Students can Download Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 15 to 28 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 29 to 42 in Part III are of five marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 43 to 44 in Part IV are of Eight marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. Choose the correct answer [14 × 1 = 14]

Question 1.
Which country was expelled from the League of Nations for attacking Finland?
(a) Germany
(b) Russia
(c) Italy
(d) France
Answer:
(b) Russia

Question 2.
Which part of the world disliked dollar imperialism?
(a) Europe
(b) Latin America
(c) India
(d) China
Answer:
(b) Latin America

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 3.
Whose voice was Rast Goftar?
(a) Parsi Movement
(b) Aligarh Movement
(c) Ramakrishna Mission
(d) Dravida Mahajana Sabha
Answer:
(a) Parsi Movement

Question 4.
Where was Sivasubramanianar executed?
(a) Kayathar
(b) Nagalapuram
(c) Virupachi
(d) Panchalamkurichi
Answer:
(b) Nagalapuram

Question 5.
…………………….founded Adi Dravida Mahajana Sabha in 1893.
(a) Rettaimalai Srinivasan
(b) B. R. Ambedkar
(c) Rajaji
(d) M. C. Rajah
Answer:
(a) Rettaimalai Srinivasan

Question 6.
……………………. River is known as “Sorrow of Bihar”.
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Kosi
(d) Damodar
Answer:
(c) Kosi

Question 7.
The longest dam in the world is …………………….
(a) Mettur dam
(b) Kosi dam
(c) Hirakud dam
(d) Bhakra-Nangal dam
Answer:
(c) Hirakud dam

Question 8.
The famous Sindri Fertilizer Plant is located in …………………….
(a) Jharkhand
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Visakhapatnam
Answer:
(a) Jharkhand

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 9.
The district with largest mangrove forest cover in Tamil Nadu is …………………….
(a) Ramanathapuram
(b) Nagapattinam
(c) Cuddalore
(d) Theni
Answer:
(c) Cuddalore

Question 10.
A major hydro-electric power project of Tamil Nadu is …………………….
(a) Mettur
(b) Papanasam
(c) Sathanur
(d) Thungabhadra
Answer:
(a) Mettur

Question 11.
Find the odd one out.
(a) Right to Equality
(b) Right against Exploitation
(c) Right to Property
(d) Cultural and Educational Rights
Answer:
(c) Right to Property

Question 12.
Which article of Indian constitution directs to adopt foreign policy?
(a) Article 50
(b) Article 51
(c) Article 52
(d) Article 53
Answer:
(b) Article 51

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 13.
Primary sector consist of …………………….
(a) Agriculture
(b) Automobiles
(c) Trade
(d) Banking
Answer:
(a) Agriculture

Question 14.
Pump sets and motors are produced mostly in…………………….
(a) Salem
(b) Coimbatore
(c) Chennai
(d) Dharmapuri
Answer:
(b) Coimbatore

Part – II

Answer any 10 questions. Question No. 28 is compulsory. [10 x 2 = 20]

Question 15.
Discuss the importance of Ottawa Economic Summit.
Answer:

  • Bilateral trade treaties between Britain and the member states of the British Empire were signed at an economic summit in Ottawa in 1932.
  • In this summit the participants (including India) agreed to give preference to imperial (British) over non-imperial goods.

Question 16.
What do you know of Baghdad Pact?
Answer:

  • In 1955, Turkey, Iraq, Great Britain, Pakistan and Iran signed a pact known as Baghdad Pact.
  • In 1958, the United States joined the organisation and therefore it came to be known as the Central Treaty Organisation. The treaty was open to any Arab nation desiring peace and security in the region.

Question 17.
Write about the Kanpur Massacre of 1857.
Answer:

  • The Siege of Cawnpur was a key episode in the Indian rebellion of 1857.
  • The besieged Company forces and civilians in Cawnpur (now Kanpur) were unprepared for an extended siege and surrendered to rebel forces under Nana Sahib, in return for a safe passage to Allahabad.
  • However under ambiguous circumstances, their evacuation from Cawnpur turned into a massacre, and most of the men were killed.

Question 18.
Highlight the contribution of Caldwell for the cause of South Indian languages.
Answer:

  • In 1816, F.W. Ellis formulated the theory that the South Indian languages belonged to a separate family which was unrelated to the Indo-Aryan family of languages.
  • Robert Caldwell expanded this argument in a book titled, A comparative Grammar of the Dravidian or South Indian Family of languages, in 1856.
  • He established a close affinity between the Dravidian languages in contrast with Sanskrit and also established the antiquity of Tamil.

Question 19.
Give the importance of IST.
Answer:

  • To avoid the confusion of time in different states of India. One meridian is taken to have a uniform time for a whole country.
  • Therefore 80° 30’ E has been chosen as the Standard Meridian of India which is almost passing from the centre of India.

Question 20.
What is Migration? State its types.
Answer:
It is the movement of people across regions and territories.

  1. Internal migration and
  2. international migration.

Question 21.
List out the districts of Tamil Nadu which are partly/fully located on Eastern and
Western Ghats separately.
Answer:
Eastern Ghats:
Parangimalai, Chennai, Javadhu hills, Vellore, Salem, Sirumalai, Dindigul, Thiruvannamalai,
Bhubaneswar, Namakkal, Perambalur.
Western Ghats:
Kanyakumari, Tirunelveli, Theni, Coimbatore, Nilgiri.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 22.
Why is Coimbatore called the Manchester of Tamil Nadu?
Answer:

  • Maximum units are concentrated in and around Coimbatore region. For this region it is known as the “Manchester of South India”.
  • It is known as such because of presence of more than 25,000 small, medium, large scale industries and textile mills.

Question 23.
What is meant by Citizenship?
Answer:
Citizenship is the status of a person recognized under the custom or law as being a legal member of a sovereign state or belonging to a nation.

Question 24.
Explain India’s nuclear policy.
Answer:
Indian nuclear programme in 1974 and 1998 is only done for strategic purposes. The two themes of India’s nuclear doctrine are

  • No first use
  • Credible minimum deterrence

It has decided not to use nuclear power for ‘offensive purposes’ and would never use against any non-nuclear state.

Question 25.
What is per capita income.
Answer:

  • Per capita income or PCI is an indicator to show the living standard of people in a country.
  • It is obtained by dividing the National Income by the population of a country.

Question 26.
Short note: The Dutch in South India.
Answer:

  • The Dutch undertook several voyages from 1596 and formed the Dutch East India Company in 1602.
  • In 1605, Admiral Van der Hagen established Dutch factory at Masulipatnam and Pettapoli, Devanampatinam.
  • In 1610, upon negotiating with the king of Chandragiri, found another factory at Pulicut. Pulicut was the headquarters of the Dutch in India.

Question 27.
What are the types of tax? Give example.
Answer:
(i) J.S. Mili defines a direct tax as “one which is demanded from the very persons who it is intended or desired should pay it.” Some direct taxes are income tax, wealth tax and corporation tax.

(ii) If the burden of the tax can be shifted to others, it is an indirect tax. The impact is on one person while the incidence is on the another person. Therefore, in the case of indirect taxes, the tax payer is not the tax bearer. Some indirect taxes are stamp duty, entertainment tax, excise duty and goods and service tax (GST).

Question 28.
State the uses of Magnesium.
Answer:

  • It is an important minerals used for making iron and steel and serves as basic raw material
    for alloying.
  • It is also used in manufacturing bleaching powder, insecticides, paints and batteries.

Part – III

Answer any 10 questions. Question No. 42 is compulsory. [10 x 5 = 50]

Question 29.
Fill in the blanks:
(i) The first woman legislator in India was …………………….
(ii) is the Tamil Nadu state animal which is found in …………………….
(iii) India conducted its first nuclear test at…………………….
(iv) …………………….is fondly called as “Little Japan”.
(v) Sathya Gnana Sabai was established by …………………….
Answers
(i) Mutthu Lakshmi Reddy
(ii) Nilgiri Tahr, Nilgiri hills
(iii) Pokhrah
(iv) Sivakasi
(v) Vallalar

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 30.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 1
Answers:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 2

Question 31.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 3
Answers:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 4

Question 32.
(a) Distinguish between
(i) Himadri and Himachal.
(ii) Alluvial Soil and Black Soil.
Answer:
(a) (i) Himadri and Himachal :

  1. The Northern most range is known as the Great or Inner Himalayas or the Himadri.
  2. It is the most continuous range consisting of the loftiest peaks with an average height of 6,000 metres.
  3. It contains all the prominent Himalayan peaks Mt. Everest (8,848 m) and Kanchenjunga (8,586 m).
  4. The core of this part of Himalayas is composed of granite.
  5. It is perennially snow bound and a number of glaciers descend from this range.

Himadri Himachal :

  1. Below Himadri is the most rugged mountain system and is known as Himachal or Lesser Himalayas.
  2. The ranges are mainly composed of highly compressed and altered rocks.
  3. Pir Panjal range forms the longest and the most important range. The Dhaula Dhar and the Mahabharat ranges are also prominent ones.
  4. This range consists of the famous valley of Kashmir, the Kangra and Kullu valley in Himachal Pradesh.
  5. This region is well Known for its hill stations.

(ii) Alluvial Soil and Black Soil.
Alluvial Soil :

  1. It is formed from sediments deposited by rivers.
  2. It is rich in potash.
  3. It has moisture retention capacity.
  4. It is formed along the river course, food, plains, delta and coastal plains.
  5. It is suitable for the cultivation of paddy, wheat and sugarcane.
  6. It is found in punjab, Haryana, UP, Bihar and west bengal. Mahanadi, Godavari, Krishna, Kaveri rivers deposit alluvial soil along their courses.

Black Soil :

  1. It is formed from the weathering of igneous rocks.
  2. It is rich in lime, iron, potash, alumina calcium and magnesium carbonates.
  3. It has high moisture retention capacity.
  4. It is found in the valleys of the Godavari, Krishna, Narmada and Tapti.
  5. It is suitable for the cultivation of cotton, jowar and millets.
  6. It is largely found in the Deccan trap

(b) Give reason: North Indian Rivers are Perennial.
Answer:
Most of the North Indian Rivers are perennial. It means that they have water throughout the year. These rivers receive water from rain as well as from melted snow from the lofty mountains.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 33.
Explain the course of the Russian Revolution under the leadership of Lenin.
Answer:

  • Lenin was in Switzerland when the revolution broke out in Russia. He wanted to continue revolution.
  • His slogan of “All power to the Soviets” soon won over the workers’ leaders. Devastated by war time shortages, the people were attracted by the slogan of‘Bread, Peace and Land’.
  • In October Lenin persuaded the Bolshevik Central Committee to decide on immediate revolution. Trotsky prepared a detailed plan.
  • On 7 November the key government buildings, including the Winter Palace, the Prime Minister’s headquarters, were seized by armed factory workers and revolutionary troops
  • On 8 November 1917a new Communist government was in office in Russia. Its head this time was Lenin. The Bolshevik Party was renamed the Russian Communist Party.

Question 34.
Write an account on the role played by the 19th century reformers towards the course of women.
Answer:
Several social reformers emerged during the 19th century India who played a big role towards the cause of women:
(i) Raja Rammohun Roy was deeply concerned with the preventing customs of sati, child marriage and polygamy. He advocated the rights of widows to remarry. He wanted polygamy to end. He raised voice against Sati system and forced the Governor-General William Bentinck to abolish this social evil in 1829. He condemned the subjugation of women and opposed the prevailing ideas that women were inferior to men. He strongly advocated education for women.

(ii) Ishwar Chandra Vidyasagar was lead against the burning of widows. He supported the idea of widow remarriage. He played a leading role in promoting education of girls and helped them in setting up a number of schools. He dedicated his entire life for the betterment of the child widows of the Hindu society. He led a movement that resulted in the widows’ Remarriage Reform Act of 1856.

(iii) Jyotiba Phule worked for the cause of women. He opposed child marriage and supported widow remarriage, which was prohibited particularly for the uplift of the depressed classes and women. Jyotiba opened orphanages and homes for widows.

(iv) Swami Dayanand Saraswati said that the prohibition of widow remarriage had no scriptural sanction.

(v) Reformers like R.C. Bhandarkar and Justice Mahadev Govind Ranade devoted themselves to activities such as widow remarriage and improvement of women and depressed classes. M.G. Ranade founded the widow Remarriage Association in 1861.

Question 35.
Write an account on the major iron and steel industries of India.
Answer:
1. Mineral based industries:

  • The major minerals based industry of our country is the iron and steel industry.
  • It is a key or basic industry and lays the foundation for other industries.
  • These industries form the economic backbone of a country.

2. Location of Iron and Steel Industries:
Most of our country’s major iron and steel industries are located in the Chotanagpur plateau region.

3. Distribution of Iron and Steel Industries:
India has 11 integrated steel plant and 150 mini steel plants and a large number of rolling and re-rolling mills.

(i) Tata Iron and Steel Company [TISCO]: In 1911, Tata Iron and Steel Company was set up at Jamshedpur. Its major products are Pig Iron and Crude steel.

(ii) Indian Iron and Steel Company [IISCO]: The Steel plant at Kulti, Bumpur and Hirapur were integrated and the Indian iron and steel company was set up at Bumpur in 1972.

(iii) Visweshwaraya Iron Steel Ltd(VISL): Visweshwaraya Iron Steel Limited was set up in 1923 at Bhadravati in Karnataka. Its major products are alloy and sponge steel.

(iv) (a) Hindustan Steel Limited (HSL) – Bhilai: It is located in Durg district of Chattisgarh. It started its production in 1957. Its major products are Railway Equipment and shipbuilding.
(b) Hindustan Steel Limited (HSL) – Rourkela: It was established in 1965 in Odisha. Its major products include hot and cold rolled sheets, Galvanized sheets and electrical plates.
(c) Hindustan Steel Limited (HSL) – Durgapur: It was established in 1959 in Durgapur of West Bengal. Its major products are alloy,steel, constmction materials and railway equipments.
(d) Hindustan Steel Limited (HSL) – Bokaro: It is situated in the Hazaribagh district of Jharkhand. It started its operation in 1972. Its major products are sludge and slog.

(v) Salem Steel Ltd: It is located at salem in Tamil Nadu. It started its production in 1982. The major products are stainless steel.

(vi) Vijayanagar Steel Plant: The Vijayanagar Steel Plant has been set up at Tomagal in Karnataka. It started its production in 1994. The major products are flat steel and long steel.

(vii) The Visakhapatnam Steel Plant(VSP): It started its operation in 1981 at Visakhapatnam in Andhra pradesh. Its major products are Hot metal.

4. Mini Steel Plants:

  • Mini steel plants are decentralized secondary units with capacity ranging from 10,000 tonnes to 5 lakh tonnes per year.
  • They produce mild steel, alloy steel and stainless steel.
  • Most of the mini steel plants are located in areas far away from the major steel plants so that they can meet the local demands.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 36.
Explain the different modes of transport available in Tamil Nadu.
Answer:
Roadways:
The State has a total road length of 167,000 km, In which 60,628km are maintained by state Highways Department. It ranks second in India with a share of over 20% in total road projects under operation in the Public-Private Partnership (PPP) model.

Railways:

  • Tamil Nadu has a well-developed rail network as part of Southern Railway, headquartered at Chennai.
  • The present Southern Railway network extends over a large area of India’s southern peninsula, covering Tamil Nadu, Kerala, Puducherry, minor portions of Karnataka and Andhra Pradesh.
  • Tamil Nadu has a total railway track length of 6,693 km with 690 railway stations in the state.
  • The system connects it with most of the major cities in India.
  • Main rail junctions in the state include Chennai, Coimbatore, Erode, Madurai, Salem, Tiruchirappalli and Tirunelveli.
  • Chennai has a well-established suburban railway network, a Mass Rapid Transport System (MRTS) and is currently developing a Metro system, with its first underground stretch in operation since May 2017.

Airways:
Tamil Nadu has four major international airports. Chennai International Airport is currently the third largest airport in India after Mumbai and Delhi.

Water ways:
Tamil Nadu has 3 major ports. They are Chennai, Ennore and Tuticorin. It has an intermediate port at Nagapattinam and 15 minor ports. Ennore intermediate port was recently converted as a major port and handles the major coal and ore traffics in Tamil Nadu.

Question 37.
Explain the salient features of the constitution of India.
Answer:
Here are the salient features of the Indian Constitution.

  • It is the lengthiest of all the written Constitutions of the world.
  • It is partly rigid and partly flexible.
  • It establishes a federal system of Government.
  • It establishes the Parliamentary systems not only at the Centre but also in the States.
  • It provides an independent judiciary.
  • It makes India as a secular state.
  • It introduces Universal Adult Franchise and accords the right to vote to all citizens above 18 years of age without any discrimination.
  • It provides single citizenship.
  • It makes special provisions for minorities, SCs, STs, etc.

Question 38.
Trace the reason for the formation of BRICS and write its objectives.
Answer:
Reason for the formation of BRICS To be an alternative to World Bank and IMF to challenge U.S. supremacy.
To provide self-owned and self-managed organisations to carry out developmental and economical plans in its member nations.

Objectives of BRICS :

  • To achieve regional development
  • It acts as a bridge between developed and developing countries .
  • To contribute extensively to development of humanity
  • To establish a more equitable and fair world
  • Boost intra BRICS trade in their local currencies to increase trade cooperation and cope with the current international financial crisis.
  • To promote the technological information exchange among the member states
  • To enhance inclusive economic growth that will lead to an increase in the creation of jobs, fight against poverty and accelerate the economic transformation of members.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Question 39.
Explain the trade and traders in South India.
Answer:

  • Southern Indian trade guilds were formed by merchants in order to organise and expand their trading activities. Trade guilds became channels through which Indian culture was exported to other lands.
  • South Indian trade was dominated by the Cholas and it replaced the Pallavas.
  • In the year 1053 AD (CE) the Kalinga Traders brought red coloured stone for trade and also cotton textile to Southeast Asia.
  • Several trade guilds operated in medieval Southern India such as the Gatrigas, Nakaras, Ayyavole, Gavaras etc. The Nakaras and Gavaras met only in the temple premises.
  • Several European traders also arrived in South India such as the Portuguese, Dutch, Danes, French and the British. These traders established their companies / factories and strengthened their root in the Indian soil.

Question 40.
Write are the important characteristics of successful industrial clusters?
Answer:
The following are the chief characteristics of a successful cluster.

  • geographical proximity of small and medium enterprises (SMEs)
  • sectoral specialisation
  • close inter-firm collaboration
  • inter-firm competition based on innovation
  • a socio-cultural identity, which facilitates trust .
  • multi-skilled workforce
  • active self-help organisations, and
  • supportive regional and municipal governments.

Question 41.
Draw a time line for the following:
Write any five important events between 1855-1905
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 5

Question 42.
Mark the following places on the world map.
(i) San Francisco
(ii) Hawai Island
(iii) Moscow
(iv) Hiroshima
(v) Nagasaki
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 6

Part – IV

Answer both questions. [2 x 8 = 16]

Question 43.
(a) Cold War
(i) Name the two military blocs that emerged in the Post-World War II.
(ii) Who coined the term “Cold War” and who used it first?
(iii) What was the response of Soviet Russia to the formation of NATO?
(iv) What was the context in which Warsaw Pact was dissolved?
Answer:
(a) Cold War:
(i) (1) The United States (2) The Soviet Union
(ii) The term ‘Cold War’was first coined by the English Writer George Orwell in 1945. Bernard Baruch, the US presidental adviser, was the first to use it in a speech.
(iii) The Soviet Russia did not welcome the formation of the NATO. To counter it, Soviet Union organised the Soviet-bloc countries for a united military actions under the Warsaw Pact in 1955.
(iv) The Warsaw Pact was dissolved in 1991 following the fall of the Berlin Wall and the reunification of Germany.

(b) Periyar E. V. R
(i) When did Periyar found Dravidar Kazhagam?
(ii) What were the newspapers and Journals run by Periyar?
(iii) Why was Periyar known as Vaikom hero?
(iv) Which was the most important work of Periyar?
Answer:
(b) Periyar E. V. R:
(i) Periyar found Dravidar Kazhagam in 1944.

(ii) The newspapers and journals started by Periyar were – Kudi Arasu, Revolt, Puratchi,
Paguththarivu and Viduthalai.

(iii) In Vaikom, people protested against the practice of no access to the temples by the lower caste people. After the local leaders were arrest’d Periyar led the Temple Entry Movement and was imprisoned. So, people hailed him as Vaikom Virar or hero of Vaikom.

(iv) Right from 1929, when the Self-respect Conferences began to voice its concern over the plight of women, Periyar had been emphasising women’s right to divorce and property. Periyar’s most important work on this subject is Why the Woman is Enslaved?

[OR]

Question 43.
(c) Causes of the Second World War.
(i) Name the treaty signed by Japan, Italy and Germany.
(ii) Mention some of the ideologies that emerged after the First World War.
(iii) What was the policy followed by the statesmen of the major world powers?
(iv) What did Hitler violate?
Answer:
(c) Causes of the Second World War:
(i) Italy – Germany – Japan signed the Rome – Berlin – Tokyo Axis treaty.
(ii) Democracy, Communism, Fascism and Nazism.
(iii) The statesmen of the major world powers followed the policy of appeasement.
(,iv) He violated the Munich Pact.

(d) Language agitation before Indian Independence
(i) Name the movements that helped to galvanise the Tamil language.
(ii) Highlight the contribution of Abraham Pandithar for the cause of Tamil music.
(iii) What was seen as a threat to Tamil language and music?
(iv) Who introduced Hindi as a compulsory subject in schools?
Answer:
(d) Language agitation before Indian Independence:
(i) Maraimalai Adigal’s Pure Tamil Movement, the language reforms of Periyar and Tamil Isai Movement.
(ii) Abraham Pandithar systematically studied the history of Tamil music and attempted to reconstruct ancient Tamil musical system. He founded the Tanjore Sangitha Vidya Mahajana Sangam in 1912 which became the kernel of the Tamil Isai Movement or Tamil Music Movement.
(iii) The implementation of Hindi as a compulsory language in Tamil Nadu, at various points of time, was seen as a threat to Tamil language and culture.
(iv) C. Rajagopalachari introduced Hindi as a compulsory subject in schools.

Question 44.
Mark the following places on the given outline map of India.
(i) Deccan Plateau
(ii) Western Ghats
(iii) South west monsoon
(iv) Agasthiyamalai biosphere reserve
(v) Jute growing area
(vi) Damodar dam
(vii) Anyone iron ore producing region .
(viii) Tuticorin
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 7

[OR]

Mark the following places on the given outline map of Tamil Nadu:
(i) River Vaigai
(ii) Laterite soil region
(iii) Tropical Evergreen forest region
(iv) Chennai
(v) Cotton growing area
(vi) Vellore
(vii) Karaikal seaport
(viii) Amaravathi dam
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 8

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium

Map for Q. 44
(i) Deccan Plateau
(ii) Western Ghats
(iii) South west monsoon
(iv) Agasthiyamalai biosphere reserve
(v) Jute growing area
(vi) Damodar dam
(vii) Anyone iron ore producing region
(viii) Tuticorin
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 9

Map for Q. 44
(i) River Vaigai
(ii) Laterite soil region
(iii) Tropical Evergreen forest region
(v) Chennai
(v) Cotton growing area
(vi) Vellore
(vii) Karaikal seaport
(viii) Amaravathi dam
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 4 English Medium - 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *