Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Fill in with a suitable word from the given choices to complete the Proverb.

Question 1.
Fortune favours the ………………………….
(a) bold
(b) rich
(c) poor
(d) friendly
Answer:
(a) bold

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 2.
The squeaky …………………………. gets the grease.
(a) squirrel
(b) wheel
(c) machine
(d) screwdriver
Answer:
(b) wheel

Question 3.
A bad workman always blames his ………………………….
(a) co-workers
(b) time
(c) tools
(d) fortune
Answer:
(c) tools

Question 4.
…………………………. can’t be choosers.
(a) Poor
(b) Elite
(c) Elderly
(d) Beggars
Answer:
(d) Beggars

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 5.
Cowards die many times before their ………………………….
(a) birth
(b) death
(c) feat
(d) chances
Answer:
(b) death

Question 6.
Cross the …………………………. where it is shallowest.
(a) river
(b) stream
(c) pond
(d) sea
Answer:
(b) stream

Question 7.
Cut your coat according to your ………………………….
(a) cloth
(b) linen
(c) court
(d) need
Answer:
(a) cloth

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 8.
Don’t count you’re …………………………. before they hatch.
(a) ducks
(b) chickens
(c) eggs
(d) dumplings
Answer:
(b) chickens

Question 9.
Don’t have too many irons in the ………………………….
(a) fire
(b) building
(c) stock
(d) backyard
Answer:
(a) fire

Question 10.
Don’t make a …………………………. out of a molehill.
(a) mule
(b) mountain
(c) scene
(d) fountain
Answer:
(b) mountain

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 11.
Don’t put all your eggs in one ………………………….
(a) plate
(b) oven
(c) basket
(d) egg case
Answer:
(c) basket

Question 12.
Don’t put the cart before the ………………………….
(a) horse
(a) horse
(b) cow
(c) dog
Answer:
(d) buggy

Question 13.
Every …………………………. has a wherefore.
(a) where
(c) why
(b) when
(c) why
Answer:
(d) who

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 14.
Fine feathers make fine ………………………….
(a) birds
(b) peacocks
(c) fans
(d) weathers
Answer:
(a) birds

Question 15.
Fine words …………………………. no parsnips.
(a) cheese
(b) butter
(c) prepare
(d) cut
Answer:
(d) cut

Question 16.
Fools rush in where ………………………… fear to tread.
(a) devils
(b) angels
(c) ghosts
Answer:
(d) wise men

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 17.
Half a loaf is better than ………………………….
(a) none
(b) one
(c) two
(d) many
Answer:
(a) none

Question 18.
It’s a long ………………………… that has no turning.
(a) love
(b) life
(c) lane
Answer:
(d) lap

Question 19.
It takes two to make a ………………………….
(a) handshake
(b) quarrel
(c) gossip
(d) conversation
Answer:
(b) quarrel

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 20.
Let sleeping dogs ………………………….
(a) sleep
(b) bark
(c) whine
(d) lie
Answer:
(d) lie

Question 21.
………………………… is the mother of invention.
(a) Creation
(b) Necessity
(c) Father
(d) Husband
Answer:
(b) Necessity

Question 22.
One ………………………… doesn’t make a summer.
(a) swallow
(b) sparrow
(c) shower
(d) spring
Answer:
(a) swallow

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 23.
The road to ………………………… is paved with good intentions.
(a) heaven
(b) hell
(c) highway
(d) hotel
Answer:
(b) hell

Question 24.
You can’t ………………………… with the hare and hunt with the hounds.
(a) race
(b) rent
(c) run
(d) read
Answer:
(c) run

Question 25.
You may lead a horse to but you cannot make him drink ………………………….
(a) water
(b) food
(c) porridge
(d) oatmeal
Answer:
(a) water

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 26.
When the going gets tough, the tough get ………………………….
(a) coming
(b) going
(c) carried
(d) safer
Answer:
(b) going

Question 27.
I hope for the best, but ………………………… for the worst.
(a) prepare
(b) deal
(c) think
(d) act
Answer:
(a) prepare

Question 28.
Don’t bite the hand that ………………………… you.
(a) binds
(c) feeds
(b) beats
(d) hurts
Answer:
(c) feeds

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 29.
One ………………………… turn deserves another.
(a) good
(b) bad
(c) wrong
(d) new
Answer:
(a) good

Question 30.
While there’s life, there’s ………………………….
(a) death
(b) disappointment
(c) hope
(d) an end
Answer:
(c) hope

Match the proverbs with their meanings 

Question 1.

Proverbs Meanings
Manners maketh a Man Try to read as much as possible.
Reading makes a man perfect Never rush up.
Haste makes waste Be perfect and respect others.

Ans.
(1) (c) Be pertìct and respect others.
(ii) (a) Try to read as much ãs possible.
(iii) (h) Never rush up.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 2.

Proverb Meaning
Brevity is the soul of wit Most appearances are deceptive
Make hay while the sun shines Be short in speech and writing
All that glitters is not gold Make optimum use of the opportunity

Answer:
(a) (ii) Be short in speech and writing
(b) (iii) Make optimum use of the opportunity
(c) (i) Most appearances are deceptive

Question 3.

Proverbs Meanings
Actions speak louder than words One person alone cannot be powerful
A single flower can’t make a garland Great people also make mistakes
Even Homer nods Actions are a better reflection of one’s character

Answer:
(i) (c) Actions are a better reflection of one’s character
(ii) (a) One person alone cannot be powerful
(iii) (b) Great people also make mistakes

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Question 4.

Proverbs Meanings
A rolling stone gathers no moss Taking revenge.
Tit for tat Be steady to achieve.
When one door shuts, another opens Life offers many chances.

Answer:
(i) (b) Be steady to achieve.
(ii) (a) Taking revenge.
(iii) (c) Life offers many chances.

Question 5.

Proverbs Meanings
Speech is silver, silence is gold Prefer to live in groups.
No man is an island Silence is better than speech.
Practise what you preach Example is better than precept.

Answer:
(i) (b) Silence is better than speech.
(ii) (a) Prefer to live in groups.
(iii) (c) Example is better than precept.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Proverbs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *