You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Multiple Choice Questions
Question 1.
Which of the following is correct?
(1) {7} ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(2) 7 ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(3) 7 ∉ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(4) {7} ⊈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
Solution:
(2) 7 ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

Question 2.
The set P = {x | x ∈ Z, -1 < X < 1} is a
(1) Singleton set
(2) Power set
(3) Null set
(4) Subset
Solution:
(1) Singleton set
Hint: P = {0}

Question 3.
If U = {x | x ∈ N, x < 10} and A = {x | x ∈ N, 2 ≤ x < 6} then (A’)’ is
(1) {1, 6, 7, 8, 9}
(2) {1, 2, 3, 4}
(3) {2, 3, 4, 5}
(4) { }
Solution:
(3) {2, 3, 4, 5}
Hint: (A’) = A= {2, 3, 4, 5}

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 4.
If B ⊆ A then n(A ∩ B) is
(1) n(A – B)
(2) n(B)
(3) n(B – A)
(4) n(A)
Solution:
(2) n(B)
Hint: B ⊆ A ⇒ A ∩ B = B

Question 5.
If A= {x, y, z} then the number of non-empty subsets of A is
(1) 8
(2) 5
(3) 6
(4) 7
Solution:
(4) 7
Hint: Number of non-empty subsets = 2 – 1 = 8 – 1 = 7

Question 6.
Which of the following is correct ?
(1) Ø ⊆ {a,b}
(2) Ø ∈ {a, b}
(3) {a} ∈ {a, b}
(4) a ⊆ {a, b}
Solution:
(1) Ø ⊆ {a,b}
Hint: Empty set is an improper subset

Question 7.
If A ∪ B = A ∩ B, then
(1) A ≠ B
(2) A = B
(3) A ⊂ B
(4) B ⊂ A
Solution:
(2) A = B

Question 8.
If B – A is B, then A ∩ B is
(1) A
(2) B
(3) U
(4) Ø
Solution:
(4) Ø
Hint: B – A = B ⇒ A and B are disjoint sets.

Question 9.
From the adjacent diagram n[P(A ∆ B) is
(1) 8
(2) 16
(3) 32
(4) 64
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 1
Solution:
(3) 32
Hint: A ∆ B = { 60, 85, 75, 90, 70}
⇒ n(A ∆ B) = 5
⇒ n(P(A ∆ B)) = 25 = 32

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 10.
If n(A) = 10 and n(B) = 15 then the minimum and maximum number of elements in A ∩ B is
(1) (10, 15)
(2) (15, 10)
(3) (10, 0)
(4) (0, 10)
Solution:
(4) (0, 10)

Question 11.
Let A = {Ø} and B = P(A) then A ∩ B is
(1) {Ø, {Ø} }
(2) {Ø}
(3) Ø
(4) {0}
Solution:
(2) {Ø}
Hint: P(A) = {Ø {Ø}}

Question 12.
In a class of 50 boys, 35 boys play carom and 20 boys play chess then the number of boys play both games is
(1) 5
(2) 30
(3) 15
(4) 10
Solution:
(1) 5
Hint: n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n(A n B) ⇒ 50 = 35 + 20 – n(A ∩ B) ⇒ n(A ∩ B) = 5

Question 13.
If U = {x : x ∈ N and x < 10}, A = {1, 2, 3, 5, 8} and B = {2, 5, 6, 7, 9}, then n[(A ∪ B)’] is
(1) 1
(2) 2
(3) 4
(4) 8
Solution:
(1) 1
Hint: U = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
A = {1, 2, 3, 5, 8}
B = {2, 5, 6, 7, 9}
A ∪ B = {1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9}
(A ∪ B)’ = {4},
n(A ∪ B)’ = 1

Question 14.
For any three sets P, Q and R, P – (Q ∩ R) is
(1), P – (Q ∪ R)
(2) (P ∩ Q) – R
(3) (P – Q) ∪ (P – R)
(4) (P – Q) ∩ (P – R)
Solution:
(3) (P – Q) ∪ (P – R)
Hint: P – (Q ∩ R) = (P – Q) ∪ (P – R)

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 15.
Which of the following is true?
(1) A – B = A ∩ B
(2) A – B = B – A
(3) (A ∪ B)’ = A’ ∪ B’
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’
Solution:
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’

Hint: (1) (A – B) = A ∩ B ✘
(2) A – B = B – A ✘
(3) (A ∪ B) = A’ ∪ B’ ✘
(4) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’ ✓

Question 16.
If n(A ∪ B ∪ C) = 100, n(A) = 4x, n(B) = 6x, n(C) = 5x, n(A ∩ B) = 20, n(B ∩ C) = 15, n(A ∩ C) = 25 and n(A ∩ B ∩ C)= 10 , then the value of x is
(A) 10
(B) 15
(C) 25
(D) 30
Solution:
(A) 10
Hint:
n(A ∪ B ∪ C) = n(A) + n(B) + n(C) – n(A ∩ B) – n(B ∩ C) – n(C ∩ A) + n(A ∩ B ∩ C)
100 = 4x + 6x + 5x – 20 – 15 – 25 + 10
100 = 15x -60 + 10
100 = 15x – 50
∴ 15x = 100 + 50 = 150
x = 10

Question 17.
For any three sets A, B and C, (A – B) ∩ (B – C) is equal to
(1) A only
(2) B only
(3) C only
(4) ϕ
Solution:
(4) ϕ
Hint: (A – B) ∩ (B – C) is equal to Φ

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 1 Set Language Ex 1.7

Question 18.
If J = Set of three sided shapes, K = Set of shapes with two equal sides and L = Set of shapes with right angle, then J ∩ K ∩ L is
(1) Set of isoceles triangles
(2) Set of equilateral triangles
(3) Set of isoceles right triangles
(4) Set of right angled triangles
Solution:
(3) Set of isoceles right triangles
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 2

Question 19.
The shaded region in the Venn diagram is
(1) Z – (X ∪ Y)
(2) (X ∪ Y) ∩ Z
(3) Z – (X ∩ Y)
(4) Z ∪ (X ∩ Y)
Answer:
(3) Z – (X ∩ Y)
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 3
Z – (X ∩ Y)

Question 20.
In a city, 40% people like only one fruit, 35% people like only two fruits, 20% people like all the three fruits. How many percentage of people do not like any one of the above three fruits?
(1) 5
(2) 8
(3) 10
(4) 15
Answer:
(1) 5
Hint:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 1 Set Language Ex 1.7 4
40 + 35 + 20 + x = 100%
95% + x = 100%
x = 5%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *