You can Download Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Samacheer Kalvi 6th Science Living World of Animals Textual Evaluation

I. Choose the appropriate answer

Samacheer Kalvi Guru 6th Science Question 1
The study of living things or organisms is called _______
(a) Psychology
(b) Biology
(c) Zoology
(d) Botany
Answer:
(b) Biology

The World Of Animals Class 6 Question 2
Which of the following are characteristics of living beings?
i. Respiration
ii. Reproduction
iii. Adaptation
iv. Excretion
Choose the correct sequence
a. i, ii, and iv only
b. i, ii only
c. ii and iv only
d. i, iv, ii and iii
Answer:
d. i, iv, ii and iii

Living World Of Animals For Class 6 Question 3
Lizards breathe through their _______
(a) Skin
(b) Gills
(c) Lungs
(d) Trachea
Answer:
(c) Lungs

Samacheerkalvi.Guru 6th Science Question 4
All animals need
a. Food and water only
b. Water only
c. Air, food and water
d. Food only
Answer:
d. Air, food and water

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Question 5.
Which animal has the special organs of breathing called gills?
(a) Earthworm
(b) Fox
(c) Fish
(d) Frog
Answer:
(c) Fish

Samacheer Kalvi 6th Standard Science Question 6.
Choose the set that represents only biotic components of a habitat
a. Tiger, Deer, Grass, Soil
b. Rocks, Soil, Plants, Air
c. Sand, Turtle, Crab, Rocks
d. Aquatic plant, Fish, Frog, Insects
Answer:
d. Aquatic plant, Fish, Frog, Insects

Samacheer Kalvi.Guru 6th Science Question 7.
Which of the following cannot be called as a habitat?
(a) A desert with camels
(b) A pond with fish and snails
(c) Cultivated land with grazing cattle
(d) Ajungle with wild animals
Answer:
(c) Cultivated land with grazing cattlel

Living World Of Animals Question 8.
Birds fly in the air with the help of
a. heavy and strong Bones
b. Soft and thick Bones
c. Hollow and light Bones
d. Flat and thick Bones
Answer:
c. Hollow and Light Bones

Samacheer Kalvi 6th Science Question 9.
Paramecium moves from one place to other with the help of _______
(a) Pseudopodia
(b) Flagella
(c) Foot
(d) Cilia
Answer:
(d) Cillai

Samacheer Kalvi Guru 6th Science Book Back Answers Question 10.
Kangaroo rat lives in
a. Aquatic habitat
b. Desert habitat
c. Grassland habitat
d. Mountain habitat
Answer:
b. Desert habitat

II. Multiple Choice Questions.

Complete the following with appropriate word(s).

  1. Aquatic, deserts, mountains are called _______
  2. Based on the number of cells present, animals are classified into _______ and _______
  3. Tail of a bird acts as a rudder which helps to .
  4. Amoeba moves with the help of _______

Answers:

  1. Habitats
  2. unicellular, multicellular
  3. control the direction of the movements
  4. Pseudopodia (false foot)

III. True or False, If False gives the correct answer.

Samacheer Kalvi Science 6th Standard Question 1.
Habitat is a living or dwelling place of an organism.
Answer:
True.

Samacheer Guru 6th Science Question 2.
The geographical features and environmental conditions on earth remain same from one place to other.
Answer:
False. The geographical features and environmental conditions on earth differ from one place to other.

Samacheer Kalvi 6th Science Book Question 3.
Amoeba is a unicellular organism and moves with pseudopodia.
Answer:
True.

Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Answers Question 4.
Birds can see only one object at a time.
Answer:
False. Birds can see two objects at a time. (Binocular vision)

Kalvi Guru 6th Science Question 5.
Paramoecium is a multicelluar organism.
Answer:
False. Paramoecium is a unicelluar organism.

IV. Complete the following.

  1. Tropical rain forests, grasslands and deserts are known as _______
  2. Some living things are made of a single cell, they are called _______ organism.
  3. The breathing organ of a fish is known as _______
  4. The lizard _______ on the ground with its claw on its feet.
  5. Camel stores _______ in its hump.

Answers:

  1. Habitats
  2. unicellular
  3. gills
  4. moves
  5. fat

V. Very Short Answer Questions.

Samacheer Kalvi Guru 6th Standard Science Question 1.
How do the birds catch their prey?
Answer:
a. The prey catching process depends on their types.
b. The aquatic birds with the help of their beaks get their prey sliding upside down into the water.
c. The birds of paddy fields get small insects with the help of sharp claws of their limbs.

Samacheer Kalvi Guru 6 Science Question 2.
Where can we see Camels in India?
Answer:
We can see Camels in Rajasthan.

Samacheer Kalvi Guru Science 6th Question 3.
Name the locomotary organ of an amoeba.
Answer:
Amoeba with the help of finger like projection called pseudo podia move from place to place.

Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Question 4.
What are the body parts of a snake?
Answer:
Head, eyes, nostrils, mouth, belly, tail.

Samacheer Kalvi 6th Science Solution Question 5.
Which structure helps the bird to change its direction while flying in air?
Answer:
The tail helps the bird to change its direction while flying in air.

VI. Short Answer Type Questions.

Question 1.
Differentiate between Unicellularand Multicellular organisms.
Answer:
Unicellular Organisms:

  1. They are made up of single cell.
  2. They can perform all the functions of life.
  3. They are very small (microscopic) in size
  4. They lack tissues, organs and organ systems
  5. Growth occurs by an increase in the size of the cell.
  6. Eg. Amoeba, Paramecium, Euglena.

Mukkellubr Organisms

  1. They are made up of many cells.
  2. Different cells perform different functions.
  3. They are mostly large in size. They are seen through naked eyes.
  4. They are composed of tissues, and organ yems.
  5. Growth occurs by an increase in the number of cells by cell division.
  6. Eg. Earthworms, Fish, Frogs, Lizard and Human being.

Question 2.
Write the adaptive features of Polar bear and Penguin.
Answer:
Samacheer Kalvi Guru 6th Science Solutions Term 1 Chapter 5 Living World Of Animals

Question 3.
Mention the feature that help a bird to fly in the air.
Answer:

  1. The streamlined body shape.
  2. Their forelimbs are modified into wings.
  3. They have hollow and light bones for easy flying.
  4. The body of the birds are covered with feathers.

Question 4.
What are the different types of invertebrates?
Answer:

  1. Sponges (Porifera)
  2. Comb jellies (Ctenophora)
  3. Hydras, jellyfishes, sea anemones, and corals (Cnidaria)
  4. Starfishes, sea urchins, sea cucumbers (Echinodermata)
  5. Flatworms (Platyhelminthes)
  6. Round or threadworms (Nematoda)
  7. Earthworms and leeches (Annelida)
  8. Insects and arachnids (Arthropoda)
  9. Snails, and octopuses (Mollusca)

VII. Answer in detail.

Question 1.
Describe the various features which help camel dwell well in the desert?
Answer:

  1. The long leg of camel helps to keep its body away from the desert.
  2. Camel will drink large amount of water and store it in the body.
  3. Camel produce only small quantity of urine.
  4. The stored fat in the hump can break down for nourishment
  5. A camel has large and flat padded feet which helps in walking easily on soft sand.
  6. The long eyelashes and hairs protect its eyes and ears from flowing dust.
  7. It can keep its nostrils closed to avoid dust.

Samacheer Kalvi 6th Science Living World of Animals Intext Activities

Activity 1
The World Of Animals Class 6 Science Solutions Term 1 Chapter 5 Samacheer Kalvi
Look at the above picture and prepare a chart for the following interpretation.
How does the climate differ in these habitats?
Name some animals that exist in these habitats.
Can an animal survive if it is shifted from one habitat to another contrasting habitat?
Answer:
In terrestrial habitat, the temperature is more. In water habitat, the temperature is less.
(i) Terrestrial habitat animals : Cow, Rabbit, Lizard.
(ii) Water habitat animals : Duck, fish.
No. For example, in the water habitat fish can live in. But in terrestrial habitat, it cannot survive, because of the adaptation.

Activity 2

Question 1.
Collect the pictures of various ecosystems like lake, pond, forest, desert, mountains, and Polar regions and prepare a chart of animals in these places.
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 6th Science Living World of Animals Additional Questions

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Which is not a biotic community among the following?
(a) Plants
(b) Birds
(c) Air
(d) Elephant
Answer:
(c) Air

Question 2.
The locomotory organ of amoeba,
(a) pseudopodia
(b) cilia
(c) flagella
(d) None of these.
Answer:
(a) pseudopodia

Question 3.
Jurong Birds Park is located in
(a) America
(b) Singapore
(c) Japan
(d) Germany
Answer:
(b) Singapore

Question 4.
The animal that never drinks water,
(a) rat
(b) cat
(c) dog
(d) cow
Answer:
(a) rat

Question 5.
Lizards walk with four legs and it is known as .
(a) Bipedal
(b) Tripedal
(c) Monopedal
(d) quadripedal
Answer:
(d) quadripedal

Question 6.
Vedanthangal is ………. sanctuary
(a) Birds sanctuary
(b) Tiger sanctuary
(c) Elephant sanctuary
(d) Deer sanctuary
Answer:
(a) Birds sanctuary

Question 7.
Movement of animals to a different location due to seasonal change is called
(a) Hibernation
(b) Aestivat ion
(c) Migration
(d) Adaptation
Answer:
(c) Migration

Question 8.
_______ can live for many days without drinking water.
(a) Dog
(b) Elephant
(c) Cow
(d) Camel
Answer:
(d) Camel

Question 9.
Camel passes _______ amount of urine.
(a) small
(b) large
(c) moderate
(d) too large
Answer:
(a) small

II. Complete the following.

  1. Living things are made of small units called ________
  2. Organisms that are made of many cells are called ________
  3. Unicellular Organisms are small, usually ________ nature, and cannot be seen with naked eye.
  4. In Amobea ________ help in excretion.
  5. The fish has fins for ________
  6. ________ have web in the toes and able to glide or parachute the air and make soft landings.
  7. Birds have streamlined body covered with ________
  8. ________ is called the Ship of the Desert.

Answers:

  1. Cells
  2. multi cellular organisms
  3. microscopics
  4. Contractile vacuoles
  5. Swimming
  6. Dinosaurs
  7. feathers
  8. Camel

III. True of false. If false give the correct answer.

Question 1.
Fishes are unicellular organism.
Answer:
False. Fishes are multicellular organism.

Question 2.
In Amoeba, reproduction is by simple diffusion through the body surface.
Answer:
False. In Amoeba, respiration is by simple diffusion through the body surface.

Question 3.
In unicellular organisms, the growth occurs by an increase in the size of the cell.
Answer:
True.

Question 4.
The streamlined body shape of fish helps it to move through the water easily.
Answer:
True

Question 5.
Some fishes have the capacity to rotate the head around the head joint.
Answer:
False. Some lizards have the capacity to rotate the head around the head joint.

Question 6.
Movement of animals to different locations due to the season changes is said to be adaptation.
Answer:
False. Movement of animals to different locations due to the season changes is said to be Migration.

Question 7.
Spending the hot and dry period in an inactive state is known as Aestivation.
Answer:
True.

IV. Match the following.

Question 1.

  1. Polar bear – (a) Strong hooves for running, long hair to protect from cold
  2. Penguin – (b) Strong and fast runner has sharp claws to catch prey
  3. Mountain goat – (c) Paddle to swim, walk with two legs
  4. Lion – (d) Thick skin for protection, white fur

Answer:

  1. d
  2. c
  3. a
  4. b

Question 2.

  1. Bird – (a) stores water in the body
  2. Fish – (b) rotates its head around the head joint
  3. Lizard – (c) wings that are modified forelimbs
  4. Camel – (d) gills as respiratory organ lAns

Answer:

  1. – c
  2. – d
  3. – b
  4. – a

V. Complete the given analogy.

Question 1.
Fish : Water : : Elephant: _______
Answer:
Land

Question 2.
Euglena: Flagellum
_______ : Paramecium
Answer:
Cilia

Question 3.
Euglena: unicellular organism.
_______ : Multicellular organism
Answer:
Man

Question 4.
Fish respiratory organ : Gills
Bird’s Breathing organ: _______
Answer:
Lungs

Question 5.
Fins: Fish
Feather: _______
Answer:
Bird

Question 6.
Turtle: Hibernation
_______ : Aestivation
Answer:
Snail

Question 7.
Beak: Bird’s mouth
_______ : Fat stored in Camel.
Answer:
Hump

V. Short Answers.

Question 1.
List the locomotory organ of unicellular organisms.
Answer:

  1. Protozoa – pseudopodia
  2. Paramecium – cilia
  3. Euglena – flagellum

Question 2.
List any two differences between Paramecium and Euglena.
Answer:
Paramecium:

  1. Its locomotory organ is cilia
  2. Absence of chloroplast

Euglena:

  1. Its locomotory organ is fiagelhun
  2. Presence of chloroplast

Question 3.
What is meant by aestivation?
Answer:
Spending the hot and dry period in an inactive state is known as aestivation. (eg) Snail.

Question 4.
Mention the important adaptive features of fish.
Answer:
Gills is the respiratory organ of fish. It helps to absorb oxygen dissolved in water for breathing and not from the atmosphere. It is the adaptive feature of fish.

Question 5.
What is Binocular vision.
Answer:
At a time birds can see one object with one eye and another object with the other eye is. known binocular vision.

Question 6.
Define – Migration.
Answer:
When an animals moves its location as the season changes it is said to be Migration.

Question 7.
Which is called as ship of the desert? Why it is called so?
Answer:
Camel is called as ship of the desert.
A camel has large and flat padded feet which help it to walk easily on soft sand.

Question 8.
From which countries many birds migrate to our Vedanthangal?
Answer:
There are many birds from foreign countries like Siberia and Russia migrate to our Vedanthangal.

VII. Long Answer.

Question 1.
Describe various adaptive features of birds.
Answer:

  1. Birds have streamlined body covered with feathers.
  2. This body shape provides minimum resistance to air.
  3. They have beak instead of mouth.
  4. They breathe through lungs.
  5. They have hollow and light bones.
  6. The tail of the bird helps it to control the direction of the movements.
  7. They have strong chest muscles.
  8. They have binocular vision.

Question 2.
List the adaptation present in the lizard.
Answer:

  1. Lizards have strong four limbs.
  2. Lizards have the capacity to rotate the head around the head joint.
  3. They respire through lungs.
  4. Lizards have teeth adapted for grabbing and holding.
  5. Some lizards have web in the toes and are able to glide or parachute the air and make soft landings.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *