Students can Download English Lesson 3 Taking the Bully by the Horns Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Samacheer Kalvi 7th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 3 Taking the Bully by the Horns

A. Choose the correct answer.

Taking The Bully By The Horns Question 1.
What is bullying?
(a) When you and a friend get into a fight.
(b) When someone accidently bumps into you on the playground.
(c) When someone is hurt by others either by words or actions, feels bad because of it, and finds it hard to stop what’s happening to them.
(d) Rolling a ball to knock over pins.
Answer:
(c) When someone is hurt by others either by words or actions, feels bad because of it, and finds it hard to stop what’s happening to them.

Taking The Bully By The Horns Summary 7th Standard Question 2.
What should you do if you are being bullied?
(a) Speak up.
(b) Tell an adult.
(c) Know that you have the right to be safe.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

Taking The Bully By The Horns Summary Question 3.
How do you recognise someone who bullies?
(a) Size – The person bullying is bigger than the person being bullied.
(b) Gender – Girls don’t bully, only boys do.
(c) Behaviour – They do something that hurts or harms another person.
(d) Age – It is always the older kids picking on the younger ones.
Answer:
(c) Behaviour – They do something that hurts or harms another person.]

Taking The Bully By The Horns Question Answer Question 4.
What should you do if you see bullying?
(a) Help get them away from the situation.
(b) Tell an adult.
(c) Let them know that no one deserves to be bullied.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

B. Answer the following questions.

Taking The Bully By The Horns Meaning In Tamil Question 1.
What could be the reasons for bullying?
Answer:
Bullying is done for fun, to get a feeling of control and the attention of others, to feel strong and better about their shortcomings.

Take The Bully By The Horns Question 2.
Why do some children bully others?
Answer:
Some children bully to make fun, enjoy seeing others suffer, to get a feeling of bossing, strength over others and get others attention.

Taking The Bully By The Horns Meaning Question 3.
What does Ajay enjoy about bullying?
Answer:
Ajay enjoys the attention he is getting from others who laugh instead of telling him to stop bullying.

Question 4.
What is empathy?
Answer:
Empathy means the ability to experience the feelings of a person in a situation, not as an onlooker, but as someone who is also experiencing the situation.

Question 5.
How does bullying affect one?
Answer:
Bullying makes a person feel dejected, lose their self confidence, feel lonely, affect their health and daily routine, they don’t eat properly, fall sick often, get nightmares, sleeplessness, not interested to study, get physical injury sometimes, become withdrawn, show sudden anger or they may bully someone just to feel better

C. Think and answer.

Question 1.
Suppose the person bullying is one of your friends.
Answer:
I will advice my friend not to bully.

Question 2.
Would you keep quiet?
Answer:
No. I will release the bully victim from my friend.

Question 3.
At what point would you do something?
Answer:
In the beginning of the bully itself I would separate them.

Question 4.
What would you do?
Answer:
I would bring my friend away from the spot.

D. Take the Pledge

l ama kid against bullying!
And I will Speak up
When I see bullying Reach out
To others who are bullied Be a friend
Whenever I see bullying

Project

Here is a list of classroom rules that you can follow. Create posters for each rule as shown in the images. Collect all posters and paste it in your class room.
Classroom rules:

  1. We all belong to same world
  2. We don’t give up
  3. We try our best
  4. We encourage others
  5. We take turns
  6. We work as a team
  7. We learn together
  8. We smile always
  9. We love each and every creature
  10. We forgive others
  11. We say ‘please’ to request
  12. We say ‘thank’ you for help
  13. We listen to each other
  14. We listen to our teacher
  15. We respect each other
  16. We respect our school

Answer:
Project to be done by the students themselves.

Connecting To Self

Paste the photographs and write down the values which you learn from them
Answer:

Taking The Bully By The Horns Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 3
Step To Success
Change the codes into letters with the sign codes given below and tell the sentence to your friend.

Taking The Bully By The Horns Summary 7th Standard Samacheer Kalvi English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 3
Answer:
Do Not Fear For I Am With You Do Not Be Afraid For I Am Your God

Taking The Bully By The Horns Summary Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 3

Taking the Bully by the Horns Additional Questions

I. Choose the Correct Answers (MCQ).

Question 1.
The other name for bullying is ______
(a) abusing
(b) ragging
(c) teasing
Answer:
(b) ragging

Question 2.
The pressure we get from people like us is called ______
(a) peer pressure
(b) bully .
(c) intervention
Answer:
(a) peer pressure

Question 3.
The key word of stopping bullying is ______
(a) sympathy
(b) getting attention
(c) empathy
Answer:
(c) empathy

Question 4.
Children hesitate to speak up about bullies because of a sense of ______
(a) loyalty
(b) friendship
(c) fear
Answer:
(a) loyalty

Question 5.
Children who are bullied feel ______
(a) happy
(b) dejected
(c) feeling of control
Answer:
(b) dejected

Question 6.
The bullied person may get ______ due to the hurting comments of billies.
(a) thirsty
(b) nightmares
(c) rich
Answer:
(b) nightmares

Question 7.
Ajay continuously bullies Anu because it gives him a feeling of ______
(a) insult
(b) dejection
(c) control
Answer:
(c) control

Question 8.
Bullies who have a low opinion about themselves, ______ or put another person
down in order to feel better about them.
(a) humiliate
(b) control
(c) abuse
Answer:
(a) humiliate

II. Identify the Character / Speaker.

  1. She is the shortest student in their class.
  2. She does not want to say anything because she is Ajay s friend.
  3. He is unhappy with his performance in the exams.
  4. She doesn’t like her big ears and doesn’t want anyone to notice them.
  5. He enjoys the attention he is getting from others.
  6. She is Ajay’s friend and does not want to upset him.
  7. She is self conscious, feels hurt but she doesn’t say anything.

Answer:

  1. Anu
  2. Meena
  3. Ajay
  4. Meena
  5. Ajay
  6. Meena
  7. Anu

III. Write True or False against each statement

  1. We like to have fun together with friends.
  2. Bullying needn’t always be violent like hitting someone.
  3. Your classmates, friends and teachers are your peers.
  4. The bullied person often focus on his targets appearance.
  5. Many schools, colleges and work places have strict rules to prevent bullying.
  6. If you know someone who is getting bullied, the best way to stop it is to inform the police.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. False
  5. True
  6. False

IV. Short Questions with Answers.

Question 1.
What did Ajay do to bully Anu?
Answer:
Ajay called Anu by nick names, and patted on her head to bully her.

Question 2.
Meena did not say anything when Ajay teased Anu. Why?
Answer:
Meena did not say anything because Ajay was her friend and so she did not want to upset him.

Question 3.
Meena felt better about her own problem. What was her problem? How did she feel better?
Answer:
Meena does not like her big ears. She does not want anybody to notice them. When she turns her attention to Anu being bullied, she forgets her ‘big ear’ problem

Question 4.
Why do people silently support the bullies?
Answer:
People silently suppbrt the bullies because they want to be part of the group.

Question 5.
What is ‘Tulir’?
Answer:
Tulir is the Centre for the Prevention and Healing of Child Sexual Abuse in Chennai.

Question 6.
What does bullying mean?
Answer:
If someone purposely makes fun of another, tease, mock or forces them to do things, even if they don’t want to, is called bullying.

Question 7.
What is the other word for bullying?
Answer:
Ragging.

Question 8.
Who are our peers?
Answer:
Our peers are people like ourselves by age and common interests. Our classmates and friends are our peers.

Question 9.
Suggest some ways to stop bullying.
Answer:
The best way to stop bullying is to inform a responsible adult, it may be the parent, teacher or anyone who can handle the problem. The adult would intervene and make the person who bullies to understand their inappropriate and unacceptable », behaviour. Feeling empathy also stops bullying.

Question 10.
How will you support a child who is being bullied?
Answer:
I will support the bullied person by including him while playing games, share my things with them, speak to them for more time and make them feel one among us.

Question 11.
Think that you are watching someone being bullied. Take a diary and write down your experience.
Answer:
Thursday, 25 July 2019
Today I saw Anu being bullied by Ajay in front of my eyes. I did not laugh but felt sorry for her. I asked Ajay to stop though he was my friend and it upset him. I did not like Meena supporting Ajay bullying Anu. Poor Anu felt hurt but did not say anything.
I informed my class teacher about the bullying. She spoke to Ajay and counselled him and made him feel empathy. Ajay could now feel the pain of Anu and felt bad about his actions.

V. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
What are the different ways by which people are bullied ?
Answer:
The different ways by which people are bullied are- making fun of their height and size and body appearance, calling by nick names, patting on the head, mocking, violent hitting, verbally abusing, making fun of others, asking them to do things even if they don’t want to, not including a child in their games, spreading stories about someone and causing sadness, targeting someone repeatedly to hurt them by our actions, for the dress they wear, lack of abilities, family or social circle, etc.

Question 2.
Why do people bully others?
Answer:
People bully to have fun together with friends, bullying gives them a feeling of control, they enjoy the attention they get from others, they feel it as a strength, children bully because of low opinion about themselves. While bullying they feel better about their shortcomings, like Ajay was unhappy about his low performance in the exams and Meena not happy of her big ears.

VI. Read the passage and answer the questions.

1. Sometimes, we may even want to do somethings only because our friends are doing them, even if we know it will get us into trouble or wrong. For example, Meena knows that Anu feels hurt when Ajay teases her. But she does not want to say anything because she is Ajay’s friend and does not want to upset him.

Question 1.
Why do we do somethings even though we know it will get us into trouble?
Answer:
We do them only because our friends are doing them. We like our friends so we wish to identify with them.

Question 2.
How does Anu feel when Ajay teases her?
Answer:
Anu feels hurt when Ajay teases her.

Question 3.
Why doesn’t Meena stop Ajay from teasing Anu?
Answer:
Meena doesn’t say anything to stop Ajay teasing Anu because she is Ajay’s friend and does not want to upset him.

2. Byllying needn’t always be violent like hitting someone or verbally abusing them. If a group of children always refuse to include a particular child in their games, that’s bullying too! Or if you spread stories about someone and it is causing them sadness.

Question 1.
Give an example of violent bullying.
Answer:
Hitting someone.

Question 2.
Is hatred and bullying the same?
Answer:
No. Hatred actions are done when we do not like someone. But bullying is not done because we hate a person but to have fun, tease and enjoy.

Question 3.
What do you mean by spreading stories?
Answer:
Spreading a false information about a person that beings shame to him is called spreading stories or spreading rumours.

Question 4.
How would you feel if your friends keep you away from their games?
Answer:
I would feel hurt, cry and complain to my teacher.

3. Many schools and colleges and even work places have strict rules to prevent bullying but it can still happen. If you notice it taking place around you, make sure you report it so it is stopped. You would have then contributed to a safer and more peaceful world.

Question 1.
Name three places where bullying commonly occurs.
Answer:
Schools, colleges and work places.

Question 2.
What will you do if you notice bullying taking place around you?
Answer:
would report about it to the people concerned and stop it.

Question 3.
What does prevention of bullying contribute to?
Answer:
Prevention of bullying contributes to a safer and more peaceful world.

VII. Rearrange the jumbled sentence.

A.
1. He calls her by nick names which draw attention to her size.
2. Anu is the shortest in their class.
3. Meena sometimes laughs with Ajay when he is mocking Anu.
4. Ajay always makes fun of her height.
5. Meena, Anu and Ajay are in class 7.
6. Anu is already self conscious and feels hurt.
Answer:
5. Meena, Anu and Ajay are in class 7.
2. Anu is the shortest in their class.
4. Ajay always makes fun of her height.
1. He calls her by nick names which draw attention to her size.
6. Anu is already self conscious and feels hurt.
3. Meena sometimes laughs with Ajay when he is mocking Anu.

B.
1. This can be a parent, a teacher, or anyone who can do something.
2. Is there something you can do to stop bullying?
3. You can also show your support for the targeted person.
4. If someone is getting bullied, the best way to stop it is inform a responsible adult.
5. The adult can intervene and help the child who is bullying to understand his unacceptable behaviour.
Answer:
2. Is there something you can do to stop bullying?
4. If someone is getting bullied, the best way to stop it is inform a responsible adult.
1. This can be a parent, a teacher, or anyone who can do something.
5. The adult can intervene and help the child who is bullying to understand his unacceptable behaviour.
3. You can also show your support for the targeted person.

VIII. Match the following.

Taking The Bully By The Horns Question Answer Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 3

Answer:

  1. (i)
  2. (d)
  3. (b)
  4. (g)
  5. (c)
  6. (h)
  7. (a)
  8. (j)
  9. (f)
  10. (e)

Taking the Bully by the Horns Summary

Anu is bullied by her classmate Ajay for her height by nickname and by patting her. Anu is hurt and silent. Meena laughs but doesn’t speak against Ajay though she feels sorry for Anu. Ajay enjoys the attention he gets from others. No one stops him.

Boys like Ajay have a low opinion about themselves so they humiliate others in order to feel better who they are. Bullying is not only violent actions like hitting or abusing, it is also isolating a person, spreading stories about a person and hurting repeatedly bullying or ragging.

The bullies are avoided out of fear or silently supported, wanting to be part of a group. Peer pressure is when we disagree with something that everyone is doing but we end up doing it because we don’t want to be the odd one and isolated from the group.

Children who are bullied feel dejected, singled out, insulted before others, lose their confidence, feel lonely and isolated.
By bullying, a person’s health and daily routine are affected. They do not eat well, fall sick often, get nightmares, sleeplessness, lack of concentration on studies, physical hurt, get withdrawn, stop talking to people, display sudden extreme anger or may even start bullying others even horsely.

We can stop bullying by informing it to a responsible person like parent or teacher or anyone who can handle the problem. Proper counselling will make them understand their unacceptable behaviour. The best way is empathy. When you feel for others, the less you will want to bully.

Children hesitate to complain about bullying because of a sense of loyalty. They feel that complaining to an adult about peers would get them into trouble. Some feel they would lose the friendship of the bullying person. Situation like bullying requires intervention because the bullying person also needs help to come out of it.

Many schools, colleges and job spots have strict rules to prevent bullying but it can still happen. We have to stop bullying for a safer a more peaceful world.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *