You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.3

Question 1.
Find the volume of a cuboid whose dimensions are
(i) length = 12 cm, breadth = 8 cm, height = 6 cm
(ii) length = 60 m, breadth = 25 m, height = 1.5 m
Solution:
(i) l = 12 cm
b = 8 cm
h = 6 cm
Volume of the cuboid = lbh
= 12 × 8 × 6 cm3 = 576 cm3

(ii) l = 60 m
b = 25 m
h = 1.5 m
Volume of the cuboid = lbh = 60 × 25 × 1.5m3 = 2250 m3
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.3
Question 2.
The dimensions of a match box are 6 cm × 3.5 cm × 2.5 cm. Find the volume of a packet containing 12 such match boxes.
Solution:
Dimensions of a match box = 6 cm × 3.5 cm × 2.5 cm
V = (6 × 3.5 × 2.5) cm3 = 52.5 cm3
Volume of 12 such boxes = 12 × 52.5 cm3 = 630 cm3

Question 3.
The length, breadth and height of a chocolate box are in the ratio 5 : 4 : 3. If its volume is 7500 cm3, then find its dimensions.
Solution:
Let 1 ratio = x then 5 : 4 : 3
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.3 1
x = 5 cm
∴ 5x = 5 × 5 = 25 cm
4x = 4 × 5 = 20 cm
3x = 3 × 5 = 15 cm
∴ Dimensions of a chocolate box are 25 cm × 20 cm × 15 cm

Question 4.
The length, breadth and depth of a pond are 20.5 m, 16 m and 8 m respectively. Find the capacity of the pond in litres.
Solution:
l = 20.5 m
b = 16 m
h = 8 m
∴ Capacity = Volume = lb h = (20.5 × 16 × 8) m3 = 2624 m3
1 m3 = 1000 litres
∴ 2624 m3 = 2624000 litres
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.3
Question 5.
The dimensions of a brick are 24 cm × 12 cm × 8 cm. How many such bricks will be required to build a wall of 20 m length, 48 cm breadth and 6 m height?
Solution:
l = 24 cm
b = 12 cm
h = 8 cm
Volume of the brick = lbh = (24 × 12 × 8) cm3 = 2304 cm3
Wall dimensions are :
L = 20 m = 2000 cm
B = 48 cm
H = 6 m = 600 cm
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.3 20
No. of bricks required = 25000

Question 6.
The volume of container is 1440 m3. The length and breadth of the container are 15 m and 8 m respectively. Find its height.
Solution:
V = l × b × h = 1440 m3
15 × 8 × h = 1440
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.3 30

Question 7.
Find the volume of a cube each of whose side is
(i) 5 cm
(ii) 3.5 m
(iii) 21 cm
Solution:
(i) side of a cube (a) = 5 cm
Volume of a cube V = a3 = 5 × 5 × 5 = 125 cm3

(ii) a = 3.5 m
V = a3 = 3.5 × 3.5 × 3.5 m3 = 42.875 m3

(iii) a = 21 cm 23 = 21 × 21 × 21 cm3 = 9261 cm3

Question 8.
A cubical milk tank holds 125000 litres of milk. Find the length of its side in metres.
Solution:
V = a3 = 125000 litres = 125 m3
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.3 31
∴ length of its side = 5 m.

Question 9.
A metallic cube with side 15 cm is melted and formed into a cuboid. If the length and height of the cuboid is 25 cm and 9 cm respectively then find the breadth of the cuboid.
Solution:
The volume of the cuboid formed = The volume of the cube melted.
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.3 32
height of the cuboid = 15 cm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *