You can Download Samacheer Kalvi 12th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives.

Question 1.
If |adj(adj A)| = |A|9, then the order of the square matrix A is _______
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 5
Answer:
(b) 4
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q1

Question 2.
If A is a 3 × 3 non-singular matrix such that AAT = ATA and B = A-1AT, then BBT = ______
(a) A
(b) B
(c) I3
(d) BT
Answer:
(c) I3
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q2

Question 3.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q3
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q3.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q4
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q4.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q4.2

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q5
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q5.1

Question 6.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}{2} & {0} \\ {1} & {5}\end{array}\right]\) and B = \(\left[\begin{array}{ll}{1} & {4} \\ {2} & {0}\end{array}\right]\) then |adj(AB)| = _______
(a) -40
(b) -80
(c) -60
(d) -20
Answer:
(b) -80
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q6

Question 7.
If P = \(\left[\begin{array}{ccc}{1} & {x} & {0} \\ {1} & {3} & {0} \\ {2} & {4} & {-2}\end{array}\right]\) is the adjoint of 3 × 3 matrix A and |A| = 4, then x is ______
(a) 15
(b) 12
(c) 14
(d) 11
Answer:
(d) 11
Hint: Given |A| = 4 and P is the adjoint matrix of A
|P| = 42 = 16
⇒ -2 (3 – x) = 16
⇒ -6 + 2x = 16
⇒ 2x = 22
⇒ x = 11

Question 8.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q8
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q8.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 9.
If A, B and C are invertible matrices of some order, then which one of the following is not true?
(a) adj A =|A| A-1
(b) adj(AB) = (adj A) (adj B)
(c) det A-1 = (det A)-1
(d) (ABC)-1 = C-1B-1A-1
Answer:
(b) adj(AB) = (adj A) (adj B)

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q10
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q10.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q10.2

Question 11.
If AT A-1 is symmetric, then A2 = _______
(a) A-1
(b) (AT)2
(c) AT
(d) (A-1)2
Answer:
(b) (AT)2
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q11

Question 12.
If A is a non-singular matrix such that \(A^{-1}=\left[\begin{array}{rr}{5} & {3} \\ {-2} & {-1}\end{array}\right]\), then (AT)-1 = _______
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q12
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q12.1

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q13
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q13.1

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q14
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q14.1
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q14.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 15.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q15
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q15.1

Question 16.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q16
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q16.1

Question 17.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q17
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q17.1

Question 18.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q18
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q18.1

Question 19.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q19
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q19.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 20.
Which of the following is/are correct?
(i) Adjoint of a symmetric matrix is also a symmetric matrix
(ii) Adjoint of a diagonal matrix is also a diagonal matrix.
(iii) If A is a square matrix of order n and λ, is a scalar, then adj(λA) = λn adj(A).
(iv) A(adj A) = (adj A)A = |A| I
(a) Only (i)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i), (ii) and (iv)
Answer:
(d) (i), (ii) and (iv)

Question 21.
If ρ(A) = ρ([A|B]), then the system AX = B of linear equations is ______
(a) consistent and has a unique solution
(b) consistent
(c) consistent and has infinitely many solution
(d) inconsistent
Answer:
(b) consistent

Question 22.
If 0 ≤ θ ≤ π, the system of equations x + (sin θ)y – (cos θ)z = 0, (cos θ)x – y + z = 0, (sin θ)x + y – z = 0 has a non-trivial solution then θ is ______
(a) \(\frac{2 \pi}{3}\)
(b) \(\frac{3 \pi}{4}\)
(c) \(\frac{5 \pi}{4}\)
(d) \(\frac{\pi}{4}\)
Answer:
(d) \(\frac{\pi}{4}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q22

Question 23.
The augmented matrix of a system of linear equations is \(\left[\begin{array}{cccc}{1} & {2} & {7} & {3} \\ {0} & {1} & {4} & {6} \\ {0} & {0} & {\lambda-7} & {\mu+5}\end{array}\right]\). The system has infinitely many solutions if _____
(a) λ = 7, μ ≠ 5
(b) λ = -7, μ = 5
(c) λ ≠ 7, μ ≠ -5
(d) λ = 7, μ = -5
Answer:
(d) λ = 7, μ = -5

Question 24.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q24
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q24.1

Question 25.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q25
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Q25.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 Additional Problems

Question 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 1
(a) m < n (b) m > n
(c) m = n
(d) None of these
Solution:
(c) m = n
Hint:
A = [aij]m×n is a square matrix if number of rows is equal to that of columns, i.e., m = n.

Question 2.
Matrices A and B will be inverse of each other only if ……..
(a) AB = BA
(b) AB = BA = O
(c) AB = O, BA = I
(d) AB = BA = I
Solution:
(d) AB = BA = I
Hint:
By the definition of invertible matrices two matrices A and B are inverse of each other if AB = BA = I.

Question 3.
If A is an invertible matrix of order 2 then det (A-1) is equal to
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 111
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 112
Hint.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 2

Question 4.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 3
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 4
Solution:
(d) \(\frac{1}{-3}\left(\begin{array}{ll}{1} & {0} \\ {0} & {1}\end{array}\right)\)

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 5
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 6
Solution:
(d) Inverse does not exist

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 6.
Given ρ(A, B) = ρ(A) = number of unknowns, then the system has …….
(a) unique solution
(b) no solution
(c) inconsistent
(d) infinitely many solution
Solution:
(a) unique solution

Question 7.
Given ρ(A, B) ≠ ρ(A) then the system has
(a) no solution
(b) unique solution
(c) infinitely many solution
(d) None
Solution:
(a) no solution

Question 8.
Given ρ(A, B) = ρ(A) < number of unknowns, then the system has …….
(a) unique solution
(b) no solution
(c) 3 solutions
(d) infinitely many solution
Solution:
(d) infinitely many solution

Question 9.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 7
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None of these
Solution:
(a) 1

Question 10.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 113
(a) 1
(b) 0
(c) 4
(d) any real number
Solution:
(d) any real number

Question 11.
If A = [2 0 1], then the rank of AAT is ………
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0
Solution:
(a) 1
Hint.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 9

Question 12.
If the rank of the matrix Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 10 is 2, then λ is ……
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) any real number
Solution:
(a) 1
Hint.
Since the rank of the given matrix is 2, the value of 3rd order determinant is zero.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 100

Question 13.
If A is a scalar matrix with scalar k ≠ 0, of order 3, then A-1 is …….
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 11
Solution:
\(\frac{1}{k} \mathrm{I}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 12

Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8

Question 14.
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 13
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 14
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 15
Hint:
(adj A)(A) = |A|I
Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.8 16

Question 15.
If A is a square matrix of order n, then |adj A| is …….
(a) |A|2
(b) |A|n
(c) |A|n – 1
(d) |A|
Solution:
(c) |A|n – 1
Hint:
When A is square matrix of order 3, then |adj A| = |A|2 = |A|3 – 1 ∴ When A is a square matrix of order n, |adj A| = |A|n – 1

Question 16.
If A is a matrix of order 3, then det (kA)
(a) k3(det A)
(b) k2(det A)
(c) k(det A)
(d) det (A)
Solution:
(a) k3(det A)
Hint:
A is a matrix of order 3. ∴ det (kA) = k3 (det A)

Question 17.
If I is the unit matrix of order n, where k ± 0 is a constant, then adj(kI) = …….
(a) kn(adj I)
(b) k(adj I)
(c) k2(adj I)
(d) kn – 1 (adj I)
Solution:
(d) kn – 1 (adj I)
Hint:
When I is a unit matrix of order 3, then adj (kI) = k2 (adj I)
∴ When I is a unit matrix of order n, then adj (kI) = kn – 1 (adj I)

Question 18.
In a system of 3 linear non-homogeneous equations with three unknowns, if ∆ = 0 and ∆x = 0, ∆y ≠ 0 and ∆z = 0, then the system has …..
(a) unique solution
(b) two solutions
(c) infinitely many solutions
(d) no solution
Solution:
(d) no solution
Hint:
When ∆ = 0 ∆x, ∆z = 0 but ∆y ≠ 0 ⇒ that the system is inconsistent.
∴ There is no solution.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *