You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry 4.1

Question 1.
Fill in the blanks
i) The reflected image of the letter ‘q’ is ____.
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 1
Solution:
p

ii) A rhombus has ___ lines of symmetry.
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 2
Solution:
two

iii) The order of rotational symmetry of the letter ‘Z’ is ___
Solution:
two

iv) A figure is said to have rotational symmetry, if the order of rotation is atleast ___
Solution:
two

v) ___ symmetry occurs when an object slides to new position.
Solution:
Translation
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 2.
Say True or False
(i) A rectangle has four lines of symmetry.
(ii) A shape has reflection symmetry if it has a line of symmetry.
(iii) The reflection of the name RANI is INAЯ.
(iv) Order of rotation of a circle is infinite.
(v) The number 191 has rotational symmetry.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) True
(v) False

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 3.
Match the following shapes with their number of lines of symmetry.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 50
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 65

Question 4.
Draw the lines of symmetry of the following.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 51
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 52

Question 5.
Using the given horizontal line / vertical line as a line of symmetry, complete each alphabet to discover the hidden word.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 53
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 54

Question 6.
Draw a line of symmetry of the given figures such that one hole coincide with the
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 55
Solution:
The lines of symmetry to coincide one hole with the other are given below.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 56

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 7.
Complete the other half of the following figures such that the dotted line is the line of Symmetry.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 57
Solution:
Completing the figures about the line of symmetry we get
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 58

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 8.
Find the order of rotation for each of the following
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 59
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 60

Question 9.
A standard die has six faces which are shown below. Find the order of rotational symmetry of each face of a die?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 59
Solution:
The order of rotational symmetry of all faces of die are given below
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 62

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 10.
What pattern is translated in the given border kolams?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 63
Solution:
The pattern that translated in each diagrams are
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 66

Objective Type Questions

Question 11.
Which of the following letter does not have a line of symmetry?
(a) A
(b) P
(c) T
(d) U
Solution:
(b) P

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 12.
Which of the following is a symmetrical figure?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 20
Hint:
refer eyes
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1 21

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 13.
Which word has a vertical line of symmetry?
(a) DAD
(b) NUN
(c) MAM
(d) EVE
Solution:
(c) MAM

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 4 Geometry Ex 4.1

Question 14.
The order of rotational symmetry of 818 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
(b) 2

Question 15.
The order of rotational symmetry of * is ……….
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Solution:
(a) 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *