Students can Download English Lesson 1 Who Owns the Water?Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1 Who Owns the Water?

Read and Understand

A. Choose the correct answer and write it in the blank.

Who Owns The Water Question 1.
The little bird broadened the hole with her ________
(a) beak
(b) claws
Ans:
(b) claws

Who Owns The Water Prose Summary Question 2.
The wild boar settled down scraping the hole into a _______ to have a good sleep.
(a) pit
(b) hollow
Answer:
(b) hollow

Who Owns The Water Paragraph Question 3.
The poor farmer’s crop was _______
(a) meagre
(b) surplus
Answer:
(a) meagre

B. Tick the correct answer.

Who Owns The Water Question Answer Question 1.
The boar slept until the fading sun told him it was time to get up. What does the phrase until the fading sun mean? ‘
(a) until evening [✓]
(b) until sun fades in colour

Who Owns The Water Summary Question 2.
The farmer was thankful at the sight of the verdant bowl because .
(a) it was a pond of water [ ✓]
(b) he wanted green grass

Who Owns The Water 6th English Question 3.
They all stood arpund the little jewel of blue means .
(a) They stood around the pond. [✓]
(b) They stood around the jewel which was blue.

Who Owns The Water Book Back Answers Question 4.
The dry earth soaked up the moisture as a hungry puppy laps up milk. It means _______
(a) The puppy was very hungry.
(b) The dry earth absorbed the water very quickly. [✓]

C. Answer the following questions.

Who Owns The Water 6th Standard Summary Question 1.
Pick out the line which tells you about seasons (in Sec II). Which seasons are mentioned?
Answer:
The line “It rained without stopping for three days and three nights and the dry earth soaked up the moisture, as the hungry puppy laps up milk” tells about seasons. The summer and the rainy seasons are mentioned here.

Who Owns The Water 6th Standard Question 2.
What happened to the hole in the ground after the rain?
Answer:
The hole in the ground collected the water that fell and the grass grew into a brighter green around its edges.

Who Owns The Water 6th Std Question 3.
Identify a sentence and a phrase which tells us that the story took place in summer.
Answer:
‘In summer months, he had to travel far to get water for his thirsty crops’. This . sentence tells us that the story took place in summer. The phrase is ‘thirsty crops’.

Vocabulary

D. Fill in the blanks with words given in the box to make compound words.
rain, Coconut, Coat, sail, fire

  1. We use [rain] on a rainy day.
  2. The toy [boat] danced on the pond
  3. We must drink [tender] water in summer
  4. We can see a [bow] after summer showers
  5. Clean the ashes out of the [place]

Answers:

  1. rain coat
  2. sail boat
  3. tender coconut
  4. rain bow
  5. fire place

E. Complete the following using their group names.

  1. A _______ of wolves went hunting in the forest.
  2. She bought a new ________ of shoes for her birthday.
  3. A _______ of fish swam past our boat.
  4. A ________ of bees had settled on a mango tree.
  5. late a _______ of grapes.

Answers:

  1. pack
  2. pair
  3. shoal
  4. swarm
  5. bunch

Listening

F. listen to the weather report. Read the questions given below, then listen to the weather report again and fill in the blanks.

  1. Which season does the weather report show?
  2. What kind of a day is it?
  3. What is the temperature stated in the report?
  4. Tomorrow it may probably _______
  5. The weather report suggests to use _______

Answers:

  1. spring
  2. clear warmy day
  3. 15 degrees
  4. rain
  5. umbrella

Speaking

G. Imagine that you and your friend have decided to spend a day together in your house. You have planned your schedule from morning till night. Discuss in pairs and speak about it in the class. You can start like this:

Who Owns The Water Story In Tamil Question 1.
I like to go for a walk but my friend wants to work out In the gym.
Answer:
I like to go for a walk, but my friend wants to work out in the gym. After spending an hour in the gym, we planned to go to my house, take a bath and have breakfast. Next, we planned to discuss some points about our projects. Then we can relax for some time by watching TV or playing video games. After lunch, we planned to watch a new movie in the home theatre. In the evening, we decided to play cricket with our friends in our backyard. Then we planned to spend some time with my family members. Finally, my friend would go to his house, after having his dinner.

Grammar

H. Fill in the blanks with suitable linking words or conjunctions.

  1. Our team played well _______ won the game. (but, because, and)
  2. She slipped badly _______ she did not hurt herself. (but, and, or)
  3. The box was heavy _______ he could not lift it. (so, because, and)
  4. Rani was late to school _______ she missed the bus. (because, so, and)
  5. You can use a pen _______ a pencil for writing. (but, and, or)

Answers:

  1. and
  2. but
  3. so
  4. because
  5. or

I. Join the sentence of Column A with B using the words given in the box.
Who Owns The Water Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1
Answers:

  1. The clouds moved away and the sun came out.
  2. Velu thanked his friend because he helped Velu in time.
  3. It rained heavily but the match continued.
  4. Eat slowly or you will get choked.

Writing

J. Write a short paragraph on ‘summer’ using the hints given.

you can begin like this

I live in Chennai. The weather is…
Answer:
Who Owns The Water Prose Summary Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1
Summer
I live in Chennai. The weather is too hot here. The summer season begins in the month of March and continues till May or June. The temperature goes up to 40°C. We prefer to wear cotton clothes as they keep us cool. We stay hydrated during summer and we drink a lot of fruit juices and eat fruits like water melon, oranges, cucumbers and also consume more vegetables. We avoid going out frequently. We stay indoors at home or at workspot. During summer, we go to the beach quite often and hilly places to keep ourselves cool and pleasant.

Creative Writing

K. Trees can help you recognise seasons. How do the frees look different in each season? Write a short paragraph with the dues given below.

  • Summer – Trees stretch their leafy branches towards the sun.
  • Spring – Branches are full of new green leaves.
  • Rain – Trees absorb water and look green.
  • Autumn – Trees shed their leaves.

Answer:
Trees play an important role in the world. They help to purify the air, water and soil. Trees help us to recognise seasons. We can identify seasonal changes by watching trees. During summer, trees stretch their leafy branches towards the sun, as the temperature is ideal for trees. They produce their buds at the end of summer. During spring, they bloom and flower. Their branches are full of new green leaves. During rainy season, they absorb water and look green, whereas in the autumn season, the trees shed their leaves. Their leaves turn into pretty colours of maroon, red and slightly purple. The leaves get hardened and shed. Thus, the trees can help us to recognise the seasons.

Who Owns the Water? Additional Questions

I. Select the Suitable Synonyms.

Who Owns The Water Question And Answer Question 1.
outskirts
(a) interior of a town
(b) the outer areas of a city
(c) the centre of a place
Answer:
(b) the outer areas of a city

Who Owns The Water 6th Standard English Question 2.
parched
(a) rough
(b) cracked
(c) very dry
Answer:
(c) very dry

Who Owns The Water Book Back Answer Question 3.
shallow
(a) deep
(b) not deep
(c) profound
Answers:
(b) not deep

Who Owns The Water Lesson Question 4.
scrabbled
(a) moved hands and feet around
(b) screamed loudly
(c) made a noise
Answer:
(a) moved hands and feet around

Question 5.
sniffed
(a) to breathe in slightly
(b) to breathe quickly
(c) to breathe in air in a noisy way
Answer:
(c) to breathe in air in a noisy way

Question 6.
soaked up
(a) increased
(b) dried
(c) absorbed
Answer:
(c) absorbed

Question 7.
glee
(a) sorrow
(b) joy
(c) hatred
Answer:
(b) joy

Question 8.
gratitude
(a) thankfulness
(b) ungratefulness
(c) thanklessness
Answer:
(a) thankfulness

Question 9.
summoned
(a) sent
(b) called
(c) brought
Answer:
(b) called

Question 10.
suspiciously
(a) doubtfully
(b) innocently
(c) confidently
Answer:
(a) doubtfully

Question 11.
contentment
(a) dissatisfaction
(b) displeasure
(c) satisfaction
Answer:
(c) satisfaction

Question 12.
wallowed
(a) rolled in the mud
(b) played happily
(c) took a bath
Answer:
(a) rolled in the mud

Question 13.
meagre
(a) large quantity
(b) surplus
(c) small quantity
Answer:
(c) small quantity

Question 14.
untenanted
(a) occupied
(b) not occupied
(c) inhabited
Answer:
(b) not occupied

Question 15.
glance
(a) quick look
(b) turn
(c) start
Answer:
(a) quick look

Question 16.
stuttered
(a) spoke fluently
(b) spoke with difficulty
(c) spoke harshly
Answer:
Answer:
(b) spoke with difficulty

Question 17.
beloved
(a) dear
(b) close
(c) happy
Answer:
(a) dear

Question 18.
horizon
(a) The line where the earth and the sky seems to meet
(b) The interior
(c) The centre of the sky
Answer:
(a) The line where the earth and the sky seems to meet

Question 19.
elusive
(a) easily available
(b) difficult to find
(c) convenient to trace out
Answer:
(b) difficult to find

Question 20.
whined
(a) made a terrible noise
(b) screamed
(c) made a high pitched cry
Answer:
(c) made a high pitched cry

II. Select the Suitable Antonyms.

Question 1.
protected
(a) attacked
(b) sheltered
(c) safeguarded
Answer:
(a) attacked

Question 2.
comfortable
(a) uncomfortable
(b) convenient
(c) good
Answer:
(a) uncomfortable

Question 3.
dusty
(a) refined
(b) clean
(c) smooth
Answer:
(b) clean

Question 4.
discovered
(a) found
(b) detected
(c) lost
Answer:
(c) lost

Question 5.
broadened
(a) widened
(b) narrowed
(c) flattened
Answer:
(b) narrowed

Question 6.
realising
(a) imagining
(b) harmonising
(c) disbelieving
Answer:
(c) disbelieving

Question 7.
collected
(a) scattered
(b) accumulated
(c) gathered
Answer:
(a) scattered

Question 8.
brighter
(a) duller
(b) glimmer
(c) cleaner
Answer:
(a) duller

Question 9.
rarely
(a) hardly
(b) barely
(c) frequently
Answer:
(c) frequently

Question 10.
cruel
(a) kind
(b) inhuman
(c) harsh
Answer:
(a) kind

Question 11.
straightened
(a) neatened
(b) curved
(c) untwisted
Answer:
(b) curved

Question 12.
pitiful
(a) sorrowful
(b) hopeful
(c) hateful
Answer:
(b) hopeful

Question 13.
tiredness
(a) liveliness
(b) weakness
(c) weariness
Answer:
(a) liveliness

Question 14.
decent
(a) good
(b) proper
(c) bad
Answer:
(c) bad

Question 15.
serious
(a) funny
(b) earnest
(c) sincere
Answer:
(a) funny

Question 16.
upset
(a) disturbed
(b) pleased
(c) bothered
Answer:
(b) pleased

Question 17.
smoothly
(a) gently
(b) placidly
(c) roughly
Answer:
(c) roughly

Question 18.
moral
(a) noble
(b) immoral
(c) honest
Answer:
(b) immoral

Question 19.
searched
(a) hunted
(b) ignored
(c) looked ?
(b) ignored

Question 20.
enquire
(a) ask
(b) question
(c) reply
Answer:
(c) reply

III. Choose the Correct Answers (MCQ)

Question 1.
The tiny bird used her _______ to remove the stones and loosen up the packed earth.
(a) beak
(b) claws
(c) feet
(d) hooves
Answer:
(b) claws

Question 2.
The mother bird fed her _______ until they were big enough to fly away.
(a) children
(b) kids
(c) babies
(d) little ones
Answer:
(c) babies

Question 3.
One day, a passing wild boar settled his rump into the _______
(a) hole
(b) depression
(c) hollow
(d) pit
Answer:
(b) depression

Question 4.
Not by a long shot. Our story has just .
(a) started
(b) finished
(c) ended
(d) begun
Answer:
(d) begun

Question 5.
A pack of _______ dogs caught the scent of boar in the wind and came to that spot.
(a) wild
(b) domestic
(c) street
(d) varied
Answer:
(a) wild

Question 6.
They left the hole a little bigger and _______ than they had found it.
(a) wider
(b) larger
(c) broader
(d) greater
Answer:
(a) wider

Question 7.
It poured and poured and only those of us who have seen the _______ will know what that means.
(a) rains
(b) showers
(c) monsoons
(d) cyclones
Answer:
(c) monsoons

Question 8.
The dry earth soaked up the moisture, as a hungry _______ laps up milk.
(a) cat
(b) lion
(c) puppy
(d) monkey
Answer:
(c) puppy

Question 9.
Here was water to be had, and so close to his .
(a) field
(b) land
(c) holding
(d) crop
Answer:
(c) holding

Question 10.
Just then, the richest farmer in the village pushed his way to the _______ of the group.
(a) back
(b) middle
(c) side
(d) front
Answer:
(d) front

IV. Very short Answer Questions.

Question 1.
What did tht tiny bird search for?
Answer:
The tiny bird searched for a place to lay her eggs.

Question 2.
How was the land In the little village?
Answer:
It was very dry and there wasn’t a bush or tree in sight.

Question 3.
How did the tiny bird rtmovo the stones in the depression?
Answer:
The tiny bird used its claws to remove the stones in the depression.

Question 4.
Was the pit comfortable for the wild boar?
Answer:
No, the pit was not comfortable enough for the wild boar.

Question 5.
What did the boar do in Its sleep?
Answer:
The boar turned and scrabbled in his sleep.

Question 6.
Who came to the spot, where the boar had lain?
Answer:
A pack of wild dogs came to the spot, where the boar had lain.

Question 7.
What did they do?
Answer:
They sniffed the circle that was rich with the smell of the animal.

Question 8.
How many days did it rain?
Answer:
It rained without stopping for three days and three nights.

Question 9.
Where did the poor former till the land?
Answer:
The poor farmer tilled the land near the small depression.

Question 10.
What did he see one day?
Answer:
One day he saw a patch of green, close to his land.

V. Short answer Questions.

Question 1.
How did the little bird manage to lay its eggs?
Answer:
The little bird discovered a shallow depression in the ground. Using her claws to remove the stones and loosen up the packed earth, she broadened the hole and there she laid her eggs.

Question 2.
What signified the boar that it was time to get up?
Answer:
The fading sun and a rumble in his stomach signified the boar that it was time to get up.

Question 3.
Why did the wild dogs come to the spot of the depression?
Answer:
A pack of wild dogs came to the spot of the depression because they caught the scent of the boar in the wind.

Question 4.
What did they do, after realising that there was no dinner to be found there?
Answer:
After realising that there was no dinner to be found there, the wild dogs departed with their noses and tails high in the air.

Question 5.
How did the people in the village react, after it rained for three days?
Answer:
Even the normally serious-looking people in the village went around with smiles on their faces.

Question 6.
How did the hole look after the rain?
Answer:
The hole in the ground collected the water that fell and the grass grew into a brighter green around its edges.

Question 7.
What did the buffaloes do In the pit?
Answer:
The buffaloes rolled in the puddly water, turning the hole into a muddy pit.

Question 8.
What did the poor former do, at the sight of the verdant bowl?
Answer:
The farmer fell to the ground with gratitude at the sight of the verdant bowl. The water was so close to his holding.

Question 9.
What did the former do, after spotting the water near his field?
Answer:
He raced home and brought out his pickaxe and spade and cleaned the pond into a perfectly decent one.

VI. Paragraph Questions and Answers.

Question 1.
What happened oft the outskirts of a dusty little village?
Answer:
On the outskirts of a dusty little village, a tiny bird searched for a place to lay her eggs. The land was very dry over there. There wasn’t a bush or a tree in sight. The bird was on the verge of losing hope. Suddenly, it discovered a shallow depression in the ground. Using her claws to remove the stones and loosen up the packed earth, she broadened the hole and there, underneath the hot sun, she laid her eggs. After some days, the eggs hatched. The mother bird protected the babies and fed them, until they were big enough to fly away.

Question 2.
How did the wild boar settled himself in the pit? When did he depart from that place?
Answer:
The pit remained dusty and unoccupied for some days, until one day, a passing wild boar settled himself into the depression. As the pit was not comfortable enough, the wild boar scraped and dug, carving a pit of more hospitable proportions. He tried to sit into this hollow, by turning around a few times and then with a satisfied grunt settled down to a long sleep. In his sleep, the boar turned and moved his hands and feet around, thereby loosening the earth. In the evening, the fading sun and a low sound in his stomach told him that it was time to get up. With a mighty stretch and a final kick, the hungry boar departed his daybed without a backward glance.

Question 3.
How did the wild dogs react, after they searched for the wild boar?
Answer:
A pack of wild dogs caught the scent of the wild boar in the wind and came to the spot, where he had slept. They sniffed the circle that was rich with the smell of the animal. They cried in a high pitch and made an angry noise, searching aggressively for the wild boar all over the place. Finally, when they realised that there was no dinner to be found there, they left the place with their noses and tails high in the air. And in doing so, they left the hole a little bigger and wider, than they had found it.

Question 4.
What was ‘the little Jewel of blue’ and who owns it?
Answer:
The little Jewel of blue refers to the small pond full of water.

A poor farmer’s life was hard, as there were no rains. During the summer months, he had to travel far to get water for his thirsty crops and even then, his harvest was of small quantity. One day, after the season’s rain, he happened to see a patch of green grass. Going closer to it, he was grateful at the sight of water over there with the green grass around it. He cleaned the pond and called the village priest to bless their fortune. When the richest farmer in the village said that the land with the pond belonged to him, the poor farmer insisted that the land with the pond belonged to – him. But the question is ‘who owns the water?’ The little bird, the boar, the wild dogs and the buffaloes – all stood around ‘the little jewel of blue’, which is the water. In every one’s mind, whether it was a small or a big deed, came a similar thought – ‘Surely, I had something to do with this!’ It was just a thought – germ of an idea to dig and make bigger.

Who Owns the Water? Grammar – Additional

Compound Words

A compound word is a combination of two or more words that function as a single unit of meaning.
sun + rise → sunrise
after + noon → afternoon
post + card → postcard
time + limit → timelimit
rain + fall → rainfall

Fill in the blanks with words given in the box to make compound words.

sea, cow, bag, pine, any, shelf, pop, book, fast, ball.

  1. We put the books on the big yellow [book]
  2. Jess picks up [shells] on the beach.
  3. The [corn] is popping and smells good.
  4. I write about school in my [note]
  5. My Dad loves to watch soccer and [base]
  6. The [boy] was riding a horse.
  7. It is very important to always eat [break]
  8. We have meat and [apple] on our pizza.
  9. Is there [thing] I can help you with?
  10. My little sister lost her [lunch]

Answers:

  1. book shelf
  2. sea shells
  3. pop corn
  4. note book
  5. base ball
  6. cow boy
  7. break fast
  8. pine apple
  9. any thing
  10. lunch bag

Incorrect / Correct Words
Who Owns The Water Paragraph Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1
Choose the correct words.

Question 1.
_______ makes a man perfect. (Practise / Practice)
Answer:
Practice
Practice (noun) : Doing a thing repeatedly for skill.
Practise (verb) : To do a thing again and again.

Question 2.
The country side has vast _______ where people could go for a quiet walk, (plane / plains)
Answer:
plains
plane: aeroplane.
pains : a piece of level ground.

Question 3.
India has been working for international _______ (peace / piece)
Ans:
peace
peace : a state of quiet, calm,
piece: a portion or part of anything.

Question 4.
She fetched a _____ of water, (pale / pail)
Answer:
pail
pale: not bright,
pail : a bucket.

Question 5.
Ramesh wanted to buy a _____ book. (knew/new)
Answer:
new
knew : (Past tense of ‘know’) understood,
new: not old.

Question 6.
There was a sports _____ yesterday in my school, (meet / meat)
Answer:
meet
meet: a gathering of people,
meat: flesh of animals.

Question 7.
Valuable were given for winners on the college day. (price / prize)
Answer:
prize
price : the value or cost of a thing,
prize: a reward.

Question 8.
Always _____ to God before you go to bed. (prey / pray)
Answer:
pray
pray: offer worship prey: victim

Question 9.
This _____ leads you to the hospital. (rode / road)
Answer:
road
rode: (Past tense of ride) carried on horseback or vehicle.
road: Highway.

Question 10.
The _____ told by the old woman kept the children spell-bound, (tale / tail)
Answer:
tale
tale: story
tail: the projecting end of an animal behind.

Group Names
Who Owns The Water Question Answer Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1

I. Complete the following using their group names.

  1. A _____ of lions roamed in the jungle.
  2. A _____ of sailors arrived at the harbour.
  3. A _____ of musicians enlightened the day with their wonderful music.
  4. I saw a _____ of bees on my way to school.
  5. The sky is clear with a _____ of stars.
  6. My teacher brought a _____ of paper to the examination hall.

Answers:

  1. pride
  2. crew
  3. band
  4. hive
  5. galaxy
  6. ream

Conjunctions

Conjunctions are words that link other words, phrases or clauses together,

Examples:
1. I like cooking and eating, but I don’t like washing dishes.
2. I can stay out until the clock strikes twelve.
3. You cannot succeed, unless you work sincerely.

List of Conjunctions :

  1. Co-ordinating conjunctions : for, and, nor, but, or, yet, so.
  2. Correlative conjunctions : both / and, either / or, neither / nor, not only / but also, whether / or.
  3. Sub ordinating conjunctions : because, since, as, although, though, while, whereas, as long as, as soon as, unless, until, whenever, wherever, whereas, whether, while.

I. Fill in the blanks with suitable conjunctions.

  1. She bought a,shirt a book, (but, and, so)
  2. You can write your paper with a pen a pencil, (but, or, so)
  3. I sent him a letter he didn’t respond, (nor, or, but)
  4. She laughed entered into the room, (and, but, or)
  5. He sings songs he wants to become a singer, (yet, because, but)
  6. I saw him I was driving my car. (unless, while, as)
  7. I went to a market, I saw a joker, (whereas, where, whenever)
  8. He bought a laptop a bag for it. (but, because, as well as)
  9. He came here you can meet him. (so that, until, while)
  10. He hurried to the station missed the train, (for, but, or)

Answers:

  1. and
  2. or
  3. but
  4. and
  5. because
  6. while
  7. where
  8. as well as
  9. so that
  10. but

II. Join the sentence of Column A with Column B using the words given in the box.
Who Owns The Water Summary Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1
Answers:

  1. Do you want cakes or waffers?
  2. My dog is neither mean nor aggressive.
  3. I read poems and short stories.
  4. She is very tired yet she has lots of work to do.
  5. Sarah likes ice cream but eating daily makes her sick.
  6. Please stay at home till afternoon.
  7. I was watching TV when she came in.
  8. You can come whenever you want.
  9. She asked him why he was playing football.
  10. You must study hard lest you fail.

Textual Activities

Warm Up

Look at the pictures, discuss in pairs, share your answers with the class.

Question 1.
During which season do you see a peacock dance?
Who Owns The Water 6th English Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 1
Answer:
Rainy Season.

Question 2.
In which season can you see trees without leaves? Name the country where your can find this season.
Who Owns The Water Book Back Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1
Answer:
Autumn
Canada.

Question 3.
Which season is shown in this picture? What are the people doing?
Who Owns The Water 6th Standard Summary Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 1
Answer:
Winter Season.
The people are warming themselves by lighting a fire.

Question 4.
Which season is shown in this picture? How do you know?
Who Owns The Water 6th Standard Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 1
Answer:
Summer Season.
People are buying ice-cream.
They are quenching their thirst by drinking tender coconut water.

SamacheerKalvi.Guru

Who Owns the Water? Summary

Section I

This lesson insists on ‘the importance of water’, as water is a resource that is shared by all the people of the world. Who owns the water in rivers, sea, lakes and in the ground? Like the air in the atmosphere, it belongs to all of us.
Who Owns The Water 6th Std Samacheer Kalvi Term 3 Prose Chapter 1
In this section -1, the story begins with a tiny bird searching for a place to lay her eggs. The land was very dry and there wasn’t a bush or a tree in sight. Losing hope, the bird finally discovered a shallow depression in the ground. She broadened the hole and loosened the earth. She laid her eggs there. The eggs hatched after some days and the mother protected the babies, until they were big enough to fly.

The hole, where the eggs were laid, remained dusty and not occupied by anyone for some time. One day, a passing wild boar settled into the pit. As the pit was not comfortable enough, he scraped and dug into a more hospitable proportion and settled down to a long sleep. After some time, he got up, moving his hands and feet around, thus loosening the earth in the pit. With a mighty stretch and a final kick, the hungry boar departed from his day bed.

Put a (✓) for the correct and a (×) for the incorrect statements.

  1. A tiny bird looked for a place to lay her eggs. [✓]
  2. The land was wet and green. [×]
  3. The little bird found a shallow hollow in the ground. [✓]
  4. The eggs hatched and the babies flew away. [✓]
  5. The pit was comfortable for the wild bear to sleep in. [×]
  6. The wild boar got up from its day bed because it was disturbed by another boar. [×]

Section II

A pack of wild dogs catching the scent of boar in the wind, came to the place where he slept for a while. They sniffed that place, made a high pitch cry and an angry noise, searching for the boar. Finally, they left the place, realising that there was no dinner to be found there. The hole was made a little bigger and wider by these wild dogs. After a few days, it rained for three days and nights and the dry earth soaked up the moisture.

Who Owns The Water Story In Tamil Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1

The whole earth smelled wet and fresh. The hole collected the water that fell and grass grew around its edges. Soon buffaloes spotted the place and rolled in the water, making it muddy. The pit widened and became a little watering hole.

Complete the sentences given below with words/phrases.

  1. The wild dogs came to the spot to catch _______
  2. The rains came and poured _______
  3. The whole earth smelled _______ and _______
  4. The hole in the ground was filled _______
  5. The buffalo _______ in the hole.
  6. The.hole became _______ and _______

Answers:

  1. the wild boar
  2. without stopping for three days and three nights
  3. wet; fresh
  4. with rain water
  5. rolled in the muddy water which was
  6. widened; became a little watering hole

Section III

There was a poor farmer, who tilled the land near the once small depression. During summer months, he travelled far to get water for his crops. His harvest was not good, as there were no rains. One day, his eyes fell on a patch of green grass, closer to his field. He investigated it and was grateful at the sight of the green grass and water, so close to his field.

Who Owns The Water Question And Answer Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 3 Prose Chapter 1

With his pickaxe and spade, he made the pit into a perfectly decent pond. He told his wife about this and called the village priest to bless their fortune. When a rich farmer tried to own this pond, the poor farmer brushed him aside saying that it belonged to him. The buffaloes, the dogs, the boar and the little bird all stopped by and stood around the little jewel of blue and in every mind whether it is a small deed or a big one, came similar thought “Surely, I had something to do with this”.

The teacher ends the story shooting a question ‘who owns the water?’ It is not a moral, but just a thought – a germ of an idea to dig and make bigger.

Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
Why did the farmer have to travel far?
Answer:
The farmer had to travel far to get water for his thirsty crops.

Question 2.
What sight made the farmer thankful?
Answer:
The sight of water with green grass, near his land made the farmer thankful.

Question 3.
Name the tools the farmer brought out. What did he do with them?
Answer:
The farmer brought out his pickaxe and spade. He cleaned the buffaloes’ picnic spot into a perfectly decent little pond.

Question 4.
Why did the crowd gather by the side of the pond?
Answer:
The crowd gathered by the side of the pond to see the priest wrinkle his eyebrows and chant something serious, which nobody understands.

Question 5.
When did the richest farmer get upset? Why?
Answer:
The richest farmer got upset, when the poor farmer called the village priest to bless their fortune. He was upset because he was not invited for it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *