Students can Download English Lesson 1 Eidgah Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Samacheer Kalvi 7th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Eidgah

Read And Understand

A. Answer the following questions.

Eidgah Lesson Questions And Answers Question 1.
What did Granny say about Hamid’s parents?
Answer:
Granny told that Hamid’s father had gone to earn money and his mother had gone to Allah to get lovely gifts for Hamid.

Eidgah 7th English Lesson Question 2.
Write about Hamid in one or two sentences.
Answer:
Hamid was a happy, four year old, poor and thin boy. His parents had died. He lived with his granny.

Eidgah 7th English Lesson Question Answer Question 3.
How did Hamid’s friends enjoy the games in the fair?
Answer:
Hamid’s friends mounted on the wooden horses and camels in the merry-go-round and enjoyed twenty five rounds of fun in the fair.

Idgah Story Questions And Answers In English Question 4.
What did Hamid buy at the fair? And for whom?
Answer:
Hamid bought a pair of tongs at the fair for his Granny.

Idgah Story Questions And Answers In English Class 7 Question 5.
Why did Granny scold Hamid?
Answer:
Granny scolded Hamid for not eating or drinking anything till almost noon.

B. Rearrange the jumbled sentences and write them in the correct order.

1. But Hamid bought a pair of tongs.
2. Granny Ameena felt proud of her grandson.
3. Hamids friends bought different toys of their choice.
4. Hamid proudly compared his tongs with a brave tiger.
5. Hamid had less money than his friends.
6. Granny Ameena was worried as he had to go to the Eidgah alone.
Answer:
6. Granny Ameena was worried as he had to go to the Eidgah alone.
5. Hamid had less money than his friends.
3. Hamids friends bought different toys of their choice.
1. But Hamid bought a pair of tongs.
4. Hamid proudly compared his tongs with a brave tiger.
5. Granny Ameena felt proud of her grandson.

Vocabulary

C. Fill in the blanks with the help of the picture clues.
Answer:
Eidgah Lesson Questions And Answers Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

D. What am I? (Use a pair of…)

  1. We wear this on our face to see better _______
  2. We wear this on our ears _______
  3. We wear this on our face when it is sunny _______
  4. We cut things with _______
  5. We wear this on our feet _______

Answer:

  1. A pair of spectacles
  2. A pair of earrings
  3. A pair of cooling glasses
  4. A pair of scissors
  5. A pair of shoes

E. Add a suitable prefix or suffix and make new words.

Eidgah 7th English Lesson Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1
Answer:

  1. Childhood
  2. Afternoon
  3. Relationship
  4. unhappy
  5. dangerous
  6. Wonderful
  7. countless
  8. impact
  9. exitement
  10. perfection

F. Match the following and write them in Column C.
Answer:
Eidgah 7th English Lesson Question Answer Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

G. Fill in the blanks with suitable words from the box.

(cupful,handful,spoonful,mouthful,pocketful,bagful)

  1. The thieves came out of the house with a _______ of gold and silver.
  2. My mother throws a _______ of grains for the parrots every day.
  3. He took a _______ of the cake.
  4. Ram takes a _______ of soup before food.
  5. John added a _______ of sugar to the lemon juice.
  6. The child was happy with his _______ of chocolates.

Answer:

  1. bagful
  2. handful
  3. mouthful
  4. cupful
  5. spoonful
  6. pocketful

Listening

H. Listen to the teacher read the passage. Read the questions given below. Then listen to the passage again and tick the correct answers.

  1. The three boys went for bathing /swimming in the sea.
  2. They watched the waves / dolphins tumbling towards the shore.
  3. The gulls were flying over the sea / oyster catchers.
  4. When the sea was calm / rough they would skim stones.
  5. Twenty six / thirty six was Gopal’s record.

Answer:

  1. swimming
  2. waves
  3. oyster catchers
  4. calm
  5. Twenty six

Speaking

I. Talk about yourself using the clues given. You may start like this

  1. When I was a little boy, I had a red bicycle.
  2. On the first day of school ________
  3. As a child I spent my free time ________
  4. I used to admire ________
  5. Last year at this time I ________
  6. Now I really enjoy ________
  7. While I was ________
  8. have never visited ________

Answer:

  1. was crying
  2. playing games
  3. my teacher
  4. was writing my exams
  5. my new school
  6. in Chennai
  7. the Marina beach

Grammar
J. Tick the correct option.

  1. There are ______ (many / much) apples in the basket.
  2. Only ______ (some / a few) are green.
  3. There isn’t ______ (many / much) traffic on Sundays.
  4. There isn’t ______ (some / any) water in the glass.
  5. There aren’t ______ (some / any) eggs in the basket.
  6. But there are ______ (much / a few) near it.

Answer:

  1. many
  2. a few
  3. much
  4. any
  5. any
  6. a few

K. Fill in the blanks with some/ any/ much/ many. Some options can be used more than

  1. There is ______ coffee left in the pot. Do you want?
  2. Do you have ______ coins with you? I need some.
  3. She asked me for ______ magazines, but I could not find
  4. I can’t carry the luggage ______ more. I need help.
  5. There are ______ places to visit but we don’t have ______ time to visit them.

Answer:

  1. some
  2. any
  3. some; any
  4. any; some
  5. many; much

L. Describe Kandan’s family in about 60 words using the pictures and clues given. One is done for you.

Idgah Story Questions And Answers In English Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

Idgah Story Questions And Answers In English Class 7 Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

M. Read the telephonic conversation between Malar and Selvi. Malar needs to leave a message for her father.
Answer:
Eidgah Lesson Questions And Answers In English Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

Creative Writing

N. Describe the picture in 50 words and give a suitable title. Make use of the words given below.

(modern world – left alone – busy – gadgets – cell phones – ignored – feels alone – lonely – sad feeling)
Answer:
Use Gadgets – Love Elders

Eidgah Book Back Answers Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

In our modern world we celebrate Grand parents Day on 1st October every year. Here we see a grandmother with her family, son, daughter and grandchildren. But no one
talks to her and she is left alone. They are busy using their modern gadgets like the cell phones, tablet, laptop, i pad, ear phone, etc. Poor old grandma is ignored by her own family, as all are talking, viewing, listening and playing with their gadgets. She feels alone even when her family is around her. In her old age she lives a lonely life, so she is not happy. It is our duty to see that our elders do not have a sad feeling and are happy always.

O. Here are some words that express feelings. Read the situations and write the suitable one in the blanks.
(anxious,worried,thankful,excited,dejected,joyous,proud)

  1. Your mom made your favourite dinner ________
  2. You lost your geometry box, and some one returns it to you ________
  3. You are waiting for your exam results.________
  4. It is very late at night and your father hasn’t returned from the office.________
  5. You have won the first prize in the essay writing competition.________
  6. The first day at school ________
  7. You find it tough to learn a new language.________

Answer:

  1. joyous
  2. thankful
  3. anxious
  4. worried
  5. proud
  6. excited
  7. dejected

Eidgah Additional Questions

I. Choose the correct Synonyms from the options below.

Eidgah Lesson Questions And Answers In English Question 1.
greener
(a) fertile
(b) signal to go
(c) more green colour
Answer:
(a) fertile

Eidgah Lesson In 7th Class Question 2.
lark
(a) happy
(b) singing bird
(c) activity done for joke
Answer:
(b) singing bird

Eidgah Lesson Question 3.
soiled
(a) put soil
(b) dirty
(c) added soil
Answer:
(b) dirty

Eidgah Question Answer Question 4.
vendor
(a) a person who sells something
(b) buyer
(c) banker
Answer:
(a) a person who sells something

7th Std English 1st Lesson Question 5.
excitement
(a) anxious
(b) feeling of enthusiasm
(c) eager
Answer:
(b) feeling of enthusiasm

Eidgah Book Back Answers Question 6.
smashed
(a) drunk
(b) fallen
(c) broken into pieces
Answer:
(c) broken into pieces

7th English Eidgah Question Answer Question 7.
miserable
(a) wretched
(b) awful
(c) uncomfortable
Answer:
(a) wretched

Question 8.
mounted
(a) arranged
(b) raised
(c) sat on a horse
Answer:
(c) sat on a horse

Question 9.
embraced
(a) fastened
(b) hold close lovingly
(c) hold tightly
Answer:
(b) hold close lovingly

Question 10.
occurred
(a) a thought coming into the mind
(b) stopped
(c) lost
Answer:
(a) a thought coming into the mind

Question 11.
noticed
(a) recorded
(b) caught sight of
(c) remarked
Answer:
(b) caught sight of

Question 12.
contrary
(a) alike
(b) very pretty
(c) opposite
Answer:
(c) opposite

II. Pick the Correct Antonyms.

  1. take × _______ (give, leave, pick)
  2. correct × _______ (exact, incorrect, true)
  3. descend × _______ (fall, ascend, sink)
  4. mounted × _______ (dismounted, climbed, increased)
  5. bought ×_______ (gave, took, sold)
  6. expensive × _______(costly, valuable, inexpensive)
  7. beautiful × _______(ugly, cute, pretty)
  8. patient × _______(impatient, calm, kind)
  9. died × _______ (departed, perished, lived)
  10. earn × _______ (spend, get, gain)
  11. poorly × _______ (richly, badly, grimly)
  12. precious × _______ (worthless, costly, expensive)

Answer:

  1. give
  2. incorrect
  3. ascend
  4. dismounted
  5. sold
  6. inexpensive
  7. ugly
  8. impatient
  9. lived
  10. spend
  11. richly
  12. worthless

III. Choose the Correct Answer (MCQ)

Question 1.
They were taking their treasures out of their pockets and counting. What were their treasures?
(a) toys
(b) coins
(c) sweets
Answer:
(b) coins

Question 2.
Hamid’s father died of
(a) no money
(b) no food
(c) cholera
Answer:
(c) cholera

Question 3.
Hamid saw a pile of tongs at the shop.
(a) hardware
(b) jewellery
(c) sweet
Answer:
(a) hardware

Question 4.
Sammi wanted to exchange his eight paise worth for the tongs.
(a) sesame seed candy
(b) water – carrier
(c) tambourine
Answer:
(c) tambourine

Question 5.
Hamid bought the tongs so that
(a) he carries it like a musical instrument
(b) his granny will not burn her fingers again
(c) he can carry it on his shoulders like a gun
Answer:
(b) his granny will not burn her fingers again

IV. Very Short Questions with Answers.

1. Link and tell how these were on the morning of Eid.

  1. trees – (a) pink glow
  2. field – (b) brighter
  3. sky – (c) festive
  4. sun – (d) greener

Answer:

  1. (d)
  2. (c)
  3. (a)
  4. (b)

Question 2.
What did the men do after the prayers?
Answer:
The men embeaced each other after their prayers

Question 3.
How many rounds can the boys go on the merry-go-round for one paise?
Answer:
Twenty five rounds.

Question 4.
When did all the villagers return home after the fair?
Answer:
By eleven in the morning.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
Why was Ameena sad on the Eid day?
Answer:
Ameena was sad on the Eid day because she did not have even a handful of grains.

Question 2.
Describe the cap on Hamid’s head?
Answer:
The cap on Hamid’s head was soiled and tattered.

Question 3.
Why did Ameena cry?
Answer:
Hamid did not buy sweets or toys for himself but got a pair of tongs for his Granny. Ameena was deeply moved by Hamids selflessness and cried.

Question 4.
Why didn’t Hamid buy toys in the fair?
Answer:
Each toy cost two paise. All Hamid had with him was only three paise, so he could not afford to buy such expensive’ toys.

VI. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
How did Hamid prove to his friends that his tongs are better than their toys?
Answer:
Hamid’s pair of tongs won all his friends over to its side. Hamid’ friends thought he was crazy to buy the tongs of no use to him. But Hamid showed his friends that it would not break like their toys when it is thrown down, when he places the tongs on his shoulders, it is a gun and when Hamid carries it in his hands, it is like a musical instrument carried by the singing monks. So he proved his friends that his tongs are like a tiger among toys.

Question 2.
What do you know about Hamid from this lesson?
Answer:
From this lesson we know that Hamid is a poor, and intelligent boy. He is not a spendthrift boy. He is not carried away by the actions of his friends. He can decide over his choices correctly. He remembers how his grandmother burns her fingers while cooking chappatis. So, he does not buy any toy or sweets or candies for him. But he buys a pair of tongs for his grandmother. It shows his love and affection for his grandmother.

Question 3.
What does the ending of the story tell us about Hamid’s and Ameena’s relationship?
Answer:
In the end, we understand that for Hamid, his grandmother was his world and for Ameena her grandson was her world. Hamid did not buy sweets, toys or go for games but bought tongs for saving his grandmother’s fingers. Amena was upset that Hamid did not eat or drink anything with his money till noon but had got a pair of tongs to help her. Both Ameena and Hamid had a deep concern towards each other

Eidgah Grammar Additional

Determiners

  • Determiners are words which are used at the beginning of the noun phrases.
  • Determiners tell us whether the noun phrase is specific or general.
  • Determiners can be either specific or general.

Determiners are of four kinds :

Question 1.
The Definite article the.
Answer:
Eg. I have the letter. Please take it.

Question 2.
The Possessive Pronouns : my, your, his, her, its, our, their, whose
Answer:
Eg. The shop has his address and my address.
They were taking their treasures.
Smack your lips.

Question 3.
The Demonstrative Determiners : this, that, these, those
Answer:
Eg. Those shops do not sell sweets but these shops sell.
This boy bought a policeman and that boy bought a lawyer.

Question 4.
The Interrogative Determiner : which
Answer:
Eg. Which toy was Samir’s? It looks same like Abdul’s.

Question 5.
General Determiners : a, an, any, another, other, what
Answer:
Eg. Hamid left with the other boys.
Noorey bought a tambourine.
I want an umbrella and not any toys.

Fill in the blanks with Determiners given in the box to complete the conversation.

(Its,other,that,any,Which,my,your,this,those,the,ruin)
Mala : May I sit here please?
Rani : This place next to mine is for my brother. You can take one of those seats.
Mala : Thank you. Our house is on that hill. Its a small house.
Rani : Which school do you go to?
Mala : I go to the school on the other side of the hill.
Rani : What is your name? Do you have any pet at home?

Quantifiers

A Quantifier is a word or phrase which is used before a noun to indicate the amount or quantity. Quantifiers can be used with both countable and uncountable nouns.

7th English Eidgah Question Answer Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

I. Complete the following exercise with correct Quantifiers.

  1. Hamid had ______ money than his friends, (less, fewer, a few)
  2. Mohsin would buy countless things, toys, sweets ______ more (many, more, much)
  3. Next to the sweet- shops there were ______ a hardware stores, (few, some, fewer)
  4. Hamid had never seen this ______ toys in one place. ( much, a lot, many)
  5. Aunt Polly laughed a little, cried a ______ , then did both together, (some, some, little)
  6. People came on tongas and ekkas ,and ______ in motor cars (few, plenty, some)
  7. After the prayer ______ men embraced each other, (plenty, several, much)
  8. On the Eid day of boys went to the fair with their fathers, (a lot of, a few, many)
  9. Except Hamid ______ Of the boys went to the hardware stores .(no,none,any)
  10. ______ of people went to the fair from Hamid s village, (a lot of, plenty, much)

Answer:

  1. Less
  2. much
  3. few
  4. Many
  5. Little
  6. some
  7. several
  8. a lot of
  9. none
  10. plenty

II. Use ‘ie’ or ‘ei’ to fill in the blanks.

  1. f r i e n d s
  2. r e p l i e d
  3. c a r r i e r
  4. e i g h t
  5. e i d
  6. t h e i r
  7. f i e l d
  8. h a p p i e s t
  9. s o l d i e r s

III. There are some strong words and some weak words. Complete the sentences choosing strong words from the brackets.

  1. The sun seemed than before to wish the world a happy Eid. (bright / dazzling)
  2. The cap on Hamid’s head was soiled and (torn / tattered)
  3. If the toys drop out of the hands, they would be to bits, (broken / smashed)
  4. Hamid was afraid that the shopkeeper would
  5. Hamid the tongs on the ground, (throw / flung)

Answer

  1. dazzling
  2. tattered
  3. smashed
  4. Scream
  5. Flung

IV. From the lesson find the words which mean the same as the following.

(worried,stared,finally,suburbs,return,embraced,gifts,heaped,stores,injured)
Answer:

  1. at last – finally
  2. present – gifts
  3. sad – worried
  4. piled – heaped
  5. outskirts – suburbs
  6. shops – stores
  7. hugged – embraced
  8. gape – stared
  9. hurt – injured
  10. come back – return

V. Add suitable articles for the following words, (a, an, the)

  1. ______ skv had a pink glow.
  2. ______ handful of grains.
  3. ______ expensive tov.
  4. ______ few hardware stores.
  5. ______ wretched woman.
  6. ______ armv moving to attack.
  7. ______ day (Eid) had come.
  8. ______ pair of tongs.

Answer:

  1. The
  2. A
  3. An
  4. A
  5. The
  6. An
  7. The
  8. A

VI. Write the plural forms.

  1. lark – larks
  2. tonga – tongas
  3. washer – woman – washer-women
  4. candy – candies
  5. child – children
  6. holy man – holy men
  7. vendor – vendors
  8. lawyer – lawyers

Warm up
Observe the pictures and write the names of the festivals in the blanks. One is done for you.

Eidgah Question Answer Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

Discuss in pairs.

Question 1.
Which is your favourite festival?
Answer:
My favourite festival is Pongal.

Question 2.
When do you celebrate it?
Answer:
I celebrate it in the month of January.

Question 3.
Do you celebrate with your family or friends?
Answer:
Yes, I celebrate with my family and friends.

Question 4.
Why do you celebrate it?
Answer:
I celebrate it to enjoy with my family and friends

Eidgah Summary :

Hamid Goes to Eidgah

Section – I

On the Eid day even nature, the sun, sky and trees were bright and gay. The village is awake early and filled with excitement to go to Eidgah. The boys collected the coins they had saved to buy sweets and toys.

Four year old poor Hamid lived with his grandma after his parents died. But Hamid believed that they will come back with lots of gifts and then he would be richer than his friends.

On the day of Eid, Ameena was sad as she did not have even a handful of grains and for little Ha-mid had to go to Eidgah alone. Hamid went running with the other boys, ahead of the elders crossing big houses, fruit trees and sweet shops.

Choose the correct answers and fill in the blanks.

Question 1.
‘Finally the day had come’. Here the day refers to _________
(a) Pongal
(b) Christmas
(c) Eid
Answer:
(c) Eid

Question 2.
With their treasure, the boys would buy in Eidgah._________
(a) pens and pencils
(b) toys and rubber balls
(c) chocolates and cakes
Answer:
(b) toys and rubber balls

Question 3.
Hamid’s friends are _________
(a) Mahmood, Mohsin, Noorey and Sammi.
(b) Raghul, Preethi, Sam and Mufeed.
(c) Rani, Verghese, Sita and Zahir.
Answer:
(a) Mahmood, Mohsin, Noorey and Sammi

Question 4.
‘If only her son were there, it would have been a different kind of Eid’! What had happened to her son?
(a) Her son had died.
(b) Her son had gone abroad.
(c) Her son had gone on a tour.
Answer:
(a) Her son had died

Question 5.
Hamid was like one with wings on his feet. This means
(a) He ran fast
(b) He ran slowly
(c) He was an angel.
Answer:
(a) He ran fast

Section – II

The Boys at the Eidgah

Crowds of people went to Eidgah in their vehicles, grandly dressed. The village children were excited to see everything in the town.

After the prayers, the huge number of worshippers embraced each other, and visited the sweets and toy shops. Children played merry-go-round paying one paise for twenty five rounds.

Hamid’s friends bought different toys, for two paise each. Then they relished the sweets. Hamid had only three paise so he did not go on the merry-go-round, buy toys or eat sweets as it were expen-sive’ fo/him.

Work in pairs and answer the following questions.

There were many toys in the stall. Three of Hamid’s friends had bought some toys.

Question 1.
Write the names of Hamid’s friends in column A and the toys they bought in column B
Answer:
A

  1. Mahmood
  2. Mohsin
  3. Noorey

B

  1. Policeman
  2. Water – carrier
  3. Lawyer

Question 2.
Write the names of the toys against each picture.
Answer:

7th Std English 1st Lesson Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

Think and Answer
‘They’ descended on the sweet and toy-vendors’ stores like an army moving to attack.

Question 1.
Who does they refer to? Did they move one by one in a line or in a big group?
Answer:
‘They’ refers to the worshippers who came out after their prayers. They moved in a big group.

Question 2.
Hamid’s friends enjoyed the ride in the merry-go-round. But Hamid didn’t go on it. Why?
Answer:
Hamid had only three paise. He did not want to part with one third of his treasure for a few miserable rounds.

Question 3.
How did Hamid’s friends show that they enjoyed eating the sweets?
Answer:
Hamid’s friends smacked their lips with relish and showed that they enjoyed the sweets.

Section – III

Hamid Buys a Pair of Tongs

Hamid bargained and bought a pair of tongs from the hardware shop for his grandma, who often burnt her hands while cooking chapatis.
Hamid carried the tongs proudly like a gun. His friends Mohsin and Mahmood made fun of him for buying the tongs. But Hamid proved his tongs were stronger than their toys. He used it as a gun and a musical instrument making his friends believe that it’s a tiger among toys. So his friend Sammi wanted to exchange it for his eight paise worth tambourine, but Hamid did not give his tongs.
The villagers returned home by eleven. Ameena welcomed home Hamid. She was upset that he had got the tongs without eating or drinking anything until then. But when Ameena understood that Hamid had got the tongs to save her fingers, she was moved and now the tongs seemed to be precious for her.

Tick the correct answer.

Question 1.
Hamid thought that his grandma would be pleased if he bought ______
(a) a pair of tongs.
(b) sweets for himself.
(c) toys.
Answer:
(a) a pair of tongs

Question 2.
Hamid’s heart sank because the price of the tongs was ______ for him.
(a) too high
(b) too low
(c) affordable
Answer:
(a) too high

Question 3.
‘My tongs are like a tiger among toys.’ It means ______
(a) Hamid valued his toy.
(b) Hamid bought a tiger toy.
(c) Hamid wanted to exchange his toy.
Answer:
(a) Hamid valued his toy

Question 4.
Hamid’s granny scolded him for buying iron tongs. Then she understood that Hamid had bought it ______
(a) out of compulsion
(b) out of love and concern.
(c) Out of interest
Answer:
(b) out of love and concern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *