You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Multiple choice questions
Question 1.
Euclid’s division lemma states that for positive integers a and b, there exist unique integers q and r such that a = bq + r, where r must satisfy.
(1) 1 < r < b
(2) 0 < r < b
(3) 0 < r < b
(4) 0 < r < b
Answer:
(3) 0 < r < b

Question 2.
Using Euclid’s division lemma, if the cube of any positive integer is divided by 9 then the possible remainders are
(1) 0, 1, 8
(2) 1, 4, 8
(3) 0, 1, 3
(4) 1, 3, 5
Answer:
(1) 0,1,8
Hint:
Cube of any +ve integers 13, 23, 33, 43,. . .
1, 8, 27, 64, 125, 216 …
Remainders when 27, 64, 125 are divided by 9.

Question 3.
If the H.C.F of 65 and 117 is expressible in the form of 65m -117 , then the value of m is ………………….
(1) 4
(2) 2
(3) 1
(4) 3
Answer:
(2) 2
Hint:
117 = 3 × 3 × 13
65 = 5 × 13
H.C.F = 13
65m – 117 = 13 ⇒ 65m = 117 + 13 = 130
m = \(\frac { 130 }{ 65 } \) = 2
The value of m = 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 4.
The sum of the exponents of the prime factors in the prime factorization of 1729 is
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Answer:
(3) 3
Hint:
1729 = 71 × 131 × 191
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 1

Question 5.
The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is
(1) 2025
(2) 5220
(3) 5025
(4) 2520
Answer:
(4) 2520
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 2
∴ L.C.M. of 1,2,3,4,…,10 is 2 × 2 × 3 × 5 × 7 × 2 × 3 = 2520

Question 6.
74k ≡ …………………. (mod 100)
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Answer:
(1) 1
Hint:
74k ≡ . . . . . (mod 100)
74k = (74)k ≡ ……….. (mod 100) (74 – 2401)
The value is 1.

Question 7.
Given F1 = 1, F2 = 3 and Fn = Fn-1 + Fn-2 then
(1) 3
(2) 5
(3) 8
(4) 11
Answer:
(4) 11
Answer:
F1 = 1, F2 = 3
Fn = Fn-1 + Fn-2
F5 = F5-1 + F5-2 = F4 + F3
= F3 + F2 + F2 + F1
= F2 + F1 + F2 + F2 + F1
= 3 + 1 + 3 + 3 + 1 = 11

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 8.
The first term of an arithmetic progression is unity and the common difference is 4. Which of the following will be a term of this A.P …………..
(1) 4551
(2) 10091
(3) 7881
(4) 13531
Answer:
(3) 7881
Hint:
Here a = 1, d = 4
tn = a + (n – 1) d = 1 + (n – 1) 4
= 1 + 4n – 4
= 4n – 3
4554
(i) 4n – 3 = 4551 ⇒ 4n = 4551 + 3 ⇒ n = \(\frac { 4554 }{ 4 } \) = 1138.5.
It is not a term of A.P.

(ii) 4n – 3 = 10091 ⇒ 4n = 10091 + 3 = 10094
n = \(\frac { 10094 }{ 4 } \) = 2523.5 it is a term of A.P.

(iii) 4n – 3 = 7881 ⇒ 4n = 7881 + 3
n = \(\frac { 7884 }{ 4 } \) = 1971.
∴ 7881 is a term of the A.P.

Question 9.
If 6 times of 6th term of an A.P is equal to 7 times the 7th term, then the 13th term of the A.P. is
(1) 0
(2) 6
(3) 7
(4) 13
Answer:
(1) 0
Hint:
6t6 = 7t7
6(a + 5d) = 7(a + 6d)
6a + 30d = 7a + 42d
7a + 42d – 6a – 30d = 0
a + 12d = 0 = t13

Question 10.
An A.P consists of 31 terms. If its 16th term is m, then the sum of all the terms of this A.P. is …………..
(1) 16m
(2) 62m
(3) 31m
(4) \(\frac { 31 }{ 2 } \)m
Answer:
(3) 31m
Hint:
M = 31
t16 = m ⇒ a + 15d = m
Sn = \(\frac { n }{ 2 } \)[2a + (n – 1)d]
Sn = \(\frac { 31 }{ 2 } \)[2a + 30d]= \(\frac { 31 }{ 2 } \) × 2[a + 15d]
= 31 (m) = 31m

Question 11.
In an A.P., the first term is 1 and the common difference is 4. How many terms of the A.P must be taken for their sum to be equal to 120?
(1) 6
(2) 7
(3) 8
(4) 9
Answer:
(3) 8
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 3
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 4

Question 12.
If A = 265 and B = 264 + 263 + 262 + +20 which of the following is true?
(1) B is 264 more than A
(2) A and B are equal
(3) B is larger than A by 1
(4) A is larger than B by 1
Answer:
(4) A is larger than B by 1
Hint:
A = 265
B = 264 + 263 + 262 + … + 20
B = 20 + 21 + 22 + … + 264
G.P = 1 + 21 + 22 + … + 264 it is a G.P
Here a = 1, r = 2, n = 65
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 5
A = 265, B = 265 – 1
∴ B is smaller.
A is larger than B by 1.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10

Question 13.
The next term of the sequence \(\frac { 3 }{ 16 } \),\(\frac { 1 }{ 8 } \),\(\frac { 1 }{ 12 } \),\(\frac { 1 }{ 18 } \), ….
(1) \(\frac { 1 }{ 24 } \)
(2) \(\frac { 1 }{ 27 } \)
(3) \(\frac { 2 }{ 3 } \)
(4) \(\frac { 1 }{ 81 } \)
Answer:
(2) \(\frac { 1 }{ 27 } \)
Hint:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 2 Numbers and Sequences Ex 2.10 6

Question 14.
If the sequence t1, t2, t3, …………are in A.P. then the sequence t6, t12, t18, …… is ………….
(1) a Geometric progression
(2) an Arithmetic progression
(3) neither an Arithmetic progression nor a Geometric progression
(4) a constant sequence
Answer:
(2) an Arithmetic progression
Hint: t1, t2, t3 …. are in A.P
t6, t12, t18 …… is also an A.P. (6, 12, 18 …….. is an A.P.)

Question 15.
The value of (13 + 23 + 33 + … + 153) – (1 + 2 + 3 + … + 15) is
(1) 14400
(2) 14200
(3) 14280
(4) 14520
Answer:
(3) 14280
Hint:
\(\left(\frac{15 \times 16}{2}\right)^{2}-\frac{15 \times 16}{2}\) = (120)2 – 120 = 14280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *