You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Additional Questions

Exercise 7.1

Question 1.
Using Heron’s formula, find the area of a triangle whose sides are 41 m, 15 m, 25 m.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 1
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 2
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Additional questions
Question 2.
Find the area of an equilateral triangle whose perimeter is 150 m.
Solution:
3a = 150
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 3

Question 3.
Find the area of a quadrilateral whose sides are PQ = 15 cm, QR = 8 cm, RS = 25 cm, PS = 12 cm and LQ = 90°
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 4

Exercise 7.2

Question 1.
Find the TSA and LSA of a cuboid whose length, breadth and height are 10 cm, 12 cm and 14 cm respectively.
Solution:
TSA = 2 (lb + bh + Ih)
= 2 (10 × 12 + 12 × 14 + 10 × 14) = 2 (120 + 168 + 140) = 856 cm2
LSA = 2 (bh + Ih) = 2 (12 × 14 + 10 × 14) = 2 (168 + 140) =2 (308) = 616 cm2

Question 2.
A cuboid has total surface area of 40 m2 and its lateral surface area is 26 m2. Find the area of its base.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 5

Question 3.
Find the surface area of a cube whose edge is
(i) 27 cm
(ii) 3 cm
(iii) 6 cm
(iv) 2.1 cm
Solution:
(i) TSA = 6a2 = 6 × 272 = 6 × 729 = 4374 cm2
(ii) TSA = 6a2 = 6 × 32 = 54 cm2
(iii) TSA = 6a2 = 6 × 62 = 6 × 36 = 216 cm2
(iv) TSA = 6a2 = 6 × 2.12 = 6 × 4.41 = 26.46 cm2

Exercise 7.3
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Additional questions
Question 1.
Find the volume of a cube whose surface area is a 96 cm2.
Solution:
6a2 = 96 cm2
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 6
a = 6
Volume = a3 = 63 = 36 × 6 = 216 cm3

Question 2.
The volume of a cuboid is 440 cm3 and the area of its base is 88 cm2, find its height.
Solution:
l × b × h = 440 cm3
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 7

Question 3.
How many 3 metre cubes can be cut from a cuboid measuring 18 m × 12 m × 9 m?
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 7 Mensuration Additional Questions 8

Question 4.
The outer dimensions of a closed wooden box are 10 cm by 8 cm by 7 cm. Thickness
of the wood is 1 cm3. Find the total cost of wood required to make box if 1 cm3 of wood costs ₹ 2.00?
Solution:
Volume of wood = 12 × 10 × 9 – 10 × 8 × 7 = 1080 – 560 = 520 cm3 × 2.00 = ₹ 1040
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 7 Mensuration Additional questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *