Students can Download English Lesson 1 Sindbad – My First Voyage Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Samacheer Kalvi 7th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 3 Supplementary Chapter 1 Sindbad – My First Voyage

Read And Understand

A. Match the following.

Column – A Column – B
1. green island (a) in the cave
2. Mihrjan (b) huge fish
3. Sindbad the Sailor (c) the king
4. Sindbad the Porter (d) voyager
5. slaves (e) poor listener

Answer:

  1. b
  2. c
  3. d
  4. e
  5. a

B. Choose the correct options from the ones.

  1. Sindbad decided to sail to the __________ (Persian Gulf / Mexican Gulf) with some goods.
  2. He was being tossed by powerful waves and was thrown on an /a __________ (island / peninsula)
  3. The men in the cave were all __________ (ministers/slaves) of the king.
  4. The king was a __________ (noble and kind/mean and cruel) person.
  5. The king gave many valuable __________ (gifts/rewards) to Sindbad.

Answer:

  1. Persian Gulf
  2. island
  3. slaves
  4. noble and kind
  5. gifts

C. Read the passage and answer the questions given below.

One day, when I was standing on the port, I saw a ship approaching the port. It was the same ship, which had sailed further after leaving me behind, struggling in the sea. When the captain of the ship saw me, he was greatly surprised to find me alive. He and the other crew members hugged me with happiness. The captain handed over my goods to me, which had been left on the ship.

Sindbad My First Voyage Question 1.
Where was he standing?
Answer:
He was standing on the port.

Sindbad My First Voyage 7th English Question 2.
What did he see?
Answer:
He saw a ship approaching the port.

Sindbad My First Voyage Summary Question 3.
Whom did he meet on the ship and why was the person surprised?
Answer:
He met the captain on the ship. The person was surprised to find him alive.

Sinbad The Sailor First Voyage Questions And Answers Question 4.
What did he get back from the captain?
Answer:
He got back his goods from the captain.

D. Rearrange the following sentences in the correct order.

1. I longed to go back home.
2. I narrated my tale of sufferings and hardships to the king.
3. Our group sailed from one country to another, selling goods.
4. I saw the same ship approaching the port.
5. My father was a rich merchant.
6. I was being tossed by the frequent powerful waves.
7. Sindbad completed the tale of his voyage.
8. He presented the purse full of gold coins.
Answer:
5. My father was a rich merchant.
3. Our group sailed from one country to another, selling goods.
6. I was being tossed by the frequent powerful waves.
2. I narrated my tale of sufferings and hardships to the king.
1. I longed to go back home.
4. I saw the same ship approaching the port.
7. Sindbad completed the tale of his voyage.
8. He presented the purse full of gold coins.

E. Work in pairs and write the answers.

Sindbad My First Voyage Book Back Answers Question 1.
Describe the island that the ship’s crew found.
Answer:
One day, they were on board. They saw a beautiful small green island. Just to have some fun, they all got down on it. As soon as they lit the fire for cooking, they got a jerk. The island was trembling. It was not an island. It was the back of a huge animal. It got disturbed when the fire was lit on his back.

Sindbad My First Voyage Question Answer Question 2.
Did Sindbad, the porter, enjoy his meeting with Sindbad the sailor? Why?
Answer:
Yes, Sindbad the porter enjoyed his meeting with Sindbad, the sailor. He was listening to the amazing tale of Sindbad with all wonder. The rich Sindbad bade him good bye and asked him to come the next day to hear the tale of his new voyage. He presented him a purse full of gold coins. The unexpected riches overjoyed Sindbad, the porter. He thanked him and went home.

Project

F. Brochure Making

Your school is organising an educational trip. Work in a team and prepare a brochure for the trip, Include places to see, essential things to be brought, and the activities one can do on the trip.

Activity to he done by the Students

Connecting To Self

G. Road Safety
Road safety rules make our driving a better experience. As a responsible citizen we ought to obey traffic rules and pay attention to the road signs.
Look at the picture. Circle the dangerous actions of pedestrians on or near the road. Discuss in groups and write down the Pedestrians Road Safety Rules.

Sindbad My First Voyage Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 3 Supplementary Chapter 1
Answer:

  1. Cross the road after looking at both ways-
  2. Don’t run on the streets and road
  3. Read and Interpret road safety signs-
  4. While walking, use only the sidewalks-
  5. Cross the road only at Zebra crossing-
  6. Ensure bicycle safety-

Step To Success

H. A set of words are given below. Categorize it under the appropriate columns.

Sindbad My First Voyage 7th English Samacheer Kalvi Solutions Term 3 Supplementary Chapter 1
Answer:

Sindbad My First Voyage Summary Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 3 Supplementary Chapter 1

Sindbad – My First Voyage Additional Questions

I. Choose the Correct Answers (MCQ).

Sindbad My First Voyage Mind Map Question 1.
My father was a rich _________
(a) trader rich
(b) farmer
(c) merchant
(d) landlord
Answer:
(c) merchant!

Sindbad My First Voyage Lesson Plan Question 2.
I decided to sail from _________ gulf with some goods.
(a) Persian
(b) Mexican
(c) California
(d) Alaska
Answer:
(a) Persian

Sindbad My First Voyage In Tamil Question 3.
As soon as we lit the fire for cooking, we got a _________
(a) shiver
(b) jerk
(c) tremble
(d) shake
Answer:
(b) jerk!

Question 4.
We were when we realized this _________
(a) surprised
(b) shocked
(c) baffled
(d) terrified
Answer:
(d) terrified

Question 5.
I was one among those _________
(a) survivors
(b) sufferers
(c) strugglers
(d) leaders
Answer:
(c) strugglers

Question 6.
At last, I was thrown on _________
(a) an island
(b) a land
(c) a shore
(d) the raft
Answer:
(a) an island!

Question 7.
As I walked further in this _________ land, I met a man.
(a) new
(b) beautiful
(c) vast
(d) strange
Answer:
(d) strange

Question 8.
They served me
(a) disk good _________ and drink.
(b) lunch
(c) food
(d) supper
Answer:
(c) food

Question 9.
During my stay, I witnessed a: number of _________ sights.
(a) great
(b) beautiful
(c) exciting
(d) remarkable
Answer:
(d) remarkable

Question 10.
Finally, I returned to my city _________ as a rich man.
(a) Baghdad
(b) Babylon
(c) Persepolis
(d) Bukhara
Answer:
(a) Baghdad

II. Write True or False against each statement.

  1. Sindbad was a man from Baghdad.
  2. Sailor Sindbad’s father was a poor man.
  3. Everyone jumped into the boat to save their lives.
  4. Sindbad held on to the wood when tossed by the waves.
  5. The king was a merciless man.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. False

III. Very Short Questions with Answers.

Question 1.
When did Sindbad’s father die?
Answer:
Sindbad’s father died, when he was young.

Question 2.
What did Sindbad decide to do, after he lost his wealth?
Answer:
Sindbad decided to sail for the Persian Gulf with some goods.

Question 3.
What did the group see, when they were on board?
Answer:
They saw a beautiful small green island.

Question 4.
Was it really an island? What was it?
Answer:
No, it was not an island. It was the back of a huge animal.

Question 5.
Where was Sindbad thrown by the waves?
Answer:
Sindbad was thrown on an island.

Question 6.
What happened to Sindbad’s  limbs? Why?
Answer:
Sindbad’s limbs became stiff and refused to move because of his continuous

Question 7.
How did he quench his thirst?
Answer:
He quenched his thirst from a spring on the island.

IV. Short Questions with Answers.

Question 1.
Who were the men present on the island? What did they serve Sindbad?
Answer:
They were all the slaves of the king of the island. They served Sindbad with good food and drink.

Question 2.
Who was Mihrjan? What type of a person was he?
Answer:
Mihrjan was the ruler of the island. He was a noble and a kind person.

Question 3.
What did the king do, after hearing Sindbad’s tale of suffering?
Answer:
The king sympathized with him and appointed him as an officer on the spot.

Question 4.
What did the sea water around the island contain?
Answer:
The sea water around the islands contained huge and terrible fishes. A few were hundred times bigger than the largest ship.

Question 5.
What did Sindbad ask the visiting sailors?
Answer:
Sindbad asked them about his city Baghbad, but no one knew about it.

V. Paragraph Question with Answer.

Question 1.
How did Sindbad spend his stay on the island?
Answer:
The king appointed him as an officer. He became friendly with the people on the island. During his stay, he witnessed a number of remarkable sights. There were huge fishes in the seawater around the island. Once, he saw a fish that had a head like a bull. He also witnessed many unimaginable wonders. Ships from different parts of the world visited the small island. But the visiting sailors did not know about the city of Baghdad. Sindbad longed to go back home.

VI. Rearrange the following sentences in coherent order.

A
1. Just to have fun, we all got down on that green patch.
2. Our group sailed from one country to another, selling the goods.
3. I returned to my senses only after the loss of all the wealth.
4. I decided to sail for the Persian Gulf with some goods. .
5. One day, when we were on board, we saw a beautiful small green island.
Answer:
3. I returned to my senses only after the loss of all the wealth.
4. I decided to sail for the Persian Gulf with some goods.
2. Our group sailed from one country to another, selling the goods.
5. One day, when we were on board, we saw a beautiful small green island.
1. Just to have fun, we all got down on that green patch.

B.
1. I thanked the king for his kindness and all the favours he had done to me.
2. The king again gave me many valuable farewell gifts.
3. When it was time to leave, I went to meet the king.
4. Finally, I returned to my city Baghdad as a rich man.
5. Meanwhile, I did good business and earned a lot of money.
Answer:
5. Meanwhile, I did good business and earned a lot of money.
3. When it was time to leave, I went to meet the king.
1. I thanked the king for his kindness and all the favours he had done to me.
2. The king again gave me many valuable farewell gifts.
4. Finally, I returned to my city Baghdad as a rich man.

C.
1. He asked him to come the next day to hear the tale of his new voyage.
2. Sindbad the sailor then bade good bye to the poor porter.
3. The unexpected riches overjoyed Sindbad, the porter.
4. He thanked his rich host and went home.
5. But before leaving he presented Sindbad a purse full of gold coins.
Answer:
2. Sindbad the sailor then bade good bye to the poor porter.
1. He asked him to come the next day to hear the tale of his new voyage.
5. But before leaving he presented Sindbad a purse full of gold coins.
3. The unexpected riches overjoyed Sindbad, the porter.
4. He thanked his rich host and went home.

VII. Read the passage and answer the questions.

A.
In this extract, the rich Sindbad describes his first voyage to the poor Sindbad (porter). My father was a rich merchant. When he died, I was still young. He left behind a big wealth. However, I was an inexperienced thoughtless youth and spent all his wealth foolishly.

Question 1.
To whom did Sindbad describe his first voyage?
Answer:
Sindbad describes his first voyage to the poor Sindbad, the porter.

Question 2.
What did his father leave behind?
Answer:
His father left behind a big wealth.

Question 3.
How did he spend all his wealth?
Answer:
He spent all his wealth foolishly.

Question 4.
When did his father die?
Answer:
His father died, when he was young.

Question 5.
What kind of a youth was Sindbad?
Answer:
Sindbad was an inexperienced thoughtless youth.

B.
I was being tossed by the powerful sea waves but I held on to the wood and kept floating for
a long time. At last, I was thrown on an island. I was very tired and extremely hungry.

Question 1.
What did Sindbad held on to?
Answer:
Sindbad held on to the wood.

Question 2.
How long did he float?
Answer:
He floated for a long time.

Question 3.
Where was he thrown?
Answer:
He was thrown on an island.

Question 4.
How did Sindbad feel after reaching the island?
Answer:
Sindbad was very tired and extremely hungry.

Question 5.
What does the word ‘tossed’ mean?
Answer:
The word ‘tossed’ means ‘thrown about’.

Sindbad – My First Voyage Summary

Sindbad, the sailor is a fictional mariner and the hero of a story cycle of Middle-Eastern origin. He was a man from Baghdad who had fantastic adventures in magical realms. In this extract, the rich Sindbad describes his first voyage to the poor Sindbad, the porter.

When the father of rich Sindbad died, he left behind a big wealth. Sindbad spent all his wealth foolishly. After realising his fault, Sindbad decided to sail for the Persian Gulf with some goods. One day, on board, their group saw a beautiful small green island. Out of curiosity, they all gotdown on that green patch. They decided to cook, as they were hungry. As soon as they lit the fire for cooking, they got a jerk. The island was shaking. It was not an island. But a huge animal. Everyone jumped into the sea to save his life. A few of them couldn’t board the ship and they were left there struggling for their life. Sindbad was one among them.

Fortunately, he caught hold of a big piece of wood and kept floating for a long time. He was thrown on an island. There, he met a man who helped him to get good food and drink. Later, when he narrated his sufferings to the king of the Island, Mihrjan, he took pity on him. He appointed him as an officer on the spot. There Sindbad witnessed many unimaginable wonders. He became friendly with the people there. But longed to go back. One day, the same ship which he boarded, happened to come to that place. The captain of the ship was surprised to find Sindbad alive.

Sindbad presented some of his goods to the kind king. In return, the king also gave him expensive presents. As the ship stayed on the island for a few days, Sindbad did good business and earned a lot of money. Finally, he returned to his city Baghdad as a rich man. Sindbad completed his story and bade good bye to the poor porter. He presented him with a purse-full of good coins. The unexpected riches overjoyed the porter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *