Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
His brothers and his little sister ran to the brink.
(a) bark
(b) sea
(c) water
(d) edge
Answer:
(d) edge

Question 2.
‘Open up! ’ cried a hoarse voice.
(a) rough
(b) sharp
(c) haughty
(d) soft
Answer:
(a) rough

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 3.
Trying to revive old childhood memories may prove disappointing! ’
(a) reveal
(b) resuscitate
(c) cancel
(d) cover
Answer:
(b) resuscitate

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
I wanted to make sure that I complete this journey with ultimate honesty.
(a) honourable
(b) dishonesty
(c) rectitude
(d) scrupulousness
Answer:
(b) dishonesty

Question 5.
Well, anything which is a certain threshold, can be self-ordered.
(a) unsure
(b) sure
(c) convinced
(d) ascertain
Answer:
(a) unsure

Question 6.
M. Hamel would question us on participles.
(a) clarify
(b) beautify
(c) answer
(d) demonstrate
Answer:
(c) answer

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 7.
Choose the correct plural form of ‘sister-in-law‘.
(a) sister-in-laws
(b) sisters-in-law
(c) sisters-in-laws
(d) sisters-n-law
Answer:
(b) sisters-in-law

Question 8.
Form a derivative by adding the right suffix to the word – ‘help’.
(a) ful
(b) less
(c) ly
(d) graphy
Answer:
(b) less

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation DSLR.
(a) Digital Single Lens Refraction
(b) Digital Single Light Reflex
(c) Digital Service Lens Reflex
(d) Digital Single Lens Reflex
Answer:
(d) Digital Single Lens Reflex

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
I will not ……………. to pressure. I shall face the challenge bravely.
(a) give away
(b) give in
(c) give out
(d) give off
Answer:
(b) give in

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word ‘rain‘ to form a compound word,
(a) well
(b) dance
(c) wet
(d) coat
Answer:
(d) coat

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
None of you bothered to leave a bottle of water …………. my bed.
(a) within
(b) outside
(c) beside
(d) for
Answer:
(c) beside

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
The dog never liked to be left alone and kept on ………… the entire night.
(a) whined
(b) whining
(c) whine
(d) will whine
Answer:
(b) whining

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
It was a great feeling ………. I learnt to use it.
(a) that
(b) whether
(c) but
(d) when
Answer:
(d) when

Part – II [10 x 2 = 20]
Section – I

Answer any THREE of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
Why did the young bird utter a joyful scream?
Answer:
The seagull was quite hungry and yearned for food. When he saw a piece of fish in the beak of his mother, the sight was quite tempting and suddenly dived at the fish forgetting that he didn’t know how to fly and uttered a joyful scream falling outwards and downwards into space.

Question 16.
Why does Joe mock the policeman who wants to retrieve his gun from the grandfather?
Answer:
When the policeman talks bravely about going to retrieve his gun from the grandfather, Joe mocks him because he feels it’s dangerous to approach an armed and unstable suspect.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 17.
What was the information given by Mrs. Hudson to Dr. Watson?
Answer:
Mrs. Hudson said that Holmes was working on a case down at Rotherhithe, near the river and had brought an illness back with him since Wednesday afternoon. He had neither taken food nor water for the past three days.

Question 18.
What did Aditya do when he went to the attic?
Answer:
When Aditya went up the attic, he got on top of the packing case and pushed his hand inside the ventilator. He upset a sparrow’s nest, a part of which fell to the ground. It looked as if he was in search of something that he had left there 29 years ago.

Section – II

Read the following poetic lines and answer any THREE questions given below.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“They growl at that and they growl at this;
Whatever comes, there is something amiss;”
(a) What does the word ‘growl’ mean here?
(b) Why do they find everything amiss?
Answer:
(a) The word growl here means ‘grumbling’.
(b) They find everything amiss, since they are not satisfied or contented with anything.

Question 20.
“My heart was so light
that I sang day and night,
For all nature looked gay. ” “For all nature looked gay”
“You sang, Sir, you say?
Go then ”, says the ant, “and dance the winter away ”. ”
(a) Whose heart was light?
(b) What did he do out of joy?
Answer:
(a) The cricket’s heart was light.
(b) Out of joy, the cricket danced the winter away.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 21.
“Remember; we who take arms against each other”
(a) What should we remember?
(b) What advice does the poet give us in these lines?
(a) We should remember that no men are foreign and no country is strange.
Answer:
(b) The poet advises us to ignore the orders of those who incite us to hate and abuse others because by doing so we harm ourselves.

Question 22.
“I drive past the house almost every day.
The house seems to be a bit brighter.
On this warm summer day in May.
It plays with your mind.”
(а) To whom does ‘I’ refer to?
(b) How does the house appear in May?
Answer:
(a) ‘I’ refers to the poetess, Nadia Bush.
(b) The house appears a bit brighter in May.

Section – III

Answer any THREE of the following. [3 x 2 = 6]

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Answer:
The burglars had cut a huge hole in the wooden door.
A huge hole had been cut in the wooden door by the burglars.

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
“Do they live here?” asked Manohar
Answer:
Manohar asked me if they lived here.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 25.
Punctuate the following.
‘what was the idee of all them cops tarryhootin round the house last night’ he demanded
What was the idee of all them cops tarryhootin round the house last night?’ he demanded.

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
It is not known what is the purpose of his visit to this place.
Answer:
The purpose of his visit to this place is not known.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.
(a) writing/ system/ telephone/ am/ to/I/ about/ banking/ your/ complain
(b) crashed/ on/I/ the/ system/ been/ that/ each/ informed/ computer/ has/ have/ occasion
Answer:
(a) I am writing to complain about your telephone banking system.
(b) On each occasion, I have been informed that the computer system has crashed.

Section – IV

Answer the following. [1 x 2 = 2]

Question 28.
A stranger approaches you and asks you to guide her/him the way to S.S. Market. Help the stranger to reach his/her destination with the help of the given road-map and write down the Steps.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

  • Go straight and take the first right on Anna Road.
  • Proceed further and take the left immediately after the school in the comer of Anna Road and Flower Street
  • After the school, take the right and walk further till you find S.S. Market on the left.

Part – III [10 x 5 = 50]
Section – I

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 29.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
The support the crew members received is a major factor. When they knew that they were doing well and looked after themselves well, in spite of all apprehensions they were supportive. The crew members personal aim and target mattered a lot. Mostly they wanted to make sure that they complete the journey with ultimate honesty without the use of engines. Than the destination, the journey was important. So their contention was to make sure that they go by the rules of circumnavigation without any means of repulsion and anybody else’s assistance.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

The presence of mind and common sense to make decisions and act quickly was an added factor. They had to quickly do analyse problem solving techniques. Ego should never come amidst them. Team work helped them to collaborate and work together. Mutual understanding was important too. One would heat the water while the other would heat the gloves or even rested. Over all the confidence you have in each other than the trust and acceptance as every member of the crew to be a family is a must to carry out the expedition.

“It s about women helping women and women doing things
together and supporting each other. ”

Question 30.
Discuss the role played by Kim and Stephen Hawking to utilize technology for the disabled?
Answer:
Technology plays a vital role in transforming the lives of a disabled. Kim made them realize life isn’t tough because you are differently-abled. Kim made them realize that you can keep in touch with your family, you can talk to and even see relatives who live far away. Well, Kim has shown them that technology can do even more for young disabled people like me. It can make friends communicate and control the environment. It can help them study, get qualifications and find opportunities for work.

It can make them confident and independent. World renowned physicist Stephen Hawking is probably the best example of how assistive Technology has helped a talented mind overcome physical impairments and contribute productively to the world. So we can now look forward to a more inclusive way of learning, instead of the cloistered existence that most differently-abled learners had to face in the past. Newer technology allows differently-abled learners to learn with their peers as well as contribute fruitfully to the collaborative process of learning. This is indeed the new era of learning – truly a learning for all.

“Technology is not just a tool. It can give learners a voice
that they may not have had before.”

Question 31.
We appreciate the value of something only when we are about to lose it. Explain this with reference to the French language and M. Hamel.
Answer:
The Last Lesson’, written by Alphonse Daudet describes the year 1870 when the Prussian forces under Bismarck attacked and captured France. Alsace and Lorraine, districts of France went into Prussian hands. The new Prussian rulers issued an order that only German should be taught in all schools.

The French teachers were asked to leave with immediate effect. The story describes the last day of one such French class under M. Hamel. M. Hamel had taught French for forty years. Most of them never knew the value of the teacher’s devotion and dedicated service.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

We do not always get an opportunity to learn, and this is never understood till the end. Luck doesn’t favour always. Likewise, opportunity knocks ones. Time should be valued. Procrastination is a sin. Most of us end up delaying things. Unless we are constant and regular in our efforts, we cannot achieve our goals. When things come easy, we do not realise its value.

Time and tide wait for no man. The entire village knew the value of Mr. Hamel and his teaching only when he was asked to leave. There was no use in their regrets. It was all too late. Therefore, let’s remember that we should make hay when the sun shines and not weep in vain.

“ Understand your worth; Value your life; Appreciate your blessings. ”

Question 32.
Give a brief character sketch of Sasanka Sanyal.
Answer:
Sasanka Sanyal was a wise and intelligent student. Perhaps luck never favoured him. He may have been a book-worm. However, he was overpowered by his friends because of his innocence. Hence, Aditya Narayan Chowdhury exploits him and takes away his Silver medal that he had received for Poetry Recitation. He had a wonderful memory power and could recall every single incident of his past.

He remembered Aditya when he saw him in Nagen’s Tea Cabin and confirmed his memory seeing his mole on the right cheek. He was rude in his behaviour towards Aditya as he did not want to suppress his feelings and vented out his anger on him. He was remorse after the death of his family members.

He whiled away his time at Nagen’s shop yet never gave up his self-respect and paid for the cup of coffee and biscuits if in case he had. Financially, he wasn’t comfortable since he couldn’t afford even a spectacle because of his partial deformity in his eye-sight.

“ Self-respect permeates every’ aspect of your life.”

Section – II

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
How are today’s women portrayed by the poet in, ‘I Am Every Woman’?
Answer:
Rakhi Nariani Shirke is an academician with a passion for writing poems as a medium of self-expression. This poem talks about the multifaceted nature of women. A woman is born beautiful and beauty is an inborn trait. She is a symbol of supremacy and strength. She takes risks in life for she is real and always genuine. Today’s women are empowered, brave, strong and resolute.

They are always ready to take up new ventures. They are persistent and work tirelessly to prove what they are capable of. Women have to be treated respectfully for the growth of a nation. As stated earlier, she is the symbol of strength as she is strong in her faith and beliefs. In spite of all the out breaths and cries and laments, she is strong in her hope and firm in her trust. She is a lioness, brave and daring. She is a disciplinarian and will not tolerate your pranks with her. She is a woman of today to beware of.

“Each time a woman stands up for herself, she stands up for all women.”

Question 34.
Comment on the house located on Elm street.
Answer:
Nadia Bush brings out the eerie nature while reading her poem. The House On Elm Street.” There aren’t any houses around this house located on Elm Street. It stood all alone in an isolated place. Next to the house, is a tree. The tree too is mysterious like the house since no leaves sprout in any of the seasons. It is said to be a mysterious place since no one knows who lives there or what is inside. No one knows what happens inside that house and hence it is very mysterious. It is for sure a big house with vast space inside the house. Generally, at night, the house looks like it is alive with people in it.

Lights are switched on and off. Every day the poetess, drives past the house. The house seems to look a bit brighter on a fine warm summer day in the month of May. The very thought of this mysterious house plays with your mind since it is just one house of this kind in the areas known around. Likewise, the tree too is barren during winter, spring, summer and autumn. The poetess says that the tree just stays there and never grows tall nor becomes short. She wonders how a tree could survive without any leaves or without any growth and hence feels it is a mysterious place.

“The mystery’ of existence will always remain a mystery and secret.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 35.
Read the following poetic lines and answer the questions given below.
“Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure, and a crown,
My heart will keep the courage of the quest,
And hope the road’s last turn will be the best.”
(i) Pick out the rhyming words from the above lines.
(ii) Write the rhyme scheme of the stanza.
(iii) Identify the figure of speech employed in the last two lines of the given stanza.
(iv) Pick out the alliterated words in the first line.
Answer:
(i) Quest and best are the rhyming words.
(ii) The rhyme scheme of the above stanza is abcc.
(iii) Couplet is the figure of speech in the last two lines of the given stanza.
(iv) The alliterated words are ‘Still seeking’.

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
But remember, please, the Law by which we live,
We are not built to comprehend a lie,
We can neither love nor pity nor forgive,
If you make a slip in handling us you die!
Answer:
In this stanza, the machines caution the readers with an unshakeable moral imperative – the Law by which it lives! The machines represent a form of absolute truth that is particularly difficult for mankind to understand. Here machines tell us that they don’t emote nor understand different feelings such as love, pity or apology. It reiterates its dangerous nature by simply stating that a slip while handling it means instant death.

Section – III

Answer any ONE of the following: [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) The box contains an interesting mechanism that will explode on opening.
(ii) I would have left them to some charity, but I hate the poor.
(iii) This box contains a large number of very fine rubies, diamonds and pearls.
(iv) Doubt me, and open it, and you will be blown to atoms.
(v) I wish you to continue to have expectations and remember your dear uncle.
Answer:
Rearranged number sequence: (iii), (v), (ii), (i), (iv)
(iii) This box contains a large number of very fine rubies, diamonds and pearls.
(v) I wish you to continue to have expectations and remember your dear uncle.
(ii) I would have left them to some charity, but I hate the poor.
(i) The box contains an interesting mechanism that will explode on opening.
(iv) Doubt me, and open it, and you will be blown to atoms.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.
‘Come in, Zigzag, come in, dear! ’coazed Visu, and in tottered the strangest, weirdest-looking bird the Krishnan family had ever seen. About a foot and a half tall, its bald head was fringed with a crown of shocking pink feathers while the rest of its plumage was in various shades of the muddiest sludgiest brown. Its curved beak was sunflower-yellow and its eyes were the colour of cola held to sunlight. ‘This is Zigzag! Announced Visu with a flourish. ‘His’ full name is Ziggy-Zagga-king-of- the-Tonga. How I’m going to miss him! So beautifully he talks! He can even recite French Poetry!’

The object of all this praise was standing cool and unmoved, with an expression of almost- human grumpiness in his cola-coloured eyes.
(i) Describe Zigzag’s plumage.
(ii) What is the full name of Zigzag?
(iii) What can Zigzag do according to Visu?
(iv) What was the colour of Zigzag’s eyes?
(v) Who brought home Zigzag?
Answer:
(i) Zigzag’s plumage was a crown of pink feathers and the rest of the feathers were muddiest and sludgiest brown.
(ii) Zigzag’s full name is Ziggy-Zagga-king-of-the-Tonga.
(iii) Zigzag can recite French Poetry, according to Visu.
(iv) Zigzag’s eyes were cola-coloured.
(v) Visu brought home Zigzag.

Section – IV

Answer any FOUR of the following. [4 x 5 = 20]

Question 39.
Prepare an attractive advertisement using the hints given below.
Fly India – Fly five star – sky is the best place on earth.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 40.
Vivek has been asked to deliver a speech on ‘The Brain Drain Problem’. Use your own ideas, and write the speech in about 150-200 words.
Answer:
Respected Principal, teachers and dear friends!
Good morning to one and all present here. I, Vivek of Std. X, am thankful to the teachers for giving me this opportunity.

The problem of brain-drain has assumed serious proportion in the last thirty years or so. The nation spends its hard-earned meagre resources on the education and training of its doctors, engineers, scientists, etc. But these highly talented and trained men and women of genius migrate to developed countries.

They desert the ranks for the lure of money, better facilities and living conditions. Some of them get opportunities for fulfilment of their ambitions and development of personality as there is full scope for it. They enjoy unlimited freedom for experiments and research and fear no resources crunch.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

The parent countries become poorer by the depletion of resources as a result of migration of trained and talented persons. The migrants too feel maladjusted in the new country where they are considered second grade citizens. Living and working in an alien culture among foreigners, they find themselves cut off from their own social modes and customs. They do suffer emotional vacuum as the memories of friends and relatives in their country haunt their minds.

India too has been facing this problem. We must take steps to ensure them better facilities, improved living conditions, freedom for experimentation and research. In addition to this, their talents must be utilised for proper work and their work must be given due recognition. These measures, if adopted seriously, can check the problem effectively.
Thank you.

Question 41.
You are Dhinesh/Malu. You have been invited to attend the wedding of your friend’s sister during summer vacation. Write an e-mail to him/her regretting your inability to attend it.
Answer:

To siddharth232@gmail.com
From dhineshl4@gmail.com / malul3@gmail.com
Subject Inability to attend the function
Dear Siddharth,

Thank you for your cordial invitation of your sister’s wedding. I, however, regret my inability to be with you on this happy occasion as we shall be leaving for Munar for summer holidays on 1st May, 20XX. Please excuse my absence.
Do convey my regards and best wishes to the couple.
Yours sincerely
Dhinesh/Malu

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences.
Answer:
An evening at the Park
Corporation has constructed and maintains quite a few parks in the city. Young and old throng these parks in the morning or in the evening to relax and stay fit. Now-a-days, people are conscious about their health and hence keep themselves fit by walking or doing aerobic exercises in the park.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3
They also help keeping the park clean and tidy. An ice-cream vendor makes use of the opportunity to make his living.

