Students can Download Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3 Pdf, Tamil Nadu 12th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

TN State Board 12th English Model Question Paper 3

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Time: 2 1/2 Hours
Maximum Marks: 90

General Instructions:

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  • Part II has got two sections. The questions are of two marks each. Question numbers 21 to 26 in Section I and Question numbers 27 to 30 in Section II are to be answered in about one or two sentences each.
  • Question numbers 31 to 40 in Part III are of three marks each and have been divided in three sections. These are to be answered as directed.
  • Question numbers 41 and 47 in Part IV are of five marks each. These are to be answered as directed.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

PART -1

I. Answer all the questions. [20 x 1= 20]

Choose the correct synonyms for the underlined words from the options given:

Question 1.
Dr. Barnard had a perforated lung.
(a) inflated (b) shrunk (c) inebriated (d) pinpricked
Answer:
(d) pinpricked

Question 2.
The amalgamation of man and machine is sure to add a new dimension to life.
(a) recreation (b) integration (c) exploration (d) proposition
Answer:
(b) integration

Question 3.
Tenzing crawled into the tent.
(a) craved (b) crashed (c) craned (d) crept
Answer:
(d) crept

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Choose the correct antonyms for the underlined words from the options given:

Question 4.
We set about descending from the ridge.
(a) ascending (b) condescending (c) stooping (d) dissenting
Answer:
(a) ascending

Question 5.
A stout old lady was walking.
(a) obese (b) brittle (c) lean (d) fat
Answer:
(c) lean

Question 6.
If you are a reasonable person, you would understand liberty.
(a) fair (b) sound (c) logical (d) unreasonable
Answer:
(d) unreasonable

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 7.
Choose the correct combination for the compound word ‘downfall’.
(a) Noun + Verb (b) Verb + Noun (c) Gerund + Noun (d) Preposition + Noun
Answer:
(d) Preposition + Noun

Question 8.
Choose the correct expansion of SALT.
(a) Strategy Arms Limited Treaty (b) Strategic Automatic Limitation Treaty (c) Strategic Arms Limitation Treaty (d) Strategy Arms Limitation Treaty
Answer:
(c) Strategic Arms Limitation Treaty

Question 9.
Choose the meaning of the foreign word in the sentence:
My friends say that dancing the waltz is easy, but I can’t do it.
(a) informal dance (b) formal dance (c) folk dance (d) ballet
Answer:
(b) formal dance

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 10.
Choose the right combination for the blended word ‘Blog ’.
(a) Web + log (b) Bleach + log (c) Blended +log (d) Bloated + log
Answer:
(a) Web + log

Question 11.
Choose the clipped word for ‘advertisement’.
(a) advt (b) ad (c) adment (d) advtment
Answer:
(b) ad

Question 12.
One who is concerned with usefulness is
(a) Pragmatist (b) Journalist (c) Monotonist (d) Algebraist
Answer:
(a) Pragmatist

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 13.
Form a derivative by adding the right suffix to the word “slack”.
(a) ly (b) en (c) fill (d) ment
Answer:
(b) en

Question 14.
Fill in the blanks with a suitable relative pronoun.
A pleasant-looking woman wore steel-rimmed spectacles appeared.
(a) which (b) whom (c) whose (d) who
Answer:
(d) who

Question 15.
Fill in the blanks with a suitable preposition.
All candidates are looking forward the announcement of results.
(a) for (b) with (c) to (d) on
Answer:
(c) to

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 16.
Choose the correct question tag for the following statement.
Carol can cope with her studies,?
(a) can’t she (b) wouldn’t she (c) shouldn’t she (d) was she
Answer:
(a) can’t she

Question 17.
Choose the suitable meaning or idiom found in the following sentence.
I must get all the ducks in a row before my final exams.
(a) caring for ducks (b) getting disoriented (c) getting freebies (d) getting things well organized
Answer:
(d) getting things well organized

Question 18.
Substitute the underlined word with the appropriate polite alternative.
The lavatory is in the ground floor.
(a) toilet (b) bathroom (c) restroom (d) urinal
Answer:
(c) restroom

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 19.
Choose the correct sentence pattern for the following sentence.
Creamy milk always gives tea a sickly taste.
(a) SAVOA (b) SVAA (c) SVOAA (d) SVCA
Answer:
(a) SAVOA

Question 20.
Fill in the blank with a suitable phrasal verb.
We them in the windy and deserted square.
(a) looked back (b) pooped out (c) came upon (d) narrowed down
Answer:
(c) came upon

Part II
Section – 1

Read the following sets of poetic lines and answer any four from it. [4 x 2 = 8]

Question 21.
“A foothold there, no clever trick
Could take us dead or quick,
Only a bird could have got in.”
(а) What was challenging?
(b) Which aspect of the castle’s strength is conveyed by the above line?
Answer:
(a) Scaling over the castle’s smooth and high walls was challenging.
(b) The physical strength of the castle (i.e.) its brave and loyal soldiers, the stockpile of arms and well stocked granary, is conveyed here.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 22.
“A gray baboon sits statue-like alone Watching the sunrise; while on lower boughs His puny offspring leap about and play;”
(а) What is called a baboon?
(b) What is curious about the baboon?
Answer:
(a) Baboon is a type of large monkey.
(b) The baboon sits like a statue and watches sunrise from the crest of the Casuarina tree!

Question 23.
“Yet all experience is an arch wherethrough Gleams that untravelled world, whose margin fades For ever andfor ever when I move.”
(a) What is experience compared to?
(b) How do the lines convey that the experience is endless?
Answer:
(a) Experience is compared to an arch.
(b) Through the arch of experience one can see the untravelled world. The experience in the untravelled has a margin whose border fades as one moves forward. Thus experience is endless.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 24.
“And then the lover,
Sighing like furnace, with a woeful ballad
Made to his mistress’ eyebrow.”
Answer:
(a) What does the lover do for his mistress?
(b) Explain, ‘sighing like furnace’.
(a) The lover is always sighing and longing for his beloved. He writes a sad ballad describing the eyebrow of his mistress.
(b) It means moaning, breathing deeply and sadly like a fire place.

Question 25.
“Life is a soft loam; be gentle; go easy.
And this too might serve him.”
Answer:
(a) Why does the poet suggest to take life easy?
(b) Identify the figure of speech in the above line.
(a) There are certain occasions one needs to treat life like wet clay very gently. Take life as it comes without hard resistance. The poet says, “Brutes have been gentled where lashes failed.”
(b) Metaphor

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 26.
“ ‘You ‘re wounded! ’ ‘Nay’, his soldier’spride .
Touched to the quick, he said:”
Answer:
(a) Why did the boy contradict Napoleon’s words?
(b) Why was his pride touched?
(a) The boy contradicted Napoleon’s words because the word “wounded” hurt his sense of pride and patriotism and his voluntary sacrifice of life for his country.
(b) The boy was naturally proud to have perched the French flag and got shot by the enemy. He had hurried holding on to his life to disclose the news of conquest of Ratisbon to the French king. When he said, “you’re wounded”, he interpreted it as an insult to his bravery and patriotism. So, his pride was touched.

Section – 2

Answer any three of the following questions.

Question 27.
Report the following dialogue:
Mohan : Where is your school in Russia?
Sunil : It is in Rostov. Have you been there?
Answer:
Mohan asked Sunil where his school was in Russia asked Mohan if he had been there.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 28.
The receptionist should be careful. Otherwise she will lose her job. (combine using if)
Answer:
If the receptionist is not careful, she will lose her job.

Question 29.
Rewrite the sentence making an inversion in the conditional clause.
Answer:
If the negotiations were to fall through, it would bring about unforeseen problems. Were the negotiations to fall through, it would bring about unforeseen problems.

Question 30.
Annual plants survive only one season and must be replaced each year. (Change the following into a complex sentence)
Answer:
Annual plants which survive only one season must be replaced each year.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Part-III
Section -1

Explain any two of the following with reference to the context [2 x 3 = 6]

Question 31.
Unknown, yet well-known to the eye of faith! Ah,
Answer:
I have heard that wail far, far away
Reference: These words are from the poem, ‘Our Casuarina Tree” written by Torn Dutt.
Context: The poet says these words while talking about the faith-fuelled communication between herself and the Casuarina though divided by thousands of kilometers of distance.
Explanation: William Wordsworth also could sense communication of nature similar to Torn Dutt. The tree and the poet shared an emotional bond. Even when she was far away she could hear the ‘wail’ or lament of the tree expressing the grief of missing her presence.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 32.
I am become a name;
For always roaming with a hungry heart
Answer:
Reference: These lines are from the poem, ‘Ulysses” written by Alfred Tennyson.

Context: Ulysses says these words while discussing the reputation he has earned among the common multitude due to his daring adventures.

Explanation: He has roamed the world like a hungry lion. Though Ulysses is aware of his fame, it doesn’t motivate him to stay or settle down in the kingdom of Ithaca. His inquisitive spirit is always looking for newer knowledge through ‘the arch’ to the untravelled world.

Question 33.
As if to balance the prone brow
Oppressive with its mind.
Answer:
Reference: These words are from the poem, ‘Incident of the French Camp” written by Robert Browning.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Context: The narrator says these words about the ambitious emperor of France who was anxiously waiting for the news about the outcome of battle at Ratisbon.

Explanation: Emperor Napoleon being a wise and bold warrior always had two plans. He was not resting at a tent during the battle. He was very close to the place of battle planning the strategic steps. His inclined brow appeared as if it was trying to balance the heart laden with worry.

Section – 2

Answer any two of the following questions in about 30 words. [2 x 3 = 6]

Question 34.
Why does the author say that it is important to include a tea recipe in cookery books?
Answer:
It is important to include tea in the cookery book because tea is one of the mainstays of civilisation in England, Eire, Australia and New Zealand. Besides, the nicest manner of making tea is a subject of violent disputes among tea-loving nations.

Question 35.
How did the mountaineers belay?
Answer:
Belaying refers to a variety of techniques used by mountaineers to exert tension on a climbing rope so that a climber does not fall very far. A climbing partner typically applies tension at the other end of the rope whenever the climber is not climbing and removes the tension from the rope when the climber needs rope to continue to climb.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 36.
How would a reasonable person react when his actions affect other person’s liberty?
Answer:
A reasonable person would understand that if the traffic police doesn’t interfere with the liberty of individuals at signal points, there will be a huge traffic jam and none will be able to drive on the road.

Section – 3

Answer any three of the following questions in about 30 words. [3 x 3 = 9]

Question 37.
Study the pie-chart given and answer the questions that follow:
Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3 1
(a) What does a student spend the maximum time on?
(b) How much time does the student spend on entertainment?
(c) On what is the least time spent on by a student?
Answer:
(a) A student spends most of the time in school and sleep.
(b) A student spends 17% on entertainment.
(c) The least time is spent on meals by a student.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 38.
Write a dialogue of minimum 3 exchanges between a doctor and a patient.
Answer:
Doctor : What brings you here?
Patient : Doctor, my hands often shiver.
Doctor : Does anyone have Parkinson’s disease in your family?
Patient : Yes doctor. My dad suffered from that.
Doctor : Then you have to consult a Neurologist as soon as possible.
Patient : Okay Doctor.

Question 39.
Describe the process of pitching a tent.
Answer:

  • Select a location free of debris and an area that is as level as possible for your campsite. Lay down your footprint or ground cloth.
  • Position the tent over the footprint with the doors facing away from the wind for the best ventilation.
  • Lay out the poles and assemble them.
  • Insert the tent poles and secure it to take up the tension in the poles.
  • Pull the tent upright.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 40.
Complete the proverbs using the word given below.
(a) Ignorance is ……………… (gain, bliss, loss)
(b) Absence makes the ……………… grow fonder, (mind, body, heart)
(c) A chain is only as strong as its ……………… link, (weakest, strongest, lightest)
Answer:
(a) bliss (b) heart (c) weakest

Part – IV

Answer the following questions: [7 x 5 = 35]
Answer in a paragraph in about 150 words.

Question 41.
Summarise George Orwell’s distinctive ideas in, “A Nice Cup Of Tea”.
Answer:
Tea is one of the mainstays of civilizations of UK, New Zealand, Australia and Eire. But, it is not found in the recipes of cookery books. The nicest manner in which tea must be prepared has become a subject matter of violent disputes among tea loving persons even within a family. Indian tea fits in with the author’s description of “nicest cup of tea” as it rejuvenates the drinker with wisdom, stimulation, bravery and optimism. One cup of strong tea is equal to twenty weak ones. Best tea is prepared by boiling tea leaves first and then adding milk to taste.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Milk first schools and tea first schools still fight. Tea prepared in earthen pot or china ware is good. The real flavour of tea should never be imprisoned by strainers. Consuming tea leaves will not harm one’s health. Adding sugar to tea will naturally ruin its real flavour and taste. The author advises misguided people who drink sweet tea to desist from the practice for a fortnight. He guarantees them that they would like the natural taste of tea and would never again add sugar to tea. Tea should be taken in a cylindrical or breakfast cup to enjoy it. Shallow and flat cups don’t retain warmth and taste for a long time.

[OR]

What do you infer from Gardiner’s essay, “On the rule of the Road”?
Answer:
A.G. Gardiner’s essay ‘On the rule of the Road’ is a treatise on “liberty”. He starts the essay with an anecdote. A liberty-drunk Russian lady starts walking down the middle of Highway frustrating car drivers, bus drivers and the traffic police. When questioned about her behaviour, she just replied that she has the liberty to walk anywhere she liked. The author observes that if a pedestrian gives up the pavement in preference to the road, cars will be forced to move on to the pavement.

This would result in universal chaos. Everybody would be getting in everybody’s way. Nobody would get anywhere. Individual liberty would have become social anarchy. Under such circumstances the world is in the danger of getting liberty-drunk. The rule of the road reminds the readers that in order that liberties of all may be preserved, the liberty of everybody must be curtailed.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Thus the traffic police at Piccadilly Circus is not a symbol of tyranny but of liberty. He doesn’t hinder but help the smooth flow of traffic! One has to allow curtailment of one’s liberty to enjoy the fruits of a social order.

Question 42.
Bring out the contrasting picture of the castle.
Answer:
The gates of the castle were very strong. The walls were high and smooth. No enemy could ever enter it by trick. The soldiers were quite alert to the movement of the enemies. They were proud that only a bird could venture to scale over the castle. But the enemies entered through the wicket gate. The tunnelled stone walls became thin and treacherous. The famous citadel was overthrown without a fight. The cunning enemies, having bribed the aged warder, looted the treasures in the secret galleries. The citadel was lost without a fight and a groan of protest.

[OR]

What makes Ulysses seek newer adventures?
Answer:
In the context of the poem, Ulysses has grown old. He has experienced all daring adventures. He has won the hearts of people during the battle at Troy. Back home, as per the prophecy of Tiresias, he rules Ithaca for a brief time. But he is fed up with a conventional duties of a king. He laments his own uselessness as a ruler of idle people who lead life like savages, just eating and sleeping. They don’t understand the over vaulting ambition of their adventurous king Ulysses who had moved earth and heavens in the past. He wishes to embark upon his next voyage.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

It might be his last. He is quite sensitive to the moans of the seas tantalising him and his compatriots to set sail quickly. He wants “to drink life to the lees”. Ulysses doesn’t want to bask on the glory he has earned in the past. His inquisitive spirit is restless. He has seen much and acquired knowledge of various cultures of the world. But he considers all such experiences like an “arch” leading him to the unexplored or “untravelled world”.

He wants to sail towards the area ‘beyond sunset’. He must shine in use like a sword but not “rust unbumished”. Yet at home, in the kingdom of Ithaca, he feels bored and yearns to truly engage with what is left of life. He is impatient for “new” experiences lamenting everyday and every hour to seek “something more”. His quest for adventure and fulfillment, like the goal of Goethe’s Faust is defined by the pursuit of new knowledge “beyond the utmost bound of human thought”.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 43.
Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints:
Baldwin and Gresham – friendship – great virtues – thirty five year old friendship – greatest compliment – Gresham confesses – 60 dollars a week – uprightness and honesty – close the bank- return of deposits – unwillingness – both exhibit true friendship.
Answer:
This is a typical question for which much can be said on both the sides. Both Baldwin and Gresham exhibit true friendship from their respective sides. Baldwin is rich in great virtues like loyalty, honesty, frugality and valuing human relationships. He is loyal to Gresham with thirty five year old friendship. But the moment Gresham parts ways with honesty, Baldwin would part ways with him. The greatest compliment ever paid to Baldwin is not from Martha, Evie or John but Gresham.

Gresham meets Marshall and confesses that Baldwin is an honest man whose honesty cannot be purchased even with one hundred thousand dollars. He is poor earning just 60 dollars a week, now even that is gone as the bank is closed. He is richer than Gresham in terms of uprightness and honesty. Baldwin, being a friend, shows Gresham the right path even when he realizes that his friendship would be at stake.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Thiruvalluvar says, “Friendship is not meant for just laughing and having fun but to criticize a friend when he is wrong.” Likewise, it is Baldwin who compels Gresham to close the bank and ensure the return of deposits through honest means. He doesn’t want to support friendship when a friend parts ways with honesty. He doesn’t openly articulate his unwillingness to accept the bait but his uncomfortable silence says it all. Thus both exhibit true friendship towards one another.

[OR]

Compare the character traits of Lord Weston and his wife by developing the following hints.

Lord Weston – judge – advising Roger – clerk Mr. Clays – scrap of paper – “death warrant” – deduces a pirate – treason case – velvet coat parcel – hatred of many law breakers – sweet malice – ilex tree – an innocent Caesar – Mrs. Weston level headed than Mr. Weston.
Answer:
Lord Weston is a well established judge. He is respected for being the most impartial judge in England. He is inflated with pride on his success as a judge. He keeps on advising Roger about diligence, courage and attention to details to climb the ladder of success. He reprimands him for seeking half a day leave. When Roger qualifies his request with the purpose of interviewing the clerk Mr. Clays to get the data required for his case. A scrap of paper upsets him. He reads it out “Remember Caesar”.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Mr. Weston interprets those two words as “death warrant”. Mrs. Weston doesn’t take those words as any threat to anybody. But the judge senses something evil. He declares some illiterate must have scribbled those words. He deduces that a pirate he had punished or the offenders in the treason case could be behind the conspiracy to eliminate him. His undue fear of ‘velvet coat parcel’ is really comic. His wife’s efforts to be normal provokes him. She casually indicates that she was wondering why he was not assassinated earlier as he must have won the hatred of many law breakers.

She is a charming woman and an excellent housewife. One is never sure how much intelligence and sweet malice there lies behind her practical simplicity. She teasingly says were she to shoot him, she would choose the ilex tree as it had thick foliage to hide any sniper and still give him enough room to aim at the judge. Mrs. Weston mocks at Weston’s idea of shutting all the doors leaving large space at the roof. When someone knocks it is she who tells Weston that it could be some perfectly innocent person. She is right. It was an innocent Caesar who he had agreed to meet on that day. Mrs. Weston is more practical and level headed than Mr. Weston.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 44.
Write a summary or Make notes of the following passage.

All fools day or April Fools’ Day is a day on which people have a lot of fun pulling pranks on others. We do not know exactly how April Fools’ Day began. Now it lives on as a day of fun and practical jokes. The sun starts its yearly journey towards the north from the equator on 21st March. A long time ago people celebrated that day as the beginning of the New Year. In fact many culture around the world still celebrate New Year at that time.

Earlier, Europe too celebrated New Year around 21st March till Pope Gregory changed the calendar in 1582. After that, the beginning of the New Year was celebrated on January 1st. People usually gave each other gifts for the New Year. When the date was changed people gave mock gifts to others on 1st April. Some people think that April Fools’ Day began in France and the custom made its way to other countries.

Summary

All fools day is a day on which people have a lot of fun pulling pranks on others. A long time ago people celebrated 21st March as New Year. Pope Gregory changed calendar in 1582. After that the beginning of the New Year was celebrated on January 1 st. People usually gave each other gifts on their day began in France and the custom made its way to other countries.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Fair Draft All Fools’ Day
All fools day is a day on which people have a lot of fun pulling pranks on others. A long time ago people celebrated 21st March as New Year. Pope Gregory changed calendar in 1582. After that the beginning of the New Year was celebrated on January 1 st. People usually gave each other gifts on their day.

No. of words: 57

Notes
Title: All Fools’ Day

  • All fools day – a lot of fun pulling pranks on others
  • Origin not known
  • People celebrated 21st March as New Year
  • Many cultures still celebrate New year on that day.
  • Europe too celebrated on that day.
  • Pope Gregory changed the calendar in 1582 and started celebrating on January 1st.
  • People gave others gifts.
  • Mock gifts on 1st April.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 45.
Write a letter to the Editor of a newspaper about the nuisance created by the roadside vendors blocking the pavements and occupying the parking zone.
25th December, 2020
From
M. Kala
24, South Car St
Madurai-10 To

The Editor
Dinamalar Tamil Daily
Madurai -12

Sir,

Sub: Nuisance of vendors in roads and parking spaces

Many foot path vendors are blocking the pavements and occupying parking areas in South Car St. and the nearby parking areas. All those vendors who eke out a living may be allotted shops elsewhere to curtail this menace. Kindly publish this in your newspapers so that Madurai corporation and the traffic police may take the necessary action.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Yours sincerely
M. Kala

Address on the envelope:
To
The Editor
Dinamalar Tamil Daily
Madurai – 10

[OR]

Write a paragraph of 150 words on “Cyber safety”.
Cyber safety

Every child needs to be taught the basics of cyber safety. All of us are aware of the fact that ‘Blue Whale’ game cost lives of many young ones across the globe. Children who are befriended through social websites reveal personal information unwittingly and are exploited by persons who have access to their personal details.

Children must be advised to refrain from sharing things with total strangers. Even adults are exploited through social websites and their budding lives are at stake. So, students must not evince keen interest in making friends with strangers online. If children do not do anything that is shameful to admit to parents, cyber crimes will be reduced to minimum.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Question 46.
Spot the errors and rewrite the sentences correctly
(а) The whole range of mountains are visible from the sea.
(b) Each boy and girl have received good education.
(c) This is one of the best book that has been written on the subject.
(d) The tour group are in the bus.
(e) Five thousand bricks is what we need.
Answer:
(a) The whole range of mountains is visible from the sea.
(b) Each boy and girl has received good education.
(c) This is one of the best books that has been written on the subject.
(d) The tour group is in the bus.
(e) Five thousand bricks are what we need.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

[OR]

Fill in the blanks correctly.
(a) There is no way to a great novel, (right/write)
(b) You eat your vegetables! (Use a modal in the given blank.)
(c) We be reaching there before sunset.(use a semi-modal)
(d) I (read) Edgar Allan Poe last night, (use a proper tense)
Answer:
(a) right/write (b) must (c) ought to (d) was reading

Question 47.
Identify each of the following sentences with the fields given below:
(a) The deliberate suppression of texts by organizations shrouds the subject.
(b) The study of stars and stellar evolution is fundamental to our understanding of the universe.
(c) This shift to farming may have occurred because of climate change.
(d) Sovereign power may be vested on an individual or it may be vested on a group.
(e) Some medicines may not be safe during pregnancy.
[Astronomy; Medicine; Politics; Literature; Agriculture]
Answer:
(a) Literature (b) Astronomy (c) Agriculture (d) Politics (e) Health

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

[OR]

Read the following passage and answer the questions in your own words.

Galileo Galilei was bom in the year 1564 in the town of Pisa, Italy. When he was 20 years old, he was studying in Pisa. His father wanted him to be a doctor, but Galileo was bored with school except for math. Because math was the one subject where he was doing well, the court mathematician offered to tutor him privately so he could become a qualified mathematician. Galileo’s father was disappointed, but he agreed. Because he needed to earn money, Galileo began experimenting with different things, trying to come up with some sort of invention that he could sell for money.

He had a little bit of success with his invention that was like a compass that could be used to measure plots of land. He had already experimented with pendulums, thermometers, and magnets. When he heard that a Dutch inventor had invented something called a spyglass, but was keeping it a secret, Galileo decided to work on one of his own. Within 24 hours, he had invented a telescope that could magnify things to make them appear ten times larger than real life.

One night, he pointed his telescope toward the sky, and made his first of many space observations: the moon was not smooth, like everyone thought. The moon was covered in bumps and craters. As technology has improved, first Galileo, and then many others, have made improvements on the telescope, the wonderful device that allows us to see from a distance.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Questions:
a. When and where was Galileo Galilei born?
b. What was Galileo’s father’s desire?
c. What was the observation about the moon?
d. What prompted him to invent the telescope?
e. What made the court mathematician offer help?
Answers:
(a) Galileo Galilei was bom in the year 1564 in the town of Pisa, Italy.
(b) Galileo’s father desired him to become a doctor.
(c) Galileo observed that the moon was not smooth and that the moon was covered in bumps and craters.
(d) Galileo heard that a Dutch inventor had invented something called a spyglass, but was keeping it a secret, Galileo decided to work on one of his own and invented the telescope.
(e) Math was one subject where Galileo was doing well. So, the court mathematician offered to tutor him privately so he could become a qualified mathematician.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *