Students who are interested in learning of 11th English Grammar Sentence Transformation Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by Grammar grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Check out the topics covered in Grammar Sentence Transformation Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Grammar Sentence Transformation Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

The table given below contains the basic principles to transform the sentences:

Simple Complex (sub-ordinating conjunction) Ccompound (co-ordinating conjunction)
too ………………………………. to so ………………………………. that Very ………………………………. and so
In the case of/in the event of If / Unless ………………………………. (not) or, or else, otherwise
In spite of / Despite+Noun phrase Though/although/even though but, yet, still
Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation
Being, Having On+verb+ing (gerund) Till, after, before+’v’ing

Transform the sentences according to the instructions given in the bracket:

Question 1.
The boy was very hungry, so he ate the whole cake, (change into a simple sentence)
Answer:
Being very hungry, the boy ate the whole cake.

Question 2.
Though the lizard made several attempts, it could not catch the spider. (change into a compound sentence)
Answer:
The lizard made several attempts yet it could not catch the spider.

Question 3.
The lady was very ill. She could not go to the office. (Change into a complex sentence)
Answer:
As the lady was ill, she could not go to the office.

Question 4.
The doctor made several attempts. He could not save the old man. (Change into a simple sentence)
Answer:
In spite of making several attempts, the doctor could not save the old man.

Question 5.
She was bold. So, she became an astronaut. (Change into a simple sentence)
Answer:
Being bold, she became an astronaut.

Question 6.
As it rained heavily, the schools were closed, (change into a compound sentence)
Answer:
It rained heavily and so the schools were closed.

Question 7.
She was very tired. She couldn’t walk. (Change into a simple sentence)
Answer:
She was too tired to walk.

Question 8.
He burnt his midnight oil. Yet, he did not clear his CA examination with distinction. (Change into a complex sentence)
Answer:
Even though/Although/Though he burnt his midnight oil, he did not clear his CA examination with distinction.

Question 9.
The master was very angry. He shouted at the sleeping watchman. (Change into a simple sentence)
Answer:
Being very angry, the master shouted at the sleeping watchman.

Question 10.
Though the leader made many efforts, he could not bring unity among the party cadres. (Change into a compound sentence)
Answer:
The leader made many attempts but he could not bring unity among the party cadres.

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Grammar Sentence Transformation Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *