Students can Download Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

TN State Board 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Instructions:

    1.  The question paper comprises of four parts.
    2.  You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
    3. questions of Part I, II. III and IV are to be attempted separately
    4. Question numbers 1 to 20 in Part I are objective type questions of one -mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer
    5. Question numbers 21 to 30 in Part II are two-marks questions. These are to be answered in about one or two sentences.
    6. Question numbers 31 to 40 in Parr III are three-marks questions, These are to be answered in about three to five short sentences.
    7. Question numbers 41 to 47 in Part IV are five-marks questions. These are to be answered) in detail. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 90

Part – I

I. Choose the correct answer. Answer all the questions.  [20 × 1 = 20]

Question 1.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}
3 & 5 \\
1 & 2
\end{array}\right]\) B = adj A and C = 3A, then |Adjb| / |C| =  ……………….
(a) 1/3
(b) 1/9
(c) 1/4
(d) 1
Answer:
(b) 1/9

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 2.
If the inverse of the matrix \(\left[\begin{array}{cc}
1 & 2 \\
3 & -5
\end{array}\right]\) is \(\frac{1}{11}\left[\begin{array}{ll}
a & b \\
c & d
\end{array}\right]\) , then the ascending order of a, b, c, d, is
(a) a, b, c, d
(b) d, b, c, a
(c) c, a, b, d
(d) b, a, c, d
Answer:
(b) d, b, c, a

Question 3.
The least value of n satisfying \(\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2}\right)^{n}\) = 1 is
(a) 30
(b) 24
(c) 12
(d) 18
Answer:
(c) 12

Question 4.
The principal argument of \(\frac{3}{-1+i}\) is
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 1
Answer:
(c) \(\frac{-3 \pi}{4}\)

Question 5.
The polynomial equation x3 + 2x + 3 = 0 has
(a) one negative and two imaginary
(b) one positive and two imaginary roots
(c) three real roots
(d) no solution
Answer:
(a) one negative and two imaginary

Question 6.
The domain of the function defined by \(f(x)=\sin ^{-1}(\sqrt{x-1})\) is
(a) [1, 2]
(b) [-1,1]
(c) [0, 1]
(d) [-1, 0]
Answer:
(a) [1, 2]

Question 7.
If x+y = A:isa normal to the parabola y2 = 12x, then the value of k is
(a) 3
(b) -1
(c) 1
(d) 9
Answer:
(d) 9

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 8.
The circle passing through (1, -2) and touching the x-axis (3,0), again passing through the point is
(a)(-5,2)
(b) (2,-5)
(c) (5, -2)
(d) (-2,5)
Answer:
(c) (5, -2)

Question 9.
The volume of the parallelepiped with its edges represented by the vectors \(\hat{i}+\hat{j}, \hat{i}+2 \hat{j}, \hat{i}+\hat{j}+\pi \hat{k}\) is
(a) \(\frac{\pi}{2}\)
(b) \(\frac{\pi}{3}\)
(c) π
(d) \(\frac{\pi}{4}\)
Answer:

Question 10.
If the line \(\frac{x-2}{3}=\frac{y-1}{-5}=\frac{z+2}{2}\) lies in the plane x + 3y – αz + β = 0 then (α, β) is ………………
(a) (-5, 5)
(b) (-6, 7)
(c) (5, -5)
(d) (6, -7)
Answer:
(b) (-6, 7)

Question 11.
The function sin4 + cos4x is increasing in the interval
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 2
Answer:
(c) \(\left[\frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{2}\right]\)

Question 12.
The curve y = ax4 + bx2 with ab> 0
(a) has no horizontal tangent
(b) is concave up
(c) is concave down
(d) has no points of inflection
Answer:
(d) has no points of inflection

Question 13.
If u = (x-y)2, then \(\frac{\partial u}{\partial x}+\frac{\partial u}{\partial y}\) is …………….
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) 2
Answer:
(c) 0

Question 14.
The value of \(\int_{0}^{\pi} \frac{d x}{1+5 \cos x}\) is …………….
Answer:
(a) \(\frac{\pi}{2}\)
(b) π
(c) \(3\frac{\pi}{2}\)
(d) 2π
Answer:
(a) \(\frac{\pi}{2}\)

Question 15.
The volume of solid of revolution of the region bounded by y2 = x(a – x) about x – axis is …….
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 3
Answer:
(d) \(\frac{\pi a^{3}}{6}\)

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 16.
If m, n are the order and degree of the differential equation \(\left[\frac{d^{4} y}{d x^{4}}+\frac{d^{2} y}{d x^{2}}\right]^{\frac{1}{2}}=a \frac{d^{2} y}{d x^{2}}\) respectively, then the value of 4m – n is
(a) 15
(b) 12
(c) 14
(d) 13
Answer:
(a) 15

Question 17.
The solution of differential equation \(\frac{d y}{d x}=\frac{y}{x}+\frac{\varphi\left(\frac{y}{x}\right)}{\varphi^{\prime}\left(\frac{y}{x}\right)}\) is
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 4
Answer:
(b) \(\varphi\left(\frac{y}{x}\right)=k x\)

Question 18.
A random variable X has the following distribution.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 5
then the value of c is
(a) 0.1
(b) 0.2
(c) 0.3
(d) 0.4
Answer:
(a) 0.1

Question 19.
If P(X = 0) = 1 – P {X = 1} and E[X] = 3 Var (X), then P{X = 0} is
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{2}{5}\)
(c) \(\frac{1}{3}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)
Answer:
(c) \(\frac{1}{3}\)

Question 20.
Which one is the contrapositive of the statement (p v q) → r?
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 6
Answer:
(a) \(\neg r \rightarrow(\neg p \wedge \neg q)\)

Part – II

II. Answer any seven questions. Question No. 30 is compulsory. [7 x 2 = 14]

Question 21.
Solve the following system of linear equations by Cramer’s rule: 2x – y = 3,x + 2y = -1.
Answer:
2x – y = 3, x + 2y 2 -1 = -1
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 7
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 8

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 22.
If z1 z2 and z3 are complex numbers such that |z1| = |z2| = |z3| = |z1+ z2 + z3| = 1 find the value of \(\left|\frac{1}{z_{1}}+\frac{1}{z_{2}}+\frac{1}{z_{3}}\right|\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 9

Question 23.
Find the value of \(\sin \left(\frac{\pi}{3}+\cos ^{-1}\left(\frac{-1}{2}\right)\right)\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 10

Question 24.
Find the equation of the parabola with vertex (-1,-2), axis parallel to x-axis and passing through (3, 6).
Answer:
Since axis is parallel to y-axis the required equation of the parabola is (x + 1)2 = 4a (y + 2)
Since this passes through (3,6)
(3 + 1)2 = 4a (6 + 2)
a = 1/2
Then the equation of parabola is (x + 1)2 = 2 (y + 2) which on simplifying yields,
x2 + 2x – 2y – 3 = 0.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 11

Question 25.
If â, b̂, ĉ are three unit vectors such that b̂ and ĉ are non-parallel and â, x (b̂ x ĉ) = \(\frac{1}{2} \hat{b}\), find the angle between â and ĉ.
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 12
Since b and c are non collinear vectors. So, equating corresponding coefficients on both sides.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 13

Question 26.
If the mass m(x) (in kilograms) of a thin rod of length x (in meters) is given by, m(x) = \(m(x)=\sqrt{3 x}\) then what is the rate of change of mass with respect to the length when it is x = 27 metres?
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 14

Question 27.
Evaluate \(\int_{0}^{\infty} e^{-a x} x^{n} d x\) where a > 0.
Answer:
Making the substitution t = ax, we get dt = adx and x = 0 ⇒ t = 0 and x = ∞ ⇒ t = ∞. Hence, we get
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 15

Question 28.
Show that y = ax + b/x, x ≠ 0 is a solution of the differential equation x2y” + xy’ – y = 0.
Answer:
Given solution : y = ax + \(\frac{b}{x}\)  …………..(1)
y = ax + \(\frac{b}{x}\)
xy = ax2+b
Differentiate with respect to ‘x’
xy’ + y.1 = a(2x) = 2ax …(2)
Differentiate again with respect to ‘x’
xy” + y’ . 1 + y’ = 2a ⇒ xy” + 2y’ = 2a …(3)
Substitute (3) in (2)
xy’ + y = (xy” + 2y’) x
xy’+ y = x2y” + 2xy’ ⇒ x2y” + xy’- y = 0
Hence proved.

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 29.
Find the mean of a random variable X, whose probability density function is
\(f(x)=\left\{\begin{array}{l}
\lambda e^{-\lambda x} \text { for } x \geq 0 \\
0 \text { otherwise }
\end{array}\right.\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 16

Question 30.
Let * be a binary operation on set Q of rational numbers defined as a * b = \(\frac{a b}{8}\) Write the identity for * if any.
Answer:
Let S = {Q}
a * b = \(\frac{a b}{8}\)
∀ a∈S, e∈S such that
a * e = a
\(\frac{a e}{8}=a\) ⇒ ae = 8a
e = 8 ∈ S .
Identity element exist.

Part – III

III. Answer any seven questions. Question No. 40 is compulsory. [7 x 3 = 21]

Question 31.
Find the inverse of \(\left[\begin{array}{cc}
2 & -1 \\
5 & -2
\end{array}\right]\) by Gauss-Jordan method.
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 17

Question 32.
If w ≠ 1 is a cube root of unity, show that the roots of the equation (z – 1)3 + 8 = 0 are -1,1- 2w, 1- 2 w2
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 18

Question 33.
Find all real numbers satisfying 4x – 3(2x+2) + 25 = 0
Answer:
4x – 3 (2x+2) + 25 = 0
⇒ (22)x – 3 (2x ,22) + 25 = 0
(22)x – 12 .2x + 32 = 0
Let y = 2x
y2 – 12y + 32 = 0
(y – 4) (y – 8) = 0 .
y = 4,8
Case (i) 2x = 4
2x= (2)2 ⇒ x = 2
Case (ii) 2x = 8
2x = (2)3 ⇒x = 3
∴ The roots are 2, 3

Question 34.
Find the centre, foci, and eccentricity of the hyperbola 12x2 – 4y2 – 24x + 32y – 127 = 0.
Answer:
12x2 – 4y2– 24x + 32y – 127 = 0
12[x2 – 2x] – 4[y2 – 8y] = 127
12[(x – 1)2 – 1] – 4[(y – 4)2 – 16] = 127
12(x – 1)2– 4(y – 4)2 = 127 +12 – 64
12(x- 1)2 – 4(y-4)2 = 75
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 19
Let X = x – 1; Y = y – 4
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 20
(i) Centre : c[0,0]
X = o
x – 1 = 0
x = 1

Y = o
y – 4 = 0
y = 4

Centre (1,4)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 21
(iii) Foci F(± ae, 0) (i.e.,) F (± 5, 0)
X = 5
x- 1 = 5
x = 6
X = -5
x – 1 = -5
x = -4
Y = 0
y – 4 = 0
y = 4
Foci (6, 4) and (-4, 4)

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 35.
Find the image of the point whose position vector is \(\hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\) in the plane \(\vec{r} \cdot(\hat{i}+2 \hat{j}+4 \hat{k})=38\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 22
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 23

Question 36.
Evaluate:  \(\lim _{x \rightarrow 0^{+}} x \log x\)
Answer:
This is an indeterminate of the form (0 x ∞). To evaluate this limit, we first simplify and bring it to the form (∞/∞) and apply 1’Hopital Rule
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 24

Question 37.
Find a linear approximation for the function given below at the indicate points f(x) = x3 -5x + 12, x0 = 2.
Answer:
f(x) = x3 – 5x + 12 .
f'(x) = 3x2 – 5
f(x0) = f(2) = (2)3– 5(2) + 12 = 8 – 10 + 12 = 10
f'(x0) = f'(2) = 3(2)2 – 5 = 12 – 5 = 7
The required linear approximation L(x) = f(x0) + f’ (x0) (x – x0)
= 10 + 7 (x – 2)
= 10 + 7x – 14
= 7x – 4

Question 38.
By using the properties of definite integrals, evaluate \(\int_{0}^{3}|x-1| d x\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 25
Question 39.
Solve: \(\frac{d y}{d x}\) + 2v cot x = 3x2cosec2x.
Answer:
This is in the form of \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q
P = 2 cot x ; Q = 3x2cosec2x.
∫ Pdx = ∫2 cot x dx = 2 log sin x = log (sin x)2
Integrating factor: e ∫pdxe log(sinx)2 = (sinx)2
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 26

Question 40.
A fair coin is tossed a fixed number of times. If the probability of getting seven heads is
equal to that of getting nine heads, find the probability of getting exactly two heads.
Answer:
p = \(\frac{1}{2}\) q = \(\frac{1}{2}g\)
In binomial distribution
P(X = x) = nCxpx qn-x x = 0, 1, 2,.. . n
By the given data P (X = 7) = P(X = 9)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 27

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Part – IV

IV. Answer all the questions. [7 x 5 = 35]

Question 41.
(a) By using Gaussian elimination method, balance the chemical reaction equation:
C2H6 → H2 + CO2
Answer:
We are searching for positive integers x1 x2, x3 and x4 such that
x1 C2H6 + x2O2 = x3H2O + x4CO2 …(1)
The number of carbon atoms on LHS of (1) should be equal to number of carbon atoms on the RHS of (1). So we get a linear homogeneous equation.
2x1 = x4 ⇒ 2x1 – x4 = 0………(2)
Similarly considering hydrogen and oxygen atoms we get respectively.
2x2 = x3 + 2x4
⇒ 2x2 – x3 – 2x4 = 0 ……… (3)
and -2x3 + 3x4 = 0 …(4)
Equations (2), (3) and (4) constitute a homogeneous system of linear equations in four unknowns.
The augmented matrix (A,B) is (A,B)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 28
Now p(A, B) = ρ(A) = 3 < number of unknowns. So the system is consistent and has infinite number of solutions. Writing the equations using the echelon form we get
21 – x4 = 0 …(5)
2x2 – x3 – 2x4 = 0 …..(6)
-2x3 + 3x4 = 0…..(7)
Taking x4 = t,(t ≠ 0) in (7) we get
2x3 – 3t = 0
2x3 = 3t
\(x_{3}=\frac{3}{2} t\)
Taking x4 = t, in (5) we get
21 – t = 0
2x1 = t
\(x_{1}=\frac{t}{2}\)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 29
Since x1 x2, x3 and x4 are positive integers. Let us choose t = 4t.
Then we get x1 = 2, x2 = 7, x3 = 6, and x4 = 4
So the balanced equation is 2C2H6+7O2
→ 6H2O + 4CO2

(b) If z = x + iy and arg \(\left(\frac{z-i}{z+2}\right)=\frac{\pi}{4}\), then show that x2 + y2 + 3x – 3y + 2 = 0.
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 30

Question 42.
(a) Solve the equation: 3x4 – 16x4 + 26x4 – 16x + 3 = 0.
Answer:
It is an even degree reciprocal equations
Dividing (1) by x2
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 31
3(y2 – 2) – 16y + 26 = 0
3y2 – 6 – 16y + 26 = 0
3y2 – 16y + 20 = 0
(3y- 10) (y-2) = 0
3y- 10 = 0
3y = 10
3(x + \(\frac{1}{x}\)) = 10
3(x2 + 1) = 10x
3x2 – 10x + 3=0
(3x- 1) (x- 3) = 0
x = \(\frac{1}{x}\) and x = 3
The roots are 1, 1, \(\frac{1}{3}\), 3
y – 2 = 0
y = 2.
x + \(\frac{1}{x}\) = 2
x2 + 1 = 2x
x2 – 2x + 1 = 0
(x – 1)2 = 0
x = 1,1

OR

(b) Solve: \(\tan ^{-1}\left(\frac{x-1}{x-2}\right)+\tan ^{-1}\left(\frac{x+1}{x+2}\right)=\frac{\pi}{4}\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium – 32

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 43.
(a) A rod of length 1.2m moves with its ends always touching the coordinates axes. The locus of a point P on the rod, which is 0.3 m from the end in contact with x-axis is an ellipse. Find the eccentricity.
Answer:
From the diagram,
(i)∆le OAB be a right angle triangle.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 33
are corresponding angles, so corresponding angles are equal.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 34
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - q43

(b) Find the non-parametric and Cartesian equation of the plane passing through the point (4, 2, 4), and is perpendicular to the planes 2jt + 5y + 4z+l = 0 and 4JC + ly T 6z + 2 = 0.
Answer:
The required plane passing through the point (4, 2, 4) and parallel to the vectors
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 36

Question 44.
(a) A steel plant is capable of producing JC tonnes per day of a low-grade steel andy tonnes per day of a high-grade steel, where y = \(\frac{40-5 x}{10-x}\) If the fixed market price of low-grade steel is half that of high-grade steel, then what should be optimal productions in low-grade steel and high-grade steel in order to have maximum receipts.
Answer:
Let the price of low-grade steel be ₹p per tonne. Then the price of high-grade steel is ₹2p per tonne.

The total receipt per day is given by R = px + 2py = px + 2p \(\frac{40-5 x}{10-x}\) .
Hence the problem is to maximise R . Now, simplifying and differentiating R with respect to x, we get
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 37
and hence R will be maximum. If x = 10 – 2√5 then y = 5 – √5 Therefore the steel plant must produce low-grade and high-grade steels respectively in tonnes per day are 10 -2√5 and 5 – √5 .

[OR]

(b) Let z(x,y) xey+yex,x = ts2,y = st2,s,t ∈ R.Find \(\frac{\partial z}{\partial s}\) and \(\frac{\partial z}{\partial y}\)
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 38

Question 45.
(a) Find the area of the region bounded between the parabola x2 = y and the curve
y = |x|.
Answer:
Both the curves are symmetrical about y-axis.
The curve \(y=|x| \text { is } y=\left\{\begin{array}{l}
x \text { if } x \geq 0 \\
-x \text { if } x \leq 0
\end{array}\right.\)
It intersects the parabola x2 = y at (1, 1) and (-1, 1). The area of the region bounded by the curves is sketched in Fig. It lies in the first quadrant as well as in the second quadrant. By symmetry, the required area is twice the area in the first quadrant.
In the first quadrant, the upper curve is y = x,0 ≤ x ≤ 1 and the lower curve is y = x2, 0 ≤ x ≤ 1.
Hence, the required area is given by
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 39

(b) Water at temperature 100°C cools in 10 minutes to 80°C in a room temperature
of 25°C. Find (i) The temperature of water after 20 minutes (ii) The time when the
temperature is 40°C. [loge\(\frac{11}{5}\) = -0.3101; loge5 = 1.6094]
Answer:
Let’T’ be the temperature in time ‘f
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 40
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 41

Question 46.
(a) Suppose a discrete random variable can only take the values 0,1, and 2.
The probability mass function is defined by \(f(x)=\left\{\begin{array}{cc}
\frac{x^{2}+1}{k}, & \text { for } x=0,1,2 \\
0 & \text { otherwise }
\end{array}\right.\)
Find (i) the value of k (ii) cumulative distribution function (m) P(X ≥ 1).
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 42

(b) Using truth table check whether the statements \(\neg(\boldsymbol{p} \vee \boldsymbol{q}) \vee \neg(\boldsymbol{p} \wedge \boldsymbol{q}) \text { and } \neg \boldsymbol{p}\) are logically equivalent.
Answer:
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 43

Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium

Question 47.
(a) Prove by vector method that sin(α + β) = sin α cos β + cos α sin β.
Answer:
Take two points A and B on the unit circle with centre as origin ‘O’, so \(|\overrightarrow{\mathrm{OA}}|=|\overrightarrow{\mathrm{OB}}|=1\)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 46
• Let \(\vec{i}\) and \(\vec{j}\) be the unit vectors along the x, y direction respectively.
• The co-ordinates of A and B be (cos α, sin α) and (cos β, -sin β) respectively.
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 44
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 45
From (1) & (2), we get
sin (α + β) = sin α cos β + cos α sin β

[OR]

(b) Find the equation of tangent and normal to the curve y2 – 4x + 2y + 5 = 0 at the point where it cuts the x-axis.
Answer:
y2 – 4x + 2y + 5 = 0; given curve cuts the axis, so y = 0
.’. x = \(\frac{5}{4}\)
The required point ( \(\frac{5}{4}\) ,0)
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 47
(i) Equation of the tangent
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 48

(ii) Equation of the Normal
Tamil Nadu 12th Maths Model Question Paper 5 English Medium - 49

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *