You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 1.
The area of triangle formed by the points (-5, 0), (0, -5) and (5, 0) is
(1) 0 sq. units
(2) 25 sq.units
(3) 5 sq. units
(4) none of these
Solution:
(2) 25 sq. units
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 1

Question 2.
A man walks near a wall, such that the distance between him and the wall is 10 units.
Consider the wall to be the Y axis. The path travelled by the man is
(1) x = 10
(2) y = 10
(3) x = 0
(4) y = 0
Solution:
(1) x = 10
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 3.
The straight line given by the equation x = 11 is
(1) parallel to X axis
(2) parallel to Y axis
(3) passing through the origin
(4) passing through the point (0,11)
Solution:
(2) Parallel to y axis
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 3

Question 4.
If (5, 7), (3, p) and (6, 6) are collinear, then the value of p is
(1) 3
(2) 6
(3) 9
(4) 12
Solution:
(3) 9
If (5, 7), (3, p) and (6, 6) are collinear ∆ = 0
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 4

Question 5.
The point of intersection of 3x – y = 4 and x + y = 8 is
(1) (5, 3)
(2) (2, 4)
(3) (3, 5)
(4) (4, 4)
Solution:
(3) (3, 5)]
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 5
∴ Point of intersection is (3, 5)

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 6.
The slope of the line joining (12, 3), (4, a) is \(\frac{1}{8}\). The value of ‘a’ is
(1) 1
(2) 4
(3) -5
(4) 2
Solution:
(4) 2
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 6

Question 7.
The slope of the line which is perpendicular to a line joining the points (0, 0) and (-8, 8) is
(1) -1
(2) 1
(3) \(\frac{1}{3}\)
(4) -8
Solution:
(2) 1
Hint:
Slope of the line joining the points (0, 0) and (-8, 8) is
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 7

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 8.
If slope of the line PQ is \(\frac{1}{\sqrt{3}}\) then slope of the perpendicular bisector of PQ is
(1) \(\sqrt{3}\)
(2) \(-\sqrt{3}(3)\)
(3) \(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
(4) 0
Solution:
(2) \(-\sqrt{3}(3)\)

Question 9.
If A is a point on the Y axis whose ordinate is 8 and B is a point on the X axis whose abscissa is 5 then the equation of the line AB is
(1) 8x + 5y = 40
(2) 8x – 5y = 40
(3) x = 8
(4) y = 5
Solution:
(1) 8x + 5y = 40
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 8

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 10.
The equation of a line passing through the origin and perpendicular to the line 7x – 3y + 4 = 0 is
(1) 7x – 3y + 4 = 0
(2) 3x – 7y + 4 = 0
(3) 3x + 7y = 0
(4) 7x – 3y = 0
Solution:
(3) 3x + 7y = 0
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 9

Question 11.
Consider four straight lines
(i) l1 : 3y = 4x + 5
(ii) l2: 4y = 3x – 1
(iii) l3: 4y = 3x = 7
(iv) l4 : 4x + 3y = 2
Which of the following statement is true ?
(1) l1 and l2 are perpendicular
(2) l1 and l4 are parallel
(3) l2 and l4 are perpendicular
(4) l2 and l3 are parallel
Solution:
(3) l2 and l4 are perpendicular
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 10

Question 12.
A straight line has equation 8y = 4x + 21. Which of the following is true
(1) The slope is 0.5 and the y intercept is 2.6
(2) The slope is 5 and they intercept is 1.6
(3) The slope is 0.5 and the y intercept is 1.6
(4) The slope is 5 and they intercept is 2.6
Solution:
(1) The slope is 0.5 and the y intercept is 2.6
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5 11

Question 13.
When proving that a quadrilateral is a trapezium, it is necessary to show ………………
(1) Two sides are parallel.
(2) Two parallel and two non-parallel sides.
(3) Opposite sides are parallel.
(4) All sides are of equal length.
Answer:
(2) Two parallel and two non-parallel sides.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Ex 5.5

Question 14.
When proving that a quadrilateral is a parallelogram by using slopes you must find
(1) The slopes of two sides
(2) The slopes of two pair of opposite sides
(3) The lengths of all sides
(4) Both the lengths and slopes of two sides
Solution:
(2) The slopes of two pair of opposite sides

Question 15.
(2, 1) is the point of intersection of two lines.
(1) x – y – 3 = 0; 3x – y – 7 = 0
(2) x + y = 3; 3x + y = 7
(3) 3x + y = 3; x + y = 7
(4) x + 3y – 3 = 0; x – y – 7 = 0
Answer:
(2) x + y = 3; 3x + y = 7
Hint:
Substitute the value of x = 2 and y = 1 in the given equation.
(1) ⇒ x – y – 3 = 0
2 – 1 – 3 = 0
2 – 4 = 0
– 2 ≠ 0
not true

3x – y – 7 = 0
3(2) – 1 – 7 = 0
6 – 8 = 0
-2 ≠ 0
not true

(2) ⇒ x + y = 3
2 + 1 = 3
3 = 3
True

3x + y = 7
3(2) + 1 = 7
6 + 1 = 7
7 = 7
True
∴ (2, 1) is the point of intersection

(3) ⇒ 3x + y = 3
3(2) + 1 = 3
6 + 1 = 3
7 = 3
not true

x + y = 7
2 + 1 = 7
3 = 7
not true

(4) ⇒ x + 3y – 3 = 0
2 + 3 – 3 = 0
5 – 3 = 0
2 ≠ 0
not true

x – y – 7 = 0
2 – 1 – 7 = 0
2 – 8 = 0
-6 ≠ 0
not true

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *