You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional questions
Questions

Question 1.
Additive identity ____
Solution:
0

Question 2.
Multiplicative identity ____
Solution:
1

Question 3.
Express to an algebraic statement.
(i) ‘t’ is added to 100
(ii) 4 less to 9 times of y.
Solution:
(i) t + 100
(ii) 9y – 4

Question 4.
Find the rule which gives the number of sticks in the following pattern.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q1
Solution:
Let ‘x’ be the no. of R’s formed.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q2
The rule is 6x.
Let y ’ be the no. of S’s formed.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q2.1
The rule is 5y.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional questions

Question 5.
How old was Suja 6 years from now?
Solution:
Let Suja’s present age be ‘a’ years.
6 years from now Suja will be (a + 6) years old.

Question 6.
Price of Apple per kg is ₹ 50 more than price of orange per kg. What is the cost of Apple per kg?
Solution:
Let the price of orange be ₹ b
Price of Apple will be ₹ (b + 50)

Question 7.
Given ‘n’ students like ice cream. What may 2n show?
Solution:
2n shows double the number of students who like ice cream.

Question 8.
Price of oil per litre is ₹ 5 more than three times the price of cool drinks ₹ ‘p’ Express algebraically.
Solution:
Price of cool drinks per kg = ₹ p
Three times = 3p
5 Rs. more = 3p + 5
Price of oil per kg = ₹ (3p + 5)

Question 9.
Complete the table and by inspection of the table find the value of m when m + 10 = 16.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q3
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q3.1
From the table m+ 10 = 16 when m = 6.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional questions

Question 10.
Express algebraically (a) y divided by r (b) double times x is subtracted from 10
Solution:
(a) \(\frac{y}{r}\)
(b) 10 – 2x

Question 11.
Give verbal expression of
(a) 7x + 18
(b) \(\frac{4 x}{3}\)
Solution:
(a) 18 added to 7 times x
(b) 4 times x divided by 3.

Question 12.
Rajini’s Father’s age is 5 years more than 3 times Rajini’s age. What is her father’s age?
Solution:
3x + 5

Question 13.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q7
Find the rule for the above pattern.
Solution:
2p

Question 14.
Prepare a table for 3x + 10. From the table find the value of x when 3x + 10 = 25.
Solution:
5

Question 15.
Complete the table and find the solution of the equation \(\frac{z}{3}=4\) using the table.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q9
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q9.1

Question 16.
Form the expression for which Ramu is 3 years younger than Mathu.
Solution:
m – 3

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional questions

Question 17.
A tap is to be pasted along the edges of a square shaped gift box. Its length is 4 cm. What is the length of tap needed for one side.
Solution:
\(\frac{4 p}{4}=p\)

Question 18.
The value of y in 7y – 20 = 99.
Solution:
y = 17

Question 19.
Nine added to two times x gives 301. Find the value of x.
Solution:
x = 146

Question 20.
Aarthi is 3 years younger to Harini. If the sum of their ages is 23, how old is Harini?
Solution:
Let Harini’s age be x years
Aarthi’s age is x – 3 years
Given sum of their ages is 23.
i.e., x + (x – 3) = 23
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional Questions Q14

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 2 Introduction to Algebra Additional questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *