You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

(Try These Textbook Page No. 2)

Question 1.
If all the three cakes are divided among the total participants of the function what would be each one’s share? Discuss.
Solution:
Total participants of the function = 9
Total number of cakes = 3
∴ Each cake should be divided into 3 equal parts.
∴ Total number of equal parts of cake = 9
∴ Each one’s share may be \(\frac{1}{9}\) of total cakes or \(\frac{1}{3}\) of a cake.

Question 2.
Observe the following and represent the shaded parts as fraction.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 1
Solution:
(i) Total number of equal parts = 8
Shaded Parts = 3
Fraction representing the shaded parts = \(\frac{3}{8}\)

(ii) Total number of equal parts = 15
Shaded parts = 5
∴ Fraction representing the shaded parts = \(\frac{5}{15}\)

(iii) Total number of equal parts = 9
Shaded parts = 3
∴ Fraction representing the shaded parts = \(\frac{3}{9}\)

(iv) Total number of equal parts = 9
Shaded parts = 5
Fraction representing the shaded parts = \(\frac{5}{9}\)

Question 3.
Look at the following beakers, express the quantity of water as fraction and arrange them in ascending order:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 2
Solution:
Quantity of water in the first beaker = 1 full
Quantity of water in the second beaker = \(\frac{1}{4}\)
Quantity of water in the third beaker = \(\frac{3}{4}\)
Quantity of water in the fourth beaker = \(\frac{1}{2}\)
Ascending order \(\frac{1}{4}\) < \(\frac{1}{2}\) < \(\frac{3}{4}\) < 1

Question 4.
Write the fraction of shaded part in the following.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 3
Solution:
(i) Total number of equal parts = 3
Shaded parts = 2
Fraction representing the shaded portion = \(\frac{2}{3}\)

(ii) Total number of equal parts = 4
Shaded parts = 3
Fraction representing the shaded parts = \(\frac{3}{4}\)

(iii) Total number of equal parts = 5
Shaded parts = 4
Fraction representing the shaded parts = \(\frac{4}{5}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

Question 5.
Write the fraction that represents the dots In the triangle.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 4
Solution:
Total number of dots = 24
Number of dots in the triangle = 6
∴ Fraction represents the dots in the triangle = \(\frac{6}{24}\)

Question 6.
Find the fractions of the shaded and unshaded portions in the following.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 5
Solution:
(a) Total number of equal parts = 8
Shaded parts = 2
∴ Fraction representing shaded parts = \(\frac{2}{8}\)

(b) Total number of equal parts = 8
Unshaded parts = 6
∴ Fraction of unshaded portion = \(\frac{6}{8}\)

(Activity Textbook Page No. 3)

Take a rectangular paper. Fold it into two equal parts. Shade one part, write the fraction. Again fold it into two halves. Write the fraction for the shaded part. Continue this process 5 times and write the fraction of the shaded part. Establish the equivalent fractions of \(\frac{1}{2}\) in the folded paper to your friends.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 6
Solution:
First time = \(\frac{1}{2}\)
Second time = \(\frac{2}{4}\)
Third time = \(\frac{4}{8}\)
Fourth time = \(\frac{8}{16}\)
Fifth time = \(\frac{16}{32}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

(Try These Textbook Page No. 4)

Question 1.
Find the unknown in the following equivalent fractions.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 7
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 8
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 9

(Try These Textbook Page No. 7)

Question 1.
Shade the rectangle for the given pair of fractions and say which is greater among them.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 10
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 11
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 12

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

Question 2.
Which is greater \(\frac{3}{8}\) or \(\frac{3}{5}\) ?
Solution:
LCM of the denominators 8 and 5 is 40.
Finding the equivalent fractions.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 13

Question 3.
Arrange the fractions in ascending order : \(\frac{3}{5}, \frac{9}{10}, \frac{11}{15}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 14

Question 4.
Arrange the fractions in descending order : \(\frac{9}{20}, \frac{3}{4}, \frac{7}{12}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 15

(Try These Textbook Page No. 9)

(i) \(\frac{2}{3}+\frac{5}{7}\)
Solution:
By cross multiplication technique
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 16

(ii) \(\frac{3}{5}-\frac{3}{8}\)
Solution:
By cross multiplication technique
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 17

(Activity Textbook Page No. 10)

Question 1.
Using the given fractions \(\frac{1}{5}, \frac{1}{6}, \frac{1}{10}, \frac{1}{15}, \frac{2}{15}, \frac{4}{15}, \frac{1}{30}, \frac{7}{30} \text { and } \frac{9}{30}\) fill in the missing ones in the given 3 × 3 square in such a way that the addition of fractions through rows, columns and diagonals give the same total \(\frac{1}{2}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 18
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 19

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

(Try These Textbook Page No. 10)

Question 1.
Complete the following table. The first one is done for you.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 20
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 21

(Try These Textbook Page No. 11)

Question 1.
(i) Are 5\(\frac{2}{3}\) and 5\(\frac{4}{6}\) equal?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 22

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

(ii) \(\frac{3}{2} \neq 3 \frac{1}{2}\) why?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 23

Question 2.
Convert 3\(\frac{1}{3}\) into improper fraction.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 24

Question 3.
Convert \(\frac{45}{7}\) into mixed fraction.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 25

(Try These Textbook Page No. 13)

Question 1.
Find the sum of 5\(\frac{4}{9}\) and 3\(\frac{1}{6}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 26

Question 2.
Subtract 7\(\frac{1}{6}\) and 12\(\frac{3}{8}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 27

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

Question 3.
Subtract the sum of 6\(\frac{1}{6}\) and 3\(\frac{1}{5}\) from the sum of 9\(\frac{2}{3}\) and 2\(\frac{1}{2}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 28

(Try These Textbook Page No. 15)

Question 1.
2\(\frac{1}{4}\) × 3 is not equal to 6\(\frac{1}{4}\). Why?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 29

Question 2.
Simplify : 35 × \(\frac{3}{7}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 30

Question 3.
Find the value of \(\frac{1}{5}\) of 15.
Solution:
\(\frac{1}{5}\) of 15 = \(\frac{1}{5}\) × 15 = \(\frac{15}{5}\) = 3

Question 4.
Find the value of \(\frac{1}{3}\) of \(\frac{3}{4}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 31

Question 5.
Multiply 7\(\frac{3}{4}\) by 5\(\frac{1}{2}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 32

(Activity Textbook Page No. 15)

Take a paper. Fold it into 4 parts vertically of equal width. Shade one part of it with red. Then, fold it into 3 parts horizontally of equal width. Shade two parts of it with blue. Now, you count the number of shaded grids which have both the colours. (Hint: The total number of grids is the product of \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{1}{4}\))
Solution:
Activity to be done by the students themselves

(Try These Textbook Page No. 17)

Question 1.
(i) How many 6s are there in 18?
Solution:
Number of 6s in 18 are \(\frac{18}{6}\) = 3

(ii) How many \(\frac{1}{4}\)s are there in 5?
Solution:
Number of \(\frac{1}{4}\) s in 5 are 5 ÷ \(\frac{1}{4}\) = 5 × \(\frac{4}{1}\) = 20

(iii) \(\frac{1}{3}\) ÷ 5 = ?
Solution:
\(\frac{1}{3}\) ÷ 5 = \(\frac{1}{3} \times \frac{1}{5}\) = \(\frac{1}{15}\)

(Try These Textbook Page No. 18)

Question (i)
Find the value of 5 ÷ 2\(\frac{1}{2}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 33

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions

Question (ii)
Simplify: \(1 \frac{1}{2} \div \frac{1}{2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 34

Question (iii)
Divide 8 \(\frac{1}{2}\) by 4\(\frac{1}{4}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Intext Questions 35

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *