Students can Download English lesson 1 Hobby – Turns A Successful Career Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby – Turns A Successful Career

Section – I

Read And Understand

A. Say true or false.

  1. Mani’s hobby is playing cricket.
  2. Hobbies are unique to people.
  3. People have hobbies only to pass time.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. False

B. Choose the correct answer.

Hobby Turns Into A Successful Career Question 1.
Mani imagined a world with_______
(a) music and musicians
(b) Building and sculptures
(c) magic and magicians
Answer:
(c) magic and magicians

Hobby Turns A Successful Career Question 2.
When Mani started writing things, he was unable to_______
(a) describe them accurately
(b) describe them fluently
(c) describe them imaginatively
Answer:
(a) describe them accurately

Hobby Turns A Successful Career Question And Answer Question 3.
Mani feels writing is like_______
(a) painting the voice
(b) engraving the voice
(c) designing the voice
Answer:
(a) painting the voice

Section – II
Read And Understand

A. Say true or false.

  1. Ajay Garg is an artist.
  2. Asha Devi taught Ajay the miniature painting.
  3. Ajay displayed 150 paintings.
  4. Ajay was awarded by the Indian president Dr. A. P. J. Abdul Kalam.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. True

B. Answer the following questions.

Hobby Turns Into A Successful Career Question And Answer Question 1.
What was Ajay gifted with?
Answer:
Ajay was gifted with a skill of painting.

Hobby Turns A Successful Career Book Back Answers Question 2.
How was he honoured?
Answer:
He was honoured by the Indian President Dr. A.P.J. Abdul Kalam with a national award of accomplishment.

Hobby Turns A Successful Career Question Answer Question 3.
What did Ajay’s current goal?
Answer:
Ajay current goal was to re-energies the dying art of traditional Miniature Indian paintings.

8th English Hobby Turns A Successful Career Question 4.
Is Ajay’s hobby become a successful career? How?
Answer:
Yes, Ajay’s hobby has become a successful career because his work became popular all throughout India, the United States and the United Kingdom. He has also become the executive member of the ‘Deaf and Dumb’ Association in Rajasthan

Section – III

Read And Understand

A. Fill in the blanks.

  1. Mani feels writing is like
  2. Ajay mastered the techniques of
  3. Ilavazhagi won her first match against

Answer:

  1. Paintaing the voice
  2. Prepare colours and brushes
  3. Her father

B. Choose correct synonyms for the italic word.

Hobby Turns A Successful Career Summary Question 1.
Writing is a unique hobby.
(a) common
(b) beneficial
(c) uncommon
Answer:
(c) uncommon

Question 2.
Ajay started to paint happily.
(a) depressed
(b) joyfully
(c) unhappily
Answer:
(b) joy fully

Question 3.
Miniature paintings depict Indian culture.
(a) warp
(b) portray
(c) twist
Answer:
(b) portray

C. Choose correct antonyms for the italic word.

Question 1.
Ajay suffered an injury.
(a) sorrow
(b) endure
(c) hurt
Answer:
(b) endure

Question 2.
Ajay mastered the techniques of painting.
(a) skilled
(b) proficient
(c) unskilled
Answer:
(c) unskilled

Question 3.
Ilavazhagi won world championship in
(a) win
(b) succeed
(c) defeat
Answer:
(c) defeat

D. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
What happened to Ajay at the age of three?
Answer:
Ajay suffered an injury at the age of three. He was treated, but that treatment left him permanently deaf.

Question 2.
What did Asha Devi teach Ajay?
Answer:
Asha Devi taught Ajay the old and dying technique of ‘Traditional Indian Miniature Painting’.

Question 3.
Why writing is beneficial according to Mani?
Answer:
According to Mani, writing opens his mind to think beyond the little things with a broader mind. It makes him more passionate about his life, and learn new things.

E. Answer the following questions in 100 words.

Question 1.
How did Ajay’s father find his son’s talent?
Answer:
Ajay Kumar Garg’s childhood was going well, until he suffered an injury at the age of three. Ajay was treated, but that treatment left him permanently deaf. His parents tried many hospitals to cure his disability but it was useless. One day, his father bought him a paint set to play. Ajay started painting happily on the walls and floors. He looked happy, while using the paint set. Soon Ajay father realised that Ajay was talented in painting. When Ajay was five years, a court artist of Dholpur, Shri Sua Lai was impressed with Ajay’s work. He took Ajay with him and started training him.

Question 2.
Write note on Ilavazhagi.
Answer:
Ilavazhagi was one among the many to achieve their dream amidst all odds. Her father was a district level champion in carom. He used to put her on the Carom board to listen to the sound of strikers and coins. Her father took her to the local clubs frequently. When Ilavazhagi won her first match against her father, she gained confidence. This confidence led her to win the Asia Cup, SAARC Cup and the world championship. She won a lot of trophies. She won the 2008 Indian National Carom Championship and became a world champion in the women’s singles. Her passion for Carom made her succeed in life.

Vocabulary

Homophone

a. Pick out the correct homophone.

  1. I am not ____ to drink soda, (aloud, allowed)
  2. The wind _____ the leaves, (blue, blew)
  3. I will _____ my friend, (meat, meet)
  4. He will play the _____ in the second play, (role, roll)
  5. I have_______movie before.(scene,seen)

Answer:

  1. allowed
  2. blew
  3. meet
  4. role
  5. seen

b. Choose the correct homophone.

Question 1.
Every morning my father likes to look at the ______ on the grass
(a) due
(b) dew
Answer:
(b) dew

Question 2.
Chennai is the____ of Tamilnadu
(a) capitol
(b) capital
Answer:
(b) capital

Question 3.
Their words had a negative
(a) affect
(b) effect
Answer:
(b) effect

Question 4.
I was very last weekend because my friends made plans that
(a) bored
(b) board
Answer:
(a) bored

Question 5.
The cat caught the
(a) scent
(b) cent
Answer:
(a) scent

Abbreviation And Acronyms

(a) & (b) Expand the following:
Answer:

1.

GST

Goods and Services Tax.

2.

ECG

Electrocardiography

3.

ILO

International Labour Organization

4.

SCERT

State Council of Educational Research and Training

5.

IIT

Indian Institute of Technology

6.

ISRO

Indian Space Research Organisation

7.

FIR

First Information Report

8.

UNESCO

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

9.

UNICEF

United Nations International Children’s Emergency Fund

10

NASA

National Aeronautics and Space Administration

Listening

Questions on passage. (*Listening passage is given at the end of the third unit.)

Question 1.
What is philately?
Answer:
Stamp collecting hobby is known as philately.

Question 2.
What is numismatics?
Answer:
The hobby of collecting coins from different countries is known as numismatics.

Question 3.
Do you know where the rarest and the most beautiful shells are found?
Answer:
The rarest and the most beautiful shells are found in the Indo-Pacific, Caribbean and Mediterranean regions.

Question 4.
Painting can help unleash your creative side. How?
Answer:
Painting allows you to tap into the thoughts, desires and feelings in your head and translate them into something beautiful. It relaxes our mind and helps us to focus better.

Question 5.
What is your friend’s hobby? How does it differ from yours? Discuss and write.
Answer:
My friend’s hobby is web-browsing. It is different from my hobby of gardening. His hobby is an amazing hobby. We can learn about things that are thousands of kilometres away with just a few clicks. We can also share all the wonderful information with our friends.

Speaking

Role-play the conversation in the class.
Continue this conversation with your friends atleast five to ten dialogues each.
Answer:
Naveen : Hi Ajay! How are you?
Ajay : I am Fine, and what about you?
Naveen : I am fine too. What are you doing in this early morning?
Ajay : I am taking care of my garden. The garden is running to weeds.
Naveen : oh! What a beautiful garden it is !
Ajay : It is beautiful as I work every day in it.
Naveen : Who helps you in your work?
Ajay : Myself have done this. It is my and who I have cultivated vegetables hobby.
Naveen : oh ! thats nice. How long have you been doing this?
Ajay : I have been doing this for three years.
Naveen : What vegetables are grown here?
Ajaj : Tomatoes, Chillies, Brinjals, Lady’s fingers and some greens.
Naveen : Wonderful! You have a mini vegetable market here.
Ajaj : Of course, My mother uses these vegetables for cooking
Naveen : It is a very good idea.
Ajay : Yes it is! You benefit a lot by this.
Naveen : It is good for our health because we don’t use any chemicals here.
Ajaj : Exactly! Gardening also develops green atmosphere and the environment.
Naveen : It’s interesting. Let me also do this.

Reading (Tongue Twisters)

  • I Scream. I scream you scream, let’s all scream, for ice cream!
  • No need to light a night-light on a light night like tonight.
  • Green glass globes glow greenly.
  • She sells seashells on the seashore.
  • He would chuck, he would, as much as he could.

Writing

Using the given letter as a model, write a complaining letter on any one of the topics given below.

a) To the Police commissioner about the noise caused by the loudspeaker in a music shop near your school.
Answer:

Chennai,
3rd March 2019.

From
Adiya
VIII Std ‘A’,
Government Higher Secondary School,
Chennai – 600 Oil.

To
The Police Commissioner,
Perambur, Chennai – 600 Oil.

Sir,
Sub : Complaint about the noise caused by the loudspeaker regarding.
We, the students of Government Higher Secondary School, are getting distracted by the noise caused by the loudspeaker in a music shop near our school. We are unable to listen to the lessons taught and concentrate on our studies. The noise from loud speaker is unbearable.

We request you to look into the matter immediately and take necessary action to stop this problem.

Thank you,
Yours faithfully,

Aditya
VIII Std ‘A’ Section.
Address on the Cover:

To
The Police Commissioner, Perambur,
Chennai – 600 Oil.

b) To the Postmaster General on non – receipt of book parcel.
Answer:
Tiruchirappalli,
10th May 2019.

From
G. Alex
School Pupil Leader,
SSR Higher Secondary School,
Tiruchirappalli – 620 001

To
The Postmaster General
Sangiliyandapuram,
Tiruchirappalli – 620 001.

Sir,
Sub : Complaint on the non-receipt of a book parcel – reg.

I had ordered some books from a publishing company, two weeks back. When I contacted the publishing company, they told us that they had sent us the books in a registered parcel two days back. But so far, we have not received the parcel.

You are requested to enquire into the matter and do the needful.

Thank you,
Yours faithfully,
G. Alex.

Address on the Cover:

To
The Postmaster General
Sangiliyandapuram,
Tiruchirappalli – 620 001,

c) To the Transport Manager, TNSTC on non- stopping of buses near your school bus stop.
Answer:
Chennai,
4th June 2019.

From
Manisha. K VIII Std ‘B’,
Anitha Hr. Sec. School,
Vepery, Chennai – 600 007.

To
The Transport Manager,
TNSTC,
Chennai – 600 002.

Sir,
Sub: Non-stopping of buses near the school bus stop – reg.

This is to bring to your notice that TNSTC buses do not stop near our school bus stop. The students are finding it difficult to commute to school. They had to walk a long distance to come to school and then go home from school. It takes a lot of time for all of us.

We request you to kindly look ‘ into this matter and take necessary action for the benefit of our school students.

Thank you,

Yours faithfully,
Manisha. K

Address on the Cover:

To
The Transport Manager, TNSTC,
Chennai – 600 002.

Grammar

A. NOUN
a. Pick out the words from the list and put them appropriately in the table.

David, Madurai, parrot, happiness, book, thought, green, tiger, Trichy, computer,Narayanan, fan, sister, Kalam, woman, pencil, Bharthi, problem, brother, Mumbai,swan, elephant, Vijay, solution, success, school, convent.
Answer:

Person

Place Animals Things

Ideas/feelings

David Madurai parrot book happiness
Narayanan Trichy tiger computer thought
sister Mumbai swan fan green
Kalam school elephant pencil problem
woman convent solution
Bharthi success
brother
Vijay

b. Write the common noun for the following proper nouns.
Answer:

No. Proper Noun Common Noun
1. Priya girl
2. Saran boy
3. Tiger animal
4. India country
5. Peacock Bird
6. Coimbatore place
7. Lion animal
8. Dove bird
9. Kabilan boy
10. Saleema girl

c. Read the following paragraph and pick out the different types of nouns and put them in the table.
Hobby is an activity we enjoy doing in our free time. It keeps us busy in our leisure time. People choose their hobby on the basis of their interests and personality. Do you know what Dr. A. P. J. Abdul Kalam’s hobby was?
Answer:

Proper Noun Common Noun Collective Noun Abstract Noun
Dr. A.P.J. Abdul Kalam Hobby activity personality
people leisure interests
time
busy

d. Fill in the blanks.
( flock, swarm, bunch, herd)

  1. a______ of cows.
  2. a______ of birds.
  3. a______ of ants.
  4. a______ of grapes.

Answer:

  1. herd
  2. flock
  3. swarm
  4. bunch

B.pronoun

a. Complete with the subject personal pronoun.

  1. My name is Preethi. (Preethi)______ am a student and this is my family.
  2. My mom’s name is princy a house wife.
  3. Albert is my dad. (My dad)
  4. Benjamin is my brother. (Benjamin)
  5. (Preethi and Benjamin) are twins.

Answer:

  1. I
  2. She
  3. He
  4. He
  5. They

b. Change the underlined words with correct pronoun.

(they, he, him, it, she )
Question 1.
I saw Mr. Balu this morning and gave Mr. Balu my homework.
Answer:
I saw Mr. Balu this morning and gave him my homework.

Question 2.
Muthu likes computer games but he doesn’t play computer games very often.
Answer:
Muthu likes computer games but he doesn’t play it very often.

Question 3.
My aunt lives in Trichy but, my aunt often comes to visit my family.
Answer:
My aunt lives in Trichy but, she often comes to visit my family.

Question 4.
Neil Armstrong was born in 1930. Neil Armstrong landed on the moon in 1969.
Answer:
Neil Armstrong was born in 1930. He landed on the moon in 1969.

C. Change the possessive adjective into possessive pronoun.

  1. This is my pen.
  2. She missed her purse.
  3. Her speech is nice.
  4. My book is new.
  5. My bike is costly.

Answer:

  1. This pen is mine.
  2. The missed purse is hers.
  3. The nice speech is hers.
  4. The new book is mine.
  5. The costly bike is mine.

C- VERB
List out the transitive and intransitive verbs in following words.
(come, buy, teach, learn, arrive, sing, run, draw, jump, write )
Answer:

Transitive

Intransitive

buy

come

teach

arrive

learn

run

sing

jump

draw

write

Hobby – Turns A Successful Career Additional Questions

I. Choose the correct Synonyms for the italic word.

Question 1.
We do it in our spare time.
(a) busy time
(b) down time
(c) free time
(d) work time
Answer:
(c) free time

Question 2.
Writing is just a hobby for me, yet it is very beneficial.
(a) useful
(b) harmful
(c) wonderful
(d) frightful
Answer:
(a) useful

Question 3.
He was very impressed with Ajay’s work.
(a) disappointed
(b) bored
(c) lazy
(d) amazed
Answer:
(d) amazed

Question 4.
I was unable to describe them accurately.
(a) exactly
(b) definitely
(c) commonly
(d) suddenly
Answer:
(a) exactly

Question 5.
Soon he became an accomplished artist.
(a) finished
(b) unskilled
(c) fulfilled
(d) worked
Answer:
(a) finished

Question 6.
Ajay exhibited his work and sold 144 paintings.
(a) closed
(b) showed
(c) hid
(d) conceded
Answer:
(b) showed

Question 7.
Her passion for carom took her to the level of world champion.
(a) desire
(b) dread
(c) enmity
(d) honour
Answer:
(a) desire

Question 8.
Her father’s dream shattered.
(a) combined
(b) built
(c) destroyed
(d) fulfilled
Answer:
(c) destroyed

Question 9.
The confidence led her to win the Asia Cup.
(a) peace
(b) love
(c) hatred
(d) hope
Answer:
(d) hope

Question 10.
His parents tried several hospitals to cure his impairment.
(a) ability
(b) disability
(c) failure
(d) destruction
Answer:
(b) disability

II. Choose the correct Antonyms for the italic word.

Question 1.
Mani found it difficult to read and write.
(a) hard
(b) easy
(c) sharp
(d) bad
Answer:
(b) easy

Question 2.
Same is the case with me.
(a) fair
(b) Identical
(c) different
(d) ordinary
Answer:
(c) different

Question 3.
I sit with small children and entertain them.
(a) amuse
(b) cheer
(c) fascinate
(d) Annoy
Answer:
(d) Annoy

Question 4.
It opens my mind to think with a broader mind,
(a) narrower
(b) outer
(c) wider
(d) smother
Answer:
(a) narrower

Question 5.
But that treatment left Ajay permanently deaf.
(a) temporarily
(b) abruptly
(c) suddenly
(d) accurately
Answer:
(a) temporarily

Question 6.
Asha Devi taught Ajay the old and dying technique of Traditional Indian Miniature Painting’
(a) conventional
(b) modern
(c) standard
(d) normal
Answer:
(b) modern

Question 7.
His family did not encourage and support him.
(a) support
(b) motivate
(c) entertain
(d) discourage
Answer:
(d) discourage

Question 8.
The hard working people always chase their dream.
(a) follow
(b) run
(c) walk
(d) retreat
Answer:
(d) retreat

Question 9.
Her victories included the Asia Cup and SAARC Cup.
(a) added
(b) excluded
(c) existed
(d) outcast
Answer:
(b) excluded

Question 10.
She won the Championship beating a former world champion Rashmi kumari in the final,
(a) previous
(b) first
(c) future
(d) beginner
Answer:
(c) future

III. Choose the Correct Answer (MCQ)

Question 1.
Mani found it difficult to read and ______
(a) learn
(b) write
(c) speak
(d) talk
Answer:
(b) write

Question 2.
Hobbies are the_____that we do in our spare time.
(a) projects
(b) tasks
(c) activities
(d) assignments
Answer:
(c) activities

Question 3.
When I write thines. my_____is at its best.
(a) handwriting
(b) creations
(c) work
(d) imagination
Answer:
(d) imagination

Question 4.
It makes me more_____about mv life.
(a) passionate
(b) pleasant
(c) inquisitive
(d) accurate
Answer:
(a) passionate

Question 5.
Aiay started to paint_____
(a) sorrowful
(b) vaguely
(c) happily
(d) regretful
Answer:
(C) happily

Question 6.
Ajay turned his hobby into a _____career.
(a) medical
(b) successful
(c) vocational
(d)good
Answer:
(b) successful

Question 7.
Irudavarai was determined to achieve his_____
(a) preference
(b) request
(c) dream
(d) fancy
Answer:
(c) dream

Question 8.
The confidence led Ilavazhaki to win her_____
(a) victories
(b) demands
(c) claims
(d) conditions
Answer:
(a) victories

Question 9.
Ilavazhaki’s father was a_____level champion in carom
(a) world
(b) state
(c) International
(d) district
Answer:
(d) district

Question 10.
Her passion for_____took her to the level of world champion.
(a) carom
(b) cricket
(c) hockey
(d) kabaddi
Answer:
(a) carom

IV. Very Short Questions with Answers.

Question 1.
What is a hobby?
Answer:
Hobby is an activity we enjoy doing in our free time.

Question 2.
What is your hobby?
Answer:
My hobbies are Reading and Singing.

Question 3.
What does the term ‘pastime’ mean?
Answer:
The term ‘pastime’ means, an activity regularly done for enjoying rather than work. To pass the leisure time relaxingly.

Question 4.
Who is the best friend for a reader while travelling in a train?
Answer:
Books are the best friends for a reader while travelling alone in a train.

Question 5.
Name any two socially useful hobbies.
Answer:
Cooking and Painting.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
What was Mani’s problem?
Answer:
Mani had difficulty in reading and writing.

Question 2.
What did his Grandfather do?
Answer:
His grandfather helped him by reading bedtime stories.

Question 3.
Why does Mani say that writing is a unique hobby?
Answer:
Mani says that writing is unique because most people don’t want to exhaust themselves in their spare time.

Question 4.
What did Ajay’s father buy him?
Answer:
Ajay’s father bought him a paint set to play.

Question 5.
What was Ajay gifted with?
Answer:
Ajay was gifted with the practice of creating images on a grain of rice.

Question 6.
What was Irudayaraj?
Answer:
Irudayaraj was a fish-cart driver, who used to transport materials like pipes to make a living.

Question 7.
Who did Ilavazhagi beat in the women’s singles?
Answer:
Ilavazhagi beat P. Nirmala in the finals of Carom World Championship with 25-11, 25-11 victory.

VI. Paragraph Question with Answer.

Question 1.
How beneficial was the hobby of writing to Mani?
Answer:
Mani felt the hobby of writing very beneficial to him. He felt writing is like painting his voice’. When he got free time, he picked a pen and a notebook. He started writing stories, poems and sometimes about his feelings. His mind used to relax, when he poured his thoughts as words. His imagination is at its best, when he writes things. Writing opened his mind to think beyond the little things with a broader mind. It made him more passionate about his life and learn new things. It also helped him in school too and made him a good writer.

Hobby – Turns A Successful Career Grammar Additional

I. Guide proper names for the common nouns :

Eg: Butter – Amul

  1. Pencil – ________
  2. Ball Pen – ________
  3. Hospital – ________
  4. Soft Drink – ________
  5. Car – ________

Answer:

  1. Apsara
  2. Reynolds
  3. Apollo
  4. Pepsi
  5. Toyota

II. Collective nouns:

  1. ______ of bees.
  2. ______ of keys.
  3. ______ of cards.
  4. ______ of players
  5. ______ of books.

Answer:

  1. Swarm
  2. Bunch
  3. Pack
  4. Team
  5. Libary

III.Form abstract nouns from these adjectives:

Eg: Soft – Softness

  1. Cruel – ________
  2. Polite – ________
  3. Honest – ________
  4. Beautiful – ________
  5. Lazy – ________

Answer:

  1. Cruelty
  2. Politeness
  3. Honesty
  4. Beauty
  5. Laziness

IV. Use singular pronouns and fill in the blanks :

  1. _____gave_____a gift.
  2. _____went out when_____rained.
  3. _____do not want_____to steal things.
  4. When he met_____I gave_____an advice.

Answer:

  1. He, her
  2. She, it
  3. I, you
  4. me, him

V. Use Plural pronouns and fill in the blanks:

  1. Raj and Rahul are brothers and live in the same house.
  2. They are my friends, I meet in the park.
  3. My father and I went to the mall, but it was closed.
  4. We won the match. Everybody congratulated

Answer:

  1. They
  2. Them
  3. we
  4. us

VI. Fill in the blanks with possessive pronouns:

  1. The travellers brought a lot of goods. The goods were _______
  2. A man was riding a motor bike. The bike was _______
  3. She stitched the torn dresses from her cupboard. The dresses were _______
  4. The certificates belong to me. They are _______
  5. This classroom belongs to us. It is certainly _______
  6. The photos look so good. They are _______
  7. The dog has a puppy. It is _______

Answer:

  1. theirs
  2. his
  3. hers
  4. mine
  5. ours
  6. yours
  7. its

VII. Use simple present tense of verb in the bracket and fill the blanks:

  1. Look! He (fly)______the kite high
  2. Yesterday he went by car, but today he (go)on a cycle.
  3. If he (pass)the exam, he will get a good job.
  4. Mohan will jump in joy if he (see) you coming.
  5. If Vijay (run)fast, he will be able to catch the train.

Answer:

  1. Flies
  2. goes
  3. passes
  4. sees
  5. runs

VIII. Use simple past tense of verb in the bracket and fill the blanks:

  1. I (buy) this coat from the boutique.
  2. Dad (leave)for office an hour ago.
  3. My sister (write) an essay that was published in the magazine.
  4. We (come)home, (take) some rest and (spend)time playing cards.

Answer:

  1. bought
  2. left
  3. wrote
  4. came / took /spent

IX. Use simple future tense of verb in the bracket and fill the blanks:

  1. I (leave)_______for Paris next week.
  2. We (party)_______at the Taj on my birthday.
  3. You (move)_______to Delhi next month on promotion.
  4. Ten students failed in the exam. They (write)_______their exams again from Monday.
  5. The sun rise was at 6 a.m. It (set)_______at 5.45 p.m this evening.

Answer:

  1. will leave
  2. will party
  3. will move
  4. will write
  5. will set

X. Insert the correct form of infinitive using the given verbs in the brackets:

  1. It would be nice to______(meet) Dr. Abdul Kalam again.
  2. To______(cook) this recipe, you will need 500 grams of minced meet
  3. Ravi wants to______(take) raji to the amusement park
  4. I need to______(wash) my hands before I have my food.
  5. We discussed whether to______(invite) Rajiv or not.

Answer:

  1. meet
  2. cook
  3. take
  4. wash
  5. invite

XI. Fill in the blanks with suitable Gerund (verb+ing):

  1. ______(meet) is a periodic event.
  2. She loves______(eat) ice creams.
  3. I like______(celebrate) festivals.
  4. ______(wait) is torturing.
  5. He was awarded for______(run) fast
  6. I achieve by______(work)
  7. I don’t like______(play) cards
  8. ______(cook) is my hobby.
  9. Do you enjoy______(swim)
  10. He loves______(sing) songs.

Answera:

  1. Meeting
  2. eating
  3. celebrating
  4. Waiting
  5. running
  6. working
  7. playing
  8. Cooking
  9. swimming
  10. singing

Section – I

Hobby – Turns A Successful Career Summary

A boy named Mani had difficulty in reading and writing. His grandfather noticed this and helped  him by reading bedtime stories. Gradually, Mani started reading on his own. After some days, he also  started writing his own stories. In this section, he wrote an essay on hobbies.

Hobbies are the activities done during our free time. They are special to people. Some people  like gardening, a few like photography and many have book reading as their hobby. Hobbies help people to learn new things, relax after a tiring day and energies our body and mind. Mani’s hobby was writing. Though many people feel writing is tough, he felt ‘writing’ was like ‘painting our voice’. When he wrote things, he imagined a world with magic and magicians. Writing opened his mind to
think beyond the little things with a broader mind. It made him learn new things and enjoy every moment of his life. His hobby of writing helped him in school too. He could describe things better in  his stories. He had no problem in writing English essays or stories, as it was his hobby.

Thus it is important to always learn and improve Our hobbies.

Section – II

Ajay Kumar Garg, a very talented young artist lived in Jaipur, India. He suffered an injury at the age of three and became deaf. His parents tried many hospitals to cure his disability. But it was useless. Ajay used to paint on the walls and floors. Realizing his interest in painting, a court artist of Dholpur, Shri Sua Lai started educating him in painting. After completing his education, Ajay became an apprentice of Asha Devi, who taught him the ‘Miniature Painting’. Soon, Ajay became an ‘accomplished artist’ in the miniature style. He was gifted in the practice of creating images on a grain of rice.

Ajay exhibited his work and sold 144 out of 150 paintings displayed in the exhibition. His work became famous throughout India, the United States and the United Kingdom. In 2004, he was awarded a national award of accomplishment from the Indian President, Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

Ajay also involved in the welfare of people with hearing disability and gave them free training. He has been the executive member of’Deaf and Dumb’ Association in Rajasthan. One of Ajay’s current goals is to re-energize the dying art of traditional miniature Indian paintings. Thus, Ajay’s life shows us that we can turn our hobby into a successful career, if we are ready to learn and develop our skills.

Section – III

Ilavazhagi achieved her dream amidst all odds. Her father, A. Irudayaraj, was a district level champion in Carom. His dream of achieving success in it, shattered, as he was not encouraged and supported by his family members. He determined to achieve his dream through his daughter. So he began coaching her and carried her to the local clubs frequently. She won the match against her father and that gave her the confidence in achieving success. Later she won the Asia Cup, SAARC cup and the world championship.

She lived with her family in a small one-room apartment in Vysarpadi, Chennai. This was not enough to accommodate her family and to preserve her trophies. She has been playing for the state for almost 14 years yet, she found it difficult to finance her trips for the matches.

Ilavazhagi is a member of the Thiruvallur District Carom Association. She also represented India at the Carom World Championships. She won the 2008 Indian National Carom Championship and became a world champion in the women’s singles after beating P. Nirmala in the finals with 25-11, 25-11 victory. Thus her passion for Carom took her to the level of world champion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *