You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Additional Questions

Question 1.
Convert into indicated units: 200 mg into g.
Solution:
200 mg = \(200.0 \times \frac{1}{1000}\) = 0.2 g

Question 2.
(a) What are the universally accepted basic metric units?
(b) A cow gives 10 litres of milk in the morning and 8 litres in the evening. Find the total milk it gives for a week in ml?
Solution:
(a) Universally accepted basic metric units are:
Length in metre, Weight in gram and Capacity (Volume) in litre.
(b) Litres of milk the cow gives in the morning = 10 l.
Litres of milk the cow gives in the evening = 8 l.
Total milk per day = 10 + 8 = 18 l
Total milk for a week = 18 × 7 l = 126 l = 126 × 1000 ml = 126000 ml.
Total milk the cow gives for a week = 1,26,000 ml.

Question 3.
A box contains 20 kg 280 g of sugar. After transferring into a smaller box of 2 kg 720 g 7 times find the remaining sugar left in the big box in cg.
Solution:
Total sugar in the box = 20 kg 280 g.
Measurement of smaller box = 2 kg 720 g.
7 times the smaller box = 2 kg 720 g × 7 = 19 kg 040 g.
Remaining sugar = 20 kg 280 g – 19 kg 40 g = 1 kg 240 g = 1240 g. = 1240 × 100 cg = 124000 eg.
Sugar left in the box = 1,24,000 eg.

Question 4.
Sneha needs 1 m 20 cm of cloth for her blouse. If she bought 20 such cloths find the total cloth she bought in cm?
Solution:
For one blouse the cloth needed = 1 m 20 cm
Cloth needed for 20 blouse = 1 m 20 cm × 20
= 20 m 400 cm
= 20 × 100 + 400 cm
= 2000 + 400 cm
= 2400 cm.
Total cloth bought = 2400 cm.

Question 5.
Can you add 2 m 20 cm and 4 kg 80 g? Why?
Solution:
No, we can’t. To add or subtract, the measures should be in the same unit.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Additional Questions

Question 6.
If you serve a cup of coffee measuring 150 ml each for 200 people find the volume of coffee needed in litres?
Solution:
For one cup of coffee it needs 150 ml.
For 200 people it needs 150 × 200 ml = 30000 ml = 30000 × \(\frac{1}{1000}\) l = 30 l
Coffee needed = 30 l.

Question 7.
A lorry full of fertiliser is bought to the garden having 120 coconut trees. If the lorry contain 1920 kg, then find the measure of fertiliser each coconut tree can have?
Solution:
Total measure of fertiliser = 1920 kg.
Number of coconut tress = 120
For one tree = \(\frac{1920}{120}\) kg = 16 kg.
One tree can have 16 kg of fertiliser

Question 8.
Convert 7 kg 250 g in to mg, g and cg?
Solution:
7 kg 250 g.
(i) 7 kg 250 g = 7 × 1000 + 250 g. = 7000 + 250 = 7250 g.
(ii) 7 kg 250 g = 7250 g. = 7250 × 1000 mg = 72,50,000 mg.
(iii) 7 kg 250 g = 7250 g. = 7250 × 100 cg = 7,25,000 cg.

Question 9.
Convert 20 m 20 cm into cm, m and km.
Solution:
20 m 20 cm.
(i) 20 m 20 cm = 20 × 100 + 20 cm = 2000 + 20 cm = 2020 cm
(ii) 20 m 20 cm = 2020 cm = 2020 × \(\frac{1}{100}\) m = 20.20 m
(iii) 20 m 20 cm = 20.20 m = 20.20 × \(\frac{1}{1000}\) km = 0.02020 km

Question 10.
Convert 85 l 720 ml into ml, l and kl?
Solution:
85 l 720 ml
(i) 85 l 720 ml = 85 × 1000 + 720 ml = 85000 + 720 ml = 85,720
(ii) 85 l 720 ml = 85 l + 720 × \(\frac{1}{1000}\) l = 85 l + 0.720 l = 85.72 l.
(iii) 85 l 720 ml = 85.72 l = 85.72 × \(\frac{1}{1000}\) kl = 0.08572 kl.

Question 11.
Which is greater 0.007 g, 0.7 kg or 70 mg?
Solution:
0.007 g = 0.007 × 1000 mg = 7 mg
0.7 kg = 0.7 × 10,00,000 mg = 7,00,000 mg
70 mg = 70 mg
∴ 0.7 kg is greater.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Additional Questions

Question 12.
A bus leaves for Kanchipuram from Chennai at 4.30 p.m. It takes 1 hr 25 min. to reach there. At what time will it reach at Kanchipuram?
Solution:
Starting time from Chennai = 4 : 30 pm.
Duration of travel = 01 hr : 25 min
Arrival at Kanchipuram = 5 : 55 pm
The bus will reach Kanchipuram at 5 : 55 pm.

Question 13.
The duration of a film show is 3 hrs 15 min. It starts at 6 : 30 p.m. When will it end?
Solution:
The film starts at = 6 : 30 pm.
Duration of the film show = 3 hr : 15 min
The show end at = 9 : 45 p.m.

Question 14.
A train arrive Chennai Central at 11 : 55 am. It reached Chennai 1 hr 25 min late. What is the scheduled arrival time of the train at Chennai?
Solution:
The train arrived Chennai at 11 : 55 am = 11 : 55 hours
The train is late by = 1 hour 25 min
Scheduled Time = 10 : 30 hours
The scheduled arrival time = 10.30 a.m

Question 15.
Raju visited a fashion show. He stayed there for 2 hr 30 min and came back to home. If he reached in the fashion show at 8 : 45 pm. When did he leave for his home?
Solution:
Raju reached the fashion show at 8 : 45 p.m
He stayed there for 2 hr : 30 min
He will leave the show at 10 : 75 min
= 10 hr 75 min
= 10 hrs (60 + 15) min
= 10 hrs + 1 hr 15 min
= 11 hrs 15 min
Raju will leave the show at 11 : 15 p.m

Question 16.
Mammalia travelled 4 hrs 45 min by bus and 4 hrs 45 min by train. Calculate the time she spent in travelling?
Solution:
Time travelled by bus = 4 hrs 45 min
Time travelled by train = 4 hrs 45 min
Total time she travelled = 8 hrs 90 min
= 8 hrs (60 + 30) min 8 hrs + 1 hr 30 min
Total time she travelled = 9 hr 30 min

Question 17.
David left home at 4 : 30 p.m to meet his friend. He came back after 3 hr 25 min At what time did he came back?
Solution:
Time at which David left home = 4 : 30 p.m.
Time he spent outside = 3 hr : 25 min
Time at which he came back = 7 : 55 p.m

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Additional Questions

Question 18.
Malar reached her school at 7 : 30 a.m. and left for home at 12 : 45 p.m. How long did she stay in school?
Solution:
Malar left for home at 12 : 45 p.m. = 12 : 45 hrs
She reached school at = 7 : 30 hrs
She stayed at school for = 5 : 15 hrs

Question 19.
Mathi’s date of birth was 25.07.2000. What is her age on 29.08.2017?
Solution:
Convert the given date in YY MM DD format
Age = 2017.08.29
Date of birth = 2000 .07 .25
Age = 17. 01. 04
She is 17 years one month 04 days old.

Question 20.
Find whether 2000,2018 and 2012 are leap years or not.
Solution:
2000 is a leap year (divisible by 400)
2018 is a not leap year (not divisible by 4)
2012 is a leap year (divisible by 4)

Question 21.
Find the railway time for 12 : 05 a.m, 4 : 20 pm
Solution:
12 : 05 am is 00 : 05 hrs
4 : 20 p.m. is (12 + 4) : 20 hrs = 16 : 20 hrs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *