You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.4

Multiple Choice Questions:

Question 1.
The semi-perimeter of a triangle having sides 15 cm, 20 cm and 25 cm is
(1) 60 cm
(2) 45 cm
(3) 30 cm
(4) 15 cm
Solution:
(3) 30 cm
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.4 1
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.4
Question 2.
If the sides of a triangle are 3 cm, 4 cm and 5 cm, then the area is
(1) 3 cm2
(2) 6 cm2
(3) 9 cm2
(4) 12 cm2

Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.4 80
Solution:
(2) 6 cm2

Question 3.
The perimeter of an equilateral triangle is 30 cm. The area is
(1) \(10 \sqrt{3}\) cm2
(2) \(12 \sqrt{3}\) cm2
(3) \(15 \sqrt{3}\) cm2
(4) \(25 \sqrt{3}\) cm2
Solution:
3a = 30
a = 10 cm

Solution:
(4) \(25 \sqrt{3}\) cm2

Question 4.
The lateral surface area of a cube of side 12 cm is
(1) 144 cm2
(2) 196 cm2
(3) 576 cm2
(4) 664 cm2
Hint: 4a2 = 4 × 12 × 12 = 4 × 144 = 576 cm2
Solution:
(3) 576 cm2

Question 5.
If the lateral surface area of a cube is 600 cm2, then the total surface area is
(1) 150 cm2
(2) 400 cm2
(3) 900 cm2
(4) 1350 cm2
Hint:
4a2 = 600 cm2
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.4 3
Solution:
(3) 900 cm2
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.4
Question 6.
The total surface area of a cuboid with dimension 10 cm × 6 cm × 5 cm is
(1) 280 cm2
(2) 300 cm2
(3) 360 cm2
(4) 600 cm2
Hint:
TSA = 2 (lb + bh + hl)
= 2 (10 × 6 + 6 × 5 + 5 × 10) = 2 (60 + 30 + 50) = 2 (140) = 280 cm2
Solution:
(1) 280 cm2

Question 7.
If the ratio of the sides of two cubes are 2 : 3, then ratio of their surface areas will be
(1) 4 : 6
(2) 4 : 9
(3) 6 : 9
(4) 16 : 36
Hint:
a : b = 2 : 3
4a2 : 4b2 = 4 × 22 : 4 : 32
⇒ 16 : 36
⇒ 4 : 9
Solution:
(2) 4 : 9

Question 8.
The volume of a cuboid is 660 cm3 and the area of the base is 33 cm2. Its height is
(1) 10 cm
(2) 12 cm
(3) 20 cm
(4) 22 cm
Hint:
V = 660 cm3
lb = 33 cm2
h = ?
lbh = 660
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Ex 7.4 4
Solution:
(3) 20 cm

Question 9.
The capacity of a water tank of dimensions 10 m × 5 m × 1.5 m is
(1) 75 litres
(2) 750 litres
(3) 7500 litres
(4) 75000 litres
Hint: Volume of cuboid = l × b × h
Solution:
(4) 75000 litres
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Ex 7.4
Question 10.
The number of bricks each measuring 50 cm × 30 cm × 20 cm that will be required to build a wall whose dimensions are 5m × 3m × 2m is
(1) 1000
(2) 2000
(3) 3000
(4) 5000
Hint:

Solution:
(1) 1000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *