Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.3

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.3

Question 1.
The monthly salary of 10 employees in a factory are given below : ₹ 5000, ₹ 7000, ₹ 5000, ₹ 7000, ₹ 8000, ₹ 7000, 17000, ₹ 8000, ₹ 7000, ₹ 5000 Find the mean, median and mode.
Solution:
The monthly salary of 10 employees are ₹ 5000, ₹ 7000, ₹ 5000, ₹ 7000, ₹ 8000, ₹ 7000, ₹ 7000, ₹ 8000, ₹ 7000, ₹ 5000.
Writing in ascending order ₹ 5000, ₹ 5000, ₹ 5000, ₹ 7000, ₹ 7000, ₹ 7000, ₹ 8000, ₹ 8000
Number of values =10 which is an even number.
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 1
In this given data ₹ 7000 occurs maximum number of 5 times
∴ Mode = ₹ 7000/-
∴ Mean = ₹ 6600/-
Mode = ₹ 7000/-
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.3
Question 2.
Find the mode of the given data : 3.1, 3.2, 3.3, 2.1,1.3, 3.3, 3.1
Solution:
3.1, 3.2, 3.3, 2.1, 1.3, 3.3, 3.1
In this given data 3.1, 3.3 occurs twice
₹ Mode = 3.1 and 3.3 (bimodal)

Question 3.
For the data 11, 15, 17, x + 1, 19, x – 2, 3 if the mean is 14 , find the value of x. Also find the mode of the data.
Solution:
The data given is 11, 15, 17, x + 1, 19, x – 2, 3
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 2
The data 11, 15, 17, 17 + 1, 19, 17 – 2, 3 = 11, 15, 17, 18, 19, 15, 3
In this given data 15 occurs twice. Hence the mode is 15.

Question 4.
The demand of track suit of different sizes as obtained by a survey is given below:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 3
Which size is in greater demand ?
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 4
∴ Size 40 has maximum frequency 37.
∴ 40 is the mode.
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.3
Question 5.
Find the mode of the following data:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 6
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 7
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 7

Question 6.
Find the mode of the following distribution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 9
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 10
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.3
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 11
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.3 12

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Text Book Activities

Question 1.
Discuss and give as many examples of collections from your daily life situations, which are sets and which are not sets.
Solution:
Which are sets

  1. Collection of pen
  2. Collection of dolls
  3. Collection of books
  4. Collection of red flower etc.

Which are not sets

  1. Collection of good students in a class.
  2. Collection of beautiful flowers in a garden etc.

Question 2.
Write the following sets in respective forms.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 1

Question 3.
Fill in the blanks with appropriate cardinal numbers.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Additional Questions and Answers

Exercise 1.1

Question 1.
Let A = {0, 1, 2, 3, 4, 5}. Insert the appropriate symbol G or g in the blank spaces,
(i) 0 ___ A
(ii) 6 ___ A
(iii) 3 ___ A
(iv) 4 ____ A
(v) 7 ____ A
Solution:
(i) 0 ∈ A
(ii) 6 ∉ A
(iii) 3 ∈ A
(iv) 4 ∈ A
(v) 7 ∉ A

Question 2.
Write the following in Set-Builder form.
(i) The set of all positive even numbers.
(ii) The set of all whole numbers less than 20.
(iii) The set of all positive integers which are multiple of 3.
(iv) The set of all odd natural numbers less than 15.
(v) The set of all letters in the word ‘computer’.
Solution:
(i) A = {x : x is a positive even number}
(ii) B = {x : x is a whole number and x < 20}
(iii) C = {x : x is a positive integer and multiple of 3}
(iv) D = {x : x is an odd natural number and x < 15}
(v) E = {x : x is a letter in the word “Computer”}

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 3.
Write the following sets in Roster form.
(i) A = {x : x ∈ N, 2< x < 10 }
(ii) B = {x : x ∈ Z, –\(\frac { 1 }{ 2 }\) < x < \(\frac { 11 }{ 2 }\) }
(iii) C = {x : x is a prime number and a divisor of 6 }
(iv) x = {x : x = 2n, it n ∈ N and n ≤ 5}
(v) M = {x : x = 2y – 1, y ≤ 5, j ∈ W}
Solution:
(i) A = {3,4, 5, 6, 7, 8, 9}
(ii) B = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
(iii) C = {2, 3}
(iv) Given, x = 2n, n ∈ N and n ≤ 5.
Here n = 1, 2, 3, 4, 5
n = 1 ⇒ 21 = 2
n = 2 ⇒ 22 = 4
n = 3 ⇒ 23 = 8
n = 4 ⇒ 24 = 16
n = 5 ⇒ 25 = 32
X = {2, 4, 8, 16, 32}

(v) Given, x = 2y – 1, y ≤ 5 and y ∈ W Here j = 0, 1,2, 3, 4, 5
y = 0 ⇒ x = 2 (0) – 1 = -1
y = 1 ⇒ x = 2 (1) – 1 = 2 – 1 = 1
y = 2 ⇒ x = 2 (2) – 1 = 4 – 1 = 3
y = 3 ⇒ x = 2 (3) – 1 = 6 – 1 = 5
y = 4 ⇒ x = 2 (4) – 1 = 8 – 1 = 7
y = 5 ⇒ x = 2 (5) – 1 = 10 – 1= 9
M = {-1, 1, 3, 5, 7, 9}

Exercise 1.2

Question 1.
Find the number of subsets and number of proper subsets of a set X = {a, b, c, x, y, z}.
Solution:
Given X = {a, b, c, x, y, z}.
Then, n(X) = 6
The number of subsets = n[P(X)] = 26 = 64
The number of proper subsets = n[P(X)] – 1 = 26 – 1 = 64 – 1 = 63

Question 2.
Find the cardinal number of the following sets.
(i) A = {x : x is a prime factor of 12}.
(ii) B = {x : x ∈ W, x ≤ 5}.
(iii) X = {x : x is an even prime number}
Solution:
(i) Factors of 12 are 1, 2, 3, 4, 6, 12. So, the prime factors of 12 are 2,3.
We write the set A in roster form as A = {2, 3} and hence n(A) = 2.
(ii) In Tabular form B = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
The set B has six elements and hence n(B) = 6
(iii) X = {2} [2 is the only even prime number]
∴ n (X) = 1

Question 3.
State whether the following sets are finite or infinite.
(i) A = {x : x is a multiple of 5, x ∈ N}.
(ii) B = {0,1, 2, 3, 4, 75}.
(iii) The set of all positive integers greater than 50.
Solution:
(i) A = {5, 10, 15, 20, …… } ∴A is an infinite set
(ii) Finite
(iii) Let X be the set of all positive integers greater than 50
Then X= (51, 52, 53, ….. }
∴ X is an infinite set.

Question 4.
Which of the following sets are equal?
(i) A = (1, 2, 3, 4}, B = {4, 3, 2, 1}
(ii) A = (4, 8, 12, 16}, B = (8, 4, 16, 18}
(iii) X ={2, 4, 6, 8}
Y = {x : x is a positive even integer and 0 < x < 10}
Solution:
(i) Since A and B contain exactly the same elements, A and B are equal sets.
(ii) A and B has different elements.
∴ A and B are not equal sets.
(iii) X = {2, 4, 6, 8}, Y = {2, 4, 6, 8}
∴ X and Y are equal sets.

Question 5.
Write ⊆ or ⊈ in each blank to make a true statement.
(i) {4, 5, 6, 7} ____ {4, 5, 6, 7, 8}
(ii) {a, b, c} ____ {b, e, f, g}
Solution:
(i) {4, 5, 6, 7} ⊈ {4, 5, 6, 7, 8}
(ii) {a, b, c} ⊈ {b, e, f, g}

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 6.
Write down the power set of A= {3, {4, 5}}.
Solution:
The subsets of A are {Ø, {3}, {4, 5}, {3,{4, 5}}
P(A) = {Ø, {3}, {4,5}, {3{4,5}}

Exercise 1.3

Question 1.
Find the union of the following sets.
(i) A = {1, 2, 3, 5, 6} and B = {4, 5, 6, 7, 8}
(ii) X = {3, 4, 5} and Y = Ø
Solution:
(i) A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
(ii) X ∪ Y = {3, 4, 5}

Question 2.
Find A ∩ B if (i) A = {10, 11, 12, 13}, B = {12, 13, 14, 15}, (ii) A = {5, 9, 11}, B = Ø.
Solution:
(i) A ∩ B = {12, 13}
(ii) A ∩ B = Ø

Question 3.
Given the sets A = {4, 5, 6, 7} and B = {1, 3, 8, 9}, find A ∩ B.
Solution:
A ∩ B = Ø

Question 4.
If A= {-2, -1, 0, 3, 4}, B = {-1, 3, 5}, find (i) A – B, (ii) B – A.
Solution:
(i) A – B = {-2, 0, 4}
(ii) B – A = {5}

Question 5.
If A = {2, 3, 5, 7,11} and B = {5, 7, 9, 11, 13}, find A ∆ B.
Solution:
A ∆ B= {2, 3, 9, 13}

Question 6.
Draw a venn diagram similar to one at the side and shade the regions representing the following sets (i) A’, (ii) B’, (iii) A’ ∪ B’, (iv) (A ∪ B)’, (v) A’ ∩ B’
Solution:
(i) A’
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 3

(ii) B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 4

(iii) A’ ∪ B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 5

(iv) (A ∪ B)’
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 6

(v) A’ ∩ B’
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 7

Question 7.
State which of the following sets are disjoint.
(i) A = {2, 4, 6, 8}, B = {x : x is an even number < 10, x ∈ N}
(ii) X = {1, 3, 5, 7, 9}, Y = {0, 2, 4, 6, 8, 10}
(iii) R = {a, b, c, d, e}, S = {d, e, b, c, a}
Solution:
(i) A = {2, 4, 6, 8}, B = {2, 4, 6, 8}
A ∩ B = {2, 4, 6, 8} ≠ Ø
∴ A and B are not disjoint sets.
(ii) X ∩ Y = { } = Φ, X and Y are disjoint sets.
(iii) R ∩ S = {a, b, c, d, e} ≠ Ø
∴ R and S are not disjoint sets.

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 8.
If A = {a, b, c, d, e}and B = {a, e, i, o, u} find AB.
Solution:
A ∩ B = {a, b, c, d, e} ∩ {a, e, i, o, u} = {a, e}

Exercise 1.4

Question 1.
If A and B are two sets containing 13 and 16 elements respectively, then find the minimum and maximum number of elements in A ∪B?
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 8
n(A) = 13 ; n(B) = 16
Minimum n(A ∪ B) = 16
Maximum n(A ∪ B) = 13 + 16 = 29

Question 2.
If n(U) = 38, n(A) = 16, n(A ∩ B) = 12, n(B’) = 20, find n(A ∪ B).
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 9
n(U) = 38
n(A) = 16
N(A ∩ B) = 12
n(B’) = 20
n(A ∪ B) = ?
Hint: n(B) = n(U) – n(B)’
n(B) = 38 – 20
n(B) = 18
n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n (A ∩ B)
n(A ∪ B) = 16 – 12 + 18
n(A ∪ B) = 4 + 18 = 22.

Question 3.
Let A = {b, d, e, g, h} and B = {a, e, c, h} verify that n(A – B) = n(A) – n(A ∩ B)
Solution:
A = {b, d, e, g, h),
B = {a, e, c, h}
A ∩ B = {b, d, g}
n(A ∩ B) = 3 ………….. (1)
A ∩ B = {e, h}
n(A ∩ B) = 2, n(A) = 5
n(A) – n(A ∩ B) = 5 – 2 = 3 ……………… (2)
Form (1) and (2) we get
n(A – B) = n(A) – n(A ∩ B)

Question 4.
If A = {2, 5, 6, 7} and B = {3, 5, 7, 8}, then verify the commutative property of
(i) union of sets
(ii) intersection of sets
Solution:
Given, A = {2, 5, 6, 7} and B = {3, 5, 7, 8}
(i) A ∪ B = {2, 3, 5, 6, 7, 8} ……………. (1)
B ∪ A = {2, 3, 5, 6, 7, 8} …………… (2)
From (1) and (2) we have A ∪ B = B ∪ A
It is verified that union of sets is commutative.

(ii) A n B = {5, 7} …………… (3)
B n A = {5, 7} ……………. (4)
From (3) and (4) we get, A ∩ B = B ∩ A
It is verified that intersection of sets is commutative.

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 5.
If A = {b, c, d, e} and B = {b, c, e, g} and C = {a, c, e}, then verify A ∪ (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C.
Solution:
Given, A = {b, c, d, e} and B = {b, c, e, g} and C = {a, c, e}
Now B ∪ C = {a, b, c, e, g}
Au(B ∪C) = {a, b, c, d, e, g} ……………. (1)
Then, A ∪ B = {b, c, d, e, g}
(A ∪ B) ∪ C = {a, b, c, d, e, g} ……………… (2)
From (1) and (2) it is verified that
A ∪ (B ∪ C) = (A ∪ B) ∪ C

Exercise 1.5

Question 1.
If A = {1, 3, 5, 7, 9}, B = {x : x is a composite number and x < 12} and C = {x : x ∈ N and 6 < x < 10} then verify A ∪ (B ∩ C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C).
Solution:
Given, A = {1, 3, 5, 7, 9} and B = {4, 6, 8, 9, 10}and C = {6, 7, 8, 9}
B ∩ C = {4, 6, 8, 9, 10} n {6, 7, 8, 9} = {6, 8, 9}
A ∪ (B ∩ C) = {1, 3, 5, 6, 7, 8, 9} ……………. (1)
Then (A ∪ B) = {1, 3, 5, 7, 9} ∪ {4, 6, 8, 9, 10} = {1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(A ∪ C) = {1, 3, 5, 7, 9} ∪ {6, 7, 8, 9} = {1,3, 5, 6, 7, 8, 9}
(A ∪ B) ∩ (A ∪ C) = {1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} ∩ {1, 3, 5, 6, 7, 8, 9}
= {1, 3, 5, 6, 7, 8, 9} …………….. (2)
From (1) and (2), it is verified that
A ∪ (B ∩C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C)

Question 2.
If A, B and C are overlapping sets, draw venn diagram for : A ∩ B
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 10

Question 3.
Draw Venn diagram for A ∩ B ∩ C
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 11

Question 4.
If P = {x : x ∈ N and 1 < x < 11}, Q = {x : x = 2n, n ∈ N and it < 6} and R = {4, 6, 8, 9, 10, 12}, then verify P – (Q ∩ R) = (P – Q) ∪ (P – R).
Solution:
The roster form of sets P, Q and R are P = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}, Q = {2, 4, 6, 8, 10} and R = {4, 6, 8, 9, 10, 12}
First, we find Q ∩ R = {4, 6, 8, 10}
Then, P – (Q ∩ R) = {2, 3, 5, 7, 9} ………….. (1)
Next, P – Q = {3, 5, 7, 9}
and P – R = {2, 3, 5, 7}
and so, (P – Q) ∪ (P – Q) = {2, 3, 5, 7, 9} ……………. (2)
Hence from (1) and (2), it verified that P – (Q ∩ R) = (P – Q) ∪ (P – R)
Finding the elements of set Q
Given, x = 2 n
n = 1 → x = 2 (1) = 2
n = 2 → x = 2(2) = 4
n = 3 → x = 2 (3) = 6
n = 4 → x = 2(4) = 8
n = 5 → x = 2(5) = 10
Therefore, x takes values such as 2, 4, 6, 8, 10

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 5.
If U = {x : x ∈ Z, -3 < x ≤ 9}, A = {x : x = 2P + 1, P ∈ Z , -2 ≤ P ≤ 3}, B = {x : x = q + l, q ∈ Z, 0 ≤ q ≤ 3}, verify De Morgan’s laws for complementation.
Solution:
Given, U = {-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
A = {-3, -1, 1, 3, 5, 7} and B = {1, 2, 3, 4}
Law (i) (A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
Now, A ∪ B = {-3, -1, 1, 2, 3, 4, 5, 7}
(A ∪ B)’ = {-2, 0, 6, 8, 9} ………….. (1)
Then, A’ = {-2, 0, 2, 4, 6, 8, 9) and
B’ = {-3, -2, -1, 0, 5, 6, 7, 8, 9}
A’ ∩ B’ = {-2, 0, 6, 8, 9} ……………… (2)
From (1) and (2) it is verified that
(A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
Law (ii) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’
Now, A ∩ B = {1, 3}
(A ∩ B)’ = {-3, -2, -1, 0, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9} ………….. (3)
Then, A’ ∪ B’ = {-3, -2, -1, 0, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9} ………………. (4)
From (3) and (4) it is verified that
(A ∩ B)’ = A’ ∪ B’

Exercise 1.6

Question 1.
From the given venn diagram. Find (i) A, (ii) B, (iii) A ∪ B (iv) A ∩ B also verify that n(A ∪B) = n(A) + n(B) – n(A ∩ B).
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 12
Solution:
A = {a, b, d, e, g, h}
B = {b, c, e, f, h, i, j}
A ∪ B = {a, b, c, d, e, f, g, h, i, j}
A ∩ B = {b, e, h}
So, n(A) = 6, n(B) = 7, n(A ∪B) = 10, n(A ∩ B) = 3
Now, n(A) + n(B) – n(A ∩ B) = 6 + 7 – 3 = 10
Hence, n(A) + n(B) – n(A ∩ B) = n(A ∪ B)

Question 2.
If n(A) = 12, n(B) = 17 and n(A ∪ B) = 21, find n(A ∩B).
Solution:
Given that n(A) = 12, n(B) = 17 and n(A ∪ B) =21
By using the formula n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
n(A ∩ B) = 12 + 17 – 21 = 8

Question 3.
In a school, 80 students like Maths, 90 students like Science, 82 students like History, 21 like both Maths and Science, 19 like both Science and History 20 like both Maths and History and 8 liked all the three subjects. If each student like atleast one subject, then find (i) the number of students in the school (ii) the number of students who like only one subject.
Solution:
Let M, S and H represent sets of students who like Maths, Science and History respectively.
Then, n(M) = 80, n(S) = 90, n(H) = 82, n(M ∩ S) = 21, n(S ∩ H) = 19, n(M ∩ H) = 20, n(M ∩ S ∩ H) = 8
Let us represents the given data in a venn diagram.
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 13
(i) The number of student in the school = 52 + 59 + 55 + 12 + 11 + 8 + 8 = 205
(ii) The number of students who like only one subject = 52 + 59 + 55 = 166

Question 4.
State the formula to find n(A ∪ B ∪ C).
Solution:
n( A ∪ B ∪ C) = n(A) + n(B) +n(C) – n(A ∩ B) – (B ∩ C) – n(A ∩ C) + (A ∩ B ∩ B)

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 5.
Verify n (A ∪ B ∪ C) = n (A) + n(B) + n (C) – n(A ∩ B) – (B ∩ C) – n(A ∩ C) + (A ∩ B ∩ C) for the following sets A = {1, 3, 5, 6, 8}, B = {3, 4, 5, 6} and C = {1, 2, 3, 6}
Solution:
(A ∪ B ∪ C) = {1,2, 3, 4, 5, 6, 8}
n (A ∪ B ∪ C) = 7
Also, n (A) = 5, n (B) = 4, n (C) = 4,
Further, A ∩ B = {3, 5, 6} ⇒ n(A ∩ B) = 3
B ∩ C = {3, 6} ⇒ n(B ∩ C) = 2
A ∩ C = {3, 5, 6} ⇒ n(A ∩ C) = 3
Also, A ∩ B ∩ C = {3, 6} ⇒ n(A ∩ B ∩ C) = 2
Now n (A ∪ B ∪ C) = n (A) + n (B) + n (C) – n(A ∩ B) – n( B ∩ C) – n (A ∩ C) + n(A ∩ B ∩ C)
7 = 5 + 4 + 4 – 3 – 2 – 3 + 2
7 = 13 – 8 + 2
7 = 5 + 2
7 = 7
Thus verified

Exercise 1.7

Multiple Choice Questions
Question 1.
If A = {5, {5, 6}, 7} which of the following is correct?
(1) {5, 6} ∈ A
(2) {5} ∈ A
(3) {7} ∈ A
(4) {6} ∈ A
Solution:
(1) {5, 6} ∈ A
Hint: {5, 6} is an element of A.

Question 2.
If x = {a, {b, c}, d}, which of the following is a subset of X?
(1) {a, b}
(2) {b, c}
(3) {c, d}
(4) {a, d}
Solution:
(4) {a, d}
Hint: b is not an element of X. Similarly c.

Question 3.
If a finite set A has m elements, then the number of non-empty proper subset of A is
(1) 2m
(2) 2m – 1
(3) 2m-1
(4) 2(2m-1 – 1)
Solution:
(4) 2(2m-1 – 1)
Hint: P(A) = 2m Proper non empty subset = 2m – 2 = 2 (2m-1 – 1)

Question 4.
For any three A, B and C, A – (B ∪ C) is
(1) (A – B) ∪ (A – C)
(2) (A – B) ∩ (A ∪ C)
(3) (A – B) ∪C
(4) A ∪ (B – C)
Solution:
(2) (A – B) ∩ (A ∪ C)

Question 5.
Which of the following is true?
(1) (A ∪ B) = B ∪ A
(2) (A ∪ B)’ = A’ – B’
(3) (A ∩ B)’ = A’ ∩ B’
(4) A – (B ∩ C) = (A – B) ∩ (A – C)
Solution:
(1) (A ∪ B) = B ∪ A

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Additional Questions

Question 6.
The shaded region in the venn diagram is
(1) A ∪ B
(2) A ∩ B
(3) (A ∩ B)’
(4) (A – B) ∪ (B – A)
Solution:
(4) (A – B) ∪ (B – A)
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Additional Questions 14

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.2

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.2

Question 1.
Find the median of the given values : 47, 53, 62, 71, 83, 21, 43, 47, 41.
Solution:
47, 53, 62, 71, 83, 21, 43, 47, 41
Ascending order = 21, 41, 43, 47, 47, 53, 62, 71, 83
The number of values 9, which is odd
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 1

Question 2.
Find the Median of the given data: 36, 44, 86, 31, 37, 44, 86, 35, 60, 51.
Solution:
36, 44, 86, 31, 37, 44, 86, 35, 60, 51
Ascending order 31, 35, 36, 37, 44, 44, 51, 60, 86, 86
The number of values = 10, which is an even number
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 2
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.2
Question 3.
The median of observation 11, 12,14, 18, x + 2, x + 4, 30, 32, 35, 41 arranged in ascending order is 24. Find the values of x.
Solution:
11, 12, 14, 18, x + 2, , x + 4, 30, 32, 35, 41
The number of values = 10, which is an even number
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 3

Question 4.
A researcher studying the behaviour of mice has recorded the time (in seconds) taken by each mouse to locate its food by considering 13 different mice as 31, 33, 63, 33, 28, 29, 33, 27, 27, 34, 35, 28, 32. Find the median time that mice spent in searching its food.
Solution:
31, 33, 63, 33, 28, 29, 33, 27, 27, 34, 35, 28, 32 Writing in ascending order we get 27, 27, 28, 28, 29, 31, 32, 33, 33, 33, 34, 35, 63
Number of values = 13 which is an odd number
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 4

Question 5.
The following are the marks scored by the students in the Summative Assessment exam
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 5
Calculate the median.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 6
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 8 Statistics Ex 8.2
Question 6.
The mean of five positive integers is twice their median. If four of the integers are 3, 4, 6, 9 and median is 6, then find the fifth integer.
Solution:
The five integers are 3, 4, 6, 9, x
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 7
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 8 Statistics Ex 8.2 8

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Multiple Choice Questions
Question 1.
Which of the following is correct?
(1) {7} ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(2) 7 ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(3) 7 ∉ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(4) {7} ⊈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
Solution:
(2) 7 ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

Question 2.
The set P = {x | x ∈ Z, -1 < X < 1} is a
(1) Singleton set
(2) Power set
(3) Null set
(4) Subset
Solution:
(1) Singleton set
Hint: P = {0}

Question 3.
If U = {x | x ∈ N, x < 10} and A = {x | x ∈ N, 2 ≤ x < 6} then (A’)’ is
(1) {1, 6, 7, 8, 9}
(2) {1, 2, 3, 4}
(3) {2, 3, 4, 5}
(4) { }
Solution:
(3) {2, 3, 4, 5}
Hint: (A’) = A= {2, 3, 4, 5}

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 4.
If B ⊆ A then n(A ∩ B) is
(1) n(A – B)
(2) n(B)
(3) n(B – A)
(4) n(A)
Solution:
(2) n(B)
Hint: B ⊆ A ⇒ A ∩ B = B

Question 5.
If A= {x, y, z} then the number of non-empty subsets of A is
(1) 8
(2) 5
(3) 6
(4) 7
Solution:
(4) 7
Hint: Number of non-empty subsets = 2 – 1 = 8 – 1 = 7

Question 6.
Which of the following is correct ?
(1) Ø ⊆ {a,b}
(2) Ø ∈ {a, b}
(3) {a} ∈ {a, b}
(4) a ⊆ {a, b}
Solution:
(1) Ø ⊆ {a,b}
Hint: Empty set is an improper subset

Question 7.
If A ∪ B = A ∩ B, then
(1) A ≠ B
(2) A = B
(3) A ⊂ B
(4) B ⊂ A
Solution:
(2) A = B

Question 8.
If B – A is B, then A ∩ B is
(1) A
(2) B
(3) U
(4) Ø
Solution:
(4) Ø
Hint: B – A = B ⇒ A and B are disjoint sets.

Question 9.
From the adjacent diagram n[P(A ∆ B) is
(1) 8
(2) 16
(3) 32
(4) 64
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 1
Solution:
(3) 32
Hint: A ∆ B = { 60, 85, 75, 90, 70}
⇒ n(A ∆ B) = 5
⇒ n(P(A ∆ B)) = 25 = 32

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 10.
If n(A) = 10 and n(B) = 15 then the minimum and maximum number of elements in A ∩ B is
(1) (10, 15)
(2) (15, 10)
(3) (10, 0)
(4) (0, 10)
Solution:
(4) (0, 10)

Question 11.
Let A = {Ø} and B = P(A) then A ∩ B is
(1) {Ø, {Ø} }
(2) {Ø}
(3) Ø
(4) {0}
Solution:
(2) {Ø}
Hint: P(A) = {Ø {Ø}}

Question 12.
In a class of 50 boys, 35 boys play carom and 20 boys play chess then the number of boys play both games is
(1) 5
(2) 30
(3) 15
(4) 10
Solution:
(1) 5
Hint: n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n(A n B) ⇒ 50 = 35 + 20 – n(A ∩ B) ⇒ n(A ∩ B) = 5

Question 13.
If U = {x : x ∈ N and x < 10}, A = {1, 2, 3, 5, 8} and B = {2, 5, 6, 7, 9}, then n[(A ∪ B)’] is
(1) 1
(2) 2
(3) 4
(4) 8
Solution:
(1) 1
Hint: U = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
A = {1, 2, 3, 5, 8}
B = {2, 5, 6, 7, 9}
A ∪ B = {1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9}
(A ∪ B)’ = {4},
n(A ∪ B)’ = 1

Question 14.
For any three sets P, Q and R, P – (Q ∩ R) is
(1), P – (Q ∪ R)
(2) (P ∩ Q) – R
(3) (P – Q) ∪ (P – R)
(4) (P – Q) ∩ (P – R)
Solution:
(3) (P – Q) ∪ (P – R)
Hint: P – (Q ∩ R) = (P – Q) ∪ (P – R)

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 15.
Which of the following is true?
(1) A – B = A ∩ B
(2) A – B = B – A
(3) (A ∪ B)’ = A’ ∪ B’
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’
Solution:
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’

Hint: (1) (A – B) = A ∩ B ✘
(2) A – B = B – A ✘
(3) (A ∪ B) = A’ ∪ B’ ✘
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’ ✓

Question 16.
If n(A ∪ B ∪ C) = 100, n(A) = 4x, n(B) = 6x, n(C) = 5x, n(A ∩ B) = 20, n(B ∩ C) = 15, n(A ∩ C) = 25 and n(A ∩ B ∩ C)= 10 , then the value of x is
(A) 10
(B) 15
(C) 25
(D) 30
Solution:
(A) 10
Hint:
n(A ∪ B ∪ C) = n(A) + n(B) + n(C) – n(A ∩ B) – n(B ∩ C) – n(C ∩ A) + n(A ∩ B ∩ C)
100 = 4x + 6x + 5x – 20 – 15 – 25 + 10
100 = 15x -60 + 10
100 = 15x – 50
∴ 15x = 100 + 50 = 150
x = 10

Question 17.
For any three sets A, B and C, (A – B) ∩ (B – C) is equal to
(1) A only
(2) B only
(3) C only
(4) ϕ
Solution:
(4) ϕ
Hint: (A – B) ∩ (B – C) is equal to Φ

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 18.
If J = Set of three sided shapes, K = Set of shapes with two equal sides and L = Set of shapes with right angle, then J ∩ K ∩ L is
(1) Set of isoceles triangles
(2) Set of equilateral triangles
(3) Set of isoceles right triangles
(4) Set of right angled triangles
Solution:
(3) Set of isoceles right triangles
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 2

Question 19.
The shaded region in the Venn diagram is
(1) Z – (X ∪ Y)
(2) (X ∪ Y) ∩ Z
(3) Z – (X ∩ Y)
(4) Z ∪ (X ∩ Y)
Answer:
(3) Z – (X ∩ Y)
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 3
Z – (X ∩ Y)

Question 20.
In a city, 40% people like only one fruit, 35% people like only two fruits, 20% people like all the three fruits. How many percentage of people do not like any one of the above three fruits?
(1) 5
(2) 8
(3) 10
(4) 15
Answer:
(1) 5
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 4
40 + 35 + 20 + x = 100%
95% + x = 100%
x = 5%

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Additional Questions

EXERCISE 9.1

Question 1.
An unbiased die is thrown. What is the probability of getting
(i) an even number or a multiple of 3.
(ii) a number between 3 and 6.
Solution:
(i) Probability of getting an even number \(\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\)
Probability of getting a multiple of 3 = \(\frac{2}{6}\)
Probability of getting an even multiple of 3 = \(\frac{1}{6}\)
Probability of getting an even number or
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 1
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Additional Questions
Question 2.
Two unbiased coins are tossed simultaneously find the probability of getting
(i) two heads
(ii) one head
(iii) at least one head
(iv) at most one head.
Solution:
S = {HH, HT, TH, TT}
(i) probability of two heads = \(\frac{1}{4}\)
(ii) probability of one head = \(\frac{1}{2}\)
(iii) probability of at least one head = \(\frac{3}{4}\)
(iv) probability of at most one head = \(\frac{3}{4}\)

Question 3.
Find the probability that a leap year selected at random will contain 53 Sundays.
Solution:
S = {Sunday Monday, Monday Tuesday, Tuesday Wednesday, Wednesday Thursday, Thursday Friday, Friday Saturday, Saturday Sunday}
n (S) = 7; n (A) = 2; P(A) = \(\frac{2}{7}\)

Question 4.
What is the probability that a number selected from the numbers 1, 2, 3, 25 is a prime number when each of the given numbers is equally likely to be selected?
Solution:
A = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19,23}
P(A) = \(\frac{9}{25}\)

EXERCISE 9.2

Question 1.
Tickets numbered from 1 to 20 are mixed up together and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket has a number which is a multiple of 3 or 7?
Solution:
A = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 7, 14}
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 2

Question 2.
One card is drawn from a pack of 52 cards, each of the 52 cards being equally likely to be drawn. Find the probability that the card drawn is
(i) an ace,
(ii) either red card or king.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 3

Question 3.
A bag contains 3 red and 2 blue marbles. A marble is drawn at random. What is the probability of drawing a blue marble?
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 4

Question 4.
Two dice are thrown simultaneously. Find the probability of getting
(i) an even number as the sum.
(ii) a total of at least 10
(iii) a doublet of even number.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 5
n(S) = 36
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 6
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Additional Questions
Question 5.
An urn contains 10 red and 8 white balls. One ball is drawn at random. Find the probability that the ball drawn is white.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Probability Additional Questions 7

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.3

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.3

Question 1.
A number between 0 and 1 that is used to measure uncertainty is called
(1) Random variable
(2) Trial
(3) Simple event
(4) Probability
Solution:
(4) Probability

Question 2.
Probability lies between
(1) -1 and +1
(2) 0 and 1
(3) 0 and n
(4) 0 and ∞
Solution:
(2) 0 and 1

Question 3.
The probability based on the concept of relative frequency theory is called
(1) Empirical Probability
(2) Classical Probability
(3) Both (1) and (2)
(4) Neither (1) or (2)
Solution:
(1) Empirical Probability

Question 4.
The probability of an event cannot be
(1) Equal to zero
(2) Greater than zero
(3) Equal to one
(4) Less than zero
Solution:
(4) Less than zero

Question 5.
The probability of all possible outcomes of a random experiment is always equal to
(1) one
(2) Zero
(3) Infinity
(4) Less than one
Solution:
(1) one

Question 6.
If A is any event in S then its complement is A’ then, P(A’) is equal to
(1) 1
(2) 0
(3) 1 – A
(4) 1 – P(A)
Solution:
(4) 1 – P(A)

Question 7.
Which of the following cannot be taken as probability of an event?
(1) 0
(2) 0.5
(3) 1
(4) -1
Solution:
(4) -1

Question 8.
A particular result of an experiment is called
(1) Trial
(2) Simple event
(3) Compound event
(4) Outcome
Solution:
(4) Outcome

Question 9.
A collection of one or more outcomes of an experiment is called
(1) Event
(2) Outcome
(3) Sample point
(4) None of above
Solution:
(1) Event

Question 10.
The six faces of the dice are called equally likely if the dice is
(1) Small
(2) Fair
(3) Six-faced
(4) Round
Hint: Fair means all outcomes are equally likely.
Solution:
(2) Fair

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.2

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.2

Question 1.
A company manufactures 10000 Laptops in 6 months. Out of which 25 of them are found to be defective. When you choose one Laptop from the manufactured, what is the probability that selected Laptop is a good one.
Solution:
Total n(S) = 10,000
Defective n( A) = 25
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 1
No. of good laptops = 1000 – 25
n(B) = 9975
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 2
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.2
Question 2.
In a survey of 400 youngsters aged 16-20 years, it was found that 191 have their voter ID card. If a youngster is selected at random, find the probability that the youngster does not have their voter ID card.
Solution:
No. of youngsters n(S) = 400
No. of youngsters having voter id n(A) = 191
No. of youngsters do not have their voter id n(B) = 400 – 191 = 209
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 3

Question 3.
The probability of guessing the correct answer to a certain question is \(\frac{x}{3}\). If the probability of not guessing the correct answer is \(\frac{x}{5}\), then find the value of x.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 4

Question 4.
If a probability of a player winning a particular tennis match is 0.72. What is the probability of the player loosing the match?
Solution:
P(A) = 0.72
P(A’) = 1 – 0.72 = 0.28

Question 5.
1500 families were surveyed and following data was recorded about their maids at homes
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 5
A family is selected at random. Find the probability that the family selected has
(i) Both types of maids
(ii) Part time maids
(iii) No maids
Solution:
n(S) = 1500 (Total families)
n(A) = 860 (Part time maids)
n(B) = 370 (Only full time)
n(A∩B) = 250 (Both)
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 6
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 7
Total families n(S) = 1500
No. of families have maids = 860 + 250 + 370 = 1480
No. of families do not have maids = 1500 – 1480
n( A) = 20
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 9 Set Language Ex 9.2 50
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 9 Probability Ex 9.2

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 1.
Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the points (7, 1) and (3, 5).
Solution:
Let P(x, y) be equidistant from the points A(7, 1) and B(3, 5).
We are given that AP = BP. So, AP2 = BP2
(x – 7)2 + (y – 1)2 =(x – 3)2 + (y – 5)2
x2 – 14x + 49 + y2 – 2y + 1 = x2 – 6x + 9 + y2 – 10y + 25
x – y = 2
Which is the required relation
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 1

Question 2.
Show that the points (1, 7), (4, 2), (-1, -1) and (-4, 4) are the vertices of a square.
Solution:
Let A(1, 7), B(4, 2), C(-1, -1) and D(-4, 4) be the given points. To prove that ABCD is a square, we have to prove that all its sides are equal and both its diagonals are equal.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 2
Since, AB = BC = CD = DA and AC = BD, all the four sides of the quadrilateral ABCD are equal and its diagonals AC and BD are also equal. Therefore, ABCD is a square.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 3.
If A (-5, 7), B (-4, -5), C (-1, -6) and D (4, 5) are the vertices of a quadrilateral, find the area of the quadrilateral ABCD.
Solution:
By joining B to D, you will get two triangles ABD and BCD.
Now, the area of ∆ABD
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 3
So, the area of quadrilateral ABCD = 53 + 19 = 72 square units.

Question 4.
Find the coordinates of the points of trisection (i.e. points dividing in three equal parts) of the line segment joining the points A(2, -2) and B(-7, 4).
Solution:
Let P and Q be the points of trisection at AB. i.e., AP = PQ = QB
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 4
Therefore, P divides AB internally in the ratio 1 : 2. Therefore, the coordinates at P, by applying the section formula, are
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 5
Now, Q also divides AB internally in the ratio 2 : 1, so, the coordinates at Q are
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 6
Therefore, the coordinates of the points at trisection of the line segment joining A and B are (-1, 0) and (-4, 2).

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 5.
If the points A(6, 1), B(8, 2), C(9, 4) and D(P, 3) are the vertices of a parallelogram, taken in order. Find the value of P.
Solution:
We know that diagonals of a parallelogram bisect each other.
So, the coordinates at the mid-point of AC = coordinates of the mid-point of BD.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 7

Question 6.
Find the area of a triangle whose vertices are (1,-1), (-4, 6) and (-3, -5).
Solution:
The area of the triangle formed by the vertices A(1, -1), B(-4, 6) and C(-3, -5), by using the formula
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 8
So, the area of the triangle is 24 square units.

Question 7.
If A(-2, -1), B(a, 0), C(4, b) and D(1, 2) are the vertices of a parallelogram, find the values of a and b.
Solution:
We know that the diagonals of a parallelogram bisect each other. Therefore the co-ordinates of the midpoint of AC are same as the co-ordinates of the mid-point of BD. i.e.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 9

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 8.
Find the area of the quadrilateral whose vertices, taken in order, are (-3, 2), (5, 4), (7, -6) and (-5, -4).
Solution:
We have Area of the quadrilateral
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 10

Question 9.
Find the area of the triangle formed by the points P(-1.5, 3), Q(6, -2) and R(-3, 4).
Solution:
The area of the triangle formed by the given points is equal to
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 11
Can we have a triangle of area 0 square units? What does this mean?
If the area of a triangle is 0 square units, then its vertices will be collinear.

Question 10.
Find the value of k if the pointsA(2, 3), B(4, k) and (6, -3) are collinear.
Since the given points are collinear, the area a the triangle formed by them must be 0, i.e.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 12

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

Question 1.
Prove that
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 51
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 2
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 3

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

Question 2.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 5
Solution:

Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 6
Hence proved

Question 3.
If x sin3θ + y cos3θ = sin θ cos θ and x sin θ =
y cos θ , then prove that x2 + y2 = 1.
Solution:
x sin3θ +y cos3θ= sinθ cosθ ; x sinθ y cosθ.
x (sinθ) [sin2θ + cos2θ] = sinθ cosθ
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 7

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

Question 4.
If a cos θ – b sin θ = c, then prove that (a sin θ + b cos θ) = \(\pm \sqrt{a^{2}+b^{2}-c^{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 8
Hence Proved.

Question 5.
A bird is sitting on the top of a 80 m high tree. From a point on the ground, the angle of elevation of the bird is 45°. The bird flies away horizontally in such away that it remained at a constant height from the ground. After 2 seconds, the angle of elevation of the bird from the same point is 30°. Determine the speed at which the bird flies. ( \(\sqrt{3}\) = 1.732).
Solution:
Let s be the speed of the bird. In 2 seconds, the bird goes from C to D, it covers a distance ‘d’
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 9
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 10

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

Question 6.
An aeroplane is flying parallel to the Earth’s surface at a speed of 175 m/sec and at a height of 600 m. The angle of elevation of the aeroplane from a point on the Earth’s surface is 37° at a given point. After what period of time does the angle of elevation increase to 53°? (tan 53° = 1.3270, tan 37° = 0.7536)
Solution:
Let Plane’s initial position be A. Plane’s final position = D Plane travels from A ➝ D.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 12
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 50

Question 7.
A bird is flying from A towards B at an angle of 35°, a point 30 km away from A. At B it changes its course of flight and heads towards C on a bearing of 48° and distance 32 km away.
(i) How far is B to the North of A?
(ii) How far is B to the West of A?
(iii) How far is C to the North of B?
(iv) How far is C to the East of B?
(sin 55° = 0.8192, cos 55° = 0.5736,
sin 42° = 0.6691, cos 42° = 0.7431)
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 13
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 14

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6

Question 8.
Two ships are sailing in the sea on either side of the lighthouse. The angles of depression of two ships as observed from the top of the lighthouse are 60° and 45° respectively. If the
distance between the ships is \(200\left(\frac{\sqrt{3}+1}{\sqrt{3}}\right)\) metres, find the height of the lighthouse.
Solution:
From the figure AB – height of the light house = h CD – Distance between the ships
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 15
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 16
∴ The height of the light house is 200 metres.

Question 9.
A building and a statue are in opposite side of a street from each other 35 m apart. From a point on the roof of building the angle of elevation of the top of statue is 24° and the angle of depression of base of the statue is 34°. Find the height of the statue.
(tan 24° = 0.4452, tan 34° = 0.6745)
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 17
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 6 Trigonometry Unit Exercise 6 18

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

Question 1.
PQRS is a rectangle formed by joining the points P(-1, -1), Q(-1, 4) ,R(5, 4) and S(5, -1). A, B, C and D are the mid-points of PQ, QR, RS and SP respectively. Is the quadrilateral ABCD a square, a rectangle or a rhombus? Justify your answer.
Solution:
A, B, C and D are mid points of PQ, QR, RS & SP respectively.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 2
∴ AB and BC are not perpendicular
⇒ ABCD is rhombus as diagonals are perpendicular and sides are not perpendicular.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

Question 2.
The area of a triangle is 5 sq.units. Two of its vertices are (2, 1) and (3, -2). The third Vertex is (x, y) where y = x + 3 . Find the coordinates of the third vertex.
Solution:
Area of triangle formed by points (x1, y1),
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 3
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 4

Question 3.
Find the area of a triangle formed by the lines 3x + y – 2 = 0, 5x + 2y – 3 = 0 and 2x – y – 3 = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 5
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 50

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

Question 4.
If vertices of a quadrilateral are at A(-5, 7), B(-4, k) , C(-1, -6) and D(4, 5) and its area is
72 sq.units. Find the value of k.
Area (quadrilateral ABCD)
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 6

Question 5.
Without using distance formula, show that the points (-2, -1) , (4, 0) , (3, 3) and (-3, 2) are vertices of a parallelogram.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 7
Slope of AB = Slope of CD
Slope of BC = Slope of DA
Hence ABCD forms a parallelogram.

Question 6.
Find the equations of the lines, whose sum and product of intercepts are 1 and -6 respectively.
Let the intercepts be x1, y1 respectively
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 8
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 9

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

Question 7.
The owner of a milk store finds that, he can sell 980 litres of milk each week at ₹ 14/litre and 1220 litres of milk each week at ₹ 16 litre. Assuming a linear relationship
between selling price and demand, how many litres could he sell weekly at ₹ 17/litre?
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 10

Question 8.
Find the image of the point (3, 8) with respect to the line x + 3y = 7 assuming the line to be a plane mirror.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 11
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 12

Question 9.
Find the equation of a line passing through the point of intersection of the lines 4x + 7y – 3 = 0 and 2x – 3y + 1 = 0 that has equal intercepts on the axes.
Solution:
4x + 7y – 3 = 0
2x – 3y + 1 = 0
4x + 7y – 3 – 2(2x – 3y + 1) = 0
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 13

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5

Question 10.
A person standing at a junction (crossing) of two straight paths represented by the equations 2x – 3y + 4 = 0 and 3x + 4y – 5 = 0 seek to reach the path whose equation is 6x – 7y + 8 = 0 in the least time. Find the equation of the path that he should follow.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 15
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 16
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Unit Exercise 5 17