You can Download Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

Samacheer Kalvi 6th Science Parts of Computer Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which one of the following is an output device?
(a) Mouse
(b) Keyboard
(c) Speaker
(d) Pendrive
Answer:
(c) Speaker

Question 2.
Name the cable that connects CPU to the Monitor
(a) Ethernet
(b) Power cord
(c) HDMI
(d) USB
Answer:
(b) Power cord

Question 3.
Which one of the following is an input device?
(a) Speaker
(b) Keyboard
(c) Monitor
(d) Printer
Answer:
(b) Keyboard

Question 4.
Which one of the following is an example for wireless connections?
(a) Wi-Fi
(b) Electric wires
(c) VGA
(d) USB
Answer:
(a) Wi-Fi

Question 5.
Pen drive is _______ device
(a) Output
(b) Input
(c) Storage
(d) Connecting cable
Answer:
(c) Storage

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

II. Match the following:

  1. VGA – Input device
  2. Bluetooth – Connecting cable
  3. Printer – LDMI
  4. Keyboard – Wireless connection
  5. HDMI – Output device

Answer:

  1. VGA – Connecting cable
  2. Bluetooth – Wireless connection
  3. Printer – Output device
  4. Keyboard – Input device
  5. HDMI – LDMI

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

III. Give short answer:

Question 1.
Name the parts of a computer.
Answer:
Input unit (keyboard, mouse, scanner), Central Processing Unit (CPU),
Output unit (monitor, printer, speaker) are the parts of computer.

Question 2.
Bring out any two differences between input and output devices.
Answer:
Input device:

  1. It helps to send the data and commands for the processing.
  2. Example: Keyboard, Mouse, Scanner, Barcode reader, web-camera, Microphone-mic

Output device:

  1. The output unit converts command received by the computer in the form of binary signals into easily understandable characters.
  2. Example : Monitor, Printer, Speaker, Scanner

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

Samacheer Kalvi 6th Science Parts of Computer Intext Activities

Activity 1

(Look at the magic of connecting cables to desktop computer with 4,3,2,1 formula, start from 4 proceed till 1. Now your computer is ready to use). By connecting the various parts of a computer we can assemble a computer. For the construction activity, students have to use 4-3-2-1 formula. A system consist of mouse, key board, monitor, CPU, power cables, and connecting cables Students has to connect the four parts of a computer in row 4, using the cables in row 3, through the power cables in row 2 to construct a system.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer 1

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

Samacheer Kalvi 6th Science Parts of Computer Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The _______ is used to move the pointer on a computer screen.
(a) Pendrive
(b) Microphone
(c) Mouse
(d) Scanner
Answer:
(c) Mouse

Question 2.
The page on the monitor can be moved up and down using the .
(a) Scroll ball
(b) Left button
(c) Right button
Answer:
(a) Scroll ball

Question 3.
Memory can be expanded externally with the help of _______
(a) Compact Disc
(b) Mouse
(c) Keyboard
(d) Light pen
Answer:
(a) Compact disc

Question 4.
Micro computer is also known as ………
(a) Desktop computer
(b) Personal computer
(c) Laptop
(d) Tablet
Answer:
(b) Personal computer

Question 5.
To connect the speaker to the computer, is used.
(a) mic cable
(b) Audio jack
(c) power cord
(d) Data cable
Answer:
(b) Audio jack

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

II. Fill in the blanks.

  1. The data is processed in the _______
  2. The output unit converts, commend received by the computer in the form of _______
  3. The Computer system which has _______ monitor, emits less heat.
  4. _______ computer comes under the micro computer.
  5. As the computer is connected with one another, it is also called as _______
  6. To connect the Mic to the CPU _______ is used.

Answers:

  1. CPU
  2. binary signals
  3. TFT
  4. personal
  5. system
  6. mic wire/cord

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

III. Give short answer:

Question 1.
Give some examples of input devices.
Answer:
Keyboard, Mouse, Scanner, Barcode Reader, Microphone, Web camera, Light pen are some input devices.

Question 2.
What are the two types of keys in key board?
Answer:
Keyboard has two types of keys namely number keys and alphabet keys.

Question 3.
Give the uses of right and left button of mouse.
Answer:
Right button is used to select files and to open folder. Left button is used to carryout corrections in the file.

Question 4.
What are the parts of CPU?
Answer:
CPU has three parts, namely

  1. Memory unit
  2. Arithmetic logic unit. (ALU)
  3. Control unit.

Question 5.
Define: Memory unit.
Answer:
The memory unit in the computer saves all data and information temporarily.

Question 6.
Give some examples of output device.
Answer:
Monitor, Printer, Speaker, Scanner are some of the output device.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

Question 7.
Name of types of monitors.
Answer:
There are two types of monitors, namely

  1. Cathode Ray Tube monitors (CRT)
  2. Thin Film Transistor monitors (TFT)

Question 8.
How is a computer classified?
Answer:
A Computer can be classified as follows:

  1. Main frame Computer
  2. Mini Computer
  3. Micro or personal Computer
  4. Super Computer

Question 9.
What are the types of Personal Computer?
Answer:
Personal Computer can be classified into three types.

  1. Desk top
  2. Laptop
  3. Tablet.

Question 10.
What is the use of Ethernet?
Answer:
Ethernet cable helps to establish internet connectivity.

Question 11.
Give two examples of wireless connection.
Answer:
Blue tooth and WiFi are used to connect internet without using cables.

Question 12.
What is the use of Bluetooth?
Answer:
Mouse, Keyboard can be connected to the computer using the bluetooth. Using the Bluetooth, the data can be shared with nearby devices.

Question 13.
What is the use of Wi-Fi?
Answer:
Net connectivity can be obtained using the WiFi without any connecting cables. Any data from anywhere can be shared using WiFi.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Parts of Computer

IV. Answer in detail:

Question 1.
What are the types of connecting cables? Describe them.
Answer:
Types of Cables:

  • Video Graphics Array (VGA)
  • High Definition Multimedia Interface (HDMI)
  • Universal Serial Bus (USB)
  • Data cable
  • Power Cord
  • Mic cable
  • Ethernet cable

1. VGA cable It is used to connect the computer monitor with the CPU.
2. USB cable /cord Devices like Printer, Pendrive, Scanner, Mouse, Keyboard, web camera, and Mobile phone devices are connected with the computer using USB cord or cable.
3. HDMI cable HDMI cable transmits high quality and high bandwidth streams of audio and video. It connects monitor, projector with the computer.
4. Data cable Data cable transmits data and it is used to connect tablet, mobile phones to the CPU for data transfer.
5. Audio jack The audio jack is used to connect the speaker to the computer.
6. Power cord Power cord temporarily connects an appliance to the main electricity supply.
7. Mic cable To connect the Mic to the CPU, Mic wire/cord is used.
8. Ethernet Ethernet cable helps to establish internet connectivity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *