You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) If the cost of 3 pens is ₹ 18, then the cost of 5 pens is ____
(ii) If Karkuzhali earns ₹ 1800 in 15 days, then she earns ₹ 3000 in ___ days
Solution:
(i) ₹ 30
Hint: \(5 \times \frac{18}{3}\) = 5 × 6 = ₹ 30
(ii) 25 Days
Hint:
\(\frac{1800}{3000}=\frac{15}{x}\)
⇒ x = \(\frac{15 \times 3000}{1800}\) = 25 days

Question 2.
Say True or False.
(i) If the weight of 40 books is 8 kg, then the weight of 15 books is 3 kg.
(ii) A car travels 90 km in 3 hours with constant speed, It will travel 140 km in 5 hours at the same speed.
Solution:
(i) True
(ii) False

Question 3.
If a person reads 20 pages of a book in 2 hours, how many pages will he read in 8 hours at the same speed.
Solution:
Pages read in 2 hours = 20
Then pages read in 1 hour = \(\frac{20}{2}\) = 10 pages.
Pages will be read in 8 hours = 8 × 10 = 80 pages.
Number of pages will be read in 8 hrs = 80 pages

Question 4.
The cost of 15 chairs is Rs 7500. Find the number of such chairs that can be purchased for Rs 12000?
Solution:
Cost of 15 chairs = Rs 7500
Cost of 1 chair = Rs \(\frac{7500}{15}\) = Rs 500
Number of chairs that can be purchased for Rs 12000 = \(\frac{12000}{500}\)
= 24 chairs
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4
Question 5.
A car covers a distance of 125 km in 5 kg of LP Gas. How much distance will it cover in 3 kg of LP Gas?
Solution:
With 5kg LP Gas distance covered = 125 km
With 1 kg LP Gas distance covered = \(\frac{125}{5}\) = 25 km
With 3 kg LP Gas distance covered = 25 × 3 = 75 km.
75 km can be covered with 3 kg LP Gas.

Question 6.
Cholan walks 6 km in 1 hour at constant speed. Find the distance covered by him in 20 minutes at the same speed.
Solution:
In 1 hour (60 minutes), distance covered = 6 km
In 1 minute, distance covered = \(\frac{6 km}{60 min}\) = \(\frac{6000 m}{60}\)
= 100 m
In 20 minutes, distance covered = 20 × 100 m = 2000 m = 2 km

Question 7.
The number of correct answers given by Kaarmugilan and Kavitha in a quiz competition is in the ratio 10 : 11. If they had scored a total of 84 points in the competition, then how many points did Kavitha get?
Solution:
Correct answers given by Kaarmugilan and Kavitha are in the ratio 10 : 11
Total of 84 points will be divided into 10 + 11 = 21 equal parts
Points scored by Kavitha = \(\frac{11}{21} \times 84\) = 44 points
Kavitha scored 44 points in the quiz.

Question 8.
Karmegam made 54 runs in 9 overs and Asif made 77 runs in 11 overs. Whose run rate is better? (run rate = ratio of runs to overs)
Solution:
Karmegam Runs made in 9 overs = 54
Runs made in 1 over = \(\frac{54}{9}\) = 6 runs
Asif
Runs made in 11 overs = 77
Runs made in 1 over = \(\frac{77}{11}\) = 7 runs
∴ Asif’s run rate is better than Karmegam.

Question 9.
You purchase 6 apples for ₹ 90 and your Mend purchases 5 apples for ₹ 70. Whose purchase is better?
Solution:
In my purchase cost of 6 apples = ₹ 90
Cost of 1 apple = \(\frac{90}{6}\) = ₹ 15
In my friend’s purchase cost of 5 apples = ₹ 70
Cost of 1 apple = \(\frac{70}{5}\) = ₹ 14
My friend buy for lower prize.
My friend’s purchase is a better buy.

Objective Type Questions

Question 10.
If a Barbie doll costs Rs 90, then the cost of 3 such dolls is Rs …….
(a) 260
(b) 270
(c) 30
(d) 93
Solution:
(b) 270
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4
Question 11.
If 8 oranges cost ₹ 56, then the cost of 5 oranges is ₹ _____
(a) 42
(b) 48
(c) 35
(d) 24
Solution:
(c) 35
Hint:
Cost of 1 Orange = \(\frac{56}{8}\) = ₹ 7
Cost of 5 Orange = 7 × 5 = ₹ 35

Question 12.
If a man walks 2 km in 15 minutes, then he will walk ………. km in 45 minutes.
(a) 10
(b) 8
(c) 6
(d) 12
Solution:
(c) 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *