textbook Page No. 3)

Question 1.
(i) Say True or False
(a) The smallest odd natural number is 1.
(b) 2 is the smallest even whole number.
(c) 12345 + 5063 is an odd number.
(d) Every number is a factor of itself.
(e) A number which is a multiple of 6 is also a multiple of 2 and 3.
(ii) Is 7, a factor of 27?
(iii) Is 12, a factor or a multiple of 12?
(iv) Is 30, a factor or a multiple of 10?
(v) Which of the following numbers has 3 as a factor?
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
(vi) The factors of 24 are 1, 2, 3, __, 6, ___, 12 and 24. Find the missing ones.
(vii) Look at the following numbers carefully and find the missing multiples.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Intext Questions 3 Q1
Solution:
(i) (a) True
(b) False
(c) False
(d) True
(e) True
(ii) No, 7 is not a factor of 27. Because 7 does not divide 27 exactly
(iii) 12 is both a factor and a multiple of 12
(iv) 30 is a multiple of 10
(v) (a) Factors of 8 are 1, 2, 4, 8
(b) Factors of 10 are 1, 2, 5, 10
(c) Factors of 2 are 1, 2, 3, 4, 6, 12
(d) Factors of 14 are 1, 2, 7, 14
∴ The number 12 has 3 as a factor
(vi) Factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24.
Missing Factors 4, 8.
(vii) Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Intext Questions 3 Q1.1

Try These (Textbook Page No. 6)

Question 1.
Express 68 and 128 as the sum of two consecutive primes.
Solution:
68 = 31 + 37
128 = 61 + 67

Question 2.
Express 79 and 104 as the sum of any three odd primes.
Solution:
79 = 37 + 31 + 11
79 = 41 + 31 + 7
79 = 61 + 11 + 7
79 = 59 + 13 + 7
79 = 53 + 19 + 7 and so on.
104 cannot be expressed as the sum of three odd primes.
Because we know that “ the sum of any two odd numbers is an even number”.
Also the sum of an odd and even number is always an odd number.
104 = 61 + 41 + 2
104 = 97 + 5 + 2
104 = 89 + 13 + 2 and so on.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Intext Questions

Try These (Textbook Page No. 8)

Question 1.
Are the leap years divisible by 2?
Solution:
Leap years are divisible by 4.
Leap years are divisible by 2.

Question 2.
Is the first 4 digit number divisible by 3?
Solution:
The first four-digit number is 1000.
Sum of the digits is 1 + 0 + 0 + 0 = 1, not divisible by 3.
1000 is not divisible by 3.

Question 3.
Is your date of birth (DDMMYYYY) divisible by 3?
Solution:
Date of birth 25.05.2007
Sum of digits = 2 + 5 + 0 + 5 + 2 + 0 + 0 + 7 = 21
Again 2 + 1 = 3, divisible by 3.
My date of birth is divisible by 3.

Question 4.
Identify the numbers in the sequence 2000, 2006, 2010, 2015, 2019, 2025 that are divisible by both 2 and 5.
Solution:
We know that a number is divisible by both 2 and 5 if it is divisible by 10. 2000 and 2010 are divisible by 10.

Question 5.
Check whether the sum of 5 consecutive numbers is divisible by 5.
Solution:
Take the first five consecutive natural numbers 1, 2, 3, 4 and 5.
Their sum 1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 15, divisible by 5.
Also, 2 + 3 + 4 + 5 + 6 = 20, divisible by 5.
3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 25, divisible by 5.
Generally, the sum of 5 consecutive natural numbers is divisible by 5.

Try These (Textbook Page No. 19)

A small boy went to a town to sell a basket of wood apples. On the way, some robbers grabbed the fruits from him and ate them! The small boy went to the King and complained. The King asked him, “How many wood apples did you bring?”. The boy replied, “Your Majesty! I didn’t know, but I knew that if you divided my fruits into groups of 2, one fruit would be left in the basket”. He continued saying that if the fruits were divided into groups of 3, 4, 5 and 6, the fruits left in the basket would be 2, 3, 4 and 5 respectively. Also, if the fruits were divided into groups of 7, no fruit would be there in the basket. Can you find the number of fruits, the small boy had initially?
(This problem is taken from the famous Mathematics problems collection book in Tamil called “Kanakkathikaram” under the heading of “Wood Apple Problem”)
Solution:
The total number of fruits, when divided by 2, 3, 4, 5 and 6, leaves the remainders 1, 2, 3, 4 and 5 respectively.
Here (2 – 1) = (3 – 2) = (4 – 3) = (5 – 4) = (6 – 5) = 1.
∴ The required no. of fruits will be LCM (2, 3, 4, 5, 6) – 1
L CM (2, 3, 4, 5, 6) = 2 × 3 × 2 × 5 = 60
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Intext Questions 19 Q1
Now take the multiples of 60 and subtract 1 from it.
Also checking the conditions, multiplies of 60 are 60, 120, 180, …..
The multiple -1
59, 119, 179, ……
The required number = 119
∴ The total number of fruits = 119.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Intext Questions

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions

Question 1.
A pair of prime numbers whose difference is 2, is called _____
Solution:
Twin primes

Question 2.
The first 4 digit number divisible by 3 ______
Solution:
1002

Question 3.
Prime triplet ______
Solution:
(3, 5, 7)

Question 4.
100 years = ______
Solution:
100 years = 1 Century

Question 5.
Loss = ____
Solution:
Loss = CP – SP

Question 6.
526 ml _____
Solution:
526 ml = 0.526 L

Question 7.
No sides are equal _____
Solution:
Scalene Triangle

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Additional Questions

Question 8.
What is the total number of primes up to 100?
Solution:
25

Question 9.
Check whether (37, 39) is a twin prime?
Solution:
No, because 39 is not a prime number.

Question 10.
Check the divisibility by 11 of 684398?
Solution:
In 684398
Sum of digits in odd places = 8 + 3 + 8 = 19
Sum of digits in even places = 6 + 4 + 9 = 19.
Difference = 19 – 19 = 0.
684398 is divisible by 11.

Question 11.
Is 53249624 is divisible by 8? How?
Solution:
In 53249624, consider the last three digits 624, which is divisible by 8.
53249624 is divisible by 8.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 1 Q4

Question 12.
Factorise 1056
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 1 Q5
1056 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 11

Question 13.
Express 42 and 100 as the sum of two consecutive primes?
Solution:
42 = 19 + 23
100 = 47 + 53

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Additional Questions

Question 14.
A heap of stones can be made up into groups of 21. When made up into groups of 16, 20, 25 and 45 there are 3 stones left in each case. How many stones at least can there be in the heap?
Solution:
LCM of 16, 20, 25, 45 = 2 × 5 × 2 × 5 × 2 × 2 × 3 × 3 = 3600
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 2 Q1
The heap contain 3600 + 3 = 3603 stones at least.
3603 stones at least can there be in the heap.

Question 15.
Find the largest number of four digits exactly divisible by 12, 15, 18 and 27
Solution:
The largest number of four digits = 9999
lcm of 12, 15, 18, 27 is 540
Dividing 9999 by 540
We get 279 as the remainder
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 2 Q2
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 2 Q2.1.
LCM = 2 × 3 × 3 × 2 × 5 × 3 = 540
Required number = 9999 – 279 = 9720

Question 16.
Find the least number which when divided by 6, 7, 8, 9 and 12 leaves the same remainder 1 in each case.
Solution:
Required number = [LCM (6, 7, 8, 9, 12)] + 1
LCM (6, 7, 8, 9, 12) = 3 × 2 × 2 × 2 × 3 × 7 = 504
Required number = 504 + 1 = 505
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 2 Q3

Question 17.
Product of two co-prime numbers is 117. Then what will be their LCM?
Solution:
We know that LCM × HCF = Product of two numbers
Also, we know that HCF of two co-primes = 1
LCM × 1 = 117
LCM = 117

Question 18.
Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?
Solution:
LCM of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 is 120
So the bell will toll together after every 120 seconds i.e 2 minutes.
In 30 minutes, they will toll together \(\frac{30}{2}\) + 1 = 16 times.
LCM = 2 × 2 × 3 × 2 × 5 = 120
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Additional Questions 2 Q5

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Additional Questions

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.1 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.1

Question 1.
Fill in the blanks
(i) The variable in the expression 16x – 7 is _____
(ii) The constant term of the expression 2y – 6 is _____
(iii) In the expression 25m + 14M, the type of the terms are ______ terms
(iv) The number of terms in the expression 3ab + 4c – 9 is _____
Hint: Terms are 3ab, 4c – 9.
(v) The numerical co-efficient of the term -xy is ______
Hint: -x,y = (- 1 )xy.
Solution:
(i) x
(ii) -6
(iii) unlike
(iv) three
(v) -1

Question 2.
Say true or False
(i) x + (-x) = 0.
(ii) The co-efficient of ab in the term 15 abc is 15.
Hint: Coefficient of ab is 15c
(iii) 2pq and – 7qp are like terms.
(iv) When y = -1, the value of the expression 2y – 1 is 3.
Hint: 2(-1) – 1 = -2 – 1 = – 3
Solution:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

Question 3.
Fing the numerical co-efficient of each of the following terms: -3yx, 12k, y, 121bc, -x, 9pq, 2ab.
Solution:
(i) Numerical co-efficient of-3yx is – 3
(ii) Numerical co-efficient of 12k is 12
(iii) Numerical coefficient of y is 1
(iv) Numerical co-efficient of 1216c is 121
(v) Numerical co-efficient of – x is – 1
(vi) Numerical co-efficient of 9pq is 9
(vii) Numerical co-efficient of 2ab is 2

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Write the variables, constants and terms of the following expressions,
(i) 18 + x – y
(ii) 7p – 4q + 5
(iii) 29x + 13y
(iv) b + 2
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.1 1

Question 5.
Identify the like terms among the following 7x, 5y, -8x, 12y, 6z, z, -12x, -9y, 11 z
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.1 2

Question 6.
If x = 2 andy = 3, then find the value of the following expressions,
(i) 2x – 3y
(ii) x + y
(iii) 4y – x
(iv) x + 1 – y
Solution:
Given x = 2; y = 3.
(i) 2x – 3y = 2 (2) – 3 (3) = 4 – 9
= 4 + (Additive inverse of 9)
= 4 +(-9) = -5
(ii) x + y = 2 + 3 = 5
(iii) 4y – x = 4 (3) – 2 = 12 – 2 = 10
(iv) x + 1 – y = 2 + 1 – 3 = 3 – 3 = 0

Objective Type Questions

Question 1.
An algebraic statement which is equivalent to the verbal statement “Three times the sum of ‘x’ and ‘y’ is
(i) 3 (x + y)
(ii) 3 + x + y
(iii) 3x + y
(iv) 3 + xy
Solution:
(i) 3 [(x + y)]

Question 2.
The numerical co-efficient of -7mn is
(i) 7
(ii) -7
(iii) p
(iv) -p
Solution:
(ii) -7

Question 3.
Choose the pair of like terms
(i) 7p, 7x
(ii) 7r, 7x
(iii) – 4x, 4
(iv) – 4x, 7x
Solution:
(iv) -4x, 7x

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
The value of 7a – 4b when a = 3, b = 2 is
(i) 21
(ii) 13
(iii) 8
(iv) 32
Solution:
(ii) 13
Hint: 7(3) – 4(2) = 21 – 8 = 13