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
When we survey our lives and efforts we soon observe that almost the whole of our actions and desires are bound up with the existence of other human beings. We notice that whole nature resembles that of the social animals. We eat food that others have produced, wear clothes that others have made, live in houses that others have built.

The greater part of our knowledge and beliefs has been passed on to us by other people though the medium of a language which others have created. Without language and mental capacities, we would have been poor indeed comparable to higher animals. We have, therefore, to admit that we owe our principal knowledge over the least to the fact of living in human society.

The individual if left alone from birth would remain primitive and beast like in his thoughts and feelings to a degree that we can hardly imagine. The individual is what he is and has the significance that he has, not much in virtue of the individuality, but rather as a member of a great human community, which directs his material and spiritual existence from the cradle to grave.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Notes
Title: Man is a Social Animal
Survey: (i) lives & efforts; (ii) our actions & desires – bound up Practices: Eat food – wear clothes – live in houses – made by others Lang. – learnt 4m others – for mental power
Status: (i) Indiv. if left alone – be primitive; (ii) The individual – much in virtue member A human community – directs mat. & spiritual existence.
Abbreviations used: & – and; A – of; lang. – language;indiv.-individual; 4m- from;
mat. – material

Title: Man is a Social Animal
Rough draft
Being social animals, human beings have their actions and desires bound up with society. In matter of food, clothes knowledge and belief they are interdependent with one another. We eat food that others have produced clothes that others have made, live in houses that others have built. They use language created by others without language their mental power would not grow.

We have to admit that we owe our principal knowledge-over the least to the fact of living in human society. The individual if left alone from birth would remamplmfitiyeThey are superior to beast, because they live in human society. An individual life left alone from but birth would grow utterly beast-like. So human society and not individuality guides man’s material and spiritual existence.

Fair draft
Title : Man is a Social Animal
Being social animals, human beings have their actions and desires bound up with society. In matter of food, clothes, knowledge and belief they are interdependent. We eat food that others have produced, wear clothes that others have made, live in houses that others have built.They use language created by others. Without language their mental power would not grow. They are superior to beast, because they live in human society. An individual life left alone from birth would grow utterly beast like. So human society and not individuality guides man’s material and spiritual existence.
No. of words written in the summary: 48

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(a) Two-thirds of the content were rubbish.
(b) Mr. Bhaskar is not attending his office for the last one month.
(c) I must get to the house in Lake View Road by twelve o’ clock.
(d) Will you please buy some honey for me when you go to the market?
(e) It is mandatory that you study well but we might have to fail you.
Answer:
(a) Two-thirds of the content was rubbish.
(b) Mr. Bhaskar has not been attending his office for the last one month.
(c) I must get to the house on Lake View Road by twelve o’ clock.
(d) Will you please buy some honey for me if you go to the market?
(e) It is mandatory that you study well or we might have to fail you.

Section – V

Quote from memory. [1 x 5 = 5]

Question 45.
We will serve ………… and read and write!
Answer:
We will serve you four and twenty hours a day!
We can pull and haul and push and lift and drive,
We can print and plough and weave and heat and light,
We can run and race and swim and fly and dive,
We can see and hear and count and read and write!

Part – IV

Question 46.
Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]
(a) Prospero a sympathetic character – uses magic to control – learns sorcery – protects Miranda – control Ariel and others – alter weather – raise the dead – demands attention – an insensitive character to compassionate character – rightful duke of Milan – humanity in his treatment of Antonio – extremely forgiving – helpless against his enemies – white magic and not black magic – complex personality – refuses to free Ariel – subjugates Caliban – ruler appears insensitive and harsh – tyrannical – understanding – protective just and fair, intelligent.
Answer:
In ‘The Tempest’ by William Shakespeare, Prospero is the main character yet a sympathetic character. You could also say he isn’t very sympathetic because he uses magic to control other people. He has learned sorcery from books, and uses it while on the island to protect Miranda and control the other characters. Prospero’s sorcery is sufficiently powerful to control Ariel and other spirits, as well as to alter weather and even raise the dead.

Prospero insists that others listen to him even when they do not want to. His character grows from being an insensitive character to a much more compassionate and likable character with positive characteristics. Prospero is the rightful duke of Milan who is usurped by his brother. Prospero’s humanity is clearly obvious in his treatment of Antonio.

In spite of him being a traitor, he is extremely forgiving in nature. He is helpless against his enemies and wait for them to come close to his island so that he can use his magic to create a storm and bring them under his control. Prospero’s magic is the white magic of nature and not the black magic of evil nature. He is surely a complex personality.

Although he refuses to free Ariel and subjugates Caliban, Prospero is really a generous ruler, never intending to harm even his enemies. At first, Prospero appears insensitive and harsh, especially in his treatment of Ariel and Caliban. He is seen as tyrannical in his treatment of Ferdinand, but Prospero realizes that Ferdinand and
Miranda will value one another more if there are a few obstacles to their wooing. Prospero is protective of those who are close to him especially Miranda. Throughout, Prospero makes sure Ferdinand’s and Miranda’s love stays strong. Ultimately, we see Prospero to be just and fair besides being intelligent.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

[OR]

(b) Describe the farmer’s painful journey up the mountain by developing the given hints. A mother’s affection – insightful sustenance of sacrifice and pain – eternal and unconditional love is invaluable – the law – tyrant ruler – changes decision – a kind mode of death – summit of Obatsayuma – Her heart is concerned.
Answer:
The story of the Aged Mother, a folklore from Japan, tells a story about the care and wisdom of a mother to his son, their condition and the son’s love and gentle respect. This story talks about the conflict in the poor farmer’s mind.
A mother’s affection is something that none can describe. It is composed of insightful sustenance of sacrifice and pain which is eternal and unconditional.

The thought that “A mother’s love is invaluable and can never be equated to further belongings that a child might own’ perturbs the narrator. The law pronounced by the tyrant ruler fills the heart of the poor farmer with deep remorse. Instead of putting his mother to death in the hand of the cruel law he decides to give his mother a kind mode of death. He takes his mother to the bare summit of Obatsayuma and plans to abandon her there.

The mother too is pained on the way to the summit of the mountain. Her heart grows concerned because she knows that her son will be in danger on his way back because he is not familiar to the paths and hence she breaks the twigs and drops it quietly on the road to serve as a guide for her son’s return journey.

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
Answer:
In Titanic the ‘older’ Rose throws the Heart of the Ocean diamond over the side of the ship. While the Heart of the Ocean is only a fairy tale, it is based on the Hope Diamond or The Blue Fire. It was bought in India by a French jeweller in the 1660s and brought back to France.

The Blue Beauty was sold to Louis XIV where it began to attract a reputation as a cursed creature. Things did not end well with Louis XIV who was flat broke at the end of his life and who was eaten by a pack of wild dogs. It then passed on to Queen Marie Antoinette who was eventually beheaded. The diamond disappeared for two decades and eventually resurfaced amidst a story of suicides.

The last owner’s brother died early, her son was run over by a car when he was nine years old, she got divorced, her husband perished in a mental institution, her daughter died of an overdose and she herself died of pneumonia.
The Hope Diamond is now housed in the Smithsonian Institution in Washington.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Questions.
(a) Where did The Blue Fire originate?
(b) To whom was the Blue Beauty passed on after Louis XIV was dead?
(c) How did the diamond affect Louis XIV?
(d) Under what circumstances did the Hope Diamond resurface after two decades?
Ans.
(a) The Hope Diamond or The Blue Fire was bought in India originally by a French jeweller in the 1660s and taken back to France.
(b) The Blue Beauty was passed on to Queen Marie Antoinette who was eventually beheaded.
(c) When the diamond, Blue Beauty was sold to Louis XIV, things did not end well with him as he was flat broke at the end of his life and was eaten by a pack of wild dogs.
(d) The diamond disappeared for two decades and eventually resurfaced amidst a story of suicides.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
PIPING DOWN THE VALLEYS

Piping down the valleys wild,
Piping songs of pleasant glee,
On a cloud, I saw a child,
And he laughing said to me :

“Pipe a song about a Lamb !”
So I piped with merry cheer.
“Piper, a pipe that song again;”
So I piped: he wept to hear.

Drop thy pipe, thy happy pipe;
“Sing thy songs of happy cheer.”
So I sang the same again,
While he wept with joy to hear.

“Piper, sit thee down and write
In a book, that all may read.”
So he vanish’d from my sight,
And I pluck’d a hollow reed,

And I made a rural pen,
And I stain’d the water clear,
And I wrote my happy songs
Every child may joy to hear.

Questions.
(a) Whom did the piper see in a cloud?
(b) What did the child ask the piper to do?
(c) When did the piper pluck a hollow reed?
(d) What did the child do after singing?
Answer:
(a) The piper saw a child in a cloud.
(b) The child asked the piper to sing a song about a Lamb.
(c) The piper plucked a hollow reed after the boy had vanished.
(d) After singing, the child disappeared from the Piper’s sight.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *