Students can Download English Lesson 2 Cyber Safety Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 3 Prose Chapter 2 Cyber Safety

Read And Understand

A. Say true or false.

  1. Gladin’s mom knew how screw guage works.
  2. We use internet to gather information and gain knowledge.
  3. Rani was frightened of an online predator.
  4. Strangers don’t misuse your information.
  5. Do not give your name, address, telephone number to the strangers.
  6. Too much of anything is good.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. False

B. Answer the following questions in a sentence or two.

Cyber Safety 8th Standard Question 1.
Why did Gladin’s mom ask him to browse?
Answer:
Gladin’s mom asked Gladin to browse to know about the working of a screw gauge.

Cyber Safety 8th Standard Summary Question 2.
Why do we use internet?
Answer:
We use internet to gather information and gain knowledge.

8th Standard English Cyber Safety Question 3.
What was Rani afraid of?
Answer:
Rani was afraid of a stranger chatting with her everyday, using bad words.

Cyber Safety Questions And Answers Class 8 Question 4.
What was father’s advice to Rani?
Answer:
Her father advised Rani not to respond to the stranger’s message.

Cyber Safety Book Back Answers Question 5.
Who is an online predator?
Answer:
An online predator is a person who sexually exploits a child over the internet.

Cyber Safety Class 8 Question 6.
What was father’s instruction to Gladin and Rani?
Answer:
He instructed them never to chat with any unknown person. Never to share their personal details with any stranger.

Cyber Safety Summary Question 7.
What do strangers do with our personal information?
Answer:
The strangers may use our profile and misuse our information, without our knowledge.

8th English Cyber Safety Question 8.
What are the benefits of computer?
Answer:
The computer connects us to the internet, helps us to learn and keeps us informed. It saves time, improves our ability and keeps us entertained.

C. Answer the following in about 100 words.

Cyber Safety Questions And Answers Question 1.
How should one use the technology of the present world?
Answer:
One should use the technology of the present world carefully and wisely It is beneficial to all of us. But we face some negative effects, while using it Online facilities are for sharing information or knowledge among known members. We should never chat with anybody, until we know them. They could be our classmates, friends and family members, we should keep our personal details very private. Strangers may use our profile and misuse our information without our knowledge. Internet or mobile helps us to connect with people around the world. They allow us to watch various.activities. But too much of anything is not good for us.

Cyber Safety Samacheer Kalvi Question 2.
What happens if someone is addicted to mobile phone?
Answer:
Mobile phones help us to get connected with the people around us. They allow us to watch movies, listen to music, play games and enjoy various other activities. But there is a chance to get addicted to this power house of entertainment. Mobile addiction causes several serious problems such as headache, weekend eyesight and sleep disorders. We also get depressed and have a stressed life. Problems like social isolation, aggressive behavior, financial problems and ruined relationship are also . caused. Our profession is also affected by the addiction of mobiles.

Cyber Safety Prose Summary Question 3.
“We can’t ignore the benefits of internet and mobile phone” Justify.
Answer:
We can’t ignore the benefits of internet and mobile phones to our life, educationally and socially. They help us to connect with people around the world. They allow us to watch movies, listen to music, play games and enjoy various other activities.

Internet helps us to gather information and gain knowledge, Online facilities are for sharing knowledge and information among known members. We should never chat with anybody until we know them like classmates, friends and family members. We should also limit the usage of internet and mobile phone to take charge of our lives.

Vocabulary

British And American English

British Word American Word
Torch Flashlight
Mobile phone Cell phone
Bin trash can
Lorry Truck

D. Find the suitable British or American English word and fill in the following.
Answer:

Cyber Safety 8th Standard Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 2

Spelling Differences

British Word American Word
Skilful Skillful
Cheque Check
Programme Program
Dialogue Dialog

E. Find the suitable British or American English spelling and fill in the following.
Answer:

Cyber Safety 8th Standard Summary Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 2

Listening

F. Complete the following statements appropriately:

Mobile Phones: Uses and Abuses

The invention of mobiles phones is a great achievement and plays an important part in our daily life. Most of us nowadays carry the world in our pocket! It is amazing but true. A mobile phone can make us connected to the rest of the world within a second. Today, mothers do not have to tension if then sons ox daughters axe fate, businessmen do not have to queue up before a telephone booth to make an important call. Apart from making calls and sending SMS, the mobile phone is used as a multipurpose gadget. It is a calculator, timepiece, calendar, voice recorder, media player, camera, gaming device, net browser and what not. Its development brought convenience and advantages to the world. Communication between people has become quite easy and very fast. We can keep in contact with others from any place on the bus, in a street or in a meeting by sending a message for less than the price of a call. The Internet can be accessed through it and it is also used to click photos and shoot videos.

Though the mobile phone is a giant step of technological advancement, its abuses cannot at all be overlooked. Talking or texting while driving may lead to accidents. Students misuse this . tool in various ways and give way to social pollution. Its many aspects are beneficial but some are negative effects as well. The radiations of mobile may be dangerous to health and may cause a headache, ear ache and blurring vision. These invisible radiations destroy the cells located in ear and head which cause damage to the brain and nephrons in the head region. Its use in certain places causes disturbance sometimes, such as in a classroom etc. Mobile phones with camera are causing – privacy problems such as using it as a hidden camera to take pictures and making videos.

  1. A mobile phone is like a world in our pockets as it is amazing.
  2. Parents do not have to remain in tension if their sons and daughters are late because mobile phones can make us connected to the rest of the world within a second.
  3. Some of the negative effects of a mobile phone are:
    • headache
    • ear ache
    • blurring vision
    • radiations destroy cells in ear and head
  4. Excessive use of mobile phones can be hazardous to ones health as it has negative effects.
  5. A mobile phone is a threat to ones privacy as using it as a hidden camera to take picture and making videos.

Speaking

G. Imagine a world with no books, but only e-books. How would you find such a world? Deliver a two-minute talk.
Answer:
Good Morning Friends,

Let us think of a world without books. If we live in a world of e-books, how will we find such a world? There’s no need to come to school, have teachers to teach us and there will be no punishment from our teachers. It’s wonderful! Isn’t it? E-books take up less space. You can store hundreds and thousands of E-books on your computer or reading device. They are portable. With today’s technology, you can read E-books everywhere, without worrying about their weight. They can show links, for easy access to more information and related websites.

E-books can be interactive. They contain audio, video and animations. These can enhance the message that the author is trying to convey. They also serve an important purpose in the online world from different perspectives. Smart phones, tablets, e-readers, as well as laptops and desktops can access an e-book. So let’s together opt for the wonderful world of e-books and enjoy our life. Thank you.

Writing

H. Write a character sketch of any character from fiction that has made an impact on you.
Answer:
Character sketch of Sherlock Holmes :
The best character that had made an impact on me from fiction was “Sherlock Holmes”.
He is an extraordinary personality and a modern hero. The dressing gown, loose coat,
hips and his investigation skills are the things that come to my mind, when I think about him. His high intelligence and his creative imagination are his best traits. His workaholic nature is one of his best qualities. Sherlock Holmes character was created by the Scottish writer “Arthur Conan Doyle”. He is a detective who tries to find out who committed crimes. In the story “The Adventure of the Speckled Band”, Helen Stoners twin sister, Julia dies from an unknown cause, shortly before being married. Helen takes this case to Sherlock Holmes. Using his powers of observation, intelligence and perseverance, Holmes races to find the murderer. So this character had an immense impact on me.

Grammar

Sentences : Simple, Compound, And Complex

A. State which of the following sentences are Compound,

  1. Man proposes, but God disposes.
  2. I went because I was invited.
  3. Jancy returned home because she was tired.
  4. Whatever you do, do well.
  5. Listen carefully and take notes.
  6. I called him, but he gave me no answer.
  7. The town in which I live is very large.
  8. They always talk who never think.
  9. We must eat to live, but we should not live to eat.
  10. Govern your passions or they will govern you.

Answer:

  1. Compound sentence
  2. Compound sentence
  3. Compound sentence
  4. Complex sentence.
  5. Compound sentence
  6. Compound sentence
  7. Complex sentence.
  8. Complex sentence.
  9. Compound sentence
  10. Compound sentence

Tense – Time

B. Fill in the blanks with appropriate form of the verbs given in the brackets.

  1. When the burglars broke into the house, everybody _________ sound sleep, (have)
  2. The milk _________ over as she went to see the crowd passing by with loud slogans, (spill)
  3. If Karthik _________ any mistake, he will be rewarded, (not + make)
  4. They were watching TV when they _________ a loud bang at the door, (hear)
  5. The _________ bus the stop before we could catch it. (leave)
  6. Ashok _________ the same song for last three days. It has become boring now. (play)
  7. Manju _________ after we reach home, (call)
  8. The show _________ its one thousand episodes by next month, (complete)
  9. Don’t worry, we will be _________ the airport in time, (reach).
  10. Danial has _________ sick after eating some snacks at the street side shop, (fall)

Answer:

  1. was having a
  2. was spitting
  3. did not make
  4. heard
  5. left
  6. had been playing
  7. called
  8. will have been completed
  9. reaching
  10. fallen

C. Tick the correct option to complete the sentences.

8th Cyber Safety Question 1.
The climate of the city _________ mild and pleasant most of the time.
(a) is remaining
(b) remains
(c) was remaining
(d) is remained
Answer:
(b) remains

Cyber Safety Question Answer Question 2.
One day he _________ into a hotel in Ooty, a beautiful city in Tamilnadu.
(a) booking
(b) was booking
(c) booked
(d) had booked
Answer:
(c) booked

Cyber Safety Summary 8th Standard Question 3.
You will certainly _________ rewards for what you are doing.
(a) getting
(b) had got
(c) was getting
(d) be-getting
Answer:
(d) be getting

Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Question 4.
Do you _________ the day we moved the piano upstairs?
(a) remember
(b) remembered
(c) are remembering
(d) had remembered
Answer:
(a) remember

8th English Guide Cyber Safety Question 5.
The rain completely _________ our day.
(a) spoilt
(b) is spoiling
(c) is spoilt
(d) was spoilt
Answer:
(a) spoilt

Question 6.
Akbar _________ the king at the age of fifteen after the sudden death of his father.
(a) was becoming
(b) had become
(c) became
(d) become
Answer:
(c) became

Question 7.
The criminal _________ the place before the police could reach.
(a) was escaping
(b) had escaped
(c) is escaping
(d) will escape
Answer:
(b) had escaped

Question 8.
They _________ all the arrangements before the guest’s is arrival.
(a) will have made
(b) will be made
(c) had been making
(d) were making
Answer:
(a) will have made

Question 9.
Sabithra _________ her job by tomorrow evening.
(a) will be completing
(b) will complete
(c) will have completed
(d) will have been completing
Answer:
(d) will have been completing

Question 10.
Harshini _________ her mother in making rangoli in the yard for last one hour.
(a) is helping
(b) has helped
(c) has been helping
(d) helps
Answer:
(c) has been helping

D. Identify the errors in the sentences given below and rewrite them.

Question 1.
These grapes are tasting sour.
Answer:
These grapes taste sour.

Question 2.
I am thinking you are wrong.
Answer:
I think you are wrong.

Question 3.
She is seeming sad.
Answer:
She seems sad.

Question 4.
He is having a cellular phone.
Answer:
He has a cellular phone.

Question 5.
She watched TV when her husband came.
Answer:
She was watching TV, when her husband came.

Cyber Safety Additional Questions

I. Choose the correct synonyms for the italicized words.

Question 1.
Let us browse about it
(a) download
(b) scan
(c) upload
(d) type
Answer:
(b) scan

Question 2.
Rani seems like she is frightened of something.
(a) scared
(b) worried
(c) bold
(d) happy
Answer:
(a) scared

Question 3.
Still if he bothers you, I will take care of him.
(a) continues
(b) entertains
(c) disturbs
(d) avoids
Answer:
(c) disturbs

Question 4.
Keep your personal details very private.
(a) public
(b) general
(c) common
(d) private
Answer:
(d) private

Question 5.
Strangers may misuse your information.
(a) use wrongly
(b) misapply
(c) utilize
(d) use
Answer:
(b) misapply

Question 6.
There is a chance to get addicted to this power house of entertainment.
(a) indifferent
(b) dependent
(c) disliked
(d) disgusted
Answer:
(b) dependent

Question 7.
We can’t ignore the beneficial of internet.
(a) acknowledge
(b) remember
(c) watch
(d) neglect
Answer:
(d) neglect

Question 8.
Are you suspecting any Online predator?
(a) trusting
(b) believing
(c) doubting
(d) unsuspecting
Answer:
(c) doubting

II. Choose the correct antonyms for the italicized words.

Question 1.
Too much of anything is goood for nothing.
(a) nobody
(b) everything
(c) none
(d) nothingness
Answer:
(b) everything

Question 2.
But we must limit their usage to take charge of our lives.
(a) maximum
(b) broader
(c) increase
(d) contract
Answer:
(b) broader

Question 3.
Mobile addiction causes several serious problems.
(a) many
(b) few
(c) more
(d) a lot
Answer:
(b) few

Question 4.
Please advise Our children how to
(a) reasonably
(b) foolishly use internet wisely.
(c) gently
(d) mildly
Answer:
(b) foolishly

Question 5.
Never chat with anybody.
(a) not at all
(b) not ever
(c) always
(d) without
Answer:
(c) always

Question 6.
Internet or mobile helps us to connect with people around the world.
(a) bond
(b) disconnect
(c) attach
(d) join
Answer:
(b) disconnect

Question 7.
Enjoy various other activities,
(a) different
(b) numerous
(c) same
(d) assorted
Answer:
(c) same

Question 8.
What happend? you seem dull.
(a) bright
(b) boring
(c) colourless
(d) heavy
Answer:
(a) bright

Question 9.
I am really scared.
(a) frightened
(b) nervous
(c) confident
(d) feared
Answer:
(c) confident

Question 10.
Don’t respond to his message
(a) answer
(b) ignore
(c) reply
(d) address
Answer:
(b) ignore

III. Give very short answers :

Question 1.
What did Gladin want to know?
Answer:
Gladin wanted to know the working of a screw gange.

Question 2.
What was the name of Gladin’s sister?
Answer:
Her name was Rani.

Question 3.
Why was Gladin gathering information in the internet?
Answer:
He was gathering information for his science project.

Question 4.
Does the stranger know Rani’s name?
Answer:
Yes, The stranger knows Rani’s name.

Question 5.
Who advises the children?
Answer:
The father advises the children.

Question 6.
What did he advise?
Answer:
He advises them never to chat with strangers.

Question 7.
What does the mother request her husband?
Answer:
She requested him to advise their children how to use internet wisely.

Question 8.
What are the power houses of entertainment?
Answer:
Internet and the mobile are the power houses of entertainment.

Question 9.
Is too much of anything is good?
Answer:
No, too much of anything is not good.

Question 10.
Can we ignore the beneficial of internet and mobile phones?
Answer:
No, we can’t ignore the beneficial of internet and mobile phones.

IV. Give short answers :

Question 1.
What is an Internet?
Answer:
An Internet is a great tool where we can gather information to gain knowledge.

Question 2.
What does the stranger do?
Answer:
The stranger chats with Rani everyday. He uses bad words and tells Rani not to disclose about him to anyone. Otherwise, he will cause harm to her family members.

Question 3.
How does the internet or mobile entertain us?
Answer:
The internet or mobile allow us to watch movies, listen to music, play games and enjoy various other activities.

Question 4.
Why should we limit the usage of internet or mobile phone?
Answer:
We should limit the usage of internet or mobile phone to take charge of our lives.

Question 5.
What personal details should be very private?
Answer:
Our photos, phone number, aadhar number and our interests should be very private.

V. Answer in detail:

Rani got scared of a stranger, who used to chat with her everyday. Rani said that he knew her name, address, age and everything. He also used bad words, while chatting with her. So her father advised her not to respond to stranger’s message, even if he continuously disturbed her. After some days, he might not chat. Still if he tried to disturb her, her father would take care of him. Her father would talk to his parents. So her father told Rani not to worry about the stranger anymore.

Cyber Safety Grammar – Additional

Simple, Compound, And Complex

I. State which of the following sentences are simple, compound, complex :

1. The baby cried for food.
2. They spoke to him in Spanish, but he responded in English.
3. Hearing their cries, we came out.
4. They ate too much yesterday.
5. As we won the match, we were appreciated by the committee.
6. He was poor but helped everyone.
7. After reaching home, he rang to his friend.
8. Open the door and close the windows.
9. He was the man who- met us yesterday.
10.You must hurry or you will be late to school.

Tense-Time

II. Fill in the blanks with correct form of the verbs in the brackets

  1. He played football and then ______ home, (go)
  2. He ______ five matches by then, (won)
  3. They were ______ for you(look)
  4. Shell’ll be ______ tonight.(come)
  5. By this time she leaves, Jane ______ here for 3 years, (live)
  6. He is ______ a book, (read)
  7. He ______ , before 1 came back from the market, (sleep)
  8. He ______ to London yesterday, (fly)
  9. The light went out, while they ______ .(read)
  10. He ______ when I called, (exercise)

Answer:

  1. went
  2. will have won
  3. looking
  4. coming
  5. will have been living
  6. reading
  7. had slept
  8. flew
  9. were reading
  10. had been exercising

Warm Up

What are the sacrifices made by your father for your family.

8th Standard English Cyber Safety Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 2

Cyber Safety Summary

This lesson is about the technology of the present world – its benefits and negative aspects. One day Gladin asked his mother about the working of a screw gauge. She advised him to browse about it in the internet.

He could gather information from it and gain knowledge. Rani, Gladin’s sister was frightened of something. When enquired by her father, she informed him that someone chatted with her and used bad words. The person had warned her not to discuss about the chat to anyone. Otherwise, he would cause harm to her family members.

Her father advised her not to respond to any of his messages. After some days, he would not chat. If the person bothered further, her father would report to the cyber police. Her father also advised the children not to chat with the strangers. They should keep all their personal details very private. They should not get addicted to the power house of entertainment. Mobile addiction causes several serious health problems. Yet, we cannot ignore the benefits of internet and mobile phone.

They are very useful to gain knowledge and gather information. But too much of anything is good for nothing. So we must limit their usage to take charge of our lives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *