Students can Download Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5 Pdf, Tamil Nadu 12th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

TN State Board 12th English Model Question Paper 5

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Time: 2 1/2 Hours
Maximum Marks: 90

General Instructions:

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  • Part II has got two sections. The questions are of two marks each. Question numbers 21 to 26 in Section I and Question numbers 27 to 30 in Section II are to be answered in about one or two sentences each.
  • Question numbers 31 to 40 in Part III are of three marks each and have been divided in three sections. These are to be answered as directed.
  • Question numbers 41 and 47 in Part IV are of five marks each. These are to be answered as directed.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Part -1

I. Answer all the questions. [20 x 1= 20]

Choose the correct synonyms for the underlined words from the options given:

Question 1.
Nicola was glaring at his young brother in vexation.
(a) approval (b) appreciation (c) annoyance (d) admiration
Answer:
(c) annoyance

Question 2.
Suffering seems so cruelly prevalent in this world today.
(a) common (b) scarce (c) abundant (d) meagre
Answer:
(c) abundant

Question 3.
Seeing your car pulled up by his insolence of office, feel that your liberty has been outraged.
(a) calmness (b) rudeness (c) closeness (d) attraction
Answer:
(b) rudeness

Choose the correct antonyms for the underlined words from the options given:

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 4.
Let me state unequivocally that Tamil is one of the greatest classical literature and traditions of the world. (excluded from the textbook)
(a) ambiguously (b) clearly (c) unmistakably (d) undoubtedly
Answer:
(a) ambiguously

Question 5.
China tea has virtues that are not to be despised.
(a) hated (b) loath (c) averted (d) liked
Answer:
(d) liked

Question 6.
One night, we came upon them in the windy and deserted square.
(a) inhabited (b) unoccupied (c) crowded (d) shrouded
Answer:
(a) inhabited

Question 7.
Choose the correct combination for the compound word “clear cut”.
(a) Adjective + Verb (b) Gerund + Noun (c) Noun + Noun (d) Noun + Verb
Answer:
(a) Adjective + Verb

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 8.
Choose the correct expansion of GDP.
(a) Gross Domestic Product (b) Gross Domestic Purchase (c) Great Demand for Purchase (d) Great Domestic Purchase
Answer:
(a) Gross Domestic Product

Question 9.
Choose the meaning of the foreign word in the sentence: English is the lingua franca of many countries.
(a) Mother tongue (b) Foreign Language (c) Unknown Language (d) Common Language
Answer:
(d) Common Language

Question 10.
Choose the right combination for the blended word ‘diplonomics’.
(a) Diplo + Economics (b) Diplomacy + Economy (c) Diplo + Economy (d) Diplomacy + Economics
Answer:
(d) Diplomacy + Economics

Question 11.
Choose the clipped word for ‘pianoforte’.
(a) Port (b) Pite (c) Piano (d) Pianoforte
Answer:
(c) Piano

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 12.
Study of codes is called
(a) Cynology (b) Cryptology (c) Criminology (d) Cytology
Answer:
(b) Cryptology

Question 13.
Form a derivative by adding the right prefix to the word ‘argue’.
(a) Contra (b) Counter (c) Bi (d) Pre
Answer:
(b) Counter

Question 14.
Fill in the blanks with a suitable relative pronoun. He hesitates is lost.
(a) whose (b) whom (c) who (d) that
Answer:
(c) who

Question 15.
Fill in the blanks with a suitable preposition. Here is the watch that you asked
(a) of (b) from (c) for (d) at
Answer:
(c) for

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 16.
Choose the correct question tag for the following statement. Let’s go to the beach,?
(a) don’t we (b) do we (c) shall we (d) didn’t we
Answer:
(c) shall we

Question 17.
Choose the suitable meaning or idiom found in the following sentence. When asked to reconsider his decision, he put his foot down.
(a) Accepted (b) Refused (c) Felt happy (d) Grew angry
Answer:
(b) Refused

Question 18.
Substitute the underlined word with the appropriate polite alternative. She is a fat woman.
(a) bulky (b) obese (c) full-figured (d) heavy weight
Answer:
(c) full-figured

Question 19.
Choose the correct sentence pattern for the following sentence. The Headmaster sent the latecomer out.
(a) SVC A (b) SVOA (c) SVOC (d) SVIODO
Answer:
(b) SVOA

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 20.
Fill in the blank with a suitable phrasal verb. Project is a placement in Australia.
(a) longing on (b) longing to (c) longing for (d) longing of
Answer:
(c) longing for

Part II
Section – 1

Read the following sets of poetic lines and answer any four from it. [4 x 2 = 8]

Question 21.
“Our gates were strong, our walls were thick,
So smooth and high, no man could win”
(а) How safe was the castle?
(b) What was the firm belief of the soldiers?
Answer:
(a) No enemy could think of climbing the castle which had high and smooth walls as soldiers were ready to shoot the enemy at first sight. The moat was also deadly and deep and hence one can say that the castle was quite safe.
(b) The firm belief of the soldiers was that their castle was unconquerable as they felt safe and secure behind the castle.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 22.
“A creeper climbs, in whose embraces bound No other tree could live.”
(а) Which tree is referred to in the above lines?
(b) How does the tree survive the tight hold of the creeper?
Answer:
(a) The tree referred to in the above lines is Casuarina.
(b) The tree survives the tight hold of the creeper like the embraces of a lady love. So the embraces doesn’t hurt the tree as it grows stronger bearing the bite marks of love.

Question 23.
“Then the whining school-boy, with his satchel
And shining morning face, creeping like snail Unwillingly to school.”
(a) Which stage of life is being referred to here by the poet?
(b) What are the characteristics of this stage?
Answer:
(a) The stage of life referred to here by the poet is ‘Boyhood’.
(b) Innocence, joy and care-free life are the characteristics of the boyhood stage.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 24.
“for my purpose holds
To sail beyond the sunset, and the baths
Of all the western stars, until I die. ”
(а) What was Ulysses’ purpose in life?
(b) How long would his venture last?
Answer:
(a) Ulysses wants to sail beyond the sunset and the baths of all the western stars before his death. He seeks life in death. Mortals can’t reach such places while they are alive. Ulysses wants to find direct signs of spiritual reality after death wanting to venture into the unknown.
(b) His venture would last as long as he doesn’t face his death.

Question 25.
“Let him have lazy days seeking his deeper motives. Let him seek deep for where he is born natural.”
(а) Why does the son need lazy days?
(b) What is the figure of speech used here?
Answer:
(a) Lazy days would help the boy to find his inborn abilities and spur him to discover the purpose for which he came into this world.
(b) Transferred Epithet.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 26.
“A film the mother-eagle’s eye
When her bruised eaglet breathes
(a) Who is compared to the mother eagle in the above lines?
(b) What are the alliterated words?
Answer:
(a) Napoleon Bonaparte is compared to mother eagle.
(b) The alliterated words are bruised breathes.

Section – 2

Answer any three of the following questions. [3 x 2 = 6]

Question 27.
Report the following dialogue:
Answer:
Customer : Do you have a thesaurus?
Shop owner : Yes. We have. Which publication do you want?
The customer asked the shop owner if they had a thesaurus.
The shopkeeper replied that they had and also asked which publication he wanted.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 28.
I was ill. I did not attend the exam, (combine using ‘if’)
Answer:
If I were ill, I would not attend the exam. [Or]
If I weren’t ill I would have attended the exam.

Question 29.
Rewrite the sentence making an inversion in the conditional clause.
Answer:
Had I a car, I would drop you.

Question 30.
I watched a fantastic movie. (Change the following into a complex sentence)
Answer:
I watched a movie which was fantastic.
Or
I watched a movie that was fantastic.

Part-III
Section -1

Explain any two of the following with reference to the context [2 x 3 = 6]

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 31.
They seemed to be no threat to us at all.
Answer:
Reference: This line is from the poem, “The Castle” written by Edwin Muir.

Context: The poem says that greed must be rooted out from one’s soul to keep a country safe.

Explanation: The poet says these words while exhibiting the invincibility of their strong castle. They could watch the movement of enemies from the steeple wall and shoot down the enemy at a distance of half-a-kilometer. They had a stock pile of arms. Their granary was full to sustain the people in the event of a siege. Only a bird could have got into the castle. So, the enemies did not seem to be a threat at all to the soldiers.

Question 32.
Jealous in honour, sudden and quick in quarrel,
Seeking the bubble reputation
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘All the world’s a stage’ written by William Shakespeare.

Context: This poem clearly states that life is a drama and all who pass this are mere actors.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Explanation: William Shakespeare says these words while describing the fourth stage. Here, the young man becomes a soldier and runs after short-lived glory. He has an inflated sense of honour and is ready to insist on duals to settle matters touching his honour. He does not realise that the name he seeks is short-lived like a bubble.

Question 33.
‘I’m killed, Sire! ’And, his Chief beside,
Smiling, the boy fell dead.
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘Incident of the French Camp” written by Robert Browning.

Context: The poet emphasizes the fact that liberty gains value when it is curtailed.

Explanation: The poet says these words while explaining the hurt reaction of the boy- soldier. The boy-soldier who brought the news of conquest of Ratisbon was all but split into two. When emperor Napoleon expressed his grief on his wounded status, the boy soldier said these words with a smile on his lips as he fell beside his Chief.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Section – 2

Answer any two of the following questions in about 30 words. [2 x 3 = 6]

Question 34.
What were the various jobs undertaken by Nicola and Jacopo?
Answer:
There were various jobs undertaken by Nicola and Jacopa. They sold wild berries. They polished shoes. They showed visitors through the town to Juliet’s tomb and other places of interest. They even booked a seat for the narrator in a theatre and got American cigars for him.

Question 35.
How did the hospitalization of Dr. Barnard and his wife affect their routine?
Answer:
As a heart surgeon, Dr. Barnard had to operate many patients suffering from heart ailments. He was helpless as he had perforated lungs and broken ribs. His wife could not take care of the baby. Thus the routine life of both Dr. Barnard and his wife was affected adversely.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 36.
Define liberty as perceived by A.G. Gardiner.
Answer:
Liberty is an accommodation of interests. It is a social contract rather than a personal affair, requiring an adjustment of our interests.

Section – 3

Answer any three of the following questions in about 30 words. [3 x 3 = 9]

Question 37.
Study the pie chart given and answer the questions that follow.
Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5 1
(a) Which is the most favourite game of the students?
(b) Name the game preferred by the least number of students?
(c) W hich two games have equal number of students?
Answer:
(a) Cricket is the most favourite game of the students.
(b) Volley Ball is the game preferred by the least number of students.
(c) Badminton and Football are the two games which have equal number of students.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 38.
Write a dialogue of minimum 3 exchanges between a student and a cultural secretary.
Answer:
Student : When is this year’s cultural competition scheduled?
Cultural Secretary: Mostly, it will be during the third week of October.
Student : Are there any new and exciting events proposed?
Cultural Secretary : Yes, there is plenty in store and we are waiting for the consent from our Principal.
Student : Okay great. When is the last date of registration?
Cultural Secretary: The last date for registration is on 23rd September.

Question 39.
Describe the process of making onion raita.
Answer:
• Take two or three big onions and peel the covering layer.
• Chop the tips on both the sides.
• Slice them into small chunks and add two to three chopped green chillies.
• Mix in it slightly thinned curd and add salt to taste. Garnish with coriander leaves.
• Onion raita is ready to be served.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 40.
Complete the proverbs using the word given below.
(a) Brevity is the of wit. (base, soul, root)
(b) alone triumphs. (Truth, God, Love)
(c) A man is known by the he keeps, (company, relatives, neighbours)
Answer:
(a) soul (b) Truth (c) company

Part – IV

Answer the following questions: [7 x 5 = 35]
Answer in a paragraph in about 150 words.

Question 41.
Justify the title of the story ‘Two Gentleman of Verona’.
Answer:
In the story, ‘Two gentlemen of Verona’, Archibald Joseph Cronin portrays the two orphan boys Jacopo and Nicola who work immensely and exhaustively. They shine shoes, sell newspapers, run errands and show tourists all around the city. They take only figs and black tea as food. They save every penny for the medical treatment of their sister Lucia who is suffering from Tuberculosis of the spine. The narrator himself admits that their willingness to work impressed him.

They demonstrate an unusual devotion to their work. The objective of their hard work and purpose behind their half-starved daily routine is not known to many in Verona. Anyone may polish shoes or hawk newspapers but it is the magnanimity of heart and nobleness of purpose that actually determines whether one is a real gentleman or a hypocrite. Hence the title “Two gentlemen of Verona” is justified with no further dispute.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Or

How does George L. Hart justify the statement that Tamil is a classical language? (excluded from the textbook)

Question 42.
Describe the various stages of a man’s life picturised in the poem “All the World’s a stage.”
Answer:
William Shakespeare has beautifully portrayed this world as a huge open theatre where in all human beings play the seven acts/ages of life. In the first act, he is a helpless infant puking on the nurse’s arms, mewling like a kitten. In the second stage, he is the grumbling/whining school student. He moves to school like a snail, reluctant to go to school with his slate and bag. In the third act, he is a lover sighing and yearning for the attention of his lady love.

He composes romantic ballads complaining to his love that he needs a better deal. In the fourth act, he becomes a quick-tempered soldier, aggressive and ambitious, ready to stake his life for the sake of bubble reputation. As he matures, he becomes a wise judge of contemporary life quoting wise maxims to endorse his opinion. He is firm and serious. In the sixth act, his stout legs become thin making his trousers of youth unsuitable.

Thin and lean legs easily travel through them but are unable to stay due to a slimmed waist. His bass voice has become treble like that of a child. In the last act, he is without teeth, without eyes, without taste and without everything (i.e.) loses all senses thus leading to his departure from the world.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Or

The young soldier matched his emperor in courage and patriotism. Elucidate your answer.
Answer:
In the poem, Incident of the French Camp by Robert Browning, Emperor Napoleon was an astute planner planning the moves of the battle observing each step the French army made. As Emperor Napoleon was a bold and wise warrior, he always had two plans. One was to advance forward if the battle brought victory and the next was to decide what had to be done in case the battle was lost. He was not resting at a tent during the battle. He was very close to the place of battle planning the strategic steps. Similarly, the boy-soldier was also equally brave.

Unlike the emperor, the boy soldier flung himself in the midst of battle and risked his life. He did not bother about his death. He doggedly carried out the mission of hoisting the French national flag. Instead of being carried away for first aid, he hurried on horse-back to communicate the news of the conquest of Ratisbon despite his chest being split into two. So, it is obvious that the boy soldier’s patriotism and gallantry are equal to that of Napoleon, his emperor.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 43.
Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints:
Ivan Dmitrich Aksionov – merchant in Vladimir – goes to fair on business – meets another merchant – retire separately – stopped by the police – charged of murder and robbery – sentenced and sent to Siberia – 26 years in jail – new prisoner – Makar Semyonich – admits his crime – Aksionov dies.
Answer:
Aksionov was a businessman. He lived with his wife and children. He was full of life. He sang and played the Guitar and occasionally drank too. Once he got ready to go to the fair. His wife tried to stop him saying that she had a bad dream. On his return from the fair, his hair had turned grey. It was ominous. But Ivan ignored his wife’s warning and went to the fair. As he liked cool weather, he left the inn early. He was intercepted by the police who searched his belongings. Finding a blood-stained knife in his bag, he was arrested on charges of murder.

His wife’s petition for clemency to the Tsar was turned down. His wife’s unwillingness to trust him was more devastating than Tsar’s rejection of mercy petition. He was flogged. After the wounds healed he was sent to work in the mines of Siberia. Staying 26 years in Siberia he grew a long beard. He became grand father to the prisoners. He read “The lives of saints” and was found praying and singing in the choir. He was respected both by the fellow prisoners and the jail authorities for his gentle behaviour. Everyone in the jail believed in his innocence and unjust condemnation.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

One day a new convict namely Makar Semyonich came there. When Makar blurted out how the knife went to his bag kept under his head, Ivan recognized Makar as the real murderer of the merchant. Ivan had a chance to expose Makar to the jail authorities. But he kept quiet. Makar became remorseful and asked Ivan’s forgiveness. He forgave him. Makar confessed to the authorities. The order of pardon came but then Ivan was dead.

[OR]

Group of school children – planet Venus raining for seven years – predicted sun -for two hours – children in activity – Margot thin girl – not mingling – children locked her in a closet – sun appeared – children played – rain clouds appeared – unlocked the closet – Margot came out – power of sun.
Answer:
This story ‘All in a Summer Day’ by Ray Bradbury’ is set on the planet Venus, where the sun shines for only two hours every seven years. It opens on the day when scientists state that the sun is due to make its appearance. Margot and the other children in her school on Venus are nine years old. Margot came from Earth to Venus five years ago and so she accurately recalls the sun the way she had experienced it in Ohio. However, this is not the case with the other children. They were far too young to remember what the sun was like when last it shone upon them.

They can only imagine the warmth of that sun upon their arms and legs. Margot tells the others that the sun is round like a penny and hot like a fire in the stove. The other children accuse her of lying, and they show their resentment by locking her in a closet. When the Venus rains finally stop and the sun comes out, it sends a flaming bronze colour. The children soak up the life-giving sunshine until the rains start to fall again. The children now know that Margot was telling the truth about the sun and remember that Margot is still locked in the closet but for her, it is too late — she must wait seven years to see the sun again

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 44.
Write a summary or Make notes of the following passage.
Answer:
The aim of education is to enable human personality to grow to its full stature. We have a body, a mind and a spirit. Accordingly, education aims at our physical, intellectual, spiritual and moral development.

Games are a means of keeping the body healthy and fit. Physical fitness and freedom from all kinds of ailments are the desire and ambition of every human being. Indeed, good health is the first condition of happiness in life. Those who play games generally maintain good health. Games are an excellent means of bodily exercise. Whether it is sophisticated games like hockey, football and tennis or simple games like Kabbadi, they provide the much needed exercise to the body and thus keep the body healthy and strong. Players always have a better appetite and a better digestion than those who play no games or do exercises. Games not only make the body healthy and strong, but also make it muscular.

Notes
Title: Aim of Education

Human personality growth:
Full stature – Body, mind, spirit
Physical, Intellectual, spiritual and moral
Desire of Human-being

Benefits of Games:
Keep body fit
Physical fitness
Freedom from all ailments
Good health
Excellent body exercise
Good appetite and digestive system

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Types of Games:
Sophisticated games – hockey, football, tennis
Simple games – kabbadi

Summary

No. of words given in the original passage: 156
No. of words to be written in the summary: 156/3 = 32 ± 5

Title: Aim of Education
Rough Draft

The-aim of education is to enable human personality to grow fully in body, mind and spirit enabling physical, intellectual, spiritual and moral development. Games keep the body healthy and fit free from all kinds of elements. Good health is the first condition of happiness in life. Those who play games generally mainten good health for it’s an excellent means of bodily exercise. Sophisticated games or simple games keeps the body healthy and strong. Players have better appetite and digestion. Games not only make the body helthy and strong, but also make it muscular.

Enabling human personality to develop physically, intellectually, spiritually and morally is the aim of education. Those who play games maintain good health for it’s an excellent means of bodily exercise. Sophisticated games or simple games keeps the body healthy and strong. Players have better appetite and digestion. Games not only make it fit but also muscular.
No. of words written in the summary: 56

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Question 45.
You have got a job offer for the post of clerk at Cheyyur Construction Pvt. Ltd., Mount Road, Chennai – 02, but cannot join due to some urgent work at home. Write a letter to the HR (Human Resource Manager) of that company, and in your letter :
Say why you are writing; Explain your situation What you want to request from manager (write XXX for your name and YYY for your address).
Answer:
12th November, 2020
From
XXX
YYY
To
Human Resource Manager
Cheyyur Construction Pvt.Ltd.
Mount Road
Chennai – 02
Respected Sir,

Sub.: Regret joining duty immediately
Ref. : Letter dtd. 10.11.2020 – Reg. Job offer

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Thank you very much for your letter dated 10th November, 2020 offering me a job at your esteemed organisation.

I am extremely sorry to inform you that I will not be able to j oin duty on 1 st December, due to family constraints. As my younger sister is getting married on 15th December at Rajasthan, it is impossible for me to j oin duty on 1 st December. Marriage is more a ritual than a celebration and hence my presence at home is inevitable.

I request you to thereby consider my plea to join duty any day after the 20th of December,
2020.
Thanking you in advance for your understanding and acceptance. Looking forward to a promising career ahead.

Yours sincerely,
XXX

Address on the envelope:
To
Human Resource Manager
Cheyyur Construction Pvt.Ltd.,
Mount Road,
Chennai – 02

[OR]

Write a paragraph of 150 words on “Newspaper Reading”.

Newspaper Reading

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Today, reading a newspaper is a powerful tool which enhances confidence and personality of a person. It is a good source of getting more knowledge and information as well as enhancing skill level. It is available in almost all languages. It is difficult to imagine life without a newspaper. It is the first and foremost thing everyone looks for every morning. It is a publication of the news which gets printed on the paper and distributed to everyone. Newspaper gives us the information about the happenings in and around us. Various newspaper in market costs differently according to their news details and popularity in the area. Newspapers serve more than one purpose according to the need and requirement of the people. In comparison to the information it gives, its cost is very less. It helps us a lot by keeping us up-to-date about news all over the world. It helps us in widening our knowledge, skill, and technical awareness. We should continue to read newspapers and motivate other family members and friends also to read them.

Question 46.
Spot the errors and rewrite the sentences correctly
(a) He gave a lot of advices.
(b) I have finished my meals.
(c) They discussed about politics.
(d) Though he is ill, but he attends the class.
(e) If they had contacted me, I would help them.
Answer:
(a) He gave a lot of advice.
(b) I have finished my meal.
(c) They discussed politics.
(d) Though he is ill, he attends the class. [Or]
He is ill but he attends the class.
(e) If they had contacted me, I would have helped them.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

[Or]

Fill in the blanks correctly.
(a) I can’t the heat, if I want on …………… foot, (bare / bear)
(b) …………… excuse me for a moment? (Use a modal verb)
(c) You …………… not lose anymore weight. You are already slim. (Use a Semi modal verb)
(d) My brother …………… (buy) a bike recently. (Use a proper tense)
Answer:
(a) bear, bare (b) Will (c) dare not (d) bought

Question 47.
Identify each of the following sentences with the fields given below:
(a) India, U.K. Oncologists collaborate.
(b) Ganesha idols immersed.
(c) Kejriwal wins the conference vote.
(d) Sunflower oil cuts down cholesterol.
(e) Green tea plantations in Ooty.
[Health, Medicine, Agriculture, Religion, Politics]
Answer:
(a) Medicine (b) Religion (c) Politics (d) Health (e) Agriculture

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

[OR]

Read the following passage and answer the questions in your own words.

Kabbadi is contact team sport that originated in Tamil Nadu. It is the national sport of Bangladesh. Kabbadi is played between two teams of seven players, the objective of the game is for a single player on offence referred to as a ‘raider’ to run into the opposite teams half of a court, tag out as many of their defenders as possible, and return to their own half of the court-all without being tackled by the defenders. Points are scored for each player tagged by the raider, while the opposing team earns a point for stopping the raider. Players are taken out of the game, if they are tagged or tackled, but can be revived for each point scored by their team from a tag or tackle. The raider should hold his breath and utter the words like “Kabbadi, Kabbadi” “hututu hututu”, “chadu kudu”, etc., while the opponents try to catch him. If he stops uttering those words, he is considered out.

Questions:
a. Kabbadi is a national sport of
b. Kabbadi is played between two teams of players.
c. How does a raider score points for his team?
d. When does a raider concede a point to the opponent team?
e. Can a player be revived when he/she is out of the game?
Answers:
(a) Bangladesh.
(b) seven
(c) Points are scored for each player tagged by the raider.
(d) The opposing team earns a point for stopping the raider.
(e) Yes. The player can be revived for each point scored by their team from a tag or tackle.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *