Students can Download English Poem 2 Lesson in Life Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

A. Comprehension Questions.

Question 1.
What is planting a flower is compared to?
Answer:
Planting a flower is compared to the blossoming of a friendship.

Question 2.
What does the tiniest creature need?
Answer:
Even the tiniest creature needs space in the world.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 3.
What do the smallest gifts deserve?
Answer:
Even the smallest gifts deserve a warm thank you.

Question 4.
What will happen if you fail to give importance to others?
Answer:
If we fail to give importance to others, they will feel sad.

Question 5.
What do you learn from your lessons in life?
Answer:
I express my friendship with others by respecting them.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 6.
Pick and write the rhyming words from the third stanza.
Answer:
‘sad’ and ‘bad’ are the rhyming words.

Question 7.
“Having a friend is like planting a flower”
What is the figure of speech used in this line?
Answer:
The figure of speech used in this line is “simile”.

Figures of speech.

a. Simile: Answer the following:

Question 1.
Write a sentence using ‘as fast as the wind’.
Answer:
He runs as fast as the wind.

Question 2.
Write a simile using the word ‘like’.
Answer:
They fought like cats and dogs.

Question 3.
Create a simile using the word ‘as’.
Answer:
As sweet as honey.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 4.
What does ‘smart as a fox’ mean?
Answer:
It means to be clever or cunning as a fox.

b. Metaphor:

Question 1.
Which of the given options is a Metaphor?
(a) Life is like a chocolate box.
(b) Raj is like his twin brother
(c) His words are pearls of wisdom
(d) The bus is slow as a snail.
Answer:
(c) His words are pearls of wisdom.

Question 2.
What does ‘The world is a stage” mean?
Answer:
The world is like a stage where all of us are merely actors.

Question 3.
Identify the Metaphor in the sentence:
Answer:
Her hair is always a rat’s nest in the morning, a Hair is always a rat’s nest.

Question 4.
Write a sentence on your own that includes a Metaphor.
Answer:
He was a lion in the battle.

Lesson in Life Additional Questions

I. Poem Comprehension.

Question 1.
Let’s be aware as we walk on this planet
Even the tiniest creature needs room.
(a) What should we aware of ?
Answer:
We should be aware that even the tiniest creature needs room.
(b) What do you mean by the term ‘as we walk on this planet’?
Answer:
It means that as long ‘as we live in this world’.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 2.
Lessons in life aren’t always so simple Nothing you’re given will ever come free
(a) Are ‘lessons in life’ simple?
Answer:
No, lessons in life are not so simple.
(b) What does the second line mean?
Answer:
It means that you are not going to get anything free of cost.

Question 3.
Even the smallest of gifts deserves “thank you”.
What should you say, even when receive a small gift?
Answer:
We should say ‘thank you’.

Question 4.
Know that you matter and you make a difference
(a) What does the above line tell us?
Answer:
The above line tells us that every human being is unique and important

II. Poetic Devices.

Question 1.
Having a friend is like planting a flower
(a) What is the poetic device used here?
Answer:
Simile is used here.

Question 2.
Lessons in life aren’t always so simple
(a) Pick out the alliterated words.
Answer:
Lessons – life; so – simple are the alliterated words.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 3.
Having a friend is like planting a flower
Show love and kindness it one day will bloom
Let’s be aware as we walk on this planet
Even the tiniest creature needs room.
(a) Mention the rhyme scheme in this stanza.
Answer:
‘abcb’ is the rhyme scheme in this stanza.

III. Short Questions and Answers.

Question 1.
How can having a friend be like planting a flower?
Answer:
Both friendship and planting flowers will bloom one day, when we show love, kindness and care every day.

Question 2.
When do we feel sad?
Answer:
We feel sad when people don’t remember us.

Question 3.
How does the poet explain that everyone is important?
Answer:
The poet says that everyone is important and each makes a difference. Since we are important we must not allow others to shame us or make us feel bad.

Question 4.
Why do you think the second stanza has been repeated as the 4 stanza?
Answer:
The message that we learn a lot of lessons in life after going through difficulty and that if anyone gives us even a very small present, it is not without effort, the importance of gratitude in life and respect for people, have been repeated.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Question 5.
To whom does T and’You’refer to?
Answer:
I refers to the poet and you refers to the reader.

IV. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
How should we treat a flowering plant and true friendship?
Answer:
The poet compares planting flowers to maintaining friendship, because both need care, kindness and love to blossom. We must understand that as we move on this planet, every living thing, even the smallest needs its own space. Nothing is free of cost, either hard work, a lot of thought or money are involved in the gift. So we must learn to thank the person, who gives a gift and respect human beings.

Question 2.
What is the importance of human beings on earth?
Answer:
Every human being is unique. He/she deserves to be respected. When one is forgotten by the other, it makes him feel very sad. Every person makes a difference in life and his presence is needed. We must never put anyone to shame and no one has the authority to make others feel bad about themselves. We must respect and treat everyone well and be considerate towards others.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 2 Lesson in Life

Lesson in Life Summary

In the poem Lessons in life the poets Daniel Ho and Bridgette Bryant bring out the importance of friendship in life and they add value to it by comparing it to the episode of planting flowers.

Just like making a flower bloom, friendship also blossoms only when there is constant care, love and kindness showered on them for a long period of time. Lessons that are taught by life come out of facing great difficulty. Similarly every small gift has a great deal of effort behind it. One should respect it and never forget to say ‘thank you’. We feel sad when we are forgotten by others and similarly others feel sad when they are forgotten. Everyone is unique and no one must be put to shame.

The poets repeat the values of gratitude, love and respect in the final stanza to make everyone understand that without these, no one can live happily. Hence happy friendship blossoms and planting flowers bloom only with love and kindness reciprocated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *