You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
![]()
Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry 4.1
Question 1.
Fill in the blanks
i) The reflected image of the letter ‘q’ is ____.
Hint:

Solution:
p
ii) A rhombus has ___ lines of symmetry.
Hint:

Solution:
two
iii) The order of rotational symmetry of the letter ‘Z’ is ___
Solution:
two
iv) A figure is said to have rotational symmetry, if the order of rotation is atleast ___
Solution:
two
v) ___ symmetry occurs when an object slides to new position.
Solution:
Translation
![]()
Question 2.
Say True or False
(i) A rectangle has four lines of symmetry.
(ii) A shape has reflection symmetry if it has a line of symmetry.
(iii) The reflection of the name RANI is INAЯ.
(iv) Order of rotation of a circle is infinite.
(v) The number 191 has rotational symmetry.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) True
(v) False
![]()
Question 3.
Match the following shapes with their number of lines of symmetry.

Solution:

Question 4.
Draw the lines of symmetry of the following.

Solution:

Question 5.
Using the given horizontal line / vertical line as a line of symmetry, complete each alphabet to discover the hidden word.

Solution:

Question 6.
Draw a line of symmetry of the given figures such that one hole coincide with the

Solution:
The lines of symmetry to coincide one hole with the other are given below.

![]()
Question 7.
Complete the other half of the following figures such that the dotted line is the line of Symmetry.

Solution:
Completing the figures about the line of symmetry we get

![]()
Question 8.
Find the order of rotation for each of the following

Solution:

Question 9.
A standard die has six faces which are shown below. Find the order of rotational symmetry of each face of a die?

Solution:
The order of rotational symmetry of all faces of die are given below

![]()
Question 10.
What pattern is translated in the given border kolams?

Solution:
The pattern that translated in each diagrams are

Objective Type Questions
Question 11.
Which of the following letter does not have a line of symmetry?
(a) A
(b) P
(c) T
(d) U
Solution:
(b) P
![]()
Question 12.
Which of the following is a symmetrical figure?

Hint:
refer eyes
Solution:

![]()
Question 13.
Which word has a vertical line of symmetry?
(a) DAD
(b) NUN
(c) MAM
(d) EVE
Solution:
(c) MAM
![]()
Question 14.
The order of rotational symmetry of 818 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
(b) 2
Question 15.
The order of rotational symmetry of * is ……….
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Solution:
(a) 5