You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2
Question 1.
Fill in the blanks of the given equivalent ratios.
(i) 3 : 5 = 9 : ___
(ii) 4 : 5 = ___ : 10
(iii) 6 : ____ = 1 : 2
Solution:
(i) 15
Hint: \(\frac{3}{5}=\frac{3 \times 3}{5 \times 3}=\frac{9}{15}\)
(ii) 8
Hint: \(\frac{4}{5}=\frac{4 \times 2}{5 \times 2}=\frac{8}{10}\)
(iii) 12
Hint: \(\frac{1}{2}=\frac{1 \times 6}{2 \times 6}=\frac{6}{12}\)

Question 2.
Complete the Table:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2 Q2
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2 Q2.1

Question 3.
Say True or False.
(i) 5 : 7 is equivalent to 21 : 15.
(ii) If 40 is divided in the ratio 3 : 2, then the larger part is 24.
Solution:
(i) False
(ii) True

Question 4.
Give two equivalent ratios for each of the following.
(i) 3 : 2
(ii) 1 : 6
(iii) 5 : 4
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2 Q4

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2

Question 5.
Which of the two ratios is larger?
(i) 4 : 5 or 8 : 15
(ii) 3 : 4 or 7 : 8
(iii) 1 : 2 or 2 : 1
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2 Q5
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2 Q5.1

Question 6.
Divide the numbers given below in the required ratio.
(i) 20 in the ratio 3 : 2
(ii) 27 in the ratio 4 : 5
(iii) 40 in the ratio 6 : 14
Solution:
(i) Ratio = 3 : 2
Sum of the ratio = 3 + 2 = 5
5 parts = 20
1 part = \(\frac{20}{5}\)
= 4
3 parts = 3 × 4 = 12
2 parts = 2 × 4 = 8
20 can be divided in the form as 12, 8.

(ii) Ratio = 4 : 5
Sum of the ratio = 4 + 5 = 9
9 parts = 27
1 part = \(\frac{27}{9}\) = 3
4 parts = 4 × 3 = 12
5 parts = 5 × 3 =15
27 can be divided in the form as 12, 15.

(iii) 40 in the ratio 6 : 14
Ratio = 6 : 14
Sum of the ratio = 6 + 14 = 20
20 parts = 40
1 part = \(\frac{40}{20}\) = 2
6 parts = 2 × 6 = 12
14 parts = 2 × 14 = 28
40 can be divided in the form as 12, 28.

Question 7.
In a family, the amount spent in a month for buying Provisions and Vegetables are in the ratio 3 : 2. If the allotted amount is ₹ 4000, then what will be the amount spent for
(i) Provisions and
(ii) Vegetables?
Solution:
Dividing the total amount ₹ 4000 into 3 + 2 = 5 equal parts then
(i) For Provisions:
3 out of 5 parts are spent for provisions and 2 out of 5 parts for vegetables.
\(4000 \times \frac{3}{5}=2400\) for provisions
(ii) For vegetables:
\(4000 \times \frac{2}{5}=1600\) for Vegetables.
₹ 2400 spend on provisions and ₹ 1600 spend on Vegetables.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2

Question 8.
A line segment 63 cm long is to be divided into two parts in the ratio 3 : 4. Find the length of each part.
Solution:
Total length = 63 cm Ratio = 3 : 4
Sum of the ratio = 3 + 4 = 7
7 parts = 63 cm
1 part = \(\frac{63}{7}\) = 9 cm
3 parts = 3 × 9 cm = 27 cm
4 parts = 4 × 9 cm = 36 cm
∴ 63 cm can be divided into the parts as 27 cm and 36 cm.

Objective Type Questions

Question 9.
If 2 : 3 and 4 : ___ or equivalent ratios, then the missing term is ____
(a) 6
(b) 2
(c) 4
(d) 3
Solution:
(a) 6
Hint: \(\frac{2}{3}=\frac{2 \times 2}{3 \times 2}=\frac{4}{6}\)

Question 10.
An equivalent ratio of 4 : 7 is
(a) 1 : 3
(b) 8 : 15
(c) 14 : 8
(d) 12 : 21
Solution:
(d) 12 : 21

Question 11.
Which is not an equivalent ratio of \(\frac{16}{24}\) ?
(a) \(\frac{6}{9}\)
(b) \(\frac{12}{18}\)
(c) \(\frac{10}{15}\)
(d) \(\frac{20}{28}\)
Solution:
(d) \(\frac{20}{28}\)
Hint: \(\frac{16}{24}=\frac{8 \times 2}{8 \times 3}=\frac{2}{3}\)

Question 12.
If Rs 1600 is divided
(a) Rs 480
(b) Rs 800
(c) Rs 1000
(d) Rs 200
Solution:
(c) Rs 1000

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *