You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 1.
Find the figure which is different from others.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 1
Hint:
D is different from other figures.
All other figures has 5 lines and D has 6 lines in it.
Solution:
(d)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 2

Question 2.
If GARIMA is coded as 725432 and TINA as 6482, how will MARTINA be coded?
(a) 3256482
(b) 3265842
(c) 3645862
(d) 3658426
Hint: GARIMA and TINA both have the lettersT and A and they are coded as 4 and 2 repectively.
∴ In MARTINA, I coded as 4 and A coded as 2 in (A) 3256482
Solution:
(a) 3256482

Question 3.
If ‘+’ is ‘×’, is ‘+% ‘×’ is ‘÷’ and ‘÷’ is then answer the following 21 ÷ 8 8 + 2 – 12 × 3 = ?
(a) 14
(b) 9
(c) 13
(d) 11
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 30
Solution:
(a) 14

Question 4.
Which number will replace the question mark?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 31
(a) 7
(b) 14
(c) 48
(d) 49
Hint: [∴ Left side numbers are square numbers] .
Solution:
(d) 49.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 5.
Find the correct figure which replaces the ‘?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 32
Hint: Upside down
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 33

Question 6.
Which comes next ?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 34
Hint : Here the figures rotate clockwise and anticlockwise alternatively making an angle 90° and one arrow deleted in every successive block.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 90

Question 7.
Find the number which replaces the question mark in the following series.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 35
(a) 25
(b) 49
(c) 97
(d) 193
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 36
Solution:
(d) 193

Question 8.
Identify the number which replaces the question mark?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 50
(a) 82
(b) 124
(c) 100
(d) 64
Hint: (2 + 8)2 = 102 = 100
Solution:
(c) 100

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions

Question 9.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Additional Questions 52
Hint: In each step each one of the existing elements moves to the clockwise adjacent
comer. Also in one step, the element that reaches the upper-right comer gets replaced by a new element and in the next step, the element that reaches the lower left comer gets replaced by a new element.
Solution:
(d) 5

Question 10.
1, 6, 15, ?, 45, 66, 91. Find the missing term.
(a) 25
(b) 28
(c) 33
(d) 38
Hint: 1 + 5 = 6, 6 + 9 = 15, so missing term = 15 + 13 = 28
Solution:
(b) 28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *