You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4

Question 1.
Expand the following in ascending powers of x and find the condition on x for which the binomial expansion is valid.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 3

Question 2.
Find \(\sqrt[3]{1001}\) approximately (two decimal places).
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 6

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 8
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 9

Question 5.
Write the first 6 terms of the exponential series
(i) e5x
(ii) e-2x
(iii) \(e^{\frac{x}{2}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 10
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 11

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4

Question 6.
Write the first 4 terms of the logarithmic series
(i) log(1 + 4x),
(ii) log(1 – 2x),
(iii) \(\log \left(\frac{1+3 x}{1-3 x}\right)\)
(iv) \(\log \left(\frac{1-2 x}{1+2 x}\right)\).
Find the intervals on which the expansions are valid.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 111
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 13

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 18

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 20

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 21
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 22

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 23
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 24
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 25

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 Additional Questions

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 27

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4

Question 2.
Write the four terms in the expansions of the following:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 29
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 30

Question 3.
Evaluate the following:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 31
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 32

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 33
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 34

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 35
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 5 Binomial Theorem, Sequences and Series Ex 5.4 36

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *