Students can download 12th Business Maths Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Choose the correct answer.

Question 1.
A ______ may be finite or infinite according to as the number of observations or items in it is finite or infinite.
(a) Population
(b) census
(c) parameter
(d) none of these
Answer:
(a) Population

Question 2.
A _______ of statistical individuals in a population is called a sample.
(a) Infinite set
(b) finite subset
(c) finite set
(d) entire set
Answer:
(b) finite subset

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 3.
A finite subset of statistical individuals in a population is called ________
(a) a sample
(b) a population
(c) universe
(d) census
Answer:
(a) a sample

Question 4.
Any statistical measure computed from sample data is known as _______
(a) parameter
(b) statistic
(c) infinite measure
(d) uncountable measure
Answer:
(b) statistic

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 5.
A ______ is one where each item in the universe has an equal chance of known opportunity of being selected.
(a) Parameter
(b) random sample
(c) statistic
(d) entire data
Answer:
(b) random sample

Question 6.
A random sample is a sample selected in such a way that every item in the population has an equal chance of being included ______
(a) Harper
(b) Fisher
(c) Karl Pearson
(d) Dr. Yates
Answer:
(a) Harper

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 7.
Which one of the following is probability sampling?
(a) purposive sampling
(b) judgement sampling
(c) simple random sampling
(d) Convenience sampling
Answer:
(c) simple random sampling

Question 8.
In simple random sampling from a population of units, the probability of drawing any unit at the first draw is ______
(a) \(\frac{n}{\mathrm{N}}\)
(b) \(\frac{1}{\mathrm{N}}\)
(c) \(\frac{N}{\mathrm{n}}\)
(d) 1
Answer:
(b) \(\frac{1}{\mathrm{N}}\)

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 9.
In _______ the heterogeneous groups are divided into homogeneous groups.
(a) Non-probability sample
(b) a simple random sample
(c) a stratified random sample
(d) systematic random sample
Answer:
(c) a stratified random sample

Question 10.
Errors in sampling are of ______
(a) Two types
(b) three types
(c) four types
(d) five types
Answer:
(a) Two types

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 11.
The method of obtaining the most likely value of the population parameter using statistic is called ________
(a) estimation
(b) estimator
(c) biased estimate
(d) standard error
Answer:
(a) estimation

Question 12.
An estimator is a sample statistic used to estimate a ______
(a) population parameter
(b) biased estimate
(c) sample size
(d) census
Answer:
(a) population parameter

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 13.
________ is a relative property, which states that one estimator is efficient relative to another.
(a) efficiency
(b) sufficiency
(c) unbiased
(d) consistency
Answer:
(a) efficiency

Question 14.
If probability P[|\(\bar{\theta}\) – θ| < ε] → 1µ as n → ∞ for any positive ε then \(\bar{\theta}\) is said to ______ estimator of θ.
(a) efficient
(b) sufficient
(c) unbiased
(d) consistent
Answer:
(d) consistent

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 15.
An estimator is said to be _______ if it contains all the information in the data about the
parameter it estimates.
(a) efficient
(b) sufficient
(c) unbiased
(d) consistent
Answer:
(b) sufficient

Question 16.
An estimate of a population parameter given by two numbers between which the parameter would be expected to lie is called an _______ interval estimate of the parameter.
(a) point estimate
(b) interval estimation
(c) standard error
(d) confidence
Answer:
(b) interval estimation

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 17.
A ________ is a statement or an assertion about the population parameter.
(a) hypothesis
(b) statistic
(c) sample
(d) census
Answer:
(a) hypothesis

Question 18.
Type I error is ______
(a) Accept H0 when it is true
(b) Accept H0 when it is false
(c) Reject H0 when it is true
(d) Reject H0 when it is false
Answer:
(c) Reject H0 when it is true

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 8 Sampling Techniques and Statistical Inference Ex 8.3

Question 19.
Type II error is ______
(a) Accept H0 when it is wrong
(b) Accept H0 when it is true
(c) Reject H0 when it is true
(d) Reject H0 when it is false
Answer:
(a) Accept H0 when it is wrong

Question 20.
The standard error of sample mean is ________
(a) \(\frac{\sigma}{\sqrt{2 n}}\)
(b) \(\frac{\sigma}{n}\)
(c) \(\frac{\sigma}{\sqrt{n}}\)
(d) \(\frac{\sigma^{2}}{\sqrt{n}}\)
Answer:
(c) \(\frac{\sigma}{\sqrt{n}}\)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *