You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 1.
Color the part according to the given fraction.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 1
Solution:
(i) Here \(\frac{3}{4}\) shows out of 4 parts 3 parts are shaded
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 2
(ii) Here \(\frac{2}{4}\) shows out of 4 parts 2 parts are shaded
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 3

Question 2.
Identify the error if any
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 4
Solution:
In the given figure, shaded portion is not equal to unshaded portion. So the fraction is not equal to \(\frac{1}{2}\).

Question 3.
What fraction of an hour is 20 minutes?
Solution:
We know that total minutes in an hour = 60 min
∴ Required fraction = \(\frac{20 \min }{60 \min }=\frac{20}{60}=\frac{1}{3}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 4.
Write a fraction equivalent to \(\frac{3}{5}\) with numerator 15.
Solution:
Given, numerator of an equivalent fraction = 15
Equivalent fraction of \(\frac{3}{5}=\frac{3 \times 5}{5 \times 5}=\frac{15}{25}\)

Question 5.
Which is the larger fraction \(\frac{6}{10}\) or \(\frac{7}{10}\)?
Solution:
Here the denominators, of both fractions are same.
Also 7 > 6 So \(\frac{7}{10}>\frac{6}{10}\)

Question 6.
Sona got one-fifth of the total marks and Mala got one-third of the total marks. Who got more?
Solution:
We know that if the numerators are same in two fractions, the fraction with smaller denominator is greater.
∴ \(\frac{1}{3}>\frac{1}{5}\)
∴ Mala got more marks.

Question 7.
A piece of rope \(\frac{7}{8}\) metre long is cut into two pieces. One piece was \(\frac{1}{4}\) m long. How long is the other?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 5

Question 8.
Meena travelled 3\(\frac{1}{2}\) km by bus, then she walked 1\(\frac{1}{8}\) km to reach a town. How much she travelled to reach-the town?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 6
She travelled 4\(\frac{5}{8}\) km

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions

Question 9.
What should be subtracted from the sum of 2\(\frac{1}{4}\) and 3\(\frac{1}{7}\) to get 2\(\frac{3}{28}\) ?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 7

Question 10.
Compare 4\(\frac{2}{3}\) and 5\(\frac{3}{7}\)?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Additional Questions 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *