Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 1.
Choose the word from the options given to form a compound word with “sun’”,
(a) right
(b) rays
(c) writes
(d) weight
Answer:
(b) rays

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 2.
Choose the word from the options given to form a compound word with “wise”.
(a) anti
(b) march
(c) clock
(d) week
Answer:
(c) clock

Question 3.
Choose the word from the options given to form a compound word with “pole”.
(a) stad
(b) mary
(c) planet
(d) star
Answer:
(d) star

Question 4.
Choose the word from the options given to form a compound word with “light”,
(a) river
(b) sing
(c) lime
(d) lemon
Answer:
(c) lime

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 5.
Choose the word from the options given to form a compound word with “drop”.
(a) heave
(b) mock
(c) eaves
(d) out
Answer:
(c) eaves

Question 6.
Choose the word from the options given to form a compound word with “out”,
(a) in
(b) wipe
(c) weather
(d) hind
Answer:
(b) wipe

Question 7.
Choose the word from the options given to form a compound word with “ring”.
(a) ear
(b) life
(c) noise
(d) loose
Answer:
(a) ear

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 8.
Choose the word from the options given to form a compound word with “cut”.
(a) write
(b) right
(c) hair
(d) in
Answer:
(c) hair

Question 9.
Choose the word from the options given to form a compound word with “glass”.
(a) top
(b) style
(c) sock
(d) life
Answer:
(a) top

Question 10.
Choose the word from the options given to form a compound word with “ship”,
(a) boat
(b) hill
(c) brother
(d) friend
Answer:
(d) friend

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 11.
Choose the word from the options given to form a compound word with “mate”.
(a) broom
(b) moor
(c) room
(d) mart
Answer:
(c) room

Question 12.
Choose the word from the options given to form a compound word with “up”.
(a) living
(b) doing
(c) movie
(d) coming
Answer:
(d) coming

Question 13.
Choose the word from the options given to form a compound word with “room”.
(a) wash
(b) white
(c) blue
(d) big
Answer:
(a) wash

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 14.
Choose the word from the options given to form a compound word with “up”.
(a) knot
(b) way
(c) hill
(d) rill
Answer:
(c) hill

Question 15.
Choose the word from the options given to form a compound word with “stairs”.
(a) to
(b) me
(c) do
(d) up
Answer:
(d) up

Question 16.
Choose the word from the options given to form a compound word with “box”.
(a) black
(b) brown
(c) red
(d) blue
Answer:
(a) black

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 17.
Choose the word from the options given to form a compound word with “boat”.
(a) fish
(b) white
(c) ride
(d) peddle
Answer:
(c) ride

Question 18.
Choose the word from the options given to form a compound word with “lace”.
(a) dress
(b) car
(c) shoe
(d) cap
Answer:
(c) shoe

Question 19.
Geese tie word from the options given to form a compound word with “cake”.
(a) sun
(b) tan
(c) can
(d) pan
Answer:
(d) pan

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 20.
Choose the word Sera the options given to tot a compound word with “brush”.
(a) eye
(b) tooth
(c) toe
(d) knee
Answer:
(b) tooth

Question 21.
Choose the word from the options given to form a compound word with “dream”.
(a) right
(b) night
(c) day
(d) dry
Answer:
(c) day

Question 22.
choose the word from the options given to ton a compound word with “Crime”.
(a) anti
(b) branch
(c) clock
(d) week
Answer:
(b) branch

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Question 23.
Choose the word than the options given to ton a compound word with ‘‘milk”.
(a) life
(b) tan
(c) planet
(d) star
Answer:
(a) life

Question 24.
choose the word from the options given to ton an emptied word with “Me”.
(a) save
(b) race
(c) lite
(d) time
Answer:
(d) time

Question 25.
choose the word from the options given to for a compound word with “open”.
(a) open-air
(b) trash
(c) can
(d) dose
Answer:
(a) open-air

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Some Common Compound Words

Noun + Noun – Compound Word
bed + room – bedroom
water + tank – water tank
printer + cartridge – printer cartridge
took + case – bookcase
hack + stage – backstage
sea + shore – seashore
north + east – northeast
water + melon – watermelon
news + paper – newspaper
bank + book – bankbook
foot + hill – foothill
silk + worm – silkworm
money + market – money market
picture + book – picture book
black + board – blackboard
father + land – fatherland

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

fire + arm – firearm
week + night – weeknight
school + book – school book
horse + hair – horsehair
sheep + skin – sheepskin
dog + wood – dogwood
thunder + storm – thunderstorm
time + limit – timelimit
post + man postman
moon + light – moonlight
tax + payer – taxpayer
time + table – timetable
engine + driver – engine driver
blue + whale – blue whale
servant + maid – servant maid
hand + bag – handbag
field + trip – field trip
foot + notes – footnotes

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

ice + cream – ice cream
class + room – classroom
honey + bee – honey bee
bee + hive – beehive
lottery + ticket – lottery ticket
rail + road – railroad
ink + bottle – ink bottle
cricket + ball – cricket bail
life + boat – life boat
birth + day – birthday
gas + stove – gas stove
gate + way – gateway
fun + time – funtime
book + shop – book shop
college + bus – college bus
rabbit + hole – rabbit hole
river + bank – riverbank
class + mate – classmate

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Noun + Verb – Compound Word
cat + walk – catwalk
bell + hop – bellhop
hand + made – handmade
team + work – teamwork
sun + bathe – sunbathe
water + fall – waterfall
tooth + brush – toothbrush
hair + cut – haircut
head + ache – headache
car + wash – car wash
heart + bum – heartburn
tongue + slip – tongue slip
time + line – timeline
sun + set – sunset
bus + stop – bus stop
bee + sting – bee sting
earth + quake – earthquake
telephone + call – telephone call

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

type + write – typewrite
Noun + Verb – Compound Word
night + fall – nightfall
brain + wash – brainwash
car + go – cargo
eye + catching – eye catching
fire + fighter – firefighter
glass + making – glassmaking
horse + fly – horsefly
rain + fall – rainfall
day + break – daybreak
snow + drop – snowdrop
air + dash – air dash
book + mark – bookmark
monthly + pay – monthly pay
tooth + ache – toothache
cloud + burst – cloud burst
house + arrest – house arrest
blood + shed – bloodshed
back + bite – backbite
brow + beat – browbeat

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Noun + Adjective – Compound Word
force + full – force full
bad + tempered – bad tempered
down + ward – downward
harm + less – harmless
care + full – careful
beauty + full – beautiful
grate + full – grateful
milk + white – milk white
dead + slow – dead slow
picture + perfect – picture perfect
home + sick – homesick
accident + prone – accident prone
red + hot – red – hot
mercy + less – merciless
snow + white – snow white
age + less – ageless
round + about – roundabout

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 1 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 2 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 3 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 4 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 5 Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Compound Words 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *