Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Choose the most appropriate antonym of the underlined word.

Question 1.
One can swallow considerable quantities without ill-effects.
(a) large
(b) significant
(c) sizeable
(d) paltry
Answer:
(d) paltry

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 2.
The children were artless.
(a) innocent
(b) simple
(c) natural
(d) pretentious
Answer:
(d) pretentious

Question 3.
Some drink ìt only to be stimulated.
(a) motivated
(b) encouraged
(c) discouraged
(d) rejuvenated
Answer:
(c) discouraged

Question 4.
They had tangled hair.
(a) matted
(b) twisted
(c) organised
(d) mangled
Answer:
(c) organised

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 5.
This trolley was commandeered by an intrepid crew of two.
(a) timid
(b) bold
(c) daring
(d) adventurous
Answer:
(a) timid

Question 6.
My gloomy thoughts stem from an accident.
(a) sad
(b) murky
(c) happy
(d) vague
Answer:
(c) happy

Question 7.
There was a grand finale.
(a) end
(b) climax
(c) exciting finish
(d) beginning
Answer:
(d) beginning

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 8.
They go through mutilating surgery.
(a) crippling
(b) paralysing
(c) maiming
(d) healing
Answer:
(d) healing

Question 9.
Tamil is unequivocally one of the greatest classical literature.
(a) unruly
(b) unbiasedly
(c) unambiguously
(d) uncontrollably
Answer:
(d) uncontrollably

Question 10.
The trolley was commandeered by the two boys.
(a) hijacked
(b) snatched
(c) usurped
(d) abandoned
Answer:
(d) abandoned

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 11.
They were now frozen solid.
(a) concrete
(b) firm
(c) thick
(d) liquid
Answer:
(d) liquid

Question 12.
We’ve got liberty now.
(a) freedom
(b) slavery
(c) right
(d) democracy
Answer:
(b) slavery

Question 13.
Tamil is one of the greatest classical literatures.
(a) ancient
(b) time-tested
(c) medieval
(d) modern
Answer:
(d) modern

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 14.
Makalu was unexplored.
(a) expedited
(b) explored
(c) explained
(d) expelled
Answer:
(b) explored

Question 15.
Tirukkural illuminated every facet or human life.
(a) exposed
(b) explored
(c) exploited
(d) concealed
Answer:
(d) concealed

Question 16.
We cramponed along our tracks spurred by the urgency of diminishing oxygen.
(a) aroused
(b) animated
(c) propelled
(d) calmed
Answer:
(d) calmed

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 17.
A fourth was torpedoed in the war.
(a) saved
(b) destroyed
(c) attacked
(d) damaged
Answer:
(a) saved

Question 18.
Tamil has treated the subaltern extensively.
(a) inferior
(b) superior
(c) ugly
(d) wise
Answer:
(b) superior

Question 19.
I have liberty to he indifferent to you.
(a) caring
(b) disinterested
(c) heedless
(d) unconcerned
Answer:
(a) caring

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 20.
There was a curious smothering noise from my friend.
(a) suppressed
(b) expressed
(c) smoothened
(d) suffocated
Answer:
(b) expressed

Question 21.
With effort, I could muster my arms and shoulder.
(a) gather
(b) collect
(c) give
(d) lose
Answer:
(d) lose.

Question 22.
Tamil is of considerable antiquity.
(a) ancientness
(b) modernness
(c) fun
(d) seriousness
Answer:
(b) modernness

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Question 23.
The serenity was much admired.
(a) bustle
(b) calmness
(c) tranquillity
(d) surrender
Answer:
(a) bustle

Question 24.
The lady walked down the middle of the road with great peril to herself.
(a) danger
(b) safety
(c) horror
(d) criticality
Answer:
(b) safety

Question 25.
Tirukkural ¡s merely one of the myriad of major works.
(a) plenty
(b) several
(c) a few
(d) bountiful
Answer:
(c) a few

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Antonyms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *