Students can find the most related topics which helps them to analyse the concepts if they practice according to the chapter-wise page. It is necessary for the students to practice more Questions and Answers for Tamilnadu State Board Solutions of 11th Commerce are given in the pdf format in chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers so that students can prepare in both online and offline modes. So, Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers, Notes Pdf, to score good marks.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs)

Get the Questions and Answers, in Tamilnadu State Board 11th Commerce Solutions for Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs). Learn the concepts of 11th Commerce Chapter-Wise by referring to the Tamilnadu State Board Solutions for Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers. Hence we suggest the students to Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers pdf to enhance your knowledge.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
MSMED Act was enacted in the year ………………
(a) 2004
(b) 2007
(c) 2006
(d) 2008
Answer:
(c) 2006

Question 2.
MSMEs are important for the nation’s economy because they significantly contribute to ………………
(a) industrial production
(b) exports
(c) employment
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 3.
Self help groups convert the savings into a common fund known as ………………
(a) Common fund
(b) Group corpus fund
(c) Group fund
(d) none of the above
Answer:
(b) Group corpus fund

Question 4.
There are ……………… distinct modes of credit to Self Help Groups.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3

Question 5.
Investment limit of a micro enterprise under manufacturing sector does not exceed ……………… lakhs.
(a) 10
(b) 20
(c) 25
(d) 50
Answer:
(c) 25

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What do you understand by the manufacturing enterprises?
Answer:
Manufacturing Enterprises refer to the enterprises engaged in the manufacturing or production of goods pertaining to any industry specified in the first schedule to the Industries (Development and Regulation) Act, 1951. The manufacturing enterprises are defined in terms of investment in plant and machinery.

Question 2.
Give some examples for micro enterprises.
Answer:
Micro enterprises are engaged in low scale activities such as clay pot making, fruits and vegetable vendors, transport (three wheeler tempos and autos), repair shops, cottage industries, small industries, handlooms, handicraft works etc.

Question 3.
What is the aim of NEEDS?
Answer:
Government of Tamil Nadu launched “New Entrepreneur – cum – Enterprise Development Scheme (NEEDS)” with a View to encouraging the educated youth to become the first generation entrepreneurs. The Scheme usages providing entrepreneurship development training to educated young entrepreneurs, preparing business plans and helping them to tie up with financial institutions to set up new business ventures besides linking them with major industrial clients.

Question 4.
What is a Self Help Group?
Answer:
Rural development is one of the main pillars of progress of India. It has lagged behind in many aspects of development even after six decades of the independence of India. Self Help Group has emerged as a new model for combating poverty.

Question 5.
State the investment limit for small enterprise in manufacturing and service sector.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs)

III. Short Answer Questions

Question 1.
State the investment limit for medium enterprise engaged in Manufacturing and service sector.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs)

Question 2.
List out the products produced by MSME in Tamil Nadu?
Answer:
In Tamil Nadu MSMEs sector produces a wide variety of products in almost all fields. The prominent among them are the textile, electronic products, engineering products, auto ancillaries, leather products, chemicals, plastics, garments, jewellery etc.

Question 3.
What is the role and significance of MSMEs in Indian Economy?
Answer:
Entrepreneurship is the key for economic development of any country. By empowering entrepreneur, MSME sector provides more employment opportunity to the people of India. It helps towards the industrialization of rural and backward areas. This sector reduces regional imbalance. It provides equality distribution of national’ income and wealth.

Question 4.
Explain any three features of Self Help Group.
Answer:

  1. The motto of every group members should be “saving first – credit latter”
  2. Self Help Group is homogeneous in terms of economic status.
  3. The ideal size of a Self Help Group ranges between 10 and 20 members.

Question 5.
What are the different ways in which banks fund Self Help Groups?
Answer:
There are three distinct modes of credit to SHGs. Under the first mode, banks lend directly to the SHGs. In the second mode, banks provide loans to the NGOs for onward lending to the SHGs and ultimately to micro entrepreneurs. Under the third mode, banks extend credit to the SHGs with the NGOs serving as facilitators. Out of these three methods, the last method of direct lending by bank with NGOs facilitation is widely practised.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What is the definition of MSME?
Answer:
In accordance with the provisions of Micro, Small and Medium Enterprises Development Act 2006, the micro, small and medium enterprises are classified into two classes. Entrepreneurship is the key for economic development of any country By empowering entrepreneurs, MSME sector provides more employment opportunities to the people of India. It helps towards the industrialization of rural and backward areas. This sector reduces regional imbalances. It provides equitable distribution of national income and wealth.

A. Manufacturing Enterprises:
They refer to the enterprises engaged in the manufacturing or production of goods pertaining to any industry specified in the first schedule to the Industries (Development and Regulation) Act, 1951. The manufacturing enterprises are defined in terms of investment in plant and machinery.

B. Service Enterprises:
They refer to the enterprises engaged in providing or rendering of services.

Question 2.
Explain the advantages of MSMEs?
Answer:

  1. Employment Potential : MSMEs generate more employment opportunities than large business concerns.
  2. Low Production Cost : MSMEs do not require skilled labourers or professionals to run the organisation. It employs cheap labour and thus minimizes the overhead.
  3. Low Investment : MSMEs do not require a huge capital to start the unit. It can employ locally available resources within the reach of the owner.
  4. Quick Decision Making : MSMEs need not hire professional managers to run the management on a day to day basis.
  5. Supplementary Role : MSMEs play a complementary role to serve as.a feeder to large scale industries.
  6. Establishment of Socialistic Pattern of Society : MSME sector contributes towards the establishment of socialistic, pattern of society by reducing the concentration of income and wealth.
  7. Balanced Regional Development : By encouraging MSMEs in industrially backward areas of India, balanced development can be achieved across all regions.
  8. Promotion of Self Employment and Self Reliance Spirit : MSMEs help to a great deal in developing a class of entrepreneurs.
  9. Higher Contribution to Manufacturing and Export : MSMEs contribute 45% to the total manufacturing output and 40% to the exports from the country. It helps in earning precious foreign exchange in various countries across the world.

Question 3.
What are the objectives of SHCs?
Answer:

  1. Focusing on empowerment of women.
  2. Saving people from the clutches of money lenders
  3. Building capacity of women and to enable them to participate in generating activities.
  4. Creating the habit of saving in the minds of the people who are economically backward.
  5. Promoting entrepreneurship skills among women.
  6. Creating awareness about the importance of credit circle or revolving credit and the payment of the circle.
  7. Elevating the economic standard of the member’s families.
  8. Developing skills and facilitating credit linkages for eventual economic empowerment.
  9. Promoting awareness among the members about finding solutions for their economic problems.
  10. Identifying the common interest of the group members and carrying out their operations in the most efficient and economic way.
  11. Enabling the members to overcome all social and economic barriers.
  12. Promising and ensuring human rights to women at all stages of their life cycle.

Question 4.
Explain the advantages of MSME?
Answer:
The MSME Sector contributes about 8% to Gross Domestic Product (GDP) besides 45% to the total manufacturing output and 40% to the exports from the country on the production of more than 6000 products. This Sector consists of 36 million units and provides employment to over 8 crore peopte.
Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs)

Samacheer Kalvi 11th Commerce Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Tamil Nadu Corporation for Development of Women Limited (TNCDW) was established in the year …………….
(a) 1983
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1995
Answer:
(a) 1983

Question 2.
“Mahalir Thittam” project was launched during …………….
(a) 1997 – 98
(b)1999 – 99
(c) 1999 – 2000
(d) 2000 – 2001
Answer:
(a) 1997 – 98

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
State the investment limit for micro enterprise in manufacturing and service sector.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs)

Question 2.
Give examples for Public Sector Banks.
Answer:
State Bank of India, Indian Bank, Indian Overseas Bank, Canara Bank.

For Future Learning

Question a.
World Association of Small & Medium enterprises (WASME)
Answer:
WASME is a global non-profit organization. Headquarters is at Noida.

Question b.
Ministry of MSME and its functions.
Answer:
MSME – Micro, Small, Medium Enterprises.

Ministry : Ministry of MSME, a branch of the Government of India, is the apex body for the formulation and administration of rules, regulations and laws relating to MSME in India.

Functions:
MSME : consequent to the increased globalization of the Indian economy and changed industrial environment. MSME is currently focusing on providing support in the fields of credit, marketing, technology and infrastructure to MSME.

Share this Tamilnadu State Board Solutions for 11th Commerce Chapter 21 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers with your friends to help them to overcome the issues in exams. Keep visiting this site Tamilnadu State Board Solutions frequently to get the latest information on different subjects. Clarify your doubts by posting the comments and get the answers in an easy manner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *